Catir catir mal sattigi halde fakirlesmek mumkun
Bir ulkenin fakirlesip fakirlesmedigini boyle anlayamazsin
Printable View
aslinda kafa adamsin da ah bir de su icindeki Amerikan hayranligini bi atsan
abicim icinde yasiyorum ben bu aslanin midesinde. Hala cok zengin olabilir ama 30-40 sene oncesine gore devamli bir erime var
En buyuk erimede sosyal, ekonomik degil. Oda ayri uzun bir hikaye
TR erimiyor mu be,evlilik bile yapan azaldı yapanda boşanıyor.aileler çocuklarım yurtdışına kapağı atsın diye uğraşıyor. TR bitmiş. geçen sene gittiğim isviçre de çok daha düzenli aile hayatı vardı. herkesin hayatı garanti gelecek kaygısı yok.cennet gibi yer. evet Amerikancıyım ama herşeyine hayran değilim.
Onumuzde ki 1 sene emlaga ya buyuk darbe gelecek ya da ciddi artis olacak satislarda.
Eskiden muhasebeciye aylik faturalari verir,onlarda kendi sistemlerine islerlerdi.Ancak Maliye gelip denetleme yaparsa o fatura ,evrak,gelir gider vs leri inceliyorlardi.Yani tum veriler herkesin kendi muhasebecisinde kayitliydi.
Yeni sistem ile misal ben x kisiye fatura kestim.Internet vergi dairesinde o kisinin vergi kimlik numarasini girip ( 1 no yanlis yazsaniz bile giremiyorsunuz- illa o kisiye olmali ) o kisiye su tutarda mal satildi diye sisteme giris yapiyorsunuz.Dolayisi ile gelir verginiz vs bu sistem uzerinden kazanciniza gore belirleniyor.
Su an da ki sistemde ise her yil 5 tane daire alacak para kazansanizda muhasebeciniz sizi arayip" abi ne kadar vergi cikartalim " diyordu dolayisi ile kayit disi ciddi oranda fazla oluyordu.Ve bu tarz cok ciddi para kazanan firmalar bile vergi levhasinda zarar gosterebiliyordu.
Simdi bu sene 6. aya kadar sirketler,gelecek seneye kadar da ufak isletmeler dahil onumuzde ki 1 yil icinde tum firmalarin aylik evrak girisi e vergi dairelerine yapilma zorunlulugu geldi..
su an uygulaniyor ancak piyasaya etkisi yok.Cunku su an sadece sirketler ve buyuk olcekli kurumsallara mecburiyet var.Zaten bu tarz firmalarda herseyi duzgun yapanlar.
Asil sorun kucuk - orta olceklilere mecburiyet geldiginde cikacak.
Bugun her mahallede onlarca firin var.5 dk bekleyin kac kisiye ekmek alindiginda fis kesilmis? ama kapilarinda mercedesten asagi arac yok.Kucuk orta olcekli firmalarin kacirdigini toplasalar asgari maas 5 bin lira olur.