Her zaman yazdığımı yazayım,oturacağın evi almak bence her zaman doğrudur ,orda kar zarar hesabı olmaz,yatırım için emlak çok zor bir yatırım şekli,insanı çok uğraştırabilir,zaman zaman da insanı canından bezdirir
Printable View
Her zaman yazdığımı yazayım,oturacağın evi almak bence her zaman doğrudur ,orda kar zarar hesabı olmaz,yatırım için emlak çok zor bir yatırım şekli,insanı çok uğraştırabilir,zaman zaman da insanı canından bezdirir
İnanılmaz yükselen akaryakıt fiyatlarından ötürü şehir merkezindeki konutların daha değerli hâle geldiğini düşünüyorum. Sahada bunu gözlemleyen var mı?
Bu konuda çok haklısın. TOKİ ' deki daireme taşınmadan önce çok huzurlu ve kafam rahattı. Mahalle ortamıydı. Sitede olduğu gibi yok aidat , yok sıcak su kazan parası , yok sıcak su borusu parası vs. olur olmaz masrafları yoktu . Site ortamına göre komşuluk çok daha iyi olmakla birlikte en azından apartmana girenlerin çoğunu tanıyorsun . Şimdiki aklım olsa kabul şu anki oturduğum daire ile takas yapardım .
Ev iyi bir yatırım aracı değil, şuanki artış sadece bir ilüzyon. Dipten al tepeden sat olayı. Oturacağın evi bile almak karlı bir yatırım değil. Bir evi satın aldığınızda en az 40 yıllık bir hesap yapmalısınız. O zaman zararın ne olduğunu anlıyorsunuz. Yok ben dipten alır tepeden satarım der ve bunuda başarabilirseniz evet o zaman karlı bir yatırımdır. 2020de dipten al 2022de tepeden sat. E bunu yapabiliyorsan tahmin edebiliyorsan borsada viopta da aynısını yaparsın 10 kat daha fazla kazanırsın. 2020 de ucuz krediyle ev alanlar şanslı bir azınlık. Bildikleri için değil şanslı oldukları için kazandılar. Naci Ağbal göreve devam etseydi ekonomi nasıl olurdu bunları düşünmek gerek. Krizin boyutu çok daha düşük olurdu. Dolar en fazla 8-9 idi şuanda.
Ev konusunda 2-3 yıllık hesaplar yaparak değerlendirme yapmamak gerek. 40 yıllık hesap yap farkı gör. Ben al satçıyım diyorsan o zaman kar edebilirsin ama bunu başarabilen bir elin parmağını geçmez.
Nüfusu artan, Suriyelisinden Surinamlısına kadar hızla dolan bir yerde yaşıyoruz. Zaman içerisinde gelişmenin tersi yönde hareket görülen mahal çok azdır, çoğu yer ise gelişir veya kalabalıklaşır. Vade 40 yıl olursa zarar etmek çok zor. Borsa ve vioptaki ayak oyunlarına göre,emlak kat be kat daha güvenli. Gayrimenkulden kazananla, borsadan kazanan kişi oranı kat be kat fazladır.
Son 10 gündür bir çok yabancı numaradan ( rehberimde olmayan ) aranarak ilandaki daire duruyor mu diye sorular alıyordum. Önceleri bir arkadaşın eşek şakası sanmıştım. Sonra yeni bir dolandırıcılık usulü diye düşünerek telefonları açmadım.
Bugün bir numara ısrarla 7 kez arayınca açtım. Yine satılık daire sorulunca ; bu ilanı nereden okuduğunu, ilan tarih ve numarasını sordum. Hiç tereddütsüz sms ile atayım dedi. Hemen gönderdi. Anladım ki ; 3-4 yıl önce sahibinden .com sitesinde yayınlanan tüm ilanları kopyalamışlar ( resim ve metin kısımlarıyla ) ve yeniymiş gibi yayınlıyorlar. Bu sahtekar site : sahibinebak.com hakikaten bu siteye girerek ilan no ile baktım ki tüm bilgiler bana ait. Site hakkında araştırma yaptığımda benim gibi yüzlerce insan şikayetçi olmuş. Hiç bir şekilde muhatap olamıyoruz.
İnsanlar elbette burada 2019 - 2020 fiyatlarını görünce markette bedava mal bulmuş gibi ısrarla arıyorlar.
Sayın Hakem, Türkiye (veya en azından marmara) için bu kadar karamsar olmayın.
Rusya ve ukayna meselesi birdenbire olmuş bir şey değil. Bizim pkk meselemiz kadar eski ve sürüncemeli bir mesele.
Bizim natocu medyanın yansıttığı gibi "rusya birdenbire saldırıverdi" şeklinde değil.
O yüzden ukraynanın özellikle doğusundan ev almak, siirtten veya tunceliden ev almak gibi bir şeydi zaten.
Yunanlılar adalardan bodruma-marmarise roket atacak cesareti bir gün bulursa o da sürpriz olmaz bana.
Ama istanbul çok farklı.
Kurtuluş savaşında ninelerimizin cepheye taşıdığı o mermileri rusya babasının hayrına vermedi.
İstanbulun veya genel olarak boğazların bizden başkasının eline geçmesi ihtimali doğduğu an rusyanın şalterler atar. (bence)
Son aylarda gelen maliyet artislariyla cok merak ediyorum yeni insaat maliyeti ne hale geldi?
bir bu bir de dolardaki artistan dolayi yani dolari alternatif yatirim olarak gorenlerden dolayi ev fiyatlari patlamaya devam eder
Tabi bu arada yillik %20 faizle konut kredisi cekenler 4 koseden 5 kose haline gelecek
15 yılı geçti bu forumda gayrimenkul yatırımı konusunda fikirlerimi paylaştım. Özeti, döviz birikimi yapın, devalüasyon olduğunda gayrimenkul alın (maalesef develüasyon sık sık oluyor ülkemizde ve en az altı aylık bir alım fırsatı veriyor dövizi g.menkula dönmek için) Hele oturacağınız evi mutlaka ama mutlaka alın. Bunun ana sebebi gayrimenkulun süper bir yatırım aracı olması değil. Ana sebep nüfus arttıkça kıt kaynakların paylaşım sorunu. Kişi birikimlerini finansal piyasada daha iyi değerlendirebilir. Ama inanın bunu becerebilen kişi oranı o çok çok az. Finansal piyasanın kuruluş amacı zaten cebimizdeki parayı almak. Bu makinaya karşı savaş vermeyi öğrenene kadar bir çok insan enflasyona karşı yeniliyor, sermayeyi tüketiyor. Hükümetler parayı matbaalarda kağıt maliyetine basıyorlar. Gayrimenkul en azından enflasyona karşı koruyor. En büyük hatalardan biri, bütçe olarak alabileceği konutu değil, oturmak istediği konutu hedeflemek. O yüzden alım imkansız gibi gözüküyor. Halbuki kişi ne alabiliyorsa onu hedefleyip bir yerden başlamalı. Bir kaç sene sonra değiştirip hedef büyütülebilir. Bu arada Rusya ve Ukraynada konut alanlar hata yaptı gibi yorumlar yapılmış. Peki şu an Rusya borsası ne durumda? bankada dövizi olanlar ne durumda? Gayrimenkul sahipleri kesinlikle daha avantajlı. İsterseniz Suriyede iç savaş çıktığında Şamda emlak fiyatları ne oldu, onu araştırın. Stabilitenin en azaldığı anlarda bile minimum X3 usd bazında arttı fiyatlar. İstanbulun konumu daha özel. Boğazlardaki hassasiyetten dolayı, herhangi bir savaş ya da karışıklık durumunda, Türk ordusu boğazları savunamaz hale bile gelse, uluslararası anlaşmalardan dolayı, İstanbulun emniyetinin
tarafsız güçlerce sağlanması taahüdü var. Sanırım boğazların 50 km çeperi için geçerliydi bu. Konu dişi ama değinmek istedim.
ben de uzun yıllar fiyatların balon olduğunu savundum ama mevcut hükümetimiz o kadar akıl mantık dışı iş yapıyor ki sonunda pes ettim, fiyatına çok bakmadan aldım bir tane.
reel enflasyonun belki 100% olduğu ortamda 17% kredi ile emlak aldım, maaş zammım tabii ki enflasyonun çok altında ama günün sonunda ev fiyatı TL cinsinden enflasyonun altında kalma ihtimali sıfıra yakın.
dolayısı ile belki bir süre zorlanacağım ama enflasyondan korunmak için yatırım yapmış oldum.
bu arada ülkedeki birçok konut dolar cinsinden inanılmaz zarar ettirmiştir. düzgün bir hükümet gelince dolar cinsinden de kazanç olacaktır.
Türkiye gibi enflasyonun kader olduğu memleketlerde ev her zaman bir yatırım aracıdır. Aldığım hiçbir ev zarar ettirmedi. Cihat Çiçek'in dediği gibi maksimum kredi ve minimum nakitle ev alın hem de gözü kapalı alın. Hemen de güvenilir bir kiracı bulup kiralayın. Gerisini düşünmeyin.
Resmi endekslerde yer almadı bu veriler. Genelde bu tip global endeksleri İngiliz özel sektörü hazırlar ama iç savaş varken veri alamadılar. Ben bu hususu merak edip lokal ilan siteleri güncel fiyatı ve savaş öncesi endeks fiyatları ile karşılaştırarak yapmıştım.
Güvenilir bir kiracı bulma konusu anahtar kelime olsa gerek, mevcut hukuk sistemi yatırımcı aleyhine ancak maliye politikası yatırımcı lehine oluyor.
Bilgi için teşekkürler. Lokal ilan sitelerinin varlığını dahi bilmiyordum. Hoş dil engelimiz bile olabilir diye düşünüyorum.
Şimdi suriye ve emlak yatırımı dendi mi bilemiyorum o konu biraz riskli,oraya yatırımı kim yapar o riski kim alır bilemem ama benim aklım ermez.Şimdi misal kiev de savaş 6 aya uzasa kievden herhangi bir fiyatdan ev alırmısınız.Bakın ucuz pahalı konusunu konuşmuyorum herhangi bir fiyatdan yatırım yaparmısınız.Ben artık rusya ve ukrayna da game over oldu diyorum.Bu ülkelere önümüzdeki yıllarda eklenen başka ülkeler de olacak.Bizim için böyle bir olasılığın uzak olduğunu kabul ediyorum.Ama yüksek enflasyonlu ülkede emlak her zaman kazandırır,gözünü kapa al falan denince orda pek aynı fikirde değilim.Kiracı konusu ise daha önce çok tartışıldı o konuda çok yazmak istemiyorum,ama kiracıdan karlı çıkmak bizim kanunlarla zor iş.
Aslında olayı bizim borsadan anlıyabilirsiniz.Pek çok şirkete bakıyorum cidden inanamıyorum o kadar ucuz ki şirketler ,insan inanamıyor.Ama gel gör ki gavur gelip tek lot almıyor uzun süredir her fiyatdan satıp kaçma peşindeler.Bizim bilmediğimiz neyi biliyorlar.İşte milyon dolarlık soru bu.
Rusya borsasını açamıyor,biz emlak yatırımı bu tarz ülkelerde karlı olabilir falan dedik mi orda rasyonalite olmaz
Yine tapu çalışanın da dahil olduğu emlak çetesinin dolandırıcılığı:
https://www.youtube.com/watch?v=6byJ1MVM6rc
Sahte senetlerle insanların başı dertte:
https://www.youtube.com/watch?v=hlNlFB1SfJw
250 milyon liralık sahte senet dolandırıcılığı:
https://www.youtube.com/watch?v=QAAopCTMgGU
Bugün 2009 da kira derdinden kurtulup ev alan bir arkadaşla konuştuk .
Aldığım yıl 600 gram altın bozmuş bir o kadar tl koyup paranın peşinatını yapıp geri kalan yarısını kredi çekmiş
yani ödediği banka faizleri hariç 2.5 kilo altın vermiş mütaehite satışta + faizde çabası .
Şimdi ise o ev yarım kilo altın ediyor üstelik şehir merkezinde dedi .
Keşke o zaman sırf altında dursaydım diye iç geçirdi
gram altın ya 33 ya 35 gibi birşey dedi
Konutu tl ile alıyorsan TL ile ödemem mantıklı. Bunu da başarabilmenin yollarından biri kredili alım. Arkadaşınız o tarihte minimum peşinat max kredi kullansa idi, karlı bir yatırım yapardı.
Yalnız hesabınız ilginç geldi. 2.5 kilo altından yarım kilo altına düşmüş. Anladığım kadarıyla 14 yaşında ev 450k şuan. Dairenin bulunduğu yer hiç değerlenmemiş yada gün geçtikçe değersizleşmiş
Doğru diyor, altıngram 33-35 tl iken 65bine almıştım bende o zaman 2 kilo altın yapıyormuş ehehe şimdi 700-800 bin etmez paranın yarısından çoğu erimiş. Ama o zaman gram çok çok ucuzdu yav, arkadaşımız komşumuz kim evlense, çocuğu olsa çeyrek takardık acayip yıllardı[emoji3]. O zamanlar altın biriktiren şimdi köşe oldu.
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
evin konumuna ve yerine göre değişir.
temmuz 2020 de 290.000 e %90 ını %0.74 den kredi çekerek aldığım ev an itibariyle 900.000 civarı
kendi oturduğum ev olduğu için 2 milyonda etse bi anlamı yok sitemizde kiralar olmuş 4.000 tl
36 yıllık daire bu yıl şehir hastahaneside açılırsa yaza 1,5 da eder 2 de eder
aldığınız evin çevresinde ne olduğu
hastane üniversite büyük bi kamu kurumu veya banka genel müdürlüğü gibi
şimdi istanbulda finans merkezi açılacak diye 5 para etmez evler finans merkezine yakın diye 1,5 dan başlıyor 6-7 milyona kadar gidiyor
kira 12.000 tl civarı istiyorlar
kamu bankası genel müsdürlüğü haziran temmuzda ankaradan istanbula taşınacak millet ev derdine düşmüş
1 ay sonra kiralar 15.000 den evler 2 milyondan başlar
Her ev yatırımı aynı zamanda arsa yatırımı demektir. O yüzden iyi bir konumdaki ev yıllar sonra bile değerleme konusunda yatırım sahibini asla üzmez.Hele arsa payı da yüksekse çok daha iyi. Çünkü evin yaşı ilerledikçe sorunları artar. Konum güzelse eğer yıllar geçtikçe evin eskimesinden kaynaklanan düşüşün, arsasının değerlenmesinden kaynaklanan yükselişin yanında adı okunmaz.
İstanbul,İzmir gibi yerlerde eskimeden daha çok deprem açısından güvensiz eski binaların değeri artamıyor.Eskimeye çare var ancak çürük binaya çare yok. Pek dillendirilmese de, deprem bölgesindekilerin önceliği, güvenli bina. Arsa değerlenmiş olsa dahi bazı yerlere kentsel dönüşüm giremiyor.
Burada emsal devreye girer. Emsal o arsaya yapılabilecek inşaat metrekaresini belirleyen çarpandır. Eğer sizin eski evinizin arsası emsal artışı almamışsa, bir müteahhide verirseniz, yeni evinizin metrekaresi küçülür. %50 ile anlaşırsanız evinizin metrekaresi yarı yarıya küçülür.
Emsal artışı verilmemiş yerlerde binaya çürük raporu çıktı mı ya bina yapım maliyetlerini kat maliklerinin karşılaması gerekir ya da ev metrekaresinin düşmesine razı olunur.
Kısaca dimyata pirince giderken eldeki bulgurdan olmak var.
Daha önce karşılaşılan durumlar tekerrür edecek gibi:
Ticaret Bakanı "Kimse ev kirasında fahiş artış yapamaz"dedi.
Geçici zam sınırlaması, tavan getirilmesi ve 5 yılı dolan kiracıdan rayiç bedel isteme süresinin 8 yıla çıkarılması talep ediliyor.
https://finans.mynet.com/haber/detay...dimlar/438735/
Bu "yaratıcı" önlemler kiralık konut arzını daraltacağından uzun vadede daha da yüksek bir denge kira fiyatı ile karşı karşıya kalırız.
Perakende işletmeler tarafından bir mal veya hizmetin satış fiyatında fahiş artış yapılamayacağını vurgusu elektrik fiyatları için de geçerli mi :)
Oturduğum ev kendinin olacak gerisi boş. Paran varsa yatırım da yap tabiki ama ev şart arkadaşlar, yoksa dangalak ev sahipleriyle uğraşır dururuz :)