Son 2 aylığıda hesap edip yazarmısınız?
Printable View
Hızlıca göz attığım kadarıyla nominal 1 TL olan pay adedi TEFAS üzerinden minimum 50.000 adet ve 5.000 adet katları olarak alınabilecek ve satım da 5.000 adet ve katları şeklinde olacak. Ayrıca izahnamede minimum %51 hisse tutacağı belirtilmiş yanlış bilmiyorsam 1 yıl ve üzerindeki tutarsak stopaj %0 1 yıldan kısa vadelerde %10 stopaj. Risk değeri 5-7 olarak belirtilmiş. İsmindende anlaşılacağı üzere IPB nin 1 yıl önceki hali gibi agresif yönetilece gibi. Stopaj istisnası varsa gayet güzel 👍
Sorduğunuz içini teşekkür ederim. Forumun amacı bu zaten. Bilgi paylaşımı için.
Belki ben yanlış biliyorumdur. Bu durumda doğrusunu öğrenmiş olurum.
Sorduğunuz soruya gelince, benim dayanak nedenlerim;
Hazine yurtdışına eurobond/sukuk ihraç ederken faizin üzerine + cds de eklenir.
Yani yurtdışı ortalama dolar borçlanma faizleri 5.5% ise ve sizin 5 yıllık cds puanınız 3.0 ise faizin üzerine 300 baz puan eklenerek minimum 5.5+3.00 = 8.5% ile yurtdışından borçlanabilirsiniz.
Dibs (döviz) satışında ise cds yoktur.
Hazine yurtdışına eurobond/sukuk ihraç ederken kendisi direk satmaz, bir yurtdışı bankayı/bankaları aracı olarak tayin eder
Dibs (döviz) satışında ise arada aracı yoktur. Hazine direk ana satıcıdır.
Cds bir ülkenin risk primini gösterdiğinden dolayı temerrüt riskini de gösterir. Cds yükselirse ülkenin temerrüde düşme riski yükselir.
Otomatikman ikinci el eurobondlara satış gelir. Eurobondların kirli fiyatları düşer.
Cds düşerse, ülkenin temerrüde düşme riski de düşer, eurobondların ikinci el satış fiyatları yükselir.
Dibs (döviz) lerde hazinenin temerrüde düşme riski yoktur. Çünkü iç piyasa ödemelerini "eurodollar" (bu kavram önemli) ile yaptığından iç piyasaya ödeyememe gibi bir riski yoktur.
Çünkü, Merkez bankası kaydi olarak iç piyasaya sınırsız döviz verebilir/satabilir.
Kapalıçarşı dolar alış kuru 33.13 .Satış 33.23.
Bakalım o mu geri gelecek resmi kur mu oralara gidecek.
Dün itibari ile yatırım fonlarında arzuladığım portföy büyüklüğüne ulaştım.. Bir şekilde kendi çapımda hedeflediğim finansal özgürlüğe de ulaşmış oldum. Burada yazan paylaşım yapan herkese ve özellikle pandemi döneminden beri yorumlarını bilgileri esirgemeyen şu anda hala yazan ya da belli sebeplerden ötürü ayrılan tüm paylaşımcılara teşekkür ederim. Temennim herkesin istediği hedeflediği finansal özgürlüğe en kısa zamanda ulaşmasıdır.
Bol kazançlar…
Beyler şu stopaj olayında kafalar karışık oldu iyice. Bazı fonlardan çıkıp stopajsızlara geçmeyi düşünüyorum ama anlamadığım bazı şeyler var.
Kendime göre fonları 3'e ayırdım. Doğrumu yanlış mı bilmiyorum.
1. Stopajı hiç olmayan doğuştan muaf, bunlar içeriği itibariyle hiç stopajı olmayan.
2. Stopajdan geçici olarak muaf olan. 2020-30.4.2024 arasında alınan bazı fonlara tanınan stopaj istisnalı olanlar.
3. Stopajı içeriği itibariyle olan ve muaf olmayan ve %10 kesilen.
Kafamı karıştıran özelliklede bu geçici muafiyet tanınanlar yani 2. sıradaki. Bunları aldık diyelim, ileride satarken o günün kanunlarımı dikkate alınıyor, neye göre işleniyor. Misal fona ekleme yaptık nisandan sonra, satmaya çalıştığımızda neye göre satıyor, eski yeni fon diye ayırıyor mu. Ayrıca 1 yıldan fazla kalırsan kesilmez, kısa kalırsan kesilir gibi şeylerde var. Bilgisi olan yazabilirmi.
Mevcuttaki fonların AFT, YAY, IIH.. Almayı düşündüğüm OJT, CPU ve ZBN...
Eğer yabancıya kıyak yaparak borsaya gireceğini düşünselerdi çoookktan yapılırdı. Oysa.....
- seçimden önce açıklanan son TUİK enflasyonu 5 mart olup artık döviz geçirgenliğinin Nisan- mayısa kaldığı hesaplanmış. Yani seçim öncesi enflasyon düşüyor hikayesi desteklenmiş.
- Kasa da döviz ararken ışıklar yetersiz sanmışlar fakat şamdanlarla da baksalar değişen yok. O zaman turizm, ihracat vb. mal ve hizmetler avrupadan pahalı oluyormuş diyerek mini deveye karar verilmiş olabülü.
- Borsa da ve Tahvilde sıkışan eski ortak ceo lar yahu fıtch not artırsın bizde borsayı yükseltir gibi yapalım satıp çıkalım. Bakın sizle iyiydik ama bir şeyler ters gibi..... dediyse bizimkiler '' Hassittir , bu ibinetürler bizi yarı yolda bırakıp kaçacaklar. Öyleyse bunların ülkeye girerken bozdukları kuru yukarı çekerek kazandıklarına çökelim. O zaman çıkamazlar, zorunlu olarak piyasada kalırlar '' diye fikir uçuşturması olabilir.
Zaten zartık muhalif ekonomistler bile ya korkudan , ya iyi bir koltuğa talip olacaklarından yavaş yavaş ŞİMŞEK destekçesi oldular. Youtub kanallarında poh poh takımı geziyor. Dövizin artık fırlayamacağı beyinlere kazınmaya çalışıyor. İşte tam da bu nedenle döviz önem kazanıyor. Sokakta bire bir sıkıntıyı yaşayan vatandaş en iyi ekonomist oldu.
DİBS'lerin de ikincil piyasaları var.
Ancak cds konusunda eurobond'lar kadar duyarlı değil.
Fakat eldeki dibs'lerden daha yüksek faizli yeni dibs'ler çıkmaya başlarsa eldekiler patlar, ikinci elde değerleri düşer.Bu da o dibs'leri barındıran fonların değerini düşürür.
Demek ki yeni dibs'lerde faiz artışı beklentisi varsa eldekilerin değerinin düşme ihtimalinin olduğunu da unutmamak lazım.
Bu arada gözümüz aydın Fitch'in not artırımı sonrası cds'lerde hafif bir geri çekilme olabilir.
İçtenlikle tebrik ederim, sizin adınıza çok mutlu oldum. Çok yazmasam da uzun süredir bu başlığı takip ediyor ve neredeyse yazılanların tamamını okuyorum. Benim de Eyt'den emekliliğime üç yıl kaldı, bu üç yıl sonunda özellikle çocuklarımın eğitim masraflarını karşılayacak gerekli birikim tutarına ulaşabilirsem aktif çalışma hayatımı sonlandırmayı düşünüyorum.
"Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir."
Selamlar… Yatırım fonlarından bağımsız olarak naçizane, yatırım konusunda şahsi fikirlerimi yazmak istedim.
Okumuş olanlar belki hatırlar… ben altın, döviz ve konutu hiçbir zaman yatırım aracı olarak görmediğimi, gerçek yatırımın hisse senetleri ve uzun vade olduğunu yazmıştım. Şimdi buna bir çerçeve daha ekleyeceğim.
1-Türk ekonomisinin en büyük sorunlarından biri, yatırımcılarda finansal okuryazarlığın olmamasıdır. Türk insanının yatırımlarının yüzde 80, 85’i (Işık Ökte’nin de dediği gibi) altın, döviz ve gayrımenküldedir.
2- Türk ekonomisini darboğazdan kurtarmanın tek yolu, finansal okuryazarlığı artırıp, insanların yatırımlarını borsaya ve uzun vadeye yönlendirmekten geçer. İnsanlar uzun vade altına ya da konuta koyacağı parayı ister BİST, ister ABD borsaları, hangi hisse senedine koyarsa koysun daha fazla kazanacaktır.
3- Altın yatırım aracı olsaydı, ABD’de insanların tercihi altın almak üzerine olurdu. Oysa biliyoruz ki ABD’li yatırımcılar paralarını ya hisse senetlerinde ya da ABD tahvillerinde tutmaktadır. Kendi ülkesinin parası dolar değerli olduğu halde, ABD’liler paralarını dolarda tutmayıp ya hisse senedi ya da tahvil almaktadır. Düşünün, kendi vatandaşı bile kendi parasını almazken, Türk insanının bu dolar aşkı nasıl izah edilir? Anlamak mümkün değil… Çin bile bedava işçi çalıştırıp sattığı ürünlerden kazandığı parayı ABD tahvillerine yatırmaktadır. Nitekim altının tercih edilmemesi sonucu, ons altın son 15 yılda hemen hemen hiçbir şey kazandırmamıştır.
4- Türk insanının altına olan enayice talebi bir türlü bitmediği için, altın ithalatı had safhaya ulaşmış ve cari açığımızın en büyük nedeni olmuştur. Bu yıllardır böyledir.
5- Keza dövize olan aşkımız da bir türlü bitmediği için, cari açık bir türlü kapatılamamaktadır…
6- Finansal okuryazarlığın artıp, insanların bu kısır döngüden kurtulması, gerçekten Türk ekonomisinin kurtulmasının tek yoludur. Ne yapıp edip insanları bu üçlüden kurtarmak gerekmektedir. Yoksa faizi 50 değil 100 de yapsanız sorun çözülmez.
7- Son olarak, yerli ve milli denilip duruyor. Yerli ve milli tek yatırım Türk borsasıdır. Türk hisse senetlerine yatırım yapan, parasını orada tutan kişiler, gerçekten yerli ve milli kişilerdir. Gerçek milliyetçilik budur…
Bunlar tamamen şahsi fikirlerimdir. Beyin jimnastigi olsun diye yazdım. Katılan da katılmayan da sağolsun… herkese iyi pazarlar…
TTE topluyorum., 1 yılda en az %100 beklentim var :ok:
çeşit olsun diye, başka fon yok, tek ata ganyan bastım :he:
seneye buraya mart 2025 de uğrar sonucu yazarım :ok:
herkese bol kazançlar :wave:
Altın TEFAS fonlarında yönetim ücretleri arttırılmış. Karaşimşek vatandaşın kendini enflasyona karşı korumak için Altın fonu almasından rahatsız olmuş.
Şu anda yönetim ücreti düşük kalanlar çok azaldı. Sadece bunlar var, muhtemelen yakında hepsi artar.
KZL
GGK
RPG
NJF
PAF
PKF
RBA
Dediklerinize birebir katılıyorum.
Sn. Istanbullu1963, merak ettiğim hisse senedi yoğun fonlara yatırım yaparken elinize bir para geçtiğinde o günkü seviyeye bakmadan alıp uzun vadede mi beklyorsunuz, yoksa tekniz analize göre davranıp bist100 belli bir direnç seviyesine geldiğinde fonlarınızı satıp, sonra borsa düzeltme yapıp belli bir destek seviyesine geldiğinde tekrar alım mı yapıyorsunuz?
Dostum USD direk cds ten dolayli yada dolaysiz etkilenir
ayni serbest fonun tl ve usd artis oranlarina bakin net bilgi elde edebilirsiniz
bu usd li serbest fonlari tl ile alip zarar etme imkani yok bu usd tl artisina gore yani o sekilde bakin olaya
Ancak dibs diye bakarsak o fon da olsun yada olmasin cds etkimez de denilmez diye dusunuyorum yada soyle soyleyim cds etkilemez ama usd vadeli mevduat getirisi de bizi tatmin etmez aylik 0.22 gibi bi getiri soz konusu..
Çok ilginç yatırım saratejisi. Fon yatırımında sadece stopaj muafiyetine göre alım yapmak. Forumda böyle düşünen başka arkadaş var mıdır? Merak ettim. Misal çok iyi yönetilen ve getirisi iyi olan fakat stopajı olan bir fonu bu nedenle portföye almamak doğru bir yaklaşım olur mu?
Sn. Tantrum'un sorusuna yanit: ben 6 yil once toplu para ile yatirima basladim. Al sat yapmiyorum. Temettuleri devamli ekleme yapiyorum. Portfoyun yuzde 80'i dogrudan hisselerde, yuzde 20'si ise yerli ve yabanci fonlarda... selamlar...
Fitch kararı sürpriz oldu , bakalım nereye kadar sürükleyecek
Temettü fonları AYA ve GSP temettü ödemesini nakit olarak öderken; DPT,ALC ve GTM fonları ise fon kazancına yansıtıyorlar. AYA fonu ise 3 ayda 1 temettü ödemesi yapıyor. GSP ise yılda 2 kez temettü ödemesi yapar.
%100 olmasa da ben de öyle yapıyorum.Çok nadir değişken fonlarda istisna uyguluyorum.Mesela AFT/OJT tercihim OJT.Yabancı hisse içerenlerde hep fon sepeti fonları tercih ediyorum.Zaten yabancı fonlarda fark yaratan yok.Genelde endeks+dolar kazancı.Çoklu varlık fonlarında KCV tercih ediyorum.Sadece KIA,IJA,IPB,GZN de istisnalarım var ama KIA,IJA henüz OKD tercihini anlamlı geçemiyorlar.Sallantıdalar yani.IPB ve GZN anlamlı performans sergiliyorlar sadece.Bu arada KIA ve IJA ppf alternatif fonlarım benim :)
Stopaj tabi ki tek başına yatırım kararlarında bir etken olamaz. Ancak içerik olarak ve getiri anlamında birbirine yakın fonlarda tercih sebebi olabilir. Aslına bakarsanız, bir kaç ay öncesine kadar %10 yine göze batmasa da CB'ye %40 a kadar artırım yetkisi verildikten sonra benim için daha da önem kazandı. 2020 de başladım AFT ve YAY tutmaya, benim gibi uzun süreli fon tutanlar, örneğin YAY, 5 yılda %1000 getirmiş. Yani 100bin TL 1.100 TL olmuş. Bunun 100Bin TL sini stopaja gidiyor. Getiriniz %900 net değere geliyor. Diğer tarafta ise OJT aynı kazancı sağlayıp stopaj vermiyorsanız sizce hangisi daha mantıklı yatırım olur. Kısa vade için OJT, AFT ve YAY için 1 yıllık sonucu aşağıda. OJT zaten iyi bir getiri sağlarken, stopaj avantajı ile farkı daha da açmış. Diğer taraftan, ZBN fonu için ise stopaj bir anda kriter olmakta çıkıyor, çünkü yüksek getirili serbest fonların hepsinde stopaj var. Dolayısıyla stopaj tek başına olmasa da kriter olarak görüyorum.
----- 1 yıl------Net
AFT %135 %122
YAY %139 %125
OJT %151 %151
IZS fonunda yatırımı olan var mı acaba ? Aktif mi yönetiliyor ? Tecrübesi olan varsa, paylaşabilirse çok sevinirim.
Yay ve aft tamamen yabancı hisse bulundururken ojt de yerli hisse de var.
Merhabalar das fonu alacaktım dolar ile mi almak yoksa tl ile mi almak mantıklı olacaktır?