Şu yazdıklarınızı hayatında emlak almamış, emlak gurusu toptan negativistlere anlatamadık bir türlü...
Printable View
Eğer ilk eviniz ise, ev almak mantıklıdır. Sonuçta işin psikolojik kısmı v.s. var.
Yatırımlık ev için bir kaç defa düşünmek gerekiyor. Ama genel olarak ev alanlar, çok kafa yormayı sevmeyen garantici insanlar oluyor. 3-4 tane kiracım olsun, 3-4 Bin TL'den kira gelirim olsun. Aylık 10-12 Bin TL kira geliri ile bakayım keyfime diyen insanlar cogunlukta. Ha o evleri satsa, en az 2m TL nakti olacak, mevduata koysa 20 Bin TL/ aylık, diğer enstrümanlara koysa belki aylık 30-40 kazanacak ama o zaman kafayı yormuş olacak ve risk olacak.
Sigortasını v.s. yaptırırsan ve iyi kiracılar bulduysan, evin riski yok denecek kadar az.
Ben ev aldığımda ilk sene %100 prim yaptı. Sonra bir durdu. 2010 sonu 160'a aldığım ev, 2017 sonunda 550-600 aralığında oldu. Ama herkes benim kadar şanslı olmuyor. Evi 1 gün içinde gördüm ve karar verdim aldım.
Herkesin görüşü beklentisi farklı. Her yatırımın da bir riski var. Mesela USD çok riskli. Altın da öyle.
malum zihniyet strateji konuşturmaya çalışmış, "istanbul ülkenin tek değerli alanıdır" tadında bir zırvalık ortaya çıkmış. bunlar üst akıl hikayelerini filan iyi bilirler. tarihi de dizilerden öğrenirler.. ağa babaları da zaten tavsiye ediyor bunlara "dizileri izleyin tarihinizi öğrenin" filan diye. dizi dedikleri abdulhamit dizisi, yalanları gerçek diye yutturdukları bir dizi...
"anadolu nun o kadar da önemli olmadığı, önemli olan payitahtdır" tadında bir düşünce milli mücadele zamanında padişah ve çevresinin de nihayetinde kabul ettiği bir şeydi..padişah ve çevresi neticede ingilizlerle işbirliği yaptılar ve anadoluyu kurtarmaya çalışanları hain ilan ettiler.
günümüzde de son 15-20 yılda osmanlıcı kafa istanbulun nufusunu 2 katına çıkarttı. bir potansiyeli olan şehirden köye dönüştürdü.. osmanlı zamanında 600 yüz yıl boyunca anadolunun ne kadar cahil ve perişan bırakıldığını düşündüğümüzde kökü çok derinlerde olan tehlikeli bir düşünce bu ülkeyi istanbuldan ibaret görme hastalığı.
yahu şu an kirada evim var zaten...üstelik 9 senede aldığım kiralarla tl olarak kendini amorti etti...dolar olarak da bir 9 sene sonra amorti eder...evimde elimde kar kalır.
buna rağmen diyorum ki, yatırım olarak, kira geliri açısından önermem..ama alana da hakaret etmem, vardır bir bildiği..belki başka bir yatırımdan anlamıyordur, nakit olarak tutup heder edeceğine bari ev alayım diyordur..ilkookul mezunu, hatta okuma yazma ancak biliyor...napsın bu adam, borsada hisse mi alsın.
buna yazmamıza rağmen, betoncu damgası yiyoruz..kafalar iyice gitmiş.
yeni paradigma artık çok değişik. burada istanbul u konuşuyoruz çoğunlukla, anadolu da fırsatların olması bir realite olabilir, hatta istanbul da olabilir ama bunlar istisnadır. şu anda satılan evler fiyat olarak yakın bir zamanda kara geçemeyecekleri seviyeden, tepelerden satılıyor. ve gelecekte aynı yerde daha yuksek katlı evlerin yapılması neredeyse imkansız (ve iyi bir şey) ama unutulmamalı ki geçmişte evlerin ilelebet değerini koruyacağı düşüncesi esasen yenilenmesi gerektiğinde imar artışı ile bedavaya yakın bir fiyatla yenilenebileceği öngörüsü ve pratiğine dayanıyordu.
artık bu kalmadı, istanbul tamamıyla dolmak üzere. imar artışlarına bir çeki düzen ve sınırlama getirilmek zorunda.. bu merkezi yerlerde artık devreye girmek üzere. neticede şu anda bir köy halini aldı, yapılan altyapı yatırımları yetersiz kalıyor, ve yaşanabilirlik endeksinde hızla değer kaybediyor.