Mal coşkuda satılır😂😂
Nasıl togg haberi geldiğinde tavan yapıp 25 den çakmışlardı ya.aynen öylr😂😂
Printable View
Seçimden sonra faiz dahada düşecek.
Faiz düştükçe enflasyonda düşecek.
İkisi 5 puanda buluşur.
Sonra sıfırlar.
Bizde yüzde 300 temettü alırız.
Lüküss hayatt
Lüküss hayatt
Ajahahhh
Büyük resmi görün.
Resim bizim işimizz😂😂
Bist %20 eksi, Abd tarafı %15 artıda yılbaşından beri..
Bunlar nasıl düşüşler böyle… Teknosa bizim gibi sene başından beri %40-42 arası düşmüş. Dün + olan endekste, MAC %2.28 eksi kapamış.
Mac fonda yılbaşından beri düşüş %26 olmuş.
Not: Dün tekfen bir ara taban, Teknosa tabanı bozup +5 kademe yaptı.
x 4-5-6 yapan şirketlerin çoğu zirvesinden %40-45 çekilmiş. Bunlar nasıl geri dönüp, eski zirveleri yoklayacak karar veremedim. Şirket özelinde çok çok iyi gelişmeler olacak ki, geri dönüşü V şeklinde olsun.
Zeynep Aktaş dün bir paylaşım yapmış.
Borsada kazanç için 5 yıllık yatırım yapmanız lazım diye.
Benimki 6 yıl oldu ama halen tık yok.
Bence yatırımı yurtdışı borsalara yapmak lazımmış.
Bunca boşa geçen zamana.....
Adamlar endekste 4-5 tur dönüyor , bizde hala nerden döner diye bakıyoruz. 4 aylık getiriyi , 1 ay da sildiler.
Geçen seneki momentum kırıldı. Bu sene ilk 2-3 ay, MAC fon negatif ayrışan tarafta olursa şaşırmam. Ocak ayında nasıl değişiklik yapmış Acun abi. Yeni maliyetler nerden oluşmuş bakalım.
Şöyle bir baktımda. Günlük 25-30m tl satış yapabileceği şirketler; Tskb- Akbank- Dohol- Garanti. Diğerlerinde sıkıntı olur
Turcas Turcas Turcas,,,,benim için alım zamanı artık,asla yatırım tavsiyesi değildir.
Ohooo %40 düşmüşsün. Hala ayak sürüyorsun Turco.. Nerdeyse Mac ın TL maliyete geldik
Bir süredir yazmıyordum sükuneti koruyayım aklıselim düşüneyim diye. Senebaşından beri kağıt üzerindeki zarar 7.5 milyon. Tek teselli maliyetin 2019 2020'lerden olması nedeniyle zararın kardan zarar olması, ama yine de insan gibi satmadı namussuzlar. Özellikle Teknosa'da kantarın topuzu fazlasıyla kaçtı, dün 4 küsür milyon lot satış vardı tek bir aracı kurumdan, zirveden %50 geriye çekildi neredeyse. Ben dün itibarı ile fon dışı eldeki tüm bakiyeyi Teknosa'ya koydum 70.000 lot. Artık oturur beklerim. Teknosa görece daha hızlı toparlarsa bir noktada tekrar Petun Turcas bölüştürürüm herhalde ama o kadar fazla düştü ki en azından 20 Şubat'ta gelecek bilançoya hatta belli bir miktar sonrasına kadar burada beklemek daha iyi olacak gibi geliyor bana. Dün Shell'in rekor kar açıkladığıyla ilgili haberi de gördüm. İnşallah Turcas karı da iyi gelir. Bu kadar düşüşten sonra ne olursa olsun hepsi bir şekilde tepki yükselişi yapar herhalde ama zirveden bu kadar geri çekilme gerçekten çok abartılı oldu. Kitap okuyup kafa dağıtmaya çalışıyorum artık. Yapacak bir şey yok beklemekten başka.
Aracı kurum dağılımı, takaslar ve KAP'taki sermaye ve ortaklık yapısından benim çıkarabildiğim, Petun Turcas Teknosa gibi hisselerde MAC kaynaklı pek satış yok veya hiç satış yok. Fondan yatırımcı çıkışlarını wasaban'ın tahmin ettiği gibi likit büyük şirket hisselerinden karşılıyor olmalılar. Petun'da başka fon yok sanırım, Turcas'ta da başka sadece küçük bir fon vardı sanırım, ama Teknosa'da birçok fon olmalı. Teknosa'da satışların daha fazla olması başka fonlardaki yatırımcı çıkışlarından kaynaklanıyor olabilir. Portföy büyüklüğü yüksek fonların yatırımcı çıkış hızlarına bakmıştım, MAC'ta durum yine baya daha iyi, özellikle banka bağlantılı fonlarda veya BİST 100 dışı şirketlere yatırım yapan fonlarda çıkışlar daha fazla görünüyordu. Turcas Teknosa özelinde fiyatların bu kadar geri çekilmesi piyasa geneli panik veya kredili pozisyonların kapanması veya algoritmik işlemler nedeniyle olsa gerek diye düşünüyorum. Hızlı düşen hızlı çıkar diye umalım ama her zaman da böyle olmuyor, bazen de en hızlı düşen en yavaş çıkıyor, inşallah böyle olmaz, yoksa bizim toparlamamız daha da fazla uzayacak.
Bu kadar düşüşten sonra bugün bile tepki yükselişi olarak bir tavan olmaması enteresan. Böyle yavaş yavaş yükselirse yatırımcı yükselirken de korkar, zararımın bir kısmını kurtardım tekrar düşmeden kaçayım der çıkar. Daha önceden bu durumu defalarca yaşadığım için artık takmamaya alıştım ama takmamak için de düşünmemek gerekiyor, düşününce takılmayacak gibi değil. Düşse de çıksa da, yavaş da çıksa hızlı da çıksa, sabırla bekleyebilmek gerek. Ben artık bu yolun yolcusu olduğuma ve şartlar ne olursa olsun nakitle faizle dövizle yapamayacağıma kanaat getirdim. Düşse de çıksa da %100 hissede olmadan rahat edemiyorum ben. Bunu bir iş gibi görüp piyasadan bağımsız olarak doğru hisselerde beklemeye ve fırsat oldukça hisseler arası geçiş yaparak getiriyi artırmaya çalışmaya devam etme taraftarıyım.
Bu arada geçende Murat Sağman'ın Borsada Oynanmaz kitabını aldım. Fon yöneticilerinden tavsiyeler diye bir bölüm var. Özellikle Okan Alpay, Bülent Topbaş ve Haydar Acun kısımlarını öneririm :)
Sn. Evren ile benzer düşüncedeyim. Yan tahtaların çoğunda dönüş için tavanlama lazım. Yoksa kimse ( balinalar dahil) elini taşın altına koymayacak gibi…
Hafif hafif yanlara can geldi !!
Turco kalmadımı yani.
Yırttık şeriklerr😅
Bişi diyimmi böyle olacağını bilebile satmadık.
Zaten benim sorun satamamakta.
Mas kurulduğu zaman aramıştım acun abiyi.
Siz satarsınız beklersiniz diye.
Öyle bir fon kuracaktık ama spk izin vermedi mac gibi olcak buda hep hissede dediydi.
Sanırım ilerde olurda rahat ederiz.
Epey zarar ettik ama dalır bazında halen kardayız.
Dalır olursa 25 odagider.
2026 o zaman😅😅
Hızlarını ben takip etmeye bile yetişemiyorum, 3.5 dolardan 14 dolara gitmeler falan o nasıl bir getiri öyle :)
Petun'u Trcas'ı sattım Tknsa'ya bastım hepsini :) Fon çok heyecansız, her aldığını tutuyor, ne satıyor ne değiştiriyor, bari ben biraz hareket getireyim dedim :)
Kur bayadır sabit kalınca Teknosa'nın ithal elektronik satışları artmıştır. Son düşüşte en çok dayak yiyen de Teknosa oldu. Bilanço tarihi de yakın olunca tepki yükselişinde önden gidebilir umuduyla geçiş yapmış oldum.
Aslında Petun Trcas Tknsa her duruma uygun güzel bir portföy olurdu ama fon zaten riski dağıtmış durumda olduğu için ben kendi tarafımda biraz risk almakta sakınca görmedim.
Böyle olacağını bile bile satmamak noktasında, 6 ayda 3'e katlayan borsanın bir yerde sağlam düşebileceği muhakkaktı, ama yükselirken daha ne kadar yükselir, düşerken nereden döner bilmek mümkün olmayınca, ne düşünsek ne planlasak nafile. Turcas 25'ten 22'ye düşünce ben çok düştü diye düşünmüştüm. Şimdi geldiğimiz yer ortada. Bir kesim bu tip durumlarda düştükçe sürekli alabilmek için sürekli kenarda nakit bulunduruyor, %50 borsa %50 nakit gibi oranlar tutuyorlar, ama onlar da yükselişte kazançtan kayıp yaşıyor. Ben 2019'dan beri %100 borsadayım. MAC fonunu ilk aldığımda 2.5 kuruştu fon fiyatı, birkaç ay önceki zirve fiyatı 30 kuruş oldu, şimdi düşüşlerden sonra 22 kuruş, hala başlangıçtan 9 kat yukarıda. Böyle bir getiri dövizle altınla faizle falan mümkün olmazdı. Son girenler için kısa vadeli büyük hayal kırıklığı oluyordur doğrudur ama ben de yaşadım bunları zamanında. 2019 sonunda fonda 2 milyonum vardı pandemide 1.3 milyona düşmüştü. 2 milyonu kazanmak için 20 yıl çalıştıktan sonra 2 ayda 700bin kayıp yaşamak kolay sineye çekilir bir durum değildi ama ben kitap okuya okuya fon yöneticilerini dinleye dinleye bir disipline soktum kendimi. Bu işin zamanlaması yukarıdan satıp aşağıdan alması nakite dönmesi daldan dala atlaması falan olmuyor. Sürekli borsada olup doğru hisse seçimi ile borsa endeksinin üzerinde getiri sağlamaya çalışmak uzun vadede en kazançlı strateji gibi görünüyor. Bu yüzden ben nakite dönmemekte kararlıyım. Zaten nakite dönsem %3 düşse çok düştü deyip yine hemen giriyorum. Bu enflasyonla bu kur rejimi ile bu faizle nakitte kalmak çok daha büyük bir risk gibi geliyor bana. Böyle olunca da bir yerde düşeceğini bilsem bile asla satmaya varmıyor elim.
Sn. Evren
https://twitter.com/yatirimcibibaba/...CPGc02A8rRqKTw
Fonların getirilerini takip etmek için bu hesaba bakabilirsiniz. Gün içi ve gün sonu fon değerlerini paylaşıyor.
Anladığım kadarıyla xu100 dışı şirketlerden oluşan ve geçen senenin getiri / katılımcı sayısında lider olan fonlardan, çıkışlar başlamış.
Örnek: Garanti bankası xu100 dışı hisse senedi.
Başka fonda yatırımım olmadığı ve düşünmediğim için fon getirilerini takip etmiyorum, ama bu hesabın bir paylaşımında hangi fonda hangi hisse var diye çok kapsamlı bir tablo vardı, onu incelemiştim, baya emek vermişler, ellerine sağlık.
Çıkışları girişleri TEFAS Tarihsel Veriler'den takip ediyorum ben. Hisse fonlarını portföy büyüklüğüne göre sıralayıp büyükten küçüğe 5-10 fonun son 1-2 aydaki giriş çıkışlarını incelemiştim. Dediğiniz gibi BİST 100 dışı şirketlere yatırım yapan fonlarda çıkışlar daha fazla. Banka bağlantılı PYŞ fonlarında da çıkışlar daha fazla. Değer yatırımı felsefesiyle yatırım yapan fonlarda, yatırımcılar daha bilinçli olduğu için olsa gerek, çıkışlar daha az, ama yine de var elbette.
Fon giriş çıkışları fiyatları biraz da gecikmeli takip ediyor. Yani fon 1 hafta falan düşsün sonra yatırımcı çıkmaya başlıyor. Fon yükselmeye başladığında da hemen giriş olmuyor genelde, fon fiyatı artmaya başladığında bazen yatırımcı çıkışı devam ediyor, fon fiyatı 1-2 hafta artmaya devam ederse sonra yatırımcılara güven gelip tekrar girişler başlıyor gibi durumlar görmüştüm geçmişte. Önümüzdeki hafta borsa yükselmeye devam ederse hafta içinde veya ertesi hafta girişler başlayabilir, o zaman yükseliş daha kararlı hale de gelebilir diye umuyorum.
Siz veya Sn. GP önceki mesajlarda yazmış bu düşüşlerde fonlara oynuyorlar diye, ben de böyle olabileceğinden şüpheleniyorum biraz. Piyasa çok aşağı basılınca yatırımcılar korktu, fonlar yatırımcı parası ödemek için mecburi satışa geçti. Zirveden %30-40-50 düşüş sonrası fonları satışa zorlayıp, fonların sattıklarını toplayıp, önümüzdeki zamanlarda piyasa tekrar yükseldiği zaman fonlara tekrar giriş olduğunda fonlar tekrar hisse almaya başladığında aşağıdan toplananları yukarıdan fonlara geri satmak gibi bir dolap söz konusu olabilir mi diye ben de düşünmedim değil. Fonlar son 6 ayda çok hızlı ve çok fazla büyümüştü. Sıkıştırmak için yapılan bir operasyon olur mu olabilir neden olmasın. Belki de fazla senaryo yazıyoruzdur ama olmayacak şey de değil. Neyse en azından düşüşün hızlı olması bence daha iyi oldu. 3 ay 5 ay yavaş yavaş düşse onun toparlanması da 3 ay 5 ay sürse bu yılı kaybetmiş olurduk. Şimdi hızlı düştü, inşallah toparlanması da hızlı olursa belki seçime kadar yeni zirveler görürüz, Allah'tan ümit kesilmez, hisse yatırımcısı olmanın ilk şartı geleceğe dair ümitli olmakmış :)
Ucuzluk konusunda değerleme hesabına hakim değilim, ama KAP'taki sermaye ve ortaklık yapısına bakınca, Petun ve Tknsa'da MAC'ın %5 üzeri payı olduğu için toplam pay sayısını KAP'tan görerek hesaplayınca, Petun ve Tknsa'nın ağırlığı Trcas'a kıyasla daha fazla görünüyor MAC'ta. Petun %8.5 Tknsa %6.8 gibi hesaplamıştım son baktığımda. Trcas %4-5 civarı olsa gerek. Ocak portföy dağılım raporu geldiğinde daha net görürüz. MAS'ta ise hepsinin ağırlığı eşit gibi hesapladım kabaca. KAP'ta görünen paylar sadece MAC'taki paylar. MAS sahipliği Petun ve Tknsa'da %5'ten fazla olmadığı için MAS payları KAP'ta görünmüyor. Ancak Marmara Capital'in toplam payı %5'i %10'u vb. geçtiğinde, gönderilen KAP bildiriminde toplam pay göründüğü için, oradan da MAS'taki miktarı hesaplamıştım. Trcas'ta sahiplik %5'i geçmediği için Trcas için KAP'ta toplam pay görünmüyor.
Zamanında Celha Ditas için de böyle takip ediyordum. O zamanlarda hisse yatırımım yoktu ama meraktan takip ediyordum. Şimdi de aynı şekilde Petun Tknsa için izliyorum. Sonuç olarak, biraz bu pay sayılarının ve sahiplik miktarının daha fazla olmasından, biraz kurun uzunca bir süredir stabil kalması nedeniyle Teknosa'nın satışlarının iyi gittiğini düşündüğümden, biraz da gerek zirveden geri çekilme gerekse son düşüşteki kayıp açısından en çok dayağı Teknosa'nın yemesinden dolayı geçiş kararı almış oldum.
Tek şirket riski aldığıma değecek bir getiri olur mu bilemiyorum, üç şirket de aşağı yukarı paralel gidiyorlar, yani Mart Nisan civarı fona eklendikleri tarihten bu yana getirileri aşağı yukarı aynı. Zaman zaman bazısı daha fazla yükseliyor zaman zaman bazısı daha fazla düşüyor ama uzun vadede aşağı yukarı aynı gidiyorlar. Ben de en kötü zamanda en geride olanı alıp gelecekte bir noktada görece daha iyi getiri sağladığı bir zaman geldiğinde tekrar tek şirketten üç şirkete dönerek bir alım satım kazancı yaratabilir miyim düşüncesiyle böyle bir işe kalkışmış oldum.
Ana paranın tamamı olsa asla alınacak bir risk değil ama bendeki miktar fona kıyasla 10'da 1 gibi bir oranda olduğu için ben kendimdeki miktarı tek şirkete koysam bile genel risk dağılımını çok fazla değiştirmediği için sakınca görmedim, bir şanssızlık olmazsa bir noktada görece daha iyi bir getiri olabilir diye umdum. Hayırlısı artık göreceğiz bakalım ne olacak.
Sizin açınızdan bakarsak Turcas'ları sattığım için Turcas yükselişe geçti siz kardasınız :) Oysa ne ümitliydim 22'den alırken, 30'a gelince yarısını satar, 35'te de kalan yarısını satarım diyordum, hayaller ve acı gerçekler :)
Bilginize ve araştırmanıza saygı duyuyorum.
Meraktan ditaşk ve çelik çomak izlemek çok ilginç.
Ama başarı böyle gelir.
Emek olmadan yemek olmaz.
Ben acun abiden önce ray sigortaları çağrıya verdikten sonra gelecek persfektifi olarak ve niğdede incelemede bulunarak doğan grubu hissesi olduğundan o zamanlar 25 milyon dolar piyasa değeri olan ve zararda olan daha öncede mecnur tarafından operasyona uğramış bu şirketi seçtim.
Piyasa değeri sonra 10 milyon dılara düştü.Sektördekilerle görüşerek düştükçe aldım.
Mac ile ilk olarak 2020 yılının şubat ayında ditaşka gelmesi ile tanıştım.Hiç unutmam almaya başladıktan sonra ikiye katladı bende epey verdim ve sonra aynı fiyata geri düşmüştü.
Şubat 2020 de alımlar başlamıştı ve 7lira iyi pirim yaptı diye vermiştim biraz.Ordan 14 yaptı ve 7 ye geri döndü.
Sermaye 10 milyondu ve fon 800 bin lot almıştı.Bu aldıklarının 200 bin lotunu 20202 de sattı tekrar aldı şubat 2021 de sattı ve sonra daha fazlasını tekrar aldı.
Şu anda dolar bazında ilk giriş seviyesinin 3 misli karda fon.Benim maliyetim daha düşük ve satmayı düşünmüyorum.
Bu arada iki bedelli oldu ve yavruladı😂
Çelik çomak az vardı satıldıktan sonra çağrı fiyatının iki mislini hesapladım ve orda vedalaştım.Wasaban üstat beni dinlemedi çağrı fiyatına verdi.😂
Trcas konusuna gelince.
Acun abinin geleceğini tahmin ediyordum.İddiaya bile girdik wasaban üstatla yunanına ama kesik attı.Paramı kazandık sanki abi diyo😂
Turco 20 dodo 5 lira iken yarısını değiştirelim ve ben jübile yapayum dedim wasaban üstada.
Destek atmadı.
Turco 24 dodo 6 lira iken tekrarladım yine destek atmadı.Ben yüzde 10 la düşüncemi gerçekleştirdi.Yüzde elli olsa turcolar 36 liraya geliyordu şu an😂
Sizin gibi yıllarca ditaşk ve çelik çomak izlemiş biri olarak ikinci defa geleceğinide söyledim wasaban üstada ve aralık 2022 de geldi.
Daha önceki stili bildipimden dodoları çevirdim hemen.Madem jübile mümkün olmadı.Devammm😂
Hatta wasaban üstada acun abinin alışını görünce fullemek lazım dedim.
Bende 22 den aldıklarımı 44 e veririm diyordum.
Kısada olmadı ama longda halen mümkün olabilir.😂😂
Aralık 2022 de teknosada almış olsak aynı akibet oluyordu geçmişe bakınca.
Trcası tercih etmemin nedeni opsiyon ve borcun bitmesi.
Hatta dün dedimki wasaban üstada opsiyon biran önce olsada .......hissesine geçip yapamadığım jübilemi yapsam😂
Herşey çok güzel olacak.
Dediğiniz gibi umut yoksa borsada yok.
Çok düştük toparlanacaz da ooo hayırlısı bakalım
Hadi hayırlısı
Yanlış anlaşılma olmaması için daha net ifade edeyim. Hisse yatırımım yoktu derken, kendi başıma aldığım bir hisse senedi yoktu demek istedim, yoksa fon yatırımım vardı MAC'ta, Celha ve Ditas'ı da MAC'ta olduğu için takip ediyordum.
Sizin araştırmanız emeğiniz bilginiz çok daha fazla. Benim yaptığım sadece fonlar ne yapıyor ne zaman ne alıyor ne satıyor takip etmek, yatırım tarzlarını gerekçelerini hedeflerini anlmaya çalışmak. Yoksa şirket değerleme açısından bilgim çok az ve yüzeysel.
Pandemi öncesinde şirketteki payı %5 üstüne çıkarmışlardı ve pandemi sırasında fondan yatırımcı çıkışı olunca zorunlu satış yapmak zorunda kalmışlardı. O dönemi hatırlıyorum. MAC'ta Cimsa vardı onu da takip ediyordum. Pandemide çok düşmüştü fiyatlar. Ben o dönemde ihtiyaç kredisi kullanarak MAC'taki yatırımımı artırmıştım sonra çok iyi getiriler olmuştu ama hisse bazında daha da büyük fırsatlar oluşmuştu o dönem değerlendirmesini bilene. Ben o kadarını göremedim o aşamada. Benim BİST'te ilk hissemi almam ilk hisse fonumu almamdan 1-2 yıl sonra oldu. Yanlış bir şey yaparım diye endişe ettiğimden baya geç başladım kendi başıma hisse almaya. Hala da fona kıyasla çok düşük oranda hisse alıyorum. Değerlemeye tam olarak hakim olmamak büyük eksiklik bu anlamda. Aracı kurum raporuyla falan da olmuyor bu iş. Ben de bir hisse almak istediğimde MAC ve MAS'taki hisseler üzerinden gidiyorum ki kendi başıma bir şeyler yapmaya çalışırken hata yapma ihtimalim daha az olsun.
Ben o süreci MAC bültenlerinde gördüm, iki ay üst üste %70 gibi bir getiri oldu galiba, iki ay üst üste en fazla kazandıranlardaydı. Çağrı fiyatının iki mislini hedeflemek ve hedefe ulaşmak büyük başarı olmuş. Şimdi Turcas 500 milyon dolar edebilir diyoruz, piyasa değeri 200 milyon diyoruz, 500 milyon dolardan satılsa piyasa değeri 1 milyar dolar olana kadar hisseyi tutmak nasıl mümkün olur hayal edemiyorum. BİST de bu anlamda çok acayip bir ortam. Kimi şirketler ederinin kaç kat altında fiyatlanıyor, kimi şirketler kaç kat üstünde fiyatlanıyor. Hem realist yaklaşmak zorunda olmak, hem de yerine göre irrealist oluşumları öngörüp faydalanmasını bilebilmek büyük beceri.
Fona yeni giren yatırımcı oldukça genelde geride kalan hisselere ekleme yaptıkları için, o süreçte de Turcas önden ve hızlı yükseldiği için, uzun süre Turcas'a ekleme yapılmamış oldu. Fona ilk eklendiğinde ağırlığı %5-6 civarlarındayken zamanla %2-3'lere kadar düştü. Fon büyürken Turcas'ın daha önden hızlı yükselmiş olması, zamanla fondaki ağırlığını düşürmüş oldu. Daha geriden gelen Petun Teknosa gibi şirketlere o süreçte ekleme olmuştu. Teknosa'ya galiba zirve yaptığı zamanlara yakın son 1-2 ayda benzer şekilde yine ekleme olmadı. Yani önden gitmeleri buna sebep diye düşünüyorum ben. 27 Ekim'den sonra Turcas gitgide göreceli olarak geride kalmaya başlayınca, ki gerçekten uzun süre çok fazla negatif ayrıştı, zamanla diğer hisselere göre geride kaldığı için Turcas'a da eklemeler yapılmaya başlanmış oldu diye düşünüyorum. Sonra da BİST'te hava bozunca ekleme destekleme falan yalan oldu tüm hisselerle birlikte Turcas da döküldü.
Malesef ben de aynı tongaya basmış oldum. Turcas'ın kredili işlem yasağı sonlanacaktı, fiyat görece geride kalmıştı, fondaki ağırlığının artırılması muhtemeldi, BİST geneli yükselmeye devam ediyordu, bu süreçte o günün şartları içerisinde doğru bir yatırım fikri gibi görünmüştü. Turcas zirvesini 27 Ekim'de yapmış. Ben 13 Aralık civarlarında bir yerde almıştım galiba 22 lira civarlarından. Teknosa 12 Aralık'ta zirve yapmış. Petun 30 Aralık'ta zirve yapmış. Zemin oyuna müsaitti aslında ama kısmet olmadı.
Habire VBTS gelmesi de yükselişlere hep sekte vurdu. Halka arzlar olsun manipülasyona konu hisseler olsun ne hisseler kaç yüz tavan gitti bir şey olmadı da Turcas 2-3 tavan yaptı diye habire tedbir geldi durdu.
Aslında Buffett sağlıklı hisse getirisi sağlamanın, şirketin büyümesinin kazancının ve nihayetinde değerinin artması ile gerçekleşeceğini savunup spekülatif hareketleri konu dışında tutar, ama bizde sürekli bir kriz sürekli bir çöküş olunca, rüzgarın arkadan estiği bir zaman denk geldiğinde şirket değerine gitsin de satıp daha ucuz başka bir hisseye geçebilelim hayali kuruyoruz ama bir türlü nasip olmadı.
Şu anda sermayedeki pay, MAC+MAS toplamı mevcut fon büyüklükleri ve fonlardaki tahmini ağırlıkları üzerinden çok kaba bir hesap yaparsak, %4 civarı olabilir. MAC'ta 12 milyar pay mevcut. 15 milyar olacaktı son açıklanan üst limit. Önümüzdeki haftalarda aylarda fonu dolduracak kadar yeni yatırımcı gelse, bu süreçte Turcas çok önden yükselmemiş olsa, geride kaldığı için fondaki ağırlığı artırılsa, o zaman %5 mümkün olabilir. Ancak yeni yatırımcı gelirken, bu girişin çıkışı da var düşüncesiyle, Sn. wasaban'ın öngördüğü gibi, yeni yatırımlar büyük şirketlerin likit hisselerine yapılırsa, o zaman Turcas'taki ağırlık yine artmayabilir. Zaten eskiden MAC'ta 18 hisse falan olurdu, son zamanlarda 19-20-21 gibi yükseldi hisse sayıları. Çıkış durumunda el altında likit seçenekler olsun diye de hisse sayısı biraz artırılıyor olabilir. Durum böyle olunca mevcut değerlemelerle Turcas'ın %5'i geçmesi biraz zor olabilir. Kur artsa petrol fiyatı artsa o zaman ağırlık artabilir ama mevcut kurla mevcut petrol fiyatıyla çok bir değişiklik olmayacak gibi sanki. Yine de borsada hava düzelir fonlara yatırımcı girişleri başlarsa hangi hisselere eklemeler geliyor ne kadar geliyor takip etmek gerek.
Bizim mevzuata göre bir şirketin yüzde 51 ine sahip olmak tümüne sahip olmak demek.Altın hisseyi filan karıştırmazsak.
Satın almalardada geçerli bu.
Yeni malikin şirketi borsa dışına çıkarma niyeti yoksa eğer fiyatı yukarı çekiyorki çağrıda çok fazla hisse gelmesin diye.Benim gözlemim böyle.
Bişi bildipimden değil.