Bu yıl geçen yıla göre turizm daha iyi olacak gibi.
Turizme bağlı çalışan kardeşim geçen yıl 20 haziranda Antalya'ya gitti. Bu yıl bir aksilik olmazsa 15 Nisan sonrası gidecek.
Printable View
Trump, içten pazarlıklı değildi.
Tweetini atar işi hallederdi.
Belki ilk anda sonuçları acı oluyordu.
Ancak acının sonuçları uzun sürmez, muhatapları da kendilerini ona göre ayarlarlardı.
Tükürdüklerini yalarlardı.
Biden, öyle değil.
Tam bir politikacı.
O da dediğini yaptıracak.
Ancak kırmadan, dökmeden ancak acı çektirerek.
Çin işkencesi gibi olacak.
Uzun bir süreçte hep küçük küçük darbelerle rakiplerini al aşağı edecek.
Beğenmediklerine hiç kızmayacak, ancak bir şey de vermeyecek.
Yasalara, Mahkemelere hiç müdahale etmeyecek.
Şu anda sadece ruslar var,ruslar pek para bırakmaz.Ama gene de baya baya turist var,aslında bu kadarını beklemiyordum.Yalnız bu mutant falan eğer bu hız kesilmezde turist sayısı artarsa antalya için kırmızı renk yetmez,o skalada mor renk kategorisi de eklenir yakında,ilk moraran da antalya olur,ikinci favorim istanbul.Bu ruslar virüs falan zerrece sallamıyor,adamlar değişik.
O noktaya gideceğimize ihtimal vermiyorum.
Bu nedenle içim rahat, ancak gidişata üzülüyorum.
Görevimiz ya zengini daha zengin etmek, ya da garibana yardım etmek. Şöyle ortada soluklanıp hiç bir şey düşünmeden yaşamak gibi bir opsiyonumuz yok. Zaten kimseninde umrunda değiliz.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
E yastık altı altını doları niye çağırıyor o zaman,madem likidite sorunu yok.Zaten yatırdığımız dolarları döndürüp döndürüp gene bize satıyor.Bu sistem bile tıkanmış olmalı ki taze para istiyorlar.Gavurlar geçen hafta borsadan çıktı gitti altı yedi herneyse o kadar milyar doları aldı dışarı çıkardı.Bu parayı yerli bozdu.Bu bankadan bozulan para elbet merkezde zorunlu karşılık anlamında da bir azalmaya neden oldu.Bu gavurların haftalardır borsalardan çıkıp dolarları alıp alıp gitmeleri işi devam ederse tulumbada su falan kalmaz yakında.Con ahmetin makinası bozulur.
Hafta sonu taş yağmaz ise buralar normal...
Rusun zengini kızıldenize fakiri bize geliyor...yine de hiç yoktan iyidir...
Aslında kasa negatif, 450 kağıttan fazla borç var , cari açık var , ithalata dayalı ihracat var , dövizin sağlam adımlarla yükselmesi lazım fakat bir şekilde frenleme oluyor bazen kamu bazen yabancı...8.5 sert harakete benzer bir hareket çekip malı yine bizim ky ye yıkabilirler...
Bu hafta haftalıkta 8 üstü kapanış dövizci için umut verici...bakalım ne olacak....
Mal dediğiniz doları küçük yatırımcıya devretmekse sizle aynı fikirde değilim.Bu seferki 8.5 a gidiş geçenkine benzemez.Ben rahip benzeri bir grafik görüyorum.Onda 7.2 üstü 5.9 a kadar bir geri çekilme oldu ondan sonra ara vermeden 8.5 a kadar bir yükseliş oldu.Bunda da 8.5 üstü 6.9 oldu hemen hemen benzer bir yüzdede bir düzeltme diyelim,sonrasında gene soluksuz bir yükseliş dalgası bu yıl 9.5 falan gösterir.Yalnız malum ben tekniğe falan inanmıyan bir yatırımcıyım ,aslında,dolar yatırımım altın yatırımım tamamen temele dayanan grafiklerden bağımsız bir yatırım,ama bu grafiklere bakıyorum bakıyorum,bunun arkasında sağlam bir akıl var,nasıl yapıyorlarsa olayları fiyatlara, fiyatları olaylara uyduruyorlar olacak olan oluyor,ilginç cidden.Ellıotdu,rsi di,ıchımokuydu ,bayraktı,flamaydı oturup çalışsam mı nedir :)))))))))))
Ha dolar için temel olarak mantıklı değer kaç derseniz cari açığı sıfırlayan artıya geçmemizi sağlayan rakamdır.Yoksa paydadaki sıfır gibi değer sonsuza kadar gider,rakamın manası olmaz,paramız kağıt parçası olur çıkar.Bunun yaşandığı pek çok ülke var,olmaz demeyin arkadaşlar.Zamanında arjantin mucizesi diye bir kavram vardı,venezuela dünyanın en fazla petrolüne sahip ülkesi baya baya zengin bir ülkeydi,almanya bile zamanında bu tokatı yedi.
Resmî gazete'nin yayımlanması çalışmaları devam etmektedir.
O şey 8.14 mü,investingte öyle gözüküyor,hata mı var.
8.14 .investing yanlis galiba
Gene haftasonu banka kurlarını sıkı takip etmek lazım.İşbankası 8.30 dan satıyor,bu rakam pazara kadar alış rakamından düşük olabilir,burdan alan haftasonu kurundan bile kar edebilir,değişik bir dönemdeyiz cidden.
Akdeniz ve Kapadokya otelleri bu aralar full %100 Rus turist dolu. Otellerde boş yer yok denilebilir. Yaz sonuna kadar tam kapasite doluluk devam edecek. Rezervasyonlar yapıldı.
Eksik olan turizmde İstanbul turisti, Araplar veya Almanlar veya İngilizler gelebilir diye bir umut var. Bu ay belli olur.
Yazmayacam demiştim ama konu dolarla ilgili değil matematikle ilgili olduğu için yazayım, gerçi uzaktan okuyan biri 'arch' tan sallamış da diyebilir ama neyse :)
Konu matematikle ilgili. Finansal piyasalara logaritmik bakıyoruz, çünkü temelde bir enflasyon/faiz getiri eğrisi var ve bu fonksiyon üstel. Yani 10 sene önce endeksin 10 puan artması ile şu an 10 puan artması farklı şey. Toplamda da getiri (veya götürü) fonksiyonu üst üste biniyor. (Bileşik yani)
Bileşik faiz formülü neydi, ana para çarpı (faiz üzeri vade). n periyot (vade) sonu değer bu şekilde bulunur. Aynı formülü f enflasyon dersek,
(Ana para x faiz üzeri vade) / (Ana para x enflasyon üzeri vade)
Yani enflasyon da ters faiz gibi, bir anlamda..
Dolayısıyla bir üstellik var, üstellik çarpım, lineerlik toplam demektir.
Logaritma da üstelliğin ters fonksiyonudur.
Dolayısıyla logaritmik bir fiyat ekseninde eski artış/düşüşler minicik değil de, daha anlamlı gözükür, grafiğe etki eden tüm etkenlere de bir fonksiyon dersek, logaritmik bakmak demek yakınsayacağı fiyatların kabaca şablon halinde belirmesi demektir. Yani dolar 10 TL olur ama, yakın vadede 150 TL olmazın orada silüeti görünür.
Siz 1 / USDTRY dediğinizde, otomatikman, bölme yani çarpma fonksiyonuna, dolayısıyla logaritmaya geçmiş oluyorsunuz bir farkla bu logaritmanın tabanı sayının kendisi, yani log x + log x+1 + log x+2 gibi birşey beliriyor, bu da tam olarak işte limit.
Şimdi aynı grafiği (1-(1/USDTRY)) deyin, şimdi de 1 e yakınsayan bir limit göreceksiniz.
Aslında logaritmik veya limit bir fonksiyon şeklindeki grafiğe çizgi çekmek doğru değil. Çünkü çektiğiniz çizgi lineer bir çizgi ve orada çok daha türev bir şeyi ölçebilir. Yani hızı değil de ivmeyi ölçmek gibi, bu anlamda belki bir bakış açısı sağlar ama oldukça yanıltıcıdır. Mesela sizin grafikte değerler hep sıfıra yakınsayacak ama, asla sıfır olmayacak, sıfıra yakınlaştıkça da açı azalacak, basıklaşacak, eğim azalacak, bu durumda nerede kaldı bizim lineer çizgi.
Logaritmik bakılmalı, bütün finansal piyasalar logaritmik, üstel yani, bileşik.
Başka bir problem de aslında zaman skalasında, çünkü zaman skalasını aylık (12 lik) veya haftalık (52 lik) yapmak ondalık fiyat ekseniyle uyumlu, ama grafiğin tamamına mesela 10 yıllık bir veriye, günlük bakmak da problem var, çünkü bir hafta 7 gün, bazı aylar 30 bazıları 31, dolayısıyla haftalık grafikte 10 yıl öncenin en düşüğü başka bir yerde günlük grafikte hafiften başka bir yerde, açılar fark ediyor. (Günün son işlem günü Cuma da oluşan en yüksek ile Pt oluşan en yüksek aralarında 7 gün zamanca fark olduğu halde, haftalık grafikte ikisi de aynı zaman ekseninde, dolayısıyla lineer bir trend çekerseniz, aslında ikisinin açısı farklı iken aynıymış gibi işleme tabi tutulur.)
Elliott da bunu fark etmiş, demiş ki, supercycle bir dalgaya 3 aylık, işte cycle bakarken aylık grafikten, intermediate seviyesinde bir dalgaya bakarken haftalık verilerle bakın demiş.
Özetle siz, 1/USDTRY derken, 1/USDTRY üzeri 1 grafiğine, yani, her değerde tabanı kendisi olan logaritmalar toplamına, yani limit fonksiyonuna bakıyorsunuz, bu çok yanıltıcı olur, lineer bir çizgide bu kadar fonksiyon üzerinde bir anlam ifade etmez, sadece fraktalı fark edersiniz.
Mesela bir indikatörü diyelim; RSI olsun, RSI deki değerler de fiyat değil Stoch değeri olsun, bu durumda StochRSİ olur, (1-1/STOCHRSI(14)) derseniz, 0 ila 1 arasında salınan ve sinyal veren bir osilatör elde edersiniz. Çok hızlandırılmış indikatör=osilatör yani. Bu da eski metastockçudan bir aforizma olsun.
Yazmıyacam derken, amma yazdım ha. :) Ama sayılmaz, dolarla ilgili bir imada bulunmadım ben...
Reza Zarrab İran'la yaptırımları delen altın ticaretini Halkbank ile CB Erdoğan'ın bilgisi ve onayıyla yaptığını söylemişti
Halkbank davası 12 Nisanda görülecek ve simdiden Dolar 8.10 TL'yi geçti.
Ulusal değerdi... Sanatçıya bile direk yatırım yapardı....:oleyo:
Cariyi de kapardı.. Kamu spotu bile yapılmıştı..
Peçete faturası bize kaldı...:kahkah:
o faiz varya faiz, öttüre öttüre 30+ görür..
.............
Haftaya dair tek umudum. 30luktaki uyumsuzluk...
Tekrar 8 denemesi muhtemelen olur..(benim kurum bayağı aşağıdan kapadı)
https://i.hizliresim.com/0TOofM.jpg
teşekkürler sn zaf.doğu
teşekkürler sn achiles
processing.................
Medicalci bi musterım vardı gecenlerde telefonda gorustuk kamudan alacagı olan miktarından yuzde 20 sınden feragat ettırılmıs.yoksa ne odeme var nede yeni alım.işler kotu dıyor...zaten eski karlar yok kulliyen zarar etmıs...ekonomik iflasın bedelini her kesimin sırtına bindircekler.durum iç acıcı degil.ytd
bist yönetim kurulu huzur paylarına yüzde 33 zam gelmiş pergolacı fahro ve erişah hanım artık daha fazla kazanacak, allah ne muratları varsa versin.
3 hafta önce 7,50 tl olan kapya biber pazarda 12 tl olmuş demek ki doların ederide o civarda olmalı
tavuk ciğerle hiç karşılaştırmıyorum 7 tl olan tavuk ciğer 14 tl olmuş
12 olursa kapya 20 olur .
ederi 20 deriz :he:
iç piyasaya ürün kalır umarım.:yes:
bu fiyatlara dayanır mı alt gelir gurubu ? + göçmenler
bir şekilde dengelerler diye de umuyorum.
Ne pinti adamsın yahu. milyon dolarların var döviz hesaplarında. hemide emekli dinozorsun.
yazık değil mi ? mezara mı saklıyon bunca doları ?
git kuzu pirzola, dana kontrifile falan örnek ver vereceksen.
kalkıp tavuk ciğerinden bahsetme dolar milyonerlerine kötü örnek oluyorsun. :kahkah:
Putin, ülkede satılan akıllı televizyon, telefon ve bilgisayar gibi elektronik cihazların Rus yazılımlar yüklü olmadan satılması durumunda şirket veya kişilere para cezası verilmesine ilişkin yasayı onayladı.
Yine ....
1 nolu karikatür.
Anladınız siz onu.
Bohcali, Guney Kibris'ta saldiriya ugrayan Cami icin sert tepki gostermis.
Breh breh breh.
Dinine nasil da sahip cikarmis.
https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem...ardir-6338283/
https://i.hizliresim.com/BjlcX4.jpg
Bu sene voliyi patates ve soğanlan vurarız deyordum, 1.75 gaymeden stokladım g. girdi maalesef.:oleyo:
https://i.hizliresim.com/1u0m4U.jpg
Yorum yok...
Biber fiyatları 12 ila 20 arası. Mesela kıl biber kıllık yaptı 20 istanbulda belki 25 üç burun köy biberi 12 15 arası. Sivri 10 15. Muz 10 domates salkım 6 ekmek 1.75 bazlama 1.75 yumurta 30 L 20 25 arası.
Dolar kapalıçarşı da 8.01 - 8.02 gösteriyor.
Bidon un RTE yi davet etmesinin etkisi herhalde.