Aefes vardý bugün vurdum tekmeyi. Tahammülüm yok onu beklemeye. Karadelik gibi hisse.
Diageo inerse biraz bir gün eklerim.
ytd
Printable View
Aefes vardý bugün vurdum tekmeyi. Tahammülüm yok onu beklemeye. Karadelik gibi hisse.
Diageo inerse biraz bir gün eklerim.
ytd
Farkettiðiniz üzere, inik AEFES'i almak yerine, çýkmýþ Diageo'nun inmesini bekliyorum. Bu da deðiþik bir paradoks mudur ne halttýr iþte...
Aefes'i geri mi alsam keh keh.
ytd
Yabancý hisse seçerken en önem li kriterim dividend aristocrat olmasý. Hem uzun yýllar boyunca temettü veren, hem de verdiði temettüyü sürekli büyüten þirketleri almak ana hedefim. Bu tarz þirketlerin fiyatý SP500 kadar olmasa da çýkýþ eðiliminde uzun vadede.
PEP, XOM, MMM, TXN bunlara güzel örnek.
UK'de bu tarz hisse pek bulamadým. Genelde iniþli çýkýþlý orada temettüler. (ya da sabit, misal GSK)
TC'de zaten bir anlamý yok aristokrat olmanýn. Bir seneki 1 tl ile öbür sene verdiði 2tl nin alakasý olmayabiliyor dolar kuru yüzünden. Sorarsan temettü arttýrmýþ diyorlar.
ytd
edit: þu Verizon'u da adadan göndericem galiba. Gözümü týrmalýyo. Telekominikasyon þöyle böyle dedim gittim aldým yine. Neyse geç olmadan dönelim hatadan. Vodafone 0% stopaj varken bunu niye aldýysam...
Walla ben kimseye þöyle yapýn böyle yapýn demedim. Etrafýmdakilerin hepsi oldu. Belki de bir zararý yoktur ama benim hissiyatým aksi yönde olduðu için olmadým. Herkesin kendi bileceði iþ. Way sen ol dedin diye oldum sonra baþýma bu geldi lafý, olma dedin diye olmadým covid oldum süründüm lafý kadar tehlikeli. Kimseye karýþmamak lazým.
ibkr de hesap açarken baz para usd seçmiþtim.
hesaba attýðým tller otomatik usd olmuþ sanýrým
gün kapanýþýndamý kaç kurdan çevrildi raporada bakamýyorum bilgisi olan varmý?
geçmiþ on yýla yönelik analiz yaptýðýmda -usa özelinde en çok getiri yapan ve mantýklý olan portföy burada gider oranlarý vanguardýn az olduðu için onlardan seçtim, farklý þirketlerin de daha mantýklýsý olabilir bilemiyorum. %30 VOO, %30 VO, %30 VBR, %10 VNQ en iyisi çýktý. usa'ye baðlý kalmak istemediðimden yol haritam elbette farklý olacak.
not: ucits vs. dalmadým.
YTD fonu ve Ýpj fonu bence gayet baþarýlý ve gelecek vaad ediyorlar. YTD dividend aristocrat denilen düzenli temettü þirketlerinin bulunduðu etf'leri alýyor.(Abd ve avrupa aðýrlýklý) Diðeri ise elektrikli araca dair temaya. Aylýk giderinizin 200 katý portföy olursa yýllýk %5 lik satým yaparsýnýz. Ahanda kemiksiz temettü. Vergi beyannamesi falan uðraþmak zor geliyor bana
Ýçeriðine baktým.
Hisse senedi olarak,
Türkiye'den Afyon Çimento, Aselsan, Ereðli Demir ve Çelik, Sasa Polyster,
Yurtdýþýndan The Boeing Company, Alibaba Group Holding Ltd., NETFLIX INC/ORD UW USD, TESLA MOTORS
ETF olarak,
SPDR Barclays 1-3 Month T-Bill ETF
SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF
ProShares S&P MidCap 400 Dividend Aristocrats ETF
ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF
Invesco Dividend Achievers ETF
SPDR S&P Dividend ETF
Vanguard Dividend Appreciation ETF
SPDR S&P Global Dividend ETF
ülkemizdeki yatýrým fonlarýnýn sevmediðim tarafý %10luk stopaj tarafýndaki haksýzlýk. her ay alarak büyüttüðüm paylardan ileriki yýllarda satmak istediðimde ilk aldýðým paylarýn karý üzerinden %10luk kesinti yapmasý. fifo yerine lifo olsaydý mantýklý olurdu.
Merhaba Dostlar.. Burda Nio dan bahsedilmiþ. Galiba. Lise grubundan biri ile konuþmamda o Nio ve Mittal dan bahsetti. Ýlk bakýþta cazip geldi. Yurtiçi hisselerden , Yurtdýþý Paritelerden ve Deðerli Metallerden anlarým ama yutdýþý hisse olayýný bilmiuyorum. Bunlarýn alýmý nasýl olabilir Tr den. Çok teþekkürler...
Reddit halka arz ediliyor. Komünitesini de göz önüne alýrsak ne düþünüyorsunuz?
https://twitter.com/Nasd**Turk/statu...76842681827328
Webull da kovmuþ Türkleri gri liste yüzünden.
hadi bakalým sýra bize ne zaman gelecek
Clearing House nedir tam olarak bilmiyorum ama bizdeki Takasbank benzeri bir sistem sanýrým. Hesaplarýn kapanmasý aracýlardan ziyade Apex Clearing House ile alakalý. Apex kullanan aracýlarýn hepsi kapýlarýný bize kapatacaktýr desek yanlýþ olmaz sanýrým. Þu sayfada Apex kullananlar listelenmiþ.
Diðer aracý kurumlara da bu olay sýçrayacak mý yaþayýp göreceðiz maalesef. Ben artýk Pakistanlýlar ne yapýyor neleri kullanabiliyor onu araþtýrýyorum. Malum onlar gri listede bizden daha kýdemli.
Makalenin içinde yazmýþlar. Ýlk seferde ben de anlayamadým ama yapýlan iþlemlerin gerçekten gerçekleþtiðini garanti eden kurummuþ bunlar.
Büyük aracýlar bu iþlemin garantisini kendileri veriyorlar. Diðer ufaklýklar 3. parti bir þirketten alýyorlar bu hizmeti anladýðým kadarýyla.
IKBR, TD gibileri bu iþi kendileri hallediyorlar. Webull'u zaten ilk taa ne zaman duyduðumdan beri gözüm tutmamýþtý. Hep dandik bir yer gibi geliyordu bana. TD'nin hali hazýrda açýlmýþ hesaplara devam demesi bu iþin biraz kendi insiyattiflerinde olduðunu gösteriyor sanki.
Apex'in derdi sýkýntýsý neyse artýk... Riskli görüyordur belki de bizi o yüzden bulaþmayalým en iyisi diyorlardýr.
Teþekkürler bilgi için.
Hayýrlýsý olsun. Elimdeki bütün REIT hisselerini sattým. Yeterince fiyatlarý arttý diye. Herkese bol þans.
Ýþ YAtýrým kullanýcýlarýna bir soru. Gelir vergisini bu Mart mý yoksa gelecek 2022 Martý'mý ödeyeceðim? Hisse satýldýmý T+ ne kadar süre olur Ýþ Yatýrým'da? Türkiye'ye gelmesini soruyorum.
Merhaba arkadaþlar,
Komisyonu düþük eski verileri (3-4 yýllýk günlük veriler) alabileceðim düzgün bir aracý kurum önerir misiniz. ?
ABD'deki yapý Türkiye'den farklý.
Orada brokerlar/bankalar ayný zamanda takas kuruluþlarý olabiliyor.
DTCC çatýsý altýnda NSCC menkul kýymetlerin nereden nereye gideceðini belirler, DTC'de de kayýtlar tutulur.
Her takas kuruluþu özelinde netleþmenin netleþmesi þeklinde takas gerçekleþir.
Örneðin APEX'in hesabýna ilgili günün sonunda nette 200K adet AAPL girer, 50K adet MSFT çýkar, +20M USD yatýrýlýr gibi.
Sonra APEX, müþteri hesaplarý bazýnda takaslarý tamamlar.
Fintech brokerlarýnýn çaplarý bu iþe yetmediði için genelde clearing house'lara giderler.
Böylece daha az sermaye gerekliliði ile, iþin teknolojik tarafýna yoðunlaþýrlar. Ancak market event'ler sýrasýnda clearing house ne dikte ederse onu yapmak zorunda kalabilirler. Mesela Webull CEO'su Gamestop mevzusu sýrasýnda GME, AMC gibi hisseleri iþleme açýk tutabilmek için APEX'le saatlerce küfürleþerek kavga ettiðini yazmýþtý.
Portföy güncelleme: Arclk'i de dehledim. Bist'i 4 hisseye indim. Yerine O (realty income) ekledim. Emeklilikte yazlýðýmýn kirasýný bunlar ödesinler temettüler ile. :)
ytd
Herkese iyi seneler. vergi için yýl sonu portföyde taþýdýklarýmýzda yýl bitmeden satýp / sonra alýp kar'ý resmileþtirip yeni yýla yeni seviyeden baþlamanýn bir avantajlýk durumu olur mu ? Bu þekilde düþünen hesap yapan oldu mu ?
þu mantýkla düþündüm. atýyorum bu sene karýmýz 20bintl oldu TL olarak. satmayýp seneyede tutarsam 40k oldu diyelim.
bu sene sattýðým durumda 20k'nýn %15'i 3K ödeyeceðim. seneyede 20k ettik 3K öderim 6K eder.
2 yýl sonra satarisem. Vergi diliminin artmadýðýný varsaydým ( 40K için 6.8K ederim) 800tl fark oldu.
tabi burada üfe'de önemli bir parametre.. vergi dilimi oranlarý vs. lineer bir beklenti olmuyor ama bir alternatif olabilir gibi düþündüm.
2021 gelir vergi dilimi:
24.000 TL’ye kadar %15
53.000 TL’nin 24.000 TL’si için 3.600 TL, fazlasý %20
Ýleride hisseler satýlýrken hepsi birden satýlmayacak ki... Satma zamaný geldiði vakit, ihtiyaç oranýnda satýlmaya baþlanacak. (benim planým öyle yani) O yüzden vergi dilimi olarak yukarý çýkmanýz mümkün deðil. (ben hepsini birden satacaðým diyorsanýz o ayrý)
Sattýktan sonra yeni vergi dönemine girince yine hisse almayacak mýsýnýz? O zaman vergiyi peþin vermiþ oluyorsunuz.
Neden? :D
Satýp aynýsýný alacaðým ayný anda bu sene pas geçeceðim bu olayý :D
Vergi olayý ayrý muamma olacak. Ýsvicre ETF'i luxembourg domicilesi dolar ile iþlem görüyor ne çýkacak göreceðiz.
https://www.ubs.com/nl/en/asset-mana...dholdings.html
YTD
Twitter' da eskilerden bir abimiz veeginin tahmini %98 oranýnda beyan edilmediðini söylemiþti. Ne dersiniz yýllarca vergi beyan etmeden devam edenler var mýdýr?