bürüt kar marjı aynı faaliyet karı em hariç aynı bilançoda farkı yaratan vergi gideri ve parasal kazancın parasal kayba dönüşmesi olmuş ihracat 17,7 milyon usd ye çıkmış
Printable View
bürüt kar marjı aynı faaliyet karı em hariç aynı bilançoda farkı yaratan vergi gideri ve parasal kazancın parasal kayba dönüşmesi olmuş ihracat 17,7 milyon usd ye çıkmış
Geçen yıl q1 de 10 milyon usd idi, öyle aklımda kalmış..eğer öyleyse %80 e yakın dolar bazlı artış yapar...yıllardır beklediğimiz ihracat patlaması bu yıl gelebilir o zaman..bu çok iyi haber:)
EM işinden anlamam, net kara kafa yormuyorum zaten...satışlar enf. üzeri çok az artmış...ihracat da böyleyse, daha iyi olmasını beklerdim...favök de zaten EM yüzünden marj daralması kaynaklı düşüş bekliyorduk, o da beklenenden az kötü diyelim.
net kar için yorum yok:)
Gerçek olamayacak kadar iyi gözüküyor diye gidip kontrol ettim:) 2023q1 10,3 milyon usd iken 2024q1 17,7 milyon usd olmuş...%72 artış müthiş...Üstelik ilke çeyrekte ilaç sektör ihracatı hemen hemen aynı yerde kalmıştı...Yani bu artış deva özelinde gelmiş..Eğer benzer performans kalan çeyreklerde de devam ederse toplam satışların %25 i ihracattan geliyor olacak.
Brüt kar marjı %47 den %43 e düşmüş, beklenen, makul bir düşü diyebiliriz. favök tarafında biraz daha etkili olmuş EM.
Pazar IVQA rakamlarına göre %70 büyürken, Deva %62 büyümüş. Uzun zaman sonra ilk kez oluyor bu durum, bence en bariz olumsuzluk bu. Ama bunu da ihracatla dengelemiş, sanki kar marjım daha da düşmesin diye iç pazar yerine ihracata odaklanmış. Temmuz'da zam gelirse durum değişebilir, yoksa ihracat can simidi olacak.
2023q1 de toplam 320 milyon yatırım yapmışken, bu çeyrekte 1,17 milyar yatırım yapmış. Yaklaşık 4 kat. Bina, makine, teçhizat vs işleri tamamlanmış olabilir. Geçen yılın tamamında ruhsatlandırma ve lisans dışı, yani sabit yatırıma 500 milyon harcarken, bu yıl sadece ilk çeyrekte 760 milyon harcamışız..bu yüzden 1,5 milyara yakın yeni bina ve teçhizat yatırımları bitti diyebiliriz. Bu para cebimizde kalacak. Bu kadar daha az borçlanma gereği olacak baka bir deyişle, hem de bu yüksek faizlerden.
Sektörün en büyük argesi ama son beş yılda iyi ciro yapan hiçbir lansmanı yok.. Rivelime de yavaş yavaş ilk ondaki yerini kaybediyor, muhtemelen muadilleri de pazardan pay almaya başladı.. Uğurkaptan daha iyi bilir gerçi bu konuları..
Bu son yıllarda ürettiğimiz jeneriklerin pazar payını ya da cirosunu falan görebildiğimiz Bir site var mı.. Mesela sutesgo ne kadar ciro yapıyor?
genel olarak; şu 3 satır bakımından beklentimin gerisinde kalan bir sonuç olmuştur:
1-Brüt kar marjını, geçen sene kapattığımız seviyenin üzerinde bekliyordum.. Q1in tamamında geçerli olan %25lik zammın, BK %sini daha yukarı bir yere taşıyacağını düşünüyordum. Yanıldım. Deva gibi bir firma dahi ancak %42 BK marjı yapabiliyorsa, diğer jenerik firmaların durumu hiç de iyi değildir, diye düşünüyorum..
özetle, BK marjı bence kötü gelmiştir. Burdaki bozulmayı diğer satırlarla telafi etmek zaten genellikle mümkün olmaz.. Bunun üzerine OPEX rakamı da geçen seneye göre büyümesi dolayısıyla, faaliyet sonucu daha da bozulmuştur.
2-Parasal kar/zarar satırında zarar beklemiyordum. En fazla "nötr"e yakın bir rakam olacağını düşünüyordum. Burda zarar yazdık..
3-Vergi satırı ise, kesinlikle düşündüğüm rakamın çok uzağında olmuştur. Nerde yanıldığımı tahmin ediyorum (Q1de yasalda EM uıygulanmamasının ertelenemiş vergi etkisi.. 425 milyonluk EM kaynaklı bir ertlenmiş vergi gideri var). EM sonrasında vergi satırı artık "serseri mayın"dır. EMyi çok iyi bilmek dahi bu satırı tahmin etmeye yetmez..
teselli diyebileceğim 2 konu vardır ve şunlardır:
4-1 tek çeyreklik için oldukça yüklü miktarda yatırım yaptık.. 1.2 milyar.. yaklaşık 800 mio kısmı makina ve tesis yatırımıdır.. bize de açıklasalar keşke hangi ürünlere yatırım yaptıklarını, potansiyeli vb.. tabi bu durumun KV için bu konjonktürde önemli bir yan etkisi var: nakit akımda gedik açtılar. şirketin net nakit pozisyonu önemli ölçüde değişmemiş .. oysa ki 800 mio tl ile kredi borcu ödeselerdi, net nakit pozisyonu bu kadar iyileşecekti.. hatta faiz etksini de katarsak, daha da yüksek tutarda iyileşecekti..
5-ihracat rakamı oldukça büyük rakam olmuştur. umarım kalan çeyreklerde de böyle devam eder de Deva için "yeni bir sayfa açar" diye düşündüğüm süreç güçlenerek devam etmiş olur.
Pazar payında az da olsa kayıp var (rivelimenin sıralamdaki yeri de düşmüş..)
2023teki flash bilanço ile piyasa bize ancak 10-15 liralık primi layık görmüştü. bu kötü bilanço ile bakalım nasıl bir değerlendirme olacak..
sonraki dönemde (3-4 çeyrek) takip edeceğim (gidişatı anlamlandırmak için izleyeceğim) konular:
1-pazardaki büyüme
2-yeni ürünler,
3-ihracatımız
4-pazar payımızdaki büyüme
5-olursa, biotech hakkında herhangi bir haber
6-bizi çok yaraladığı için piyasa faiz oranları
7-TÜFE enflasyon seviyesi (parasal kar/zarar satırı için)
8-tüfe ve üfe farkı: ertelenmiş vergi satırı için
Kötü bilanço bekliyoruz iyi geliyor, iyi bekliyoruz kötü geliyor. Zıtlık ,neyse bir bilinmezlik daha son buldu. fk ya takıldım, kaç oldu şu an.
Fintables 4 görünüyor, mynetfinans 7.24, Twitter'da 4 görünüyor. İsbank 7.24 görünüyor.
QUOTE=akrep4401;6838461]İşte 7.24 görünühor[/QUOTE]
7.24 doğru olani
Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
4 çıkmasının sebebi -1000 olan rakam çıktı yerine daha düşük rakam girdi mantığı. Ama diğer çeyrekler em siz rakamlar. Bu nedenle doğrusu geçen yılın q1 rakamını da em siz düşünmek.
Basit bir mantık hatası yani. 7 li rakamı baz almalı. Bu arada matriks uygulaması da 4 lü rakamı gösteriyor.
2023 1 çeyrek 1.027 milyon tl zarar
2024 1 çeyrek 380 milyon tl zarar geriledi
Yılsonu 74 tl olan defter degeri 2024 1 çeyrek te 83 tl yükseldi
Favök 306 milyon zarar dan + 178 milyon tl döndü
12 aylık bilanço daha saglıklı yorum yaparız 1 çeyrek yanıltıcı olabilir
sizinle aynı görüşteyim: tek çeyreğe bakıp da bunu kalıcı performans olacağını düşünmek çok yanlış olur. bu durum önemli ölçüde konjonktüreldir. Nitekim, dün açıklanan mali tablodan gördük ki firma geçen yıl Q1de EM rakamlarda 988 milyar zarar etmiş. Yıl sonuna geldiğimizde ise 2023teki kar rakamımız 3.4 milyar TL oldu. Q1 rakamlarını (988 mio zarar) 2023te görseydik, yıl sonu için 3.4 milyarlık tahminlere inanmazdık muhtemelen. arada değişecek bir çok konu olacak (pazar büyümesi, fiyat, faiz, enflasyon ve EM etkisi, VUK mevzuat kaynaklı ertelenmiş vergi kounusu)..
TLde bir miktar pay kaybettiğimiz doğrudur (bence rivelime kaynaklı) ancak kutuda pazar payımız artmış durumdadır..
konunun konjonktürel olan tarafları:
1-pazardaki Q1deki küçülme (bilgime göre özellikle eczanelerdeki stok azaltımı dolaysıyladır - finansman maliyeti dolayısıyla)
2-vergideki ters köşe benim anladığım kadaıryla, VUK vilançosunun Q1de değerlenmemesi dolayısyla, VUK varlık değerinin düşmesi dolayısıyladır (Q1de VUKta EM uygulanmadı).. tahminim böyledir.
3-yüksek fazi konusu bir süre canımızı acıtacak.. aktifte taşıdığımız dövizden ise, kur yatay gittiği için bize hayır yoktur.
4-ÜFEnin TÜFEden düşük gelmeye devam etmesi, ertelenemiş vergi yükü doğurabilir (2023 öncesi yıllar kümülatifinde tersi olmuş ve 1.3 milyarlık vergi avantajı kazanmıştık)
konjonktürle olmayan konu.. bence rivelimede pay kaybediyoruz.. bunun telafi ancak yeni gelecek ürünlerle ve ihracatla olur ki 17.7 milyon usd ilk çeyrekler için rekor bir rakamdır.
fiyat konusu ise ayrı bir konudur: zam yapmasalar firmalar sıkıntıda olacaktır.. zam yapsalar, mehmet şimşekin bütçesi sarsılacaktır. deva, zamsız ortamda her halükarda su üstünde kalır (ve hatta dökülenlerin payını da alır) da, deva gibi ölçek ve maliyet avantajı olmayanlar ne yapar???
2023 ilk çeyreğe göre % 79 satış gelirleri artmış
işçilik giderleri % 110
amortisman gid.30 Milyon Tl den
229 MİLYON TL ye çıkmış (yeni değ.)
borçlanmanın 2023 deki cazibesi sona ermiş
ekonomideki durgunluk ilaç sektörünü de etkilemiş
kasada ki yabancı para artık gelir yerine gider
oluşturmuş
10-15 FK lı şirketler bu piyasada aranılır diye yazmıştım
kasada 2.5 milyar TL karşılığı yabancı para var
ikinci çeyrek % 2 getiri şu anda
% 10 yakın zarar yazacak
ayakları yere basalım
ertelenmiş vergi varlığı ve parasal kazançla
oluşan FK ları unutalım
ilaç zammının gerekliliği ortadadır
giderler artarken avro kuruna bakış
değişmelidir
Tamamına Enflasyon Muhasebesi (EM) uygulanmış yıllıklandırılmış rakam 2023-12 dönemi olduğu için, bu yıllık değere EM uygulanmış 2024 1Ç eklenip EM uygulanmış 2023 1Ç çıkarılacak ve bu şekilde yeni EM uygulanmış yıllıklandırılmış değer bulunacak. EM uygulanmamış çeyreklerin devreden çıkması bu şekilde sağlanmış olacak. F/K'da 4'lü rakam olması bu mantığa göre doğru.
Aynı hesaplama FD/FAVÖK'te de geçerli.
Bu durumda yıllıklandırılmış EM uygulanmış Ana Ortaklık Net Kâr Payı artmış olduğu için (2024-1Ç EM uygulanmış Ana Ortaklık Net Kâr Payı EM uygulanmış 2023-1Ç Ana Ortaklık Net Kâr Payından, daha az zarar olduğu, yani büyük olduğu için) F/K değeri düşmüş durumda.
Aynı mantıkla yıllıklandırılmış EM uygulanmış FAVÖK değeri düşmüş olduğu için (2024-1Ç EM uygulanmış FAVÖK değeri EM uygulanmış 2023-1Ç FAVÖK değerinden küçük olduğu için) FD/FAVÖK değeri artmış durumda. 2 Çeyrek arasında Net FD değerini etkileyen Net Finansal Borçta kısmi bir azalma var, ama FAVÖK değerindeki negatif değişim daha fazla olduğu için FD/FAVÖK'ün yukarı çıkmasına mani olamamış.
Bundan sonra hesaplamalar bu şekilde gidecek. Yani son 4 çeyrek toplamı ile değil. En son EM uygulanmış yıllıklandırılmış değer ne ise yeni gelen EM uygulanmış çeyrek ona eklenip bir önceki yılın EM uygulanmış aynı çeyreği düşülecek. Bu şeklide EM uygulanmamışlar ile EM uygulanmışların toplanması yani elma ile armutun toplanmasının önüne geçilmiş olacak.
Fintech'çilerin anlattığı mantık bu idi.
Saygılar.
2024 Q1 bilançoda benim mantığını oturtamadığım amortisman hesabı oldu. Şirket 3 kalemde amortisman hesaplıyor. Maddi duran varlıklar, kullanım hakkı varlıkları ve maddi olmayan duran varlıklar. Bu 3 kalemde 2023 EM yapılmış bilançoya göre yıllık 680 milyon TL amortisman gideri oluşmuş ve bu giderin 33 milyonu stok üzerine gider yazılmış, 2024 Q1 EM yapılmış bilançoda sadece 1 çeyrek için toplam 680 milyon gibi amortisman hesaplanmış ve 482 milyon gibi çok büyük bir rakam stok üzerine gider yazılmış. Bu 482 milyon brüt karı 42.5 seviyesine çekmiş. Bu 482 milyon olmasa brüt kar marjı %56 gibi geçmiş ile gayet uyumlu bir rakam oluyor. EM uygulanmış 2023 Q1 de hesaplanan toplam amortisman 275 milyon ve stok üzerine gider yazılan Sıfır. Sonuçta 2023 toplamında ya da 2023 q1 de ki varlıklar da yeniden değerlenmiş halleri ile amortisman hesaplandı. 2024 Q1 deki bu kadar aşırı yüksek amortisman nasıl oluşur anlayamadım.
Hisse hareketinde şu net ortaya çıkıyor tahtacı bu bilançoyu ya biliyordu çünkü hisse iyi bilançodan sonra 106 yı gördü sonra 97 lere düştü ve bayramdan önce endeksin düşmesiyle hızla 87 lere düştü bayrama 2 gün kala endeks pozitif döndü ve bayramdan sonrada 2 gün pozitif olduğu halde bu eski zirveyi bırak yüzde 5 bile yapamadı aghol grubu tcell ttkom ve birçok grup hemen eski yerlerine gelip zirvelerine bile tazelediler demem o ki bu Tahta gerçekten çok pis şekilde yönetiliyor para kazanmak için temel veya teknikten ziyade tahtacının veya patronun hareket anına denk gelirseniz kazanabilirsiniz yanı alır beklerim diğer hiçbirşeye bakmam derseniz gün gelir güzel kazandırır ama temel teknik ile iş yapıp belli sürede faydalanalım derseniz ciddi anlamda üzebilir şahsım adına bir süre daha izleyip vedalaşacağım çünkü keyfe göre hareket edecek tahtalar insan psikolojini ciddi bozacak tahtalar oluyor
Böyle giderse kimse kalmaz, kalanlar sen ,ben ve birde kör balıkçı.
UOTE=akrep4401;6838666]Hisse hareketinde şu net ortaya çıkıyor tahtacı bu bilançoyu ya biliyordu çünkü hisse iyi bilançodan sonra 106 yı gördü sonra 97 lere düştü ve bayramdan önce endeksin düşmesiyle hızla 87 lere düştü bayrama 2 gün kala endeks pozitif döndü ve bayramdan sonrada 2 gün pozitif olduğu halde bu eski zirveyi bırak yüzde 5 bile yapamadı aghol grubu tcell ttkom ve birçok grup hemen eski yerlerine gelip zirvelerine bile tazelediler demem o ki bu Tahta gerçekten çok pis şekilde yönetiliyor para kazanmak için temel veya teknikten ziyade tahtacının veya patronun hareket anına denk gelirseniz kazanabilirsiniz yanı alır beklerim diğer hiçbirşeye bakmam derseniz gün gelir güzel kazandırır ama temel teknik ile iş yapıp belli sürede faydalanalım derseniz ciddi anlamda üzebilir şahsım adına bir süre daha izleyip vedalaşacağım çünkü keyfe göre hareket edecek tahtalar insan psikolojini ciddi bozacak tahtalar oluyor[/QUOTE]
Bişeyi yıllarca söylersen birgün olur. Temele bakıp umut aşılamakta, tekniğe göre pozisyon almakta saçma(deva özelinde). Art niyetli ve yatırımcı düşmanı yaklaşım bitmediği sürece kimse 5 kuruş kazanamaz. 3 5 sene önce alıp elinde tutanlar müstesna. Tahtacısı, yönetimi hepsi vurdumduymaz, umursamaz. Bu gidişat sona ererse temeli tekniği hepsi güzelleşir. Aksi takdirde istediği kadar güzel temeli olsun. Fiyata yansımayan güzel temelin, gözümde değeri 0. Şirket yatırım yapmış neye yatırım yaptığını bilen yok. O yatırımları zamanında yatırımcıya bildirseler hisse fiyatı yükselirdi falan mazallah.
Bir bilanço dönemi daha şans veriyorum, sonrasında yeniden bakarız
Em ile birlikte % 57 olan bürüt kar marjı %42 oldu aslında mevcut konjöktürde gayet iyi bir oran üretim yapan ve marjını bu şekilde koruyabilen fazla firma yok pek çok firmada eksi yada eksiye yakın bir seviyeye bile geldi bürüt kar marjları bu konjöktürde % 42 koruması büyük iş olur. Bu çeyrek kimse nakit akımında bu denli büyük bir yatırım ödemesi beklemiyordu bu süpriz oldu yatırım bitmiştir umarım birde 2. Çeyrek döviz varlığını TL borcu oranında bir değişiklik olacak mı bakacağız ihracattaki artış devam edecek mi artık ABD satışları ciroya girmeye başlamıştır diye tahmin ediyorum oradaki süreç farklıydı önce fda onay veriyor sonra eyaletlerden onay alınıp sonra satışa geçiliyor 2023 de ABD de yeni ruhsatlardan satış yoktu
Yarın hissenin korkutma amacıyla düşürse bile çok ta dşüreceğini sanmıyorum çünkü bu bilançoyu fiyatladığını düşünüyorum korkutma amacıyla iğne atsa bile fiyatın bu aralar konsilde olacağını düşünüyorum endekste bir süre pozitif olacağını düşündüğüm için çokta aşağı inecek marjı yok ama endeks bozarsa biraz acımasız davranabilir
Yarın ne olacağına bofa üzerinden alım yapan yabancı karar verir(gerçek yabancı olduğunu sanmam, bıyıklıdır muhtemelen, ama patronla alakası olduğunu düşünmüyorum).
20 mayısta çok iyi gelen bilanço sonrası yukarı taşıyan da, yukarıdan satış yerken destek atan da bofa üzerinden alan yabancıydı. Yatırım fonları 800k, teb 650k, yapı 650k satarken. Bu satışların tümü citi 1,62 milyon ve türk ekonomi bankası 170k ile yabancı tarafından karşılanmış.
Yani 2 milyon lota yakın el değişimi olmuş. Yarın bofa dışında satacak çok kimse olmayabilir. Satacaksa, belki korkutma amaçlı o satar 1-2 gün...Belki de sabah düük açıp gün sonuna kadar toparlar.
Yani ne olacağına 2 milyon lot alan yabancı karar verir, 2-3 gün içinde gidişat belli olur.
Deva'nın kalan 2024 bilançolarında bieçok BİST şirketie kıyasla çok iyi bilanço açıklayacağı beklentisinde çoğumuzun olduğunu dğşünüyorum.Benim bekk
lentim sene sonuna doğru 200 TL fiyatları göreceğimizdir,yani 10 f/k civarı.Sonrasında da belki hakim ortak hisse satışı yapıp halka açıklığı arttırıp BİST 100,hatta 50 içine girmeyi hedeflemeli.Bu,şirketin nihai hedefi olan komple satışı için ilk basamak olabilir.Tekkeyi bekleyip çorbayı içeceğiz,yeterki genel konjonktürde ciddi bir bozulma olmasın.
Sayın Maslak'a paralel özet görüşlerim. Daha detaylı incelemeyi yapmadım. İlk öne çıkan tespitlerim
1- Ciro beklentimin altında kaldı. VUK sonucunun sadece %5 üstünde endeksli satışlar. %10'a yakın olmasını beklerdim, enflasyon ve iştiraklerden ek ciro ile
2- Brüt kar marjı %50 üzeri beklerdim. Yıllık birikmiş Tüfe-üfe farkı nedeniyle VUK'taki satılan malın maliyetinde daha yüksek bir tutar olduğunu tahmin etmiştim. Her ne kadar bu çeyrek VUK'ta ciro ve smm endekslenmediyse de 31.12.2023'teki oluşan smm tutarından olumlu etkileneceğimizden brüt marjın görece yüksek geleceği düşüncesi doğru olmamış anlaşılan. %42,5'lik brüt kar marjı VUK'un işaret ettiği %45,8'den bile daha düşük. Bu dönem stoklara girişlerin yavaşlamış olması ve stok tüketmiş olmamız da etkili olmuş olabilir marj düşüşünde.
3- Faaliyet giderlerinde endeksleme sonucu VUK'tan daha yüksek tutarlar görmemiz mantıklı. Ancak genel yönetim giderleri VUK'taki tutardan %50 daha fazla. Amortisman giderlerinde büyük artış mevcut. Keza tüm giderlerde personel gider artışları enflasyonun bariz üstünde. Bunun dışında ar-ge giderleri çok yüksek seyrediyor. Hem VUK'taki tutarın 3 katından fazla hem de genel trendin üstünde. Geliştirme maliyetlerinden bir çeyrekte 450 milyonun üstünde çıkış var. Bu çeyrek hem başarılı hem başarısız proje sayısı fazla anlaşılan (Lisanslara aktarılan da var 500 milyon civarında). Tabi bir olasılık da eldeki tüm geliştirmelerin potansiyel gelir hesaplarında düşüş olmasıyla ayarlama yapılmış olması
4- Finans tarafında strateji değişikliği yok, TL borçlar devam. Elde edilen nakit akımları bu alanda kullanılmıyor. 2. çeyrek bu stratejiden daha büyük gol yenmesi olası. Finans nette 400-450 milyon TL yük getirebilir ikinci çeyrekte
5- Aslında bu dönem faaliyetlerden çok ciddi bir nakit akışı yaratılmış. 1,3 milyar TL işletme faaliyetlerinden nakit akışı mevcut. Ancak ilginç şekilde serbest nakit akımına yansımamış. Yatırımda kullanılmış bu tutar. 763 milyon TL maddi, 454 milyon TL maddi olmayan duran varlık alımına gitmiş bu tutarlar. Yapılmakta olan yatırımlar kalemi oldukça düşmüştü son çeyreklerde. Yani birikmiş bir harcama yokken birden binalara 192 milyon TL, tesislere 478 milyon TL eklenmiş. Daha önceki yatırımlarda bu tutarlar yapılmakta olan yatırımlarda birikip aktarılıyordu. Acaba hazır bir bina mı alındı diye düşünmedim değil. Faaliyet raporuna göz gezdiremedim henüz belki oradan bir ipucu yakalarım.
6- En büyük şaşkınlıklarımdan biri de parasal kayıp yaşamış olmamız. 31.12.2023'te dengeli bir parasal olmayan varlık yükümlülük tablosu mevcutken 214 milyon TL bu kalemden gol yemişiz.
7- Şirketin zarar etmesindeki en önemli faktörlerden biri de vergi kalemi. Toplamda 558 milyon TL vergi yükü oluşmuş bu çeyrekte. Bunun 490 milyonu ertelenmiş vergi gelirindeki iptalden geliyor. VUK tablosunda EM uygulanması ile telafisi mümkün olduğundan çok endişelendirmedi.
Yıllardır süper bilançolar açıkladı bir halt olmadı. Allaha şükür kötü bir bilanço geldi. Merak etmeyin artık yön yukarı..
5 numarada önemli (en azından tablodaki verilerde boşluk olması bakımından önemlidir ki firmanın ne yapmaya çalıştığına dair ayrıca bir ipucudur) bir ayrıntı yakalamışsınız. tebrikler!.. mutlaka firmaya sormakta fayda var..
31.12.2023te rapor edilen devam eden yatırım rakamı kapanışı 174 mio tldir. Q 2024teki açılış ise 201 mio tldir. normalde aradaki rakam EMli sistemde 3 aylık enflasyon kadar olmalıdır. olmuyor.. ilginç.. (EMsiz raporda, geçen senenin kapanışı ile bu senein açılışı zaten tamamen aynı olmalıdır)..
devam eden yatırım (13 nolu not) rakamının izini sabit kıymet hareket tablosunda takip edersek; bu bina yatırımına dair bir iz yok..
normal koşullarda bina inşası 3 ayda olabilen bir konu olmayacağına göre, devam eden yatırımdan da bir aktarma olmadığına göre, yeni alım olma ihtimli var (belirttiğinzi olasılık). diğer ihtimal de "biz bina yatırımlarını, devam eden yatırım hesabından aktarmadan gösteriyoruz" olabilir ki yanlış gösterimdir eğer öyle ise.. sonucu etkilemez tabi ki.. sadece masum bir gösterim hatası yapmış olurlar..
bir de şöyle bir konu var (dün farketmiştim); devasa bir yatırım yapmış olmalarına rağmen kullandıkları teşvik rakamları çok mütevazi kalıyor (doğru baktıysam). Çerkezköy Organizeye verilen vergi indirimi yatırım teşviki oranı %40tır.. bu kadar büyük bir menfaati göz ardı etmeleri düşünülemez.. bu durumda akla gelen ihtimal: tesis yatırımları da bir başka firmadan satınalınmadır (mı????).. zira ikinci el tesis ve makina yatırımlarına vergi teşviki yoktur..
"teşviki geçen yıl kullandık ama yatırımın aktifleştirmesini bu yıl yaptık" da diyebilirler ama yine takıldıkları nokta sabit kıymet hareket tablsonunun bu argümanı desteklemeyeceğidir.
bir diğer izahat, "teşvike henüz başvurduk, bu alımları teşvikten faydalandırağız.. teşvik belgesi onaylanınca da hem rapor dipnotunda hem de KAPla bildirim yapacağız" olabilir..
izleyelim..
firmaya sormakta fayda var:
1-bina yatırımı ne içindir?
2-yüklü miktarda tesis ve makina yatırımı var, ne içindir? kapasitesinizi hangi ürünlerde ne kadar etkileyecek?
3-bu yatırımlar için yatırım teşvik belgesi kullanımınız söz konusu mudur?
İmtiyazlı hisseyi elinde tutarken çoğunluk hşssesini ,%51diyelim, tutarak halka açıklık oramını arttırması şirketin komle satış değerini fazla düşürmez,tersine işlem hacmini arttıracağı için komple devrini daha kolaylaştırır.Şimdiki hisse oranı ile komple devrinden eline geçecek birkaç milyar doları
yurtdışı eastpharma hesabına aktarmaya çalışmak yerine bunu küçük parçalar halinde
nakite çevirmek daha kolay olur diye düşünüyorum
5 noya ekleme yapayım:
https://cosb.org.tr/firmalar/
(sol üst köşeye deva yazıp aratalım).. bilgime göre 4 nolu üretim tesisi lojistik merkezidir. yanılıyor da olabilirim.. takip eden arkadaşlar burdan bilgi verirse memnun oluruz..
öyle ise, ÇOSBda yeni bir alım yok gibi görünüyor.. tabi bir de Kartepe tesisimiz var.. belki orda genişleme yapmışlardır.
devanın ürün yatırımlarını düşündüğümde ise, acaba biotech için tesis genişlemesi ve yeni makinlar mı almışlardır, diye de düşünmekteyim.
her halükarda;
Sevgili Deva,
Yeni yatırımların hayırlı olsun.. Yarın bize konu hakkında bilgi ver lütfen..
mevcut adresleri
https://www.deva.com.tr/tr/bize_ulasin
ÇOSB+Kartepe verileri ile uyumlu
zaman haklıyı haksızı gösteriyor.