Elinize sağlık..
Printable View
Bist 100 dip çalışması yapıyor gibi. Eğer short pozisyonları da kapanmaya başlamışsa en kötü görülmüş olabilir.ancak yine de faizin bu kadar yüksek olduğu ortamda sert yukarı ralli de beklemiyorum. portföyümü yeni yıldaki ilk faiz indirimine kadar para piyasası fonunda tutmaya devam edeceğim. Zaten borsa tarafı sağolsun devlet katkı payı fonum yapmakta :) devlet katkısı fonumun %44 ü hisse senediymiş :)
Bes dışı portföyümde ise ilk hisse senedi alımımı 7 Ekim haftasında yapmıştım. O tarafta da ağırlığım eurobond ve ppf de. PPF de olan kısmı kademeli olarak fırsat değerlendirmek için kullanacağım.
Portföyü hisse senedi fonlarına çevirmeden önce dikkat edilecek nokta faizler. 2025 yılsonu enflasyonunu %25 lerde bekliyorum.MB yönetimi de reel faiz vermede kesin kararlı olduğuna göre 2025'de faizler en düşük 27-28 gibi bir rakam olabilir. Yılı %27-28 faizle kapatacaksak yıl içi faiz ortalamamız %35-40 arası bir yerlerde oluşur. Bunun birleşik faizi de %40'ın üzerinde olur. yani aslında faiz tarafında hiç birşey yapmadan %40 alınacak bir yıl var önümüzde.Şuan ppf ye dönen biri için 2025 sonuna kadar %60 a tekabül eder. Yapacağımız her hamlede bu %40 ı geçecek bir hamle mi diye sorgulamamız faydalı olur.
ayrıca 2020-2023 arası negatif reel faizlerin olduğu, döviz kanallarının kkm ile tıkandığı ortamda yaşanan çılgın enflasyon rallisini (tekrar nebatiyi getirip aynı politikalara dönmezlerse) hayatımızda tekrar yaşama olasılığımız oldukça düşük bence.hisse senedi fonu portföye ekleyeceksek bile iyi yönetilen başarılı fonları eklemek lazım.
bence fonları önümüze yatırıp endeks karşısındaki performansına bakmak lazım. Yani endeks karşısındaki relatif getiriye. Endeks %30 arttığında fon %35 arttıysa başarılıdır. Endeks %20 düştüğünde %15 düşen fon başarılıdır. Ancak önceki mesajımda dediğim gibi önemli kısım ne zaman ve ne kadar hisse fonda olmalıyız sorusu. Karşımızda 2025 sonuna kadar net %60 getiri verecek ppf ler var, bunu geçebilecek fon olur mu?
19 Temmuz bist 100 zirvesinden son 3 ay içinde nispeten en çok kazandıran hisse fonlar BIST'te başarı sağlamışlar diyebiliriz. Ancak %60 getiri (14.400 kapanış) düşünüldüğünde endeksin 15 bin üstünü yıl içinde rahat görmesi gerekiyor ki iki çeyrek üst üste negatif büyüme gelirse oldukça zor hedef.
evet oldukça zor hedef.
ama bir strateji geliştirmek lazım görünüyor. dövizin reel olarak değer kazanacağı varsayımında dövizli fonlardan kar elde edebilmek de zor olacaktır. Altın tarihi zirvesine geldi buradan 14 ayda %60 altından getiri olur mu ona da emin değilim.
TL'nin reel olarak değer kazandığı bir varsayımda ons altının 3500-4000$ civarında olması gerekiyor ki %60 getiri sağlansın. Bunun olması için de sadece reel faiz varsayımı değil farklı jeopolitik risklerin oluşması gerekiyor. Bunun öngörün yatırımcının da BES yerine farklı yollarla gelirini maksimize edebilir. Bu nedenle bizim burada daha istikrarlı ve uçlara kaçmadan bir senaryo ile hareket ederek ilerlememiz şart diye düşünüyorum.
Bu kapsamda değişken BES fonlar iyi olan kimler var acaba?
Değişken fonlar arasında da mutlaka başarılı olanlar vardır, ilk bakışta yurt dışı teknoloji hisse yatırımı yapan bir değişken fon gördüm. Kalanları arasında getirisi yüksek olanlar genelde muhafazakar, defansif değişken fonlar. şu ortamda ppf kadar getirisi kesin ve defansif yatırım bulamayız gibi. bu yıl altın fonu taşıyanlar en iyi getiriyi yapmışlardır.
Bu söylediklerim bes portföyleri için. Hisse alıp satabilenler tabiki daha reaktif davranıp mevduat üstü getiri yakalayabilirler. Halen bist için dip oluşumu içerisinde olduğumuzu düşünüyorum ama bes tarafında şimdilik riske girmemeyi tercih ediyorum.
son durumda biraz daha sadeceleştirdim.
%30 borsa çeşitli fonlar
%25 para piyasası
%15 altın
%10 değerli maden(altın dahil)
%20 değişken
aslında yerli borsa fonlarını %10 ve altı yapmak lazım belli oldu uzun bir süre hayır etmeyecek. (ilk yükselişte sıfırlayacağım)
negatif reel faiz verilmediği sürece bist fonlarını %20 üzerine geçirmeyeceğim artık.
benim kendime belirlediğim strateji şu;
şuan %100 para piyasası fonundayım.
Merkez bankasının her 5 puan faiz indiriminde ppf oranımı %10 azaltacağım. o %10 la da bist fonu, döviz içerikli fonlar vb alacağım.
Faizler 8 ay sonra %25 e geldi diyelim ben %50 ppf ve %50 diğer fonlar durumunda olurum. borsanın arttığı dönemde iyi kazanç sağladığım ve bes portföyüm artık çarçur edilemeyecek kadar büyüdüğü için biraz daha defansif bu stratejiyi uygun gördüm.
Farklı bir uygulamaya geçersem buradan yazarım yine.
Birikim tarafını ppf ye çevirerek hergün getiri elde eder duruma getirdik ama devlet katkısı tarafı ciddi sıkıntılı. Şuan GHI devlet katkısı fonu %45 hisse senedi dağılımına sahip.Bu haliyle bugün ki gibi düşüşlerde tüm bes portföyünü eksiye çekebilecek güce sahip maalesef.
Katkı fonunun %52 si devlet tahvili zaten kalanın %45 i hisse senediymiş. buarada bistin 7 binli rakamlara gelmesine şaırmayacağım açıkcası. Marta kadar o rakamlar görülebilir gibi. Bu yılın ödemelerini tamamlamıştım ama Ocak Şubat ayında gelecek yılın ağırlıklı tutarını ödersem borsanın diplerine denk gelecek şekilde katkı fonu alabilirim.
BES'in mutlaka birleşik getiri elde etmesi gerektiğini düşündüğüm için mutlak getiri elde etmeyi önemsiyorum
Bir yöne şartlanmak iyi değil. 7000 ler görülmez demiyorum, ancak benim penceremden buralardan yukarı dönme ihtimali 7xxx leri görme ihtimalinden daha yüksek bence.
Daha da önemlisi, eğer 6 aydan daha yakın vadelerden bahsetmiyorsak, bist getirisinin ppf getirisini de rahatlıkla aşacağını düşünüyorum.
Ayrıca portföy mantığında(BES kesinlikle bu mantıkla yönetilmeli), bir yöne daha fazla ihtimal versek de, alternatif gerçekleşmeler için de enstrüman bulunmalı. Mesela 7xxx lerin görüleceği beklense de, toplam portföy içinde %20-30 oranında hisse ağırlığı olması gayet mantıklı bir seçim olur bence.
bende 2-3 hafta öncesine kadar aşağı riskin yukarıdan daha düşük olduğunu düşünüyordum ancak son gelen datalar ve bilançolar sonrası beklentimi biraz daha aşağıya çektim. 2025 in özellikle sanayi şirketleri tarafında 2024 den daha kötü marjlar olabileceğini düşündüm. şimdilik risksiz tarafta durmayı tercih ediyorum. fikrim değişirse yazarım.
öte yandan zaten istesemde istemesem de katkı fonundan dolayı %10 civarında hisse taşıyorum :)
Ben dahil bu başlıkta görülerine değer veren pek çok arkadaş vardır, çok karamsar duruyorsun şu an, haklı da olabilirsin tabi. Özellikle bes fon değişikliği yaparsan, yazarsan sevinirim.
Benim şu an %55 gram altın fonu VGA, %45 HES.8000 e yaklaşırsa altını azaltıp hisseyi arttırırım kademe kademe.
Sirket katkili besim var, 8 yil olacak.
Bu bes icin simdiye kadar ekstra odeme yapmadim.
yasim 40 civari.
simdi acaba diyorum maks dk icin yil sonu odeme yapsam mi?
Yoksa anne baba adina yeni bir bes acip max dkyi orada 10 sene odemek mi mantikli olur?
Benim beste 11 yılı doldurdu. Normalde 10 yılı doldurunca çıkacaktım. Ancak son yapılan değişiklikler nedeniyle fikrimi değiştirdim. %30 devlet katkısı olması ve bunun yaklaşık yarısının hissede değerlendirilecek olması çok iyi oldu. Bunun sonuçlarının 5-10 yıl sonra çok iyi olacağını düşünüyorum. Bu güne kadar devlet katkıları tahvillerde eriyip gitti. Ayrıca artık istediğimiz şirketin hisse fonunu seçebiliyoruz. Buda büyük bir avantaj. Kendim borsaya direk yatırım yaptığım için hisse fonu seçmedim onun yerine çeşitlendirme olması açısından yabancı hisse ağırlıklı fon seçtim. Şuan doların tutuluyor olması büyük avantaj her ne kadar sp500 zirvelerde olsada.
Sonuç olarak ilk defa bu sene devlet katkısının tamamını alacak şekilde ek ödeme yaptım. Eğer imkanım olursa 2025 te de aynısını yapacağım. Doların tutulması borsanın yerlerde olması 10 yıllık tahvillerin %30 larda olması düşükken toplamak için fırsat veriyor. Hem kendi fonumun getirisi yüksek olur hemde devlet katkısını getirisi yüksek olur diye bekliyorum önümüzdeki 5 yılda.
Benim size önerim öyle yada böyle bese girdiyseniz 10 yıl ve 56 yaşı doldurmadan asla çıkmayın.
devlet katkısının son iki yıl hariç tavandan yatırılmasını çok anlamlı bulmuyorum zira kontrolü bende olmayan para miktarını artıryormuşum gibi geliyor.
aynı parayı benzer yapıda değişken bir fona yatırırdım, fon çok kötü performans göstermezse BES te alınan 30% i birkaç yılda mutlaka yenecektir.
11 yıllık bes yatırımcısıyım. Sigortacı birisinin söylemesiyle 2013 te başladım. 2020ye kadar bilinçsizce takip ettim. Fon değiştirin dediler değiştirdim ama hangi fon ne işe yarar bilmeden. Aslında fon nedir onu bile bilmiyodum. 2020de kovidle beraber finansal okuryazarlığım artmaya başladı. Öncesinde tahvil nedir borsa nedir ons altın fiyatı vs hiçbişey bilmiyordum. Bes sistemini araştırınca bazı tespit ettiğim sorunlar nedeniyle önce çıkmaya karar verdim. Fon yönetim ücretlerinin çok pahalı olması, devlet katkısı fonuna bizim müdahale edemiyor olmamız, başarılı fon sayısının düşük olması nedeniyle çıkacaktım. Ancak sonrasında bazı olumlu gelişmeler oldu. Devlet katkısının artık %40a kadar kısmı hisseye yatırılabiliyor, devlet katkısı %30a çıkarıldı ve ben anadolu hayattayım yabancı hisse fonu çıkardılar(abe sp500 endeksine dayalı). Portföyümde yabancı hisse yatırımıda olmasını istediğim için bese devam etmeye karar verdim. Ayrıca erken çıkarsam devlet katkısının şuan için %60ını alabiliyorum ve %10stopaj ödemek zorundayım. Oysa 56 yaşı beklersem devlet katkısının tamamını alacağım ve %5 stopaj ödeyeceğim. Şuan %100 abe fonunda 2 yıldır devam ediyorum hiçbir değişiklik yapmadım. İlk defa 2024 yılı için devlet katkısının tamamını alacak şekilde yatırım yaptım. Bundan sonra imkanım olursa devlet katkısını almak için yüksek tutar yatırmayı düşünüyorum. Bese gireceklere nacizene önerim 10yıl ve 56 yaş şartını tamamlamadan çıkmamaları ve uzun vade kalacakları için mümkünse riskli fon seçmeleri hisse fon gibi.
Yatırdığım tutarları da bilgi amaçlı buradan paylaşacağım takip edenlere bir fikir vermesi açısından. Arada bir güncelleme de yaparım.
Tarih.....................Yatırılan
2013.....................1.200tl
2014.....................1.884tl
2015.....................2.052tl
2016.....................2.220tl
2017.....................2.400tl
2018.....................2.220tl
2019.....................2.640tl
2020.....................3.000tl
2020 kasım ek........10.000tl
2020 aralık ek........33.750tl
2021.....................3.480tl
2022.....................4.320tl
2023.....................8.040tl
2024.....................13.080tl
2024 şubat ek........10.000tl
2024 mart ek.........9.000tl
2024 nisan ek........15.000tl
2024 mayıs ek........5.000tl
2024 ağustos ek......40.000tl
2024 eylül ek..........137.000tl
2024 kasım ek........21.280tl
TOPLAM.................319.566TL
TOPLAM BİRİKİM:770.593TL
ŞUAN HAKEDİLEN: 692.425TL
NOT: Buradaki bilgiler yatırım tavsiyesi değildir. Kendi yatırımımı bilgi amaçlı paylaşıyorum. Herkesin yatırım şekli birbirinden farklılık arz eder. Salt buradaki bilgilere bakarak yatırım kararı almayınız.
bes yatırımı yapacaklara nacizane tavsiyem birden fazla bes açmalarıdır. Bir bes hesabınızı en yoğun yatırım yaptığınız hesap olur diğer veya diğerleri diyeyim o ana hesapta emeklilik hakkınız dolduktan sonra elinizde kalan düşük stopajlı ve devlet katkısı alan hesabınız olabilir.
ana hesaptaki emekli tutarınızı aldıktan sonra ihtiyaç duyacağınız ana kadar getirinize %5 stopaj ödediğiniz ve %30 devlet katkısı aldığınız başka yatırım hesaplarınız olmuş olur. Bende 2 tane bes var biri ana hesap diğerine göre küçük olan hesap.
selamlar,
bugün kredi kartından bes ödemesi yapsam 30-40 gün sonra yansıyacakmış.
peki bugün yatırdığımda 2024 devlet katkısında mı yoksa 2025tekinde mi yararlanmış olacağım?
Fon değişimi yaptığım zaman yazarım demiştim. Dün öğleden sonra fon değişiklik talimatı verdim. Buna göre yeni fon dağılımım şu şekilde oldu.
%90 Para Piyasası EYF
%5 HES hisse senedi fonu
% 5 FIF değişken fonu
2025 fon dağılım değişim kararımı faiz indirim patikası ve/veya borsanın ciddi değer kaybı gibi durumlar etkileyecek.
Yatırım stratejim mutlak getiri üzerine kurulu.
BES portföyümün %2024 yılı getirisini son 2-3 günü projekte ederek %57 civarında hesapladım, ancak para piyasası fonları kadar getiri elde edebilmişim, enflasyonu,dövizi ve endeksi geçmişim ancak başarılı hisse senedi fonlarına göre geride kalmışım.
Bu yıl bes portföyünü en iyi yöneten kişiler Ocak-Temmuz arası %100 hissede olup o tarihten sonra %100 para piyasası fonunda olanlardır sanırım. Bunu becerebilmiş kişi sayısı da oldukça azdır.
Şimdiden herkese sağlıklı, huzurlu, mutlu bir yıl diliyorum.
Değişiklik bilgilendirmesi için teşekkürler.
Ocak-Temmuz arası %100 hissede olup o tarihten sonra %100 para piyasası fonunda olanlar TEFAS serbest fonu kursunlar oraya para aktaralım :)
Sanırım kimse TL'de değer kaybı beklemediği için altın ya da yurt dışı fon gündeme girmiyor?
2025 DEVLET KATKISI LİMİTİ YÜKSELDİ
Asgari ücret artışı, 2025 yılı için BES üst limitini de etkiledi. 2025 yılı için toplamda 312 bin 36 TL katkı payı yatıran bir katılımcı, 93 bin 610 lira 80 kuruşluk devlet katkısı alabilecek.
Herkese mutlu saglikli bir 2025 yili diliyorum. Biraz benden haber vereyim.
Bruksel'de guzel bir ev bulduk ve anlastik. On anlasmamizi imzaladik. Gerisi banka noter vs. Bu sebeple maalesef BES imi bozduracagim. Bugun 2025 yili max devlet katkisi icin, 315 bini yatirdim. 2 ocak itibariyle de, sistemden cikmis olacagim.
Durumu toparlayayim, her sey netlessin, hemen yeni bir sozlesme baslatacagim tabiki. Gercekten BES'i bozma psikolojisi cok zor bunca yildan sonra.
bes devlet katkısı 56 yaş öncesi %30 değil maksimum %18.
o katkı da devletin kendi fonlarında durmak zorunda.
enflasyonun %40 üstü olduğu bu fonda paranın reel olarak kaybedeceği kesin.(geçmişte genelde öyle)
örnek olarak son 3 yıl türkiye sigorta vei devlet katkısı fonu 3,5 kat getiri
hisse fonları getirisi : 10 kat.
besin devlet katkısı yönünden bir avantajı olduğunu düşünmüyorum
belki işte 44-46 yaşlarında arda arda bes başlatıp 10uncu yılını doldurmadan bir kaç sene önce maksimum dk ödeyip parayı hemen çekerseniz karlı olabilir.
yoksa 20-30 yaşındakileri için dur dk alayım da ederim bence yalan.
Tebrik ederim. Umarım çok güzel bir karar olur sizin için. Bir sorum var:
Arkadaşımın annesi emekli olma aşamasında ve 2024 ile 2025 Devlet Katkısını maksimum alarak emekli olmasını tavsiye ettim. Fakat önümüzde sadece 30 ve 31 Aralık var 2024 için. Kredi kartı ya da nakit ödeme durumunda da hesaba geçmede farklılıklar olduğunu biliyorum ama detay bilmiyorum. 2024 için en son hangi gün ve hangi yöntemle para yatırmamız gerekiyor?
Şimdiden çok teşekkürler.