Sn KýsaVade,
Gerekçesini gözden kaçýrdýðým filan yok, XBANA nýn 2015 te hesaplama þeklinin deðiþtiðini, bankacýlýk endeksindeki Halkbank davasý etkilerini ve bankalarýn gayrimenkul ortaklýklarý kaynaklý sýkýntýlarýný da biliyorum.
XBANA, hadi boþverin XBANA yý, XU030 ile XUSIN arasýndaki ayrýþma ne anlama geliyor? Reelde olan biten deðil kastettiðim, borsalar dip yaptý mý sorusu kapsamýnda bu soru..
Dolayýsýyla topiðin konusu bu, reel getiri anlamýnda ne oluyor, neredeyiz, borsa kazandýrýyor mu, kaybettiriyor mu, metodu sorgulamayacaðým, zira bir yol bulmaya çalýþýyorum, yok siz onun yerine þöyle bakalým þöyle yaklaþalým derseniz, varsa bir teklifiniz paylaþýn. Aksi takdirde 'verilerin bütününe sahip deðiliz, enflasyon hesabý kuþkulu, endeks hesaplarý deðiþken' dersek, topiði direk kapatmamýz lazým. Yani bu þekilde bakarak, bir þeyler yakalamaya çalýþýyorum, elimizdeki verilerle ilerlemeye çalýþýyorum. Baþka kullanýlabilecek bir þey kalmadý.
FED' in parasal geniþlemesi özel ilgi alanýmýz, Sn Deniz43 ün paylaþýmlarýyla, twitter'da Sn e507 nin, Sn Ahmetbeyefendi' nin, Sn Þengöz' ün, Sn Hakan Kara' nýn veya sayamadýðým popüler ve kapsamlý bilgi paylaþýmý yapan kiþilerin konuya dair yazdýklarýný, tespitlerini uzun zamandýr yakýndan takip ediyorum.
Anomaliden kastým bizim kendi içimizdeki anomali, yani;
-2009 dan itibaren Mortgage Krizi sonrasý sarsýlan piyasalarýn 2008 öncesindeki geniþleme ve sonrasý yapýlan QE lere sert tepki verdiðinin gözlemlenmesi sonucu, tekrar ivedilikle fonlanmasý, pandemi kriziyle birlikte para arz çarpanýnýn sýfýra düþürülmesi, tahvil faizlerini baskýlamak amacýyla tahvil alým programlarý, ve bu surette piyasanýn likiditeye boðulmasý, elden para daðýtýlmasý v.s. sürecinde,
-2020 dibinden sonra, XUSIN endeksi %558 gibi dolar bazýnda fýrlarken, XU030 ve XU100 ün bu ralliye katýlmamasý,
-Dipten kalkýþýn bir türlü itkiselleþmemesi, hala dip arayýþýna devam etmesi...
Bu ayrýþma ne anlama geliyor? Dip yaptýk mý, bu endeks daha da düþebilir mi, reel anlamda bu endeks ve hisseler ucuz mu, pahalý mý, dipte mi? Bütünün resmini görebilir miyiz, görmek mümkün mü bilmiyorum, sadece görmeye çalýþýyorum. Bu nedenle de deðiþik bakýþ açýlarýyla bakmaya çalýþýyorum. Yoksa dediklerinizi biliyorum, katýlýyorum da, ama konu bu deðil.
Saygýlar..

Yer Ýmleri