bu ülkede müteahidi son 20 senede başa bela ettiler
kendilerinede baştacı
Printable View
bu ülkede müteahidi son 20 senede başa bela ettiler
kendilerinede baştacı
Yıllar önce yine benzer haberler vardı, ne oldu? Nereye yapıldı? Kimler aldı? Çevremde bu tür evleri alıp oturan hiç görmedim. Sadece projede mi kalıyor? 81 ilde yapılacağı söyleniyor:Sad:Alıntı:
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, vatandaşların uygun şartlarda konut alabilmesine imkan sağlayacak yeni bir projenin hayata geçeceğini açıkladı.
Bakan Murat Kurum, vatandaşların uygun şartlarda konut alabilmesi için belediyeler, Adalet ve Hazine Bakanlığı ile proje geliştirildiğini maliyetleri düşürecek, sektöre ve vatandaşlara daha uygun şartlarda konut yapılmasına imkan sağlayacak bu projenin yakın zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi.
Aynı yerde toprak sahiplerinin dairesi olabilir, onlardan almaya çalışın oda kredi kampanyasına girer.
Şöyle bir tablo gördüm.
-Geçen senenin ilk 4 ayına göre %26 artış var,
-Genel anlamda ipotekli konut satış oranı düşerken, son satırda (2022 ilk 4 ay) artış var, kredi kullanılmış,
-Yıllar içinde diğer oranı hep artış eğiliminde (?),
-2022 ilk 4 ayda %26 artış yabancı veya göçmen kaynaklı olabilir (?),
-2022 ilk 4 ayda %26 artış yerli kaynaklı olabilir çünkü ipotek artmış (?),
En bilinmez değişken de herhalde şu, neticede 1 ev alan, genelde 1 ev de satıyor, satış durumuna göre olan bölümdeki sadece net artış rakamlarını mı acaba reel olarak konut sektörünü resmetmesi açısından ele almalı. Yani sağdaki kısımda ilk el+ikinci eldeki net artış rakamı, bilemedim.
Yoruma açık
https://twitter.com/ibrahim___ethem/...372355/photo/1
https://i.hizliresim.com/ejhr58p.PNG
https://twitter.com/ibrahim___ethem/...372355/photo/1
Konut kredisi kullananlarin orani neden hep dusuyor?
Müteahhit fiyatı düşük gösterdiği zaman, devletin kasasına girmesi gereken para giremeyecek.
Siz o dairenin gerçek fiyatı üzerinden "enflasyonun çok çok altında bir oranla" kredi kullandığınızda da devletin kasasına girmesi gereken para giremeyecek.
Yani siz devletin kasasına az para ödeyince iyi, müteahhit az ödeyince problem.
Daha küçücük bir çocukken fark etmiştim. İnsanlar Koç'u Sabancı'yı hiç kıskanmıyorlar, ama kendisi şahin kullanırken komşusu doğan SLX alsa birdenbire çıldırıyorlar.
Zamanla gördüm ki tüm toplum böyle.
Evi olmayan, 2-3 evi olanı suçlayıp onu kendi seviyesine çekmeye çalışıyor.
Çekse rahatlayacak.
Bu arada halkın hakkını yiyerek dudak uçuklatacak servete sahip olanları falan hiç görmezler.
Görseler bile onlarla mücadele edecek güçleri yoktur.
Sonuç olarak derler ki "zenginin ve güçlünün sofrasındaki kuzu çevirmedeki hakkımı almam zaten imkansız, ben en iyisi bağırıp çağırıp yanımdaki diğer fakiri suçlayayım da onun elindeki kuru ekmeğin yarısını bölüp bana versinler".
Harikasınız hocam.
Geçen yine "2 daireden fazla alanı asalım keselim" tarzındaki birine dedim "o zaman hususi oto da yasaklansın. İş harici toplu taşımaya binmek de yasaklansın, gezmek isteyen yürüme mesafesinde gezsin. Trafik de böylece rahatlar"
Hatta şimdi aklıma geldi. En küçük ekrandan daha büyük televizyonlar yasaklansın. Evde aynı anda tek ampulden fazlasını yakmak yasaklansın. Klima komple yasaklansın. Piasadaki mevcut klimalar da toplatılsın. Böylece elektrik fiyatları düşer. Fakir fukara rahatlar.
Fakir fukara yine rahatlamazsa en son kulağımızın arkası var. Müsait.
Devlet gördüğü lüzum üzerine kaynakların nasıl yatırımlara akması gerektiği ile oynayabilir.
Nasıl ki 0.64 bas bas paraları dediği zaman tüm milletin boynu kıldan ince ise, 2 den fazla evin var gel sana vergi dediği zaman da herkesin boynu kıldan ince olur. Hissen var kar etmişsin gel para ver der. Ev aldın sattın gel para. Araba aldın sattın bana pay ver.
Devlet budur.
Şu an böyle bir vergi yok ama gelirse şaşırtıcı olur mu bilmiyorum köşeye sıkışan hükumetler yaratıcı olur önce dışarıdan kümese kaz çekmeye bakar baktı gelmiyor bu sefer içerideki kazlardan ne çıkar ona bakar.
Ev konusu örnek yani herhangi bir konuda Devlet bunu yapabilir Devlet olmanın mantığı budur bir gecede çıkacak yasaya bakar. Ha korkup buna göre yatırın yapın demek de saçma. Ben mesela araba alıyordum 320 bine aldım arabayı bi kanun çıktı araba 500 oldu elimdeki 200 luk araba 300 oldu Devlet bedavaya arabamı sıfırladı, başka vatandaşa da aynı şekilde arabasını elinden aldı belki. Böyle yani bu işler çok can sıkmaya da çok konuşmaya da çağırmaya da gerek yok bence.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hep aynı muhabbet ifrat ve tefrit olayı bir dengesini bulamıyoruz evden domatese giden yol .
bir mal toplumda kısıtlıysa ve ulaşılması zora düştüyse devlet bunu düzenlemeli 3. eve 4. eve vergiler arttırılmalı bazılarının en temel ihtiyacı olan barınma ihtiyacını karşılıyamıyorken diğerin 5 tane daire alması zorlaştırılmalı bence cunkü o 5 evi alan yüzünden diğerleri madur oluyor
gecen gün 12 yaşındaki kızım okul cıkışı baya söğleniyordu ne oldu dedim okulda ikindi kahvaltısında cıkılatalı ekmek dağıtmışlar " baba bir cocugun elinde 5 dilim gördum önümdeki 3 dilim aldı sıra bana geldiğinde ekmekler bitti bu haksızlık.. " dedi (evde istediği kadar yer ama okuldakinin tadı farklı ve düştüğü hayal kırıklığının) yanı sosyal adalet olayını 12 yaşında anlamış i ama burda ki büyük büyük abileri, amcaları anlamamış.
mesela piyasada şeker azsa herkese yetmiyorsa o zaman devlet şeker alımını kışı bazında kısıtlayabılır, kısıtlamalıdır, ama şeker bolsa birinin alması diğerinin almasını engellemiyorsa, zorlaştırmıyorsa istediği kadar alsın hatta iyi olur üretimi destekler.
birde sabancı, koç ve komşu muhabbeti var bu aslında bize özgü bir durum değil insanların genel psikolojik davranış modeli çok makül ve mantıklı psikolojik acıklaması mevcut. aslında normal bir durum ama cok fazla konuyu dağıtmamak için girmiyeyim zaten çok uzun yazdım ama isterseniz anlatırım bildiğim kadarı ile
Çok haklısınız. "Çağıranlara" o yüzden kızıyorum.
Devlet kendi uygun görürse hadi neyse de,
durup dururken komşusunun 2. dairesine kafayı takıp, kendi yaşadığı ekonomik sıkıntıdan yine kendi gibi sıradan vatandaşları sorumlu tutarak çığırtkanlık yapanlar can sıkıyor.
Devletin uygun gördüğü tüfe oranı zaten yeterince sopalıyor bizi..
Ama ev almayan kesime bu yetmiyor. İstiyorlar ki hep biz kaybedelim..
Sizin de anlayamadığınız kısımlar var.
Evler bizlere çikiletalı ekmek gibi bedava dağıtılmadı. Fark orada.
Biz bir çikiletalı ekmek için ömrümüzü harcarken, "benim payımı devlet ayağıma getirsin" diyenler de var, "devlet müdahale etsin de başkasının elindeki ekmeğe ben 5 kuruşa ortak olayım" diyen de.
Diyorum ya. İnsanlar kendi seviyesindekilerin çalışıp çabalayarak aldığı mala göz dikiyor.
Egede koy satın alanların, veya londrada sokak satın alanların malına değil.
Orada da devletin önceliği mal sahibine dokunmak olmaz ama çaresiz kalırsa da acımaz. Hisse sahibine de arsa sahibine de döviz sahibine de ev sahibine de vurabilir kime vuracağı belli olmaz. Oy hesabı var getiri götürü hesabı var var oğlu var.
Osmanlı'nın bi bildiği vardır diye çok güzel bi laf var. Tutunamayanlar'da okumuştum. Ne bildiğini kendi bile bilmese, Osmanlı'nın bir bildiği vardır dermiş Osmanlı vatandaşları eskiden. Öyle yani bizim devletin bi bildiği illa vardır.
SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Korku ve Yalan Imparatorlugu...Tum dunya boyle.
Bence devamı şöyle; bu adına sosyal yarış denilen kölelik düzeninde, toplum; yolsuzluk, hirsizlik, yalan her şeyi affedebilmektedir(sosyal yarışın icinde oldugun muddettce).
Bu toplum sadece bir tek seyi affetmez: Yarışmaktan vazgecip, kenara cekilmek. Vaz gecmek, digerlerinin ne yaptigi umurunda olmamak.
Derhal dislanirsin. Aciz olarak nitelendirilirsin.
Ev sayısına sınırlama da mantıklı değil. Çünkü evden eve fark var. İzmirde bile varoş yer de olsa 4 katlı komple bina var 1 milyona.Bir yandan da tek bir daire 15 milyon olabiliyor kolayca. Böyle sınırlamalar ev satışına hareketlilik getirir anca. İnsanlar da kendi bütçesine göre ucuz ve az kira getireni satıp iki tane pahalı yüksek kira getiren ev alır. Hele ticari yapilarda fiyatta üst limit yok adeta.
sebepler belli sonuçlar belli
muhtemelen sayfada herşey tartışılmıştır zaten yeryüzünde söylenebilecek tüm sözler de söylenmiş ... konut hakkında benim söylemek istediğim ise biraz barınma ihtiyacı ile ilgili... ikinci evi bilmiyorum ama ilk evin artık şart olduğunu düşünüyorum... bunu çok geç anladım... sonuçta ömür boyu sürecek bir ihtiyaç en azından sabit bir kredi ile bu ihtiyaca ayrılan bütçe sabitlenebilir ve bu tasarruftan diğer nesil de yararlanabilir ... ev eskirse yenisi için altlık yapılacak bir değer de oluşacaktır ..
tabi burda toplu paradan değil krediden bahsediyoruz... ona ulaşmak da kolay olmuyor malesef... internette videolarda falan yorum yapılırken 3lira koyup 10 liralık bir değer almanın avantajı atlanıyor bence... o noktadan sonra yüzde 10 luk bir enflasyon 10 liraya 1 lira getirirken, elinizdeki 3 liraya 0.3 getiriyor hadi çok iyi yatırım yapıp 0.6 kazandınız diyelim, yine 10 lira değerindeki malın sadece enflasyonla göreceği artışın yarısından biraz fazla ... konutta da baz alınan tutar çok yüksek olduğundan (en az 200-300binden bahsediyoruz sonuçta) 2x yapması çok büyük fark yapıyor, şimdi bu aradaki farka birinin para biriktirerek ulaşması mümkün değil malesef.. 0.64 oranlarla kredi verilen dönemde evlerin 650bin tlden 700-750 bandına gelmesi üzerine sinirlenip bakmayı bırakmıştık ... şimdi o evlere en az 2m civarı fiyat isteniyor düşününce beyaz peynir de 3 e katlamıştır herhalde 2 yılda ama ilk tutar yüksek olduğundan fark da yüksek oluyor
bir de ben yanılıyor muyum bilmiyorum ama çok ciddi kiralık ev sıkıntısı olduğunu düşünüyorum geçen arkadaş için izmitten kiralık ev baktık 350 civarı ilan vardı bu şehirde 350bin kişinin yaşadığını düşünürsek 350 kiralık ilan bana mı çok az geliyor anlamıyorum... yani adam gibi oturulabilecek muhitte oda sayısında filitre yaptığınız zaman zaten çok farklı bir tablo ortaya çıkıyor... kiralar katlanıyor ... parasını vereceğim deseniz de kiralık ev çıkmıyor çıkan da uçuk fiyatlı
kanaatime göre konut fiyatlarındaki artışın temel sebeplerinde balonu büyüten düşük faiz politikası , maliyet artışları ve mülteciler nedeniyle arzın yetmemesi var ... sebepler değişmedikçe farklı sonuçlar beklemiyorum
bazen internete ekşide vb görüyorum istanbulda bazı yerlerde fiyatlar manhattanda daire parası seviyesine gelmiş insan gerçekten hayret ediyor, bir balon var ama bilmiyorum ne zaman patlar nasıl patlar.. almaya niyet olursa temmuz ayındaki zamla birlikte ödenebilecek kira, bu kiranın 250-300 katı vb düşünülüp hesap edilip ucuz pahalı ayrımı yapılabilir belki ... veya zamdan krediye ayrılabilecek tutarla hesap yapılabilir
kendinin olsun kira olsun inşallah herkesin evinde huzurlu olur, arayanlar gönlüne göre bir konut bulabilir inşallah
Aynı daire. Bilindik emlakçı bilindik esnafımız.
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...27107907/detay
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...19027723/detay
İşte ben de onu diyorum.
Kiracıların isteği gerçekten sosyal adaletse, çözümü ev sahibi kiracı tartışması olmamalı.
Sadece sizin ve benim gibi alt tabakadakiler arasında değil, tüm toplumda adalet sağlanmalı.
Biribirimizin elindeki kuru ekmeği bölüşme şeklimiz değiştiğinde ülkeye adalet gelmiş olmayacak.
enflasyon hortlamadan bile önce diyorduk yazıyorduk ki ..
konuttaki kazancını net olarak ancak konut ile kıyas edebilirsin.
haa geldi çattı o devirler.
benim egede yazlık ankarada 6 - 11 adet daire ediyor mu ... ediyor !!
eeeee benim dairem var satsam şu fiyat ederr.
e sat kardes. :he:
o kadar kar etmişin... daha lüks bir semtte oturmak seninde hakkın sonuçta.
ama tabi üstüne 3 -15 +++ milyın daha verecen .:he:
biliyorum bu topicdeki mal sahipleri pek beni pek sevmez. niye ??
çünkü...
beylik düzündeki düzüm elemanı hala satsam şu fiyat ediyor diyor.
sat baba
kadıköye taşın ..
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...12991008/detay
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...92868580/detay
buyur. :he:
:drunk::drunk:
ne varsa egede var dedik zamanında
bana burada oturduğum ev
oturduğum ev
satsam şu eder diyorsa
dötümle bile gülmem.
kullanabildiğin kadar kredi kullan kardeşim mantığını boş
ev alayım desen 10 -25 bin kredi aylık ödemen var.
hayırdır ??
köydeki tarladan petrol mü fışkrıdı ?
geçeceniz...
örn.
benim yazlık (oturduğum ev dışında ) yandaki komşu satacağımı öğrenmiş.. ee kardeş bedavaya satıyon diyor !!!
dedim bedaysa sen al.. ?
eee bende o kadar para ne arar diyor :he:
çingenemisin kardeşim sen ?? bedava malı kim bulmuş almıyor bu ülkede. ?
pazarda domates alırken 3 kuruşun hesabını yapmaya mahkumsun !!
benim kafa farklı çalışıyor... benim hikayem farklı.
sen ölene kadar orada oturacaksın !!!!! bitti.... kımıldayacak yerin bile yok.
Emlak kardeşâ€¦niye sabit fikirle konuşuyorsun…adam evim bu kadar olmuş diyorsa bunda ne sakınca var. Ha oturduğu ev olabilir, belki satıp kiraya çıkacak. Bana babamdan maddi değeri yüksek bir şey kalmadı, benden sonraya da kalması şart değil.
Yarın sıkıştım, ya sa keyfim öyle istedi, oturduğun evi sattım, hatta daha güzel bir eve kiraya geçtim…parayı da 10-15 yıla bölüp güzelce yedim..ne var bunda, ne sakıncası var.
Yok mu, evler elde kalacak, lüks sitedeki evlerin aidatı bile kirayı ancak karşılayacak vsvs…zamanında ne kafa ütülendi bu başlıkta. Bir de enayi miyim, bu yükseek fiyatlardan ev alınır mı, güzel güzel kirada otururum diyenler vardı. Yatırım guruları, ne gerek vardı, parayı katlanmak varken neden ev alınacaktı ki.
Meğer o zamanlar balon denen fiyatlar bedavaymış kiralar da bu kadar yoksulluğa rağmen aratabiliyormuş..dilimizde tüy bitmişti, bu kiralar ileride ev fiyatlarından bike fazla artar demiştik..hey gidi hey.
Tam da benim düşündüğümü yazmışsınız sn achiles.Misal on ev var satılık .Fiyatları da yüz bin yüz bin artmak suretiyle 1 ila 2 milyon arasında olsun.İlk evi 1 milyona sattım 1.1 milyona 100 bin lira farkla ikinci evi aldım.İkinci evi satan da 100 bin koysun 1.2 milyona üçüncü evi alsın böyle böyle on ev de satılsın.Sisteme giren para 1.55 milyon liradır ama oluşan hacim 15 milyon lira olur.E bu kadar hareketliliği yaratan ilk 1 milyon lira oldu.Otele girip yüz dolar veren turist fıkrası gibidir emlak sektörü.O yüzden kemiksiz sıfır satışlar o da ev satmadan olanlar biraz biraz fikir verir.Misal devlet şimdi 0.89 la evi olmayana ev kredisi verecek.Bence katılım az olacak şu ana kadar ev alamayan biri 1 milyon peşin verecek 1 de borçlanacak ev alacak ,işte aslında sisteme taze para girişini bu kalemde görebiliriz,ama bence bu durumdaki insan az ,sistemde dönen para aslında zaten sisteme ait olan bir para.Geçen coinlerdeki para 3 trilyon dolardan 1.5 trilyon dolara düştü falan diyorlar.Yahu coinlerde hiç bir zaman 3 tilyon dolarlık para girişi olmadı ki belki de 300 400 milyar dolarla coinleri o seviyeye kadar çektiler şimdi de 100 milyar dolarlık çıkışla fiyatlar yarıya inmiş olabilir.Uzatmıyayım aslında ortalıkta çok para var deniyor,yahu madem bu kadar çok para var neden herkes borçlu,herkesin ya kredi borcu var ya taksidi var,tüm şirketler,ülkeler borçlu,madem para bol bu kadar borç niye var.
Para bir borçlanma senedidir para bol olduğu için borç miktarıda boldur. [emoji16]
Sn Hkm,
Doğru söylüyorsunuz, ama ben bu tabloyu kullanarak sektörü tam olarak nasıl resmedebiliriz anlamında sordum o soruyu. Farklı şekillerde bakarak farklı yorumlar yapılabilir çünkü, mesela 2020-2021 de ikinci el satışlarındaki yüzdesel artış, ne anlama geliyor?
Sorunuzun tam karşılığı M2, yani parasal genişleme..
Faizler düşüp de parasal genişlemeye gidilince, basılan M1 para/para arz çarpanı kadar para akıyor sisteme, ama bu para reel para M1 değil yani. 1 milyon verdi MB bankaya, zorunlu karşılığı 0,10 sa, 1/0,10 para arz çarpanı yani 10x.
Verilen 1 milyon TL, 10 milyon TL olup piyasaya akıyor, 9 milyon TL borçlu herkes. Para tekrar tekrar kredi olarak veriliyor. ABD son dönemde sıfıra düşürdü zorunlu karşılığı, teorik olarak sonsuz para yarattı yani, gördük NASDA Q ne yaptı..
M1 direk enflasyona etki ediyor, ama M2 öyle değil aslında, yönetebilirsen ya da bir yere kadar dinamizm getiriyor, yönetemezsen 'bizim gibi' ya da bir yerden sonra 'ABD gibi' enflasyona yol açıyor. Araştırmışlar belli bir dönem için AB de, ilk euroya geçildikten sonraki 10 yıl için, net koroleasyon M3 de görebilmişler, M3 oluşan enflasyonun %47 sini açıklıyor, ama M2 de tam bulamamışlar, tabi bu son dönem onu da bulmuşlardır nihayet.
Benim bu tabloyla sorduğum bu değil aslında, o sizin dediğiniz bu son dönem herkesin sırrına vakıf olmaya çalıştığı parasal genişleme.
Borçlanarak/borçlandırarak, sahip olunmayan satın alım gücüne kavuşmak güven ve istikrar ortamının getirdiği finansal sistemle ve bunun büyüme etkisini kullanmak, ve bu talebin enflasyon yaratması, tabi enflasyonun ABD deki gibi sıfırdan 2 ye, 2 den 8,5 a gitmesi başka şey, bizdeki gibi 8 den 20 ye gitmesi sonra %5 hedeflerken %66 olması başka şey :)
Saygılar...
Projenin adı ATAŞEHİR MODERN, projenin ortağı TMSF yani DEVLET, teslim tarihi 29 ekim 2023 yani bir buçuk yıl sonra. 1+1 ev fiyatı 5 milyondan başlıyor !!!
https://twitter.com/_selcukgecer/sta...86328751808515
Kadikoy de kiralara bakin. Maas ile kira arasinda baglanti var diyordum ama bir alakasi kalmamis
https://twitter.com/HaberReport/stat...18618432716808
12 yıl önce sıfır olarak 80 bin peşin 90bin kredi(0,94 - 10 yıl vade 1250tl taksit) çekerek 170bin tl ev aldım. Evin değeri o zamanki dolar kuruna göre(1,5tl) 110bin dolar ediyor. Evin şu son ralliden önceki değeri 400bin civarıydı(yaklaşık 50bin dolar). Bu ralliden sonra ederi 1,5milyonu geçti halada artıyor. 110bin dolar desek 1,7milyona kadar yolu var gibi. Belkide dahada artacak bilmiyorum ama sonunu çok merak ediyorum.
Şöyle bakınca karlıymış gibi duruyor. Oysa eline kağıt kalem alıp adam gibi hesap yapınca hiçte öyle değil. Yatırdığın parayı dolara altına yatırsan daha fazla kazanabiliyorsun. Hesaplayınca altına yatırsam 2,5milyon falan ediyor. İçinden kirayı düşssem bile yine karlı. Dolar alıp eurobond alsam totalde yine karlıyım. Borsada ereğli ford tüpraş şişe gibi büyük kağıtlardan ortalama yapsam 4-5milyon gibi bir para ediyor.
Hiçbir yatırım aracına aşık değilim umrumdada değil. Eğer gayrimenkul karlıysa ona yatırım yaparım. Benim ev konusunda göremediğim yada hatalı düşündüğüm bişey var mı? Yada hesap hatası yaptığım bir nokta. Ev yatırımını uzun vade olarak düşünürüm en az 20 yıl. Elbette 2 yıl önce geleceği görüp düşükten alıp şuan yada zirve ne zaman olacaksa o zaman satan ekonomi gurularına bişey demiyorum. Onlar muazzam kar ettiler etmeyede devam ederler. Benim öyle bir yeteneğim yok. Şu son rallide dahil olmak üzere hala daha gayrimenkul bana cazip gelmiyor. Hatta şuan bu evi satmanın daha karlı olduğunu düşünüyorum. Ama cesaretim yok tabi. İlerde bu aptalca yönetilen ekonomik sistem düzelirse ev fiyatlarının dolar bazında tekrar düşeceğini düşünüyorum. Belki 1 yıl belki 2-3 yıl sonra olacak ama mutlaka olacak diye düşünüyorum.
Aynı mutahit tarafından yapılan dairelerde emsal gösterme sebebiyle toprak sahibi de istediği fiyattan kredi çektiremiyor diye biliyorum.
Ayrıca 2. el evde de aynı sorun söz konusu, 5 yaşına kadar inanılmaz komik rakamlarda fatura etmişler evi kredi çekemezsiniz.
Bir hal yolu bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.