TL sıkıntısı devam edecek... Piyasa goygoyları na inanmayın. Yabancı TL ye çevirebileceği estrumanları satacak tır. (hisse, döviz vs)
Bunu bilen birileri blok usd satmaya devam edecek.
Bol kazançlar
Printable View
TL sıkıntısı devam edecek... Piyasa goygoyları na inanmayın. Yabancı TL ye çevirebileceği estrumanları satacak tır. (hisse, döviz vs)
Bunu bilen birileri blok usd satmaya devam edecek.
Bol kazançlar
Forex ve vadeli piyasada faiz vardir.
Ornegin ben sana 100 dolar verdim ve sende bana karsiliginda 530 tl verdin.
Dedik ki 1 hafta sonra odesecez
1 hafta gecti ve sen bana 100 dolarimi ve bunun 7 gunluk swap faizini bende sana 530 tl ni ve bunun swap faizini odemek zorundayim
Simdi gelinen noktada tl nin gecelik swap faizi 730 oldugu icin bu gunluk yuzde 2 maliyet demek yani 1 haftada ben sana yuzde 14 faiz odemek zorundayim. Bu yuzden TL borclanamiyorum senden. Ne oluyor piyasada tl azaliyor, azalan seyin fiyati artar.
Olay iste budur.
SM-C5010 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bu işin sonu ne olacak?
Bu isin sonunda tl itibarsizlasir, turkiye doviz borclanmakta sikinti ceker.
Bu işin devamını hasarsız atlatabilmek için bir tek yol var:
Mali kural: (ve maddeleri)
1- Cari fazla kuralı. Herhangi bir ayda cari fazla yerini cari açığa bırakırsa buna neden olan başta tüketim ürünleri vergi ile düzenlenecek. Bu sistem ile cari fazlanın aylık 1 milyar doların altına düşmesi engellenecek. Cari fazla verilen miktar ile dış borçlanma azaltılacak.
2- Bütçe açığı %1 de dengelenecek. Buradan sapma olursa önceden planlanan vergi ve tasarruf tedbirleri eksiksiz uygulanacak.
3- 1 ve 2 numaralı tedbirlerden halk negatif etkileneceği için her haneye kişi başı kalori hesaplaması yapılarak yiyecek yardımı verilecek. Bu yardım halihazırdaki tanzim sisteminin genişletilmesi ve yaygınlaştırılması ile sağlanacak.
5 yıl bu acı reçeteyi iç düzel.
Hocam zaten bugune kadar mali kural olsaydi bugun bunlari konusuyor olmazdik.
Bankalar usd acik pozisyonlarini kapatmak icin dolar almak zorunda, tcmb rezervlerimi artirmak icin dolar almak zorundalar.
Swap faizleri bu sekilde devam edemez yine ayni sekilde tcmb repo ihalelerini daha fazla erteleyemez.
Devlüasyon tek başına çözüm değil, deval olursa sadece 1 numaralı mali kuralı sen uygulamıyorsun devalüasyon ile dolaylı yapıyorsun. Ama deval olsa da yine 1 numara hariç 2 numaralı kuralı uygulayacaksın,
O nedenle hiç deval yapma 1 ve 2 numaralı tedbirleri mali kural çerçevesinde uygula. Bence daha kestirme ve garantili bir yol.
simdi bi taraf batti veya yan basti o kesin..lakin ayagin diger tarafi (dolar short oynayan ve tl longcu olan) jp morgan mi.? ayagin diger tarafindaki yabanci/yabancilar kim.?
mb tek basina bu operasyonu yapamaz, Turkiyede 3 banka kaldi gerisi hep yabanci..
kimi kistirdilarda tepesine bindiler.?
batan veya buyuk zarar yazan tl shortcu vatandas ne kadarlik poz acmista tl bulamiyormus.?
mb tek basina mi s........ bu acikciyi.?
aklimda deli sorular..:)
Dediğim gibi aslında kural var. Aradaki fark kuralı sen mi uyguluyorsun yoksa piyasa mı uyguluyor.
Ekonomiyi yönetenler bu kuralları uygularsa piyasanın olaya dahil olmasına gerek kalmaz.
Ve bu her zaman daha karlıdır.
Zira piyasa işin içine girip dikte etmeye başladığında zaten baştaki kuralları da uygulamak zorunda kalacağından bu durumda bir de 3. kural ile uğraşmak zorunda kalırsın. Piyasa kuralı.
eur/usd paritesi +%0,09 iken
Usd/Trl 5,3874 +%1,14 ise
Eur/TRL 6,1508 +2,20 oluyor ise bu nasıl olabilir
emin olamadım diğer yurt dışı kuruluşlara da baktım tablo aynı TRL için aynı
%1 arbirtaj fırsatını nasıl serbest bırakabilirler anlamadım, çözebilen varsa anlatsın bir zahmet
Daha önce haritalanmamış sularda gidiyoruz. Bizim okuduğumuz kitapları şu an madik attığımızı sandığımız Serbest Piyasa Tanrısı yazdı. :evil:
Türkiyede çözüm aşağı yukarı değişmez.
Ekonomi yönetiminin başına sana borç verenlerin güveneceği birini geçireceksin
veya
yabancılardan para istemeyeceksin. Gönül isterdiki para ihtiyacımız olmasın
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Asın Türk bayraklarını asın...USD/TL yi 5.40 ta tutuyoruz...Yumruğu vurduk düşmanlara...Bu bir zaferdir...Gücümüzü görsünler eşşolular...:halay:
Swap 965 görmüş
Ben bundan sonra yabancılardan para istemeyerek oluşturulacak bir ekonomik sistemin her ne koşulda olursa olsun ve ne kadar acı çekilirse çekilsin Türkiye için daha yararlı olacağına inanıyorum.
Cari fazla , mali disiplin ve sıkı para politikası. Bunları uygularken sistem küçülse dahi o senin öz küçülmen. Yani gerçeğin ta kendisi. Ve gerçek bir döngüde ilerlersen ileri vadedeki düzelme de kalıcı olacaktır.
Küçülmen ,daralman gerçek ekonomik potansiyelin ile uyumlu olsun ve bu noktadan yüksel, kimseye de muhtaç kalma.
Bunun dışındakiler çözüm değil sadece bunu ülkeye çözüm diye dayatanların çıkarına olan bir durum.
5.30 u tekrar gorecek mi sizce arkadaslar?
Ben hala bu ülkenin gençlerinin bunu yapabilecek kabiliyette olduğuna inanıyorum. Ama bizim gibi kuralsızlığı kural belirleyen orta yaşlılar ve yaşlıların kabulleneceğini düşünmüyorum.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
USD TRY forward rate %1002 vurdu çekti.
Teorik maksimum faiz matematiksel olarak %36500 olmalı. Ama bu teorik değere pratikte ulaşmak imkansız zira bunu yapacağınıza direk zarar kes yaparsınız.
Sanıyorum ki günlük taşıma maliyeti / faizi pratikte %30-40'ta limitlenir. Bu rakamdan sonrası zaten küllüyen zarardır. Bu da pratik maksimumu %10000 civarına getirebilir.
Biz %1000'de olduğumuza göre %1000 ile %10000 arası çok çok dik bir yokuş. Bu yokuşu çıkabilen ancak manyaklığından çıkıyordur.
TAHVİL SON DÜN % YÜKSEK DÜŞÜK
TR 2 YILLIK TAHVİL 20,53 19,98 2,75 20,53 20,44
TR 5 YILLIK TAHVİL 20,11 19,46 3,34 20,53 19,90
TR 10 YILLIK TAHVİL 18,23 17,49 4,23 18,23 18,23
ver mehteri veeeerrrr...
CDS 470 vurdu çekti.
Neyse en azından artık hem faiz ile hem dolar ile savaşıyoruz.