Artan

14,30 10 18:10
3,30 10 18:10
280,50 10 18:10
80,90 9.99 18:10
60,55 9.99 18:10
Artan Hisseler

Azalan

232,00 -9.99 18:10
67,10 -9.99 18:10
95,60 -9.98 18:10
196,70 -9.98 18:10
70,95 -9.96 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

10.613.500.616,00 18:10
7.884.174.307,02 18:10
7.429.156.493,15 18:10
6.143.511.960,54 18:10
5.685.884.810,20 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 8010 madde; 1 - 8 arası.

Konu: Yatırım Fonları IX

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1.  Alıntı Originally Posted by ActuallyMelik Yazıyı Oku
    Valla dostum, o kadar çok faktör, vs. var ki ortalıkta, yani yıllanmış portföy yöneticilerinin bile yanlış adımlar attıkları bu dünyada senin benim yalpalamamız çok normal. Benim mottom, özellikle Türkiye gibi bir ülkede yaşıyorsan ve piyasalara tam hakim değilsen, portföy çeşitliliği çok çok önemli. Sürekli kulağım birtakım programlarda, gözüm yazılarda (burası da dahil) uzman olduğunu düşündüğüm kişilerin yazılarını, sözlerini, tavsiyelerini değerlendirmeye çalışıyorum, bu süreç hiç bitmiyor.

Mesela geçen gün, Bloomberg'de bir yorumcu, gümüşün ileride çok değerli olacağını, elektrikli otomobillerde, alternatif enerjilerde, çok popüler olmaya başlayan uzay gezisi araçlarında ve daha bir çok şeyde gümüşün kullanılacağını, 2025-2026 yılına kadar büyük bir teknolojik keşif beklenmediği için gümüşün yerini alacak bir element olmayacağını, gümüş kaynaklarının kıt ve azalmakta olduğunu, gümüşün şu anki gidişatına bakıp es geçmenin mantıksız olduğunu ve bu yüzden kendisinin gümüşe sürekli yatırım yapığını belirtti. Düşündüm, şöyle de bir makale okudum ve mantıklı geldi:

https://www.forbes.com/sites/greatsp...h=fd30ce97bd49

Bunun üzerine azar azar gümüş fon sepeti almaya başladım. Ha kimileri manyak mısın 2025 2026 kim öle kim kala ne ola diyebilir. Ama mesela elektrikli araçlar karma fonunu da bunun için biriktirmiyor muyuz? Bu kadar uzun vade salakça gelebilir ama benim amacım bunları belirli düzeylere getirip sonra çekilip "uyuyan hücre" misali patlamalarını beklemek.

Ha elimde de patlayabilir tabi :D ama para piyasası fonları, borçlanma fonları vs. lerin mıymıylığından içim bayıldı. Borçlanma araçları fonlarına bakıyorum yıllık getiri %14 15 16. Bunlardan alsan koysan ne olur? Ne köy ne kasaba olur. Onlarla ömür tüketeceğime hiç olmazsa risk alırım, tutmazsa, emekli maaşımla Kuşadası'nda yazlıkta bahçede biber domates yetiştirip aptal Türk dizilerini seyrederim
    Doğru diyorsun şu anda tamamen dövize geçmeyi veya gayrimenkul, arsa falan almayı düşünmüyorsak, çeşitli fonlarla birikimleri eritmemek dışında seçenek kalmıyor, tabi benim gibi yıllarca sadece mevduata para yatıran birisi için tamamen fonlara geçmek biraz zor oluyor. Çeşit yapayım derken de biraz abarttım galiba elimde 26 çeşit fon olmuş, bunların çoğu da benzer türde aslında, değişken, döviz, kira, çoklu değişken, yabancı hisse gibi fakat altın, gümüş fonum hiç yok.
    Gümüş için uzun zamandır geleceği parlak diyorlar, altının onsu da bu ara yerinde sayıyor, fed öncesi veya sonrası birer miktar almaktan zarar gelmez herhalde, düşüş olursa da kademeli alınabilir, bu arada 2025-2026 fazla uzun vade sayılmaz hatta hiç sayılmaz, benim için gayet uygun vadeler.
    Aslında dediğin gibi ppf, borçlanma ve kira fonlarının getirileri çok düşük ama elimdeki çeşit çok olunca olası düşüşlerde ek alım yapabilmek için hoşuma gitmese de portföyün %30 kadarını oralarda tutuyorum, tabi borsalarda bir düşüş olursa eldekilere ilave etmek mi daha iyi yoksa hisse yoğunlardan hiç almadığım için onlardan mı almak daha iyi olur onu bilemiyorum.

2.  Alıntı Originally Posted by ersunan Yazıyı Oku
    Doğru diyorsun şu anda tamamen dövize geçmeyi veya gayrimenkul, arsa falan almayı düşünmüyorsak, çeşitli fonlarla birikimleri eritmemek dışında seçenek kalmıyor, tabi benim gibi yıllarca sadece mevduata para yatıran birisi için tamamen fonlara geçmek biraz zor oluyor. Çeşit yapayım derken de biraz abarttım galiba elimde 26 çeşit fon olmuş, bunların çoğu da benzer türde aslında, değişken, döviz, kira, çoklu değişken, yabancı hisse gibi fakat altın, gümüş fonum hiç yok.
    Gümüş için uzun zamandır geleceği parlak diyorlar, altının onsu da bu ara yerinde sayıyor, fed öncesi veya sonrası birer miktar almaktan zarar gelmez herhalde, düşüş olursa da kademeli alınabilir, bu arada 2025-2026 fazla uzun vade sayılmaz hatta hiç sayılmaz, benim için gayet uygun vadeler.
    Aslında dediğin gibi ppf, borçlanma ve kira fonlarının getirileri çok düşük ama elimdeki çeşit çok olunca olası düşüşlerde ek alım yapabilmek için hoşuma gitmese de portföyün %30 kadarını oralarda tutuyorum, tabi borsalarda bir düşüş olursa eldekilere ilave etmek mi daha iyi yoksa hisse yoğunlardan hiç almadığım için onlardan mı almak daha iyi olur onu bilemiyorum.
    26 fon aynı ben. Bir fon iyi artmış diye seviniyorum bir bakıyorum portfoyümdeki yüzdesi 1.

3.  Alıntı Originally Posted by azizlight Yazıyı Oku
    26 fon aynı ben. Bir fon iyi artmış diye seviniyorum bir bakıyorum portfoyümdeki yüzdesi 1.
    Aynı şekilde çeşit çok ama yüzdeleri düşük, onun için yüksek artış fazla sevindirmiyor, yüksek düşüş fazla üzmüyor, 10 çeşit değişken, 8 çeşit yabancı hisse, 8 çeşit döviz, kira ve borçlanma var, sayıları azaltıp bir iki yerde toplamak mı daha iyi yoksa böyle çok çeşit mi olması daha iyi onu bilemedim.

4.  Alıntı Originally Posted by ersunan Yazıyı Oku
    Aynı şekilde çeşit çok ama yüzdeleri düşük, onun için yüksek artış fazla sevindirmiyor, yüksek düşüş fazla üzmüyor, 10 çeşit değişken, 8 çeşit yabancı hisse, 8 çeşit döviz, kira ve borçlanma var, sayıları azaltıp bir iki yerde toplamak mı daha iyi yoksa böyle çok çeşit mi olması daha iyi onu bilemedim.
    Benim gözlemim: Riskli fonlar bir şekilde bir yerlerden toplayıp çılgın attıkları bir döneme giriyorlar. Mesela burada sevgi duyulan AED'ye bakalım: Son günlerin en gözde fonlarından; yıllık getirisi de parlak. %56. Azimut'u, Global'ı, Oyak'ı tokatlamış. Bir tek Istanbul'un değişkenlerinin gerisinde kalmış ya da başa baş (bir de Osmanlı var). Ama fonun beş yıllık getirisine bakıyorsunuz -%22. Bu yüzde çok daha yüksekti; ilk Tefas listesini incelemeye başladığımda Ata Yatırımın bu kadar kötü bir performans çizmesine hayret etmiştim. Aylardır süren yükselişe rağmen daha 5 yıllığı hala eritemedi, 3 yıllıkta ise yeni artıya geçti. Şimdi ise en gözde fon.

Demem o ki riskli fonlar bir şekilde bir yerden toparlanabiliyor. Dünyada o kadar çok başıboş manyak para var ki arı kolonisi gibi huuup bir yerden kalkıp başka bir yere saldırıyorlar. Hatırlarsanız bir ara bir fon veya yatırımcı grubu Avustralya'nın gümüş fonlarına mı bir şeyine takmıştı;. o kadar çok aldılar ki gümüş fiyatları roket oldu. Enerji hisseleri yerlerde sürünüyordu bir gün içinde uçmaya başladılar; o düşük zamanlarında bohçaya doldurmuş olsam bir sabah zengin uyanabilirdim Hatta burada bir arkadaş Garanti Temiz Enerji fonundan çok yanılıp yakılıyordu ne düşünüyor şimdi acaba

Ama borçlanma, para fonu gibi fonlarda amaaan otuz sene bekleseniz eşek kuyruğu gibi ne uzuyor ne kısalıyor. Ben de Oyak'ın Borçlanma Fonları var 8 aydır fon değeri aynıymış gibi geliyor; ara sıra halüsinasyon mu görüyorum acaba diye mercekle bakıyorum, evet virgül sonrasındaki basamaklardan biri nihayet değişmiş oluyor.

O yüzden ben çeşitlendirmeye devam diyorum. Geçen sene petrol otuz dolarlardayken AkPortföyün petrol fonu tu kaka ediliyordu; benim bir arkadaşım sırıtarak satın alıyordu; sonra petrol şahlanmaya başlayınca yalvarsanız da fon bulamamaya başladınız, bir tane bile boşta kalmıyordu; alabilenler kilolarla aldı ve zengin oldu.

Bu arada herkes IBP'nin değişikliğinden bahsetmiş ama bana sanki doların şahlandığı gecenin ardından %10 -11 kadar arttı diye hatırlıyorum. Düşüş veya uyuşukluk oradan dönmüş gibiydi. Bir de Akbank'ın İkinci Değişken Fonu (AGI Değişkendi). O da kendi halinde takılıp duruyordu, o da o gece %12'leri gördü.

Alıntı Originally Posted by ActuallyMelik Yazıyı Oku
    Benim gözlemim: Riskli fonlar bir şekilde bir yerlerden toplayıp çılgın attıkları bir döneme giriyorlar. Mesela burada sevgi duyulan AED'ye bakalım: Son günlerin en gözde fonlarından; yıllık getirisi de parlak. %56. Azimut'u, Global'ı, Oyak'ı tokatlamış. Bir tek Istanbul'un değişkenlerinin gerisinde kalmış ya da başa baş (bir de Osmanlı var). Ama fonun beş yıllık getirisine bakıyorsunuz -%22. Bu yüzde çok daha yüksekti; ilk Tefas listesini incelemeye başladığımda Ata Yatırımın bu kadar kötü bir performans çizmesine hayret etmiştim. Aylardır süren yükselişe rağmen daha 5 yıllığı hala eritemedi, 3 yıllıkta ise yeni artıya geçti. Şimdi ise en gözde fon.
    aed tür değişikliği oldu diye biliyorum.
    çok geriye gitmek doğru olmaz

Ata Portföy Yönetimi A.Ş.'nin kurucusu olduğu, Borsa İstanbul'da "AED" kodu ile işlem yapan "Ata Portföy Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonu" nun unvanı, fonun dönüşümü nedeniyle 09/04/2018 tarihinden itibaren "Ata Portföy Birinci Değişken Fon" olarak değiştirilecektir. Unvan değişikliği nedeniyle kod değişikliği yapılmadığından Borsa İstanbul'da yapılacak işlemlerde "AED" kodunun kullanılmasına devam edilecektir.

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •