
Originally Posted by
Cautionary
4 çıkmasının sebebi -1000 olan rakam çıktı yerine daha düşük rakam girdi mantığı. Ama diğer çeyrekler em siz rakamlar. Bu nedenle doğrusu geçen yılın q1 rakamını da em siz düşünmek.
Basit bir mantık hatası yani. 7 li rakamı baz almalı. Bu arada matriks uygulaması da 4 lü rakamı gösteriyor.
Tamamına Enflasyon Muhasebesi (EM) uygulanmış yıllıklandırılmış rakam 2023-12 dönemi olduğu için, bu yıllık değere EM uygulanmış 2024 1Ç eklenip EM uygulanmış 2023 1Ç çıkarılacak ve bu şekilde yeni EM uygulanmış yıllıklandırılmış değer bulunacak. EM uygulanmamış çeyreklerin devreden çıkması bu şekilde sağlanmış olacak. F/K'da 4'lü rakam olması bu mantığa göre doğru.
Aynı hesaplama FD/FAVÖK'te de geçerli.
Bu durumda yıllıklandırılmış EM uygulanmış Ana Ortaklık Net Kâr Payı artmış olduğu için (2024-1Ç EM uygulanmış Ana Ortaklık Net Kâr Payı EM uygulanmış 2023-1Ç Ana Ortaklık Net Kâr Payından, daha az zarar olduğu, yani büyük olduğu için) F/K değeri düşmüş durumda.
Aynı mantıkla yıllıklandırılmış EM uygulanmış FAVÖK değeri düşmüş olduğu için (2024-1Ç EM uygulanmış FAVÖK değeri EM uygulanmış 2023-1Ç FAVÖK değerinden küçük olduğu için) FD/FAVÖK değeri artmış durumda. 2 Çeyrek arasında Net FD değerini etkileyen Net Finansal Borçta kısmi bir azalma var, ama FAVÖK değerindeki negatif değişim daha fazla olduğu için FD/FAVÖK'ün yukarı çıkmasına mani olamamış.
Bundan sonra hesaplamalar bu şekilde gidecek. Yani son 4 çeyrek toplamı ile değil. En son EM uygulanmış yıllıklandırılmış değer ne ise yeni gelen EM uygulanmış çeyrek ona eklenip bir önceki yılın EM uygulanmış aynı çeyreği düşülecek. Bu şeklide EM uygulanmamışlar ile EM uygulanmışların toplanması yani elma ile armutun toplanmasının önüne geçilmiş olacak.
Fintech'çilerin anlattığı mantık bu idi.
Saygılar.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri