18 40 da düşmüş haber, dolar güzel gevşedi haberle... yarın ola hayrola
Printable View
18 40 da düşmüş haber, dolar güzel gevşedi haberle... yarın ola hayrola
Yetkisiz niye kustu ki? Iki ceviz satti, kacti gitti o da.
Herkes dusundu oyle Drexty. pilavli, Ayan, yetkisiz.. . Oteki bankalardan pek bir ozelligi kalmadi. 2 milyar dolara Is Bankasi.
Ben 12'sine kadar hic islem yapmiyorum.
...usd ve bist ikiside kritik virajlarda...finans piyasaları vesselam hep aynı mod bir dip bir tepe virajlarla dolu...hani demiş mecnun leyla ya "ne güzel yalansın sen her görüşte inandıgım" o misal :) bizde yillardir ayni virajlari göz göre göre türlü hikayelerle inip cikiyoruz vesselam...göz göre göre bisti yil sonu itibari ile 116bin/120bin kanalina tasiyacaklar gibi...bazen öyle olur piyasalar algilamak istedigi gibi yorumlar; farzi misal: koşarken yere düstük diye %50 ye yakın negatif tepki gosteren piyasa yerden hafif kalktik diye %150 tepki bile gosterebilir...yeterki atmosfer olusturmak istesinler...
https://resmim.net/f/g6JYDX.png
https://m.tr.investing.com/equities/...alk-bankasi-as
Korelasyonu sığlığı nedeni ile tartışılır... Ancak OTC % 9 artı şu an, dip fiyatı ile oranlarsak mevcut rakam Tr de 7 liraya denk geliyor. Normalde OTC bizi takip eder ama bugün durum farklı, Türk piyasaları kapandıktan sonrasını fiyatlıyor muhtemelen. Bozmazsa yarın 7 lira olası
Binbaşım selam. Banka kağıtları aşırı iskontolu idiler, defter değerlerinin %25 i ila %50 si arasında işlem görüyorlardı, normal şartlarda bir banka hissesi defter değerinin %120'si ila %150'si arasında işlem görür, demek ki kabaca %75 lik bir iskonto söz konusuydu banka hisselerinde, çok ağır bir depresyon ortamı var gibi fiyatlanmıştı banka hisseleri, öte yandan an itibariyle piyasada ne resesyon var ne de depresyon, önümüzdeki 12 ay içinde pekala hafif bir resesyon yaşayabiliriz ancak çok ağır depresyon beklentisi ile arada bir uçurum vardı, demek ki piyasa manik depresif davranıp banka hisselerini olması gereken seviyenin çok altına itmiş, bugün gördüğümüz hareket işte bu depresifliğin yarattığı çarpıklığın kısmen de olsa giderilmesidir, mesela geçen haftaya kadar AKBNK GARAN ISCTR VAKBN YKBNK gibi büyük TR bankalarının 2027 vadeli Eurobond'ları (dolar bazlı tahviller) yılda %20 ye yakın dolar bazlı yıllık bileşik faiz getirisi sunuyordu, 100,000 dolarlık banka tahvili aldığınızda 2027'ye kadar 9 yıl boyunca her sene 20,000 dolar faiz alacaksınız, vade sonunda da 100,000 dolarlık ana paranızı banka size iade edecek, böyle bir getiri dünyanın hiç bir yerinde yok.
Bıgün 83 milyon lotluk çok yüksek bir hacmin eşliğinde 6.39 kapanışı çok güzel ve de önemli bir gelişmedir. Hemen hemen son 14 aydır soluksuz bir düşüş trendinde bulunan hisse bu 14 ayın büyük çoğunluğunu "satış momentumunun hakim olduğu" bölgede geçirdi. Bugünkü kapanış itibariyle 50 günlük basit hareketli ortalama (50BHO) 6.32 tl dir ve hala düşmeye devam etmektedir. Bugünkü kapanışın 50BHO'nun üzerinde gerçekleşmesi teknik anlamda tahtada hakim konumda olan satış momentumunun artık alış ağırlıklı bir momentuma dönüştüğünü gösteriyor. Tabii 50BHO'nun üzerinde tek 1 günlük kapanış yeterli değil, şöyle 1 hafta buralarda kapanışlar yapıp bu seviyeyi destek yapması icap ediyor. Öte yandan diğer büyük bankalar HALKB'den çok daha güzel performans gösterdiler bugün. Bu ayrışma görecelidir, hisse üzerinde OFAC kılıcının yarattığı bir durumdur ve OFAC mevzusu olumlu yönde sonuçlandığı taktirde göreceli düşük performans yerini göreceli yüksek performansa bırakacaktır.
Şimdi takip etmemiz gereken direnç sevileri şunlar:
a) Kabaca 6.30 da bulunan 50BHO'nun üzerinde kapanışlar görmeliyiz. Böyle olursa tahtadaki satış momentumu yerini alım momentumuna terk etmiş olur.
b)5.57x1.20=6.70 de bulunan trend değişim seviyesi yukarı yönde kırılmalıdır. Böyle olursa 13 aylık düşüş trendi yerini çıkış trendine bırakmış olur.
c) Hissedeki tüm olumsuz beklentilerin büyük ölçüde bertaraf edildiğini teyit etmek için de 7 tl nin üzerinde 1 hafta boyunca kapanışlar görmeliyiz.
Özetlersem, şu anki spot seviyesinden %10'luk bir çıkış olursa ve hisse 7 tl de stabilize olursa (bu seviyede kalış gücü olduğunu ispatlarsa) önümüz açıktır.
ABD bütçe ofisinin açıklamalarını sürekli takip eden birisi olarak dolardaki düşüşü normal karşılıyorum. ABD ekonomisi son 10 yıldır ortalama 1.5 trilyon dolar bütçe açığı verip duruyor ve bundan sonra da vermeye devam edecek en azından 2025'e kadar. Bu rakam boru değil, anormal yüksek bir rakam. 10 sene önceki GSMH'nin %10'u yapıyordu, şu anda ise %7.5 yapıyor. Öte yandan yılda 600 milyar dolar da cari açık verip duruyor. Dış ticaret açığı cari açığın bünyesinde olsa da kendi başına bir kalem olarak bakarsak o da yılda 700 milyar dolara yakın eksidedir. Alın size devasa boyutlardaki üçüz açıklar. Ek olarak mevcut ABD yönetimi güçlü dolar istemiyor, dolar endeksinin 90'ın altında olmasını arzu ediyor. Bonus olarak, FED'in eli yavaş yavaş bağlanıyor. Aralık 2018'den itibaren U dönüşü pekala yapabilir. Bu gerçeklerin ışığında TRY'nin dolar karşısında mevcut seviyelere oranla değerleneceğini öngörmek yanlış olmaz
Zaten an itibariyle TRY reel değerinin %60 ından işlem görüyor. Yani TL'nin reel değerine oranla olması gereken dolar kuru 4 tl dir. Hadi buna mevcut kriz nedeniyle %25 lik bir tolerans biçelim, o zaman da dolar kuru 5 tl olmalı. USDTRY paritesinde 5.80 seviyesi kritik öneme sahiptir çünkü tarihi zirve olan 7.25 in %80'ine tekabül ediyor yani "trend değişim seviyesine". 10 kuruşluk bir tolerans tanırsam, 5.70 in altında kapanışlar dolar TL kurunun daha da aşağılara belki de 5 tl ye geleceğine işaret edecektir.
Jim Rogers'ın bugünkü açıklamaları çok önemli. "Türkiye bir Arjantin veya Endonezya değildir" dedi adam. TR ekonomsinin çok daha dinamik olduğunu ve resesyonları çok hızlı atlatabildiğini vurguladı. Haksız da değil. Son 50 yılda TR ekonomisi pek çok kriz yaşadı ve hepsinden de daha güçlü çıktı. 6 ila 12 ay arası bir zaman aralığında olası resesyon da devreden çıkar büyük ihtimalle. Ondan sonra da, küresel bir kriz yaşanana kadar iç piyasada ciddi problem olmaz.
İnanın bu verdiğiniz değerli bilgiler hiç bir medyada yok. Çevremde eski zabit arkadaşlarıma söylüyorum. Olamaz diyorlar. Finansal okur yazarlığımız yok. Bankalardan hiç anlamaz ve almazdım. Şeffaf görmezdim. Kordsa aşığı idim. Sağlamcı yani. Satışalrının yüzde 80 yurt dışı. Döviz artışı işine yarıyor. Global bir şirket. Bu krizde basiretim bağlandı. Halk Bankasının cazibesi beni sayenizde bilgi sahibi ediyor. Çok teşekkürler.
FED'in yaptığı mevcut sıkılaştırma aslında duble türden bir sıkılaştırmadır yani 2 ayrı cepheden yapılan bir sıkılaştırma. Cephenin birisinden faizleri artırıp duruyor, öteki cepheden de bilanço küçültmesi yapıyor yani piyasadaki likiditeyi yıllık %6 gibi bir oranla da olsa geri çekiyor ki bu da bir nevi faizleri artırmak demektir. Demek ki FED faizleri yılda 100 baz puanı (yüzde olarak 1 puan) artırdığında, aslında 200 baz puanı artırmış oluyor yani 2 puan. ABD ekonomisi açısından böyle bir duble sıkılaştırma olumlu değildir, aşırıdır, bunu kaldıracak güçte değildir çünkü hastamız hala yoğun bakımdan çıkabilmiş değil. Yapılan 13 ayrı QE'ler ZIRP'ler TARP'lar ve saire sonucunda her 1 dolarlık borç 40 cent'lik bir çıktı olarak sonuçlandı yani bunun maliyeti anormal yüksek olduğu gibi gayet mantıksız bir strateji olduğu da belli oldu. İşte bu yüzden hastamız hala yoğun bakımdadır ve daha fazla duble sıkılaştırmayı kaldıracak güçte değildir. Böyle devam ederlerse hastanın kalbi durabilir ve Drexty hocam elinde kalp masaj aletiyle FED'e yardıma gitmek zorunda kalabilir.
Küsecek bir şey yok, HALKB yok bende zaten geride yazmıştım sadece trade maksatlı işlemlerim var burada...Teknik konuları zaten yeterince yazan var, gün sonu pastası mı koyayım mesela, ya da her akşam aynı grafiği felan...Ya da trendciğimin her hafta ısıtıp ısıtıp koyduğu PD/DD bilmem neleri mi ?...Diğer yazdığım jeoekonomik yazıları anlamayıp muhalefet eden biri olarak isteğin ya da beklentin tam olarak ne ?...Geyik mi ?...Makara mı ?...
Rica ederim Binbaşım. Benim farklılığım ana medyanın haricinde pek çok değişik istihbarat kaynaklarına sahip olmamdan kaynaklanıyor. Örneğin Goldman Sachs, JPMorgan vb gibi son derece önemli kurumların dışarıya yayınlamadığı, kendi yöneticileri için hazırladığı iç strateji raporlarına erişim imkanım var.
Alınganlıkla ilgisi yok trendciğim...Bir oylama yaptı ve benim yazmamam yönünde oyunu kullandı, konsept felan dedi ve aynı zamanda başlığın sahibi...Şimdide kalkmış niye yazmıyorsun, küstün mü vs...Çocukça işler...Yazmış olmak için yazıyor...Hiç işim olmaz abi, kusura bakma...
Türkiye'de en çok dikkatimi çekenlerin başında milletin matematik bilgisinin son derece yetersiz olduğu geliyor. Hatta koskoca profesörler bile büyük hata yapabiliyorlar. TSİ 19:30 civarında Bloomberg HT'yi açtım, dambıllarımla çalışıyorken dinliyordum. Sunucu dinleyicilerden gelen bir yorumu aktarırken şu anda TL'de %80'lik bir devalüasyon olduğundan yani TL'deki değer kaybından bahsetti, yorumu gönderen de bu seviyeden bahsediyordu. Yani sunucu yorum gönderenin yanlış hesabının farkına varmadı. Bakın, dolar kuru 3.5 tl den 7 tl ye çıkarsa %50'lik bir devalüasyon söz konusudur, kur 3.5 tl den 10.5 tl ye çıktığında bu arkadaşlar %200 lük bir devalüasyon oldu diyecekler ama gerçekte ortaya çıkan devalüasyon %67'dir. Mesela kur 3.5 tl den 14 tl ye çıkarsa TL %75 devalüasyona uğramış olur yani değer kaybetmiş olur. Bildiğiniz ortaokul matematiği işte ama gelgelelim Türkiye'de bırakın Üniversite mezunlarını koskoca profesörler bile bu hataya düşüyorlar. Bir meta %100'den fazlasını yitiremez, hele hele bir para birimi %100 değer kaybetmiş ise artık çakıl taşı veya tuvalet kağıdı olmuş demektir ve satın alma gücünün %100'ünü yitirmiş demektir. Bu da mümkün değildir. Yıllık enflasyonun yüzde 1 milyon olduğu Venezuela'da bile para birimi Bolivar %100 devalüasyona uğramış değildir.
Neyse, gerek yok. Yaziklar olsun.
Sayın Trendhound sizinle daha önce de dolar üzerine epey tartışmıştık. Ben yine size katılmıyorum, dolar artık 5 lira veya altına gelmez. Bu sadece teknik bir konu değil, böyle bir hareket yapması ülkenin zararına olur ve MB'nin müdahalesi gerekir. Doların aşırı değerlenmesi nasıl ekonomiyi mahvettiyse bu kadar yüksek düşüş de yıkıcı etki yapar. Olan oldu bir kere. Birincisi Dolar düştü diye yapılan zamlar geri alınmaz, ikincisi reel sektör artık bu kadar volatiliteye dayanamaz, bu sadece trader'ların işine gelir. Dolar illa düşecekse de doğru yöntem doların düşmeden mevcut seviyede sabit tutulmasıdır, sekiz on ay buralarda kalsa zaten enflasyon nedeniyle %20 değer kaybetmiş gibi olur, bu doların doğrudan beş liraya düşmesinden çok daha iyi bir seçenek.
Bu arada yazdıklarımdan yüksek dolar istediğim anlaşılmasın, benim gelirim de varlığım da TL cinsinden, dolar keşke 3-4 liraya geri düşse, çok isterim.
Yorumun son derece doğru.
SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Katılıyorum abi.
SM-J701F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Katılırım ama katılmam birçok konuda yazdığınız yorumları zevkle okuyorum.Siteye girince ilk önce burda sizin gibi birkaç abimin yazdıklarına bakıyorum.Eskiden çok değerli yazarlar vardı burda hepsini bi şekilde kaçırdılar.
666 nın aslinda mutlu olması lazım sizin gibi insanların burda yazdığı için.
Ben oyumu yetkisizden yana kullanıyorum bu arada.
Ilk eşleşme: 6,45 gap olmayacak anlaşılan
Pınar Süt iflas deyolla. Eti almış deyolla. Bizim bakkala mal getiren toptancının yalancısıyım :)
Sn. pilavlı, dolar dolsa ne dolmasa ne zihniyetinde bir memleket yönetimi varken az bile zaten,
bir yaklaşımı da bu gerçek olan, izahlı ve hiç rakam cambazlığı vesaire yapmadan
sade güzel anlaşılır özetinize teşekkür ederiz..
Dide, ortaligi karistirma.
Bu topik benim topigim degil, hissenetin ve Halk Bankasi ile ilgilenenlerin topigi. Topik ustunde herhangi bir hak iddiam olmadi, yonetime de kac kere yazdim basligi acani benden degistirmeleri icin.
Ben orda ufak bir espri yaptim. Su hakkimda yazilanlara bak. Yaziklar olsun.
666 hocam takılma ufak şeylere, yetkisiz abimiz yazarsa mutlu oluruz yazmazsa canı sağ olsun. Böyle bir günde canını sıkma, rahatına bak
Ortalığı karıstıran sen olmayasın.Anketi ben mi yaptım?
Sy Yetkisiz , olaya aslında şöylede bakılabilir. Sizin verdiğiniz bilgileri almak istemeyenler olabilir (bir miktar talepçi) . Seçmeli ders gibi :) Koca sınıfı kapatmazlar dimi. :) Örnegin : T.H , yazdıkları zorunlu ders gibi , sevmesen de , çoğu zaman tekrara girse de , okumaya devam ediyorsun. :) Şahsen ben sizin yazılarınızı severek okuyordum. Muhabbetle. :)
Burayi karistirma. Bankadan calma olayinda bana bunlari yazan sensin oteki topikte. Oylama yapma sebebi de bazi arkadaslar konu dagiliyor diye rahatsiz olmuslardi. Onlar da Halk Bankasi hissedarlari olduguna gore, onlarin da soz soyleme hakki var. Oylandi bitti.
Sizin cebiniz dolsun yeter ki, yapılan hersey mübah.Aman halkbankasina bisey olmasın, hisse yükselsinde ne olursa olsun.
Insanlarla ugrasmak zor. Site adminlerini bir kez daha takdir ediyorum. Ortada hic olmayan bir problem nelere cevrildi artik. Bir ton da hakaret yedik arada!