Aksa...son 1 yılın acısını çıkarmaya başladı...nispeten iyi gelen bilançolar...%100 bedelsiz, yüksek temettü verimi..portföyde endeksaltı performans olarak sadece Petkim kaldı...onun da oranı uzun süre önce minimuma inmişti...maşallah diyorum:)
Printable View
Aksa...son 1 yılın acısını çıkarmaya başladı...nispeten iyi gelen bilançolar...%100 bedelsiz, yüksek temettü verimi..portföyde endeksaltı performans olarak sadece Petkim kaldı...onun da oranı uzun süre önce minimuma inmişti...maşallah diyorum:)
Tarih 30 Mart.
ARSAN 1.8 mailyetti OK, YKB 1.7 maliyetti OK, KNFRT 5 maliyetti aldık sattık lot artırdık devam o da OK
5'te 3, üstadı övdük kendime de bir aferin diyeyim. CEMTS da OK sayılır %40 kardayım ama bilançosunu beğenmedim. BRSAN ise tam hayal kırıklığı oldu kar da az bilanço da kötü 8.3 maliyetim var.
Arada KLMSN filan girdi efsane kar bıraktı 1 ayda. Orta vade trade temel analiz ne ucuz kalmış sürekli takip çok temiz para bırakıyor değerli beyaz yakalar...
Gönülden tebrikler...senin geçmiş başarın ortada, ben nispeten hisse işinde tecrübesiz sayılırım...20 sene piyasa tecrübem olsa da, özellikle 2006 da açılan vadeli işlemler piyasası sonrası işlemleri genelde orada yaptım...son 2 senedir tekrar hisse portföyüm aktif oldu..,buna rağmen hisse seçimleri, getiri miktarları vs gayet tatminkar.
Bunu kendimi övmek için yazmıyorum..portföy yönetim stratejilerimi burada yazdım, hatta hep birlikte tartıştık...demek ki düzenli getiri ve kayda değer performans gayet mümkün...borsa kumar, hisse senetlerinden bir şey olmaz...borsada ancak kumar kağıtlarında ciddi getiri mümkün diye bşr şey yok..tüm beyaz yaka genç arkadaşlar bu işi becerebilir, ya da çoğu diyelim.
Ayrıca, aktif bşr şekilde 10 a yakın arkadaşıma portföy yönetimi konusunda karşılık beklemeden destek veriyorum...hepsinin getirisi az çok benim kadar ve gayet iyi getiriler elde ettiler...üstelik belki haftada toplam 1-2 saat ayırıyorlar bu işe.
Yani..plaza diliyle söyleyim...yes, u can
28 mayısta artık uzun ömürlü toplayacağım diye karar almıştım. Şuan baktığımda yaptığım tasarruf ve boştaki para faizi ile yaptığım birikim yaklaşık 6 ayda hatırı sayılır bir birikim olmuş. Bu niyetle girişip günlük haftalık toplama yapmasaydım o parayı bir şekilde yiyecektim Ama şimdi yavrulamayı bekleyen lotcuklar olarak duruyorlar.
(Aksa, Sasa, Eregli, Petkim, Despc, Psdtc) ile başlamıştım. Bu 6 hisse 6 ayda ortalama %8 civarı getiri sağlamış. (Arada %15-20 kazanç sağlayanlar oldu onların düşeceğini sonra çıkacağını öngördüm yerine göre ancak satıp almaya başlarsam disiplinden vazgeçerim diye yapmadım işlemi.Yine disiplinim bozulmasın diye yüklü alımda yapmadım sadece düzenli hareket ettim. Kendimden emin olduğum zaman deneyeceğim pozisyon değiştirmeyi)
Son 1 aydır adnacı takip ediyordum 1,20lerden portföyüme eklemiştim. Çok uzun vade düşünmediğimden al-sat yaparak maliyetimi 96 kuruşa indirdim maliyetimi ve %100 civarı karla 7.hisse olarak duruyor portföyde ama uzun vade ona ekleme yapıp yapmayacağım konusunda kararsızım. 7. hisse olarak ortalama hesaplamaya eklemedim o yüzden.
Portföyümün ana hissesi ise Ecilc büyük beklenti ile girdim 1 seneyi geçti beklentim hala çok yüksek ancak orada her şey patron elinde olduğundan uzun ömürlü temettü hissesi grubunda bekler en kötü ona ek alım yapmıyorum.
Beğendiğim 4-5 hisse daha var takip ettiğim toplamda 20-25 civarı hisse var ama bir süre daha sistemimden taviz vermeden ilerleyip kendimi hazır hissettiğimde farklı şeyler deneyeceğim.
Bu işe niyetlendiğimde hedefim en kötü 10 sene içerisinde emekli olmaktı. Fiilen olmayacak elbette ama senelik alacağım temettü miktarı olası 1 senelik emekli maaşıma denk gelmeli diye planladım. 6 aydaki birikimim ile sanırım 20 günlük emeklilik maaşı çıktı genele bakınca 2 aylık emeklilik hazır şuan kalan 10 ayı tamamlamak öncelik sonrasına bakacağız.
Öncelikle sayın Cautionary ve Dudu hocama teşekkür ederim. Sizlerin sayesinde bu işe girişmenin zamanı geldiğini daha çok aklıma yatırdım ve hep planladığım şeye başlamama vesile oldunuz.
Pegı, sarışın atım benim:)
Bana kalsa ben 1480 altını da beklemiyordum...dolayısıyla bu seviyeleri alım fırsatı olarak görüyorum....kısa vadeli işlem yapmadığım ve önermediğim İçin net seviyeler vermek istemem..şuranın altını görmez, üstünü görmez diyecek kadar haddini bilmez biri değilim.
Selam,
Var var olmaz mi :)
Esimin arabasinin kirasi seneye Ekim'de bitiyor. Lexus LC'yi cok feci kesiyorum. Ama oyle boyle degil. Hanim "he" dese 3.olarak cekicem evin onune :) Kizim da Lamborghini istiyor :)
Saka bir yana ben 2 senedir falan sadece temettuleri kendi kaynaklarina yonlendiriyorum bi de bu temettu alimlarindan sonra kagitlarin sayisindaki kusuratlari tam sayilara tamamlamak icin hisse aliyorum. Aktif hisse alimini soguttum.
Onun yerine doviz tutarak yatirim kalemleri oranlarinin birbirine yaklasmasini bekliyorum. Bi de buranin emeklilik fonundan bu yil icin anlik getiri %20 gozukuyor (banka faizi %2) mutluyum.
Ilaveten seneye yesil kartim gelecek; henuz ev vs konularina dalmadim. O yuzden likitte kalmayi dusunuyorum birkac sene. Turkiye'de nitelikli borcum kalmadigi icin para transferini de sogutacagim.
Selamlar Cautionary;
Bilançolar açıklandıktan sonra kendimce yeni dönemin flaş hisselerini bulmaya çalışıyorum.Gözüme çarpan ilk hisse BLCYT oldu.Fiyat bilanço doğrultusunda artmış durumda aslında.Siz bu bilançoya ve fiyata bakarak şu anki fiyat konusunda ne dersiniz_?Sizce pahalı mı?
Sn cautionary hem makro piyasa hem de hisse bazında analizler ve gerçekleşmeler süper. Yıllardır böyleydi ama bu sıra daha bi fenaa Tebrik ederim.
Ben bir bank yada da yatırımkuruluşunda sözügeçen yetkili bi olsam sizi bir tane değişken fonun başına getirmek isterdim.
Belki teklif eden olmuştur.:)
YTD
Allah maaşlı iş nasip etmesin. 2 sene önce şartlarım gayet iyiyken bıraktım o hayatı.
Son iki yıldaki performans sürerse portföy yönetim şirketi kurabilirim ama, insan bir noktadan sonra tatmin sorunu yaşayıp daha büyük başarılar elde etmeye çalışabiliyor. Şu anki görüşüm, kendi portföyümü ve kıramayacağım bir arkadaşın portföyünü yönetmek. Profesyonel deneyim açısından da faydalı oluyor bu yönetim. Performans kıyaslaması yapmak mümkün oluyor( kendi portföyünde ister istemez daha duygusal hareket ediyorsun).
İltifat için teşekkürler:) bu yazılarımın bazı gelecek planlarına hizmet ettiğini düşünenle olabilir..açıkça yazayım,
i-) sosyal medyada çok yazarsam, bir sürü şirinlik yaparak takipçi sayımı arttırmaya çakılıyorsam
ii-) bu “engin†birikim benimle mezara gitmesin diyerek, ücretli eğitim vs olayına girersem
iv-) özelden gelen soru ve öneri taleplerine uzun uzun cevaplar yazıyor ve bunu aşırı yardım sever olduğum İçin yaptığımı da belirtiyorsam,,,,
Anlayın ki borsada işler ters gitmeye başlamıştır hatta cepten yiyorumdur:) uzak durun :)
Nerdeyse 1 yıl önceden 2019 son çeyrekte 120 bine doğru bşr hareket beklediğimi yazmıştım. Başımıza gelen pişmiş tavuğun başına gelmedi, pek çok olumsuzluk yaşadık. Ancak başta ABD olmak üzere yurt dışı piyasalar da beklediğimden iyi gitti.
Sonuçta hala bu beklentim devam ediyor...ama her geçen gün yükseliş zora giriyor. Öte yandan yurtdışı kaynaklı ciddi bir global hisse satış furyası başlamazsa da aşağı gidecek çok marjımız yok...95-105 arası takılırız işler ters giderse.
Bir de genç beyaz yaka arkadaşlara şöyle bir tavsiyem olsun.
Profesyonel iş hayatım boyunca irili ufaklı 100 lerce eğitim aldım...en faydalı bulduğun, en tavsiye edilir bulduğun hangisi derseniz...proje yönetim eğitimi derim...metodoloji, sistematik düşünmek, yol-yöntem çok önemli...zaten her konuyu bşr proje gibi eke alabilir, iyi çözümler üretebilirsiniz,
Pmp olarak bşr kaç proje de yönettim...sonra maaşlı hayattan çıkış projesi hazırladım ve bizzat yönettim:)
Özel olmayacaksa, sadece temettü geliriniz mi var yoksa kendinize işyeri mi açtınız?
Portföyünüzü çeşitlendirmek içi kira geliri, eurobond vb. neye yatırım yaptınız?
Faiz geliriniz var mı?
Son soru: :) Bir miktar para elinize geçse neye yatırırsınız şu anda BIST/altın/döviz?
tabii ki ytd. beyin fırtınası yapalım diye....
Faizler düşmeye başlayınca BES'in % 25 devlet katkısı cazip gelmeye başladı.Fon getirileri de feana değil.Bu yıl maksimum devlet katkısı almak için ara ödeme yapmayı planlıyorum.Fikrinizi almak isterim.Teşekkürler.
Bu tür soruları özelden sorabilirsiniz:)
Ama yanlış anlaşılır diye, özelden de çok yardımcı olamıyorum:)
Şaka bir yana, kısaca cevap vereyim..kendi portföyümün reel getirisi yeterli oluyor.
Öte yandan, ne var ne yok sorularına cevap vermek zor geliyor...bu ve arşive kaldırılan önceki versiyonu okursanız çok faydalı bilgiler bulacaksanız.
Önemli not: aksa başlığında biraz atışmışlığımız da vardır...unutmuş değilim..umarım sen de benim gibi kindar biri değilsindir:)
Devlet katkısının değerlendiği fon içerisinde % 80-90 uzun vadeli tahvil ve %10 Hisse senedi mevcut bu ara ödemeyi 6 ay önce yapmış olsaydınız yaklaşık %40 ilave getiride elde edecektiniz. Katkı fonları son 6 ayda yaklaşık %40 değer kazandı. Devlet katkısından maksimum yararlanmak için ara ödemeden ziyade devlet katkısının tamamını hakadecek şekilde aylık katkı payı belirlemek bence daha mantıklı. Tabi ara ödemenizi değerlendireceğiniz fonlarınızda getiri potansiyeli görüyorsanız ara ödeme de yapılabilir.
Faizlerin bu kadar gevşeyebileceğine inansam aynen dediğiniz gibi yapardım.Benim hedefim % 25 devlet katkısı daha ziyade.Elde duran paranın da getirisi düştü şu an .Mevduatlar malum seviyelerde.Beste en azından hisse fon ve altın fonu kombinasyonu ile uzun vadede tatminkar bir hedefliyorum.Benim Bes 2023'te doluyor bu arada...
Bu eğitimi veren kurumlar var...ben şirket aracılığıyla almıştım, ancak bireysel olarak da alınabilir. Bu eğitimi aldıktan sonra dünyanın her yerinde geçerliliği olan pmp sertifikası sınavına giriyorsun. Dünyanın her yerinde geçerliliği olan bir belge...profesyonel proje yöneticiliği yapmasan da, yürüttüğün işleri, çalışmaları proje yönetimi mantığıyla ele alabilirsin.
Benim aldığım ilk ve en önemli eğitim, ders diyelim hatta,
üniversite son sene parttimeda olsa başladığım iş hayatında beni işe alan yöneticiyi beklenmedik şekilde işe girdikten 2ay sonra çıkartmaları oldu diğer departmanlarla 10-12kişiyle beraber.
İnsanlar gittikten bi hafta sonra da bir konuşma yapıldı. Sayımız azaldı ama kenetlenip daha sıkı çalışıcaz vs. Sonra Hiç birşey olmamış gibi devam etti.
Garip gelmişti o zaman
Yatırım yapmaya hissenete vs bulaşmam bu olaydan sonra gelişti.
O günden beri çarkın içinde kalarak , sistemden çıkmaya çalışıyoruz:)
YTD
Çok ilgimi çektiğini şimdiden söyleyeyim. Ankara'da bu konuda eğitim var mı bir bakayım.
Şirket aracılığı ile alsak güzel olur ancak kamuda bu işler gerçekten çok zor.
Fiyatı 1000 tl civarında olursa almak isterim, çok aşırı pahalıysa ne yazık ki olamayacak.
Bilgilendirme için teşekkürler
Batuhan
Viopta boşta duran para nemalanıyor, hatta kontrata bağlı duran teminatta nemalanıyor. Hisse hesabında işleyiş nasıl boşta ve hissede duran para nemalanıyormu.
Bir de otomatik besin bağlı oldugu şirketi başka şirkete taşıyabilirmiyiz. Devlet şirketinden özel bankaların şirketine geçmek istiyorum.
SM-A105F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ankara Kalkınma Ajansına başvurmanızı öneririm. Kalkınma ajansları bu tarz konularda eğitimlere aracılık edebiliyorlar. Bir tarafı kamu kurumu olacağı için kendi kurumunuzdan izin alma gibi imkanlarınız da daha rahat olur. Kalkınma ajansları ülkenin bir çok yerinde olduğu için başkaları da faydalanabilir tabiki.
Mükemmel ders olmuş. Malesef bütün arkadaşlara yeni mezun işe aldığım arkadaşlara özellikle anlatmaya çalışıyorum kurumlar dahi baki değil ki bizler hiç değiliz gibisinden ama anlayan anlıyor anlamayan belki böyle soğuk duşla anlayacak...
Tabi PMP sertifikası çok önemli ve değerli ama afedersiniz ne PMP öküzler kaynıyor ortalıkta, o öğretilenleri gerçekten anlayıp uygulamak da meziyet. Cauti üstad bence sertifikasının hakkını veriyor, helal olsun.
2000 civarına bulursunuz bence eğitimi üniversitelerinde oluyor. Odtünün ankaranın tobbun hayat boyu öğrenme eğitimlerinde vardır bence
Ben de şirket vasıtasıyla eğitimi almıştım 1haftalık birşeydi.
Kendi Görüşüm full eforunu projeye harcıyan IT, Telekomıkasyon,Finans, savunma sanayinin bazı bölümleri ve çoğu iş kolundaki pazarlama dept için eğitimin, sonrasında sertifakanın faydalı olacağını düşünüyorum.
Diğer sektör ve departmanlar için pratikte pek uygulanabilir değil.
Bana bireysel amaçlı fayda sağladı.
YTD
İşyerinde proje ve iş süreçleri üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Bana katkısı olacağını düşünüyorum. Alarkoda çalışırken yöneticilik eğitimi almıştım. O eğitimde çok faydalı idi. O egitime pas atan bir eğitim olabilir.
Üniversiteleri de araştırayım belki ordan bir şey yakalarız :) Ankarada çok fazla devlet okulu var. Eğitim veriliyorsa, kamu personeli indirimi falanda kaparız..
Bilgilendirme için teşekkürler
Batuhan
Arkadaşlar merhaba,
belli bir süredir temettü emekliliği konusunda kedimi geliştirmeye çalışırken, aynı zamanda ufak ufak hisse alımına da başladım. Bu konu ile ilgili bilgi edindikçe karşıma yeni şeyler de çıkıyor tabii ki. Bu başlık altında arama ile bulmaya çalıştım ama cevabına ulaşamadığım için ayrıca sormak istedim.
Ülkemizde uzun vade yatırımcısının en büyük düşmanı enflasyon maalesef. Bu nedenle bir süredir ABD borsasında alım yapılabilir mi, nasıl yapılır, artıları eksilerini incelemeye başlamışken VTSAX yani "Vanguard Total Stock Market Index Fund" kavramı ile karşılaştım. Sorum şu:
1) Bu fonu Türkiye de alma şansım var mı? Var ise nasıl?
2) Yok ise, ABD de almam için nasıl bir yol izlemem gerektiği ile ilgili yol gösterebilir misiniz?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
Not: Genel olarak ETF ler ile ilgili bilgi sahibiyim, aynı şekilde VTSAX tarzında farklı alternatiflerin var olduğunun da farkındayım. Şu an için ilk önceliğim alımın mümkün olup olmaması konusunu çözmem. Teşekkürler.
Sn kimbumacd, forumda yurtdisi borsalarinda hisse senedi islemleri isimli baslik, ve mrmilyoner blog sayfasinda cok yararli yazilar var. Onlara bi goz atmanizi oneririm.
Udemy isimli uygulamada (internet sitesi de var) çok çeşitli eğitimler var ve oldukça ucuz... Bazıları oldukça iyi... PMP sınıf eğitimi pahalı olabilir...
PMP için bir arkadaşım ilk önce sınıf eğitimi aldı ve ilk girdiği PMP sınavından geçemeyince Udemy’den Joseph Phillips’ in “PMP Exam Prep Seminar - PMBOK Guide 6” adlı eğitimini aldı, çok memnun kaldığını söylemişti...
NOT: sertifika dünyada geçerli olmakla birlikte sunana giriş ücreti değişmediyse 555 usd
Arkadaşlar, portföyünüzün durumunu her hafta gözden geçirin...hisselerin getirisi ne olmuş, endekse göre portföyün göreceli getirisini mutlaka takip edin...ideali 45 derece açıya yakın bir açıyla yükselen grafiktir.
Eğer iyi çeşitlendirilmiş bir hisse portföyünüz varsa,
i-) haftadan haftaya sert yükselişler, düşüşler olmaz...illa ki sert hareket eden hisseler vardır, ama portföyün ortalama getirisi çok dalgalanmamalı.
ii-) ideal durumda, 45 derece etrafında az yukarı, az asağı yapan, ama aylar mertebesinde az çok sürekli yükselen bir portföydür.
iii-) işler ters gidiyor, getiri konusunda endeksi yenmekte zorlanıyorsanız; mutlaka sorunlu hisse ya da hisseleri tespit edin...yıllarca gitmeyen, endeksin altında kalan hisseyi, bir umit, taşımaya devam etmeyin.
Çok acı gerçekler görüyorum.. adam yıllardır kağıdı taşımış, adeta hamallık yapmış...ama kağıt 5-10 sene sonra başını kaldırmış..iyi bilançolar gelmeye başlamış, gelecek ümit vaadeder olmuş..zararda 5 senede taşıdığı hisseyi...karda 1 ay taşıyamamış.
Kar dediğime bakmayın, 5 sene önce 10 a almış, kağıt 5 e düşmüş, şimdi 10 olunca satıyor..zarar etmenin sanıyor..tl olarak zarar etmedin, ama reel olarak paran bu surede %65 eridi..yani aslında 3 koydun, 1 aldın..üçün biri yani.
İbretlik örnekler var...mesela bağfaş...yıllarca süründü yatırımcısı..isler düzelmeye başladı, bilançolar iyileşti..kağıt 1 yılda 3 e katladı..şimdi eski küçük yatırımcılardan neredeyse kimse kalmadı.
Psikolojinin sağlam olması için, inatlaşmamak çok önemli...olmuyorsa vedalaşabilmek lazım...eğer gereğinden fazla ızdırap yaşarsan, kağıdı tutman gereken zamanda da tutamıyorsun.
Kendinden 3 örnek vereyim...brisa, çimsa, Petkim...üçüncünde de güzel beklentilerle giriş yaptım, hatta iyi kıpırdanmalar da oldu.. ama üçü de makus talihini kıramadı...ben de mecburen Kalemi kırdım...hatta bu üç hissede iki kez biriktirme yapıp, belli bir süre sonda satmak durumunda kaldım... olmayınca olmuyor yani, zorlamakta gerek yok.