MGROS - Migros Ticaret
Yeni başlık hayırlı olsun.
Eski başlığa buradan ulaşabilirsiniz.
Printable View
MGROS - Migros Ticaret
Yeni başlık hayırlı olsun.
Eski başlığa buradan ulaşabilirsiniz.
Hadi hayirli olsun:)
2024 migrosa iyi gelecek :)
igros'un Lisanssız Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Tesisi projesi ile ilgili ÇED süreci başladı
24/11/2023 14:52:53
Migros tarafından yapılması planlanan Lisanssız Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Tesisi projesi ile ilgili ÇED süreci başladı.
Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"ERZİNCAN ili TERCAN, ilçesi Darıtepe Köyü 102 Ada 7 ve 8 Nolu Parseller mevkiindeki Migros Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan 9,997 MWm (7,5 MWe) Kapasiteli Lisanssız Güneş Enerjisi Elektrik Üretim Tesisi projesi ile ilgili olarak ERZİNCAN Valiliğimize sunulan P.T.D. Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 16. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır. "
Migros tarafından Kars'ta yapılması planlanan GES projesi ÇED dosyası görüşe açıldı27/11/2023 12:34:42
Migros tarafından Kars'ta yapılması planlanan GES projesi ÇED dosyası görüşe açıldı.
Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün internet sitesinde konu ile ilgili yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
"KARS ili MERKEZ ilçesi sınırları içerisinde MİGROS TİCARET A.Ş. tarafından yapılması planlanan GÜNEŞ ENERJİ SANTRALİ (30,0 MWe / 38,8531 MWm - MWp) projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme süreci başlamış ve Çevresel Etki Değerlendirmesi Başvuru Dosyası halkın görüşüne açılmıştır.Söz konusu projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 13/12/2023 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir.ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya KARS Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve KARS Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir. "
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
Foreks
Metals Market
Montel News
Foreks Twitter
https://www.foreks.com/haber/detay/6...yayginlasacak/
mion çok önemli. avmlerde yaygınlaşırsa çok iyi olur küçükte olsa yer alması lazım. diğer kozmetik satan markalar iyi iş yapıyorlar.
yeni başlık hayırlı olsun..
Evet dostlar....
şimdilik enerjiden üreteceğimiz elektrik ancak ihtiyacımızı karşılar ama orta vadede bunun satabiliriz...
Mionu kim akıl etmişse çok iyi etmiş son dönemin en popüler para getiren ilerinden birisi. özellikle yazın bunun etkilerini daha iyi anlayacağızki yaza kadar market sayısı olarak 100 ü devirmiş oluruz...
elektrikli araç pazarı ise gün geçtikçe büyüyyor. bu sene sadece 20-30 bin Togg satuılacak. önüzüdeki yıl 80 bin civarı. önümüzdeki yılın ilk yarısından itibaren şarj noktalarına rağbet artmaya başlayacak. bu döneme kadar istasyon sayısını ne kadar artırırsak o kadar iyi olur. sadece elektrik değil arabasını şarj etmeye gelenler alışverişte yapar. çift taraflı fayda elde ederiz. bu konu çok umut vadeden bir alan
bakalım, piyasa bu hikâyeleri erken, eşzamanlı, geç satın almayı mı tercih edecek?
bir de şirket net kârın %50'sini vereceğini taahhüt ediyor kâr dağıtım politikasında. bilmediğim için soruyorum, bakındım, araştırdım ama emin olamadım. şirketler, gelecek sene yapılacak yatırımların parasını bu net kâr içerisinden mi yoksa nakit akışları ve/veya geçmiş yıllar kârından mı kullanır kural/teamül olarak? ayrılacak yedek akçe, net kârın içinde midir yoksa bu ayrıldıktan sonra mı ifade edilir, net kârın içerisindeyse genel eğilim %kaç oranında ayrılmasıdır? çünkü bu belirsizlik olası temettü tahminlerini zorlaştırıyor.
özellikle emekli62 abimiz ve sayın CARİ zannımca bunu net bir şekilde biliyorlardır. bilgilendirirlerse şimdiden teşekkür ederim.
Yatırım harcaması bir giderdir. Vergisel muafiyet ve istisnalar için çeşitli teşviklerden yararlanılır. Yatırım yapmanın güzel tarafı devlete karından vergi vereceğine bir kısmını yatırım sayesinde vergiden kurtarabilir, ayıracağın amotismanlarla hem daha az vergi öder hem de özkaynaklarını büyütmüş olursun. Yatırım bitip gelir yaratmaya başladığında da şirket karlılığını arttırdığı için tadından yenmez olur. Yatırım harcaması başlangıçta bir şirketin karlılığını dolaylı yoldan olumsuz etkiler. O yüzden borsada yatırım yapan şirketler daha az temettü ödeyeceği varsayımıyla fazla sevilmez ama gelecekte bu şirketler geometrik (katlanarak) büyürler. Diyelimki Mgros 100 milyon dolar yatırım harcaması yapacak adı üzerinde harcama.. Bu harcamayı yapmasa karlılığı yüksek olacağından zaten bu paranın %25 + stopajını devlete gelir vegisi olarak ödeyecekti. Yatırım yaparak aslında devlete vereceği bir miktar vergiden kurtulduğu gibi bu parayla yapılan yatırımın gelecekte getireceği gelir çok daha fazla olacaktır. Devlet zaten bu şekilde bir nevi yatırımları teşvik etmektedir. Hem bir takım vergi muafiyet ve istisnaları getirerek hemde kar ederse karından vergi vereceğine yatırım yaparak ödeyeceği vergiden bu harcamaları düşebilmesine olanak sağlamaktadır. Hemen hemen tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde şirketleri büyümeye ve istihdam yaratmaya yönelik olarak benzer politikalar uygulanmaktadır. Gelecekte çok daha fazla kazanan bir şirket daha fazla vergi verecektir. Bir şirketin yatırım yapması devletin de işine gelmektedir. İktisadi hayatta 1-2 sene çok uzun sayılmaz, adam arsa alıyor 20-25 sene bekliyor. Hisse senedi alıyor 1-2 sene sabredemiyor. Al satı beceremiyorsanız, mgros gibi, aselsan gibi,şişecam, ereğli,tupras,froto,toaso v.s gibi senetleri alın hayalinizi gerçekleştirecek rakama ulaştığınızda bir gün bile tereddüt etmeden hayalinizi gerçekleştirin.
Yeni sayfaya geçilmiş haberimiz yok. Ortaklar da bi haber vermiyor [emoji3]
Az önce eski sayfada yazmaya çalışırken; yönetici tarafından kilitlendi uyarısı verince farkettim.
Ortaklar ve emekli abim; bugünkü gündeme dair bu borsaya vergi meselesine ilişkin bir sorum olacak.
Cbaşkanında %15 yetkisi zaten vardı ve bugüne kadar hiç uygulanmadı. Durup dururken meclise getirilen torba yasa ile bu yetki oranı %40'a neden çıkarılır? Açıkçası, zihinlerde uygulanmayacaksa neden arttırılır gibi soruları da beraberinde getiriyor.
Borsa yatırımcısı bir şirkete ortak olur. O şirket bilancosuyla karının vergisini zaten öder.
Yatırımcı açısından bu saçma ötesi birşey. Sonuçta riskli bir yatırım ve kar etmek kesin bir durum olmadığı gibi zararla çıkmak da mümkün.
Böyle bir saçmalık borsada ne yerli ne de yabancı yatırımcı bırakır.
Yapılmak istenen nedir sizce?
Açıkçası, böyle bir saçmalığın uygulamasıyla karşılaşmamak için tüm portföyü satıp yüksek oranlı mevduata geçmeyi bile düşünüyorum.
SM-A715F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Vergi geleceğini düşünmüyorum.inaqnlar borsaya girmez gidip mevduat ya da döviz alır. Kendi ayağına sıkmak olur bu. Gelse önce ppf ye gelir ama onu da yapmazlar diyenler çok bencede yapmazlar. Zaten ek bir sürü vergi geldi... Şu sosyal medya fenomenlerine haksız kazanç sağlayanların malına el koysunlar önce.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Vergi yetkisi cbaşkanında vardı zaten %15 olarak.
Soru işareti şu; bugüne kadar uygulanmayan bu yetkideki vergi oranı neden %15'ten %40'a çıkar? Akıl tutulması gibi bir şey bu. Siz devlet olarak yabancı yatırımcıları çekmek için aylardır kapı kapı dolaşırken; bu saçmalık tezatlık değil mi?
Bugüne kadar uygullanmamış olmasına rağmen ve eğer bundan sonra da uygulanmayacaksa bu saçmalık neden? Bu resmen yabancıya gelme demektir.
SM-A715F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yedek akçenin ayrılması için esas alınan kar, net dönem karıdır. Geçmiş yıldan aktarılan kar dikkate alınmaz. Bu nedenle bilançoya göre kar elde edilmiş olması gerekir. İşte bu karın yüzde beşi, sermayenin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar kanuni yedek akçe olarak ayrılması zorunludur. Ticaret Kanunu'nun 519. maddesinde “Yıllık kârın yüzde beşi, ödenmiş sermayenin yüzde yirmisine ulaşıncaya kadar genel kanuni yedek akçeye ayrılır” demek suretiyle kanuni yedek akçe düzenlenmiştir. Genel kurulun kâr dağıtma kararı verebilmesi için kanuni ve isteğe bağlı yedek akçelerin ayrılması gereklidir (TTK m. 523/1).
Yedek akçe deyimi, genellikle sermaye şirketlerinin bilânço dönemi kârlarından dağıtılmıyarak, çeşitli amaçları gerçekleştirmek üzere, şirket bünyesinde tuttukları kâr kısmını ifade eder. Yedek akçe ya belli gayele- lerin gerçekleşmesini sağlamak ya da ilerde doğacak riskleri karşılamak için ayrılır. Eğer şirket kârı dağıtmıyorsa, II. tertip yedek akçe ayrılmaz. Kârın dağıtılması halinde ise, birinci kâr dağıtımından sonra II. tertip yedek akçe ayrılır ve sonra ikinci kâr dağıtımı yapılır.
Bu açıklama dikkate alındığında geçmiş yıllar karları, belirli bir amaca tahsis edilmemiş serbest yedek akçeler (örneğin olağanüstü yedekler) ile genel kanuni yedek akçelerin ödenmiş/çıkarılmış sermayenin yarısını aşan kısmı kar payı dağıtımında kullanılabilecektir.
Amaç Dövize ve dövize dayalı varlıklara yatırım yapmayı ve yönelmeyi engellemek, TL varlıkları cazip hale getirmek, borsaya kısa vadede vergi gelme ihtimali zayıf. Bence millet ortalığı karıştırıyor. Kazanan tabiki vergisini ödesin yatırımcı zaten vergiden muaf olur, belli süreler senedi ellerinde bulunduranlar değer artış kazancından muaf olacakları için vergi yükümlülüğü doğmayacaktır. Yetki verilir ama C.Başkanı bunu borsa için kullanır mı ? Kısa vadede hiç sanmıyorum. Aksi takdirde borsayı bitirirler. Halka arzlar güme gider. Zamanı değil.
Vergi yıllık kazanç ve iratlardan alınır. 1 yıldan fazla tutulan senetlerin değer artış kazançlarının vergiye tabi tutulacağını sanmıyorum.
vergiden korkmuyorum onu yapamazlar aksi takdrde dolar 40 olur 50 olur....
benim korkum perakende yasasının yeniden gündeme gelmesi. paza rgünü zincir marketlerin kapatılması yeniden gündeme geliyor. illa halkı bakkalara kazıklatacaklar... böyle saçma bir şey görmedim ben
Bakkallardan kimse almaz alışmış herkes zincir marketlere onu biraz zor çıkarırlar. AVM leri kaptabilirler diyeceğim en fazla online alışveriş yapar insanlar. Bizim millet alışmış AVM'de haftasonu gezmeye yani elinden alırlarsa ters teper. Nere gideceksin 15 milyonluk İstanbul sanki yeterli mekan var sanki para var insanlarda kapatmazlar. Ancak laf.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
o konuda içim rahat. eğer öyle bir saçmalığa da imza atarlarsa ilk zamanlar millet cumartesileri marketlere yığılır sonrasında ise kendisini 6 günlük düzene uyarlar ve alışverişini yine oradan yapar. gel gelelim, maceralara doymayan hükümet bunu yapar mı yapabilir. tahta fiyatları kısa vadede bundan olumlu veya olumsuz etkilenebilir mi etkilenebilir. ama genel anlamda netice değişmez diye düşünüyorum.
abi matematiksel hesapla gidecek olursak. yanlış anlamadıysam ki muhtemelen bir yerleri yanlış anladım. II. yedek akçe kısmı biraz havada kaldı zihnimde.
şirket 6 milyar net kar elde etti. 300 milyon yedek akçe ayırmak zorunda. geri kalanı dağıtacak ama II. yedek akçe kısmı?
ve bir de kurgusal olarak şirketin yöneticisi sahibi olsam net dönem kârının hele ki böyle bir büyüme hızındayken %50'sini değil %30'unu dağıtırdım, geri kalanı yatırım yapardım. ama iç borçlanma da bir seçenek, şirketin nakit akışı çok güçlü. fakat faizler yükseliyor. buna rağmen meselâ Tüpraş kasası tamamen para doluyken tahvil ihracıyla borçlanıyor. elbette ki bu insanlar senin gibi profesyonel yönetici ve iğne deliğinden hindistan'ı görme yeteneğine ve bilgisine sahipler. bunu nasıl izah ederiz?
mevcut koşullarda nasıl bir yol izleyeceklerini düşünmek daha mantıklı?
şirketin nakit sorunu yok tabi ama dönemsel olarak ödemelerin yoğun olduğu zamanlarda borçlanıyor. zaten kredibiliteside oldukça yüksek. istediği kadar parayı istediği zaman bulabilir. sürekli nakite ihtiyacı olan bir sektör perakende sektörü. tarım ürünlerine çok kısa vadede ödeme yapılıyor bildiğim kadarıyla.
nakit sorunumuz yok esasında ama geçen yıl yapılan borçlanmaların ne derece doğru olduğunu şimdi daha iyi anladık. çünkü %18-20 civaı faizle borçlanıldı. şimdi alınsa en az 50 faiz ödenecekti.
tıpkı ilk önce euro borcu kapatmayı istedikleri gibi şimdide yatırıma yöneldiler.
düşünün 800 milyon euro borcumuz olsaydı 24 milyar tl ederdi ve her yıl en az 12-13 milyar tl faiz ödemek zorunda kalırdık bugün
şirketin finansal kısmı profesyonellerin elinde. merak etmeyin.
şirket finansal anlamda kesinlikle çok iyi yönetiliyor. ben sadece kendi bilgimi artırmak ve derinleştirmek için soruyorum bunları. meselâ benzer bir durumda Tüpraş niye bu dönem borçlanıyor gibi sorular soruyorum kendime. onlar da en az Migros yöneticileri kadar işlerinde iyiler. sorduğum soruların temelinde konunun mantığını kavramak var. tabii emekli62 abimiz gibi bir duayen de başımızda olunca... insan durmaksızın öğrenmek istiyor.
Yeni başlık hayırlı olsun.
Sürekli baskı var. Bu kadar ayrışma beklemezdim. Bim ile epey ayristi.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
2024 yılı için Gıda ve Gıda Perakende şirketleri çok fazla dillendirildi kurumlar ve analistler tarafından. Haliyle süründürüyorlar.
Açıklama
Şirketimiz, ekli listede belirtilen 15 adet Migros, 12 adet Migros Jet, 3 adet Macrocenter ve kozmetik mağazacılığı formatında 17 adet Mion olmak üzere toplam 47 yeni mağazayı Kasım ayı içerisinde ekte belirtilen tarihlerde hizmete açmıştır.
30 Kasım 2023 itibariyle Şirketimizin toplam mağaza sayısı 3.290'tur
17 mion açmışlar ... Epey çok.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
şirketimiz çok rasyonal ve akılcı bir politika izliyor.
Mağazalaşmayı belirli bir orana getirdi önce....
son 2-3 yıldırda mağaza sayısı bakımından zayf olduğu İç Anadolu ve Karadeniz Bölgelerine ağırlık verdi. Hatta Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde dahi bir çok mağaza açıldı. Orayı belirli bir aşamaya getirdikten onrada Mion işine ağırlık verdi... ha yinede mağaza açmaya devam edior
son ayda 80-100 civarı mağaza açacağımızı ve yaklaşık yarısının Mion olacağını düşünüyorum
elektrikli araç istasyonlarınada ağırlık verilecektir son çeyrekte. - ki buda çok öenmi bir konu bu sene son aya kadar 13 bin togg ve 10 bin tesla satıldı. sadece iki markada 23 bin satış var. yıl sonunda bu rakam 30 bini totalde 70 bini geçecektir. bu araçların önümüzdeki yıldan itibaren sarj ihtiyacı orataya çıkacak . işte bizde o zaman devreye gireceğiz. zaten yolumun üzerindeki Migrostaki şarj istansyonunda dahi başladı şarj dolum şleri
Elektrikli araç çoğalıyor. Çalıştığım firmada dün bir tane aldı. 1650 TL. Byd atto çin arabası.şarz olayı sıkıntı olmaması için her yerde olması lazım. 30 dakikada yüzde 30 dan 80 e şarz ediyormuş hızlı şarz olursa. Kullanılacak belki sonraki arabaların hepsini elektrikli alabilirler. Migrosta uygun yerlere koyup müşterilere verecegi hizmet ile avantaj sağlar. Tabi kar ederek.
Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
işte tam da bu noktada migen sadece Migros ve iştirakleri önlerinde değil hem diğer şirketlere ekipman satışında hem de belki bizzat benzinlikler gibi şok (çok hızlı) elektrik dolum tesisleri kurup farklı bir noktaya gelebilir ki benim de beklentim bu yönde. hadi özgür başkanım, görelim seni. bugüne hep doğru adımlar attın, seni buralardan çok yerdim zamanında, sen son dönemde olumsuzu olumluya çevirdin, bu da neden olmasın?
Kimsenin keyfini kaçırmak istemem ama elektrikli şarj istasyonları şirket için öncelikli olmamalı. Buradan ciddi gelir geleceğini de düşünmüyorum. EV alanlar daha çok müstakil evlerinde ya da şirket otoparklarında normal kullanım fiyatlarıyla şarjı önceleyenler. Çünkü EV'lerin ekonomik olması böyle mümkün. Hızlı şarj istasyonlarında şarj etmek çok hesaplı değil. Bir kaç gün önce Ankara-İstanbul arasında Highway AVM' de mola verdim. Büyükçe bir şarj alanı oluşturmuşlar ama yalnızca iki araç vardı.
teknolojinin altyapı olarak oturup oturmayacağı küresel zeminde tartışılıyor. olumlu bir senaryoda bu masada da varız diyebilir ve hızlıca aksiyon alabilir şirket. ola ki teknoloji oturur ve benimsenirse ciddi kazanımlar olurken olumsuz bir senaryoda az da olsa kâr ettirecek ve zarar ettirmeyecek bir yatırım olarak kenarda bekler migen. tabi bir de migen'in yenilenebilir enerji alanında verimli yatırımlar yapıp yapmayacağını bilemeyiz. ges yatırımları şirketin enerji maliyetlerini sıfırlayacak noktaya getirilecektir, ötesi? işte burada da olası yüksek kazançlı bir hikâye var.
ama diyelim ki olumlu senaryoların çoğu gerçekleşmedi, nasreddin hocamızın dediği gibi "olmazsa da çay demleriz". ziyanımız olmaz.
Vayy beee, bim'e 120 liralık farktan getirdin 25 liralık farka.
Tahtacı efendi ile biraz sohbet edelim.
Şunu bilesin ki; 4 aydır yürüttüğün operasyonu bizler çoook deneyimledik.
40-50 arasındaki taş çatlatan operasyonlarından sağ salim çıkan yatırımcıları bu ucuz oyunlarınla saf dışı bırakmayı düşünüyorsan bence büyük yanılıyorsun... Nokta [emoji3]
SM-A715F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi