Valla dostum, o kadar çok faktör, vs. var ki ortalıkta, yani yıllanmış portföy yöneticilerinin bile yanlış adımlar attıkları bu dünyada senin benim yalpalamamız çok normal. Benim mottom, özellikle Türkiye gibi bir ülkede yaşıyorsan ve piyasalara tam hakim değilsen, portföy çeşitliliği çok çok önemli. Sürekli kulağım birtakım programlarda, gözüm yazılarda (burası da dahil) uzman olduğunu düşündüğüm kişilerin yazılarını, sözlerini, tavsiyelerini değerlendirmeye çalışıyorum, bu süreç hiç bitmiyor.
Mesela geçen gün, Bloomberg'de bir yorumcu, gümüşün ileride çok değerli olacağını, elektrikli otomobillerde, alternatif enerjilerde, çok popüler olmaya başlayan uzay gezisi araçlarında ve daha bir çok şeyde gümüşün kullanılacağını, 2025-2026 yılına kadar büyük bir teknolojik keşif beklenmediği için gümüşün yerini alacak bir element olmayacağını, gümüş kaynaklarının kıt ve azalmakta olduğunu, gümüşün şu anki gidişatına bakıp es geçmenin mantıksız olduğunu ve bu yüzden kendisinin gümüşe sürekli yatırım yapığını belirtti. Düşündüm, şöyle de bir makale okudum ve mantıklı geldi:
https://www.forbes.com/sites/greatsp...h=fd30ce97bd49
Bunun üzerine azar azar gümüş fon sepeti almaya başladım. Ha kimileri manyak mısın 2025 2026 kim öle kim kala ne ola diyebilir. Ama mesela elektrikli araçlar karma fonunu da bunun için biriktirmiyor muyuz? Bu kadar uzun vade salakça gelebilir ama benim amacım bunları belirli düzeylere getirip sonra çekilip "uyuyan hücre" misali patlamalarını beklemek.
Ha elimde de patlayabilir tabi :D ama para piyasası fonları, borçlanma fonları vs. lerin mıymıylığından içim bayıldı. Borçlanma araçları fonlarına bakıyorum yıllık getiri %14 15 16. Bunlardan alsan koysan ne olur? Ne köy ne kasaba olur. Onlarla ömür tüketeceğime hiç olmazsa risk alırım, tutmazsa, emekli maaşımla Kuşadası'nda yazlıkta bahçede biber domates yetiştirip aptal Türk dizilerini seyrederim