İngilizce bilmeyen ölsün mü kaptan ? :)
Şaka bir yana türkçe içeriği olmak şartı ile tüm yayın,video,blog vb... kaynak önerilerine açığım. Var mıdır güzel bir öneride bulunacak ?
Printable View
mesela komşu başlıkta sayın adem ayan basit bir şekilde yatırım yapacağımız şirket seçimine ilişkin güzel bir sunum hazırlamış.
https://www.hisse.net/topluluk/showt...59#post3706059
Estf. Ne demek özellikle düşündürmek için soruyorum lütfen siz kusura bakmayın.
Diyelim ki 2007 yılında mükemmel bir şirket buldunuz. Çok ucuz çarpanları da mantikli mevcut faiz ve döviz ortamında fiyatı uygun ve aldınız. 2009 yılında bildiğimiz gibi kriz çıkacaktır ama aldığınız hisse kesinlikle endeksten az düşecektir. Üstelik siz değerli bir şirkete ortak olduğunuzu bildiğiniz için 2009 yılında biriktirdiğimiz para ile çok daha fazla lot alarak şirkete ortakliginizi artıracaksınız. Uzun vadeci değil miydiniz? Güzel, mantıklı da bir şirket buldunuz. Fiyatı düşünce üzülmenize ne gerek var?
Bu yukarıda yazdıklarım, malesef çoğu yatırımcı için imkansız bir bakış açısı. %5 zarar gören ky kurtlanmaya baslar. %15 te evde köyde huzur kalmaz. %25 gibi devlet, hükümet, ülke ne var ne yok düz gitmeye başlar. %40 ve üstü zararlar genelde bireysel ve aile facialarina malesef yol açabilir. Oysa düzenli alan, sürekli nakiti olan bir yatırımcı birikim yapma bakış acısıyla bakıyor olsaydı fırsat olarak görürdü bu düşüşleri ama %99 Böyle olmuyor malesef.
Benim mesela %90 zararda kılı kıpırdamadan son derece sakin baştaki plana uygun işlem yapmaya devam eden arkadaşım da var ama 1000 kişi içinden 1 kişi o da zaten milyonları milyonlarla çarptı Allah vergisidir ben yapamam mesela. Kendinizi tanımak da çok önemli.
Son olarak, grafik demissiniz. Yazdıklarımdan anlayabileceğiniz gibi sadece temel analiz bakıyorum, almadan hissenin grafiğine 1 kez bakarsam bakarım onu da çoğunlukla bakmam, asels ile TKFEN grafiğini bilmiyorum ama 3 - 4 tl arası asels, 3.5 - 12 tl arası TKFEN taşıdım asels keşke hiç satmasaydım dediğim bir şirkettir o zamanlar acemi idim.
Bunu engelleyen hisse değerlemenin yeterince bilinmemesi. Açıkçası ben de iyi olmadığımı düşünüyorum bu konuda. Sağlam hedef fiyat çalışmaları çıkarabilen birisi çok kazanır diye düşünüyorum. Öğrenmeye çalışıyorum hala. İNA için tecrübe gerekiyor gibi geliyor.
Çok güzel tarif etmişsiniz ağzınıza sağlık. Bir yerden sonra tasarruf etme mantığına bürünebilmeli insan, ama dediğiniz gibi 1000 de 1 kişi çıkıyor bunu başarabilen.
Ben belli bir noktadan sonra kar-zarar bakmaktan çok lot sayılarına odaklanıyorum. Mesela 20000 Ereğli, 500 Tüpraş gibi hedefler belirleyip bu hedeflere ulaşmaya çalışıyorum. Aradan geçen zamana bakarak değerlendirdiğimde iyi ki böyle yapmışım diyebiliyorum. Saygılar.
Biz portföy yönetiyoruz...yönetici adam detaylarla boğuşmaz...peki neyi ne kadar bileceğiz...şişirme ya da saçma donelerle hazırlanan bir raporla iyi bir raporu ayırt edecek kadar bilmemiz yeterli...özellikle temel analizde zamanın %90 ı hamaliye, %5 i projeksiyon, %5 i parametrelerin tespitidir.
Teknik analiz de öyle...çok zaman ayırıp expert olsanız ne olacak...gerçi o kadar datay analizin trader değilseniz, uzun vade yatırımcı iseniz işe yaradığını da düşünmem.
Ez cümle...bir konuyu çok derinlemesine bilmektense, pek çok konuyu orta düzeyde bilmek çok daha faydalı portföy yönetimi için.
Pegasus ile ilgili değerlemeler 15-35 tl arası eder derken..ben en az 50 etmeli diyordum 1 sene önce...farkı yaratan tamamen geleceğe dönük projeksiyondur, stratejik analizdir...yoksa mevcut durum analizi zaten çarp, böl..bir de geleceğe dönük nakit akımını indirgerken hangi faiz oranını baz alacağız, %15 de alabilirsin, %18 de...bu %3 çok şey değiştiriyor zaten
Bu arada 60 tl üzerinde elimde Pegasus kalmamıştı...ben 50 eder derken, 25 eder diyenler, bu sefer 125 eder demeye başladı...ama borsa bu haldeyken, hem endekse hem thy ye göre pahalı kalmaya başlamıştı...ama borsa abartmayı sever, düşerken de çıkarken de...zaten büyük para esasında abartılardan para kazanır,
Bu bedenle saçma donelerle hazırlanmış raporları iyi ayırt edebilmek lazım...ve kritik parametrelerle kendi hesabını kendin yağabilmelisin,
Abi piyasada 1 kişi kendi saçma sapan beklentisine göre sallıyor. Sonra 999 kişi o 1 kişiyi referans alarak sanki tek gerçekmiş gibi pompalamaya başlıyor. Genellikle beyaz yaka otomatik düşünen, okuduğuna inanan adamdır. Koca koca doktorlar mühendisler 7 TL'den dolar alıp 12 TL'ye 1 2 ay içinde satmayı başka türlü nasıl beklesin? Akıl mantık izan olmayınca otomatik düşünce devreye giriyor malesef.
Manüel düşünmemek malesef beyaz yakanın en büyük düşmanıdır. Otomatik düşünmenin sebebi bence bizlerin sürekli okul okuyup buralarda bir şeyleri sürekli öğrenip doğru kabul etmemiz, bu nedenle öğrenilmiş bilgiye gereğinden fazla güven duyuyoruz. Bu nedenle de çok kolay manipüle oluyoruz. Geçen Bilkent MBA yapan bir arkadaşla oturduk orada öğretilen İNA yöntemi ile şirket değerledik 1 2 tane. Batma garantili öyle söyleyeyim, aptal saptal şeyleri MBA seviyesinde akademik olarak öğretiyorlar, sonra o özgüvenle BİST'e gelen ağzının ortasına Galip'in fırıncı küreğini yiyince borsa kumar diye ağlamaya başlıyor...
Bu arada Sn. Cautionary gibi ben de beğendiğim şirketleri, bilançoları, beklentilerimi vb.. paylaşmayı düşünmüştüm bilanço dönemi bittiğinde. Ama başlıkta yazılanları okuyup anladığım kadarıyla böyle bir şey yaparsam okuyan arkadaşlarıma çok büyük bir kötülük olacağını düşünmeye başladım.
Hem kendi poz. aldığım hisselerin reklamını yapma riskim var, hem poz. almadığım, mesela detaylı faaliyet raporu okumadığım ama bilanço anlamında beğendiğim hisseleri yazıp, onlar düşünce vebal alma durumum var. O nedenle, genel prensipler ve bu işin mantığını anladığım bildiğim kadarıyla başlığa ufak katkı vermeye devam, lütfen kusura bakmayın :)
Teşekkür ederim Sn. Cautionary. Sizin yazılarınızı önemsiyorum.
Borsada ilk alımımı 2018 Şubat ayında yaptım. O zamandan bu yana tek takip ettiğim başlık forumda ilkiyle beraber bu başlıktır. Aynı zamanda twitter açtım sırf bu iş için. İşten vaktim kaldığı ölçüde araştırıyorum öğrenmeye çalışıyorum.
Temel analizde her geçen gün bir şeyler daha kattığımı hissediyorum kendime.
Teknik analizin kısa vadeli tradeler için gerekli olduğunu düşünüyorum ve yüzeysel öğrenmekle beraber çok önemsemiyorum açıkçası.
Uzun vade yatırıma çok uygun bir karakterim olduğunu düşünüyorum. Portföyümde en çok EREGL var ve hali hazırda %25 zarardayım. Ama en ufak korkum yok. En fazla vakit kaybederim kar etmek için diye düşünüyorum. (Zamanı da ekonomik kullanmayı öğreneceğim inşallah, zararda veya yatayda oturma sürelerini kısaltmam gerekiyor.)
Ben oldum demiyorum ama dediğiniz gibi pek çok konuyu orta düzeyde bildiğime inanıyorum. Parametrelerin tespitinden kastınız hisse seçimlerinde hangi kriterlere önem vermek ise onu da çözdüğüme inanıyorum. Projeksiyon için eksiğim sanıyorum illa nokta atışı hedef fiyat tespit etme isteğim yok ancak 3 aşağı 5 yukarı bilmem lazım.
Güzel artışlar yakalayacağını tahmin ettiğim hisseler oldu ancak benim oyun alanım biraz daha dar KATILIM endeksinde olmayan hisselerde işlem yapmıyorum. Temettü vermeyen hisselerle de ilgilenmiyorum. Liste bayağı bir azalıyor ama odaklanmak daha kolay oluyor.
Pegasus için bahsettiğiniz projeksiyon meselesini ben de kendimde oluşturmaya çalışıyorum. Belki de yeteneğim yoktur :)
Peki dudu abi bu 5 tane senet seçsek. Ereğli ve aselsan bunlardan biri olurmuydu
FIG-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bu başlığın en büyük eksiği, aşırı konservatif olması...bunda dudu abinin etkisi de var tabi:) şunu unutmayın portföy yönetirken en temel parametrelerden biri portföy sahibinin yaşıdır.
Bu nedenle 80, 60, 40, 25...bu yaşlarda portföylerin risk yapısı aynı olmamalı.
Bu nedenle Pegasus a pek çoğu burun kıvırdı, bu nedenle kimse deva dedim ilgilenmedi,.daha önce Ulusoy elektrikte olduğu gibi.
Bu açıdan nosfecagrı ile portföy yönetim anlayışımız benzer gibi..makul bir risk anlayışı ile endeks üzeri oldukça yüksek getiri mümkün.
Ben aslında önemsiyorum kesinlikle burun kıvırmıyorum ama katılım endeksinde olmadığı için alamıyorum :)
Ulusoy Elektrik bu endekste var ve ben almıştım güzel bir karla da ayrılmıştım. Tabi Ulusoy Elektrikte çalışıyor olmamın da faydası oldu :kmk:
Borsada iken ilk krizim oldu bu. Ne kadar geçerli bilmiyorum ama hisseler aşırı düşünce agresif alma isteği oluyor. İlla global veya ülke krizinde değil her şey güzel giderken krize giren sektörlere para yatırmak gibi. 2-3 sene beklerim belki ancak karda ona göre yüksek olur gibi geliyor. Henüz borsada toplamda 3 senem geçmediği için belki de yanılıyorum. Ama zamanımı satıyormuşum gibi hissediyorum.
Hisse oranı çok yüksek, ama hisseler çok sağlamcı..aslında bana paranın %95 i BİST’te olacak deseler, senden de sağlamcı olurdum herhalde:)
Total portföy riski olarak benim riskim daha azdır.,,toplam portföyümün %20 si filan hisselerde...ama hisselerim biraz agresif sayılır sana göre
iş hayatına veda ettiğimden beri portföyümün performansı Mart2017/Ağustos2019 ve güncel dağılımı
İlk 5'te ağırlıklı olan hisseler #İsyat#Tuprs#Eregl#Crdfa#Adana. Toplam şirket sayısı:21
+%20 gelen temettüyü harcamasaydım şuan performans %100 olmaktaydı.
https://resmim.net/f/AOjaR0.png
O konuşmanın tümünü izleyince senin çıkardığın manayı çıkarmıyorum ben.,,,bir de buffet Amerika da konuşuyor, gelsin BİST e yatırım yapsın, bakalım tüm portföyü hisse mi oluyor, yoksa altın, eurobond vs döviz bazlı enstrümanlarda oluyor mu?
Hep söylüyorum, ecnebilerin konuşmalarını, yatırım tavsiyelerini takip ederken...adamın hangi piyasa şartları çerçevesinde konuştuğunu unutmamak lazım...Amerikalı Amerika şartları için mi konuşuyor, dünya gelişmiş ülke piyasaları için mi, yoksa bu Amerikalı em ler için mi konuşmuş,,,
çocuklarım için yatırım yapmak istiyorum. ama kararsız kaldım. çocuklar için BESmi hisse senedimi yoksa vadeli hesap açıp yatırmakmı? bankada çocuğun adına hesap açınca altın hisse vadeli hepsini yapabilirmiyim?
Ben de size katılıyorum bu konuda.Her horoz kendi çöplüğünde öter.
Amerikalı yüzücü Michael Phelps olimpiyat madalyalarını kazanmaya başladıkça antrenörü Bob Bowman dünyadaki diğer yüzücülerin de dikkatini çekmişti.Fransız dünya rekortmeni yüzücü Yannick Agnel pılısını pırtısını toplayıp Fransadan Amerikaya Bob Bowmanla antrenman yapmaya gitmişti.Ama malesef eski derecelerini bile yüzemeden kaybolup gitmişti.Aynı Bob Bowman bir dönem Türk yüzmesini de kurtarmaya gelmişti.Ama nafile.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesi olamaz, saygılarımla.
2008 den girdiğim bes'den 2012 de çıktım, getirisi yok diye. 13 bin tl ile hisse senedi aldım ve bi ara yüzde 50 ye kadar kara ulaşmıştıö. Fakat daha sonra çocukların özel okul maliyetleri, açıkları falan kapatayım derken o para gitti. Halbuki bes'den çıkmayıp almaya devam etseydim en basit fon ile bile 25 bin tl yi bulurdu birikim ki çok cüzi bir aylık kesinti ile. Hisse senedi alımlarında çok rijit olmak gerekiyor, sat tuşu parmağın altında. Bes den çıkmak ise daha zahmetli ve ordaki para pek akla da gelmiyor. Ben demiyorum ki bes de tasarruf yapın. Bir hesap bes de bir hesap ile de hissr senedi biriktirin derim. FIG-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Soros'un bir macerası olmuştu. Besim Tibuk kol kestirmişti dünyanın en büyük spekülatörüne... Buralarda kurallar oralardaki gibi değildir...
PRA-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Öncelikle herkese merhabalar. Yaşım 25. Yaklaşık olarak 5 senedir çalısıyorum. Ve tasarruf yapmaya çok dikkat ettim. Kendimce tasarruf yaptım. 2015 yılında bireysel emeklilik sistemine katıldim. Şu ana kadar ödediğim miktar 18 bin tl. Bu yatırımımın getirisi yüzde 37 oldu. Ve şu an 31 bin tl. Devlet katkısı ile birlikte total miktar 37 bin tl. Yaklaşik 2 sene 200 tl. Yaklaşık 1 sene 300 tl civarı. Yaklaşık 1 senedirde 400 tl bese ödeme yapıyorum. Bu sene ise temettü diye bir kavramı öğrendim evet ne yazıkki 2019 yılının haziran ayında öğrendim bu kelimeyi. Borsayi az çok araştırıyordum. Hatta ufak tefek hissiyatlarıma yönelik alımlar yapıyordum satıyordum ufak tefek yemek parasi çıkartiyordum. Tabiki çok yuksek olmasada biraz parada kaybettim. Daha sonra rastgele finansal özgürlük diye bir şey gördüm twitterda ve çok hoşuma gitti . Biraz araştırdim ve güzel yazılar gördüm . Temettü emekliliği dikkatimi çekti daha sonra. Ben inanç olarak faize karşıyım ve faize dayalı olan şeylerden imkanlarım dahilinde uzak durmaya çalışıyorum. Ama bir sekildede paramın enflasyon karşısında erimesini istemiyordum. Biriktirmiş oldugum yaklasık 40 bin tl ile 10 tane şirkete temettü emekliligi hedefiyle belli oranlarda yatırım yaptım. Yaklaşık 3 aydırda düzenli bir şekilde alım yapmaya çalışıyorum. Şu anda portföyüm yüzde 35 bes. Yüzde 40 bist. Yüzde 25de nakit olarak duruyor. Önümüzdeki süreçte işimi kaybetme durumum olabilir. Yaklaşık 5 yıldır çalıştığım yerden ayrılabilirim. En azından geriye dönüp baktığımda bes sisteminin faydalı oldugunu görüyorum. Keşke besle tanıştığımda temettü ilede tanissaydim. İşimi kaybetme stresi yaşadıģım bu günlerde bes benim için bir güvence. Ona baktıkca güven duyuyorum. Aynı şekilde ortak oldugum 10 şirket. İnsan kendini biraz finansal olarak güvene hissettigi zaman gerçekten çok farkli oluyor. Umarım işime gücüme ayrılmadan devam ederim ve çok geçmeden bir 5 sene sonra finansal özgürlügüme kavuşurum.
SM-A700F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://i0.wp.com/www.lattedenborsay...ng?w=823&ssl=1
Bunlar 2018 ikinci çeyrekte Buffet'ın elinde bulundurduğu hisselerden...
Aklıma şu cümlesi geldi bir de; 'Hayal kırıklığına uğratan bu gerçek 2019 yılında da hisse senedi varlığımızı arttıracağımız anlamına geliyor. Yine de büyük çaplı satın almaları aramaya devam edeceğiz. 88 ve 95 yaşındayken bile (genç olan benim), bu arayış benim ve Charlie’nin kalbinin daha hızlı atmasına sebep oluyor (büyük bir satın alma olasılığını yazmak bile kalp atışımı hızlandırdı).'
Hastalık olarak nitelendiriyorum tabi ben durumu. :)
Merhaba
Faiz konusunda benimde hassasiyetim var. Buna yönelik borsada işlemlerimi sadece Katılım Endeksi ve Ziraat Portföy Katılım Endeksi hisseleri arasından yapıyorum. O endekslere girebilmek için hangi şartları sağlamak gerektiğiniz okursunuz. Endeksten çıkarılan hisselerimi satmıyorum sadece yeni alım yapmıyorum tekrar girene kadar. Siz isterseniz endeksten çıkarılınca direk satabilirsiniz de.
Tradingviewde endeksleri birbirleriyle karşılaştırdığımda Katılım Endeksi güzel performans vermiş görünüyor. XTM25 ve SINAİ de aynı şekilde.
pegasuslarım stop loss oldu 😂
62 civarına şartlı emir girmiştim 68 den satılmış. ne zaman 62 oldu bu anlamadım.62 iyi bir seviye olmadi herhalde
Çok teşekkür ederim. Sizin gibi bu forumda kendini ispatlamış değerli büyüklerimizden bu tarz övgüler almak çok güzel. Saygılar bizden dudu abi.
Çok teşekkür ederim [emoji120]
Katılım bankalarının kâr payı adı altında yaptığı sistem için ne diyorsunuz. Yani faize çok benzer duruyor. İsim değişikliği gibi geldi bana ama. Sonuç olarak islami bankacılık diyorlar bilemedim.