1 milyon için hayat sigortası yüksek çıkar 30-40 bin çıkabilir yaşa göre değişir tabi
SM-A525F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Printable View
İstanbul’da ortalama bir evin maliyeti 1 buçuk milyon TL olmuş.
Bir çok yerde durum böyle zaten artık
Ben bir doktor olarak yemeden içmeden aldığım TÜM maaşı versem yine 20 sene ödemem gerekecek
Öğretmeni, hemşiresi, mühendisi, asgari ücretlisi bizden de beter durumda. İNANILMAZ
https://twitter.com/antihistamink/st...50325693779971
35 yaş için tahmini 13-14 bin tl peşin çıkar, yıllık ödeme seçerseniz 20bin tl olur her sene 2 bin tl şeklinde, yani ilk krediyi alırken 2bin tl ödersiniz, diğer taksitleri de enflasyona ezdirirsiniz.
1 milyon için banka masrafları kısaca;
5 bin kredi masrafı
2 bin expertiz
2 bin hayat (ilk yıl taksidi)
bin tl dask ve konut (kredi alınmasa dahi yaptırılması gereken sigortalar aslında)
bin tl ıvır zıvır.
toplam = 11 bin tl max.
Daha önce bir gönderimde yazmıştım, bir zamanlar birkaç milyon dolar istenen rezidanslara, şimdi 400 bin dolar istenmesi "ev fiyatları uçtu kaçtı coştu" türünden haber yapılıyor.
Brsci nickli üye uzun zaman sonra 2017'yi hatırlatınca ben de bir hesap yapayım dedim.
Dolar 3,5-3,8 civarıyken 350 bin liraya (kabaca 100 bin dolara) satışa koyulan alt katımı, 30 bin dolara alma hedefim vardı.
Benim beklediğim kadar dibe düşmeyip 55 bin dolara satılmıştı.
Şimdi emlakçıma "o daire 60 bin dolara gider mi" diye sordum. "Çok zor abi. O rakama daha güzel satılıklar var" diyor.
"Evler uçtu kiralar coştu" diyenlere verdiğim tepkide haklı olduğumu bir kez daha gördüm.
Egede ve akdenizde durum nasıl bilmem ama, istanbulda hiç bir şeyin "reel olarak" coştuğu yok.
Medyada yapılan goygoy mesnetsiz.
Ev fiyatları ve kiraları, diğer mal ve hizmetlerin fiyatlarından ayrışmadı.
Herhangi bir şeyin fiyatı ne kadar yükseldiyse, benim çevremde ev fiyatı ve kirası da o kadar yükseldi.
Ama TV'yi açıyorsun, gazeteleri okuyorsun, forumlara bakıyorsun, herkes ev fiyatlarıyla yatıp, ev kiralarıyla kalkıyor.
Feministlerin çığırtkanlığına benzedi bu iş.
İnsanlar hep "asgari ücretli nasıl kira verecek" savını öne sürüyor.
Oysa ki asgari ücretli düşük eğitimli kesim "geleneksel kafa yapısına" sahip olduğu için ev sahibi olmaya daha meyilli.
Soğan ekmek yer, yavan ekmek yer, köyden getirdiği bulguru yer, eninde sonunda başını sokacak bir yere sahip olur.
Bütün gürültüyü yapanlar, az buçuk üniversite mezunu, modern takılan, bekar yaşayan, ve tek maaşla her şeyin en iyisini hak ettiğine inanan kesim.
Şımarık yetişmiş, 25-40 yaş arası Y kuşağı.
twitter da döviz cinsi kiranın serbest bırakılabileceği gibi bir söylenti var.
ihtimal vermiyorum ama konutları kapsayacak şekilde gelirse ciddi etkisi olur.
Döviz cinsi olmaz belki ama, KKAKA (Kur Korumali Aylik Kira Aidat) olur.:oleyo:
25-40 yaş aralığı nasıl şımarık yetişebilir ne biçim bir zihniyet bu.
Sözünü ettiğin nesil mevcut hükümet yüzünden her türlü haksızlığa uğradı ve uğruyor. Lise üniversite sınavlarında hilelerle hakları olan okullara gidemediler. Mezun oldular torpilleri olmadığı için işe giremediler, işe gireni asgari ücretle sömürüldü. Birilerinin cepleri dolacak diye marketten meyve sebzeyi tane ile alabiliyorlar. Önceki nesiller 1 maaşla aile geçindirirler ev sahibi olurlardı. Bu nesil ise kendi karınını zar zor doyuruyor.
Gençliklerini yaşadıkları 90'larda ve 2000'lerde çoğu fakirlik görmedi.
O dönemi iyi hatırlıyorum. Gak deyince play station, guk deyince cep telefonu.
"Okusun benim çocuğum" diyen anne babalar vasat zekalı çocuklarına habire dershane parası ödediler.
İte kaka çemişgezek üniversitesini kazanan gençler de kendilerini özel insan sandı.
Okul döneminde baba parasıyla ev kiralamaya, geçinmeye, evde kızlarla alem yapmaya alıştılar.
Sonra gerçek hayat başladı.
Her istediğinin olmasına alışan gençler, aldıkları kuş kadar maaşla eski bolluğu devam ettirebileceklerini sandılar. Hayal kırıklığı yaşayınca da, bu duruma bahane olarak buldukları ilk günah keçisi "zalım ev sahipleri" oldu.
Torpil vs, bunların sorumlusu ev sahipleri değil.
Başka zaman hükümete söverler, şimdi "hükümet şu kiralara bişey yapsın" diyorlar.
Bakın "vergiler indirilsin" falan demiyorlar dikkat edin.
Beklentileri devletten değil, benim cebimden, benim rızkımdan.
Bu tipler aç kalsa, devletten istemek yerine benim evimi yağmalar.
Ben ağaoğlu veya mehmet cengiz değilim.
Ben yepyeni bir daireden aldığı komik 1800 TL kira ile market sepetini sadece 3 kere doldurabilen sıradan bir vatandaşım.
Haklarını kim yediyse gidip ondan istesinler.
Atasehir ve Kozyataginda ev fiyatlari ve kiralar firlayacak
https://www.patronlardunyasi.com/hab...k%C2%A0/263484
Djoz yorumlarınız hayattan öğütler veren gerçekten sürükleyici ders niteliğinde tebrikler
80 lerde enflasyonun allahı vardı , kiracıydık o zamanlar kirayı düzenli ödeyen insan gibi evde oturana sembolik bi zam yapılır geçilirdi . millet o zaman malmış demek ki . yamyam gibi insanların maaşına çökmeyi akıl edemiyormuş. bazı şeyler toplumsal uzlaşı ile halledilecek. maaşlara zam gelmediği sürece bir yerde kiralar ödenemeyecek . adam gelip oturacak eve sektire sektire ödeyecek mecbur napsın ? ölsün mü ?
bir milyonun aylık taksidi bu.:21.631,14 TL... bu taksidi kim ödeyebilir ki?
parası olanlar da bittikten sonra satıcı çok, alıcı yok dönemine gireceğiz..belki de girdik...
bir sene önce olmayan alıcı, nasıl palazlandı da alıyor???
https://www.dunya.com/sektorler/emla...-haberi-620972
Analiz - Konutta fiyat yükseliyor, alıcı yok
--2. el satışların ne kadarı, eş dost arasında ucuz kredi almak için yapılmıştır?
Kredi için 'formalite konut satışı'na dikkat
https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...dikkat-5369146
Ülke insanının alım gücü belli
Bu fiyatlar uçuk olmakla beraber, inşaat malzemelerindeki fahiş fiyatlar bu yüksek fiyatları destekliyor
Bu arada yüksek getirili faizin yanında evin fiyatına göre komik duruma düşen kira getirisi akılları bayağı bulandırıyor
2 milyona ev alıp 5-6 bin TL ye kiraya vermek mi, 2 milyona 500 TL faiz getirisimi ? Evin fiyatına yerinde durmuyor deme, yükselişe devam edeceğinin garantisi yok
Kısacası bu fiyatlara ev alabilecek büyük bir kitle yok
Eve ödediğin paranın yanında aldığın kira para değil, devede kulak bırak bedava otursun
yaş aralığı yanlış olmuş. 35 - 45 dememeniz lazımdı.
25 - 35 aralığı çalıştı okudu mezun oldu, para yok, maaşlar çöp, çalışsan da bişey kazanamıyorsun çalışmasan da. Evet biraz rahat yetiştiler belki bir nebze. Ama çok azı? Siz İstanbul bebelerinden bahsediyorsunuz. Anadolu gençliği gene ezildi sömürüldü dandik bi diploma alana kadar 5 işte çalıştı.
Ben 35 - 45 grubundayım az akıllı olanlarımız köşe oldu, benim gibi salaktan az hallice olanlar bile bi şekilde yuvarlanıp gidiyor.
Türkiye 10 Yıl(120ay ) Vadeli konut kredisi veren bankalar varmı?
Vaybe piyasaya bak %80 nakit calisiyor
Nasil bir nakit bollugu arkadas bu?
https://i.ibb.co/CbT5szT/FQr-TIip-VEAABVs-I.png
Her nesil bir öncekinin ya sefasını sürüyor ya cefasını çekiyor. 2001 krizinden çıkış ve devamında 2007’e kadar olan dönem ekonomik anlamda altın yıllardı. 2013 fed kararına kadar bu periyodu uzatabiliriz. Bu dönemin özellikle ilk yıllarında 30-40 arası olanlar belkide en şanslı dönemi yaşadılar.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Biraz ufak atın. Enflasyonun Allahı olan dönemde sembolik zam yapıp geçersen 5 yıl sonra o kirayla 5 ekmek bile alamazsın.
Hakkını isteyene yamyam dendiğini de gördük ya pes.
Siz en iyisi yamyamlara maaşınızı yedirmemek için çadırda oturun.
Ya da onlar evlerini boş bıraksınlar ki yamyamlar beleşe çökmesin.
Hayret bir şey ya.
Ortada bir mal var, malın sahibini "kurtaracak" bir rakam var, ister tutarsın ister tutmazsın. Bu kadar basit.
Markette 20 lira etiketi olan ürüne sen zorla 10 lira atıp, kapıdan çıkar gidesen bunun adı hırsızlıktır.
Ama konu kira olunca nedense insanlar sanki malımıza ortakmış gibi konuşuyor.
Banane senin maaşından? Geçinemeyen köprü altında yatsın bana ne?
Evi alırken benim ebem şeytilmiş, kiracının ebesine sıra hiç mi gelmeyecekti yani, ne var bunda?
Siz hayatı ne sanıyorsunuz be?
sanki olayı şahsileştiriyor muyuz ne?
Kiracılarımın çoğu 4-5-6 yıldır oturuyor. Ama kombi arızaları kanunen benim cebimden çıkıyor.
Yepyeni teslim ettiğim ve düğmesini bile çevirmediğim kombilerin arızasını ben ödüyorum.
Sonra tanımadığım etmediğim adamın biri gelip bana yamyam diyor.
Gel de sakin ol şimdi.
ne bu hiddet bu celal, bahsettiğin kitle (y jenerasyonu) korkunç şekilde hakkı yenen bir nesil, eğitimli olmasına rağmen hak ettiğini kazanamayan bir nesil...
yalan yanlış uydurma profiller oluşturup kendi kendine nefret pompalıyorsun.
geçen de forum böyüklerinden biri bu sayfada kiracısının kapısının mapısını kırmaktan falan bahsediyordu :kmk:
kendini derebeyi sanan ev sahiplerine ödenemeyen kira şoku... yakında sinemalarda...
Türkiyede hakkı yenmeyen nesil mi var?
Nefret pompalamayı da ilk başlatan ben değilim biliyorsunuz.
Ev satın almaya parası yetmeyen, ev sahiplerine şerefziz der,
ev kirasını çok bulan, ev sahibine yamyam der,
medyada gece gündüz ev kiraları konuşulup ev sahiplerine nefret kusulur,
eh biz de duvar değiliz sonıçta..
Sabır sabır yeter artık. Kimseye zorla ev vermedik.
Mal bu fiyat bu kardeşim. Beğenmeyene verelim bir top, sektirsin gitsin.. Daha ne yapayım.
Mallara çökecekler diyorsunuz yani. Bildiğimiz gasp.Alıntı:
kendini derebeyi sanan ev sahiplerine ödenemeyen kira şoku... yakında sinemalarda...
Mümkündür, her konuda kendini haklı ve mağdur gören zihniyetten beklenir.
Bu ülkede hoşlandığınız kişiye "onun rızası dışında" çiçek bile veremezsiniz, taciz suçudur.
Ama ev sahibinin rızası dışında evine malına mülküne çökebilirsiniz.
https://i.imgur.com/bDlEp8d.jpg
Ev almak konut kredisiyle de imkânsız: Aylık taksitler 21 bin TL’den başlıyor
https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonom...liyor-7085764/
Arkadaşlar , birbirinizi tanımıyorsunuz ve şurada yazılan bir kaç paragrafa bakarak olayı şahsileştiriyorsunuz. Belkide aynı şeyi savunuyorsunuz ama baktığınız pencere farklı. 80-90 lı yılları yazan arkadaş çok doğru yazmış. Bizzat yaşadım. Ama bugüne uyarlanamaz. Çünkü ; o zaman bu kadar sığınmacı - göçmen vb. yoktu. İnternet ve çok kanal tv. yoktu. İnsanlar daha gelenekçi, daha naifti. Özaldan sonra ( benim memurum işini bilir ) hızla insanlar paranın gücünün insanlığı satın aldığını gördüler. Köyünde , hizmet için gelen en küçük devlet görevlisine bile sofra donatan cömert köylümüz , büyük şehirlerde ki çocuklarının yanına gittiklerinde baktılar ki ; parasız su bile vermiyorlar. Ölüyorum desen kimse dönüp bakmıyor. İşte o zaman - ben enayimiyim - dediler ve köyüne döndüğünde kendisine davranıldığı gibi davranmaya başladı.
Ev sahibi- kiracı ilişkisinde hukuk ne kadar iyi düzenleme yaparsa yapsın, mesele iyiniyet olup olmamasıdır. Her iki tarafta vicdan sahibi olduğunda sorun kalmıyor. Ben çalışırken tayin olduğum şehirlerde ev alana kadar oturduğum kiralık konut sahipleriyle halen bayramlarda telefonlaşırım. Bazılarıyla özel dostluklarımız olmuştur. Aynı şekilde başka şehire tayin olduğumda ise almış olduğum konutu kiraya vermiş ve kiracılarımla çok iyi anlaşmışımdır.
Şu anda hem kendim Ankara da hem oğlum İstanbul da kiracıyız. Evleri kiralarken ev sahipleri çok tedirgindi. Çok aldatılmışlar. Bu nedenle ilk 6 ay çok zor dialog kurabildim. Sonra karşılıklı jestlerle güven sağlandı. İstanbulda 1+1 kirası 2 bin tl. Bu temmuzda oğlum ünv. nin kendi yurduna geçecek ( güvenlik nedeniyle ) . Şu anda bu daire en az 4 bin tl. Ben daha şimdiden ev sahibine temmuzda boşaltacağımızı söyledim. Buna rağmen kombisinin bakımını ( kış bitimi ) 400 tl. vererek yaptırdım. Kendisinin haberi bile yok. Bakım servis belgesini kombiye yapıştırdım. Çıkarken görsün diye.
Mal kolay kazanılmıyor. Kira veriyorum o halde istediğim gibi kırarım- dökerim demek apayrı bir karakter meselesidir. Ev sahibi açısından da bakınca ; adam 2019 - 2020 de evi kiralamış, düzenli ödemesini ve kira artışını yapmışsa şimdi etraftaki emsal evlerin kirasını dayatmak ta ahlaksızlıktır. Zira kiracının da geliri bellidir. Bilerek kasıtlı kirayı düşürmüyor veya enflasyon artışından sorumluluğu olamaz. Burada 5 yıllık süreyi beklemek ve şartları yeniden konuşmak doğru olandır.
Sağlam teslim aldığı şeyi bozuk teslim etmeye hakkı olduğuna inanan kiracı tipi.
Sıfır badanayı da kirletip veriyorsundur Allah bilir.
Sayın Ressam çok güzel söyledi. İyi niyet çok önemli.
Aşırı yüksek enflasyona girdik gireli 2 kiracıyla zam pazarlığımız oldu. İkisi de tüfenin bir miktar üzerinde zam yapmayı kabul ettiler sağolsunlar.
5 yılı dolanlardan da piyasanın 800-1000 TL kadar aşağısını isteyeceğim.
Ama sanal ortamlarda isyan edenlere bakıyorum, alayı bedavacı takımı.
"Ev sahiplerini asalım keselim" zihniyeti. İyi niyet göremiyorum.
Bir youtube yorumunda rastlamıştım, herif cimer'e yazmış "ev sahiplerine devlet bir şey yapsın" diye.
Sanki suç işliyoruz da, hükümete şikayet ediyor.
Soğan fiyatı da yükselmiş. Hadi cimere şikayet edelim soğan depolarını bassınlar.
Salkım domates üretenler ise tam idamlık.
Et ve süt üretenleri de ev sahipleriyle birlikte falakaya yatıralım. Ondan sonra Türkiye cennet olur.
Olur mu dersiniz?
Pahalılığın kaynağı bu saydığım kişiler mi gerçekten?
Sayin djos. 5 yili dolan kiraciniz hayir yasal oran üzerinde zam yapmam derse nasil bir yol izleyeceksinizM2101K6G cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.