beton batmasın diye tüm ülke feda ediliyor...fazi arttırmayalım da ne olursa olsun gibi bir ekonomik yaklaşım sözkonusu....reel sektör 4.50doları kaldıramzken şimdi 7-8-9 lar....inanılır gibi değil
Printable View
pahalı bir telefon aldın ekranını korumak için kaliteli bir ekran koruyucusu almaktan çekinirmisin ? ben doları tl birikimimizin koruyucusu olarak görüyorum şimdiye kadar bunu yapmadım pahalı telefonumun ekranı çiziklerle doldu ama hala iş görüyor iş görmeye devam etmesi için koruyucu şart !
hesapta kur patlayınca turizm ihracat yabancıya konut satısı patlayacaktı buna baglı kur dusecekti ama 2 aydır patlayan kur olduguyla kaldı gibi...kurun yıllık artısına bak %90 ihracatın yıllık artısına bak %10-15 arası ...arap turisten baska para harcayan turist yok ..yabancıya ev satısına gelince onda artıs var ama onunda bir ise yaradıgı soylenemez ...bu cok daha degisik bir durum ...eskiyi bilenler bilir ..peki eskiden nasıl olurdu diyelim 1 gecede develuasyon oldu kur %100 arttı ama aynı sekilde faiz oranlarıda en az 5-6 kat artardı ...mesela 2001 de kur %100 arttı ama mevduat faizleri de %20 den %110 a cıktı ...boyle olunca yabancı hemen parayı geri sokuyordu ..tahvil bono repo kat kat daha fazla artıyordu ...yine 94 ve 98 de aynı sekilde ...simdiki fark ne 4 yıldır kur %310 yukseldi ama tl mevduat oranları 2 katına anca ulasabildi ...iste bence gercek problem bu bana gore ...gecmiste %100 luk devela paralel faiz en az 5-6 kat artarken gunumuzde 2 kat artabildi ..eee yabancıda bu durumda para getirmiyor ulkeye olanı da alıp gidiyor ...kendi yerli vatandasımız da dovize kayıyor bu durumda