Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
15,73 10% 16,70 Mn 14,21 / 15,73
19,14 10% 378,76 Mn 17,35 / 19,14
232,40 9.99% 456,47 Mn 226,40 / 232,40
79,25 9.99% 169,22 Mn 74,90 / 79,25
182,00 9.97% 488,95 Mn 165,60 / 182,00
3,87 -10% 2,97 Mn 3,87 / 4,35
23,76 -10% 494,00 Mn 23,76 / 27,68
114,40 -9.99% 127,33 Mn 114,40 / 127,10
3,22 -9.8% 283,76 Mn 3,22 / 3,57
2,94 -8.98% 2,53 Mr 2,91 / 3,37
192,00 -1.54% 24,03 Mr 190,00 / 201,80
3,06 2.34% 20,72 Mr 3,00 / 3,19
317,25 -0.63% 13,59 Mr 315,50 / 324,50
268,00 2.58% 7,53 Mr 261,50 / 268,00
78,10 -1.01% 6,65 Mr 77,50 / 80,50
18,58 -1.28% 756,46 Mn 18,49 / 19,09
411,00 -1.38% 6,39 Mr 406,00 / 422,50
192,00 -1.54% 24,03 Mr 190,00 / 201,80
746,00 -0.93% 2,59 Mr 744,00 / 765,00
93,20 -0.9% 525,81 Mn 92,65 / 95,75
116,00 -2.19% 231,93 Mn 115,50 / 120,40
411,00 -1.38% 6,39 Mr 406,00 / 422,50
30,82 -0.9% 95,64 Mn 30,68 / 31,60
10,70 0.66% 395,01 Mn 10,66 / 10,95
81,40 -0.91% 272,06 Mn 81,20 / 83,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 3/40 ÝlkÝlk 1234513 ... SonSon
Arama sonucu : 314 madde; 17 - 24 arasý.

Konu: Küresel ponzi

1.  Alýntý Originally Posted by Achiles Yazýyý Oku
    Özetle

Her biri bütünü "temsil etmek" iddiasýnda veriler olan,
    BIST/USDTRY/USIRYY(Kümülatife çevrilmiþ hali) þeklinde bir gösterge de oluþtursak.
    Tavþanýn suyunun, suyuna dönüþmeyecek mi iþ?

Bir endiþem de:
    Bir pazarda, bir emtia veya deðerde, alýcý/satýcýlarýn göz önünde bulundurmadýðý bir veri,
    onun hakkýnda projeksiyon, teknik analiz vb yapmak için bize ne oranda katký saðlayabilir?

Sn KýsaVade,

Sabah çok zamaným yoktu, bazý gönderilerinize dair cevap veremedim.

Teknik analiz deðil maksadým, daha temel bir mevzu 'ne oluyor ne bitiyoru' anlamaya çalýþmak demiþtim yukarýda. Yani tuhaflýklar var. Tuhaflýklar EWP ile gözlemlenebiliyor/yakalanabiliyor, bir anomali var.

XU100 ve XBANA endeksini mesela üst üste koyup bakýn.

Muhtemelen bu anomali, endeksin hesaplama þeklinde deðiþiklik yapýlmasýndan ve bankacýlýk endeksinin aþýrý düþük kalmasýndan kaynaklanýyor.

Enflasyon bazýnda bakarsak, tuhaf, dolar bazýnda bakarsak tuhaf, USDTRY ye Türkiye TÜFE' si bazýnda bakarsak tuhaf. Bir sorun var.

Endeks hesaplama þekilleri farklý dünyada. Bist-100 toplam piyasa deðeri üzerinden hesaplanýyor, yalnýz formülüne 'döviz kuru' ne ara girdi bunu hatýrlamýyorum, çok eskiden excel ortamýnda endeksi hesaplamýþtým, küçük küçük girdilerle nasýl deðiþtiðini v.s. gözlemliyordum, o dönem böyle bir þey hatýrlamýyorum. Formülünde döviz kuru üzerinden piyasa deðeri deðiþiklikleri ölçülen bir endekse tekrar döviz kuru bazýnda bakýlabilir mi? Ya da bu endeks verisinin 2015 ten öncesi farklý, sonrasý farklý hesaplanýyor, bu da bir anomali yaratýyor.

Söylemeye çalýþtýðým þey tam da buydu:
    Bütünü, bütünü oluþturan verileri,
    bunlara ait gerekleri, gerekçeleri, gerçeklikleri bütünüyle göremediðimiz bir ortamda...
    "Büyük resim" çizmek ne kadar mümkün?

Gerekçesini gözden kaçýrsanýz da anomali tespitiniz doðru:
    1- XMANA nýn hesaplanýþ biçimi 2015 yýlýnda deðiþtirildi:
    https://borsaistanbul.com/tr/duyuru/...nda-degisiklik
    2- XBANK 2015 sonunda baþlayan Reza Zarrab(veya her neyse adý) davasý nedeniyle Halkbank baþta baský altýnda kaldý.

Yine ekleyeyim:

"Tekrar baþa dönersek, ne oluyor, borsa dip yaptý mý, yýllardýr yaþanan bu düzeltme dalgasý neyin düzeltmesi, yeni 1986 da baþlayan 2000 lerde ardýndan 2013 te zirve yapan borsamýzýn 2 nci dalgasý mý, yoksa dünyada emsallerinin yaþadýðý dalgayý mý yaþýyor, yani 1923 den itibaren kiþi baþý düþen GSYÝH ya baktýðýmýzda da görülen bir 4 ncü dalga mý yaþýyoruz?"

Söz ettiðiniz anomalinin veya dalganýn (özellikle 2000-2013 arasý sürecin),
    cevabýný da FED' in parasal geniþleme grafiðinde bulabilirsiniz diye düþünüyorum.
    https://www.federalreserve.gov/monet...centtrends.htm

Sn KýsaVade,

Þunu hazýrlamýþtým, önce onu yollayayým.

SP500, 2009 dan bu yana devam eden genel kabul gören bir sayým...

Biraz ayý gözlüðüyle tabi, son dalga ya bitmiþ olmalý ya da bitmek üzere olmalý gibi bir yaklaþýmla, neden ayý gözlüðüyle baktým, -bu arada diðer alternatif sayýmlarý da veririm, 3 ncü dalga 1 in %161.8 ine ulaþmýþ, 0-4, 1-5 þeklinde bir kanal görünmekte, -veya piyasaya gösterilmekte, 5 nci dalga 3 ün 0.618 katýnda ya hedef gerek þartýný saðladý ya da biraz daha zorlayacak, FED'in fýþkýran enflasyona karþý þapkadan baþka çýkarabileceði tavþan kalmadýðýný düþünüyorum, özellikle çekirdek enflasyon þahlanmýþ durumda ABD'de, faiz arttýrmak zorunda, ancak enflasyonla kýyaslandýðýnda arttýrabileceði faiz oranýnýn kýsýtlý olduðunu düþünüyorum, yani bir süre enflasyonist ortam yaþanacak, negatif reel faiz bölgesinde kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu durumda enflasyon garantili tahvil getirileri de negatif bölgede kalacaðýndan bununla korole olan altýnýn tekrar bir yeni zirve yapma ihtimali var, tabi bu da ayrý mesele. Yani çok fazla faiz arttýramazlar, biraz deneme yanýlmayla ilerleyecekler, piyasalarý yýkmayacak bir ara yol yakalayarak, birkaç sene yüksek enflasyon yaþatacaklar.

Realizasyon da, endekslerde kýsmi bir düzeltme+enflasyonla gerçekleþtirilecek, ana teorimiz buydu zaten tekrar ifade edelim.

3.  Alýntý Originally Posted by Achiles Yazýyý Oku
    Sn KýsaVade,

Þunu hazýrlamýþtým, önce onu yollayayým.

SP500, 2009 dan bu yana devam eden genel kabul gören bir sayým...

Biraz ayý gözlüðüyle tabi, son dalga ya bitmiþ olmalý ya da bitmek üzere olmalý gibi bir yaklaþýmla, neden ayý gözlüðüyle baktým, -bu arada diðer alternatif sayýmlarý da veririm, 3 ncü dalga 1 in %161.8 ine ulaþmýþ, 0-4, 1-5 þeklinde bir kanal görünmekte, -veya piyasaya gösterilmekte, 5 nci dalga 3 ün 0.618 katýnda ya hedef gerek þartýný saðladý ya da biraz daha zorlayacak, FED'in fýþkýran enflasyona karþý þapkadan baþka çýkarabileceði tavþan kalmadýðýný düþünüyorum, özellikle çekirdek enflasyon þahlanmýþ durumda ABD'de, faiz arttýrmak zorunda, ancak enflasyonla kýyaslandýðýnda arttýrabileceði faiz oranýnýn kýsýtlý olduðunu düþünüyorum, yani bir süre enflasyonist ortam yaþanacak, negatif reel faiz bölgesinde kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu durumda enflasyon garantili tahvil getirileri de negatif bölgede kalacaðýndan bununla korole olan altýnýn tekrar bir yeni zirve yapma ihtimali var, tabi bu da ayrý mesele. Yani çok fazla faiz arttýramazlar, biraz deneme yanýlmayla ilerleyecekler, piyasalarý yýkmayacak bir ara yol yakalayarak, birkaç sene yüksek enflasyon yaþatacaklar.

Realizasyon da, endekslerde kýsmi bir düzeltme+enflasyonla gerçekleþtirilecek, ana teorimiz buydu zaten tekrar ifade edelim.

Elinize saðlýk.
    Bu konuda tam bir fikir birliði içindeyim sizinle.
    Hatta beni tanýyanlar bilir,
    "Pandemi sürecinde tüm dünyada yaþanan parasal geniþleme nedeniyle"
    Merkez bankalarýnca basýlamayan emtialarýn(baþta Altýn, Palladium, vb. deðerli metaller) rallisini ön görüyorum 5-10 yýllýk süreçte.
    Ancak Amerika' da oyun bitmez. Bastýðý paranýn bir kýsmýný savaþ çýðýrtkanlýðý ile silah satarak da geri toplamayý deneyebilir.
    Grafiklerimize bir de "Rusya-Ukrayna gerginliði" notu düþmek zorunda kalabiliriz...

EK: "Hatta beni tanýyanlar bilir" türünde bir ifade...
    Egosu yüksek, bir manyaðýn ifadesi gibi olmuþ
    Þahsi ve naçizane fikrimi beyan etmek isterken çýðýr açmýþým.
    Ders niyetine kalsýn.
    Affola.
    Son düzenleme : KýsaVade; 18-02-2022 saat: 23:48.

Alýntý Originally Posted by KýsaVade Yazýyý Oku
    Söylemeye çalýþtýðým þey tam da buydu:
    Bütünü, bütünü oluþturan verileri, bunlara ait gerekleri, gerekçeleri, gerçeklikleri bütünüyle göremediðimiz bir ortamda...
    "Büyük resim" çizmek ne kadar mümkün?

Gerekçesini gözden kaçýrsanýz da anomali tespitiniz doðru:
    1- XMANA nýn hesaplanýþ biçimi 2015 yýlýnda deðiþtirildi:
    https://borsaistanbul.com/tr/duyuru/...nda-degisiklik
    2- XBANK 2015 sonunda baþlayan Reza Zarrab(veya her neyse adý) davasý nedeniyle Halkbank baþta baský altýnda kaldý.

Yine ekleyeyim:

"Tekrar baþa dönersek, ne oluyor, borsa dip yaptý mý, yýllardýr yaþanan bu düzeltme dalgasý neyin düzeltmesi, yeni 1986 da baþlayan 2000 lerde ardýndan 2013 te zirve yapan borsamýzýn 2 nci dalgasý mý, yoksa dünyada emsallerinin yaþadýðý dalgayý mý yaþýyor, yani 1923 den itibaren kiþi baþý düþen GSYÝH ya baktýðýmýzda da görülen bir 4 ncü dalga mý yaþýyoruz?"

Söz ettiðiniz anomalinin veya dalganýn (özellikle 2000-2013 arasý sürecin),
    cevabýný da FED' in parasal geniþleme grafiðinde bulabilirsiniz diye düþünüyorum.
    https://www.federalreserve.gov/monet...centtrends.htm
    Sn KýsaVade,

Gerekçesini gözden kaçýrdýðým filan yok, XBANA nýn 2015 te hesaplama þeklinin deðiþtiðini, bankacýlýk endeksindeki Halkbank davasý etkilerini ve bankalarýn gayrimenkul ortaklýklarý kaynaklý sýkýntýlarýný da biliyorum.

XBANA, hadi boþverin XBANA yý, XU030 ile XUSIN arasýndaki ayrýþma ne anlama geliyor? Reelde olan biten deðil kastettiðim, borsalar dip yaptý mý sorusu kapsamýnda bu soru..

Dolayýsýyla topiðin konusu bu, reel getiri anlamýnda ne oluyor, neredeyiz, borsa kazandýrýyor mu, kaybettiriyor mu, metodu sorgulamayacaðým, zira bir yol bulmaya çalýþýyorum, yok siz onun yerine þöyle bakalým þöyle yaklaþalým derseniz, varsa bir teklifiniz paylaþýn. Aksi takdirde 'verilerin bütününe sahip deðiliz, enflasyon hesabý kuþkulu, endeks hesaplarý deðiþken' dersek, topiði direk kapatmamýz lazým. Yani bu þekilde bakarak, bir þeyler yakalamaya çalýþýyorum, elimizdeki verilerle ilerlemeye çalýþýyorum. Baþka kullanýlabilecek bir þey kalmadý.

FED' in parasal geniþlemesi özel ilgi alanýmýz, Sn Deniz43 ün paylaþýmlarýyla, twitter'da Sn e507 nin, Sn Ahmetbeyefendi' nin, Sn Þengöz' ün, Sn Hakan Kara' nýn veya sayamadýðým popüler ve kapsamlý bilgi paylaþýmý yapan kiþilerin konuya dair yazdýklarýný, tespitlerini uzun zamandýr yakýndan takip ediyorum.

Anomaliden kastým bizim kendi içimizdeki anomali, yani;

-2009 dan itibaren Mortgage Krizi sonrasý sarsýlan piyasalarýn 2008 öncesindeki geniþleme ve sonrasý yapýlan QE lere sert tepki verdiðinin gözlemlenmesi sonucu, tekrar ivedilikle fonlanmasý, pandemi kriziyle birlikte para arz çarpanýnýn sýfýra düþürülmesi, tahvil faizlerini baskýlamak amacýyla tahvil alým programlarý, ve bu surette piyasanýn likiditeye boðulmasý, elden para daðýtýlmasý v.s. sürecinde,

-2020 dibinden sonra, XUSIN endeksi %558 gibi dolar bazýnda fýrlarken, XU030 ve XU100 ün bu ralliye katýlmamasý,

-Dipten kalkýþýn bir türlü itkiselleþmemesi, hala dip arayýþýna devam etmesi...

Bu ayrýþma ne anlama geliyor? Dip yaptýk mý, bu endeks daha da düþebilir mi, reel anlamda bu endeks ve hisseler ucuz mu, pahalý mý, dipte mi? Bütünün resmini görebilir miyiz, görmek mümkün mü bilmiyorum, sadece görmeye çalýþýyorum. Bu nedenle de deðiþik bakýþ açýlarýyla bakmaya çalýþýyorum. Yoksa dediklerinizi biliyorum, katýlýyorum da, ama konu bu deðil.

Saygýlar..

5.  Alýntý Originally Posted by Achiles Yazýyý Oku
    Sn KýsaVade,

Gerekçesini gözden kaçýrdýðým filan yok, XBANA nýn 2015 te hesaplama þeklinin deðiþtiðini, bankacýlýk endeksindeki Halkbank davasý etkilerini ve bankalarýn gayrimenkul ortaklýklarý kaynaklý sýkýntýlarýný da biliyorum.

XBANA, hadi boþverin XBANA yý, XU030 ile XUSIN arasýndaki ayrýþma ne anlama geliyor? Reelde olan biten deðil kastettiðim, borsalar dip yaptý mý sorusu kapsamýnda bu soru..

Dolayýsýyla topiðin konusu bu, reel getiri anlamýnda ne oluyor, neredeyiz, borsa kazandýrýyor mu, kaybettiriyor mu, metodu sorgulamayacaðým, zira bir yol bulmaya çalýþýyorum, yok siz onun yerine þöyle bakalým þöyle yaklaþalým derseniz, varsa bir teklifiniz paylaþýn. Aksi takdirde 'verilerin bütününe sahip deðiliz, enflasyon hesabý kuþkulu, endeks hesaplarý deðiþken' dersek, topiði direk kapatmamýz lazým. Yani bu þekilde bakarak, bir þeyler yakalamaya çalýþýyorum, elimizdeki verilerle ilerlemeye çalýþýyorum. Baþka kullanýlabilecek bir þey kalmadý.

FED' in parasal geniþlemesi özel ilgi alanýmýz, Sn Deniz43 ün paylaþýmlarýyla, twitter'da Sn e507 nin, Sn Ahmetbeyefendi' nin, Sn Þengöz' ün, Sn Hakan Kara' nýn veya sayamadýðým popüler ve kapsamlý bilgi paylaþýmý yapan kiþilerin konuya dair yazdýklarýný, tespitlerini uzun zamandýr yakýndan takip ediyorum.

Anomaliden kastým bizim kendi içimizdeki anomali, yani;

-2009 dan itibaren Mortgage Krizi sonrasý sarsýlan piyasalarýn 2008 öncesindeki geniþleme ve sonrasý yapýlan QE lere sert tepki verdiðinin gözlemlenmesi sonucu, tekrar ivedilikle fonlanmasý, pandemi kriziyle birlikte para arz çarpanýnýn sýfýra düþürülmesi, tahvil faizlerini baskýlamak amacýyla tahvil alým programlarý, ve bu surette piyasanýn likiditeye boðulmasý, elden para daðýtýlmasý v.s. sürecinde,

-2020 dibinden sonra, XUSIN endeksi %558 gibi dolar bazýnda fýrlarken, XU030 ve XU100 ün bu ralliye katýlmamasý,

-Dipten kalkýþýn bir türlü itkiselleþmemesi, hala dip arayýþýna devam etmesi...

Bu ayrýþma ne anlama geliyor? Dip yaptýk mý, bu endeks daha da düþebilir mi, reel anlamda bu endeks ve hisseler ucuz mu, pahalý mý, dipte mi? Bütünün resmini görebilir miyiz, görmek mümkün mü bilmiyorum, sadece görmeye çalýþýyorum. Bu nedenle de deðiþik bakýþ açýlarýyla bakmaya çalýþýyorum. Yoksa dediklerinizi biliyorum, katýlýyorum da, ama konu bu deðil.

Saygýlar..

Anladým.
    Bilmubakele.
    Ýlgiyle izliyorum.
    Kolay gelsin.

Alýntý Originally Posted by Achiles Yazýyý Oku

Bu biraz ayý gözlüðüyle baktýðýmýz sayýmýn, son dalgasýnýn alt sayýmýna bakalým.

Yaygýn kabul gören 1 etiketini ilgili yerine koyduðumuzda, mesafelere bakarsak,

Bir üst sayýmdaki 5 nci dalganýn %100 hedefini aþmamasý için, ilk bakýþta bu dalga kendi içinde bir uzatan 1 gibi duruyor, bu durumda, ya bitmiþ olmalý, ya da bu çizdiðim þekilde son bir yukarý bacak kalmýþ olmalý.

Diðer ihtimal, standart bir impulse çizecek, bu durumda bir üst sayýmdaki 5 de uzatacak...bence þu þartlarda bu zor, FED baþka bir tavþan çýkarýrsa bilemem tabi, belki beyaz bir fare çýkarýr, der ki bu bir tavþandýr, inanacaksýnýz, inanýrýz, çünkü dünyanýn inanmama gibi bir lüksü yok, bütün hikayeyi onlar yazýyor. Ama enflasyon, özellikle çekirdek enflasyon son diyor, bence tabi.

Son ihtimal de, bence pekala bir bu þekilde sürpriz yapabilir, genellikle mütedil þekilde, piyasaya gösterdiði trendlere binerek ilerleyen tabiatta olsa da yapýsý, FED faiz arttýrýmýnda bir ayarsýzlýk yaparsa, ED ye de dönebilir, yani þu ana kadar ki yapý A-B-C zigzag ED nin 1 i olur, çok sert bir 2 geri çekilmesi yaþanýr, sonra kanal içinde kalarak bir üst sayýmdaki 5 hedeflerini aþmayacak þekilde, oldukça dik ve sýkýþýk bir ED çizebilir. Bunlar alternatifler.

Gelecek öngörülemez, sadece alternatifler ve ihtimal dereceleri belirlenebilir, hangisinin geliþtiðine dair emareler kollanarak, son anda diðerlerinden erken ön alýnabilir.

Daha da alt sayýmýna girmeyeyim þimdilik, þu 4 diye etiketlediðim sayýmýn tamamlanmasýný bekleyelim.

Russel 2000

Kusursuz bir mesafe kalýbý var, 2 kýsa kaldýðý için klasik 4 çok geri çekmiþ, diðer borsalarda görülen tuhaf kanal yapýsý bunda da var, 5 nci dalga mesafece hedefine ulaþmýþ, ya bitti, ya da son anda bir ED ye dönüþebilir.

ED ye dönüþecekse o en son sarkan bacaðýn biraz daha sarkmasý lazým. Genelde %61.8 e ulaþýldýðýnda son anda ED ye dönerek yapý %100 e doðru zorlama eðilimine girer. Tabi expanding bir flatla baþlayýp düzeltme, bu flatla baþlayan bir geniþleyen üçgene, kompleks bir yatay forma dönüþebilir, zamanca uzun yatay geniþleyen bir yapý, ve bu geçen zaman içerisinde yaratýlan yüksek enflasyonla reel anlamda aslýnda daha derin olan, ama grafiksel olarak gizlenen bir yapý beklentisi hakim bende...YTD

Topiðin girizgahýnda yazdýðým alt baþlýklarýn içini doldurmaya devam ediyorum.

Dolar almak bizi enflasyondan korur mu? Korumaz, yukarýda örneðini de verdim, 1986 yýlýndaki 1000 dolarýn bugünkü reel deðeri 2565 dolar. Peki kýsmen korur mu? Þimdiye kadar ifade ederken bu þekilde ifade ediyordum/-duk, biraz daha rötuþlamalý sanki, biraz korur demek lazým.

USDTRY verisini, -ki TL deðer, TÜFE endeksine bölersek ne olur, yani nasýl ki bileþik faizin uzun yýllarda dehþetli bir büyüme kapasitesi var, enflasyonun da ha keza bileþiðe vurduðunuzda o þekilde eritme kapasitesi var.

Formül bileþik faizde; Ana Para x (1+f) üzeri n ise, (n vade, yýllýksa yýl, aylýksa ay, f de o periyodun net faizi), bileþik enflasyonda da, Ana Para / (1+e) üzeri n

Diyelim ki teorik olarak, faiz=enflasyon olursa Ana Paranýz hep ayný kalýr, erimez de, artmaz da(reel deðeri isterse 100 yýl geçsin, yani üzeri 100 olsun n)

Bu temel bilgiyi verdim çünkü, gerçekten bunu algýlayamayan çok kiþi var.

USDTRY yi TÜFE endeksine,-ki ben burada bundan sonra TR CPI diyeceðim (TR Consumer Price Ýndex) bölerek reel durumunu resmettim, ve US10Y ile DXY tarihi datasýyla karþýlaþtýrdým.

Bence sonuçlar ilginç. Ama dediðim gibi bu grafikleri ben kendim elle tek tek elde ettim, birinin beni iþlemin doðruluðu, (yaklaþýmýn deðil) konusunda teyid etmesi gerekiyor.

Uzatmadan grafiði vereyim, yorumunu sonraya saklayalým. Kýsaca 2008 e kadar reel deðeri hep düþmüþ, ama 2008 den sonra ne olduysa reel olarak (enflasyon karþýsýnda) deðeri artýyor.

Sayfa 3/40 ÝlkÝlk 1234513 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •