Ziraat + ak %95
HUAWEI VNS-L31 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
Gerçekten bu kadar düşüş normal değil. Bölündükten sonra %40'lara yakın düşüş, böyle güçlü bir şirkette inanılır gibi değil. Borsa oldu KARABORSA....
Lodrik meydanı boş bırakınca tutunacak dal kalmadı anlaşılan, piyasada para yok, olan para da başka yerlere gidiyor, bakalım nerede duracak, boşluğu bugün yarın doldurursa Eylül ile birlikte toparlanabilir belki.
Boss luk mu varmış anaaaa.
Niye düştüğünü anlamadığınız gibi çıktığını da anlamayacaksınız.
Ytd.
Boşluk doldurmak için hiç bir hisse düşmez, konjonktürel sebeplerden gelen genel düşüşlerde onlar da aradan çıkıyor, istisnalar hariç hep öyle olmuştur, her zaman düşmek için bir sebep bulunmuştur, doldurmasa da çok şeyimde sanki, ne alacak ne de satacak durumdayım.
Sn. Whisperer,
Önce kendi yatırımımın durumunu yazayım. Belki daha iyi anlaşılırım.
Birikimimin %15' i borsada, gerisi mevduatta.
Aksa ve Thy taşıyorum. Eşit ağırlıkta.
Aksa maliyetim 7,05TL. Aralık 2023 sonu aldım.
Tasarruflarımın dağılımına bakıldığında aslında doğru konumlandım.
Kahinlik olacak bir durum yok aslında. Ben trader değilim. Herhangi bir kötü haber öncesinde "neden satmadım" ya da herhangi bir iyi haber öncesinde "neden almadım" diye hayıflanmıyorum. Mesela Mehmet Şimşek istifa etseydi, sonrasında "ateş olmayan yerden duman çıkmaz, keşke satsaydım" diyerek üzülmek tamamen saçma olur. Kahin değiliz. Anlık olayları nereden bilelim.
Benim kastettiğim daha genel bir bakış. Mesela aşağıdaki konular bence kahinlikle ilgili değil;
- Enflasyon ile döviz bir kaç ay paralel gitmiyorsa/gitmeyecekse (MB' nin açıklamalarına güveneceğimizi kabul edelim), yani TL değerlenecekse, ihracatçı etkilenir.
- Faizler çok yükseldiyse ve ekonomi yavaşlayacaksa (kahinlik değil, iktisadi kural), sorun yerelse ihracatçı değerlenir, sorun global ise kimse değerlenmez. Çok net yani bilançoların kötüleşeceği.
- Enflasyon ve döviz paralel gidiyorsa, ihracatçı değerlenir.
- Ticari faiz, enflasyonun altındaysa hepsi kazanır.
... bu liste uzatılabilir.
Bunlara en basit örnek sektörler, otomotiv ve tekstil verilebilir. Son iki yılda faiz<enflasyon olunca insanlar çılgınca otomobil aldı. Bir yandan da global faizler yükseliyordu. 2024' te faizlerin etkisi net görülmeye başladı, ihracat pazarlarında durgunluk sertleşti, lokalde de otomobil almayan kalmadı. Otomotiv hissesi almak ne kadar mantıklıydı?
Tekstil sektörü zaten en kötü sektördü. Üreticiler en fazla dayak yiyendi, ama giyim perakendecisi, tüketim çılgını toplum sayesinde (yüksek maaş zamları desteğiyle) dayak yeme döneminden bir yere kadar kaçabildi. Asgari ücretin artmayacağı, ticari faizlerin artık zirveye ulaştığı, TL' nin değerlendiği ve değerlenmeye devam edeceği, ekonominin yavaşlayacağı, borsanın rakibi mevduat faizinde (özellikle PPF tarafı) risksiz net getiri %4' ü aşması.....vs konularına bakınca borsadan çıkmak doğru bir karar olabilirdi. Bence bunlar kahinlik değil. Elde olan hisseyi satmaya kıyamamak diyelim.
Ne dandik bir hisseye dönüştün kardeşim bir günde dik dur ya.
Çift haneler rakamlar hayal oldu artık, çok kalmaz diye düşünüyorduk ama demir attı resmen, tahtayı çok boş bıraktılar, ortak alımı yoksa ruh da yok ne yazık ki.