brüt yerli ürün diye bir kavram var mı iktisatta
oğlan sordu apışıp kaldım
o ne dedim:)
Printable View
brüt yerli ürün diye bir kavram var mı iktisatta
oğlan sordu apışıp kaldım
o ne dedim:)
Hocam burada çok ciddi jargon problemi var. Düşüş nedir? 85000 demek tepeden 25000 düşüş, bu dalga adamı batırır da çıkarır da, bu dalga bal gibi ayı piyasası dır, büyük bir düşüşdur. Buna rağmen 2019 Kasım a kadar düşüş beklemiyorum demek, aymazliktir.
HTC Desire EYE cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yaw bu forumdakiler yabancı yatirimciyi ne saniyor? Bu adamlar en üsttsen satip en alttan mi alacaklar hep? Yada niye tek bir kişi gibi dusunuyorsunuz? Bu yabanci yatirimci dedigimiz 3000 fon veya kisiden olusuyor. Biri satarken digeri alabiliyor, içlerinde norveç varlik fonu gibi çok çok uzun vadecilerde var günlük al sat yapanlarda.
Ayrica adamlar direkt almayabilir, gömlekçileri vardir. En üstten virman geçerler yerliden yabanciya siz yabanci payi artiyor diye atlarken adamlar mal çakmaya başlar...
What is 'Gross Domestic Product - GDP'
Gross domestic product (GDP) is the monetary value of all the finished goods and services produced within a country's borders in a specific time period. Though GDP is usually calculated on an annual basis, it can be calculated on a quarterly basis as well (in the United States, for example, the government releases an annualized GDP estimate for each quarter and also for an entire year).
Read more: Gross Domestic Product (GDP) http://www.investopedia.com/terms/g/...#ixzz4v89ijSmM
Follow us: Investopedia on Facebook
https://www.cnbc.com/2017/10/10/comp...fed-chair.html
And then there were two: Powell, Warsh at front of Fed chair race
While Kevin Warsh has long been considered a front-runner to head the Fed, Jerome Powell has emerged lately as a compromise candidate.
As of Tuesday afternoon, PredictIt puts Powell in the lead, with a 40 percent chance, while Warsh had a 30 percent likelihood.
A steady flow of news and speculation about the new Fed chair is anticipating that Janet Yellen now stands little chance of renomination.
Fed başkanlığı için 2 aday öne çıktı:Powell ve Warsh
Ayhan Başkan şöyle olabilir; Hani biz yerli otmobil, helikopter, tank yapıyoruz ya ama aslında motor ve ya bir kısım elektronik devreleri yine yurtdışından alıyoruz....Bizimkiler "Brüt yerli" terimini keşfetmiş olabilirler..."Net yerli" değil ama "Brüt yerli" Alikopter üretiyoruz...:kahkah:
Tamamen mizahi çocuğa anlatıp ta kafasını karıştırmayın :)
Hafta sonuna elimde bana göre Hayri sayılır endex long ve 3.62 maliyetli yine önemli miktarda dolar short la girmiştim. Pazar gecesi olanları görünce içimde ufacık bi tereddüt yoktu. Fakat forum her zamanki gibi belli başlı tiplerin öncülüğünde felaket senayolariyla doları uçurup borsayi çökertip ülkeyide batirmislardi. Bu olay kısa vadede ne darbeden nede ucak krizinden önemli değil diye. P.tesiye sakin uyandım ve aksama kadar hiç işlem yapmadım sadece seans sonu elimdeki dolar lardan çok daha fazlasıyla 3.74 yakarken shortlatirlarimi çoğaltip maliyetimi yukarı çektim. Sonuç vadeli endex pozlarımi ve dolar Shortlar imi bugün kapadim. Normalde endex longari kapamazdim ama zarar çıkınca psikolojik olarak kendimi rahatlattım. Şimdi bakıyorum millet o gecenin ve sabah inin etkisinde basıyor shortu dusmeyecegini bile bile düşsede alicaklarini bile bile. Adamlar gırtlak malda maliyetleri 135 binin üstünde. Şu cetrefilli günler bitince 2-3 günde pert edicek ler milleti hep yaptıkları gibi. Kötü senaryoya oynamak isteyenin yeri endex short poz değil, dolar long pozdur. Dolar long kötü senaryo için daha adil. İyi senaryoda ise endex long. Bu yılların verdiği tecrübe. Hep diyorum siyaset ayrı borsa ayrı. Bi gün göcecek diye short ta inat batırıyo zaten goctugunde ya flat yada longta oluyorsun :) hepimizin başına geldi ders almak gerek. Biri geçen bişi yazdı, bile bile aynı hatayi başarılı olmak icin tekrar yapmak salakliktir gibi bi cümleydi. Çok doğru ve hep aklımda.
Bir ulke sinirlari icinde uretilen butun mal ve hizmetlerin belirli bir zaman dilimi icindeki parasal degeri toplami.
Yillik da aciklanabilir ceyrek de
ornek ABD de hem ceyrek hem yillik brut yerli uretim veya gayrisafi hasila sanirim diger tanimi aciklanabiliyor
Ben bist 100 için demiştim..vob için borsanın düşmesinin çıkmasının bi önemi yok..zaten kaldıraçlı piyasada hiçbirinizin kazanma şansı yok ilk açıldığı günden beri bu değişmez bi gerçek..düşüş meselesi nereden baktığınızda bağlı..benim için ciddi bi düşüş banka hisseleri ve ağır sanayi hisselerinin tepeden yüzde 70-90 düşmesidir.burası vop topiği kaldıraçlı bi piyasa. 85000 spot için hiç bi şeydir vob da adamı batırır..ama gerçek olan long da açsanız shortta bu piyasada yüzde 99.9 kaybedersiniz
https://www.yesilay.org.tr/tr/bagiml...ar-bagimliligi
Şu pazartesi + salı gününe bakıyorum da...
Yukarıda paylaştığım linki okumak da faydalar olabilir :whistling: :)
Bist 100 için demiştiniz, ! 85000 endeks normal, düşüş sayılmaz !! Hocam cidden ya dalga geçiyorsunuz yada Mohito şişesinin dibini buldunuz.
İster VIOB isterse Hisse tarafı için, Bist100'de 25000 puan ayı piyasasıdır, bunun size göresi bana göresi olmaz, % 20 den fazla düşüştür bu. Kimse 105.000 endeksde mal alıp 85000 düşüşe normal bakmaz. Zira yeniden eski seviyeye gelmesi aylar alabilir.
Evet bizde zorlanirdik teknik ingilzce birebir cevirince uyum saglamazsiniz. Piyasa Torna der siz lathe ogrenirsiniz
piyasa matkap der siz drilling machine yani delme makinasi cevirince ogrenirsiniz. simdi gayrisafi nedemek tabi gencler bilmiyor dogrusunu yapmis ingilizceden ceviri aynen dedigi gibi brut yerli uretim cok mantikli ayrica..bide sonuna degeri eklenebilir enazndan parasal buyukluk oldugu anlasilsin diye..
dolar eu baya firlamis pentagon aciklamasini pek takmadi gorunuyor
3.6890 4.355
(Konuya uzak olan arkadaşları bilgilendirmek için)
Ekonomide mal ve hizmet üretiminin gerçeklestirilmesini sağlayan makine ve teçhizat belirli bir dönem kullanmaktan aşınır ve yıpranır (amortisman). Bu aşınma ve eskime değeri, gsmh'den düşürülürse smh (safi milli hasıla) bulunur.
smh = gsmh- amortisman
dolar sinsice 300 bindirdi..
3,6620 %+0,75
3,6920
Bunun kadar kötüsü olamaz herhalde :)
[IMG]https://i.hizliresim.com/Ey89d9.jpg[/IMG]
Elçilik kararı tek başına almamış.
Yumuşama filan yok, ters pozisyonda yakalanma var gibi.