Anılarımızı buradan paylaşalım ....
Printable View
Anılarımızı buradan paylaşalım ....
İlk hissem 1997 baharında mazhar zorlu holding.di seans salonundakiler nerden buldun bu hisseyi hiç bir şey olmaz diyordu 2.50 den almışdım hisse fazla zaman bekletmeden bir hafta tavan tavan yükselmişdi yanılmıyorsam 5,e yakın fiyattan satmışdım seans salonundakiler agzı açık kalmışdı:):)
Borsada en üzüldügüm olayda 2008,de 8,5 maliyetli egeen,i yanlış hatırlamıyorsam 2009 sonları gibi 28 küsürden satmak olmuşdu sonra arkasından bakdırdı:)şimdilerde 2000 tl,lere gelmiş gelde üzülme..
İlk hissem 97 de Sanırsam köytaş tı . Tüyo gelmiş neymiş efendim dünya kupasının tekstıl işini almış miş tavan tavan gidecekmiş
Hiç gitmedi ben sattıktan hemen sonrada battı. Digerinin ismini hatırlayamadım oda sattıktan 2 ay sonra battı.tiyo ile acemi işi yaptık kıl payı kurtulmuştum .
Bende gubreyi 2008 de 3.5 lardan alma şansı yakalamıştım 9 dan sattık çok para kazandık dedik . Krıze yakalanıp parayı 5 te 1 e düşürmüştüm. buyuk krıze rağmen Gubre 2009 da 60 TL cıvarına gıttı . Gelde yanma
Merhaba ben yakınlarda bir anımı paylaşacağım
**** BIST100 Kapanış Verileri – (7.08.2020)
07 Ağustos 2020
BIST 100 endeksi, günü yüzde 2.53 artışla, 1,060.59 puandan kapattı
Gün içerisinde en düşük 985.38, en yüksek 1,061.68 puanı gören BIST 100 endeksi, dünkü kapanışının 26.19 puan üzerine çıktı. Endeksin dolar bazında fiyatı ise 145.70$ seviyesinde bulunuyor.*****
O gün borsada büyük bir dalgalanma olmuştu aşağı yukarı tüm hisselerde yüzde 10-15 civarı marjlar oldu. Ve ekside olan portföyü gun sonu iyi bir artiyla kapatmıştım.
Mesela Algyo en düşük 13.01 fiyattan alma ve 14.45 fiyattan satma imkanım olmuş ve günlükte fiyatı galiba 15 li fiyatlara yaklaşmıştı
Yyapi 0.73 den alıp 0.84 ten satma imkanı bulmuşum.
Benim için unutulmaz günlerden biri olmuştu. Ekran fotosunu almıştım.
Pek uygun olmaya bilir ama birkaç resim paylasmak istiyorum.
https://i.hizliresim.com/bjOUe9.jpg
https://i.hizliresim.com/jnJ5I1.jpg
2002 idi sanırım üniversite 1 bitmişti boş boş takılıyordum.Yaz ayındaydık. Astsubay bir abimiz borsayla taniştirdi hemen ilgimi çekti, hesap açtırıp hisse almam 1 hafta sürmedi. Astsubay abimizde iş bankası vardı sürünüyordu, saglam hisse al bekle diyordu ama ben link diye bir kagıt aldım yazılım şirketi bildiginiz gibi. Ama ben onu link içecek vardı o zaman, meyve suyu şirketi diye almıştım. Hergün %3-4 yükseliyordu, tabi havalar sıcak yazın satışları iyidir havalar soguyunca satarım diyordum. 2 ay kadar tuttum 2 katına sattım. Ne kolaymiş borsa diyordum. Şimdi her şirketin ne yaptıgını biliyorum ama o yazki cahil ve gururlu hislerimi hep özlemişimdir. Cahillik mutluluk dedigimiz şeyi yani.
LG-M400 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben 1999 un mayıs ayının 24 ünde hesap açtırdım koç yatırımda ,1485 TL ile 11 ay sonra 11 bin TL oldu.Babamgil oğlum gel sana daire alalım dedi,yok dedim.O zaman Adana nın iyi semtinde 3 daire alabiliyordum.Şimdi o dairelerin tanesi 450-580 bin arası.........tabi sonrası malum, 2001 krizi felan,para eridi gitti
2018 yılında evlendikten sonra elimdeki bütün birikimim ile orta vade bist50 şirketlerine yatırım yapıyor çok güzel para kazanıyordum. Bir gün elimdeki hisseleri sattıktan sonra saat:17.30 civarı Alyag hissesi gözüme çarptı, teknik olarak 60dklıkta üçgen var kırılırsa 3-4 kademe yukarıdan veririm dedim kendi kendime.0.73-75 den yüklü miktarda alış yaptım, bu sefer de günlük oynayayım yarın satarım dedim. Akşam 20.00 gibi kap haberi düştü, şirket faaliyetlerinin sona ermesinden ötürü SPK şirketi gözaltı pazarına aldı ve tahtayı 1 hafta kapattı. Tahta açıldıktan sonra kaçınılmaz sonuç taban taban gittik. Çok büyük zarar etmiş sermayeyi tüketmiştim. Sonraki süreç çok zorlu geçti tabi. Toparlanmak uzun sürdü. Bu yüzden faaliyet raporunu okumadığım şirketin hissesini almam, siz değerli yatırımcılara da almamayı tavsiye ederim. Saygılar.
Borsa ile tanışmam 1989 yılının son aylarıydı.Bir arkadaşın tavsiyesi ile 1,5 Tl den ecz.yat.almıştım.Daha sonra onu 20 Tl den satmıştım.Kağıt 90 yılının haziranında 300 Tl yi görmüştü.Dah sonra şu anda faaliyette olmayan bir aracı kuruma gittim.Sağolsun Ceyhan abi yi dinleyip bize iyi paralar kazandırdı.Migros,Kartonsan ve Oyak kağıtları...Tabi bilanço okumayıda öğrenmeye başladık.Ta ki 1994 yılının Ocak ayına kadar.O zaman yüklü miktarda Okan tekstil aldık.Bir arkadaşımı Tüyosuna uyarak.sonçta 5,5 Tl den aldığımız kağıdı 10 gün dip yapa yapa 1,25 Tl den sattırdı Banka.Bütün paramı kaybettiğim gibi,Bankaya olan kredi borcumu 6 ayda zor kapattım.1996 da yeniden başladğım borsa maceram hala devam ediyor.Artık araştırmadan,160 sayfalık bilançoyu didik,didik etmeden hiçbir kağıdı almam.Şu andaki kağıtlarımın hepsi 1,5-2 senekiktir.Borsa düşse bile bekleme maliyetine katlanırım.Temettülerini alır yerim.Sabrederim.Hedef fiyat belirlerim.Özellikle yatırım yapan şirketleri ve ihracatı güçlü olan şirketleri tercih ederim.Ağırlıklı olarak ,Aksa,Çimsa,Alarko,Erbosan(Son 8 yıldır hiç zarar ettirmedi) ve Tekfen de bekliyorum.
Borsada oynanmaz.Günlük oynamak isteyenler Veliefendiye gitsin.Borsa yatırım aracıdır.İhtiyacınız olan parayı borsaya yatırmayınız.
İz bırakan anı derseniz hem iz bıraktı hem de büyük bir aydınlanma yaşadım.
Borsayla başladım algoritmalara geçiş yaptım aynı zamanda viopa geçiş yaptım. Algoritmalarda trade ederken çoğu kez manuele çıkarak paramın %90 ını kaybettim battım bittim derken son bir azimle çalışıp yeni bir strateji geliştirdim.
Ertesi günden itibaren darphaneye dönüştü portfoy 30,000 TL ile başlayıp 550,000 TL lere 1 sene içerisinde çıktı portföy.
Daha sonra rüyadan uyandım o ana kadar paranın kaça çıktığını bilinç üstü düzeyde farketmemiştim. Battı balık yan gider mantığıyla parayı hiç önemsemeden gidiyordum. Neyse uykudan uyanınca baktım ki Yarım milyon para var.
Dedim dur sakin ol ne yani bir dakıka yarım milyon para mı yaptık dedim. Bu arada bu serüven tabiki parayı sürekli bileşke yaparak gerçekleşti.
Her neyse O gün merkez bankası konuşacak saçma sapan hareket gelir sistem yanlış sinyale açar diye sistemi kapatıp kendim şort açtım. Aslında o güne kadar 1 sene boyunca hiç dokunmamıştım sisteme. para çok büyük olunca tek bir hatalı sinyalde 50,000 TL zarar yazıyorduk o sebeple dayanamadım bastım tuşa.
Basmaz olaydım merkez konuştu haşimdi düşecek haşimdi düşecek derken tam 2 haftalık deli bir rally geldi. İstatistiksel olarak haftalık rekor düzeyde yükseliş oldu. Tarihe geçen bir haftalık rally yani. 3. hafta sermaye 80,000 e inmiş oldu ve pes edip pozisyonu kapattım. Algorıtmaya hiç ellemese 1 M TL ulaşacak olan para 80 bine iniverdi. Muhtemel kazançla beraber hesaplayınca kabaca 900 Bin TL parayı kaybetmiş oldum.
Tabi arkadaşımla konuşurken bile neredeyse HÜNKK diye ağlayacağım sesim titriyor borsa da ne yaptın dese bırakacam yani o dereceyim.
Neyse sonra akıllanıp sisteme mudahle etmemem gerektiğini iyice anladım ve bileşik getiri mucisesinin ne kadar güzel oldugunu anlamıştım. Hayatımda bir iz bıraktı bu yaşadıklarım çok şey öğretti bana.
Ardından sistemi tekrar tasarlayıp müdahle edilemez bir hale çevirdim. Parayı verdim ve tekrar başladım. Şu an yarım milyonların üzerindeyim. Her 2 ayda bir yeni zirve tazeliyor portfoy umarım sonu benzemez.
Konuyu görmüşken bende yazmak istedim. Çok komik olmasa da unutamadığım bir anım var benimde. Borsaya girdiğim ilk aylardı hiç unutamıyorum. Eğitimler videolar falan derken nasıl oynanıyor bu borsa diye sorguluyordum sürekli. İlk borsaya kim girerse girsin anında para kazanmak istiyoruz. 500tl koydum adını ilk defa duyduğum kağıtlardan aldım. Hiç unutmuyorum 24 saat dolmadan tüm para eridi gitti :D
Yani diyeceğim o ki okuyun öğrenin arkadaşlar. Yavaş yavaş başlayın. Acemi şansı olur deyip ben gibi tüm paranızı ilk etapta kaptırmayın. Şimdi kitapları okuyorum. Şöyle bir liste var umuyorum ki acemi olan ve deneyim kazanmak isteyen tüm yatırımcıların işine yarar. Herkese bol kazançlar :)
X hissesinden dūştūkçe alıyorum.Artık iş inada bindi.Bir noktadan sonra ne kadar aldığımı bile unuttum.
Bir gūn aracı kurumumdan aradılar.Abi X hissesinden aldığın lot miktarı halka açık oranının %5 ini geçmiş.KAP a bildirim yapmalıyız acilen dedi.
Bir form doldurup aracı kurumuma gönderdim.Matrix ekranımın haberler kısmında adımı görūnce şok oldum.
O hisse ne mi oldu?
Borsadan atıldı.Para pul oldu....
Hissenet alemi uzun bir aradan sonra herkese merhabalar buraya eskisi gibi giremiyorum artık ama arada sırada bakıyorum ne var ne yok diye..
Bist , tarihsel olarak 80 dolar ile 510 dolar arasında gitmiş gelmiş. Bugün itibarıyla tam 300 dolar. Ucuz mu? Pahalı mı? Aslında bu kadar yılda ihracat artışı, şirketlerin büyümesi falan dersek zirveyi kırmamız bile lazımdı. Ancak içinde bulunduğumuz mali kriz ciddi bir kriz. Çözülmesi de kolay değil. Enflasyon düşmüyor. Düşse bile sonuçta sadece fiyatların artış hızı düşecek. Fiyatlar düşmeyecek. Alım gücü eridi. Orta kesim çok zarar gördü. Dolar olması gerekenin altında 33,40 tan işlem görüyor. Bu da ihracatta rekabet gücümüzü zayıflatıyor. Dolar artsa bu sefer yine bütün ürünlere zam.. yani bi sarmalın içindeyiz. Çok zor. Bunları düşününce de borsa pahalı geliyor 300 dolar.. faiz sebep , enflasyon netice derken bu hale geldi herşey.. yüzde 9 olan enflasyon yüzde 70 lerde şu an.. ben açıkçası borsanın 250-350 dolar arasında dalgalanacağını ancak hisse bazlı hareketler olacağını düşünüyorum. Hisse seçimi çok önemli.. karlılığını aynı tutup borcunu azaltan ve fiyatı uygun kalmış hisse varsa bunlar iyidir..
X'teki hisseleri tartışmak ya da paylaşmak adına bu platforma da taşıyacak mısın üstad ?
Ben 1999’daki büyük yükselişten biraz daha önce girdim borsaya.
İlk senet alışım şöyle oldu; Bir gün şehre göreve gittik resmi araçla. Ekonomi bölümü mezunu arkadaş büfeden bir dergi aldı ve çekirdek çitlemeye başladı. Oturduğumuz yerde mmm bu niye böyle olmuş bu niye böyle olmuş niye düşmüş niye yükselmiş diye kendi kendine konuşmaya başladı. Merak ettim, etmez olaydım. Dergiye işaret ederek o ne dedim. Bu borsa dedi. Nasıl oluyor dedim. O da başladı anlatmaya… CEMTS’ın bir günde % 21 kazandırdığını anlattı hiç unutmuyorum o günü. Dergiyi (Daha sonra ileride Borsamatik dergisine de abone olacaktım) elinden aldım biraz inceledim sonra hiç düşünmeden bana o hisseden alalım dedim. Ama nasıl alacağımızı ve nereden alacağımızı bile bilmiyordum. O zaman böyle internet, platformlar ve canlı endeks izleme şansımız yoktu, belki de vardı ama bizim haberimiz yoktu. Teleteksten izleme şansımız vardı o da TV’den mesai arası olsa da akşam olsa da TV’den senetler ne olmuş ona baksak diye çatlardık. Neyse o zaman bana İş Bankasının bankamatiğinden lot altı işlemlerden CEMTS aldık.
Çarşının ortasında bir apartmanda öğretmenler, sağlıkçılar, mühendisler hep beraber 3 katı bekarlar olarak doldurmuştuk. Alt kattaki öğretmen arkadaş borsaya girdiğimi duymuş sen de mi borsaya girdin diye heyecanlı heyecanlı sordu. Ne aldığımı falan sordu. Konuştuk biraz. Sende ne var dedim. GARAN var dedi. Niye onu aldın dedim. Çok düştü dedi. Neyse böyle konuşuyoruz, bir yandan borsayla ilgilenen herkesle konuşmaya çalışıyorum. Özellikle bankacı arkadaşların az çok bu işlerle ilgisinin olduğunu tahmin ettiğimizden ben olayım başkası olsun adamlara nefes aldırmıyoruz. İşte İstanbul’da tanıdığın falan yok mu bize tüyo müyo verse falan filan günler böyle geçiyor. Beraber kaldığımız mühendis arkadaşla beraber biz gittik RAKSE aldık. Benim İş Bankası hesabından. 1500 TL’ye aldığımız hisseler kısa bir sürede 500 TL’ye düştü. 1/3’üne yani. Ama o zaman günlük marj % 20 idi. Dairede bunu duyan arkadaş nasıl moraliniz bozulmuyor nasıl yemek yiyebiliyorsunuz falan gibisinden sorular soruyordu. Biz üzülsek de hiç üzülmemiş gibi yaptık beklemeye devam ettik. Yine 2-3 ay gibi bir sürede % 200 primle senetlerimiz maliyetimize geldi. Ben hemen bana ait olan kısmını satıp kurtulduğuma şükrettim tabii. Diğer mühendis arkadaş satmadı. Hisse 2-3 ay sonra 6500 TL oldu. O zaman hata olduğunu bilmiyorduk ama yükselen senedin de hemen satılmaması gerektiğini öğrenmiş oldum.
Yine bir zaman elimde VESTL hissesi var. Amerika yine bir yerleri vuruyor. Dedik ki yarın borsayı kan götürecek. Vakit gece vakti, benim hisseyi gidip bankamatikten satmam lazım yarına kalırsa batacağım. Bankamatikte makbuz bitmiş emir almıyor. Gece gece bankacılar tanıdık kaldırsak da yükleme mi yaptırsak dedik olacak gibi değil. Benim içim içimi yiyor. Biz ilçedeyiz il 45 km mesafede. O elinde GARAN olan borsacı öğretmen arkadaşı razı ettim bir başkasından araba buldum o zaman şoförlük yok bende. Arkadaşla gece saat 02:00’de il merkezinde bir bankamatik bulduk VESTL’leri satım üzerine bir de gece çorbası içtik, huzura erdim. Ertesi gün ne mi oldu? Hisseler ve endeks yükseldi.
Zaman geçtikçe İş Bankasının lot altı işlemleri bana yetmemeye başladı. O borsada olan öğretmen arkadaş (Hani elinde GARAN olan) bana telefon emriyle istediği zaman al sat yapabildiğini anlattı. Ben de paramı ona teslim edip benim istediğim senetleri alıp satmasını rica ettim. Hesap bir ilde Dışbank hesabı imiş. Bizim öğretmen arkadaş orda bir bayanla işlem yapa yapa samimi olmuş. O zamanlar şehir dışında bir kursta idim. Elimde borsamatik dergisi Elliot Dalga Teorisi’ne göre beğenilen senetleri araştırıyorum. Şu an kotta olmayan o zaman ARFYO kodlu bir senet beğendim. 1.00 TL’den öğretmen arkadaşın Dışbank hesabından aldık. Öğretmen arkadaş bir sürü sitem etti. Oradaki bayan arkadaşa rezil olmuş. İşte efendim neymiş emin miymiş, işlem hacmi hiç yokmuş vesaire vesaire. Bankadaki bayan arkadaşın bana hisse aldığını bilmediği için sorguya almış samimiyetlerine binaen. Arkadaş da bana aldığını söyleyememiş. Ben bayağı bir güldüm. Bir hafta sonra senet % 70 primle 1.70 TL oldu. Bir haftada bu kazanç çok iyiydi o zamanlar için. Hemen sattırdım arkadaşa, tabi arkadaş hayret etti. Ama en çok ben hayret ettim çünkü büyük bir çıkış öncesi satmışım senedi sonra 16-17 TL oldu. İnanamadım ama oldu. Bu dönemlerde 8 TL’ye alıp 12 TL’den sattığım ve 120 TL’ye giden NETAS oldu. Oldu da oldu. Çok senet kaçırdım. Odiğer mühendis arkadaş o zaman satmadığı RAKSE’leri sonradan sattı. Daha sonra da tahta kapandı zaten, ucuz atlatmıştık.
Ben hep bu büyük yükselişleri kaçırdığım için o 1999 yükselişin son zamanlarında ANKARA’da Vakıf Menkul Kıymetlerde kendi adıma hesap açtım. Ziraat Bankası’ndan da 20.000 TL kredi çektim. O zamanlar iyi paraydı. Kendi aracı kurumumdan aldığım ilk senet TUDDF olmuştu. Yükselişin sonları yaklaşıyor, Uluslararası Derecelendirme Kuruluşları Türkiye’ni notunu arttırıyor ama endeks bir türlü toparlanamıyordu. Ve ben maalesef borsa hayatımın en büyük hatasını yapmış bulunuyordum. Sonrasını hatırlamak bile istemiyorum. Çok büyük zararla çıktım.
2000’li yıllarda kendime bir masaüstü PC almıştım. İnternetle ve sohbet siteleriyle o zamanlar tanışmıştım. Kısa süre sonra memlekete tayin çıktı. Bir gün Ankara’ya gezmeye gittiğim günlerden birinde Ulus’ta tezgahta satılan borsa CD’si gözüme çarptı. Satıcıya sordum bu ne dedim borsa CD’si içinde (Sonradan adının MetaStock olduğunu öğreneceğim) program var dedi. İçindekini bana yarayıp yaramayacağını sorgulamadan hemen aldım. Memlekete döner dönmez CD’yi inceledim ama hep içindeki grafikler yabancı.
Bu aşamadan sonra hisse.net ile tanıştım. Çeşitli borsa gruplarına girdim Özellikle benim hayatıma yön verecek çok insanla bu zamanlar tanıştım. Memlekette o zaman çevirmeli bağlantı kullanılıyordu. Cırrrr cırrr cırrr öter eskiler bilir. İnternetin sohbet maksadıyla çokça kullanıldığı günlerdi. Yine eskiler daha iyi bilir MIRC denilen bir sohbet platformu vardı. MSN, ICQ falan filan işte çoktu… Burada tamamen tesadüflere inanmasam da tevafuk mu deniyor işte neyse Şişe Cam fabrikasında çalışan bir kadınla tanıştım. O bana sohbet platformundan MetaStock’u nasıl kullanacağımı öğretti. Sabırla ve usanmadan… Şimdi emekli oldu sanırım. Hayatımın akışında önemli biri de o kadın oldu… Özellikle ismini vermek istemiyorum.
Sonra yayıncı kuruluşlardan data aktarımı yaparak programı kullanmaya başladım. Matriks, Finnet ve TEKAREDI gibi veri sağlayıcılarla çalıştım. İşte hisse net olsun değişik yahoogroupslar olsun kodları ve formülleri kodlayarak ya da istekte bulunarak bir şeyler yapmaya çalıştım. Zaman su gibi aktı geçti. MetaStock formül dilini öğrenmem çok zaman aldı. Şimdi her şeyi biliyor muyum hayır, hala öğrenmeye çalışıyorum. Ama kendimi en çok rahat ettiğim zaman kendi kodlarımı yazmaya başladığım zamandır. Üstümde emeği olan bir çok insan oldu. Hepsine de teşekkür ederim…
Hisse net ile tanıştıktan sonraki senet maceralarımı da anlatmak isterdim ama buraya yazanların hepsiyle aşağı yukarı aynı durumda olduğum için çok fazla zamanınızı almak istemedim. Kalın sağlıcakla… :ok: