Paynet den gelecek 87+(~7)=94 milyon doların çok büyük kısmını finansal borcu kapatmak için kullanacak.
Printable View
Paynet den gelecek 87+(~7)=94 milyon doların çok büyük kısmını finansal borcu kapatmak için kullanacak.
Fonun malı bitmeden yukarı hareket beklemesin kimse. Adam her kademeye veriyor alıcı bulunca
Biride çıkıp almıyor adamın malını tek kademede. Yaz mesela 33 e 3 milyon lot al geç adamın malını
Öyle biri veya kurumda olmayınca ızdırab sürüyor hala. 1 hafta daha bu aşkın ızdırabı var gibi
Karanlık odada bir şeyler oldu ve yeşil çıktı. Haber mi gelecek acaba
Hep organize işler her daim
Bizim borsada alicengiz bitmez. Borsamızın iç yüzünü anlatan 2 dakikalık bir video paylaşayım
https://youtu.be/bQOPU_H7aqQ?si=VLMcwCkGtu8uytL4
Hocam istersen ilk cümleni bir daha oku ve mantıklı mı diye bak. Bunun kanıtlanması çok kolay. Açarsın her yerden bakabilirsin --İndeks , arena , dgate , despec , penta ve ingramın FK oranlarına. Ne demek bu sektöre kimse 7-8 FK vermez. Şu andaki fiyatlar ne öyleyse. En ucuz olan İndeksin bile FK oranı 7-8 arası diğerleri çok daha fazla hatta zararda olanlar var arena gibi. Üstelik arena 2021 yılında 30 FK değerini gördü. Ortalaması da sürekli 10-15 arası gezindi çoğunlukla. Bence bazı iddiaları ortaya atarken tutarlı olmak lazım , rakamla veri ile konuşmak lazım.
Sektörün bu sene çok iyi olmadığına katılıyorum. Geçen sene 900 milyon USD olan 9 aylık satış bu sene 730 milyon USD'da kaldı. Ama her halukarda seneyi 1 milyar USD'ın üstünde kapatacaktır.. Ama bu geçici bir durum. 2024 senesinde zaten her sektörün ve şirketin işleri kötüydü. Bu kadar yüksek enflasyon ve faiz ortamında kimse tüketimi arttırmaz o yüzden çoğu sektörün işleri kötüydü bu sene. Bilişim sektörüne has bir durum değil bu.
Bu sene enflasyon ve faizler düşerse tüketim biraz canlanır. 2026 ise çok daha iyi olur. Bir de teknoloji gida ve sağlık sektörü gibidir. Kriz anında bile çok fazla tüketimin düşmediği sektördür. Çünkü her geçen gün bazı şeylerin modası geçiyor ama teknoloji her daim kendini yenilediği için talebi artarak devam edecektir orta ve uzun vadede. Ama arada 1 sene falan durgunluk olabilir. O da 2024'deydi.
Paynet parasını ne yapacak bilmiyoruz demişssin ama şirket her KAP haberinde bunu yazdı. Aşağıya kopyalıyorum.
Varsa Satış Karının Ne Şekilde Değerlendirileceği
Nakden elde edilme tarihinden itibaren otuz gün içinde Şirket'in muaccel hale gelen nakdi banka kredilerinin ödenmesinde kullanılacaktır.
Yani şirket 3 milyarlık banka borcunu kapatacağını defalarca söyledi gelecek olan para ile. Bu yüzden sıfır borçlu hatta net nakit ve döviz fazlası olan şirket haline gelecek diyoruz.
Şirket 2025 yılını 3,5 milyar liranın üzerinde bir kar ile kapatacak paynet satışından elde edilecek iştirak satış karının etkisi ile. Bu da zaten şirketin şu andaki değeri. Yani FK anlık 1.
Bundan sonraki senelerde de finansal gider sıfıra yakın olduğu için , bugünün parası ile 1 milyar liranın üzerinde operasyonel kar yapacak. Bu rakama bundan sonra açıklayacağı işler dahil değil , yapay zeka işinin ne boyuta evrileceğini de bilmiyoruz. Bu dediğim 1 milyar kar gayet muhafazakar bir rakamdır. 1,5 milyar olması da muhtemeldir.
Bu durumda 10 FK bile deseniz 100-150 lira arsında bir değer yapar 1 sene içinde. Olur mu olmaz mı hep beraber görelim. Burası borsa nice olmaz denen şeyler olur , olur dedikleriniz de olmaz ama türk borsası USD bazında çok ucuz. Dünya biraz stabil hale gelirse borsanın da artışı ile arena da çok daha yukarılara gidecektir diye ümit ediyorum.
Hocam Paynet kredi kartı ödemelerine aracılık edip komisyon alan bir kurum. Paynetin ne ticari ne de finansal borcu yok.
O dediğiniz 3 milyar borç arena ve arena connectin ticari faaliyetlerinden doğan işletme sermayesini finanse etmek için kullanılan krediler ile Arena 2 sene önce Brightstarı alırken kullandığı 28 milyon USD banka kredisinden kalan kısım.
Paynet satışı öncesi Arena sadece 50-60 milyon USD özsermayesi olan bir şirket. Senelik 1 milyar USD bir ticareti yönetebilmek 50 milyon USD öz sermaye ile çok mümkün olmadığı için sürekli işletme sermayesini takviye etmek için banka kredisi kullanıldı. Faizler artınca da %6 brüt kar marjı ile bu kredileri kapatmak yada azaltmak çok mümkün olmadı.
Ama şimdi Paynet satışından gelecek olan 3.3 milyar TL ile bu borç kapatılacak. 2025 ilk çeyrek bilançosunda çok düşük bir kısa vadeli finansal borç göreceğiz.
Sektör de kar marjı çok çok düşüktür!
Bu kadar düşük marj için 100 milyon usd finansal borca girmek akıl dışı!!!
Normal de 50 sene çalışsa şirket bu finansal borcu kapatamaz dı!
Tahtada olduğu gibi forumda da tabiri caizse ayı be boğalar savaşı var.
Tahsisli sermaye arttırımı ile borç kapanabilirdi,paynet satılmasaydı.
Bulurlardı Hintli nitelikli bir yatırımcı.
Borç kapanınca nitelikli yatırımcı kâr etmiş olurdu.
Ya da payneti halka arz ederlerdi sonuçta her sene yüzde yüz civarı büyüyen bir şirketti.
Yönetim kettum ama vizyonları iyi.
Tahtacıya laf söylemeye gerek yok izleyen herkes anlar.
Zor tahta.
Ytd.
Borç 3.712 milyon olmuş gelen parada kurtaramıyor arena yı borçtan
Paynet satılmasaymış şirket resmen batacakmış
Fonun korkup sattığı kadar varmış
Önümüze bakacağız artık
Ya nasip
Zarar beklerken, çeyreklikte 17M kar etmişiz. Ayrıca payneti durdurulan faaliyetler altında vermişler. yıllık 96M efk üretmiş. Yani Arena içerisinde paynetin tutarı baya düşük. Zarardan kara geçmeye başlamış şirket.
https://i.ibb.co/Z1BZJdJs/ssssdddd.jpg
Efk 738 milyon.
Esas faaliyetten gider yazmasalar 974 mly gelecekmiş.
Geçen sene bu kalem boş kalmış.
İnşallah bu gelen son zarar olur.
Hayırlısı.
Paynetin yıllık net karı 114 milyon. 3.3 milyara satıldığını düşünürsek neredeyse 30 F/K oranına satılmış. Bence de güzel fiyat ama tabii ki hızlı da büyüyen bir şirket. İyzico ile daha da hızlı büyüyebilir. Hızlı büyüyen şirketler yüksek çarpanlar ile satılabiliyor. Paynet de öyle olmuş.
Bilançonun güzel tarafları ağır basıyor. Bir kere net satışlar 1 milyar USD'ı aştı yine. Sanırım dün burada yazmıştım satışar 1 milyar USD'ı aşar yine diye. Yani işlerde bir yavaşlama var bu doğru ama çok da kötü değil. USD bazında geçen seneye göre %10 civarı düşük satış rakamı.
Ama brüt kar marjı istikrarlı bir şekilde artıyor. Geçen sene %5,4 olan brüt kar marjı bu sene %5,8'e yükselmiş. Hatta solo olarak son çeyreği baz alırsak %6 civarı.
Esas faaliyet karı bu sene peydahlanan esas faaliyetten diğer giderler kalemindeki -235 milyon yüzünden düşmüş görünüyor. Bu kalem geçen sene +142 milyon idi. Yani sadece bu kalem esas faaliyet karını 400 milyon liraya yakın düşürmüş. Ama 2025'de yine o kalem gelir yazabilir.
Brüt kar marjındaki artış olumlu. Paynet yokluğu FAVÖK kazancında en fazla %10 civarında bir kayıp oluşturacak ama paynet parası ile kredileri kapamak şirketi en az 1.2 milyar TL faiz giderinden kurtaracak. O yüzden bu paranın bir an önce ksaya girmesi önemli. 2025 ilk çeyrek bilançosunda herşey olağanüstü bir şekilde pozitif olacak bu para kasaya girince.
Cari oran en az 1,4 olacak ( şu anda 1 ) , kısa vadeli yükümlülükler en az 3 milyar lira düşecek , net kar iştirak satış karının da etkisi ile muhtemelen 3 milyar TL'nin üzerinde olacak. Defter değeri 43-44 liraları bulacak.
Bence artık en kötü geride kaldı. Bu bilançonun zarar geleceğini biliyorduk ama son çeyrek küçük de olsa 17 milyon kar geldi. Yani ilk 3 çeyrek her çeyrek zarar ederken , son çeyrek kar etti şirket. Ve bunu son çeyrekte 400 milyona yakın faiz ödemesine rağmen yaptı.
Bu bilançoya piyasa ne tepki verir bilemiyorum. Bizim piyasa dip rakamlara bakmayı sever ama rakamların nereden nereye geldiği ile yada özel hikayeler ile ilgilenmez pek. O yüzden yarın vay zarar geldi satalım diyenler olabilir. O yüzden düşebiliriz de 1-2 gün. Ama sonrasında asıl hikayeyi bilenler alışa geçip yükselişi başlatacaklar diye düşünüyorum.
Yada piyasa zarar bekliyorduk son çeyrek kar geldi , kar marjlarında da düzelme var , bir de paynet parası gelince herşey daha güzel olacak deyip yarın alışa da geçebilir.
Tek risk Pereanın elindek kalan 3 milyon lot. Aslında geçen hafta Cuma günü olduğu gibi 1-2 gün daha 5-6 milyon Lot işlem hacmi ile %5-6 prim yapsak Perea kalan 3 milyonuın da en az yarısını satar. Kalan da artık dert olmaktan çıkar.
Bilanço hayırlı olsun. Belki yıllıkta zarar var ama son çeyrek kar etmiş , biz zarar artacak diye düşünürken zarar azalmış az da olsa. Bence kötü değil. Paynet parası gelince ise 2025 ilk çeyrek göreceğimiz bilanço muhteşem olacak.
Hocam 4.1 milyar TL banka kredisinin 3.3 milyarı paynet parası ile kapanır. Kalan 800 milyon için ise bankada zaten 900 milyon nakit var isterlerse onu da kapatırlar yada ticari alacaklardan gelen tahsilat ile kapatırlar.
Kapatmasalar bile 700-800 milyon liralık bir borç gayet normal böyle bir şirket için. Bu sene 40 milyar liranın üstünde bir ciro olacak. Bu çapta bir şirket için bu borçlar çevrilebilir borçlardır. Bu sene faizlerin de biraz daha düşeceğini düşünürsek artık finansal gider dert olmaktan çıkacak.
Gerçek rakamları 2025 ilk çeyrek bilançosunda göreceğiz. Belki de orada dediğim gibi bu kalan 800 milyonu da eldeki nakit ile yada ticari alacaklardan gelecek olan tahsilat ile ya komple kapatırlar yada 200-300 milyon gibi cuzi bir rakama indirirler.
Delik büyük olunca yamada büyük olacak onu demek istedim
Paynet satışı bir şirketi daha batmaktan kurtarmış oda kesin
Bilançonun önemi yok bu sıra. Hatta pay devrinindi
Fon satışı bu sıra giyotin gibi hissenin tepesinde
Bitince büyük bir ralli beklentimi sürdüyorum
Şirket ilk defa hasılatın ayrıştırılmasını vermiş. bence cok iyi bir veri. Ana iş telefon ticareti görünüyor. 464 milyon USD ciro burdan gelmiş.ve USD bazlı büyüyor. kişisel bilgisayar ve kurumsal ürünler USD bazlı düşmüş. Ve yazılım işi USD bazlı yaklasık % 20 büyümüş. bu da yapay zeka gelirleri olma gerek. Artık burayı takip edecegiz.
https://i.ibb.co/6cD1bsVW/ewfwefwe.jpg
TL bazlı böyle
https://i.ibb.co/0psG6cDT/asaaas.png
foto at
Kötü piyasada telefon ve yazılım işi % 50-60*büyümüş. Piyasa normalde dönse nasıl artacak acaba ???
şirketlerin yada sektörün fksına bu şekilde bakılmaz. Şirketin mevcut kârı geçici sebeplerle düşük kaldıysa fk yüksek gözükebilir. Tam tersi sebeple düşük de gözükebilir. O saydığınız sektör hisselerinin kaçı doğru fiyatlanıyor? Penta'nın hareketleri ortada. Arena'nın br dönem 30 fk olmasının bir önemi yok. döviz artışı ve talep sebebiyle prospektif fksı düşeceğinden hisseyi erkenden fiyatlamış olabilirler. Ya da operasyon olmuştur vs. Bu sektörün dünyada nasıl fiyatlanacağına bakmalı+ ülkemizde nasıl fiyatlanacağına bakmalı. Bu tarz bir şirketi borsa dışı satın alacağınızı düşünün. 7 8 fk ya alır mısınız? Toptancılık yapıyor sadece. Borsa dışı satın almaların fklarına bakın. Hiçbir değer yatırımcısı yada bilanço bazlı yatırım yapanlar böyle bir şirkete 7 8 fk vermez. Zaten fk ile iş yapmak işin basiti ve nispeten amatörcesi. İndirgenmiş nakit akışına hangimiz bakıyoruz? Çok fazla etken var.
Ayrıca.. faiz giderleri ile parasal kazanç+ vergi gelirini çıkarınca geriye 210 milyon kâr kalıyor geriye. Hadi mantıken parasal kazanç ı saymayayım 400 m olsun. Yani seneye 0 faiz gideri yazılsa bile müthiş bir tablo yok.
Son olarak Net borcu 105 milyon dolar. Şirketin elindeki nakit buna dahil olduğu için borcu kapatamaz.
Short açıp da konuşacak halimiz yok. Düşman gibi görmeyin.
Bu tahtada short açmak büyük risk olur zaten.
Ytd.
Aracı kurumlar model portföyüne eklese işin rengi değişecek.Ama her zaman olduğu gibi izole bir yaşantı gibi tahtaya ilgi yok.
2025 yılının hisselerinden olacağına inancım tam.
Ytd.
Bu arada dün rüyamda Sergio Ramosu gördüm :) Futbol fanatiğide değilimdir.Öyle gün ve hafta içerisinde bununla ilgili bir bilinçaltı durumumda olmadı.
Hadi bir tabirlere bakayım dedim,
Rüyada sergio ramos görmek büyük üzüntüler yaşanan bir dönemin bittiğine, hayırlı işler gerçekleştirilerek kazanılan paranın yine hayır getirecek işlere harcanacağına, ters giden işlerinin düzeldiğine ve içinde bulunduğu hem maddi hem manevi durumdan çok büyük bir mutluluk duyduğuna, çok hayırlı işlere gireceğine, çok büyük karlar edeceğine, endişe ettiği işlerin son bulacağına, hayatına güzellik, heyecan, eğlence ve renk geleceğine, birçok insanın evine ekmek girmesinin sağlanacağına alamettir.
Burdan okuyunca güzel duruyor bakalım sonu nasıl olacak 😅
Şimdi anımsadım kendi yazımı okuyunca,bir süre önce kaleci Karius a dirsek attığı Real maçından sonra Kariusun kariyerinin kötüye gittiği yorumu ile ilgili bir video izlemiştim,bak bundan olabilir :)
Hadi sizin söylediginiz gibi vergi, parasal gelir/gider, yatırım ve finansal gelir/giderleri kenara bırakalım, şirketin 2024 yılında 738 Milyon TL esas faaliyet geliri bulunmaktadır.
https://i.ibb.co/tpSw1z5b/ddd.png
Şirket sadece toptancılık yapmıyor, yapay zeka ve LLM gibi konulara 3 yıldır yatırım yapıyor. bunu önceki sayfalarda yazmıstım okuyabilirsiniz bilgilenmek isterseniz. Bundan haric Bulutum.com, pencere.com, goplus gibi farklı çözümleri de geliştirmeye çalışıyor.
Degerleme diyorsanız;
Güncel olarak favök'ü 1,14 Milyar TL ve Firma degeri = PD+ Net borç yani 3711+ 3418 = 7,12 Milyar TL. güncel FD/favök 6,21 Ancak prospektif olarak bakarsak (Paynet ödemesi kasasına girince) firma degeri yaklaşık 3,7 milyara çekilecek. Ve Payneta ait favökü cıkartırsak (yaklaşık 100M tl civarı) 1 milyar civarı favök'ü olacak.
Yani prospektif bakarsak 3,5 civarına cekiliyor (ki favökün daha da artma ihtimali var cünkü operasyonel tarafta işler iyi gidiyor yani bu çarpan 3-3.5 arasına çekilebilir 1 bilanco sonrasında)
Şirketin son 8-10 yılına baktıgımızda zaten bu çarpan 3.3 altına inmemiş, hatta yapay zeka işleri ortaya cıkmadan önce 8-10 FD/favök görmüştü Arena degerleme olarak.
Burda önümüzdeki dönemde yapay zeka gelirlerinde ciddi artış olursa Fd/Favök olarak 10-15 bandını dahi görebilir bu şirket. Yapay zeka yatırımları/bekentileri bu degerlemeleri göstermeye müsait.
Ancak şu anda (paynet satış onayları geldigi için ve işlerin iyileşmesini dün geceki raporlarda gördügümüz için) tarihin en ucuz carpanlarında Arena.
https://i.ibb.co/HL3RY7cT/xxxxx.jpg
Sizin indirgenmiş nakit akımları üzerine bir analizi olursa onu da incelemek isterim. Buraya paylasabiliriniz. Ancak ben o yöntemi cok makul görmüyorum. Ufak dokunuslarla istediginiz sonuca ulasabilirsiniz orada. Bence fd/favök bakmak cok daha mantıklı.
Beklentim önümzüdeki süreçte 7-8 FD/Favök degerlemeleri görmek . Bu da favök sabit kalırsa 70-90 pay degerini işaret eder. Biz içinde ne kadar kalıp kazanabiliriz orası nasip.
Benim gözümde şu anda Arena için 4 tane hikaye var.
1- Paynet satısı sonrası düzelen mali yapı, düşen çarpanlar vs.
2- Yapay zeka ilgili gelişmeler.
3- Perea satışı ( Büyük takas degişimleri sonrasında ciddi upside gelebiliyor, 15-16 Milyon lot el degiştiriyor)
4- Cok durgun bir dönemde telefon işlerininin 450 Milyon USD den 464 Milyon USD'ye cıkması. Hane halkının harcanabilir gelirinin çok düştügü bir dönemde böyle bir artış çok önemli.
Hepimizin ortak net bir şekilde gördüğü bir konu var. Arena artık sadece distribütör değil yazılım ve yapay zeka işindede varlar. Bunun ayak izlerini son gelen bilançoyu inceleyenler görmüştür. Yazılım işinde büyümeye devam ediyorlar muhtemelen gelirlerin bir kısmını burdan elde etti
Paynet satışı bu hisse için milattır bence. Gelirlerinin sadece %10 na sahip bir şirketi piyasa değerine yakın bir paraya satmış oldu
Hisse üstünde tek sıkıntı fon satışı kaldı. Hacim düşük olduğundan öyle bir kaç günde bitecek gibi değil bu satış. Sabredeceğiz artık fon satışı bitesiye kadar
2024 yılı şirketler açısından zor yıldı ciddi anlamda faiz gideri yazıldı ..
2025 yılı göreceli olarak faizlerin ortalama %35 olacagını kısmen satışların arttıgı bir dönem olacak...
Hintli ortak 15 yıldır Arena sahibi neden bu yıl 1 Nisan- 31 Mart Özel hesap dönemine geçmek istedi...
bugün tavandan fon satışı olacakmı bakalım
Arena gelen bilancomuz beklentimiz dahilinde hatta son ceyrek olarak ufakta olsa kâr yazmasi olumlu.
Asıl hikaye Åimdi baÅlıyor bence.Sabırla beklemeye devam.
Günlükte takip ettiÄim trend kanalı güncel görünümü..
Elinde bulunduranlara hayırlı bereketli kazançlar dilerim.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f84f6002fd.jpg
KiÅisel görüsümdür.Kesinlikle yatırım tavsiyesi deÄildir.Alan da satan da kendi bilir..
Bu hacimle 1 hafta daha giderse arena fonun malı bitmiş olur. Sonrasında yol otoban biiznillah. Rallide lastik mi yakar motoru mu yakar göreceğiz.:)
4. Hikaye için Arena'nın sektöründe elektronik eşya harcamaları adetsel olarak 2021 yılına düşmüş durumda. Burda kurumsal ve IT vs harcamalarında biz bu düşüşü gördük zaten. Telefon tarafı ise bununla alakası yok. Hane halkı telefonu yenilemekten vazgeçmiyor. Faiz indirimleriyle bu harcamalarda yaşanabilecek iyileşme ciddi karlılık katkı sunar Arena'ya.
https://i.ibb.co/QjPzFGSQ/fff.jpg
5. hikayeyide 86.000 takipçili şahıs vermiş. 13.5 milyon mal sattı fon kim aldı bunca malı diye düşünüyordum bende. Yalanda olabilir tabi, ama birileri aldı bu malı ve büyük hedefi olmasa girmezdi böyle devasa bir yatırıma
Bu malın büyük kısmını toplayan kurumlar vakıf, halk ve ziraat olunca acaba diyor insan
https://x.com/altinhisseler/status/1...f6mGFGF8Cmn8XA
Fonda yaklaşık 2.5 milyon kadar mal kaldı bugünkü satışla
Tavandan devir teslim olsun bugün bitsin bu çile.:)
Resmen psikolojik harp var. Tavan olacak mı? Olmayacak mı?
Fon sağlam mal çıktı bugün yine. Devir tamamlandı, kasaya para girdi denildiği gün bütün malın kalanını verecek bence. Yani en geç 1 haftaya fondan kurtulmuş olacağız bence