Merhaba hocam, başlık hayırlı olsun.
Farklı bir bakış açısı ve hiç bir yerde bulamayacağımız güzel grafikler var emeğine sağlık.

Başlığın genel fikrine katılıyorum. Gerçekten küresel bir ponzinin içindeymişiz gibi geliyor çoğu zaman.
Hele ki bizim gibi enflasyon mağduru ülkelerde uzun vadede reel kazancı ölçmek çok daha zor oluyor.

Ben kendi adıma bir grafiğe 10 yıl veya bilemedin en fazla 20 yıl süre zarfında bakmayı doğru buluyorum.
Geriye doğru gidildikçe bana göre grafikler anlamını yitiriyor ve yanıltıcı oluyor.
Bunun temel nedeni ise insan ihtiyaçlarının sürekli değişmesi ve bunan paralel enflasyonu ölçmenin sürekli zorlaşması.
2.Dünya Savaşı öncesi grafikleri ise tamamen yanıltıcı, Bretton Woods ile beraber Dünyanın tüm ekonomik denklemi değişti.
50-100 yıllık grafiklere bakmak eğlenceli ve ilginç ama bana göre anlam yüklememek gerekiyor.

Yukarıda birde Turkcell örneği dikkatimi çekti. Turkcell zamanında neredeyse tekel konumundayken, şuan ciddi rakipleri var. Cirosu ve özkaynakları dolar bazında sürekli eriyor. Kağıdında sürekli kan kaybetmesi çok normal bence.