Cauti bey aksa konusunda sizi tebrik etmem gerekiyor.Yanlis hatirlamiyorsam ucuz oldugundan bahsetmistiniz.Fiyati baya yukseldi.
Saygilar.
Printable View
Cauti bey aksa konusunda sizi tebrik etmem gerekiyor.Yanlis hatirlamiyorsam ucuz oldugundan bahsetmistiniz.Fiyati baya yukseldi.
Saygilar.
Sn cautinr baskan, sayfanizi okuyorum maalesef kendi kafamin dikine hep gittim, sonuc pek tabi ki; husran.
Su anda yeni hisse olarak neler var takibinizde. Cevap vermesenizde tesekkurler. Saygilat
SM-G935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
İhtiraslı bir genç olarak bu söylediğime inanmayabilirsin. Beklediğimden çok çok daha iyi gidiyor hisse portföyü...bu kadar iyi gideceğini düşünsem bile, portföyümün şu anki dağılımını değiştirmezdim...ağrısız, stressiz başım, kaygısız aşım diyorum.
Derdim stresli de olsa çok para kazanmak olsaydı, kurumsal hayata devam ederdim ( gerçi son iki yıldaki başarımı yakalayabileceğimi düşünsem daha erken bırakırdım o hayatı🙂)
Tabii ki yazarım, faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana...ama öncelikle bilanço sezonu bitsin, bu arada biraz detay çalışalım...zaten iyi bilançolar sonrası gidecek hisseler hemen gitmez..bir dökme çalışması illaki oluyor...yani karar vermek için aceleci olmamak gerekir.
Aslında aksa nın performansından pek memnun değilim.. son 1-2 haftadır canlandı biraz..bilanço da fena gelmedi...dibe göre fena çıkmamış gibi gözükse de, ilk girdiğim hisselerden olduğu için kar oranım düşük. Temettu dahil 1,5 yıllık kar %30...faiz kadar anca kazandırmış sayılır. Bir hisse tatmin edici kazanç sağladı demem için yıllık %10 reel kazanç sağlamalı en az( enflasyon farkı düşüldükten sonraki kazanç).
Sn. Cautionary size bir soru sormak istiyorum. Tecrübelerinize ve mevcut duruma binaen cevaplarsaniz sevinirim. 9000 tlniz var. Ve 3 hisseye böleceksiniz. 3 hissede hektaş,adana,sasa . Nasıl bir dağılım yaparsınız. Teşekkürler.
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
https://ibb.co/NxPfgY0
Esas faaliyet karını geçen yıla göre yüzde elliden fazla artıran firmalar (bu akşama kadar açıklanan bilançolar tarandı)
Bilançoları kap'tan indiriyorum. Bash ortamında xls dosyalarını csv formatına dönüştürüp awk komutunun yüksek marifetiyle yapıyorum. Saygılar...
PRA-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Sn Cauti hisse var mı bilemiyorum ama bu haberi bekliyordunuz sanırım.
Ziraat Bankası yeni traktör alımları için alınan kredilerde faiz indirdi
Ziraat Bankası yeni traktör alımları için alınan kredilerde 6 Kasım itibariyle faiz oranını %17.4’den %12’e düşürdü. Traktör fiyatı 75 bin TL olan alımlarda %50 faiz teşviği olduğunu hatırlatmak isteriz. Yurtiçi traktör talebini olumlu etkileyecek bu gelişmenin TTRAK için olumlu olduğunu düşünüyoruz.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bu kural klimasan da çok işe yaradı...aşırı yükseliş sonrası mecburi satışlar yapmıştık...bilanço beklenen kadar iyi gelmeyince sert satışlar geldi hisseye ( biraz da hızlı çıkış etkisi)..kısa vade başarıda şans etkisi de önemli..ama şans da genellikle hazırlıklı olandan yana oluyor:)
Çok benzer gidiyoruz klmsn da ben de %50 çıkmıştım o gün tavandan henüz de geri almadım. Belki almam... Çok aşağı gelirse bakarım tekrar...
Bilanço kötü değil bu arada, çok yolu var o kağıdın ama manipülatör girince Canım sıkıldı. Ha kazancı da ona borçluyuz şans yani kabul etmek lazım ama dediginiz gibi fortune favors the brave.
Bilançolarda beğendiğiniz var mı üstadım?
Takibimde olan hisselerden bağfaş vardı, bu akşam gelen deva da çok iyi...genel bir bilanço taraması yapmadım, hepsi gelsin, güzel bilanço sayesinde takip listeme yeni giren hisse olacak mı bakacağım.
Not: güzel, göze batan bilanço demek, hemen alım yapılmalı demek değil...takip etmeye değer demek istiyorum..yoksa alım kriterleri pek çok maddeden oluşuyor biliyorsunuz.
Getiri hayali ile yanıp tutuşurken sakin ve sabırlı olmak borsada gerekli meziyet. Bu meziyet olmazsa zarar dönemlerinde zararla beklemekte mümkün olmaz.
Bu nedenle sizi dikkatle takip ederken bu sabrı kendime aşılamaya çalışıyorum.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Hiç düşündünüz mü? Bu yıl hayata geçen dönem ortası tatiller hangi sektörleri etkileyecek. İlk-orta-lise de eğitim gören çocuklar, öğretmenler ve bunların aileleri bu karardan etkilenecek.., erdeyse nüfusun yarısı etkilenecek bu karardan.
Hani indirgenmiş nakit akımı analizi var ya, geleceğe dönük karları günümüze indirgeyip hisse fiyatlaması yapıyoruz. Mesela bir firma sırf bu karala yıllık ilave 10 milyon TL net kar elde ederse...bu durum cari fiyatını ne kadar etkiler.
Var mı bu konuda analiz yapan yayınlayan bir kurum..ben duymadım, olacağını da sanmıyorum.
İşte bizim bu tür analizlerle hisse değerlemesinde oluşacak etkileri sorgulamamız lazım.
Selam,
Aklima gelen en temel sorular ki bu sorular sadece cocuklarin guvenligi temelinde sorular.
1. Kac ailenin cocugu okul caginda? Okul cagindaki cocuklarin:
1.a. Kaci okula servis ile gidip donuyor?
1.b. Kacinin okula gidis gelisi ebeveyn tarafindan bilfiil saglaniyor?
1.c. Kaci okuldan eve dondukten sonra bir yetiskin gozetimine ihtiyac duyuyor?
2. Kac cocuk hala okul oncesi cagda? Okul oncesi cagdaki cocuklarin:
1.a. Kacinin ev bakimi bizzat ebeveynler tarafindan bilfiil gerceklestiriliyor?
1.b. Kacinin ev bakimi ebeveyn disinda bir aile ferti tarafindan gerceklestiriliyor?
1.c. Kacinin ev bakimi aile disindaki unsurlar ile gerceklestiriliyor?
3. Ev bakimi ebeveyn disinda saglanan cocuklar icin bakimi ustlenen kismin ne kadari bu tatil donemlerinde de aynen devam edebilir?
Benim aklima gelen soyle bir konusma gecmistir:
+ Efendim ara tatiller yapalim boylece herkes tatile gider ekonomi ve turizm canlanir.
- Ama olur mu, ya calisan aileler?
+ Efendim onlar da izin alir, cok bisi degil zaten 1 hafta...
Bundan sonrasinda dediginiz gibi:
- Uretim sektorunde izin alan ebeveynlerin etkisi ne olacak?
- Buyuk cogunluk yilda bir tatili zar-zor finanse edebilirken bu ekstra tatiller nasil finanse edilecek?
- Tatil tesisleri/programlari bu olasi ilave yogunluga hazir mi?
Bunlar da benim ilk tarama kriterlerimden geçenler... esas aldığım veriler cari çeyrek ve geçen yıl aynı çeyrek hasılat ve esas faaliyet karlarının değişim yüzdesi... hasılat artışı yüzde 15ten büyük olmalı, efk da ya yüzde 15ten fazla artmalı ya da geçen yıl artış negatifken bu çeyrekte pozitife dönmüş olmalı... deva da bağfaş da listede olunca işin uzmanıyla aynı hisselerle ilgileniyormuşum gibi oldu. Sevindirik oldum (kendi çapımda...).
https://imggmi.com/full/2019/11/11/1...-full.png.html
Aklın yolu bir:) Bu arada filtre kriterleri biraz daha sıkılaştırılabilir.
gelişim noktası da şu olabilir....biraz daha komplike olacak ama daha faydalı olur...çeyreklik verileri mevsimsellikten arındırıp bakarsan, trendi daha güncel bir şekilde yakalamış olursun...bazı hisseler için bir yıl oldukça uzun bir süre, kalkışa geçen hisseler için bir önceki yılın aynı çeyreği değil de, aynı yılın önceki çeyreği daha erken tespit etmeye yarayabilir.
Selam,
Ilk etapta aklima gelen direk olumlu etkilenecekler akaryakit ve ulasim sektoru oluyor.
Sahil seridi dag konaklamalari konusunda o kadar iyimser degilim.
Kultur turizmi konaklamalari canlanabilir ama tabi bunun etkisini gorebilecegimiz kagit var mi bilmiyorum.
Her iki konaklama tipine de ulasmak icin ilk satirdaki bolgeden gecmek gerekiyor.
Ha bunlari rakama dokebilecegimi sanmiyorum.
Belki gecmis yillardaki 9 gunluk bayram tatillerinin istatistikleri yol gosterici olabilir...
Teşekkürler, Geçen çeyreğe göre artış oranı kaç olmalı? (Gerek hasılat gerek efk)
Aslında daha önce bu yazdığınızı yapmıştım ama mevsimselliğin birçok firmada etkili olduğunu farkettim... Ben de sadece Graham taraması yapmaya karar vermiştim. Ancak büyük sözü dinleriz... İdeal oran konusunda fikir beyan ederseniz ilk fırsatta tabloya dökerim.
Saygılarımla
PRA-LX1 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hocam, sende basit düşünme eksikliği var...kafan çok karmaşık çalışıyor...zeka belirtisi:)
Ulaşım demişsin, ilk aklıma havayolu geliyor benim. Örneğimn eşim öğretmen, bir hafta ailesinin yanına gidecek..önceden hiç olmayan bir seyahat...uçak biletlerine bakıyorum...ölü sezon, ama bu tatil nedeniyle fiyatlar yükselmiş doğal olarak.
Sırf bu tatil etkisinin ölü sezonlar olan 4. ve 1. çeyrek havayolu hisselerine olumlu etki etmesini beklerim.
Estagfurullah hocam,
Isim geregi gunum surekli proses akisi tasarimlari veya tartismalari ile geciyor. Aliskanlik olmus.
Hani Matrix'te Neo "aydinlandigi" zaman cevresini kodlardan ibaret goruyordu ya, benimki de o hesap.
Bu tarz konularda direk kutular, oklar, karar noktalari vs vs :)
Fiyat konusu acilmisken konaklama konusunda bir gozlemimi aktarayim. Tabi ki butun tesislere mal edilemez;
Duzenli gittigim bir tesis 2019 yazi icin fiyatlarini kabul edilebilir oranlarin ustunde arttirmisti. Haliyle ben de tercihimi degistirmistim.
Ayni tesis 2020 donemi fiyatlarini acikladi ve daha once benim reddettigim 2019 yazi fiyatlari ile ayni. Simdi 2 yila oranla daha kabul edilebilir bir artis var. Tercihimi eskisi gibi yine oraya yonlendirecegim.
Bu yeni ara tatiler sanirim bizim kulturumuzde ilk. Etkisi nasil olur bilemiyorum acikcasi. Kendim TR'de yasiyor olsaydim bir tanesinde ya koyume giderdim ya da Avrupa'ya. Digerinde de gitmedigim diger secenege. Yine bir sekilde ulasim sektorune degiyoruz :)
Tekrar teşekkürler;
Evet amatörce kod yazıyorum. Başka türlü manuel kim uğraşacak bu kadar yığın veriyle? Çözemediğim bir nokta var. Misal efk geçen sene azalmışsa daha doğrusu zarar olmuşsa değişim oranı negatif çıkıyor. Bu sene pozitifse matematik olarak sonuç negatif çıkıyor. Yani geçen yıl -10 ve bu yıl aynı çeyrekte +10 ise efk değişim oranı = (10 (-10)) x 100/-10 = -200% oluyor. Firma iyi iş çıkarmış ama tabloda sıfırın altında bir değişim yüzdesi çıkıyor. Aramızda matematikçi varsa ve bir çözüm önerirse minnettar olurum. Graham taramalarında bunu oranına bakmaksızın kriteri karşılıyor diye kabul ediyordum. Daha doğrusu sayın aLL_oFFs böyle olması gerektiğini söylemişti. Ama herhangi bir sıralama yapsak iyi performans diplerde yer alacak...
Bir de şunu dikkate Alman gerek...mesela 100 milyon sermayeli firma geçen yıl 1 milyon efk üretmiş, bu sene 2 ye katlamış...harika mı diyeceğiz, artış oranının dikkate alınması İçin rakamın miktar olarak anlamlı bşr büyüklükte olması lazım.
Analizlerimi manuel yapıyorum, bu nedenle kod vs hiç uğraşmadım...bu konuda çok detaylı çalışan arkadaşlar var, onlarla fikir alış verili yapabilirsin
Detay bilgilendirme için teşekkürler...
Elbette bu ilk filtreleme... bir sonraki aşamada özsermaye kar marjı ve özsermaye (geçen seneye göre) artış oranı var. Daha sonra da diğer mali oranların sektör ortalamasıyla karşılaştırılması var. En son olarak ucuz pahalı ayrımını temettü verimi ya da fiyat grafiği ile (misal 200 günlük ema'ya uzaklık vs) yapmaya çalışıyorum. (fiyat hareketlerine bakarken sizin grafik pahalı kriterinizi de dikkate almaya başladım.). Haber akışını kodlara dökemiyorum. İşin bu tarafı eksik kalıyor. Detay çalışan arkadaşlar kim acaba? Bi tanışsak güzel olurdu...
Bugün bilanço açıklayan şirketlerim,
Doas: iyi
Pegasus: çok iyi
Uluun: nötr
Doas bence ederine geldi ama tabi çok büyük beklentisi var o nedenle bir şey diyemem. Uluun detaylı baktım hem çok borçlu hem satışlar düşüyor hem karlılık düşüyor. Sizin iki bilanço görmek istediğinizi biliyorum ama elimde olmayan birisi olarak mesela almam açıkçası.
Ama o pegi var ya o pegi... o nasıl bir şey üstad? O nasıl bir rakam bu nasıl fırsatçılık bu nasıl bir oportunistlik... sizi de tebrik ederim mükemmel şirket-i bulmuşsunuz resmen. Eğer böyle gidecekse pegi çok değişik yerlere daha gider, tekrar tebrik ederim.
Sinekten yağ çıkarıyoruz..önceki sayfada yazdım ya...tatil etkisi havayolu şirketlerinin en zayıf dönemleri olan 4. Ve 1. Çeyreklerine az da olsa olumlu etki edecek...esas sürprizi 4. Çeyrekte bekliyorum.
Bir de bazen kader ağlarını örer...hisse için mükemmel bir dönem yaşanır..Pegasus böyle bşr dönem yalıyor..max ler yüzünden thy kapasitesini arttırmıyor, hatta mevcut kapasitesinin de bir kısmını kullanamıyor...bu boşluğu da Pegasus çok güzel dolduruyor..güzelce fiyatlarını yükseltiyor.
Esas bomba Aralık Ocak aylarında kış şartları yoğunlaşınca patlayabilir...yeni havalimanında pek çok uçuş iptal olabilir...rötarlar artabilir...bu da Sabiha gökçen in dolayısıyla Pegasus un trafiğinin daha da artması demek.
Özetle...Pegasus da hikaye çok...tek sorun piyasa beni bir yıl geriden takip ediyor:)
ozsermaye_cari_donem_karlilik_orani_kriteri_gecen_ enf: ['ACSEL.xlsx', 'AKSA.xlsx', 'AKSEN.xlsx', 'ALKA.xlsx', 'ALKIM.xlsx', 'ANACM.xlsx', 'ASELS.xlsx', 'AVOD.xlsx', 'BAKAB.xlsx', 'BANVT.xlsx', 'BIZIM.xlsx', 'BOYP.xlsx', 'CMBTN.xlsx', 'DESA.xlsx', 'DEVA.xlsx', 'DGATE.xlsx', 'DITAS.xlsx', 'DMSAS.xlsx', 'DYOBY.xlsx', 'EKIZ.xlsx', 'ERBOS.xlsx', 'EREGL.xlsx', 'ETILR.xlsx', 'FLAP.xlsx', 'GEDZA.xlsx', 'GOLTS.xlsx', 'GUBRF.xlsx', 'KARTN.xlsx', 'KERVT.xlsx', 'KNFRT.xlsx', 'KRSAN.xlsx', 'LOGO.xlsx', 'MAALT.xlsx', 'PARSN.xlsx', 'PENGD.xlsx', 'PGSUS.xlsx', 'PRKAB.xlsx', 'SELEC.xlsx', 'SKTAS.xlsx', 'SNPAM.xlsx', 'SODA.xlsx', 'TAVHL.xlsx', 'TCELL.xlsx', 'TTRAK.xlsx', 'TUPRS.xlsx', 'ULKER.xlsx', 'ULUSE.xlsx', 'VAKKO.xlsx', 'YATAS.xlsx']
ozsermaye_cari_donem_karlilik_orani_kriteri_gecen_ iki_enf: ['ADANA-ADBGR-ADNAC.xlsx', 'AKSUE.xlsx', 'ALARK.xlsx', 'BAGFS.xlsx', 'BFREN.xlsx', 'BIMAS.xlsx', 'BOSSA.xlsx', 'CEMAS.xlsx', 'CLEBI.xlsx', 'COSMO.xlsx', 'CRFSA.xlsx', 'DURDO.xlsx', 'EDIP.xlsx', 'EGEEN.xlsx', 'EGGUB.xlsx', 'EMNIS.xlsx', 'FMIZP.xlsx', 'FRIGO.xlsx', 'FROTO.xlsx', 'HEKTS.xlsx', 'INDES.xlsx', 'JANTS.xlsx', 'KAREL.xlsx', 'KERVN.xlsx', 'KLMSN.xlsx', 'KRTEK.xlsx', 'MGROS.xlsx', 'ORGE.xlsx', 'OTKAR.xlsx', 'OZBAL.xlsx', 'PKENT.xlsx', 'PSDTC.xlsx', 'RYSAS.xlsx', 'SASA.xlsx', 'SERVE.xlsx', 'TGSAS.xlsx', 'TKFEN.xlsx', 'TKNSA.xlsx', 'TMPOL.xlsx', 'TOASO.xlsx', 'TTKOM.xlsx', 'TUKAS.xlsx', 'VESBE.xlsx']
ozsermaye_degisim_hizi_kriteri_gecen_enf: ['ACSEL.xlsx', 'AKSEN.xlsx', 'AKSUE.xlsx', 'ALARK.xlsx', 'ANACM.xlsx', 'ARSAN.xlsx', 'ASELS.xlsx', 'AVOD.xlsx', 'BAGFS.xlsx', 'BANVT.xlsx', 'BIMAS.xlsx', 'CEMAS.xlsx', 'DESA.xlsx', 'DEVA.xlsx', 'DGATE.xlsx', 'DURDO.xlsx', 'EGGUB.xlsx', 'FROTO.xlsx', 'HEKTS.xlsx', 'JANTS.xlsx', 'KAREL.xlsx', 'KERVT.xlsx', 'KNFRT.xlsx', 'KRSAN.xlsx', 'LOGO.xlsx', 'MAALT.xlsx', 'MIPAZ.xlsx', 'ORGE.xlsx', 'PETKM.xlsx', 'PGSUS.xlsx', 'SANEL.xlsx', 'SELEC.xlsx', 'SERVE.xlsx', 'TGSAS.xlsx', 'THYAO.xlsx', 'TKFEN.xlsx', 'TMPOL.xlsx', 'TMSN.xlsx', 'TTKOM.xlsx', 'ULKER.xlsx', 'ULUSE.xlsx', 'YATAS.xlsx']
ozsermaye_degisim_hizi_kriteri_gecen_iki_enf: ['AYEN.xlsx', 'BNTAS.xlsx', 'BOSSA.xlsx', 'BOYP.xlsx', 'CLEBI.xlsx', 'COSMO.xlsx', 'DOGUB.xlsx', 'EMNIS.xlsx', 'FRIGO.xlsx', 'IHEVA.xlsx', 'IHLAS.xlsx', 'IZMDC.xlsx', 'KARSN.xlsx', 'KATMR.xlsx', 'KLMSN.xlsx', 'KRSTL.xlsx', 'OTKAR.xlsx', 'PKENT.xlsx', 'RTALB.xlsx', 'RYSAS.xlsx', 'SASA.xlsx', 'SNPAM.xlsx', 'SONME.xlsx', 'TKNSA.xlsx', 'TUKAS.xlsx', 'TUPRS.xlsx', 'USAK.xlsx']
enf = enflasyon = %15
ilk iki liste sırasıyla net kar / özsermaye oranının enflasyondan fazla ve eflasyonun iki katından fazla olan firmaların listesi;
üçüncü ve dördüncü listeler de sırasıyla geçen yıldan bu yıla özsermayenin enflasyon kadar ve enflasyonun iki katından fazla arttığı firmalar... yani özsermaye 2018Q3 / özsermaye 2019Q3
uzun vade için crdfa için ne dersiniz arkadaşlar ? şu an grafik pahalı gibi ama uygun yerden alınırsa temettü getirisi iyi olabilir. son 10 yıllık getiride belli başlı birçok hisseyi geçmiş. finans hisselerini pek sevmem ama sanayilerde liste gittikçe daralıyor, sanayilerin yanına bir alternatif olabilir
tavsiye değildir, amatör düşüncelerimdir