tşkler.ekledim.syg.
https://twitter.com/bdincer1903
Printable View
tşkler.ekledim.syg.
https://twitter.com/bdincer1903
Gerideki sayfalara bakamadım...ALBRK için birşeyler yazmış mıydın Cauti ?
Gören de başlıkta günde 50 sayfa yazılıyor sanar:) detaylı analiz yazacak fırsatım olmadı.. Albaraka yı görece ucuz ve katılım bankacılığının önü açık diye tercih ettim. Ancak şu an çok kafa yormaya değecek bir hisse değil şu an. Temel analiz de henüz yeşil filizler yok henüz, ileride belki.
Bu arada katılım bankaları bir çeşit melek yatırımcı gibi düşünülebilir, ama hayal kurmaya da gerek yok...somut güzellikler girmezsem fazla uzun vadeli taşımam...stop a net uyarım..düştükçe alayım moduna hiç girmem yani.
Bölgedeki arsa fiyatıda aşağı yukarı aynı seyirde izlemiştir diye tahmin ediyorum. Altın filan olmadı yani. Arsanın spekulatif değer kazanması imar değişikliğiyle oluyor, beledihyede top noktada tanıdığın varsa olur o işler ancak. Tanıdığın yoksa en güzel yerde arsa bile arsan, sana spor alanı imarı verirler, adamı olan ticari imar : )
Katılmıyorum size sayın cauti.
2000 de doğrandı dediğiniz ky temel verileri sağlam hisselerin hangisinde olursa olsun durabilmiş olsaydı batık değil zengin olmuştu.
temelsiz hisseye zaten yatırım yapılmaz bunu en iyi bilenlerdensiniz. ky artık o yıllardaki gibi bilinçsiz değil, yeni nesilde piyasayla ilgilenmiyor, piyasa da pahalı değil.
albrk'ye gelince filizler görüldüğünde geç kalınmış olma ihtimali göz ardı edilemez.
saygılar.
şimdi risk olmasa da , kaçınılmaz bir son gibi duruyor. bizim dolarlarda kuzu gibi bankada duruyor, birkaç ay idare edecek kadar da banka kasasında. kaotik ortam planım; bir miktar kaybı göze alarak , dolardan sağlam hisselere geçmek, o zamana kadar dolarda devam.
kaotik ortam için yada uzun vadeli yatırım için altın almak istedim. kaotik ortamda bankada gram altın bende güven uyandırmadı. fiziki altın tümden rahatsız edici. sanki en iyisi altın fon gibi.
ülkemizde batı ülkelerindeki örnekler gibi radikal tasarruf yapmak maalesef mümkün değil, hele evli ve çocukluysanız.
yurt dışı örneklere bakıyorum adam 50% tasarruf yapmış ama bekar,
diğer yandan işini iyi yaparsan maaşını katlama imkanın var (özellikle abd de)
veya emeklilik maaşı sürekli veya yeterli olmadığından adamlar için bu konu bir tercih değil zorunluluk.
bizde ise tünelin ucunun bombok bir yere çıktığını gören bir azınlık hariç hala konu önemsenmiyor.
bir de bizde aile yardımı ve miras hikayeleri var, eşimin bir arkadaşı ve eşi belkide hane gelirlerinin yarısını Beşiktaş ta eve kiraya veriyor, samimi olduğumuzdan sorduk ikimizde tek çocuğuz istanbuldan bize üç ev kalacak diyorlar :)
Miras olayı sadece Türkiyede değil, Avrupadada çok yaygın. Fransada yanlış hatırlamıyorsam servetin %80'inden fazlasını mirastan intikal eden mallar oluşturuyor.
Ekonomide büyüme yavaşladıkça mirastan gelen malların önemi dahada artıyor. Önümüzdeki yıllarda maaşlı çalışan birinin zengin olma imkanı gün geçtikçe azalacak, ekonomide bu trend devam ederse.
Şu an bile maaşlı çalışan birinin Beşiktaş da ev sahibi olması çok çok zor.
Gram altinda beni en cok ceken ozellik icinde dolar bilesininin de olmasi ve su siralar dolarin TL karsisinda olmasi gereken yerlerde olduguna inanmam..
Syg,
Bence de en sağlamı altın fonu...hatta bes altın fonu..4 yıldır yatıyor fonda...devlet emeklilik fonlarına nasıl salça olacak...ülkenin tümden batması lazım...ama dth larda bazı düzenlemeler yapabilir işler çığrından çıkarsa...ama dediğim gibi o zamana kadar çok sinyal gelir.
İşler o kadar kötüye giderse dolarları sat hisseye göm de güzel bir alternatif olabilir.
Sorun şu...ky çoğu zaman çoşkuda girer, işler sarpa sarınca çıkar...yani tepeden alır dipten satar...yoksa çok kötü hisse seçmedikçe sürekli hissede kalan birinin uzun vadede batması mümkün değil.
Geleceği parlak diye 6 ayda 10 a katlamış hisseyi almak demek, sonuç yine hüsranla bitecek demektir.
DTH lara (aslında dövize) düzenleme sürekli yapılıyor zaten bu da en sonuncusu
https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonom...ukler-5554645/
BES Fonlarına da borsadan hisse alma zorunluluğu getirilmişti
https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonom...nleme-4969877/
bunları bilmiyor olamazsınız bazen fazla iyimser olduğunuzu düşünüyorum.
diyelim ki x bir hükümetin acil paraya ihtiyacı oldu ve diğer senaryolar büyük oranda tükendi.
iki senaryo var emekli maaşlarını reel veya nominal olarak dramatik şekilde düşürmek ve BES fonlarını olması gereken faizin yarısına devlet tahvillerine itelemek.
benim bildiğim tüm türk politikacıları ikinci seçeneği seçer, ikinci liknte olan uygulamada bunun deneysel çalışması.
pratik çalışmaları nema vb. konularda defalarca yapıldı.
Sevgili Thron,
Lafı eğip bükmeyeceğim...bu başlık Bilgi eksiklerini gidermek için var:) yeter ki bu kötümserlik, kronik bir hastalık türünde olmasın...ya da siyaset tabanlı önyargı ile hareket edilmesin.
Ben de siyasi görüşümden bağımsız...bir ekonomist olarak doğruya doğru eğriye eğri demeye çalışıyorum.
Gelelim bes fonlarına...hisse alna zorunluluğu altın fonunda yok..adı üstünde altın fonu...gram altın getirisini bire bir yansıtmak zorunda...örnek altın fonları olarak vakıf emeklilik VGA ve allianz emeklilik AMZ fonlarının açıklamalarına bakabilirsin...bu ikisini de 5 Yıl almış satmış birisi olarak, performanslarını bizzat biliyorum.
Devlet kendi katkısının yönetimini kendı yapıyor ve orada değişik düzenlemeler yapabilir.. ben bu fonlarda %10 hisse kararını da yanlış bulmuyorum..art niyetli olsa, piyasa faizi %10 iken %5 faizli bonoları kakalayabilir mesela...ileride çok zorda kalınca bu tür şeyler de olabilir...zaten devlet katkısı reel olarak çok eksi yazmadın yeter..bundan çok beklentim yok şahsen..önemli olan benim yönettiğim kendı yatırdığım paranın performansı
Gelelim hükümetlerin zorda kalınca vatandaşı yolmasına..para pul işlerinde kimseye güvenmem, hükümetlere asla..aktif risk yönetimi ve çeşitlendirme yaparak varlıklarımı yeterince koruduğumu düşünüyorum.
sn. cautionary
aslinda farkli seyler soylemiyoruz
-yatirimlarda mutlaka sepet yapin
-para konularinda hukumete guvenmeyin
siz bes degisikligi sadece devlet katkisinda oldu diye daha iyimsersiniz
bense bugun devlet katkisi yarin niye normal fon olmasin
veya
bunu engelleyecek birsey var mi
veya
gecmiste kotu ornek var tekrari olabilir diyorum.
yoksa ben de fon icerik ve getirisini gayet iyi biliyorum daha oncede defalarca yazdim bir turlu hisse alma isine motive olamadim portfoyumun ciddi kismi bes kapsaminda dolayisi konuya hakimim ve belki biraz hassasim.
onun disinda bir yanlisim varsa herkes duzeltebilir memnun olurum
tym arkadaslara onerim mutlaka az da olsa fiziki altin alin
BES KONUSU: Biz de 2 adet BES vardı. Birini kesintisiz alma hakkına kavuştuğumuz an aldık ve nakte döndük. Hayırlısı ile 2. si de 4 sene sonra olacak. Son dönem performanstan memnun değildim. Devlet katkısı (-) getiri de idi. Lakin düşük enflasyon ve mevduat döneminde ise %25 getiri çok ciddi bir getiri. İyi olduğu dönemde %25 Devlet Katkısı + %15-20 Fon getiri ile yıllık %40-45'leri yakalamanız mümkün oluyor. Bu da çok iyi bi getiri.
ALTIN: 160-170 TL'lerden beri alıyorum. İster %10, ister %50 olsun, portfoyunuzde kesin olması gereken bir enstruman. Ben Gram Altın alıyorum.
BORSA: Bu sene ilk çeyrekta borsanın yüksek kazanç sağlayacağını düşünüyorum. Ama uçacak kaçacak hisselere dikkat, endeks düşmeye başladığında çok insan kötü yakalanacak. (İnşallah onlardan biri olmam)
*Yatırım tavsiyesi değildir.
Diğer arkadaşların yazmış oldukları argumanlara tamamen katılıyorum,ben de bu yüzden hemen hemen tüm likit portföyümü asıl GMSTR az miktarda da GLDTR ye döndüm.GMSTR sayfasında niye böyle yaptığımı da ayrıntılı anlattım arkadaşlar.İsteyen okuyabilir,2020 ve devamında artık borsa falan biraz sıkıntılı olur,çünkü bu ortamda şirketler nasıl kar edecekler de temettü verecekler,ya da büyüyecekler borsa sanal,spekler kağıtları yukarı çekip çekip yeni halka arzlar yapıyorlar ,dolar malum hükümetimiz olmayan dolarları satarak tam saha pres halinde,faiz bitti reis o konuda çok kararlı ,emlak mümkün değil 5 yıl belini doğrultamaz,geriye sadece altın ve gümüş kalıyor,zaten yavaş yavaş bakıyorum genel temayül de o yönde.
Yok bildiğin bütün konulara full altın ve gümüşdeyim diye flood yapıyorsunuz. Bütün portfoyu gümüş ve altına gömmüşün, çok heycanlısın anlıyorum. Genel temayül denilen şey de çoğu zaman yanılır ama bunuda unutma.
Neyse altın ve gümüş fiyatını tahmin etmek için ülke düzeyinde analiz değil küresel düzeyde analiz yapmak lazım. Çünkü altın ve gümüşün fiyatının Türkiye ile alakası yok, fiyatı biz belirlemiyoruz. Insanlarda krizde altın kazandırıyor algısı tamamen altın fiyatının $ fiyatına endeksli olmasıyla alakalı.
Yarın dolar 10 olursa, altın da fırlayacaktır, gümüş de, petrol de, kısacası ithal ettiğimiz her şey. Istersen ingiltere emtia borsasına girip bütün parayı kahveyede gömebilirsin, kahve fiyatlarıda artacaktır kriz olursa : )
Önemli olan küresel fiyatını tahmin etmek, Türkiye ile alakası yok Altın ve Gümüşün.
Tanışıyormuyuz sn halukcan sen diye hitap olunan bir yazıyı görünce nereden tanışdığımızı çıkaramadım da ondan sordum.Benim nereye ne yazacağıma ben karar veririm,Yazdıklarınızda o kadar çok eksik ve yanlış bilgi var ki kusura bakmayın tüm paramı bağlamadan evvel aylarca araştırırım,neden gümüş yatırımı yaptığımı size anlatmam benim açımdan manasız ve gereksiz bir çaba. Emlak konusunu da bilirim, hisseyi de eurobondu da faizi de zamanında hepsine çok yüklü miktarda para bağlamışlığım var.Yaşım 55 hangi yatırımımdan ne zaman kazandım ne zaman kaybettim yıllardır izlerim,bu topiğe de belki genç arkadaşlara faydam olur diye yazdım.Siz benim yazılarımı okumayın,yeterince bilgilisiniz bence.
Ben ne altından anlarım ne gümüşten, sizin gibi bilge değilim bu konularda. Ama altın ve gümüş fiyatlarını küresel piyasalarına endeksli olduğunu biliyorum. Yazımda hangi bilgi yanlış, madem hatalarla dolu lütfen yanlışımı gösterin.
Şimdi altın ve gümüş fiyatları ilerde fırlayabilir çok büyük paralar kazanabilirsiniz, ama aynı parayı ugandada gümüşe yatırım yapan adam da kazanır. Yani gümüş ve altının Türkiye ile alakası yok, küresel makroanaliz lazım. Bu cümlenin nesi yanlış?
Neyse daha basit bir dille anlatıyım.
Ugandada emlak fiyatıyla türkiyedeki emlak fiyatının korelasyonu yoktur
Ama ugandadaki gümüş ile Türkiyedeki gümüş fiyatlarında neredeyse 1 e1 korelasyon olur.
Şimdi altın ve gümüşün artacağını reis dolar satıyor tezine bağlarsan kusura bakma gülerim.
Hepsi yanlış.Ugandada ki gümüşten kazanacaksa siz de kazanın ,para kazanmanın ugandası türkiyesi olur mu.Makro analiz konusunda madem başka forumlardaki yazılarımı görüyorsunuz o forumlarda bu konuları bilen çok bilgili arkadaşlarla baya tartıştık bu konuyu, o zaman neden yazmadınız,yok okumadım diyorsanız dolarda yükseliş kaçınılmaz topiğinde sn sütbıyıkla baya tartıştık konuyu o yazıları okuyabilirsiniz,GMSTR sayfasında da yazılarım var.Aklınıza yatar yatmaz onu bilemem ben belki faydası olur diye kendi yatırımımı nedenleriyle arkadaşlara açıkladım.İsterseniz o yazıları okuyabilirsiniz.Ya da okumayın engelleyin beni siz zaten çok dışardan bilgi almayı seven birine benzemiyorsunuz,kendi kararlarınızı kendiniz verin daha iyi.Bilgi isteyen adam her topiğe flood yapmayın diye bilgisini yazan adamı uyarmaz.
Yani Altın ve Gümüş fiyatınındaki artma öngörünüzü hükümetin politikasına bağlarsanız komik olur demek istedim. Siz kısacası ülkede deniz bitti, ne borsa artar, ne ev fiyatları , tek yol gümüş ve altın demişiniz
Ama sorun şu, gümüş ve altın fiyatının bizim ülkemizle zerre alakası yok. 1994 krizinde ons altın fiyatında oynama olmadı, 2001 krizindede oynama olmadı, yatay seyretti.
Şimdi siz ama dolar fırladığı için altın da fırladı derseniz o analiz komik olur, ona bakarsan kokoa fiyatıda fırlar, brent fiyatıda fırlar, palm yağı fiyatıda fırlar : ))) Altın ve Gümüşü bu emtialardan ayıran özellik ne yani.
Ülkede şu ara deniz bitti diye düşünmem yasak mı onu da anlamadım.Ben borsacıyım,hep asıl paramı borsadan kazandım,gene kazanacağım ama daha zamanı değil diye düşünüyorum.Yoksa ben borsasız yapamam,bir nevi bağımlılık aslında.O başka.Emlak batık , dolar ve faiz konusunda hükümet baskısı var,dolar elbet bir ara kayışı koparır,ama parası altın veya gümüşte olan dolar artışından da zaten pozitif etkilenir.Bunları düşünüyorum ,paramı bu düşüncelerime göre yönetiyorum,başka türlü düşünenler elbette kendi düşünceleri doğrultusunda davranacaklardır.Her türlü bilgi içeren eleştiriye de her zaman açığım.Yalnız bilgisi olmayanın bir zahmet fikri de olmamalı diye düşünüyorum.Boşa zaman kaybına gerek yok.
Altın ve gümüşü diğer emtialarla aynı diye düşünen birine düşüncelerimi anlatmama sayfalar yetmez, o yüzden o arkadaş da kusura bakmasın,önce biraz araştırsın sonra ilerde bilgi içeren yazıları olursa tartışırız.Herkese iyi geceler.
sayın hkm ; katılıyorum ,yalnız bu formlar böyledir atısma vs ,eksik olmak onemli olan bu milletin evlatları olarak aynı coğrafyanın kaderini paylasanlar olarak bırbırımıze yardımcı olmaktır .
gelelim altın ,dollar meselesine
krız ortamında dollar yükselir akıbinde altın takıp eder .pekı dollar tedavülden karkacagını piyasalar anlarsa ne olur
altın hızlanarak artışa devam eder ne zamana kadar .yenı sistem devreye girene kadar kısaca doların yarını alacak digital yada herneyse .
Sayın HKM ,size sorum neden gumus portföyünüzün ne kadarı altın harıcı ,oncelıklı olan fikriniz merak edıyorum .
muhtemelen 2020 2 yarısı çok sert gecıcek bu kesin gıbı ,oncesınde birşeyler baslayabılır sıstem tıkandı aslında sistem 2008 de bıtmıstı
fakat defin bu yıllara kaldı ,yeni dünya ekonomisine gecıs tabııkı sancılı vede kaygılı olucaktır .bu süreçte heran başlayabilecek
resesyon derinleşerek ılerlıcektır diğer krizlerden farkı ıse paranın patronlarının kontrolu kaybetmemek ıcın paylaşmak zorunda kalmaları olucak ,muhtemelen abd ,cini de ıcıne alacak bir sisteme gırıcekler vede benim de düşüncem altın altın çağını yasayacak taakii ,yeni siteme gecene kadar kı surede .saygılarımla
lotla alakası yok, ons fiyatı yüksek. altın yükseliş trendinde,1450 dolara kadar almalıydım, herhangi bir mal yükseliyorken peşinden koşmam. bir dahaki döngü de bineriz.
Valla uslubunuz nedeniyle cevap vermeye çalışacağım,aslında başka topiklerde bu soru soruldu ve ben baya izah ettim konuyu.Ama sizin nazik uslubunuz nedeniyle cevap vereyim.Paramın yüzde 90 ı GMSTR de nedeni de gümüşün 2011 deki altın ve gümüş rallisindeki piklerine bakılınca altına göre çok geride kaldığını düşünmemden dolayı.Altın o pik değerinde 1850 dolar civarında pik yaptı şimdi 1560 civarında yolun yüzde seksenini aldı.Gümüş o rallide 48 dolar civarında pik yaptı halen 18 dolarda.Bu bence mantıksız.Altın gümüş rasyosu tüm global krizlerde gümüş lehine hareket etmiş.Aslında şu anda 85 olan o rasyo 50 lere kadar gitmeli .Yani eski grafiklerde altın 1560 dolarken gümüş 28 dolarmış şimdi de en azından 22 23 olmalıydı,üstünde çok büyük bir baskı var,bence yakında o baskı kalkar.Saygılar.
Bakın bu işin teknik kısmı.Temel kısmında da gümüş lehine yazılacak çok şey var da topiği daha fazla meşgul etmeyeyim.Unutmayın arkadaşlar finansal piyasalarda herkes aklının ekmeğini yer,verilen hiç bir bilgiyi size uysun uymasın peşinen dışlamayın.Ben bazen özellikle yazıyorum ki birileri beni uyarsın karşı şeyler yazsın doğru mu yanlış mı düşünüyorum diye kontrol edeyim istiyorum.Şimdiye kadar fikrim değişmedi ,bakalım 2020 sonuna kadar görürüm doğru mu düşünmüşüm yanlış mı.
altınla ilgili düşüncem yada paranoya da diyebiliriz :) ; altının çok yükselmesi abd nin çok hoşuna gitmez. zira altın çok kazandırırsa , bu hem dolardan kaçışı hızlandırır, hem de kaçanları ödüllendirir. o nedenle altının yükselişi sınırlı olmalıdır. uzay çalışmalarının bir kazancı olmalı; şüphesiz dünya dışı madenler. bu madenlerden biri de altın olsa gerek. çok sınırlı bir miktar altın getirseler, bunun psikolojik etkisi büyük olur. baştan dedim ya paranoya diye...