forex.com 8,796
binance.com 8,848
Printable View
forex.com 8,796
binance.com 8,848
Tüik verilerine inanmıyorsunuz gelir durumu verilerine mi inanıyorsunuz . İşinize gelene inanmaya devam edin. Çevremde 20 tane esnaf var. Vergi levhasına bakarsan açlık sınırında ama altlarında BMW -Mercedes . Memleketin yarısı kayıt dışı. yahu şu forumda bari yapmayın açlık sınırı muhabbetini. Gidin Twitter'a ergenler belki yer.
Hiçbir ülkeden almamışlardı… Küba yerli corona aşısı Abdala’nın sonuçlarını açıkladı: Yüzde 92 koruyor
https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/...ruyor-6499268/
Bu da olumsuz olan haber, İsrailde aşılı vatandaşlar da covide yakalanmaya başlamış:
Israel faces virus surge as vaccinated Israelis catch Covid-19
https://www.yahoo.com/news/israel-fa...082159043.html
şerro 8,69 direncinde buradan düşerse 8,31 i takip edeceğiz. Şimdi ciddiye alan malan olur :evil::kahkah:
YTD.
Bittirgitcoin düşüyor alanlar ağlıyorlar bittirgitcoin kadar çöp bir şey yok
Giyim mağazası olan bir arkadaşım,Bitlicone Yüz bin TL yatırmış.. Şimdi inmiş parası 30 bin TL civarına.. söyledim ki,Minare gölgesine para vermişsin..Bu gidişle o parandan da olursun....;-))
Diyor; Bu işe iyi ki 3-4 yüz bin TL yatırmamışım ..
-Biraz geç akıllanmış..;!..:-))))
Var.
Küçük Emrah da coin çıkarıyormuş.
Yapmış olduğu yatırımlarla adından söz ettiren sanatçı Emrah'a sert ifadelerle tepki gösteren ekonomist Özgür Demirtaş, "Arkadaşlar şarkıcı türkücüler adına koin çıkarılacağı haberleri okuyorum. Böyle şeylere asla ve asla yatırım yapmayın. Hakkımı size helal etmem" ifadelerine yer verdi.
şerro 8.69 aşağı kırmış....Bakalım bu hafta kaçtan kapanacak!!!!
doların hareketleri neden bu kadar keskin? birkaç kuruş oynama olsa neyse ama ya çok dik ya da çok yokuş...
100 bin kişiye düşen vaka sayısı
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...78bc9c9ccc.jpg
1.Kütahya
2.Bolu
3. Eskişehir
4. Ağrı
5. Rize
6. Eskişehir
Tcmb/kavcıoğlu:tl’nin itibarını artırmak için zorunlu karşılıklarda değişiklik yapabiliriz
Kavcıoğlu: Yeni swap anlaşmaları için 4 ülkeyle görüşüyoruz. Ikisiyle çok iyi noktadayız
Tcmb başkanı kavcıoğlu: Rezervlerin güçlendirilmesi hedefimize sıkı sıkıya bağlıyız
İlk grafik enteresan..Reel efektif döviz kuru gibi..
Şu an 60 da bu kur..
2008 de falan işte 120 leri görmüş..
Sizin grafikde aynı şeyi söylüyor..
4 den 8 e gitmiş dolar kuru..
Yani 2008 de 100.000 dolar alan adam faiz de kalsa idi şu an 50.000 dolar alabilir..
İşin özeti budur..
https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...+-+Mayis+2021/
Öte yandan 2001 2009 arası da dolarcılar 3 de birine düştüler..Faizciler karşısında..
Yani 2001 de dolar bozup tl ye geçen 2009 a gelindiğinde 3x dolar alabiliyordu..
20 senelik total bakıldığında 2001 zirvesinde dolar alanlar faizciler karşısında yenik..
Diğer grafik zaten borsacılar tarafından çok iyi bilinen bir grafik..
SWAP yine gündem olmuş..pandemi başında da gündem oldu hatta FED ECB falan diye atıp tutanlar oldu idi..
Katar dışından da kimse olmaz dedik idi..
Şimde katar ve çin dışında kimse tl euro falan verip de tl almaz karşılığında..
Bizim kiler yanaşmaz.
TL yi eline geçiren açığa satar çünkü anında..:)
Teşekkürler yorumlar için, ben de kendi yorumlarımı yapayım. İlki reel efektif kurun mantığına çok benziyor, neden uğraştın yaptın derseniz, TCMB'nin reel kur verisi çok geçmişe gitmiyor. Ben son 40 yılın dip ve zirvelerini görmek istiyorum. Yoruma gelince;
1- Son 40 yıl içinde günlerin %94'ünde dolar şu an bulunduğu seviyelerin altındaymış. Dolayısıyla uç zamanlar yaşıyoruz.
2- Doların zirvesinin bugünkü kur ile 12.2 olduğunu görüyoruz. Yani bugün bu ülkede sağlam bir felaket olsa gideceğimiz maksimum değer bu seviyelerde bir yer olacak. Bunu bir köşeye yazalım.
3- 8.5 - 9 aralığının üstü hakikaten kriz zamanlarında gidilen bir alan. Tarihsel olarak bakarsanız Tansu Çiller'in 1994 krizi ile 2001 krizi haricinde o alana giriş yapmamış. Girince fazla duramamış. Bunun sebebi muhtemelen bu bölgede hem Türk varlıkları çok ucuzlamış oluyor hem de cari denge TL lehine değişiyor. Bu nedenle ülkede çok sağlam bir kriz veya rejim değişikliği vs gibi bir şey beklemiyorsanız dolardan reel değerleme beklemenin giderek zorlaştığı bir alandayız. Bana ülkede kalıcı değişiklikler olmadığı sürece 8 ile 10 arasında hareket eder gibi geliyor. Daha üstü ve altı kalıcı değişiklikler gerektiriyor.
Gelelim ikinci grafiğe, bu basit bir USD bazında endeks grafiği değil. Öyle olsaydı, 2001 dibi 40 cent olurdu ama gördüğünüz gibi 80 centte. Bu grafiği önemsiyorum çünkü çok duyuyorum "Biz 40 centleri gördük, şu an 160 centteyiz ucuzuz sanmayın" diye söyleyenleri. Bu grafik biraz onun altını oyuyor. Diğer bir konuda aradan 20 sene geçmiş şirketler aynı değil, ekonomi aynı değil. Herşeyi bırak arada teknolojinin gelişmesi nedeniyle oluşan verimlilik artışları var. Halen bir kriz durumunda düşebileceği bir alan olduğuna ben de inanıyorum ama rejim değişikliği, iç savaş gibi ekstrem durumlar haricinde bu alanın düşünülen kadar olduğuna inanmıyorum. Bu arada bu analiz XU030 hadi bilemedin XU100 için geçerli, XUTUM çok farklı bir konu. Orada alanın çok olduğunu düşünüyorum.
Valla sizin analizinize katılamayacağım,reel efektif döviz kuru açıklanan enflasyona göre hesaplanıyor.Bizde açıklanan enflasyon rakamlarına dayanarak yapılan tüm analizler bence gereksizdir.Bizde enflasyon rakamları palavra o rakamların üstüne analiz falan yapılamaz.
Ben olsam cari açığa göre analiz yapardım ,cari açık varsa dolar artmalı,cari açık sıfırlanana kadar dolar ucuzdur,cari fazla verene kadar doları artırmak şart.
Borsaya gelince uzun süredir gavurlar bambaşka bir şeye hazırlık yapıyor gibiler,adamlar her fiyatdan her fırsatta kaçıyorlar.Bir bildikleri var ya neyse.
Gerçi amerikalılar da enflasyon konusunda yalan söylüyorlar da bizim kadar işin b.... nu çıkarmıyorlar.
Neden kaçar gibi gidiyorlar diye sormaya korkuyorum desem kaç kişi inanır ???
Bu soruyu ocakta paralı üstad geçinen tiplere sordum maalesef abuk sabuk cevaplar aldım hatta bi tanesi gitsinler bizim için daha iyi tahtaların çıkışını engelliyorlar dedi , sonra yakın zamanda Isik Gökte yi izledim "nerede o güzel insanlar neden gidiyorlar ve gelmiyorlar o güzel insanlari kazanmalıyız " gibi konuştu şimdi bunların hangisi doğru ???
Akla gelen fikirlerimi yazmak istemiyorum ,ancak bıyıklı yabancı tarzı durum düşülerek mümkünse son 20 yılın ki , 2001 ve 2008 global krizlerini de görmek üzere bist teki yabancı hareketinin ciddi bir yoruma ihtayaci var.
Maalesef yorumlar analitik olmaktan uzaklaşıp duygusal , hatta romantik saçmalama düzeyine düşüyor , bunu Mr .Spack bilimselliği ile analize ihtiyaç var.
Valla 2001 öncesi de 2008 öncesi de önce gavurlar çıkış yapmıştı.Biz olayı en son şeettik.2001 de dolardaydım da 2008 de baya dayak yedik.Bu ara gene bir kağıda dayanamadım girdim.Ama kafam karışık.Hele 6 aylık bilançosu gelsin duruma göre bakacağım artık.
0.75%'im bist100'de.
Maksat heyecan olsun. :)
Coin'de daha çok param var şu an :D
Yabancı borsalar güzel bence. Buraya yumulacağım daha çok. ABD çökünce dünya çöküyor. TC çökmüş, çıkmış kimsenin umrunda değil.
Dünyada basılan para ile , bistteki şirketlerin mal ve hizmet potansiyelini karşılaştırın veya var olan emlak portfoylerini , nereden bakarsanız bakın bu anlam veremediğimiz (vermek istemediğimiz ) fiyatlamanin pek çok hisse için hatta özellikle bist 30 için önemli bir nedeni olmalı , bistte yabancı oranı 40 larda , bir iki bankayı da çıkarın bakalım yabancı oranı ne olmuş , bu durum dünyada borsalarin rekor kırdığı bir dönemde olması işi fevkalade mühim bir hale getiriyor . Yani bütün dünyada çöküş olsaydı tamam derdik .Fiyatların karlılık ve diğer rasyolarla neredeyse ilişiği kesildi.
Valla iyi yerden yakalarsan borsadaki para da hiç bir yerde yok,o yüzden ben borsayı severim,ama az ama çok borsada hep param olur, ilerde de olacak,serde kumarbazlık var maalesef.
Ama elbet şirket seçimi kağıt seçimi çok önemli,misal bankaların bilançoları külliyen yalan,bir kuruş yatırmam.Bu bilançolara spk nın izin vermesi aslında sermaye piyasalarımızın ayıbı ama maalesef bizim memleket böyle.
Heyecan arayanlar için Kipris ta var :)