Düşük enflasyonlu yıllardan, eski yüksek enflasyonlu yıllara geçiş dönemi bu. Tek farkla, düşük enflasyonlu yıllarda yaratılan parasal genişlemeyi inşaat sektörüyle yönettiler/sağladılar. Yani yaratılan para için bir havuz gerekiyordu, o da inşaat sektörü oldu. Şu an büyük bir konut stoğu bunun karşılığı olarak da 'para' var piyasada.
Kriz hali başlayınca, faiz arttırmadılar, tersine parasal genişlemeyi arttırarak sürdürdüler, ki iflaslar olmasın, işsizlik patlamasın, bu konut yükünü/stoğunu sırtlayan bankalar sıkıntıya düşmesin diye.
Yani enflasyonu bilinçli olarak yaratmayı, sonra da arttırmayı tercih ettiler, diğer her şey halkı kandırmaya yönelik.
Tabi dünya da sıkıntıda, o da eklemlendi, enerji fiyatları arttı, o gıda enflasyonunu patlattı. Tam petrol fiyatlarını kontrol altına alırlar, gıda enflasyonu daha da artmaz derken, Çin karşı hamle yaptı, buğday üretmeyeceğini açıkladı, ardından Hindistan da buğday ihracını azaltacağını açıkladı, üstelik bunlar yine büyük üreticilerden olan Ukrayna ve Rusya meselesi üzerine bindi. Şu an gıda fiyatları tekrar uçacak görünüyor.
ABD de bile asıl artış gıda ve enerjide, ve daha da artacak Çin ve Hindistan' ın son açıklamaları daha yakın tarihli, o yönde. Bu durumda FED daha erken, veya daha sert müdahale edecek tablosu çıkıyor ortaya.
Bu durumda enflasyon bizde de tepe yapıp kıvrılacak ümitleri söndü, yani %66 bu sene olur ama, seneye de %66 olmaz %40 olur, bunların bileşik etkisi var malum, sonra da çıkacaklardı, enflasyonu bakın %66 dan %45 e düşürdük başardık diyeceklerdi. Ama son gelişmelere göre, demek ki enflasyonun tepesi çok daha yukarılarda. Resmi ve gayrı resmi enflasyon meselesi zaten herkesin malumu.
Parasal genişleme devam ettikçe, TL değer kaybedecek. KKM geçici ve uzun vadede çok daha maliyet yaratan bir uygulama. En azından seçime kadar işimize yarasın diye tutturdular bir yol. KKM ile eskiden TL mevduatçı olanları da dolarize etmiş oldular, işte sistemin uygulanmaya başladığı günden bu yana dolar artış oranını faiz kabul edin yıllığa vurun, yıllık faiz ortada. Tabi KKM ile dolar tutmadığı için bankalar, dolar zorunlu karşılığını da dolara müdahale için kullanma imkanına kavuştular, kullandılar etkisi bitti. Sırada süper bono, o da olmazsa dolar bonosu var, son kurşunlar bunlar.
Son düşük faizli kredi de hala aynı yolda olduklarının emaresi, parasal genişleyelim, konut satalım, uzun vadeli borçlandıralım, stoğu eritelim, paranın dönmesi lazım yani, ticari kredi ile bunu yapamıyor kimse önünü göremediğinden.
%32 ila %38 veya ilave ek zam yaparsa %40 a kadar Temmuz zammı konuşuluyor, işte bunun bir kısmı kiraya gidecek, öyle görünüyor.
Şöyle kendiniz bakın, bu direk enflasyon yaratmak demek. Şu düşük yoğunluklu, bir türlü patlamaya evrilemeyen kriz hali geçene kadar bu böyle. Dünya faiz arttırınca, çevirmek zorunda kalacağımız dış borçtan, ya da doları baskılayarak oluşan büyüyen cari açıktan bahsetmedik bile. Bosporos'a kızıyoruz, papağan gibi aynı şeyleri tekrar ettiği için ama, doğru söylüyor, son sürat hatta daha da hızlanarak gidiyoruz bir yere.
Saygılar

Yer İmleri