YALIN hocam, sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkürler. Iyi ki varsınız, sağolun...
Printable View
YALIN hocam, sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkürler. Iyi ki varsınız, sağolun...
Osman bey,
Lidfa fiyatının 3 ayda ne kadar düştüğünü belirtmedim. İlk analizim sonucunda iyi bir şirket ama fiyatı önümüzdeki dönemler için pahalı ve iskonto edilmesi gerek şeklinde tespitime sen o zamanda böyle uzun uzun ve analiz sonucunu ti’ye alan yazılar yazmıştın. Ve son yazılarını bugün okuyunca tabiri caizse benim sidik yarıştırdığım hissine kapılmışsın.
Sidik yarıştıracak olsam derdimki; hisse fiyatı haziran başlarında 5,40 lira civarındaydı, endeks ise o günlerde 98,000 civarındaydı, o günlerden bu günlere hisse %17 düşmüş ve 4,60 larda aynı zaman diliminde endeks ise yaklaşık %10 değer kazanmış 108,000 civarında, aslında senin pahalı olmadığını iddia ettiğin hisse epey bir iskonto edilmiş derdim. Ama ben böyle birşey demedim tabiki.
Yok bence bayağı sığ düşünerek cevaplar yazmışsın.
Normalde geçmiş analizlerimi alıntı yapmam, Lidfa analizini neden alıntı yaptın diyeceksen, Erhan hocanın da belirttiği gibi sende bu şirkete karşı aşırı bir duygusal yakınlık gördüğümden ve inatla karşı çıkmana rağmen beklediğinin tersi çıkınca; evet ya demekki yanlış beklentilere girmişim diyebilecekmisin diye merak ettim ama hala aynı duygusallıktasın.
Neyse;
Evet ben yanıldığım zaman itiraf etmekten kaçınmam. 399 nolu iletide olduğu gibi.
Benim amacım bilançolar ve gelir tabloları üzerinden geleceğe de dair fikir alışverişleri yapmak ama bu şekilde fikir alışverişi olmaz tabiî ki. Çünkü konuyu ben bunu demiştim sen bunu dememiştin şeklinde sürdüreceksek bu kısır çekişme olarak kalır ve ne sen, ben bundan zevk alırız, ne de okuyanlar zevk alır. O yüzden Lidfa konusu senin özelinde benim için kapanmıştır.
Arkadaşlar,
Son bir kaç sayfa da xxxx şirketi hakkında ne düşünüyorsunuz gibi yine sıradan sorular birikmiş.
Bu tür sorular ile ilgili belki daha önceki uyarılarımı okumamış olabilirsiniz diye tekrarlamak istiyorum.
Bu tür sorulara artık hakikaten cevap vermek istemiyorum, sizler soru sormak istediğiniz şirket hakkında önce bir inceleme, araştırma yapın ve tespitlerinizi, düşüncelerinizi yazın, içinden çıkamadığınız konular varsa burada belirtin ve bizlerde yardımcı olmaya çalışalım ve böylece okuyan/yazan herkes için keyifli bir bilgi alışverişi oluşsun.
Şu soru bence de incelenmeye değer bir soru.
Konunun haberi şu;
Turcas ile Shell arasında Shell Turcas Petrol A.Ş'ne ilişkin çeşitli anlaşmaların değiştirilmesi kararlaştırıldı
Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan açıklama aşağıda bulunuyor:
Şirketimiz Turcas Petrol A.Ş. (Turcas) ile The Shell Company of Turkey (Shell) arasında bir ortak girişim olan ve şirketimizin %30 oranında hissedarı olduğu iştirakimiz Shell Turcas Petrol A.Ş. (STAŞ) ile ilgili çeşitli stratejik alternatifler hakkında bir süredir ortağımız Shell ile yürütülen müzakereler sonuçlanmıştır. Bu müzakerelerin kamuoyuna bildirilmesi, Şirketimiz yönetim kurulunun 14 Mayıs 2015 tarih ve 2015-10 sayılı erteleme kararı ile SPK'nın II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği'nin 27. Maddesine dayanılarak düzenlenen Özel Durumlar Rehberi'nin 6. maddesinde verilen yetki uyarınca, söz konusu müzakerelerin bir neticeye bağlanıp bağlanmayacağı hususundaki belirsizliğin yol açabileceği mesnetsiz fiyat hareketlerinden hissedarlarımızın zarar görmemesi için ertelenmiştir.
Söz konusu müzakereler neticesinde Turcas ile Shell arasında STAŞ'a ilişkin çeşitli anlaşmaların değiştirilmesi kararlaştırılmış ve ilgili değişiklikler 25.08.2017 tarihinde imzalanmıştır. Yapılan değişiklikler arasında aşağıdaki hususlar da bulunmaktadır:
(i) Shell'e, iki yıllık bir bekleme süresinden sonra, dilediği zaman Turcas'ın STAŞ'ta sahip olduğu %30 oranındaki hisselerini satın almak amacıyla STAŞ'ın adil piyasa değerini hesaplatma hakkı verilmiştir. Bu süreç sadece Shell tarafından başlatılabilir ve Shell'in böyle bir süreci başlatma zorunluluğu yoktur. Eğer Shell hesaplanan adil piyasa değeri üzerinden Turcas'ın STAŞ'taki hisselerini satın almayı teklif ederse, Turcas'ın da hisselerini satmak yerine adil piyasa değerini yükselterek, Shell'in STAŞ'taki %70 hisselerini satın almayı teklif etme ve böylece bir açık arttırma sürecini başlatma hakkı vardır. Bu süreç boyunca her bir taraf ya diğer tarafın son teklifini kabul ederek hisselerini satar ya da yapılmış olan son teklifteki fiyatı yükselterek karşı tarafın hisselerini satın almak için yeni bir teklif sunar. Yukarıda belirtilen süreç, taraaflardan birinin yapılmış olan bir teklifi kabul etmesinden önce herhangi bir anda Shell tarafından sonlandırılabilir. Bu durumda, o ana kadar yapılmış olan teklifler geçersiz sayılacak ve tarafların STAŞ'taki mevcut hissedarlıkları aynen devam edecektir. Böyle bir durumda Shell'in yukarıda belirtilen süreci tekrar başlatabilmesi için yeni bir iki yıllık bekleme süresinin geçmesi gerekmektedir.
(ii) Shell'e sağlanan yukarıdaki hak karşılığında, Shell de Turcas'a, STAŞ tarafından ihraç edilecek ve 2016 mali yılından itibaren dönem karlarından yararlanacak ve ilk ödeme 2017 yılında yapılacak şekilde her biri yılda USD 64.000 tutarında imtiyazlı temettü alma hakkı veren 125 adet intifa senedi verilmesini kabul etmiştir.
Şirketimiz, ilgili müzakereler neticesinde üzerinde anlaşılan tadillerin, tarafların ortak girişim nezdindeki işbirliğini güçlendirdiği ve değişen global ve makroekonomik koşullar gerektirdiğinde ortak girişimi sonlandırabilmek için adil ve esnek bir mekanizma sağladdığı görüşündedir. Şirketimiz ilgili değişikliklerin tarafların ortak girişimden elde ettiği getirinin dağılımı veya miktarı konusunda önemli bir değişikliğe yol açmayacağını öngörmektedir.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/627727
Hadi hep beraber bu şirketi inceleyelim. Herkes araştırmasını yaparak bilgi paylaşımında bulunabilir.
benim TRCAS yorumum şöyle olurdu. Haberede değineceğim ama önce temelden baslarsak.
petrol sektöründe bir iyileşme var bu sene bunu biliyoruz. Fakat TRCAS zaten battı balık yan gider hesabı geçmişindede şimdide hiç sağlıklı bir yönetimin olmadığını gösteren bilancolarla devam etmiş. Acıkcası ısmınıde 1 2 defa anca duymuştum bu sırketın.
Adamlar şirketi berbatmı berbat yönetmiş. Sanki Sarı çizmeli mehmet ağa şehre inmişte ben bir petrol şirketi açem bari demiş. Açmiş şirketi hiçbir deneyimi çıraklıgı şirketin nasıl yönetileceği konusunda bir gram fikri olmadan bu işe atılmış.
Böyle yönetimmi olur böyle şirketmi yönetilir. bilancolar sapık boyutta. Satışları bı artmış bi düşmüş satışlar artarken karlar gömülmüş dibe filan saçma sapan bir yönetimin eserlerini görmekteyim. Net finansman gıderlerı tavan yapmış. Faalıyet gıderlerı ucmus. Herşey olabilecek en iğrenç seviyede.
Ticari borçlar almış başını gitmiş. Filan yani ben anlayamadım bu şirketin neyine ortak olunabilir bilmiyorum. birde herşey süpermiş gibi beyfendiler 2016 yılında temettü dağıtmayıda unutmamışlar.
Temel böyle yani bu şirketin hiçbir tarafı ortak olunmayı hak etmeyen bilancolara sahip bilancoların bu denle dengesizliği zaten patronun ne kadar bilinçsiz ve sorumsuzca iş yaptığını gösteriyor. Geçelim habere.
Ben haber bazlı hisse alınmasına kati suretle karşı bir insanım beklentiyle haberle bana göre hisse alınmamalı. Çünkü o haber proje vb neyse artık
-Gerçekleşecek mi ?
-Ne zman gerçekleşecek ?
-Gerçekleşirse şirketin bilancosuna kar olarak yansıyacak mı ?
Bu soruların hiçbiri malesef net değil. AMa yatırımcıların bir cogu bilancodan ziyade malesef bu tarz haberlerle hisse almakta.
Böyle yönetilen bir şirket ben azımla kuş tutacam diye kap'a haber yollasa dahi inanmam. Hadi azıyla kuş tutu diyelim bence onu bile azına yüzüne bulaştırır. Daha şirket kendi kendini kurtaramamış.
Bu şirket el değiştirmediği sürece bana göre bom boş bir hisse. BU haberlerinde içi doldurulmadan beklentılerle hisse alınması tarafına sıcak bakmamaktayım. Hazır bir sürü güzel bilanco karlı bilanco varken.
Bu haber hisseyi ne derece etkiler ucarmı kaçarmı bilmiyorum ama bu yönetim devam ettiği sürece. çıkışlar suni bilancolar berbat gelmeye devam edecektir. Bilancolar düzelmeden tüm hareket bana göre suni kalır.
Benim bu şirkette ortaklıgım normalde olamaz ama yanlıslıkla filan almış olsam HEMEN satar gider bilancosu güzel karlı artan bir hisseye geçer kafam rahat şekilde yoluma devam ederdim. Hazır hissede yukarı gitmişken. Daha gidermi gidedebilir hiçbir fikrim yok Ama bence gerek yok böyle bir hissede istikrarlı ve düzenli şekilde kar edileceğini hiç sanmıyorum.
http://www.hisse.net/topluluk/showth...d=1#post905620
Haftalık hisse yarışmamıza alalım tahminlerinizi.
estafurullah, doğruyu söylediğimin garantisi yok. BU sadece benim fikrim.
bence bunun ustadlıkla bir alakası yok. Üstadlık doğustan gelen bir yetenek değil.
Aşağıdaki resimde bazı çizgiler sutunlar var. Sokağa cıkıp herhangibir insan veya cocuga iki resim arasında hangisi sana daha güven verici görünüyor diye sordugun da insanlar hangi resmi seçeceği bellidir. Üstelik bu insanlara sutunların ve çizgilerin neyi temsil ettiklerini söylemeyeceğiz. BUna rağmen üstteki resmin daha güven verici olduğunu söyleyeceklerdir.
https://i.hizliresim.com/NOV19Q.png