Şöyle örnekleyeyim:
X şirketinin ortaklık yapısı :
A kişisi: % 40
B kişisi: % 35
Halka açık: 25
Ödenmiş Sermaye: 1.000.000 ise
A kişisi 400.000, B kişisi 350.000 Halk ise 250.000 lot hisseye mi sahiptir ?
Printable View
Şöyle örnekleyeyim:
X şirketinin ortaklık yapısı :
A kişisi: % 40
B kişisi: % 35
Halka açık: 25
Ödenmiş Sermaye: 1.000.000 ise
A kişisi 400.000, B kişisi 350.000 Halk ise 250.000 lot hisseye mi sahiptir ?
Bildiğim kadarıyla evet.
[device_name] cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Evet öyledir. Bu 1 mn lot hisse de kendi arasında A, B, C vs diye de ayrıca ayrılabilir.
Örneğin şirket kurucu ortaklarına özel toplam 10.000 lot A grubu hisse, borsada işlem görmeyen ve blok olarak Citibank'a satılmış 100.000 lot B grubu hisse, kalanı da borsada işlem gören halka açık C grubu şeklinde yapabilirler.
Yalnız şunu unutmayın, MKK'dan hisselerinize bloke koyarsanız hemen işleme alınıyor. Ancak baktınız Turp Turump bi dangozluk etti, piyasa cortladı, aman hisselerimi satayım blokeyi kaldırayım derseniz geçmiş olsun, bloke kaldırma işlemini onayladığınız anda ertesi gün çözülüyor. Bunu unutmayın.
Sağolasın Oralet hocam..
Ağabey İşbankası kurumum. Blokaj vardı hisselerimde. Hisselerimden birisi %7 falan prim yaptı aniden, dur satayım nasılsa geri gelir dedim. MKK'ya girip blokajı kaldırmama rağmen satamadım. Aradım İşbankası'nı, ertesi gün kalkıyor dedi blokaj. Olur mu yaa, ben şimdi zarar edicem, ne demek ertesi gün falan filan diye şarlayınca 2 dakika bekleyin dedi bir üst amiri hanıma bağladı.
O da dedi ki, bu defalık ilk ve son kez olmak üzere açıyorum blokajınızı zarar etmeyin diye, ama bir daha olmasın. Blokaj ertesi gün kalkar.
Bu olay bir kaç yıl önceydi. Geçen başka bir sayfada bir arkadaş da bunu yazdı, o da satamamış blokajı çözdüğü halde. Şu anda kural değişti mi bilemiyorum.
Bu Hekts'in grafik pahali mahali gidiyor.
Bu durum bana unlu yatirimci ve yasam feylezofu Halil Buhur'un su unlu ozdeyisini hatirlatti.
"Giden kagit gitmeye duran kagit durmaya devam eder."
2018 basinda Hekts ve Brisa ikisi de 7.00 TL. idi.
Birisi durmaya digeri ise gitmeye devam ediyor.
2021 basinda Allah izin verirse bakacagiz 3 yilda kim ne kadar prim yapmis @Cauti. :)
Syg,
sn. dudu,
ortaya sormuştum çok somut bir cevap alamadım bir de böyle şansını deneyim.
ANHYT için ne düşünüyorsunuz, temettü verimi yüksek değil ama karı ve fiyatı genelde artış trendinde.
Temettü veya büyüme hissesi olarak biriktirmeye değer mi, güncel veri ve konjoktürle..
valla grafik pahalı demek gitmez demek değil...yeni giriş yaparak uzun vadeli portföye ben almam demek.
ünlü düşünür buhur bey in yönetemi uçan kaçanları portföye almak üzerine...2-3 tanesi gerçekten gitmeye devam ediyor, ama 2-3 tanesi de göçüyor:..böylece bir nane olmuyor portföyde.
son 2-3 senede buhur bey in portföyü xtm25 i bile geçememiş zaten...oratada başarı filan yok.
ben şahsen son 8 senede 22 kat, son 4 senede 8 kat...son 1 senede 4 kata yakın prim yapmış bir hisseyi önerirken 50 kere düşünürdüm...alana ve tutana saygım sonsuz...tutmaya devam etsinler, ya da ek alım bile yapabilir maliyeti çok aşağıda kalanlar.
ama bu fiyatlardan sıfırdan alım için hektaş önermek, çok büyük risk...oldu ki yarı fiyatına düşebilir bu fiyatlardan, çok zor değil...büyük vebal altına girilmiş olur.
haaa, trader a lafım olmaz...alır 5 dk sonra satar...biz uzun vade bir hisseden bahsediyorsak, haftada-ayda bir alım yapmaktan..alınca en az 1-2 sene satmama niyetinde olmaktan bahsediyoruz...sonuçta ilk alım sonrası ek alımlar da yapacaktır alan kişi...böylece zirvede kucağında malla kalırsın.
MKK blokajını niye koymak istiyorsunuz çok anlamadım çünkü blokaj varken hesabınızda nakit olmadıkça alım yapamazsınız.
Mesela ben portföy değerimin %75'i kadar hisse senedini hesabımda nakit yokken alabilirim, t+2 de ödeme şartı ile tabi ki. Diyelim ki aklımda bir hisse senedi var ve şu fiyata inerse alırım diye düşünüyorum, otomatik emrimi veriyorum, gelirse gelir ama hesabımda blokaj varsa bu emri veremem, hesabımda nakit tutmam lazım. Nakit tutmak demek faiz kaybı demek. Hesapta otomatik repo yapabilirsiniz ama piyasa faizinden düşük oluyor genelde.
Sağlam bir aracı kurumda ise hesabınız (iş yatırım, ak yatırım gibi) blokaj koymak oldukça gereksiz bence.
Dolar , Euro , sterlin kısaca döviz artar iken BIST düşmüyor . Nedeni ne sizce arkadaşlar ve ne zaman düşer bunlardan biri. Döviz mevcut konjoktur ile pek düşecek gibi durmuyor. BIST te sert ya da yatay bir düşüş bekliyor musunuz? Bende 3 ay önce temettü emekliliği için BIST te yavaş yavaş alimlara başladım .
General Mobile 4G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yılbaşı civarlarında alınmış 7 tl maliyetli Hektaş'ım vardı, geçenlerde 10.30'dan sattım ve aşağıda tekrar alırım dedim, hasbelkader hayatımda ilk defa başardım. :) 8.95'ten geri aldım. Şimdi de 11.30'dan satışı girdim, %60'ı öğleden önce satıldı, kalanda 2. seansta satılır umarım.
Ben Sasa ve Hektaş'ta teşvik paketi spekülasyonu ile balon oluşturulduğunu düşünüyorum. Özellikle de Sasa'da. Hektaş düşse dahi tekrar alır mıyım emin değilim artık.
Tabi düşmeyebilir, yanılıyor olabilirim, uçup gitmeye devam edebilir. Herhangi bir veriye dayanmadan, his ile hareket ediyorum. 6. hissime güvenerek iş yapmayın.
korelasyonlar anlık çalışmaz...döviz yükselirken borsa düşmüyor demek için, dolartl nin 4 üzerinde kalmaya başlaması durumunda, hala endeks buralarda kalıyorsa o zaman neden acaba demek lazım.
ayrıca endeksi sadece kur değişimleri etkilemiyor...yabancı borsalardaki hareketler vs gibi pek çok faktör var bist i etkileyen.
daha önemlisi faizlerde de ciddi bir yükseliş var, buna da fazla tepki vermiyor gözüküyor bist...ama şimdilik böyle...zamanı gelince fazla fazla tepki verecek bence.
Eyvallah arkadaşım .
Bu konuda tek doğru olmamakla beraber;
Sadece sanayi şirketleri için konuşacak olursak, özellikle malını satarken fiyatını döviz bazlı ayarlayan;
Döviz çok sert yükselirse, kısa vadede sanayi şirketlerinin düşmesini ama orta vadede döviz bazlı eski seviyesine geri gelmesini,
Döviz zamana yayılı yavaş yavaş yükselirse, sanayi şirketlerininde benzer korelasyon ile yavaş yavaş yükselmesini beklerim.
Yalnız bu söylediğim çok aşırı bir genelleme oldu.
Bankacılık ise tamamen konu dışı.
Teşekkür ederim cevabınız için. Yavaş yavaş öğrenmeye çalışıyorum.
Birincisi benden habersiz aciga satis yapamasinlar hisselerimi kullanip diye. (Bundan tam emin degilim ama bazi kurumlar izin almadan yapiyorlarmis)
Ikincisi de guvenlik amacli. Yatirim hesabinin sifresini ele gecirdiler diyelim ve bosaltabilmek icin hisseleri satmalari gerek. Iste bu durumda ayrica Mkk sifreni de bilip blokaji cozmeleri gerekiyor. Yani zor bi ihtimal belki ama yine de tedbirli olmak lazim diye dusundum.
Ucuncusu de gaza gelip hisselerimi satmayayim, al sat ya da sat al yapmayip uzun vadeli yatirimci olayim diyeydi. Ama sonradan bunun bana uymayacagini anladim.
Bunlari yapmak artik oyle kolay degil.
Islemler terminale girilirken musteri numarasi ile giriliyor.
Aciga satis ise bambaska bir sey. O ayri bir sekilde giriliyor herkes de goruyor aciga satis oldugunu.
MKK sifresini eline geciren bir kisi blokaji kaldirsa da, hisseleri nasil satacak?
Satsa parayi nasil cekecek?
Syg,
Yatırım hesabı şifresini ele geçirenler için dedim ağabey, yani ben sana vereyim İşcep şifremi, hisselerimde bloke varsa satamazsın ama Mkk şifremi de bilirsen blokeyi çözüp satarsın, hesabımdan da Man adasına eft yaparsın falan. :evil: Yani çifte güvenlik olsun diye dedim.
Bende 5 yildir Hekts var, beklentileri kuvvetli bir sirket.
Yeni is kollarinin onumuzdeki donem ciro ve kara kuvvetli etki etmesini bekliyorum.
Bu sene temettu vermemesi de belki de cok kisa bir zaman sonra tohum sektorunde bir satin almanin olabilecegini dusunduruyor.
Fiyat olarak su andaki fiyati kisa vadede belli bir risk icerebilir ancak uzun vadece cok cok iyi bir getirisi olacagini dusunuyorum
Syg,
Hektaş'ın logaritmik tabandaki uzun dönem grafiği.
https://pbs.twimg.com/media/DZOdyyiXcAAd-tF.jpg:large
2009-2016 yılları içinde bir trend izlerken 2016 yılından itibaren bir kırılım var. Bu trend devam eder mi ben bilmiyorum, daha önce sorduğum sorunun cevabını bulursak bunun da cevabını bulabiliriz belki.
Yatırım tavsiyesi içermemektedir.
Sn. Dudu elimde yünsa adel karel ve sasa var. Bunların 2 yılda geleceğini nasıl görüyorsunuz? Saygılarımla
İnsallah Brisa bizi ucuracak ... sabreden kazanir...Ytd..
Lenovo P2a42 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Satınalma yaparsa şapa oturabilirim tabi. :)
Kendisi sıfırdan yatırım yapayım dese, fabrika kurdu faaliyete geçti bilançoya yansıdı en az 2 sene, şu an f/k 17'yi geçti, karını %100 bile arttırsa f/k'sı ancak normal seviyelere geliyor.
Bilmiyorum, bakalım. Zaman gösterecek, belki fırsat olursa bende tekrar giriş yaparım.
Ama f/k 7-8 aralığında hem taş gibi sağlam hem yatırımları devam eden/meyvelerini yeni verecek olan; soda, tüpraş, petkim gibi şirketler varken, f/k 17-18'lerde yüklü alım yapmam çok çok zor.
Burada referans almamız gereken tarihi F/K ortalaması değil mi?
Gelecek f/k'sı önemli.
Kastım şu; karı 100% arttırsa F/K ancak normal seviyelere geliyor dediniz. Normal 8 değildir de belki tarihsel ortalaması kaynaklı 12-13'tür. Tabi tarihsel ortalaması bu ise.
Hektaş yabancılar girmeden önce fk 7-8'lerde dolaşan bir şirketti. 5-6'larda dolaştığı bile olmuştur ama artık Hektaş eski Hektaş değil, eski f/k ortalamaları bundan sonra hayal olabilir.
Elimde portfoyun kucuk bir yuzdesi olarak 3 aydir duruyor.
Maliyet de bu seviyelerde sayilir..
Simdi kafamdaki sorular:
1. Artirmak gerekir mi?
2. Ne kadar portfoy payi ayirmali?
3. Alimi blok olarak mi yapmali, ki cunku bu seviyeler dip gibi duruyor, yoksa beklemek daha kolay olur diye aylik duzenli alimlarla mi?
4. Aylik duzenli olarak yapilacaksa hangi zaman ufkunda bu miktar alinmali?
Sorulardan birincisi icin gk sonrasi kararim evet olarak sekillendi.
Ikinci soruya da asagi yukari bir cevap bulabildim.
Ucuncu ve dorduncu sorular biribiri ile baglantili ve daha bir cevap bulamadim.
Birince ceyrek aciklaninca karar vermem biraz daha kolaylasacak diye umuyorum.
Syg.
Benim portföyün %4.5-5'i brisa ve daha fazla arttırmayı düşünmüyorum. Esasen Kordsa ve Brisa'yı sepet olsun diye (hem farklı şirket hem farklı sermaye grubu) aldım ama çok içime sinmiyorlar. Yine de tutmaya devam edeceğim.
Gönül rahatlığı ile koskoca Bist'de mantıklı fiyatlar ile sadece 3 tane şirket bulabiliyorum (soda, tüpraş, petkim).
Bende yeni şirket önerilerine açığım.
Bende de benzer bir durum oluşmuştu, Soda ve Tüpraş'a çok fazla ağırlık vermiştim aynı nedenle ama portföy dengesini gözeterek nispeten uygun yerlerden Froto ve Hektaş'a kaydırdım.
Çok küçük miktar da Brisa ve Poltk var ama son karar için bilançoları bekliyorum.
Tabi benim portföyüm sizlere göre oldukça küçüktür, öğrenci bütçesiyle yapmaya çalışıyoruz bir şeyler :)
Saygılar