Originally Posted by
Darvas
Sonuçta bu işte önemli olan şey bir sistem bulup onu sabırlı ve disiplinli bir şekilde uygulamak. Gelecekte ne olacağını kimsenin, hiçbir sistemin bilemeyeceğini kabul etmelisiniz. Her işlemin zararla sonuçlanabileceğini, hatta üst üste 6-7 işlemde zarar edebileceğinizi bilerek ona göre düşük tutarlarla pozisyona girmelisiniz. Her bir işlemde maksimum portföyünüzün %1'ini riske etmelisiniz. Yanıldığınızda hemen satıp çıkmalı, haklı çıktığınızda maksimum kazancı sağlayana dek pozisyonda kalmalısınız.
Yukarıda anlattığım sistemi kendi yatırım stratejinize göre şekillendirmelisiniz. Kısa sürede yüksek oranda artan hisselerin ortak özelliklerini araştırmalısınız. Örneğin geçen sene Nisan ayının sonunda THYAO 1 yıllık zirvesini geçince alım yaptığınızda, hangi hareketli ortalamayı kullanırsanız yükselişten daha fazla pay alırdınız? Ya da 1-2 ay önce PETKM tüm zamanların zirvesini geçince alım yapınca ne zaman çıksaydınız daha mantıklı olurdu? Geçen sene ASELS, SASA, YATAS, DGATE, IPEKE, KOZAA, KRSTL, KRONT, ULUUN, KRDMD gibi hisselerde en iyi çalışan hareketli ortalama hangisi?
Bir tüyo: Ne kadar uzun vadeli hareketli ortalama kullanırsanız hareketin tamamını yakalama şansı o kadar artar. Yani 20 ya da 50 EMA'yı trailing stop-loss olarak kullanırsanız yükselişin büyük kısmını yakalarsınız. Ancak karın da o kadar büyük kısmından feragat etmek zorunda kalırsınız. Hisse zirveden %20 düşse dahi stop olmadan beklemek zorundasınız, eğer hisse düşüşüne devam ederse büyük miktarda karı masada bırakmış olursunuz. Kısa vadeli örneğin 5 EMA'yı kullanırsanız, daha çabuk çıkarsınız ancak siz sattıktan sonra hisse yeniden yükselmeye devam edebilir.
Bu tamamen sizin yatırım stratejinize, risk iştahınıza vs. bağlı olan bir şey.
Ayrıca çok fazla sayıda hisseye girmeyi sınırlandırmak için bazı kriterler getirebilirsiniz. Örneğin CANSLIM'de olduğu gibi, sadece karını en az %25 artımış hisseler zirve yaptığında girebilirsiniz. Ya da yabancıların son 1 ayda en az XXXXX kadar alım yaptığı hisseleri tercih edebilirsiniz.
Son olarak, endeksle ilgili de bazı sınırlandırmalar getirebilirsiniz. Takdir edersiniz ki endeks ciddi bir düşüş trendinde iken hisselerin hızlı bir şekilde artması mümkün olmayacaktır. O yüzden, alımlarınızı sadece endeksde 5 EMA 20 EMA'nın üzerinde olduğu zamanlarla sınırlandırabilirsiniz.
Uzun vadede kar edebileceğiniz bir sistemin aşağı yukarı nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalıştım. Bundan sonrası size kalmış. Geçmişte zirvesini geçen hisselerin nasıl davrandığını araştırıp stratejinize son halini siz vermelisiniz. Kolay gelsin