https://i.hizliresim.com/ruch1ap.PNG
Forumdaşların katılımlarını beklerim, grafiği elde etmesi zahmetli biraz, talep olursa hazırlarken kullandığım dataları verebilirim.
Enflasyon, gizli özne...(devam edecek)
Printable View
https://i.hizliresim.com/ruch1ap.PNG
Forumdaşların katılımlarını beklerim, grafiği elde etmesi zahmetli biraz, talep olursa hazırlarken kullandığım dataları verebilirim.
Enflasyon, gizli özne...(devam edecek)
Grafiği elde ederken bir hata yaptım mı diye internette yayınlanan birkaç hazır grafikle karşılaştırdım, hata olduğunu sanmıyorum. Siz de kıyaslayabilirsiniz.
https://www.multpl.com/inflation-adjusted-s-p-500
Konuya uzak olanlar için;
-DJI ın tarihi datalarını ve tarihi ABD TÜFE (CPI) verilerini indirdim, excel ortamında rasyosunu elde ettim, metastock downloaderin dönüştürebileceği formata soktum (Date, Open, High, Low, Volume) ve metastock formatına dönüştürdüm.
Elliott dalga etiketlerini yaygın kabul gören şekilde yani klasik DJI datasını log skalada açarak, kanallama ve almaşıklık üzerinden giderek tanımlamadım.
Üzerindeki kısa olaylar tarihçesine uygun başka bir mantık geliştirdim.
Kısaca yaklaşımım şu, enflasyon ne kadar düşük olursa olsun (ABD için) çok uzun yıllar katlanarak bileşik etki yarattığında kümülatif olarak çok yüksek olmakta ve piyasa/-lar, bizler bunu ihmal etme eğilimindeyiz. Bunu ben genelde bu forumda da ifade ettim, bir insan ömrü nispetinde düşünme eğilimine dayandırıyorum.
Bir insan ömrü ortalama 70 yıl olsa, öğrenimi sonrası borsayla tanışana ve iş aile hayatınına atılana kadar 30 yıl geçse, 30 lu yaşlarda tasarruf edebilmeye başlasa (emeklilik anlamında), borsada parasını değerlendirme süresi maksimum 20-30 yıl olacaktır.(Yurt dışı için)
Bu durumda uzun süren düzeltme dönemlerine, düşüşe, dipten kalkışa veya non-stop bir ralliye 'denk' gelen yatırımcı, 20-30 yılda yatırımının karşılığını almak isteyecek, bu 20 yıllık enflasyonu ihmal etme eğiliminde olacak, ve getirisini genel olarak, altın ve faizle karşılaştırma eğiliminde olacaktır.
Oysa ki, 40-50 yıllık dönemlerde, hele ki, şu an olduğu gibi yüksek enflasyon dönemlerinde daha kısa sürede, fiyat getirilerini etkileyen en önemli ve hesaba dahil edilmesi gereken şey enflasyon.
Tabi ülkemiz yüksek enflasyon yaşadığı için geçmişinde, bizdeki yatırımcı bu konuya karşı daha hassas ve bir AB ABD vatandaşı gibi değil algısı. Ama bizde de yaygın olan şey, dolar ve euro bazlı bakmak. Yani bizde de en büyük yaklaşım yanlışı bu noktada, sanki doların enflasyonu yokmuş gibi, dolar bir tür sabitmiş gibi yaklaşma eğilimindeyiz.
Grafik üzerinden mevzuya giriş yapmadan önce, henüz topiğin ilk gönderilerinin içine girmesi maksadıyla da biraz;
Yukarıda bahsettiğim konuya dair kısaca;
-Borsaya giren KY, girdiği dönemin psikolojisinden etkileniyor. 2008 dibinden sonraki rallide gözünü açan misal, 1985 doğumlu 2008 de 23 yaşındaki bir KY ile, öncesinde 2008 krizini 2001 krizini gören yaşayan KY nin borsada yatırım davranışları aynı değil, risk algıları aynı değil.
Şu linkteki yazıyı okumanızı tavsiye ederek bu kısmı kapatıyorum. Hem enflasyon meselesine gerçek getiri oranlarına atıf var, hem de yatırımcı davranışları ile ilgili güzel tespitler var.
https://seekingalpha.com/article/323...nvesting-myths
Gelelim ikinci grafiğe, Bist-100 e dolar veya euro bazlı bakmayacaksak ne bazlı bakacağız meselesine....
Bir süredir şu şekilde bakıyordum, değişik varyasyonlarını forumda defalarca paylaştım, ama artık buna ben katılamıyorum, nedenine geleceğim. Konu daha da dağılmadan grafiği yollayalım.
Maalesef teyid edemiyorum bu arada bu grafiğin doğruluğunu, zira yok yani bunu yapan veya paylaşan, veya ben bir türlü denk gelemedim, buradan birileri (grafik konularından iyi/yatkın olan) teyid ederse doğruluğunu sevinirim.
https://i.hizliresim.com/s4hey9y.PNG
Bu grafiğe şu an katılmasam da, sayımına değil, komple büyük supercycle' daki yerine açacağım bu konuyu, en dikkat çekici şey ne?
2000 zirvesi...dolar bazında orası daha küçük sanki 2013 de sonlanan yapının başlangıç dalgası gibi görünüyor, ama öyle değil. 1986 dan bu yana datasına ve yüzdesel katlanma oranlarına bakarsanız o kısım bambaşka bir üst dalga...(bence)
Reel anlamda o zirve bir daha hiç görülememiş. Bitmek bilmeyen bir düzeltme dalgasındayız. Grafiğin sağ yarısı zaten dolar bazlıya benziyor, ama farklılıklar da var.
Enflasyon aylık bir data olduğundan, Bist datasını da aylık kullanmak gerekiyor, bu da iç sayımları imkansız kılıyor. Soldaki mavi 2 nin iç sayımı zigzag da olabilir, veya itki de. İtki ise sonrasındaki komple karmaşık yapı üçgen olabilir, burada etiketleri daha da karmaşıklaşmasın diye yok şu an. Flat B ler üçgen olamadığından zigzag B üçgense, C dalgası üçgenden dolayı epey kısalacak olsa da (bence) derin bir düşüş gerektiriyor sağdaki mavi 2 ye kadar. Bu konu literatürde ilginç biraz, üçgen B dalgası zigzag C dalgasını A nın %10 una kadar düşürebiliyor. (Yeni kaynaklar, yeni formasyon çeşitleri Nelly olmalı)
Gelelim 3 ncü kılçığa....
Borsamız 1986 da kuruldu, ABD de olduğu gibi geriye doğru modellenebilir tabi. Mesela İngiliz borsasını modelleyerek DJI ve SPX in ön kısmına ekliyorlar, hatta 1500 lü yıllara kadar modelleniyor. Bizde de Osmanlı dönemindeki kısım ile Bist birleştirilip modellenebilir. (-modellenmeli)
Bırakın modellemeyi, modelleyiveren birini, 1990 öncesi datayı elde etmek bulmak ön kısma 1986 ya kadar eklemek bile mesele yani uğraşınca..
Yine kısaca, Bist 1986 da kuruldu diye 1986-2022 arası sıfırdan başlamak suretiyle sayılamaz/sayılmamalı. 2000 zirvesine giderken dünya endekslerindeki, sektörlerdeki f/k ortalamalarından etkileniyor, halka arz edilirken ha keza, yani, dünyanın olduğu dalga karakteristiği ile merhaba diyor hayata açılır açılmaz.
Kaldı ki, 1986 dan başlatacaksak, GSYİH kişi başı grafiğini nereye sokacağız.
Yeni bir grafik, bu data Maddison grubu diye bir kaynaktan alıntı, farklı (daha gerçekçi bir metodla) şekilde dünya ülkelerinin GDP per capita datasını excel halinde yayınlıyorlar son veri 2020 de yayınlanmış, 2018 datası var en son.
Türkiye Kişi Başı GSYİH (Maddison datası)
1913 yılında kabaca ilk dalga boyunda bir dalga var, 1913-23 arası boş olduğundan eklemedim, yani sayım iki kere 1-2, 1-2 diye başlıyor.
Şu an bizim TCMB verisine göre 7 yıldır devam eden bir düzeltme dalgası var, burada karşılığı belli zaten. (Kişi başı düşen milli gelir mevzusu sıkça dillendirildi bu aralar hatırlarsanız.)
Evet, 1986 dan başlayacaksak saymaya, bu grafiği ne yapacağız? Üçüncü kılçık ve yukarıdaki sayıma (ki bu şekilde sayan da görmedim hiç ya, ama elinde datası olanın pekala sayabileceği bir sayım) katılmama sebebim de bu.
https://i.hizliresim.com/czf3z5o.PNG
Bu gecelik bu kadar olsun. Katılım olması güzel olur. Tek taraflı akışlar güzel olmuyor. İlk fırsatta ilk grafik üzerinden yaklaşımımı aktarmaya devam edeceğim.
Zaten grafiği yavaş yavaş bölüm bölüm incelerseniz, bir hikaye şekilleniyor. Altın standartında dünyayı dolarize etme, 2 nci Dünya Savaşı sonrası dünyanın sömürülmesi, soğuk savaşla paktları katılaştırma, Vietnam' la bocalama, tek taraflı altın stnadartından çıkış, DXY nin dayatılması, IMF in dayatılması, FED in dünya MB si olacağı yerde ABD MB si olması, 1980 ler yüksek faizli tahvile dünyanın boğulması, finansal coşku, internet çağı, sınırsız tavansız türev piyasalara müsaade edilmesi, kontrolsüz denetimsiz türevlerin yıkılması, sistemi tehdit etmesi, sistemi ayakta tutmak adına ABD nin devletleştirmeye gitmesi, ve en nihayetinde para arz çarpanını sıfırlayarak, teoride sınırsız para yaratması, devasa logaritmik büyüyen bir M2, M3, elden para dağıtımı, ve gizlice sanki öngörülemiyormuş gibi dünyaya dayatılan yeni resetleme/eritme/gizli vergi, yani yüksek enflasyon.
%7.5...devam eden 2 yıl boyunca da %5, %4 yapılsa (misal) bileşik etkisiyle %18, borsalar da %38 realize olsa %61.8 lik düzeltme tamamlandı, bitti gitti. Metaverse' de kripto ile arsa satışlarına merhaba, katla katlayabildiğin kadar piyasa değerlerini...
Saygılar...
Hayırlı olsun topiğiniz sayın Achiles.
Değişik bir bakış açısı getirmişsiniz.
Merakımdan ben de aradım...
XU100/TÜFE bazlı bir grafik oluşturacak bir veri terminali bulamadım.
Varmak istediğiniz nokta veya teorinize katkısı olur mu bilemedim ama...
XU100/Enflasyon grafiği ise TW' de şöyle görünüyor:
https://i.ibb.co/CzwLQMc/enflasyon.png
Meseleye yanlış anlamadı isem...
Asıl benim merak ettiğim ise şu:
Bu veriyi,
"bakalım endeks enflasyon karşısından yatırımcısını güldürmüş mü? Ağlatmış mı?"
türünde bir kıyas için mi kullanmayı düşünüyorsunuz?
Veya grafiğin üzerine eklediğiniz EW sayımı, trend/kanal çizgilerine bakarsak teknik analiz için mi?
Teknik analiz için ise çok ilginç bir yaklaşım eminim.
Çünkü içeriği ve içeriktekilerin ağırlığının değiştiği bir sepetin enflasyonu TÜFE , özellikle son 15-20 yıldır oldukça sık değişti.
Hatta TUIK sorumluluğundaki bu veri için Merkez Bankası şöyle demiş:
https://i.ibb.co/z50xxqL/hesaplama.png
Yani atıyorum:
2000 de 1 kilo un, 1 kilo peynir, 1 kwh elektrik, 1 litre benzin iken,
2005 de 0.5 kilo un, 0.7 kg peynir, 1 kilo reçel, 1 kilo margarin,
...
2020 da 1 metre don lastiği, 1 adet pinpon topu, 230 gr ekmek, 1 demet roka...
İçerik değişirken, hesabın da tartışılır olduğunu hatırtatırım.
Yine de bir istatistik olarak bakmak istersek XU100/TÜFE verisi bir grafik oluşturabilir.
EW sayımı, trend/kanal çizgilerini veya başka gösterge ve indikatörleri atıp,
XU100/USDTRY veya XU100/EURTRY ye alternatif teknik analiz yapacağım veya yapabiliriz diyorsanız...
İlgiyle takip ediyorum.
Yeniden hayırlı olsun topiğiniz.
Sn KısaVade,
Katkınız için teşekkürler.
Tradinview'de yok Türkiye enflasyon endeks verisi (Turkey Inflatıon CPI), oran verisi var, yani 'Rate', dolayısıyla oranla rasyo yapmak doğru değil, endeks haline getirilmeli kümülatif olmalı, bileşik hali yani.
Ama tradinview'e daha önce baktığımda göremediğim şeyleri keşfettim bu arada, mesela TR GDP per capita, yoktu eskiden, sürekli database' lerini geliştiriyorlar. Mesela XU100 datası 98 e kadardı eskiden 86 ya kadar vermeye başladılar, tabi üyelik olmadığından datasını veya TR GDP datasını mesela indiremiyoruz, Metastock'a aktaramıyoruz, genelde bu işler için parça parça veriyi bulup, excel ortamında üretip, aktarma yolunu seçiyorum.
Alternatif teknik analiz, EWP veya başka bir maksatla demeyelim de, daha temel bir sorun için, 'ne oluyor ne bitiyoru' anlayabilmek için diyelim Sn KısaVade.
Yani, kısaca, endeks şu an 2000, bugünden itibaren bu sene %50 getirdi diyelim, seneye 3000 puan oldu, bu sene enflasyon %50 artarsa, aslında hiç artmamış, %100 artarsa %50 değer kaybetmiş olacak. 2000 puandan 3000 puana giderken %50 para kaybetmek yani.
Bizim gibi geçmişte, veya şu an olduğu gibi, enflasyonu yüksek yaşayan ülkeler 'bile' bunu hissetmekte/anlamakta zorlanıyorlar. Kaldı ki ABD de başka bir şekilde bu sorun, geçmişte hep düşük enflasyon oranı ama, çok uzun yıllar boyunca kümülatif etkisine bakıldığında, inanılmaz bir değer kaybı var.
Ve bunu, ABD' de sıkça dile getiren, reel getiri üzerinden izah etmeye çalışan, siteler, raporlar var. Enflasyon bir tür halüsinasyon yaratıyor.
Enflasyon hesaplaması konusunda haklısınız, o çok daha derin bir tartışma, ama bu enflasyon verisini doğru kabul etmek durumundayız. Alternatif baz değer mesela Kişi Başı Düşen USD bazında GSYİH olabilir. Bahsettim, onda bile farklı hesaplama yöntemleri var, ben Maddison Grubu denen bir veriyi esas aldım, okuduğum bir araştırma raporunda onu kullanmışlar, o yüzden, bir de verisi excel ortamında erişilebilir idi. Gerçi ben bu veriyi rasyoya baz veri olarak almadım, daha çok ekonomik, sosyal bir dalga resmi görebilmek için kullanmaya çalışıyorum. Son dönem Osmanlıdan itibaren (1800 ler) başlayan ve Modern Türkiye' nin içinde bulunduğu bir dalga var. Bunu anlamaya çalışıyorum, maalesef ülkemizde bu konuda çok büyük boşluk var, modelleme eksikliği var.
Endekse dolar bazlı bakmak doğru değil, doların enflasyonunu yok saymak demek bu çünkü. Amiyane olarak; ben size 1986 yılında 1000 dolar borç verseydim, reel olarak bugün bana 2565 dolar ödemeniz gerekecekti. Bunun içinde faiz yok, ekstra bir getiri yok, sadece 1986 yılının 1000 doları şu anın 2565 doları demek. Dolayısıyla; endeks 2000 gümüş para, ama 1986 dan bu yana gümüş paranın içindeki gümüş oranı %60 azalmış durumda.(Tarihte yaşananlara atfen)
Şuradan bakılabilir, tradinview de CPIAU şeklinde başlayan dataya bakılabilir, (USA CPI)
https://data.bls.gov/cgi-bin/cpicalc...1&year2=202201
Dediğim gibi, ne oluyor ne bitiyor gerçekte bunu arıyorum, bir tür halüsinasyon yaşıyoruz, daha doğrusu yaşatıyorlar.
2000 zirvesinden mal (1 br Endeks) alıp taşıyanlar, reel anlamda hala zarardalar. Tabi Bist-100 bir fiyat grafiği olduğundan bunu söylemek ne derece doğru o da tartışılır, Bist-100 Getiri Grafiğine bakılmalı, onun da 2000 e uzanan verisi yok. Hani dediniz ya, TÜFE hesabı değişiyor sürekli diye, endeks veya çeşitleri de öyle.
Aslına bakarsanız, saydığım 3 kılçığa 2 daha ilave edilmeli, Bist-100 fiyat endeksi neyi temsil ediyor, piyasanın ruhunu yansıtması açısından şu an Bist-100 e bakmak ne derecek doğru,
Diğeri de bomba bir konu, USDTRY neden 1960 yılından 2008 yılına kadar reel anlamda enflasyon karşısında değer kaybetmiş, tamam bunun bir kısmı ABD enflasyonuyla izah edilebilir ama değer kaybının tamamı edilemez, hani kur enflasyon farklarından kaynaklanıyordu, bu durumda ABD enflasyonunu ile izah mükerrer olmaz mı, veya 2008 den itibaren USDTRY ne oldu da, enflasyon karşısında reel anlamda değer kazanmaya başladı? Muhtemelen sıcak para akıntıları ile, finansal anlamda iklim değişiklikleri yaşanıyor, geçici/bir döneme mahsus değerlemeler oluşuyor.
Aslına bakarsanız kılçıklar bir bütün, ama uzun sürecek her birini ayrı ayrı irdelemek, o yüzden ana konuyu çözmeye odaklanmalı, DJI-SPX-NDX majör borsalarda ne oluyor, ne olacak bunu anlamaya bunun üzerinden ABD ekonomisi nereye varmaya çalışıyor, buna yoğunlaşılmalı, en nihayetinde büyük balığın iskeletine bir bütün halinde ulaşabiliriz kılçıkları tek tek toplayarak.
Katkınızı beklerim, tek taraflı dediğim gibi zor oluyor/olacak, umarım motivasyonumu kaybetmem. Forum zaten uzun yazıları sevmez evvelden beridir. 3-5 kişi de olsa burada etkileşebilirsek güzel olur.
Saygılar.
Mevzuya en kritik ve meşhur yerden girelim iyisi mi.
Uzun uzun EWP yi anlatmayacağım, kısaca R.N.Elliott' tan sonra teoriyi bugünkü haliyle çok büyük oranda ortaya koyan Robert Prechter, 1987 yılına dair 'keskin' bir tahminde bulunur. 5 nci dalga 3 ncü dalganın 0.618 katında sona erecek ve derin uzun süren bir düzeltme yaşanacaktır.
Belki de sırf bu yüzden 1987 de bu keskin düşüş yaşanır, ama devam eden dalga sonlanmaz, devam eder.
Bu grafikte 1987 deki özgün halini bulamadım, onun yerine 1995 de update edilmiş halini ekledim. Amiyane tabirle, 1987 de çövdüren Prechter, 1995 de de, 1998 de de çövdürdü, belki de bu yüzden EWP ye dair çok ciddi şüpheler oluştu.
O halde hata neredeydi, uzatma mesafeleri kusursuz, kanallar kusursuz, neden analizler tutmadı.
Bence, kısa vadelerde düşük enflasyon oranlarında 10-20 yıllık döngülerde kusursuz çalışan teori, ya da gözlemlenen kusursuz fraktal, daha üst dereceli dalgalarda, 40-50-100 yıllık döngülerde başka bir şeyi hesaba katıyordu; enflasyon...
Tekraren orijinal 1987 öngörüsünü bulamadım arşivimde, onun yerine 1995 update versiyonu; 5=3 mü?
https://i.hizliresim.com/lw85jgy.PNG
Günaydın.
Sn KısaVade,
Tradinview'de yok Türkiye enflasyon endeks verisi (Turkey Inflatıon CPI), oran verisi var, yani 'Rate', dolayısıyla oranla rasyo yapmak doğru değil, endeks haline getirilmeli kümülatif olmalı, bileşik hali yani.
-Türkiye için 1966 dan bu güne, ABD için 1915 den itibaren veri mevcut TW' de.
Ve bir iki basit kodla kümülatif veriye dönüştürmek mümkün.
Alternatif teknik analiz, EWP veya başka bir maksatla demeyelim de, daha temel bir sorun için, 'ne oluyor ne bitiyoru' anlayabilmek için diyelim Sn KısaVade.
Yani, kısaca, endeks şu an 2000, bugünden itibaren bu sene %50 getirdi diyelim, seneye 3000 puan oldu, bu sene enflasyon %50 artarsa, aslında hiç artmamış, %100 artarsa %50 değer kaybetmiş olacak. 2000 puandan 3000 puana giderken %50 para kaybetmek yani.
Enflasyon hesaplaması konusunda haklısınız, o çok daha derin bir tartışma, ama bu enflasyon verisini doğru kabul etmek durumundayız.
Endekse dolar bazlı bakmak doğru değil, doların enflasyonunu yok saymak demek bu çünkü. Amiyane olarak; ben size 1986 yılında 1000 dolar borç verseydim, reel olarak bugün bana 2565 dolar ödemeniz gerekecekti. Bunun içinde faiz yok, ekstra bir getiri yok, sadece 1986 yılının 1000 doları şu anın 2565 doları demek. Dolayısıyla; endeks 2000 gümüş para, ama 1986 dan bu yana gümüş paranın içindeki gümüş oranı %60 azalmış durumda.(Tarihte yaşananlara atfen)
-Elinize, çabanıza sağlık. Farklı bir yaklaşım zor bir çaba.
2000 zirvesinden mal (1 br Endeks) alıp taşıyanlar, reel anlamda hala zarardalar. Tabi Bist-100 bir fiyat grafiği olduğundan bunu söylemek ne derece doğru o da tartışılır, Bist-100 Getiri Grafiğine bakılmalı, onun da 2000 e uzanan verisi yok. Hani dediniz ya, TÜFE hesabı değişiyor sürekli diye, endeks veya çeşitleri de öyle.
Aslına bakarsanız, saydığım 3 kılçığa 2 daha ilave edilmeli, Bist-100 fiyat endeksi neyi temsil ediyor, piyasanın ruhunu yansıtması açısından şu an Bist-100 e bakmak ne derecek doğru,
Diğeri de bomba bir konu, USDTRY neden 1960 yılından 2008 yılına kadar reel anlamda enflasyon karşısında değer kaybetmiş, tamam bunun bir kısmı ABD enflasyonuyla izah edilebilir ama değer kaybının tamamı edilemez, hani kur enflasyon farklarından kaynaklanıyordu, bu durumda ABD enflasyonunu ile izah mükerrer olmaz mı, veya 2008 den itibaren USDTRY ne oldu da, enflasyon karşısında reel anlamda değer kazanmaya başladı? Muhtemelen sıcak para akıntıları ile, finansal anlamda iklim değişiklikleri yaşanıyor, geçici/bir döneme mahsus değerlemeler oluşuyor.
Vurgu yapmak istediğim şey tam da buydu.
Bist değişken bir sepet, enflasyon ha keza.
Eskiler;
-"Her şeyin bir fiyatı vardır, paranın fiyatını da enflasyon belirler" derlerdi.
Tabi bu da geneli anlatma çabasında, bir parça eksik bir ifade.
Yani teorik olarak, (bu yaklaşımla kendi enflasyonu da hesaba katılması gereken) USD veya diğer para birimleri karşısında TL' nin değerini yerel enflasyonun belirleyeceği ön görülür teorik olarak.
"En tepede de dünya çapındaki risk algısı tümünün enflasyonunu belirler" gibi,
siyasi, politik, ekonomik risk algılarının kısa-orta-uzun vade izdüşümünü yok sayan,
primitif bir yaklaşım özünde.
Eğer ifade tek başına doğru olsa,
2008-2012 arası USD/TRY kurunu nasıl açıklardık?
Özetle
Her biri bütünü "temsil etmek" iddiasında veriler olan,
BIST/USDTRY/USIRYY(Kümülatife çevrilmiş hali) şeklinde bir gösterge de oluştursak.
Tavşanın suyunun, suyuna dönüşmeyecek mi iş?
Bir endişem de:
Bir pazarda, bir emtia veya değerde, alıcı/satıcıların göz önünde bulundurmadığı bir veri,
onun hakkında projeksiyon, teknik analiz vb yapmak için bize ne oranda katkı sağlayabilir?
Zor bir işe girişmişsiniz vesselam.
Saygılarımla.
Gereksiz bir muhalefet durumuna dönüşsün,
veya EW tartışması ile topiği kirletmek istemem.
Ancak EW konusunun da sıkıntılı olduğu inancındayım.
Verdiğiniz örnekte ise bence 2 katmanlı bir sorun söz konusu.
Yine bence;
1-Teknik analizde kullanılan araç-gereç vb.nin tümü özünde davranışsal psikolojiye dayanan,
alıcı-satıcıların belirli koşullarda belirli davranışlar sergileyeceğini ön gören,
meşrebine göre çeşitli verileri göz önünde bulunduran araçlardır.
Alıcı-satıcıların psikolojisini, dengesini gözetmeyen araçların pek de başarılı öngörüler sağladığına şahsen inanmıyorum.
Örneğin yukarıda(enflasyon, kur vb) olduğu gibi,
hem iç dinamikleri(hesaplanma biçimi vb.), hem birbiri arasındaki ilişkileri şüpheli veriler üzerine,
bir de dışsal etkenleri yok sayan EW atınca(ki sayım konusu da ayrı bir mesele)...
2-Hele bir de bunu enflasyon gibi bir verinin üzerine atınca...
Uçta örnek olsun diye söylüyorum, ayrıca sözüm meclisten dışarı,
Diyelim ki,
Dünyadaki dinazor popülasyonu veya tarihsel Güney Kore enflasyonu için EW ile projeksiyon oluşturmak...
Bunlar alıcı-satıcı psikoloji ile değil, kendi çeşitli dinamikleri ile oluşan,
ve değişkenlerin belirleyici olduğu veriler.
Özetle naçizane fikrim;
her şeyin döngü ve dalgalardan ibaret olmadığı.
"Faiz sebep, enflasyon sonuç" diyen bir yaklaşım sonucunda,
enflasyon son döneme göre arşa çıktı.
Sırf bu söylemden vazgeçmek ciddi bir gerilemeye neden olacakken,
-"Hadi bu da bir veridir!" diyerek bir tepe alıp,
EW sayımına göre
-"Bir sonraki tepe şurada olabilir, olacaktır!" demek...
Yeniden başarı dileklerim, saygılarımla.
Bol kazançlar.
Sn KısaVade,
Dediğiniz gibi, EW tartışmasına girmeyelim, enflasyonun hesaplanmasındaki, Bist-Endeks verilerinin de hesaplanmasındaki (temsiliyet açısından) şüpheleri kenara bırakalım.
Tradinview'den enflasyon oranı kodla çekilerek dediğiniz gibi endeks yaratılabilir, bunda bir sıkıntı var, ondalıklı kısımdaki çok küçük hesap hataları çok büyük veri kaymalarına neden olabiliyor bileşik etki yüzünden, o yüzden genelde kurumsal bir enflasyon endeks verisi kullanmayı tercih ediyorum. Onu da bir şekilde elde ettik zaten.
Dediğim gibi, elimizdekilerle ilerlemek en iyisi, enflasyonu (hem ABD hem Türkiye) olduğu gibi kabul ediyorum, en kapsamlı donanımlı teknik analiz türevi olarak da elliott dalga teorisini kullanacağım, çünkü başka bildiğim bir analiz yöntemi yok.
Konuyu deşerek devam ediyorum, beni bu şekilde düşünmeye iten nirengi noktaları, emareler silsilesi.
1966-1982 düzeltmesinin enflasyondan arındırıldığındaki görüntüsü çok ilginç, ve 1995 te başlayan şey, ilginç bir emare.
Eş zamanlı olarak ilgili zaman kesitlerindeki USA CPI' daki açısal değişikler dikkat çekici, bu enflasyonun malum arttığı dönemler.
Çoğu şeyi, şunu da ekleyeyim, bunu da derken grafik üzerine kaydetmiş bulundum, tekrarlamayayım, grafikler uçmaz inşallah uzun süre.
Saygılar
https://i.hizliresim.com/5jb6y5a.PNG
Özetle
Her biri bütünü "temsil etmek" iddiasında veriler olan,
BIST/USDTRY/USIRYY(Kümülatife çevrilmiş hali) şeklinde bir gösterge de oluştursak.
Tavşanın suyunun, suyuna dönüşmeyecek mi iş?
Bir endişem de:
Bir pazarda, bir emtia veya değerde, alıcı/satıcıların göz önünde bulundurmadığı bir veri,
onun hakkında projeksiyon, teknik analiz vb yapmak için bize ne oranda katkı sağlayabilir?
Sn KısaVade,
Sabah çok zamanım yoktu, bazı gönderilerinize dair cevap veremedim.
Teknik analiz değil maksadım, daha temel bir mevzu 'ne oluyor ne bitiyoru' anlamaya çalışmak demiştim yukarıda. Yani tuhaflıklar var. Tuhaflıklar EWP ile gözlemlenebiliyor/yakalanabiliyor, bir anomali var.
XU100 ve XBANA endeksini mesela üst üste koyup bakın.
Muhtemelen bu anomali, endeksin hesaplama şeklinde değişiklik yapılmasından ve bankacılık endeksinin aşırı düşük kalmasından kaynaklanıyor.
Enflasyon bazında bakarsak, tuhaf, dolar bazında bakarsak tuhaf, USDTRY ye Türkiye TÜFE' si bazında bakarsak tuhaf. Bir sorun var.
Endeks hesaplama şekilleri farklı dünyada. Bist-100 toplam piyasa değeri üzerinden hesaplanıyor, yalnız formülüne 'döviz kuru' ne ara girdi bunu hatırlamıyorum, çok eskiden excel ortamında endeksi hesaplamıştım, küçük küçük girdilerle nasıl değiştiğini v.s. gözlemliyordum, o dönem böyle bir şey hatırlamıyorum. Formülünde döviz kuru üzerinden piyasa değeri değişiklikleri ölçülen bir endekse tekrar döviz kuru bazında bakılabilir mi? Ya da bu endeks verisinin 2015 ten öncesi farklı, sonrası farklı hesaplanıyor, bu da bir anomali yaratıyor.
Şirketler enflasyon oranında TEFE diye biliyorum, düzeltme yapmak durumundalar, peki bu teorik olarak kusursuz yapılabilse, bu durumda endekse enflasyon bazında bakılabilir mi? Yani şirketlerin piyasa değeri teorik olarak bir yıl boyunca hiç değişmese, %20 yıllık enflasyon yaşansa, ve bu şirketler bilançolarını sermayelerini enflasyon oranında kusursuz ve eşit bir şekilde düzeltebilseler, bu durumda endeks verisi 100 birimden 120 birime yükselse, işte o zaman reel getiriyi enflasyondan arındırarak görebilecektik.
Ama çok derin bir konu, nasıl ki enflasyon farklı gelir seviyesine sahip insanlar için görece bir değerse, şirketler için de görece. TL likidite ağırlıklı çalışan bir şirket enflasyondan daha çok etkilenebilecekken, mal emtia, misal demir çelik, kömür, altın hatta konut gibi varlıkları mala dayalı şirketler daha az etkilenecek hatta bunların içinde düşük stokla çalışma modeli olanla, yüksek mal stoğuyla çalışma modeli olan bile farklı etkilenecek, o halde bu şirketlerin hangisi neye göre enflasyon düzeltmesi yapacak.
Dolayısıyla bu işin içinden çıkamayız, hatta temel analiz, işletme ve muhasebe bilgilerimiz bu işe girişmeye bile yetmeyecek düzeyde. Ama bu konularda yazılan raporları, yaklaşımları araştırmaları okuyup anlayabiliriz. Malumunuz, anlama düzeyinde bilmek, kavrama düzeyinde bilmek, uygulama düzeyinde bilmek, ve akademik olarak mevzuya katkı gelişim sağlayabilecek düzeyde ileri düzeyde bilmek şeklinde, bilme meselesi kademelendirilebilir.
Tekrar başa dönersek, ne oluyor, borsa dip yaptı mı, yıllardır yaşanan bu düzeltme dalgası neyin düzeltmesi, yeni 1986 da başlayan 2000 lerde ardından 2013 te zirve yapan borsamızın 2 nci dalgası mı, yoksa dünyada emsallerinin yaşadığı dalgayı mı yaşıyor, yani 1923 den itibaren kişi başı düşen GSYİH ya baktığımızda da görülen bir 4 ncü dalga mı yaşıyoruz?
Yani, 1980 lerden bu yana yaşanan gelişim, (1923 ten bu yana, 1960 lardan bu yana) atılım nereye gitti, reel efektif kur (TCMB) 1994 ün bile altına indi, bu ne anlama geliyor, gerçekten 90 lı yıllardan daha mı kötüyüz? Bu arada siyasi değil bakış açım, tamamen akademik diyelim, siyasete girince olmuyor, girmeden olmuyor, ekonomi siyasetsiz değerlendirilemiyor her şey onunla ilgili, ama en azından bu topikte, siyasete bulaşmadan ilerleme niyetindeyim, o yüzden başarabildiğim ölçüde gıyaben, üstü kapalı, dolaylı dilde bahsetmek istiyorum.
Teknik analizden ziyade, atılım gelişim dalgaları anlamında diyelim, neredeyiz, dip yaptık mı, yeni bir büyük uzun yukarı dalga başlayacak mı, maksadım bu, bunun için evet, hem dolar bazında, hem de doların enflasyonundan arındırmak reel büyümeyi resmetmek için gerekliyse yapılabilir tabi. TR TÜFE si+dolar bazlı değil de, (XU100/USDTRY)/ABD TÜFE olabilir mesela (tradingview de CPIAU diye başlayan endeks verisi)
Ya da Kişi Başı Düşen GSYİH bazında olabilir, hatta bu dolar bazındaki veri de ABD TÜFE sinden arındırılıp reel hale getirilebilir, dediğim gibi 1960 yılındaki 1000 dolar Kişi Başı GSYİH şu anki 1000 dolarla alakası yok, maksat tamamen reel büyüme, atılım, gelişim dalgasını resmedebilmekle ilgili. (Altın bazında olabilir, Sanayi Endeksi/değerli emtia sepeti bazında olabilir, malumunuz hamburger fiyatı bazında bile yapılıyor, çünkü ülkeler arası görece durum mukayeseyi aşırı zorlaştırıldığından yöntemler aranıyor. Bizde asgari ücret=kaç kilo et+ekmek+gıda sepeti+kira+benzin+sağlık sepeti, Almanya'daki asgari ücret=oradaki kaç kilo et+ekmek+gıda sepeti+kira+sağlık sepeti meselesi, vatandaşın anlamakta kavramakta en çok zorlandığı mukayese)
Saygılar
Bist-100 ün Bist-30 un piyasayı, piyasa ruhunu temsil kaabiliyetleri doğru mu?
Bist Ana, Sınai, 30, Banka endekslerinin dolar bazlı mukayesesi. Bist Ana, ve Sınai dünya borsalarıyla korole olmaya çalışırken, Bist-30 ve Banka endeksinde bitmek bilmeyen bir dip arayışı, tüm bunlar ne anlama geliyor?
https://www.tradingview.com/x/15cbxFOe/
Söylemeye çalıştığım şey tam da buydu:
Bütünü, bütünü oluşturan verileri,
bunlara ait gerekleri, gerekçeleri, gerçeklikleri bütünüyle göremediğimiz bir ortamda...
"Büyük resim" çizmek ne kadar mümkün?
Gerekçesini gözden kaçırsanız da anomali tespitiniz doğru:
1- XMANA nın hesaplanış biçimi 2015 yılında değiştirildi:
https://borsaistanbul.com/tr/duyuru/...nda-degisiklik
2- XBANK 2015 sonunda başlayan Reza Zarrab(veya her neyse adı) davası nedeniyle Halkbank başta baskı altında kaldı.
Yine ekleyeyim:
"Tekrar başa dönersek, ne oluyor, borsa dip yaptı mı, yıllardır yaşanan bu düzeltme dalgası neyin düzeltmesi, yeni 1986 da başlayan 2000 lerde ardından 2013 te zirve yapan borsamızın 2 nci dalgası mı, yoksa dünyada emsallerinin yaşadığı dalgayı mı yaşıyor, yani 1923 den itibaren kişi başı düşen GSYİH ya baktığımızda da görülen bir 4 ncü dalga mı yaşıyoruz?"
Söz ettiğiniz anomalinin veya dalganın (özellikle 2000-2013 arası sürecin),
cevabını da FED' in parasal genişleme grafiğinde bulabilirsiniz diye düşünüyorum.
https://www.federalreserve.gov/monet...centtrends.htm
Sn KısaVade,
Şunu hazırlamıştım, önce onu yollayayım.
SP500, 2009 dan bu yana devam eden genel kabul gören bir sayım...
Biraz ayı gözlüğüyle tabi, son dalga ya bitmiş olmalı ya da bitmek üzere olmalı gibi bir yaklaşımla, neden ayı gözlüğüyle baktım, -bu arada diğer alternatif sayımları da veririm, 3 ncü dalga 1 in %161.8 ine ulaşmış, 0-4, 1-5 şeklinde bir kanal görünmekte, -veya piyasaya gösterilmekte, 5 nci dalga 3 ün 0.618 katında ya hedef gerek şartını sağladı ya da biraz daha zorlayacak, FED'in fışkıran enflasyona karşı şapkadan başka çıkarabileceği tavşan kalmadığını düşünüyorum, özellikle çekirdek enflasyon şahlanmış durumda ABD'de, faiz arttırmak zorunda, ancak enflasyonla kıyaslandığında arttırabileceği faiz oranının kısıtlı olduğunu düşünüyorum, yani bir süre enflasyonist ortam yaşanacak, negatif reel faiz bölgesinde kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu durumda enflasyon garantili tahvil getirileri de negatif bölgede kalacağından bununla korole olan altının tekrar bir yeni zirve yapma ihtimali var, tabi bu da ayrı mesele. Yani çok fazla faiz arttıramazlar, biraz deneme yanılmayla ilerleyecekler, piyasaları yıkmayacak bir ara yol yakalayarak, birkaç sene yüksek enflasyon yaşatacaklar.
Realizasyon da, endekslerde kısmi bir düzeltme+enflasyonla gerçekleştirilecek, ana teorimiz buydu zaten tekrar ifade edelim.
https://i.hizliresim.com/jk9ushi.PNG
Elinize sağlık.
Bu konuda tam bir fikir birliği içindeyim sizinle.
Hatta beni tanıyanlar bilir,
"Pandemi sürecinde tüm dünyada yaşanan parasal genişleme nedeniyle"
Merkez bankalarınca basılamayan emtiaların(başta Altın, Palladium, vb. değerli metaller) rallisini ön görüyorum 5-10 yıllık süreçte.
Ancak Amerika' da oyun bitmez. Bastığı paranın bir kısmını savaş çığırtkanlığı ile silah satarak da geri toplamayı deneyebilir.
Grafiklerimize bir de "Rusya-Ukrayna gerginliği" notu düşmek zorunda kalabiliriz...
EK: "Hatta beni tanıyanlar bilir" türünde bir ifade...
Egosu yüksek, bir manyağın ifadesi gibi olmuş :evil:
Şahsi ve naçizane fikrimi beyan etmek isterken çığır açmışım.
Ders niyetine kalsın.
Affola.
Sn KısaVade,
Gerekçesini gözden kaçırdığım filan yok, XBANA nın 2015 te hesaplama şeklinin değiştiğini, bankacılık endeksindeki Halkbank davası etkilerini ve bankaların gayrimenkul ortaklıkları kaynaklı sıkıntılarını da biliyorum.
XBANA, hadi boşverin XBANA yı, XU030 ile XUSIN arasındaki ayrışma ne anlama geliyor? Reelde olan biten değil kastettiğim, borsalar dip yaptı mı sorusu kapsamında bu soru..
Dolayısıyla topiğin konusu bu, reel getiri anlamında ne oluyor, neredeyiz, borsa kazandırıyor mu, kaybettiriyor mu, metodu sorgulamayacağım, zira bir yol bulmaya çalışıyorum, yok siz onun yerine şöyle bakalım şöyle yaklaşalım derseniz, varsa bir teklifiniz paylaşın. Aksi takdirde 'verilerin bütününe sahip değiliz, enflasyon hesabı kuşkulu, endeks hesapları değişken' dersek, topiği direk kapatmamız lazım. Yani bu şekilde bakarak, bir şeyler yakalamaya çalışıyorum, elimizdeki verilerle ilerlemeye çalışıyorum. Başka kullanılabilecek bir şey kalmadı.
FED' in parasal genişlemesi özel ilgi alanımız, Sn Deniz43 ün paylaşımlarıyla, twitter'da Sn e507 nin, Sn Ahmetbeyefendi' nin, Sn Şengöz' ün, Sn Hakan Kara' nın veya sayamadığım popüler ve kapsamlı bilgi paylaşımı yapan kişilerin konuya dair yazdıklarını, tespitlerini uzun zamandır yakından takip ediyorum.
Anomaliden kastım bizim kendi içimizdeki anomali, yani;
-2009 dan itibaren Mortgage Krizi sonrası sarsılan piyasaların 2008 öncesindeki genişleme ve sonrası yapılan QE lere sert tepki verdiğinin gözlemlenmesi sonucu, tekrar ivedilikle fonlanması, pandemi kriziyle birlikte para arz çarpanının sıfıra düşürülmesi, tahvil faizlerini baskılamak amacıyla tahvil alım programları, ve bu surette piyasanın likiditeye boğulması, elden para dağıtılması v.s. sürecinde,
-2020 dibinden sonra, XUSIN endeksi %558 gibi dolar bazında fırlarken, XU030 ve XU100 ün bu ralliye katılmaması,
-Dipten kalkışın bir türlü itkiselleşmemesi, hala dip arayışına devam etmesi...
Bu ayrışma ne anlama geliyor? Dip yaptık mı, bu endeks daha da düşebilir mi, reel anlamda bu endeks ve hisseler ucuz mu, pahalı mı, dipte mi? Bütünün resmini görebilir miyiz, görmek mümkün mü bilmiyorum, sadece görmeye çalışıyorum. Bu nedenle de değişik bakış açılarıyla bakmaya çalışıyorum. Yoksa dediklerinizi biliyorum, katılıyorum da, ama konu bu değil.
Saygılar..
https://www.tradingview.com/x/ZsilYWdj/
Bu biraz ayı gözlüğüyle baktığımız sayımın, son dalgasının alt sayımına bakalım.
Yaygın kabul gören 1 etiketini ilgili yerine koyduğumuzda, mesafelere bakarsak,
Bir üst sayımdaki 5 nci dalganın %100 hedefini aşmaması için, ilk bakışta bu dalga kendi içinde bir uzatan 1 gibi duruyor, bu durumda, ya bitmiş olmalı, ya da bu çizdiğim şekilde son bir yukarı bacak kalmış olmalı.
Diğer ihtimal, standart bir impulse çizecek, bu durumda bir üst sayımdaki 5 de uzatacak...bence şu şartlarda bu zor, FED başka bir tavşan çıkarırsa bilemem tabi, belki beyaz bir fare çıkarır, der ki bu bir tavşandır, inanacaksınız, inanırız, çünkü dünyanın inanmama gibi bir lüksü yok, bütün hikayeyi onlar yazıyor. Ama enflasyon, özellikle çekirdek enflasyon son diyor, bence tabi.
Son ihtimal de, bence pekala bir bu şekilde sürpriz yapabilir, genellikle mütedil şekilde, piyasaya gösterdiği trendlere binerek ilerleyen tabiatta olsa da yapısı, FED faiz arttırımında bir ayarsızlık yaparsa, ED ye de dönebilir, yani şu ana kadar ki yapı A-B-C zigzag ED nin 1 i olur, çok sert bir 2 geri çekilmesi yaşanır, sonra kanal içinde kalarak bir üst sayımdaki 5 hedeflerini aşmayacak şekilde, oldukça dik ve sıkışık bir ED çizebilir. Bunlar alternatifler.
Gelecek öngörülemez, sadece alternatifler ve ihtimal dereceleri belirlenebilir, hangisinin geliştiğine dair emareler kollanarak, son anda diğerlerinden erken ön alınabilir.
Daha da alt sayımına girmeyeyim şimdilik, şu 4 diye etiketlediğim sayımın tamamlanmasını bekleyelim.
https://i.hizliresim.com/7urj7a8.PNG
Russel 2000
Kusursuz bir mesafe kalıbı var, 2 kısa kaldığı için klasik 4 çok geri çekmiş, diğer borsalarda görülen tuhaf kanal yapısı bunda da var, 5 nci dalga mesafece hedefine ulaşmış, ya bitti, ya da son anda bir ED ye dönüşebilir.
ED ye dönüşecekse o en son sarkan bacağın biraz daha sarkması lazım. Genelde %61.8 e ulaşıldığında son anda ED ye dönerek yapı %100 e doğru zorlama eğilimine girer. Tabi expanding bir flatla başlayıp düzeltme, bu flatla başlayan bir genişleyen üçgene, kompleks bir yatay forma dönüşebilir, zamanca uzun yatay genişleyen bir yapı, ve bu geçen zaman içerisinde yaratılan yüksek enflasyonla reel anlamda aslında daha derin olan, ama grafiksel olarak gizlenen bir yapı beklentisi hakim bende...YTD
https://www.tradingview.com/x/h3Tq8lwf/
Topiğin girizgahında yazdığım alt başlıkların içini doldurmaya devam ediyorum.
Dolar almak bizi enflasyondan korur mu? Korumaz, yukarıda örneğini de verdim, 1986 yılındaki 1000 doların bugünkü reel değeri 2565 dolar. Peki kısmen korur mu? Şimdiye kadar ifade ederken bu şekilde ifade ediyordum/-duk, biraz daha rötuşlamalı sanki, biraz korur demek lazım.
USDTRY verisini, -ki TL değer, TÜFE endeksine bölersek ne olur, yani nasıl ki bileşik faizin uzun yıllarda dehşetli bir büyüme kapasitesi var, enflasyonun da ha keza bileşiğe vurduğunuzda o şekilde eritme kapasitesi var.
Formül bileşik faizde; Ana Para x (1+f) üzeri n ise, (n vade, yıllıksa yıl, aylıksa ay, f de o periyodun net faizi), bileşik enflasyonda da, Ana Para / (1+e) üzeri n
Diyelim ki teorik olarak, faiz=enflasyon olursa Ana Paranız hep aynı kalır, erimez de, artmaz da(reel değeri isterse 100 yıl geçsin, yani üzeri 100 olsun n)
Bu temel bilgiyi verdim çünkü, gerçekten bunu algılayamayan çok kişi var.
USDTRY yi TÜFE endeksine,-ki ben burada bundan sonra TR CPI diyeceğim (TR Consumer Price İndex) bölerek reel durumunu resmettim, ve US10Y ile DXY tarihi datasıyla karşılaştırdım.
Bence sonuçlar ilginç. Ama dediğim gibi bu grafikleri ben kendim elle tek tek elde ettim, birinin beni işlemin doğruluğu, (yaklaşımın değil) konusunda teyid etmesi gerekiyor.
Uzatmadan grafiği vereyim, yorumunu sonraya saklayalım. Kısaca 2008 e kadar reel değeri hep düşmüş, ama 2008 den sonra ne olduysa reel olarak (enflasyon karşısında) değeri artıyor.
https://i.hizliresim.com/liwf1mv.PNG
Üstteki grafik yorumundan önce şunu paylaşayım, hazırladım unuttum sonra.
Küba Krizi-Ekim 1962
Hikaye malumunuz, ama bu o dönem ABD nin başarısı gibi kamuyoyuna lanse edildi, aktarıldı, yıllar sonra ise aslında Rusya' nın başarısı olduğu anlaşılıyor, Rusya Türkiye'ye o dönem konuşlandırılan Jupiter Füzelerini Küba karşılığı söktürüyor veya çok eski olduklarından yenilenmemesini/yenileriyle değiştirilmemesini öncelikle, kısa süre sonra da sökülmesini sağlıyor.
Şimdi de garip bir Ukrayna meselesi var, aslında yok, ama var, ABD nin AB yi zorlaması, NATO yu diriltmeye çalışması, daha doğrusu, 1945 de başlayan küresel nizamın devamını istemesi.
Bakalım, sonucu ne olacak, borsalar ne tepki verecek, bence iplemiyorlar da, devir değişti çünkü, kamuoyu değildi, medya değişti, ama yine de ya yıkmak ya tekrar coşmak için kullanabilirler, neticede borsalar ekonomi büyük oranda temelde psikolojiden ibaret.
Küba krizi sonrası (başarı gibi lanse edilen) son itki ile 1940 larda başlayan dalganın sonlanması, ve uzun yıllar düzeltmeye girmesi.
https://www.tradingview.com/x/rm3OVK4e/
Dolar grafiğinin yorumundan önce yine araya başka bir konu sıkıştırayım.
Turkcell, en başarılı halka arzlardan birisiydi, daha dün gibi geliyor, 22 sene olmuş...
Aslında burada sadece bir yatay çizgiyi göstermek (2.27) irdelemekti amacım ama, biraz yine deşmiş olduk.
17 milyar dolar piyasa değeriyle halka arz edilen Turkcell şu an 5 te 1 piyasa değeriyle fiyatlanıyor. Hikayesi belli, hakim ortaklık tartışmaları, hisselerin el değiştirmesi, Çukurovanın teminatlarına borca karşılık el konması, Varlık Fonu ve Rus şirket v.s.
Tabi burada başka bir konu daha var, ilk halka arz fiyatının kabaca yarısındayız şu an, ama piyasa değeri açısından 5 te 1 inde, piyasa değerine göre hesaplanan bir de endeks verimiz var, aradaki fark ne, bölünmeler, temettü v.s. kümülatif toplamının fiyata yansıması. Yani piyasa değeri 5 te 1 ine düşmüş ama dolar bazında fiyat yarısı gibi....
Neyse, burada asıl topik konusu bağlamında vurgulamak istediğim şey şu, 2000 yılının 17 milyar dolarının bugün reel değeri 27 milyar dolar, 2001 dibi sonrasında yaptığı zirvedeki piyasa değeri 27 milyar dolar onun bugünkü karşılığı ise 36 milyar dolar, ilk halka arzdan kasaya giren para 1.9 milyar dolar bugünkü karşılığı 3 milyar dolar.
Yani reel anlamda 5 te 1 ine düşmüş değil halka arz piyasa değeri, 8 de 1 ine düşmüş durumda...
Ama yıllar sonra bakıldığından o ilk halka arz fiyatı yatay şekilde çalışıyor, ne anlamı var hiç bir anlamı yok sadece psikolojik, yatırımcı grafiğe baktığında o yatayı görüyor, o yüzden o yatay çalışıyor, dolayısıyla her şey görebilmekle, gördüğünden etkilenmekle ve oluşan psikolojiyle alakalı.
EWP anlamında bakıldığında bitmek bilmeyen bir double zigzag karşımıza çıkıyor. Her ikisinde de B dalgaları üçgen, C dalgalarını törpülüyorlar kısmen, şu an ya son dolar fırlaması esnasında oldu bitti dip yaptı ya da 0.86 lara doğru belki 1 lere uzanan bir ED gibi son minik yapı. Dip yapmış olabilir tekraren, o son yapı sayılamıyor, ikinci zigzagın B si de üçgen olduğundan A-C mesafeleri açısından hesap yapmak doğru olmayabilir, C kısa kalabilir yani. YTD
İlk halka arzında Turkcell in yıllar sonra piyasa değerinin 5 te 1 ine, reel anlamda 8 de 1 ine düşeceği söylense, döverlerdi herhalde...
Bu Turkcell dip yapmadı mı (veya çok yakınlarında) daha ne kadar düşecek, Turkcell zarar mı ediyor yani neredeyse tekel gibi, iki üç şirket pastayı üleşiyorlar. Tamam bankalarda ekstra bir yük bindi, kriz v.s. Turkcelle ne oldu? Bunlar anlamlı değil, bunu anlatmaya çalışıyorum. Bu arada halka arzdaki piyasa değeri 17 milyar dolar olabilir, ama hatırladığım kadarıyla o yıllarda şirkete 3.5 milyar dolar değer biçiliyordu, ortaklık satış v.s ye esas, sonra bu geçerli f/k ile fiyatlandı, zaten kasaya giren 1.9 u kabaca 2 ile çarparsak 3.8 yapar değeri, yani şu an kabaca aynı fiyattayız 22 yıl sonra, bunu anlatmaya çalışıyorum, 22 yılda hiç gelişmemiş, hiç abonesini gelirini arttırmamış şirket (?)
Saygılar, saçma sapan bir yatay, ve gerçekten çalışması meselesi..YTD (2001 dibinin reel değeri de kabaca Ax1.58 katsayısı)
https://www.tradingview.com/x/dQ2aOhQR/
Tamamen bu grafik ve grafikteki elde edilen ve zaten mevcut olan verileri birer değişken kabul ederek aralarındaki fonksiyonu anlama çalışırsak,
Öncelikle evet, USDTRY 1960 yıllardan 2008 kadar TRCPI bazında çok büyük reel kayıp yaşamış, tabi doların faizi yok burada, düşük bile olsa, o da bileşik etki edeceğinden bu reel kaybın büyük ölçüde azalacağı bu kadar derin olmayacağı sonucu hesaplanmadan bile söylenebilir. Tam hesap için 1960 dan bu yana dolar mevduata verilen yıllık faiz verisini bulup ya endeks oluşturmak ya da bileşik faizini hesaplamak gerekiyor, ki ikisi aynı şey, bu veriyi bulmak da imkansıza yakındır herhalde.
DXY ve US10Y çok büyük oranda koroleler, ama doğrusal değil aralarındaki ilişki, nasıl bir katsayı var hesaplaması zor, muhtemelen dönem dönem değişen katsayılar elde edilir, bunun anlamı yok, koroleasyon gözle görülür ölçüde zaten,
USDTRY nin reel değeri de bunlarla korole, uzun vadede tabi, zaman zaman yarışmalar olsa da,
DXY ve US10Y beraber yukarı oransal sert hareket ettiklerinde USDTRY reel değeri de sert hareket etmiş, çok daha yüksek oranlarda hareket etmeleri krizlere denk gelmiş, krizin sebebi veya sonucu durumundalar,
Dünyada yaşanan krizlere uymamız söz konusu olduğu gibi,
DXY ve US10Y beraber yukarı hareket ederken, dünyada bir kriz olmadığı halde bir iç kriz sebebiyle USDTRY nin reel değerinde sert ataklar yaşanmış,
2008 kriziyle DXY nin dip yapmasıyla, USDTRY reel değeri düşüşünü sonlandırmış, eldeki verilere göre düşüş bir DZZ,
2008 krizi sonrası US10Y düşerken DXY artmaya başlamış, DXY ve US10Y ayışmış, USDTRY reel değeri ise DXY yi takip etmeye devam etmiş,
DXY ile USDTRY arasında fraktallarda çok büyük ölçüde uyum var, eş zamanlı düşüşler, çıkışlar, desenler çiziyorlar,
2016-17 de DXY yukarıya doğru 3 ncü dalga atağını yaparken, USDTRY reel değeri oransal olarak sanki kısa kalarak korole olmuş,
Ama yine bu kısa kalmaların yarattığı baskı sebebiyle, DXY düşerken 2018 de USDTRY şahlanmış, yani DXY nin 3 ncü dalgasını senkronca kayma yaparak takip etmiş, sonradan gerçekleştirmiş,
Nihayet US10Y nin de yukarı dönmesiyle, DXY ve US10Y nin yukarı etkisi yansımış ve nihayetinde son yaşadığımız atak yaşanmış,
Şayet US10Y artmaya devam ederse ki öyle görünüyor, ve DXY 106 lara doğru hareketlenirse ki öyle bekleniyor, USDTRY nin reel değerinde hala bir sert yukarı potansiyel var denebilir, tabi reel değer bu, şayet enflasyon yüksek çıkarsa düşük kalır, yani bu bir rasyo iki değişkeni var, dolar artarken aynı oranda enflasyon artarsa, reel anlamda yukarı bir atak değil yatay form görünecek grafikte,
Son olarak DXY nin 4 diye etiketlenen zigzag düzeltmesi biraz sırıtıyor, sanki zigzagın ilk A sı, öncesinde başlayan bir expanding flatın C si, gibi, bu durumda WX yapmış dibe doğru bir A çizmiş ve halen B yukarı düzeltmesini çiziyor olabiliriz, dipten kalkış itkisel anlamda çok problemli bir iç yapıda, yani tekrar dibe doğru bir C dalgası çizebiliriz. (W-X-Y Y de kendi içinde A-B-C veya üçgen şeklinde)
Bu durumda, US10Y yukarı olsa da, DXY tekrar dibe yöneleceğinden, USDTRY nin reel değeri üzerindeki baskının geçici bir süreyle kalkacağı sonucunu çıkarabiliriz.
Bu durumda DXY senaryosu çok önemli olmalı halihazırda, onun da sayımını vereceğim ilk fırsatta. Yok DXY gerçekten tuhaf bir zigzag ile 4 ü çizmişse, 106 lara doğru non stop US10Y ile aynı yönde devam edecekse, USDTRY reel değerinin tekrar bir patlama yapacağını söylemek, grafiğe ve değişkenler arası ilişkilere göre oldukça mümkün...
Yatırım tavsiyesi değildir, birden fazla alternatif var, DXY nin dipten kalkışını itkisel saymak gerçekten zorlayarak mümkün oluyor..
Saygılar.
EWP ile ilgilenenlerin bildiği DXY sayımında bir sorun var, zirve 3 diye etiketlenir de düzeltme zigzag sayılırsa, B dalgası oldukça geri çekmiş, C dalgası kısa kalmış flat gibi bir zigzag ortaya çıkıyor.
Şu şekilde bakmak bir çözüm olabilir.
Şeklen almaşıklık 2 keskin 4 yumuşak olduğundan sağlanmış olur, yapısal olarak da 2 yi kompleks 4 ü flat saymak (ters) bir çözüm olabilir veya şeklen almaşıklıkla yetinilebilinir. Ama 4 ün aslında daha da karmaşık olması 2 ye göre, esastır. 2 kompleks veya 2 yi zorlayarak flat sayıp, 4 ü daha karışık bir kompleks saymak asıl ideal çözüm olmalı.
4 ün 1 i ortmesi sorunu zaten ortadan kalkmış gibi, geriye yapıyı acaba diyagonal sayabilir miyiz kısmı kalır.
Burada antiparantez, sayımı yapılan enstrümana göre bence EWP daha esnek kullanılmalı, alabildiğine yatay karakterde olan ve doların diğer majör para birimlerine rasyosundan ibaret olan DXY nin bir hisse senedi gibi çok uzun yıllar söz konusu olduğunda uzatma hedeflerinin geri alma oranlarının geçerli olduğunu sanmıyorum, daha özgün oranlar geçerli. Zaten klasik elliotisyenlere göre, paritelere ve hatta kaldıraçlı piyasalara EWP yi uygulamak doğru değildir, çünkü EWP kural ve ilkeleri spot piyasalar üzerinden gözlemlenerek oluşturulmuştur. Bence esnek bir şekilde yapılabilir.
Grafiğe geçelim, bir önceki gönderiyle birlikte okunmalı...(USDTRY nin reel değeri meselesi)
Saygılar
https://i.hizliresim.com/rmnil0m.PNG
Bir simülasyon oyunu var.
Bu oyunun admini, oyunda kullanılan katsayılarla oynayabiliyor, kuralları değiştirebiliyor, sonradan da kural koyabiliyor.
Nizamın devamı için sürekli genişleme gerekli, insanların bir insan ömrü nisbetinde hissedemeyeceği düzeyde enflasyon gerekli. Tam olarak ölçülemeyen, kıyaslanamayan, temel analiz yöntemleri ile yakalanamayan katlanma dereceleri gerekli.
En bilgisiz en uzak yatırımcının bile görebileceği trendler, çizgiler gerekli, ve uzun zamandır gelir elde eden hikayesini anlatan başka yatırımcılar etkileşim gerekli, onlar adına bu işi yapan fonlar gerekli, risk algısı değişik yatırımcıların ihtiyaçlarını temin ve bu maksatla kaldıraçlı piyasalar gerekli, hepsinden önemlisi sarsılmaz bir güven ve inanç sağlama gerekli..
Sıradaki ponzi katı kriptolar olmalı, bir şekilde mevcut finansal sistemin yerini alabilirse, belki ülke para birimi kriptoları eklemlenecek, belki başka bir usül getirilecek, sanal bankalar, sanal sigorta şirketleri oluşacak, bunlardan insanlar uzun vadeli ev kredisi alacaklar, hisse senedi kripto ikilileri oluşacak, bunların belki hem spotu hem CFD si olacak, ölçülemeyen kestirilemeyen öngörülemeyen bütün dünyayı 'tam anlamıyla' finansal anlamda küreselleştiren yeni bir dijital sistem tasarlanıyor. Şu an yaşananlar da, BTC borsaları v.s. bu kurulmak istenen finansal sistemin finans modeli, kendi kendine kaynak değer yaratıyor, bir yandan da kendini göstererek mevcut sistemi ikna etmeye çalışıyor. Dolayısıyla mevzuyu şu anda yaşandığı şekilde kripto almak satmak üzerinden anlamaya çalışmak yerine sistemin tamamını anlamaya çalışmak gerekli, yoksa şu an ne idüğü belirsiz, bir takım kişi ya da kişilerce üretilmiş dijital şeylerin alım satımının bir anlamı yok, bu sistemin finans modeli. Tekraren, yeni getirilmek istenen finansal sistemin finans modeli, kendi kendini yaratıyor, kuralları değişecek/konacak, devletler ikna olacak v.s.
Ama bu kripto sistemi ve metaverse evreni şu an tam hazır değil gibi, ama kısa sürede hazır olacağa benzer. Muhtemelen ölmeden hikayenin sonunu öğrenebileceğiz.
Saygılar
https://i.hizliresim.com/i9y213b.PNG
Tarihi SP500 datası üzerine XU100 ve Türkiye GSYİH eklendiğinde (keşke bu veri 1923 den bu yana elimizde olsa) görüleceği üzere,
borsamız 1986 da sıfırdan başlamıyor dalgalarına, o dönem dünyada emsallerinde geçerli olan f/k, pdd/dd gibi temel verilere göre katlanıyor hisse fiyatları. Dolayısıyla dünyadaki süper döngüyü/dalgaları takip ediyor.
Burada baktığımızda, Türkiye GSYİH önemli bir gösterge, XU100 ü de görsel açıdan korole olacak kadar/interpole olacak kadar hizaladığımızda vaziyet bu.
XU100 2000 den sonra düzeltme yapıyor ve evvelden beri etiketlenen şekilde bir ED çiziyor, bunun hemen sonrasında SPX, DJI ve NDX de gözlemlenen expanding flat şeklindeki düzeltmeyle tabiri caizse abandone oluyor bir flatla karşılık veriyor.
2020 den sonra ABD denin sınırsız parayla coşmasıyla da korole kalmaya çalışarak ya tuhaf bir itki, ya da bir DZZ çiziyor, dünya piyasaları sert bir düzeltme dönemine girerse muhtemelen burasını bir tür koşan flat gibi bir WXY şeklinde devam ettirecek, yok piyasalar yukarı devam ederse, tuhaf bir uzatan 5 e ya da TRİZZ ye gidecek.
Yani;
Diğer gönderilerle de ilişkilendirerek, USDTRY nin TÜFE bazında reel anlamda değer kazanmaya başladığı 2008 den sonra ülkeden sıcak para çıkışı, dünyada yaşanan itkiye ending diyagonalle karşılık verebilmemizi sağlıyor, 2018-2020 arası expanding flatla düzelterek sınırsız para hikayesiyle tekrar itkiselleşen dünya borsalarına karşılık da tuhaf bir itkiyle ya da dzz ile karşılık veriyor. Sıcak para çıkışı yaşanmasaydı, muhtemelen her iki safhada da itki çizecektik, bir tür uzatan 5 yapısına kavuşacaktık.
Klasik olarak aynı şekilde 2001-2015 arasını ED şeklinde etiketlemek dedim ama, üst dalgalar farklı, muhtemelen bir düzeltme gelirse bu 4 olacak, yani en kötüsü ne olur sorusunun cevabı, mesafece çok abartmaz dibe yakınız reel anlamda, ama zamanca genişlerse (dünya borsaları düzeltmeye girer de) bu en kötüsü olur. Garantinin hisse alım açıklaması, Tcell in piyasa değerinin 5 te 1 ine düşmesi, bankaların dipleri test etmesi gibi gibi. Sıcak para girişi ise, -olursa bütün hikayeyi kökünden değiştirecektir.
Grafikler, Turkey GDP, SP500, XU100
https://www.tradingview.com/x/dmculT8O/
https://www.tradingview.com/x/rPUwgcNs/
Daha önce, Günlük VİOP Ticarethanesi topiğinde paylaştığım Döviz Sepet Bazlı XU100 sayımının güncel hali.
Eğer son yapı bir uzatan 5 ise, zigzag C ve 5 nci dalga hedeflerine ulaşılmış dip yapmışız demektir.
Yok orası bir ABC ise ED gelişiyorsa, ED hala tamamlanmadı demektir. Grafikte herşey var zaten...YTD
Bu şekilde bakmak doğru mu, bence değil (dolar euro enflasyonu meselesi), ama dediğim gibi borsa psikolojiden ibaret, görülen formasyon çizgiler çalışıyor, gerçekte ne olup bittiğinin bir anlamı yok.
https://i.hizliresim.com/lxuwbmr.PNG
Kritik bir yer, Nasd** görüntüsü diğer endekslerden farklı biraz...
Burası kompleks bir dzz mi itki mi gelişiyor belli olacak, dzz ise son yapı ed şeklinde ilerler, ytd
Oanda CFD si
https://www.tradingview.com/x/53Oksuor/
Diğerlerindeki gibi extended 1 senaryosu, ytd
Nasda q, ya zz ya da dzz, (ya da yapı komple bitti yeni bir itki)
https://i.hizliresim.com/mmxrkrf.PNG
Bütün ulusal medya ve hatta dünya medyası Ukrayna meselesine odaklanmış durumda, topiğin ana teması olan küresel ponzi bağlamında biraz dokunursak;
ABD amacına ulaştı, artık NATO nun hala gerekli olduğunu konusunda, Almanya, Fransa ve İngiltere' yi Rusya'ya yaptırımlar konusunda ikna edebilir.
Hatırlanırsa, Biden AB ziyaretinde Almanya ve Frnasa' yı Rusya ile Çin ile ilişkiler konusunda ikaz etmiş, Merkel ve Macron biz bunlarla ticaret yapıyoruz ilişkilerimiz var bağlamında dirsek çıkmışlardı.
Küresel sistemin yani 2 nci Dünya Savaşı sonrası oluşan düzenin devamı için, Avrupa' nın Rusya'ya yakınlaşmaması gerekiyor, eski paktların devamı gerekiyor ABD açısından. ABD bunu bir şekilde sağlıyor Avrupa'daki Atlantikçi kliği sayesinde.
Düşmanlıkları besliyor, küllenen mevzuları sürekli canlandırıyor, Gürcistan, Ermenistan, Kazakistan, hepsi aynı hamleler. Rusya' ya mecburi hamleler dayatıyor. Satranç oyunu gibi, bir taşı ileriye sürerek iki taşını rakibin tehdit ettiğinizde, rakip mecburen almak zorunda, o alacağını alınca, bu taraf da alacağını alıyor, taşlar birer adet değiş tokuş yapılıyor, mecburi hamle yaratmak yani.
Birkaç kere başka topiklerde konuya dair yazmıştım, bu ABD merkezli küresel ponzi sistemin sonra ermesinin anahtarı Avrupa' nın ABD prangalarından kurtulmaya karar vermesine bağlı. Ama ABD yanında eklemlenmiş, hala 1945' in hesabıyla ezik bir AB ile bu sistem mümkün değil sona eremez.
Putin bile bir açık oturumda, Fransa ile ilgili bir soru gelince, merak etmeyin birileri yine Fransa' yı işgal ederse, gelir sizi kurtarırız dedi. Yani dediği şu, biz size 2 nci Dünya Savaşında düşman olmadık ki, dünyayla işbirliği yaparak ortak bir düşmana karşı hareket ettik sizi kurtardık. Sonrasında yaratılan suni dünya, tamamen ABD nin hükümranlığı için gereken formüldü çünkü. ABD yanına eklemlenen AB ile dünyanın geri kalanının ekonomik, siyasi mücadelesi, daha doğrusu adil bir denge mümkün değil.
Burada en gariban Ukrayna halkı. Barış içinde, SSCB den ayrıldıktan sonra yeni ekonomik dalgalarına başlamışlardı. Kimse onlara AB demokrasisini, medeniyetini örnek almaları noktasında itiraz da etmedi, ama batı uzantılı idarecileri NATO diye tutturdu, yani onlar açısından eski ittifaklarına tamamen karşı gerekirse onlarla savaşacak bir orduya dahil olma arzusu Ukraynalılara aşılandı, sanki onlara bağımsızlıklarını veren Rusya tekrar onları işgal edecekmiş gibi. Rusya'nın tek derdi Karadeniz hakimiyeti, ve kıçının dibine kadar yanaşmış bir düşman ordusu, tersini düşünün Rusya' nın Meksika'ya asker yığdığını, üsler kurduğunu, füzeler yerleştirdiğini, aynı şey.
Rusya bildiğiniz eski Çarlık Rusyası..Putin de Rus derin devletinin görünen yüzü. SSCB nin neden dağıldığını da biliyorlar, Rusya'nın yüzyıllardır devam eden stratejik meselelerini kovalıyorlar, batı tipi bir ekonomik modelle tekrar kalkınmaya çalışıyorlar, bu arada zaten elinde olan ordusunu etkin şekilde gerekirse kullanmaktan da çekinmiyor.
Ama Rusya Avrupa'ya yakınlaşmaya çalışıyor, ekonomik kalkınmasının anahtarı burada, Avrupa da sosyal demokrasi eksenli bir bakış açısıyla düşünerek bunu onaylıyor aslında. Ama küresel nizamı ABD nin devam ettirmesi lazım, bunun için de AB nin Rusya'ya düşman olması lazım. Olay bundan ibaret, ABD etken, Rusya edilgen durumda, re-aktif yani. Yakında AB ve ABD ekonomik yaptırımlarıyla Rusya ekonomik kalkınma hamlesinde büyük darbe alacaktır.
NATO ordusu filan yok, içlerinde savaşacak bir millet de yok, ekonomik refahın, sosyal demokrasinin getirdiği refahın nirvanasındalar. Türkiye tekrar önemli ittifak durumuna gelecektir, ama bu saatten sonra Türkiye, NATO nun kendisine yakınlaşmasını ancak kullanır, istismar eder, ha keza Rusya da bu saatten sonra Türkiye'ye özellikle Doğu Akdeniz politikaları konusunda yakınlaşabilir, bu yakınlaşmayı kullanabiliriz. Doğu Akdeniz yeraltı kaynaklarından aslan payını almamız lazım, bu artık mevcut ekonomik durumla hayat memat meselesi oldu.
Saygılar
Merhaba hocam, başlık hayırlı olsun.
Farklı bir bakış açısı ve hiç bir yerde bulamayacağımız güzel grafikler var emeğine sağlık.
Başlığın genel fikrine katılıyorum. Gerçekten küresel bir ponzinin içindeymişiz gibi geliyor çoğu zaman.
Hele ki bizim gibi enflasyon mağduru ülkelerde uzun vadede reel kazancı ölçmek çok daha zor oluyor.
Ben kendi adıma bir grafiğe 10 yıl veya bilemedin en fazla 20 yıl süre zarfında bakmayı doğru buluyorum.
Geriye doğru gidildikçe bana göre grafikler anlamını yitiriyor ve yanıltıcı oluyor.
Bunun temel nedeni ise insan ihtiyaçlarının sürekli değişmesi ve bunan paralel enflasyonu ölçmenin sürekli zorlaşması.
2.Dünya Savaşı öncesi grafikleri ise tamamen yanıltıcı, Bretton Woods ile beraber Dünyanın tüm ekonomik denklemi değişti.
50-100 yıllık grafiklere bakmak eğlenceli ve ilginç ama bana göre anlam yüklememek gerekiyor.
Yukarıda birde Turkcell örneği dikkatimi çekti. Turkcell zamanında neredeyse tekel konumundayken, şuan ciddi rakipleri var. Cirosu ve özkaynakları dolar bazında sürekli eriyor. Kağıdında sürekli kan kaybetmesi çok normal bence.
Sn RJ16,
Başlığın alt başlıklarını çok güzel yakalamışsınız, tabi etkileşim olmayınca açılmıyor bu mevzular.
Enflasyonu ölçme metodu, aynen dediğiniz gibi çok uzun yıllar söz konusu olunca farklı bir boyut kazanıyor. 2 nci Dünya Savaşı sonrası konusunda, yine altın standartından çıkış konusunda da çok haklısınız.
Aslına bakarsanız benim ponzi katı diye tanımlamaya çalıştığım her katlanma noktasında, öncesi ve sonrası çok farklı.
Tam ölçemeyiz belki ama, aynı metodoloji ile, altın, gümüş, tahvil, borsa getirilerini mukayese edebiliriz mesela.
Ya da, aslında zaten yaptığımız gibi dalgaları tespit için kullanabiliriz.
Başka bir alt başlığı geliştirmeye çalışıyorum, bir yandan veri temini bir yandan güncel durumu takip ederken uğraştırıyor.
Konusu, fiyat ve getiri farkı yanılgısı, Borsa Genel bölümünde Temettü ile ilgili topikte kısmen girdim ama, yine etkileşim olmayınca boşa emek olacağı fikriyle, devamını yazma noktasında motivasyon eksikliği oluşuyor.
Kısaca, bizim borsamız piyasa ağırlığı kullanılarak hesaplansa da Bist-100 fiyat endeksi, yani uzun vadelerde temsil değeri yok, getiri grafiğinin datası çok eksik. Yine SP500 de Bist-100 gibi piyasa ağırlıklı mesela, ama DJI fiyat ağırlıklı bir fiyat endeksi, alaka yok aralarında.
Aslında bize getiri endeksi gerekiyor, dünyada bunlar Total Return şeklinde geçen endeksler. Temettü ile tekrar hisse alınmış gibi hesaplanan endeksler, ya da bu işi bizzat yapan fon getiri endeksleri. Siz endeks fon almışsınız, temettü v.s. ne varsa fon getirine dahil oluyor gibi. Olsa mesela Ereğli Hisse fonu diye bir fon, onun getirisi kabaca masrafları hariç getiri datası olacak.
Yani aslında enflasyondan arındırmamız gereken getiri endeksi, Bist-100 getiri datası eksik olduğundan eskiye uzanan bir Bist-100 fon getiri datası bulmaya çalışıyorum, 2017 den sonraki kısmı Bist-100 Getiri endeksi ile aynıysa doğru kabul edeceğim.
Alt başlıklar kendi içinde uzun uzun düşünmek ölçmek mukayese yapmak gereken konular.
20 yıl önce üretilen buzdolabının fiyatıyla şu an üretileni mukayese etmek, aynısı bugün sıfır üretilse fiyatı ne olur, (teknolojik birikim) ya da otomobilinkini kıyaslamak, ya da beyaz eti, bunlar çok tartışmalı konular, yani 80 lerde tavuk çiftlikleri yoktu 45 günde civciv tavuk olmuyordu, balık üreticiliği ha keza, baz alınan şeyler de gelişen teknoloji ile aslında değişken olan şeyler. Hele ki ABD deki mevcut verilerde olduğu gibi bunu 1900 lerden bu yana yapmak.
Ama enflasyonun doğru olduğunu varsayarsak borsa getirisi ile, altını, gümüşü, tahvili mukayese etmek mümkün hale geliyor. Reel değerlerdeki dalgaların daha farklı olduğu görülebiliyor. Mesela altının zirvesinin 2020 yılında oluştuğu zannediliyor dolar bazlı ya, ama gerçekte 1980 yılında oluştu, aynı yeri test etmek için kabaca şu anki fiyatının %80 yukarıda olması gerekiyor.
Ya da uzun yıllar boyunca 1978 den de başlasanız fark etmez, ABD borsalarının getirisinin altını kat be kat geçtiği görülüyor, yani DJI ı esas alırsanız, enflasyon bazında bakarsanız, ilk başta göründüğü kadar artmadığı reel olarak çok daha düşük kaldığı, zannedersem yıllık ortalama %6.5 1880 den bu yana çıkıyor, ama DJI ın getiri datasına baktığınızda aslında bu oranın daha da yüksek olduğu (bu sefer ters bir yanılgıyla) ortaya çıkıyor, ama her halükarda altını tahvili katlamış.
Bence 50-100 yıllık grafiklere anlam yüklemek gerekiyor, çünkü orada bir tarih yatıyor, düzeltmelerin nasıl olduğu, aşırı alım dönemlerinde fiyatların nasıl katlandığı, krizlerin nasıl ortaya çıktığı, petrol, emtia, borsa, faiz, enflasyon ilişkilerinin hepsi o datalarda yatıyor ve keşfedilmeyi bekliyor.
Evet düşük enflasyonlu ülkelerde maksimum 10 yıllık bir dataya, logaritmik skalada bakmak resmin %90 nı sağlar gibi görünüyor, ama yüksek enflasyonlu ülkelerde bu süre maksimum 1-2 yıl. Örneğini verdim, borsamız 3000 e gider de, enflasyon bu sene %100 çıkarsa, yani 4000 olacağı yerde yükseliş 3000 de kalırsa, reel anlamda portföyün %25 erimesi demek. 2000 den 3000 e giderken %25 zarar etmek, tuhaf ama öyle. Tabi tekraren getiri endeksine bakılmalı, temettülerle tekrar hisse alıyormuş gibi, tabi vergisi dataya nasıl eklemlenmeli tartışma konusu, birey açısından vergisi düşülerek eklemlenmeli, hisse performansı açısından düşülmeden eklemlenmeli, bilemiyorum. Mesela 2017 den bu yana Bist-100 Getiri Endeksiyle Bist-100 arasında %25 fark var, 5 yılda bu oran, 10 yılda muhtemelen %50 den fazla olacaktı, 20 yılda ? O zaman biz neyin grafiğine bakıyoruz, hiç kimse temettü vermeseydi 20 yılda, bu grafik herhalde %100 daha yukarıda bir fiyat seviyesinde olacaktı, yani çok temettü vermeyen bir dolar bazlı NASDA Q la sürekli temettü vermiş TL bazlı Bist-100 nasıl neyle karşılaştırılmalı..v.s.
Turkcell halka arz edilirken, Telsim ciddi rakipti zaten vardı yani, Avea eski adı Aria idi galiba o da vardı veya çok yeniydi, 2001 de dip yaptıktan sonra zirveye gitti, ve o dönemde(zirveye giderken) artık rakipler çoktan oyundaydılar artık. Yani bu kadar ucuzlaması normal değil, ettiği kar belli, abone sayısı belli, 5 milyar net kar v.s.
2008 de başlayan sıcak para çıkışı denklemleri alt üst ediyor., diğer gelişmekte olan ülkelerde de var aynı sorun, MSCI EEM endeksine bakarsanız fraktallar hep aynı, yataylaşan bir form var, ABD borsaları gibi değil yani, ama hepsi 2000 de korole olarak büyük bir atılım dalgası yapmışlar, sonrasında sürekli yatay.
Enflasyon, faiz, getiri, büyüme hepsi birer değişken ve bir fonksiyon var, borsa bunlardan oluşan bir başka değişken, ama ponzi katı eklemlenince, ki gorili sırtlamak deniyor buna, yeni yatırımcı girişi, piyasalara ulaşabilme imkanları, yeniden maliyetlenme etkisi yani, internete kavuşma, türev piyasalara kavuşma, işte o zaman borsa değişkeni bir katsayıyla katlıyor kendisini, bütün f/k ların, piyasa değerleriyle aynı anda katlanması gibi, birbirleriyle karşılaştırmaya esas oranlar yine aynı ama hepsi katlanmış vaziyette.
Şimdilik bu kadar olsun, saygılar.
Hala sıkıntılı yerlerde, düzeltme çok karışık...
Ya boğa piyasası bitti burası bir itki (1-2-3) ya da bitmedi (bence) 4 oluşuyor, triple zigzag, -%61 lik seviye ile işaretli yatay kesinlikle stop...
Minik son Z çok net değil LD bir A olmalı başlangıcı, devamında C itki, C nin de alt dalgasında sanki bir son 5nci dalgası hala eksik gibi...YTD
https://i.hizliresim.com/p0tnjbn.PNG
Son yapı...bitmiş de olabilir..ytd
NASDA Q, NAS100 OANDA CFD
https://i.hizliresim.com/nwjec78.PNG
Evet 1000 puan ve ilk ciddi sınav seviyesi...ytd
https://i.hizliresim.com/2w77svb.PNG
Şöyle bir dokundu. Ya 2 ye devam edecek, ya da non stop itki??
https://www.tradingview.com/x/CIreYXdh/