https://e-sirket.mkk.com.tr/esir/Das...ilgileri/10220
Printable View
Hocam Yaşar holding sayfasında ve kendi sayfasında detaylı olarak faaliyetlerini anlatıyor. Balık , hindi , süt hayvancılığı , her türlü hayvan yemi ( Balık , kanatlı , küçük baş, büyük baş ) ve bunların yanında organik gübre ve sözleşmeli tarım üretimi de var.
Yani çok entegre bir şirket. Ciro olarak şu an PETUN'dan büyük. Geleceği çok parlak bir şirket. Sürekli kar eder hale geldiğinde halka arzı olursa talep görür. Yaşar holdingin sayfasında 30 milyon dolarlık balık ihracatı yaptığı söyleniyor. Bu neredeyse Petun'un ihracatının 5 katı , Pınar sütün ihracatına eş bir meblağ.
Bence YBP'den daha iyi bir iştirak ama ilk çeyrekler neden zarar açıklıyor anlamış değilim.
https://www.yasar.com.tr/tr/faaliyet...icilik/30/30/0
https://www.camli.com.tr/faaliyet/yem-uretimi
Emirhan06 çamlı yem zarar başlıklı bir e mail attım pınar et yatırımcı ilişkilerine bakalım ne cevap alacağız. Bende merak ediyorum şahsen
Bakalım bizim çılgın pzt,salı nasıl bir strateji izleyecek.Pnsüt ,Petun korelasyonunda hareketlenme oluşturup temettü geliri katalizörünüde kullanıp ortaya karışık bir menü koyacak gibi geliyor 😅
Zarar eden şirket tavana gider biz kâr etmişiz çin işkencesine maruz kalmayız inşallah.
Petun biraz geri gelir süt biraz ileri gider bir fiyatta esitlenirler gene.sut %5-6 yaparsa bizzde primleniriz.yok%1-2 yaparsa bizde %1-2 eksi oluruz.ama daha oncede dediğim gibi beklenti alınır baskı bundanmis beklenti alındı biraz aşağı çekip tabi süt dediğim pirimleri yapmazsa biraz yayaya bahlayip temettu parasıyla düşeni aldıktan sonra 6 aylık bilancoyu tam kapanmayı hatta kapnmanin uzamasını satın almaya başlar.tahminimce.
Bimden 3 paket pınar hindi füme aldım..
Ciroya katkı
Bende az önce işletme maliyetlerinin artışına bakıyordum.
Ürün satış politikasındaki fiyat artışı için bir rakam bulayım dedim aç bitir salam için.Piyasada aynı gramaja göre bile envai çeşit satış rakamı var marketlerde.Ne iş anlamadım 😃
31 Mart 2021 ve 31 Mart 2020
https://www.linkpicture.com/q/IMG_20210502_002721.jpg
4 Nisan 2020 A101 kataloğunda 70 gr aç bitir salam 2.95 tl indirim ile 2.25 tl.
19 Mart 2021 A101 katoluğu 70 gr aç bitir salam
3.45tl den 2.75 e düşmüş.
Tek tek hem ürün çeşitlerini hemde piyasadaki farklı marketlerin satış fiyatlarını inceleyip ortalama almak lazım :)
İnşallah personel sayısındaki artış üretim tonajını arttırmaya yönelik atılan bir adımdır.
31 Mart 2021 tarihi itibarıyla Şirket Yaşar Holding’e 70.327.250 TL tutarında kredi devretmiş olup, faiz
oranı %15,30’dur. (31 Aralık 2020 : Yoktur)
31 Mart 2021 tarihi itibarıyla Şirket’in YBP, Desa Enerji ve Bintur’dan olan 11.863.247 TL tutarındaki
diğer alacakları ise temettü alacaklarından oluşmaktadır.
c) İlişkili taraflardan uzun vadeli diğer alacaklar:
Yaşar Holding - 70.000.000
Toplam - 70.000.000
70.000 000 Luk krediden kurtulmuş ta birde uzun vadeden kısa. Vadeye gelen bir 70 milyon var.oda bizim kredimidir anlamadım.
Ama bilançoda en garip olan camlı yemin zararı 227 milyon satışta 45 milyon zarar nasıl oluyor bunu açıklamaları lazım.10 a malettigin mali 7.5 mi sattın yani anlaşılır bir iş değil.aslinda SPK iştirak bilançolarınida bilanço içinde istemeli.bizde bu işin peşini birakmamaliyiz.spkya şikayet etmeliyiz.
Yani benim anladığım iştiraklerden temettüyü almış olsak,taşıtlara gider yazmasak 30 mly net kar gelirdi 16 mly net kâr gelmezdi.
Çamlı Yemi yazmıyorum bile.
70 mly borcu kapatmak mevzu bile olmamalı,bırakın şirketlerin arsalarını duran varlıklarını vs.
Kendi şahsi oturdukları evleri veya villaları satsa kiraya geçseler veya otomobillerini satsalar toplu ulaşıma veya bisiklete binseler borç ufalır gider.Belkide zaten yaptılar bunu.
Bilgim olmadan yazdım.
Hem Pınar Et ile zamanında Yaşarbank ın borcu ne alaka cidden hayret.
Yönetici gururu olsa gerek,"o borcu hiçbir malımı satmadan ödeyeceğim " egosu.
Veya bu uzun şekilde kapatmak daha az zararlı.Madem biliyorsunuz bu işleri baştan niye batırdınız yaşarbank ı diye sormazlar mı adama.
Bu arada yaşarbank ilk borsa hesabımı açtığım bankaydı.
Zamanında şirketini halka açıp insanların parasını alıyorsan,o şirketine ortak ettiğin insanlara herşeyden önce vicdani bir sorumluluğun olmalı.Özelliklede tahtada anormal hareketler oluyorsa küçük hissedarları herkesten önce sen koruyup kollamalısın.
E mail attım atmasına da yatırımcı ilişkilerine inşallah bu yazdıklarımızı yönetim kurullarına iletiyorlardır.
Olur böyle şeyler hocam. Çamlı yemden 2 milyon kar beklerken 11 milyon zarar yediğimiz için tutmadı hesap. Yoksa bu olsa tam 30 milyon geliyordu net kar.
Hatta muhasebesel kalem oynatma yapmazlarsa bu 30 milyon tutar demiştim. Maalesef Çamlı yemde bir oyun dönmüş orada bir kalem oynatma gerçekleşmiş. Ama düzelecek yılın kalanında İnşaallah.
O 70 milyon bizim kredi değil.
Biz geçen sene bankadan 70 milyon uzun vade kredi alıp Yaşar holdinge aynı şartlarla borç vermişiz. Ama bu borcu bu sene 31 martta yani ilk çeyreğin son gününde yaşar holdinge devretmiş banka üzerinden.
Banka kredisini devretmiş ama bunu yaşar holdingten ilişkili taraflardan alacaklar olarak kısa vadede alacağa dönüştürmüş şirket.
Yani muhasebe kalemleri arasında bir oynama yapılmış.https://www.hisse.net/topluluk/newre...eply&p=5339208
Kısa vadeye kaydırılması güzel . Demek ki Yaşar holding bu borcu bu sene ödeyecek PETUN'a. Yaşar Holdingin yaklaşık 35 milyon temettü alacağı var. O da bu hafta ödenecek onlara. Muhtemelen bu temettü ödemesini bu borca mahsup edecekler ve bu 70 milyonun 35 milyonu bu hafta kapanacak.
Kalanı da sene içinde kapanacak.
Yani 70 milyon kredi borcu devredilmiş ama biz başka kredi almamışız. Bizim kredi borcumuz yok. Sanırım 3-5 milyon birşey var sadece kısa vadeli kredi borcumuz.
O 70 milyon Yaşar holdingin diğer borçları arasında çerez parası hocam. Asıl borcu 250 milyon dolarlık EUROBOND borcu. Onu ne yaptı bilmiyorum. Ödemiş olması imkansız. Muhtemelen başka yerden borç bularak vadeyi bir 5 sene daha uzattı.
Bu 250 milyon USD 15-20 seneden beri holdingin üzerinde kambur. Yaşarbankın batmasından dolayı bunu alıp devlete ödediler sicili temizlediler ama o borcu 15-20 senedir ödemediler. Devamlı faizini ödeyip borcun vadesini uzattlar.
Yaşar holding ya iştirak satacak , ya yanına finansal açıdan güçlü bir ortak alacak , yada gayrimenkul satacak ki o borcu ödesin. Yoksa şirketlerden aldığı temettüler ile sadece faizini ödüyorlar anapara hep kalıyor.
Vardır bir bildikleri patronların. Ben çamlı yemin bu zararını da çok kafaya takmıyorum. Bu zarar esas faaliyetten değil kesin başka bir muhasebe oyunundan ve finansal giderden geldi.
Cevap verirlerse anlarız. Bence Petunun iştirakleri çok iyi iştirakler.
Bu 4 iştirakin ( YBP , ÇAMLI YEM , DEA ENERJİ , PINAR FOODS ) 2020 yılı toplam net karları 60 milyonun üstünde . İştirak oranına bakarsak , bu 60 milyonun yaklaşık 22-23 milyonu PETUN'un payı.
Yani bundan sonra her sene iştiraklerden 25 milyon civarı katkı gelecek. Tabii ki her sene bu meblağın %20-25 artması beklenir. Ben az , yavaş ama istikrarlı büyümeden yanayım.
Eğer Yaşar holding agresif büyüme içine girmek istiyorsa , ya organik yada inorganik olarak yeni yatırımlara girmek zorunda. Ama bunu yapacak finansal gücü yok bu borçlar yüzünden. Bu durumda ya bazı iştirakleri satacak , yada ortak alacak kendine.
Bence bu şirket için güzel günler olacak yakın gelecekte. Ama sabır lazım. Bazen 2 sene bazen 5 sene sabretmek lazım. Ama bu süre sonunda herkes sabrının karşılığını alır beklerse.
Çamlı yem tarihinde böyle bir zarar yok.2019 3aylikta 21 milyon yıl sonunda 25 milyon zararı var.o sene yi anlarım hayvancılık çok kötüydü.baskada 2015 3aylikta 3.7 milyon zararı var onuda yilsonu kara çevirmiş. Başkada hiçbir dönem özellikle sene sonu hiç zararla kalmamış sadece 2019 da zararla kapamış onuda dedim hayvancılık kötüydü.
Ama şimdi etede sutede zam var üreticiye yeme hep zam var zaten gıda altın yıllarını yaşarken süt ve et üreten yem satan bu firma nasıl oluyorsa tarihi bir zarar açıklıyor.
Emirhan kardeşim döviz borcu olabilir demiş fakat onuda inceledim döviz 2018de iyi sıçramış %40 gibi ama 2018de camlı karla kapamış hiçte zarar etmemiş.bu dönemde dolar %10 bile sicramamis . kıyaslarsak dövizle alakalı olsa 2018 de 200 milyon zarar açıklaması lazımdı.
Hayvanlar oldu hastalik oldu desek bilancoya bakıyoruz zaten canlı hayvan 19 trilyon.hepsi gitse zarar 19 ml olur.ki öylede bir durum yok.
Velhasili nereden bakarsak bakalım biz bu zararı bulamadık.acaba 4.5yazacaktida 45 mi yazıldı.demekten başka bişey bulamadım.
Pinarada SPK yada başvurularımızı yapalım.ki bir. Daha kalem oynatirken bir düşünsünler.
Kesinlikle sormalıyız nedenini ben e mail attım pınar et yatırımcı ilişkilerine.
evet hocam önce sormalıyız bunun sebebini , gelen cevaba göre yorum yaparız.
Şu an sadece olasılıkları değerlendiriyoruz. 225 milyon satışla faaliyetinden 45 milyon zarar yazamaz. Demek ki bu zarar faaliyetten değil başka bir konudan.
2018 yılında manisada çok modern bir fabrika açmış. Belki döviz krediyi o dönem aldı yani kur attığında. Belki de kur 7 lirayken aldı o krediyi o yüzden bugüne kadar zarar yazmadı çünkü 2018 yılından bu sene başına kadar USD zaten 7 lirayı çok aşmamıştı.
İlk defa bu sene ilk 3 ayda USD 8,32 seviyelerine çıktı ve 31 martta bu seviyeden kapadı.
Benimki sadece tahmin. 45 milyon zararı açıklamak için aklıma başka birşey gelmiyor çünkü. Bir hayvan çiftliği ve yem üreticisi için , 225 milyon satışla 45 milyon zarar imkansız. Maliyet belli , satış fiyatı belli . Tamam çok uçuk kaçık kar etmez ama bu tempo ile Çamlı yem seneyi 1 milyar TL gibi bir ciro ile kapatacak . 1 milyar ciro ile zaten 30-40 milyon TL kar etmiyorsanız bence o işe para yatırmayın.
Bakalım yatırımcı ilişkileri cevap yazsın bu zararın nereden kaynaklandığını söylesin o zaman daha doğru tahminlerde bulunuruz.
Ben Salı akşamına kadar beklerim , eğer cevap gelmez ise Çarşamba telefonla arayalım. Telefon numaraları aşağıdaki gibi.
Tolga Bağcı
Yatırımcı İlişkileri Bölümü Yöneticisi
0 232 877 09 00
Gözde Gündoğdu
Yatırımcı İlişkileri Bölümü Görevlisi
0 232 495 00 00
Bu hissede açığa satış yapılıyor mu ona göre hisselerime bloke koyarım
Yapılmıyor.
-4 açar mı
Tahmin etmek kolay değil.Bana bu hafta gapı doldurduktan sonra yukarı yönlü hareket edecek gibi geliyor.
Asla al sat tut tavsiyesi içermez.
Battı. Petun yan gider..
Görende zarar açıkladık sanar.Bu kadarda düşmessin.
3 ayda sermayesinin üçte biri kadar zarar açıklayan Pınar su düşmedi , 3 ayda sermayesinin üçte birinden fazla kar açıklayan PETUN %7 düştü. Hatta net karını arttıran Pınar süt bile düştü. Bu borsa hakikaten saçma sapan bir yer haline geldi.
Bugün böyle olsun bakalım ama bence panik hali kullanılacak ve buralardan mal toplayacak birisi. Satışların ardı kesilince de yukarı yapacaklar yarın.
Opreatördeki kişiden aldım bu bilgileri.
Düşenleri aldılar temettuler yatmadan yukti sürmesi lazım herkez bekliyor alack temettulerle.
Millet kolesterol yapıyor diye artık et de almıyor Pınar et düşüşü bu sebepten olabilir mi
3 ay önce süper bilanço açıkladı, beklenti bitti diye düştü. Şimdi beklentinin altında bilanço açıkladı diye düşüyor. Yani sonuç olarak sürekli düşüyor. Mantığı hiç anlamıyorum.
Bir de ky çok cahil. Forumlarda sürekli Bugün girsem temettü alır mıyım diyen ky görüyorum. Bu temettünün karşılıksız verildiğini sanıyorlar. Temettüden önce girip alım yapıyorlar. Temettüyü aldıktan sonra çıkıyorlar. Bu kadar cahil bu kadar bilgisiz insanlar nasıl yatırımcı oluyor aklım almıyor.
Temettü alıcam diye hem zarara giriyor bir de ertesi gün toplu satış yapıp hisseyi de düşürüyorlar. Allahım sen sabır ver
Bana gelen cevap bu. Detayına sonra bakacağım şimdi detaylı bakamadam.
Değerli Yatırımcımız,
Öncelikle Şirketimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz.
Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarından biri olan Yaşar Topluluğu bünyesinde bulunan Şirketimiz sektörünün lideri olarak faaliyetlerini başarıyla sonuçlandırmaya odaklanarak çalışmalarını yürütmekte ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etmektedir. Pınar Et’in %23,39 oranında iştiraki olan Çamlı Yem, karma yem, kültür balıkçılığı, organik süt hayvancılığı, hindi besiciliği ve bitki besleme alanlarında faaliyet göstermektedir. Pınar Et’in son yayınlanan 01.01.2021 – 31.03.2021 dönemine ilişkin finansal raporlarında Dipnot 7 – Diğer İşletmelerdeki Paylar bölümünde yer verildiği üzere Çamlı Yem 2021 yılının ilk üç ayında 227,1 milyon TL net satış elde etmesine karşın 45,8 milyon TL net dönem zararı elde etmiştir. Halka kapalı bir şirket olan Çamlı Yem’in finansal raporları Türkiye Muhasebe Standartlarına (TMS) göre hazırlanmaktadır. TMS 41’e göre 2020 yılı sonunda Şirketin yüksek gelen canlı varlık makul değer kazancı tutarı, 2021 yılının ilk 3 aylık döneminde ilgili muhasebe standardı çerçevesinde hesaplanması neticesinde finansal raporlara gider kalemi olarak etki etmiştir. Ayrıca, ağırlıklı olarak Şirketin kullandığı ham madde orjin fiyat artışlarının ve kur artışlarının da baskısı Çamlı Yem’in yılın ilk çeyreğindeki finansal durumu üzerinde etkili olmuştur. Konuyu bilgilerinize sunarız.
Saygılarımızla,
Pınar Et Yatırımcı İlişkileri Bölümü
Şimdi bende foruma yazacaktım bana gelen mesajı ama birebir aynısı zaten :) ben ikna olmadım açıkçası çok yüzeysel bir cevap.
Herkese aynı cevap, aradım şimdi yatırım ilişkilerini açan olmadı mesaileri bitti sanıyorsam. Emirhan 06 nasıl yoruluyorsun gelen cevabı
Hocam sanırım olayı çözdüm biraz.
Öncelikle daha detaylı cevap yazmalarını beklemiyordum zaten.
Ama çamlı yemin devamlı ilk çeyrekler zarar yazmasının , ama sene sonunda kara geçmesinin neden olduğunu anladım sanırım bu gelen cevap sayesinde.
Olay şu. Zaten mailde de yazmışlar. 2020 sonunda canlı varlık kazancı , 2021 ilk çeyrek sonunda tekrar değerleme sonucu gider olarak yansıltıldı diyor.
Yani türkçesi şu hocam. Malum türkiyede hindi talebi , tüketimi ve fiyatı yılbaşında tavan yapar. Yılbaşı geldiği zaman hindi talebi arttığı için canlı hindi fiyatları da tavan yapar. O yüzden son çeyreklerimiz , bu değer artışı nedeniyle güzel geliyor. Ama yılbaşından hemen sonra hindi talebi azalınca , fiyatlar da geri geliyor.
Bir örnek vereyim. Diyelim elinizde 10 milyon kilo canlı hindi var. Yılbaşında da canlı hindi kilosu 10 lira olsun. Yani 100 milyon lira değerinde hindiniz var demektir.
Ama mart sonunda yine 10 milyon kilo canlı hindiniz var , ama yılbaşı geçtiği için canlı hinid fiyatı düştü 8 liraya. O zaman durduk yerde 20 milyon lira değer düşüşü gideri yazarsınız. Yani zarar.
Ama bu zarar fiktif bir zarardır. Yani kağıt üstünde. Sonuçta yine 9 ay sonra yılbaşı geldiğinde fiyatlar artacak ve bu gider bu sefer gelir haline gelecek.
O yüzden korkulacak bir durum yok arkadaşlar.
Çamlı yemin neden ilk 3 ayda hep zarar yazdığı belli oldu. Bundan sonra da her sene böyle olacak. İlk 3 ay zarar ama son çeyrek kara geçecek.
Sebebi , tamamen yılbaşında artan hindi fiyatlarının , 1 Ocaktan sonra düşüşe geçmesi.
Yani yazıda söylendiği gibi , kur artışı , yem girdilerindeki artış falan da biraz etkilidir ama bence 45 milyonluk zararın en az 35-40 milyonu bu canlı hayvan değer düşüklüğünden geliyor. Yılbaşında yüksek fiyattan değerlediler , mart sonu düşük fiyattan. Ama bu sene sonu yine fiyatlar yükselecek ve bu zarar ortadan kalkacak.
Benim anladığım bu. Yanlışım varsa düzeltin lütfen
Politik bir cevap olarak görüyorum.kalem.oynatmislar diye düşünüyorum.yazida onu diyor gizliden.yoksa bu piyasada mal alamayacaklardi boşa çıkan temettü paralarıyla.piyasadaki hisselere bkarsaniz ciddi meblağ yapar.bugun birde asi haberleri gıdaya olumsuz yansıyor.ekmeklerine yağ sürüyor.dovizzin yükselmesinin etki ettiği tam bir politik cevap.2018de döviz %40 artmış neden kar yazmış onuda deseydi.simdi %8 artınca bu kadar zararmı oluyormuş.yapacak bişey yok bunlarla ugrasilmaz.
https://www.google.com/url?sa=t&sour...2IrMpkp7NBhoih
Sayfa 30 da birşeyler yaziyor ama anlamadığımdan yorumda yapamıyorum
Aklıma şu geliyor , iyimser bir soru.
1000 tane fazladan büyükbaş canlı varlık almış olsalar ve bu varlıkların bakımıdır,yemidir vs gibi diğer masraflarıyla birlikte gider olarak sene başında mı yazılıyor acaba ?
Personel sayısındaki artışın üretim tonajının arttırılmasına yönelik bir adım olduğunu varsayarak sordum sadece.Personel sayısı 735 ten 825 e çıkmış.Hangi birime kaç personel alındığını belirtmemişler faaliyet raporunda sadece sayı var.
Konu ile ilgili bir uzman değilim.O yüzden yazdıklarımda sadece soru niteliğindedir,kesin bilgim yok.
Yani sebep her ne olursa olsun fiyat bu kadar düşmemeliydi.Kaç zamandır bilanço bekliyorduk.Sağlık olsun.Diğer bilançoda düzelir inşallah Çamlı yemin bilançosu.
hocam zarar çamlı yemden geliyor petundan değil. O yüzden petunun hayvan alımı ile ilgili değil olay.
Evet petun 100 kişi almış işe son dönemde. Bu güzel haber. Kapasite kullanımı %65'ler seviyesinde idi. Belki de ilave personel ile bu kapasite kullanımını arttırıp tonajı arttırmayı planlalıyorlar bu sene. Ama bunun da çamlı yemin zararı ile alakası yok.
Çamlı yemin zararının büyük kısmı bir önceki yazımda yazdığım sebepten geliyor hocam. Zaten her sene ilk çeyrek çamlı yem zarar ediyor. Sebebi bu. Yılbaşında yüksek fiyatla değerlenen hindiler , 31 martta düşük fiyatla değerleniyorlar ve bu değer düşüklüğü gider olarak yazılıyor. Ama sene sonu bir and abu artıya geçiyor. Bu senede böyle olacak inşaallah. Çok kafaya takılacak bir konu değil bence.
Asıl soru şu olmalı. Çamlı yem geçen sene ilk çeyrek 16 milyon zarar ederken bu sene nasıl 45 oldu bu değer düşüklüğü. Ya fiyatlar acayip düştü yılbaşına göre , yada eldeki hayvan stoğu geçen senenin 2 katından bile fazlaydı bu sene.
Başka açıklaması yok bunun.
2. çeyrekten itibaren hem YBP'de , hem çamlı yemde toparlanma olur. Desa ve Pınar foodsda zaten sorun yok ama onların çapı küçük olduğu için onlardaki pozitif gidişat ardaa kaybolmuş oldu.
İştiraklerde aslan payı YBP ve Çamlı yemin. Bu 2 şirket de çok büyük şirketler. Bu sene YBP ciro hedefi 3 milyar civarı olur. Çamlı yemde ise 1 milyar.
Yani bu 2 iştirakin ciro hedefi toplam 4 milyar. % 1,5 net kar marjı olsa 60 milyon kar yazarlar. Buradan da bizim payımıza en az 22-23 milyon düşer. Desa ve Pınar foodstan da 3-4 milyon gelse , bu sene yine iştiraklerden 25 milyonun üstünde katkı gelebilir.
Bunu 2. ve 3. çeyrekte daha net anlarız.