Tekrar tebrikler abi.
Birçok yatırımcının haftalık / günlük hisse aradığı ortamda herkesin örnek alması gereken bir portföy stratejisi.
Sermaye+Bilgi+Psikoloji
Syg.
Printable View
o kadar haklısınız ki, faiz artırma edebiyatı yap, borsa düşünce geri vites faizleri ne kadar düşürsem pazarlığı, aylık QE ne olsun vs.. big brother büyük darbeyi vurana kadar rölantide gideceğiz.
ben de bu takip işlerinden sıkıldım piyasalara vakit ayırmaya hevesimde kalmadı.
zorunlu bes yapıyom onun dışında kalan para olursa bir ay fiziki dolar bir ay fiziki altın, kafam rahat.
Sana ve güzel ifadeleri için diğer tüm arkadaşlara teşekkürler.
Bu vesile ile şunu da özellikle vurgulamak isterim. Tasarruf ve yatırım konusunda,
i-) evrensel doğrular
ii-) ülke bazlı, yerel doğrular
iii-) kişiye özel, nispeten detay doğrular var.
Mesela Amerikalı George un yerel doğruları bize uymayabilir. Bana uygun bazı doğrular da, size uymayabilir. Kişiye özel doğrular neye göre şekillenir,
i-) kişinin yaşı
ii-) başlangıç birikimi ve aylık düzenli geliri
iii-) Bilgi ve ilgi düzeyi
iii-) risk anlayışı Vs
Bu nedenle benim uzun vade yatırım stratejim bazı arkadaşlar İçin uygun olmayabilir. Yaşı 30 altında düzenli bir geliri olan, ancak başlangıç sermayesi çok düşük olan bir yatırımcı İçin...en doğrusu, çoğumuzun hem fikir olduğu şekilde, düzenli aylık alım yapmak ve kağıt doğru yolda olduğu müddetçe, satmadan düzenli biriktirmektir.
Finansal piyasalardan geçimini sağlayan bir profesyonel olarak, amacım uzun vadeli hisse portföyümü büyütmek olsa da..haber ya da yeni bir beklenti kaynaklı olarak, hisse kısa sürede( 6 ay ve altı süreler) %50 ve üzeri getiri sağlamış ise satmayı tercih edebiliyorum...herkes için ideal yol yukarıda bahsettiğim üzere farklı olacaktır.
U30 da bir şirket çay kahve su sebili için personel para topluyormuş yuh dedim
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sn Cauti bir yorum alabilirmiyiz. Beklentilerinizle ilgili
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Sn. Cautionary,
bu cümleleriniz çok mutlu etti. adeta beni tarif etmişsiniz.
tam tarif ettiğiniz personada olan ve uzun vadeli, temettü odaklı sanayii protföyü amacında olan biri için trakya cam konusunda ne düşünürsünüz? pp/dd oranı çok iyi görünüyor, temettü geleneği var ve iş grubu iştiraki.
Trakya cam benim portföyümde de var...hisseler için belirlediğim bir limit var, o miktarın çeyreği kadar...şu an uzun vade toplama döneminde.
Ancak, çoğu sanayi şirketi gibi, camlar da döngülerden çok etkileniyor...mesela 4 yıl yatayda sürünüp, 2 yıl çoşkuyla yükselebiliyor...çoşku döneminde alan, bir süre sonra realizasyon yiyip, bir de yatayda sürünmeye başlayınca saydırmaya başlıyor...gidip hisse tipiğine bakın, küfür, hakaret gırla.
Şunu demeye çalışıyorum...kağıtların karakterini bilmek lazım...çoşkuda alırsın, 2-3 yıl taşırsın, tl olarak zararda satarsın,..büyük reel kayıp olur...buna psikolojik olarak dayanmak zordur...bu nedenle, uygun zamanda giriş yapmak önemli,
Koca Ereğli bile, 2 yıldır sürünüyor...borsada Tüpraş gibi düzgün bir trende sahip hisse bulmak zor...Ereğli de döngüsel etkilerden muzdarip,,,3 yıl iyi gider, 3 yıl bezdirir...sanayi şirketlerinde bu duruma dikkat etmek lazım.
Beyaz yaka İçin fringe benefit denen ek faydalar candır...hatta bu iş o kadar üç boyuttaki, öğlen yemeğinden sonra meyve servisi yapan firmalar bile oldu:) basit gibi görünebilir, ama bu tür avantadan faydalar memnuniyeti arttırıyor...mesela yemek kartına yatan para maaş kadar kıymeti algısı oluşabiliyor...maaş, hak..hissiyatta bir fark yaratmıyor,,,ama 3-5 kuruşluk basit faydalar memnuniyeti arttırabiliyor.
Bence, çay kahve vs ücretli yapmak, dinlenme saatlerinden kesmeye çalışmak büyük ahmaklık...özellikle beyaz yaka çalışma ortamlarından bahsediyorum...beyin teri akıtan adamın, 8-10 saat yerine, adam gibi 6 saat çalışması, daha iyidir.
Verimlilik gibi, verimsizlik de bulaşıcıdır...beyin uyuşması yaşayan adama toplantıda bir şey anlatmaya çalışmak...1 kişi ile birlikte 10 kişinin de vaktinin ziyan olmasına sebep olur...günün yarısının toplantılarda geçmesi, ve bu toplantılardan doğru dürüst bir şey çıkmamasının sebebi Budur...zaten toplantılar, beyaz yakanın dinlenme ve kaçamak fırsatlarıdır:)
İlk çalıştığım yerde 20 sene önce .
Asgari ücretin yarısından fazla ticket verirlerdi . Her gün otellerde yemek yerdik bitmezdi .
Her öğleden sonra yaş pasta ve 4 e doğru kuru pasta servisi olurdu .
Her Cuma öğleden sonra happy hour vardı .
Sonra o şirketi Satın aldı büyük bir şirket tüm haklar bitti
Benim doktarasını yapmış çoğu bilgisayar mühendisi arkadaş kamuya geçti sonradan
.
MB Takasbank BİST gibi
sn cautionary ve sn duduya ve konuda yazan diğer arkadaşlara teşekkür etmeyi borç biliyorum ( malum itibar puanlarında dolaş da gel diyor)... çoğu yerde herkes trader herkes müthiş para kaldırıyor en üstten satıp en alttan alıyor... ama topic sahibinin dediği doğru da sadece bu günler değil borsada çoğu günler bu sözü
"Sıra dışı günler yaşıyoruz, piyasalar açısından oldukça zor...ayakta kalabilmek önemli...uzun vadeliler için cok sorun yok...trader larin çoğu böyle günlerde telef oluyor zaten"
aklımızda tutmamız gerekniyor
Makul olan düzenli, dalgalanması düşük kazançtır...her avcı vurduğunu anlatır, kimse ne kadar kaçırdığını anlatmaz.
Güzel bir hisse denk gelir, borsa %20 kazanırken, vatandaş %100 kazanır...öbür sene borsa %10 kazanır, adam %50 artış sağlar...ama ben iki yılda portföyü 100 den 300 e çıkaran yolu tercih etmem...iki yıl %20, %30 kazandıran yolu tercih ederim...100 den 300 e çıkan portföy muhtemelen üçüncü yıl 150 ye inecektir..ama diğer portföy muhtelen %10-%30 arası bir kazanç sağlayacaktır...ve üçüncü yıl sonunda ilk iki yıl harikalar yaratan portföyü toplam getiride geçmiş olacaktır.
Bu nedenle uzun vade hisse yatırımı ile, uzun vadede ciddi varlığa sahip pek çok yatırımcı görmek mümkünken..trade ile abad olan hemen hiç yoktur...%1 çıkar belki, o da para kazanmıştır belki...ama sağlığını, aile huzurunu kaybetmiştir..yani trade ile çok iyi kazanmış olan dahi, aslında uzun vadede çok şey kaybetmiştir.
İleride, MBA öğrencilerine portföy yönetim stratejileri konulu bir ders anlatırsam...ilk derste anlatacağım şey, olasılık dağılım eğrisi, standart sapma, varyans filan olur...çünkü bu matematiği anlamayan, iyi bir yatırımcı olamaz bence.
Risk kelimesi Türkçemize yanlış geçmiş maalesef...risk, beklenen durumdan sapmadır aslında...yani her iki yöndeki sapma da risktir,,,bu nedenle terminoloji olarak aşağı yönlü, ya da yukarı yönlü risklerden bahsedilir...bir piyasada, benchmark, mesela u-100 yıllar itibariyle, %10-%15-%5 kazandırmış...ama yönetilen portföy %30-%50-%10 kazandırmışsa...bu portföy yönetimi risklidir ve uzun vade için tercih edilmemelidir.
Kulağa tuhaf geliyor değil mi? Evet, borsa %10 kazandırmışken...birisi ben %100 kazandım diyorsa, bence uzun vade yatırım açısından başarısızdır,
Hocam,
Pegasus'u kaçıranlar sizden yeni kağıt duyumu arıyor gibi bir his var içimde. Halbuki sizin yönteminize göre hangi kağıdı seçeceğimiz stratejileri öğrensek yani balık tutmayı keşfetsek daha iyi bir değer yatırımcısı oluruz.
Diğer yandan risk yönetilebilir iken belirsizliği naıl yöneteceğiz?
Öyle bir şey yok. Uzun vadede bist enf. i ezer geçer geçmişte çalışılmıştı.
Sorun şu. Gittim cukel ve kepez aldım. Bist te miyim bist teyim enflasyonu geçtim mi ohoo... cukel kepez ne oldu? Yoklar artık. Para ne oldu? Yok. Hanı bist 30 enf. i geçmişti? Geçti ama batmadıysan :)
Dolayısıyla ivmeli pozitif giden, fiyatı ucuz, geleceği parlak herkesin almak istediği kağıtları alıp hatta mümkünse bist 100 dışından bist 100 içine kağıtlar taşıyıp bunu da 10 15 20 sene sürdürmek mevzu. Bilanço analizi konjonktür analizi risk dağılımı alış satış noktaları belirlenmesi gibi temel kalemleri çok rahat ve mümkünse yarı otomatik yapıyor olmak gerekiyor ( beyaz yaka jargonuna bakar mısın ) sonrası kendiliğinden geliyor zaten. Ben bunu yapar hale daha 1 yıl önce gelebildim, öncesinde kazandım ama anlıyorum ki şanslı imisim.
Hedef bist-100 ü %10-20 arası yenmek olmalı,,bunu becerebilirsen, bist reel olarak %3-5 kaybettirse bile, senin portföyün 6-7 yılda reel olarak ikiye katlanır...20 senede yaklaşık olarak portföyün reel olarak 8 e katlanması demek olur..bu da mutlu bir emeklilik için yeterli birikim demektir.
Borsamız dolar bazlı hemen hemen aynı yerde debelenir,,,eğer düzenli küçük alımlar yaparsanız maliyetiniz ortalama 15000-20000 dolar arası olur.
Bu başlık bu amaçla açıldı...hep birlikte çok güzel paylaşımlar yaptık...bu şekilde aslında yolu gösterip, biraz da açıyoruz...gerisi öğrenmek isteyenin, çalışmasına ve çabasına bağlı.
Bu arada, kendi portföyüm ve hisse tercihlerim konusunda somut örnekler paylaşıyorum..bazı şeylerin hayal olmadığını göstermeye çalışıyorum..yoksa bir süre sonra bu tür paylaşımlarım da olmayacak.
Dediğin gibi, mevzu kişinin kendisinin kendi özgün yolunu, yöntemini çizebilmesi, yoksa taşıma suyla değirmen dönmez.
Zaten bu başlıkta ezbere işlem yapan pek yoktur..hisse paylaşımlarımız, dikkat çekmek içindir ve herkesin kendi analizlerini kendisinin yapması esastır.
sn nosfeçağrıya katılıyorum... sürekli bilançoları, ülkenin ve dünyanın durumunu ve sektörleri inceleyerek ve gerekli değişiklikleri yaparak sn cautionarynin yaptığı gibi uluun gibi kağıtlarla ya da sn dudunun keşfettiği Poltk gibi hisselerde daha fazla kazanmak mümkün... tabii ki garanti isterseniz sepet yapmak şartıyla...
geçmişte sn vedat k sanki kasved idi nicki, tarafından dile getirilen değer yatırımcılığı vardı... eğer bir hisseyi çok iyi biliyorsanız ve gerçekten piyasanın gözden kaçırdığı bir şeylere ulaşmışsanız bir hisseye daha fazla ağırlık vererek toplamaya başlarsınız. şansınız da yaver giderse piyasanın çok üzerinde getiri mümkün. tabii ki tersi de olabilir ama ucuz kağıt almışsanız ve ederi sizin için daha fazla ise çok da piyasaya bakmadan bekleyebilirsiniz...
bir de miktar önemli... eğer birikiminiz çoğalmışsa mutlaka portföy oluşturmalısınız...
Anlıyorum. Aslında en güzeli sektörleri incelemektir. Ardından şirketler kendiliğinden gelir.
Hangi sektörü incelemeye başlayacağımızın da somut kriterleri oturtturabilirsek en azından kendi adıma faydalı olur.
Örneğin 2020 ve sonrasında Türkiye ekonomisinde fark yaratacak sektörler?
Züccaciye (örnektir ve borsada temsili yoktur) sektörü şu nedenle diyebiliriz.
Ancak sektörün gidişatı konusunda objektif bilgi sahibi olmak. Ardından rekabetçi firma bulmak kolay olmasa gerek...
Ilk paragrafa katiliyorum, fakat sanirim sizin iki ders acmaniz lazim. Istatistik ve sonrasinda finans :)
Son paragrafa da 99% katiliyorum; benchmarka gore yuksek beta ile bunu yaptiysa manasi yok, ote yandan alfa yaratabildiyse orada o adama saygi duyarim. :)
Ben de böyle düşündüm çokça. Sonra Warren buffet ın hava yolları ile ilgili sürekli yatırım yapıp hep de zarar ettiğini okudum kendi ağzından.
Yani düşünsenize, uçakların bir ulaşım aracı olacağını tahmin ediyor ve buna yatırım yapıyorsunuz neticesinde kaybeden oluyorsunuz fakat bütün düşündükleriniz gerçekleşiyor.
Mesela bugün de bundan 5 yıl, 10 yıl sonra elektrikli otomobillerin çok daha revaçta olacağını hatta belki de benzinli otomobil satışını geçeceğini ön görmek maalesef bize şu an doğru konumlandırma yapabileceğimizin garantisini vermiyor...
SM-G955F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Peki uçak üreticilerine yatırım yapsa sonuç aynı olur muydu.
Elektrik otomobillere değil ama onun bataryalarını geliştiren firmalara yatırım yapabilirsiniz. Tek problem kazanacak teknolojinin kimde olduğunu bilememek.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi