-
4-5 sene önce babam biraz yüklü para yollamıştı, git bunla çeyrek altın al kasama koy demişti. İçimden ne saçmalıyor bu acaba dedim , ama baba sözü mecbur dinliyecez diye gittim kuyumcu tanıdıktan 150 lira civarından çeyrek altınları toplayıp banka kasasının yolunu tuttum.
Şimdi bakıyorum fiyatina, uçmuş gitmiş. Ben altını mesela hiç bir zaman yatırım aracı olarak görmedim kar payı vermediği için. Dolaba 100 gram altın koysak, 100 yıl sonra dolabı açsak, içinden 300 gram çıkmıyor mesela, o yüzden altın alanlar parasını eritiyor gözüyle bakardım hep.
Ama şunu er geç analdım, insanlar boşuna altın da altın demiyor. Kutsal kitaplarda bile serveti hesaplamak için altın ya da büyük baş hayvan sayısı kullanılıyor : )
1981-2003 arası Altının ayı piyasası da çok ilginçtir, koca bir nesil heba olmuş, Enflasyondan arındırılmış olarak eski değerine hala gelmedi, 2011 de yaklaştı.
Kendimce geçmiş varlık fiyatlarıyla kıyaslarak değer biçmeye çalışıyorum altına.
2007'de Ankaranın ayrancı semtinde sattığımız 35-40 yaşında 3+1 Evin parasıyla o zaman 5 kilo altın alabiliyorduk mesela.
Şu an emsal evi, 1.5 kilo altın bozarak, pazarlık etmeden alırsın.
Aynı ev, 1994 yılında, 4 kilo eşdeğer altına alınmış.......
Gayrimenkul fiyatları ile kıyaslamak ne kadar doğru sonuç verir bilmem, ama en azından son 25 yıl TR gayrimenkul fiyatları ile kıyaslayınca, Altın sanki hiç ucuz gibi değil.
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri