Geçici vergi beyannamesi gelmiş Ek 28304
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
Geçici vergi beyannamesi gelmiş Ek 28304
Redmi Note 8 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
son çeyrek tl ihracat geliri, 213 mio tl.. ort kusd kuru; 9.84'ten 21.6 milyon tl ihracat yapar (son çeyrek). ilk 9 ayda 23 milyon tl idi. 45 milyon tl ihracatla geçen senenin %25 üzerine çıkmış olduk.
aynı rakamı şöyle de buluruz: 400 mio tl / 8.87 ortlama kur = 45 milyon usd.
bu gidişle, 2022de ihracatın ithalatı karşılama oranı çok daha yukarı gitmiş olacak.. güçlü ihracat büyümesinin devamı oldukça pozitiftir. bu hızla giderse, kurun finansallardaki etkisi 2 - 2.5 yıl civarına nötr hale gelebilir..
bunun üzerine, eğer ki iştirak şirketlerin 3.taraflara yaptığı satış büyümüş ise, konsolidasyondan gelen uluslarası satış gelir (eski yıllarda rakam küçük olduğu için konsoldie edilmiyordu. bakalım bu sene ne olacak.. vergi bilançocu solo bilançodur, konsolide değil)..
konsolide dip rakam için, yukarıdaki konu beraberinde şu 2 konu fark oluşturabilir:
1-geçen yıldaki trendin devamına bakılabilir. aradaki %sel fark bu sene de devam ediyor olabilir.
2-bu sene mevzuatta olan "%2 ek vergi, öde amortismanı yüksek yaz ve düşük vergi öde" şeklinde özetlenecek kanun, VUK bazlı mali tablolarda karı düşük gösteriyor. deva, bundan yararlandı mı; bilmiyoruz..
doğru hesapladıysam; brüt kar son çeyrekte %61 olmuştur. bir önceki çeyrek %63tü. demek ki yüksek brüt kar tesadüfi değilmiş.. oldukça iyiye işarettir (son çeyreteki 2 puanlık düşüş ucuz akut ürünlerden ve minimal düzeyde de kurdan olabilir. kur biz daha ilerki aylarda daha çok etkiler..)..
.. bir eklenti yapayım: yukarıda söz ettiğim 2 nolu maddenin amortisman etkisi SMM rakamını artırcı etkidir. brüt kardaki 2 puanlık bozulmanın bir kısmıi, eğer söz konusu kanundan yararlandı ise, ordan da gelmiş olur. çünkü, devasa demirbaş yatırımı olan devanın amortismanlarının çoğunun gittiği yer üretilen malın maliyetidir (SMM), faaliyet giderine az kısmı (üretim dışı makina ve ekipmanlar) gider..
2020nin geçici vergi bilançosu, 635 mtl. konsolide ise, 657 mtl imiş..
bu yılki ayrışma konusu temelde 2 tane olur:
1-yukarıda söz etti.ğim konsoldasyon sürecinin başlaması (satışlar arttı ise)
2-yukarıda söz ettiğim vergi konusu.
her 2 konu da konsolide kar lehine fark oluşturur.
Geçen yıl %5 civarı fark vardı sanırım, bu yıl da benzer olursa 1175 olan net karı 1225 görürüz bilançoda. İlk3 çeyrek 542 idi kar. Bu durumda son çeyrek karı 683 milyon olur.
Ama kambiyo karı 514 milyon gelmiş, ben sadece son çeyrek bu rakamı bekliyordum, demek ki kambiyo karı son çeyrek için 400 milyon civarı gelmiş yanlış hesaplamadıysam...burada bir tuhaflık var bence.
Özellikle ihracata çok çok sevindim . İhracatta büyüme ivmesinin korunmasi çok değerli . Özellikle de 2021 de Türkiye ilaç ihracatının %3 büyümesine rağmen devanin %25 büyüme yakalaması harika .
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
ben de kur dışı geliri hesaplamaya çalıştım. şu konu var: UFRSnin ve VUKun kur farklarının möuhasebeleştirilme ilkeleri farklılaşıyor. ezbere hatırlamıyorumama aynı olsa dahi (muhasebe uygulamasının aynı olması varsayımı ile), son çeyrek kur rakamını ben de 400e yakın hesapladım.. kurda arındırılmış kar ise çeyrek milyar TL oluyor.
Dostum eğer %5 vergi-bilanço farkını eklersek, 250 den biraz daha fazla olur, yukarıdaki hesabımda 280 milyon bulmuşum zaten.
En çok ihracata sevindim, tek korkum bu konuydu, şükür burada da gayet güzel bir rakam geldi. Ben net kar yerine favök ya da efk ya bakmayı daha doğru buluyorum...kur etkisi arındırılınca ilk üç çeyrek ortalama 150 milyon olan kar son çeyrek 250(benim hesaba göre 280 e) çıkmış olur. Bu da mükemmel benim için.
diğer farklar: son çeyrek henüz vadesi gelemiş forward contract varsa; bunlarda durum şudur:
VUK: vadesi gelmemiş forward kontratlardan oluşan tahmini kar-zarar dikkate alınmaz.
UFRS: dikkate alır..
Bu vergi dairesine sunulan karın içinde döviz kur karı var mı?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bu güzel tablo devam ederse , zam farkı ve yeni ilaçların etkisi ile, kur sabit kalsa dahi ilk çeyrek 400 gibi net kar beklenebilir mi TA-1012 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bu artan karlılık ve artan ihracatın ithalatı karşılama oranı nakit için (iharacatın ithalatı karşılama oranı firmada kur konusudna doğal hedge durumu oluşturacak. bu oluşunca da yüklü döviz taşıma ihtiyacı kalmayacak.. beyanları buydu) verdiği adresler (şirketin yüklü miktarlarda faaliyet kaynaklı nakit üretme sürecine girdiği nettir. bir süredir böyle.. ):
1-ciro, her yıl enflasyonun %30-40 üzerinde büyür ve nakit işletme sermayesi ihtiyacıo artar (ama bu ayrıca zaten nakit hasıl etme kapasitesini daha da artırır.. mevcuttaki gibi karlı büyüdüğü varsayımıyla)
2-şirket satınalması yapar
3-yüksek oranlı temettü dağıtma sürecine geçer..
1 numara hepimizi memnun eder.. muhtemelen 2 numara da hepimizi memnun eder. 3 numaraya da hayır demeyiz..
1 numara zordur: her yıl enflasyonun üzerine %30-40 ciro büyümesi zordur..
2 numara yönetsel bir karardır.. biz dışardakilerin tahmini imkansızdır.
3 numara: eğer 1 ve 2 numara olmayacaksa, o kadar nakti dışarı çıkarmak isteyecektir.. eğer yakın zamanda şirket satışı gündeme gelmiyorsa, foncuların nakit talebinin baskısı dolayısıyla yüksek oranlı temettü sürecine geçmesi tahmin edilebilir.
unutmayalım; biz sadece %18iz. eşik üzeri dağıtılan her liranın %82si büyük hissedara gider.. bize bakıp da temettüyü bizden kıskandığını düşünmeyelim. temettü konusunu hisse fiyatını baskılamak için kullanıyorlarsa, bunun sonuna yaklamışlardır (en fazla 1 ya da 2 yıl daha zorlarlar).. çünkü, hem şirkette fazla nakit birikmesi oluyor hem de foncuların nakit talebi konusunda sabırları azalmıştır.. çok beklediler.
tamam şimdi...bizim vadesi gelmemiş forward kontrat kesin vardır. hatta üçüncü çeyrekte böyle bir kalem vardı bilançoda...son çeyrekte bu nedenle 500 gelmesi gereken kar 400 gözüküyor büyük ihtimal.
ama bence kur farkı geliri çok kritik değil...esas ihracat rakamı, ki o iyi geldi, bir de net satış büyümesi...bizim marj sorunumuz zaten yok.
çok doğru, uzun vadeli bir yatırımcı olarak zaten kur farkı vb gelirleri ile hiç ilgilenmedim.. finansal kaliteye odaklandım. yani;
1-karlı büyüme ve devamının gelmesi,
2-brüt kar marjının gelişmesi
1 numarada devayı besleyen çok hikaye var.. 2 numara da çok çok iyi gidiyor..
yakın vade için:
1-covidden çıkış ilaç tüketimini artıyor.. kaybedilen akut segment, fazlası ile yerine konmaya başlandı. kronik segmentte de teşhis sayısı artıyor ve hasta havuzuna yeni hastalar ekleniyor. rekor adet büyümeleri var (covidden çıkış)
2-çok güçlü ihracat büyümemiz var
3-deva için (sektörün geneli için değil, maalesef) fena olmayan bir zam aldık..
not: zam konusu da henüz kapanmadı.. sektör ek beklenti içinde.. 1-2 haftaya kadar "ilaç yok" haberleri kesilmezse, yeni bir zam ya da SGK iskonto indirimi gündemde kalmaya devam eder. ama buna şimdiden güvenmeyelim. kur böyle devam ederse, belki Q3.. ayrıca, daha sık aralıkla zam konusu gündemde. yani yılda 1 kez yerine, yılda 2,3 veya 4 kez zam.. şimdilik buna güvenmeyelim.
3.357 gördüğünüz bürüt satış net satış 2.323 ilk dokuz ay net satış 1.589
O değilde ilk kez ingilizce geçici gelir tablosunu yayınlamak şık olmuş..:cool:
sevgili Cauti ortak, o yazıyı yazarken, orada belirttiğim rakamın dahi mütevazi olduğunun farkındaydım. hatta, hatırladığım kadarıyla 2-3 yıl önce yine burada yazdığım bir yazıda, firmanın 5 yıl içinde ihracatta cagr bazında %20 büyüyebilmesi lazım, demiştim. hatta daha da uzun süre bu güçlü büyüme devam eder. neden böyle düşünüyorum? mesleki tecrübem dolayısıyla, artık muhakeme edebiliyorum ki:
1-devanın hem zengin, hem fakir ülkelerin pazar ihtiyaçlarına uygun ve geniş portföyü var. özet bilgi..
2-USA ve Avrupa GMP sertifikaları var. bu sertifikalar her ülkede ruhsat almak için çok güçlü referanslardır.
3-800ü aşkın ruhsat ve 60 ülke çok büyük pazardır. bunların sayısı her yıl artıyor.. büyük adetler kanunu işler; rakamda tesadüfi sapma olmaz..
4-kendi şirketlerini kurduğu yerlerde henüz önemli hareket başlamadı bile..
5-tüm dünya pazarının %40 ilaç tüketimini yapan ABDde neredeyse yokuz ve şirketin orda iştiraki var ve Depores'i ilk jenerik yapmak için o ülkede nasıl bir hukuk mücadelesi verdiğini bir ortakla beraber açık kaynaklardan izledik (ilk jenerik sanırım Viatris/Mylan oldu ama biz de yakında pazara girmeliyiz.. pahalı onkoloji ürünlerimiz henüz ABDde ruhsatlanmadı dahi)
6-ilaç işi için dünya pazarının önü deva gibi firmalara çok açık.. doygunluk seviyesine ulaşmamız 10 yıllar alır.. 1.4 trilyon USDlik pazar var ve jenerikte Çin'e aşırı bağımlı olan ülkeler bu bağımlılıktan kaçınmak için TR gibi ülkelerde deva gibi şirketler arıyorlar.
7-ilaç ihracat işi spot ticaret değildir. yani, şans eseri bulunan anlık taleplere mal satışı ile yürüyen bir iş değildir. uzun dönemli (3-5 yıllık) sözleşmeler yapılır ve ruhsatlar bu sözleşmelere göre distiribütörlere atanır.. yani ruhat yoksa zaten spot satış olmaz. ruhsat varsa da pazarda bir kez yer edindikten sonra geri dönüş kolay kolay olmaz.. o nedenle, yapılan her efor ihracat rakamında öncekinin üzerine eklenti olur. rakamın geri gitmesi çok zordur.
8-315 kişilik ar-ge dpt (ki bence buyıl daha da büyüyecek.. bkz kariyer.net ilanlarında aranan ar-geciler) TR için kurulmadı. asıl amaç, uluslararası pazarlar. TR için 60-70 kişilik bir kadro yeterlidir (bkz Koçak ve Abdi ibrahim ar-ge dpt büyüklükleri). TRdeki tüm ilaç argecilerinin 1/5ini (%20) deva istihdam ediyor. oysa, pazar payımız %3... pazar payı, %3 olan firmanın, ar-gecilerin %20sini toplaması aşırı bir harcama olur ve zaten 315in büyük bir rakam olduğunu emsal şirketlerin rakamlarına bakarak görmek mümkün (yurtdışı dahil inceledim).
firma, dilediği kadar ketum olsun.. açık kaynaklarda yeteri kadar bilgi var..
özetle, ihracattaki büyüme devam edecek.
bizim için bir diğer fırsat penceresi biyoteknolojidir. başladığında ve molekül isimleri belli olduğunda onları da yazarız.
Temelreis, eger yarın bu bilanco ile Deva tavan cekmez ise acil bir yorumun gerekiyor,kendimize gelmek için.
İhracat rakamı SPK mevzuatına göre hazırlanan bilançoda düşük gelecektir çünkü gözüken rakam satış indirimleri hariç rakam. Mesela geçen sene vergi dairesi yurtdışı satışlar 291 milyon iken konsolide 265 milyon gelmişti. Bu nedenle 400 milyon olan rakam 350 milyona doğru inecektir.
Bunun dışında 2021 yılı hemen hemen bütün şirketler için kar ve ciro rekorları ile geçtiği için Deva geri planda kaldı. 2022 yılında bu durumun devamı mümkün olmadığı için Deva ön plana çıkacaktır.
son çeyrek 37 milyon faiz gideri var bir önceki çeyrek 70 milyona yakındı kambiyo karıda sanki biraz düşük gibi geldi kasım ayında banka ticari kredi faizleri yıllık % 30 a çıktığında bir miktar döviz satışı ile birlikte kısa vadeli kredi kapatılmış olabilir artık önümüzdeki cuma bilanço gelince göreceğiz
Geçmiş yıllar geçici vergi karı ile Ufrs bilançolarına bakılırsa net kar rakamı 1.2 milyarın biraz üzerinde gelebilir. Tabi bir de sabit kıymetlerin yeniden değerlemesi konusu var eğer bunu son çeyrek finansallarında yapmışlarsa o zaman ertelenmiş vergi geliri doğacaktır ve net kar rakamına ilave artıcı etkisi olur. Geçmiş yılların geçici vergi Ufrs bilançolarını kıyaslayınca kabaca son çeyrek 725-735 milyon civarı bir hasılat ve 440-450 milyon civarı brüt kar olabilir.
hocam 8. maddeye istinaden yazıyorum
%3.7 gibi pazar payı var türkiye’de ama küçümsemeyin bu rakamı bu oranla ya 3. ya da 4. oluyor. abdi pazarda açık ara birinci ama onların büyüme atağına geçmesi 20 yıllık bir serüven, zaten cironun %50 den fazlasını oluşturan kalemler çok eski ilaçlar , yüzlerce yeni ürün sürüldü piyasaya son 5 yılda belki ama pazardan sadece 4-5 tanesi pay aldı. yeni çıkan ilaçların pazardan pay alması çok kolay değil gerçekten . Fırsat doğdukça oluyor. rivelime- depores- candexil- nov**ua nın hikayesi çok ayrı…
Nov**ua mesela piyasada 4-5 yıldır refresh sıkıntısı var . atacand mesela candexile göre 50 tl fazla fiyat farkı çıkarıyor 4 kutuda.. bu arada bizim türk firmaları genelde türki cumhuriyetler afrika ya ilaç satıyor deva nın avrupa ya satışı olması oldukça pozitif.
(eski nick ielab)
Sayın Maslak, 3. Çeyrekte brüt kar marjı %60,97 olarak görünüyor benim notlarımda. Eğer doğruysa akut ürünlerin geri döndüğü bir dönemde brüt kar marjı düşmemekle kalmayıp az bir miktar yükselmiş bile.
özellikle, son cümlede belirttiğiniz konuyu çok iyi yakalamışsınız. daha önce burada yazmıştım: şirketin gelişmiş pazarlada 6-7 tane şirket kurması (ki bu pazarlada iş yapmak hiç de kolay değildir) dünyaya açılmak konusunda üst seviyedeki cüret ve özgüvenini göseriyor.. şirketin ana iş planı, TR bazlı yolcuğa (uczu maliyetli ve teşvikli ar-ge, devlet destekleri, geniş geri ödeme, geniş sgk kapsamı, orta ölçekli ve yerli üretime ihtiyaç duyan bir ilaç pazarı) çıkıp, küresel bir şirket olmaktır. zamana ihtiyacı vardır; bu da doğrudur.
Kambiyo karı 515 milyon tl
Bu da karı şişirmiş
Kasada ki dolarların etki
Lakin piyasa Esas Faaliyet Karına bakar. Belli ki Bilançoda çok yüksek gelmeyecek
Vergi dairesine sunulan kar 1.17 mia tl . Spk ye sunulacak kar biraz yukarı olur , 1,2 mia tl beklediğimiz kar geldi.
Firmanın net satışları 2,3 mia tl . Bunun 400 mio tl si y.dışı satışlar gerçekten firmanın global bir şirket olma yolunda benim için gösterge niteliğinde. Toplam cironun %17,40 sı y.dışı satışlar.
Firmanın ar-ge harcamalarında bir artış yok 45,2 mio tl .. (9 aylıkta 43,8 mio tl )
Firmanın pazarlama giderleri 267 mio tl ( 9 aylıkta 176 mio tl ) burada 3 çeyrek ortalamasına göre 32 mio tl artış var. Demek ki y.dışı ciro için pazarlama faaliyetlerinde bir artış olarak yorumlanabilir.
Firmanın genel yönetim giderleri 191 mio tl ( 9 aylıkta 135 mio tl ) burada 3 çeyrek ortalamasına göre 11 mio tl artış var.
Şirketin faaliyet karı 854 mio tl , faaliyet kar marjı ise %36,78 seviyesinde.
Şirketin dönem net karı 1.175 bin tl , net kar marjı ise %50 seviyesinde .
Şirketin kambiyo karı 515 mio tl , kur karından arındırılmış dönem net karı 660 mio tl , kur karından arındırılmış dönem net kar marjı ise %28,41 seviyesinde .. Yani şirket esasında yp bazlı %28,41 seviyesinde kar basmış diyebiliriz.
Eski bir bankacı olarak gelir tablosunu çok beğendim , ama esas olarak bilançoyu görmek gerekiyor.
Saygılarımla
Dostum 19 yıldır borsadayım
Evet başlıkta yeniyim
Hisseyi Kasım 2021 de 24 tl civarında teknik olarak TOBO formasyonu yaptığı için almıştım 4 aydırda Kanal Katlanma hedefi olan 48/49 tl hedefi ile bekliyorum. İki yıl önce de 8 lira civarında almıştım o dönem çok beklemeden satmıştım
Mali tabloya ilk kez baktım sayılır bu ana kadar grafiğine ve saklamaya bakıyordum
Tahminen kasada 100 milyon dolar civarı bir pası vardır
Zannımca bilançoda 750/800 arası bir Faaliyet karı gelir
Bu da 10fk desek 37/40 tl arası bir fiyat eder
Siz uzun süredir bu şirketin bilançosunu okuyor olabilirsiniz dedim gibi ben Deva da yeni sayılırım
O zaman hoş geldiniz ve hayırlı olsun diyeyim. Deva 2021 de yatırımcısını çok üzdü, hisse yatırımında istikrar çok önemlidir. Yani geçen yıl %20 yapıp, bu sene %100 yapması kendisini affettirmez. İyi bir hisse yıllık bazda getiri olarak da istikrarlı olmalı. Bu yönü zaten sıkıntılı hissenin.