[emoji122][emoji122][emoji122][emoji122][emoji122][emoji122]M2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Printable View
[emoji122][emoji122][emoji122][emoji122][emoji122][emoji122]M2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
koskoca cumhuriyetin kurumlarını nasılda itibarsızlaştırdılar...
zaten amaçta buydu...
şu sonuçlara insanlar kıçıyla gülüyor...
hele alt detaylara girin bakın kira artış oranı...
şunun bunun fiyatı derken tuikin bir kalemde yalan söylediğini gayet net anlıyabilirsiniz...
tuik diyorki kira artışı bir yılda %15 lar seviyesinde artmış ne diyorsunuz bu işe...
istanbulda mağara gibi yerler bile 2,000 liraya kiraya verilmeye başlandı...
bunlar biliyorsunuz dunyanın en yüksek vergilerini topladıkları halde bu kadar rezil yönetiyorlar..
yani gelirleri aslında çok çok fazla.. ama yönetim berbat..
sadece ötv kalemi bütçenin %25'i ve bu vergi geçmiş iktidarların sahip olmadığı bir kaynaktı..
ötv'ye ek olarak 19 yılda icat ettikleri bir sürü ekstra vergi var..ve bu paralar ekonomi için nedense yeterli gelmiyor..
geçen akşam akape li yandaşlardan biri (cem küçük) ülkenin başına bir sürü badire geldi (suriye, darbe, covid vb) o nedenle bu durumdayız, o nedenle ekonomik sıkıntı var minvalinde sözler sarfetti..
covid neyse.. ama diğer her şey bizzat akapenin politika tercihleri sonucunda ülkenin başına musallat edildi..
tarih bilinci sıfır olan ümmetçi bir zihniyet var.. gazetelerini takip edin her gün hilafet ve şeriat sevdası / güzellemeleri göreceksiniz..dinci taban ne istediğini biliyor, h.karaman denen hoca da buna uygun fetvalar veriyor, "her şartta bu iktidar desteklenmeli" mealinde..
bu kadar göstererek yukarı gider mi? emin olamıyorum. 1500'ü aşağı kırarsa saatlikte çok değişik bir hareket olurdu. saat 13-14 barından bahsediyorum.
Burada nasıl bakmak lazım?
benimde kafam karışık
4-5 mülkte kıra veriyoruz
şirket ortaklarımız da 8-10 mülkte de kıra alıyorlar
bende kıra aldığım iki yer var
biz kira artışlarını tüketici fiyat endeksi 12 aylık ortlamalara göre yaptık
bizede bu şekilde yapıldı
bir kaç ay önce % 16 gibi idi.
fakat 1+1 daire boşaldı
1300 TL alıyordum
şimdi 1800 TL alıyorum
ortak 2500 alıyor idi
boşaldı şimdi 5000 alıyor
yanı demem o ki
mevcut oturanların kıra artışları zaten kanunla belirlenmiş
fakat yeni kiralamalar korkunç derece artmış
özellikle konutta
Tuik bunu nasıl yansıtıyor
veya enag bunu nasıl yansıtıyor bilmiyorum
mevcut otoranların artışını alıyorsa
zaten kanun bunun nasıl olacağını belirlemiş
büyük kesim buna uyuyar
tabii arada uymayanda elbet var
kiracıya baskı yapan vs
orada nasıl hesaplama olması gerektiği olayına bakışta
benimde kafam karışık
yeni oturanlara mı bakmak lazım
büyük çoğunlukda devam eden kontratlar var
onlara mı
Mesela Bizim işyeri kıra kontratları
genelde 10 yıllık
bu enag gittikçe daha doğru sonuçlar verecek neticede elindeki data sürekli artıyor.. tüik ise güdümlü.. zaten bir insan art niyetli değilse enflasyonun %19 dan çok daha fazla olduğunu görecektir..
sadece kdv/ötv ayarlamaları bile %20-25 mertebesinde ki bunlar maliyetleri kendi etkisinden daha fazla yukarı çeken şeyler.. kaldı ki bazıları her sene 1 den fazla değiştiriliyor, ne zaman keyifleri isterse..bu durum belirsizliği arttırdığından diğer ekonomik oyuncuların da planlarını buna göre önden yüklemeli yapmaları sonucunu doğuruyor..
Erdoğan istifa edip hulusi akar göreve gelecek diye bir İsrail haber sitesi iddia da bulunmuş..
Kulis haber ile doğrulayan da olmuş
haber doğru. 6 ay öncesinden ankara kulislerinde konuşulan bir bilgi-yoruma dayanan iddia.
edit: istifadan ziyade erken seçime gidilip erdoğan'ın hulusi akar'ı destekleyerek köşesine çekilmesi gibi bir ihtimalin olası olduğu konuşuluyor.
M2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
geçmiş dönem etkileri kira kontratlarında var..
hiç bir şey yapılmazsa ve kiracının bildirimine göre (banka ödemesi esnasında) hesaplanıyorsa en geç 12 ay içinde tam etkisini gösterecektir.. ama bu kezde kontratı bitenler tekrar durumu karmaşıklaştıracak..zira her ay bazı kiracıların kontratı sona eriyor ve yenileniyor..
o nedenle bence her ay yeni kira ödemelerini yansıtacak bir formül bulmaları lazım.. markette satılan peynirin fiyatı neyse şu anda kiralanan ev de aynı mantık.. gecikmeli etki yanlış hesaba yol açar..
15 dk lik sıkıştı
bakalım ne yöne patlayacak
https://i.hizliresim.com/nbbugrx.PNG
hocam mal sahibi olduğuna göre fikrin vardır -türkiyede kanunlar tamamen kiracı lehinedir, kira artışında üst sınır ort.enf kadardır, bunun üstünde yapılamaz.. ve bu max orandır çünkü pek çok durumda pazarlık olur, daha düşük rakamlara uzlaşanlar olur, aşağıda bi düz rakama yuvarlanır vs .. ort. enf. yani kira artış oranı son bir yılda yüzde 13.6, yani mevcut kiracılardaki artış 10-12 gibi bi rakamdır, eğer yüzde 15 gibi bi rakam açıklandıysa, tüik yeni kira kontratlarındaki son dönemdeki belirgin artışı yansıtıyor demektir..
Devlet kağıtlari bütçeye destek için vs yıllık tüm karı dagitsa la sıfırladık parayı araba bile alamıyoruz
bbc bunun için güzel belgesel yapmış...
bence göçün getirdiği sorun...
https://www.youtube.com/watch?v=2Oq8...C3%BCrk%C3%A7e
mr erdoğan neden rakiplerinin karşısına çıkmıyor.. ?? belki de işin sırrı burada.. imajını korumaya çalışıyor.. kötü şeyler başkalarından, iyi şeyler ise şahsı tarafından yapılıyor..
90 larda bile sıradan bir şeydi tv'de liderler tartışması.. akape döneminde yapılmıyor.. akape istemediği için. promptersız olacak elbette bu tartışmalar.. neden o mu acaba ??
şu sözde ekonomik mucizeyi ve şahlanışı rakiplerinin karşısında söylemesi lazım milyonların önünde.. karşı tezlere cevap vermesi lazım.. mesela bize şu milli gelirin 3 kat artması hikayesini/meselesini bir anlatsın..nasıl olmuş ?? gerçek mi yoksa hesaplama yöntemi değişikliği mi??
Bugün kıra artış oranı nedir.
cevap yasal olarak max.
16,42 dir
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %19,58, aylık %1,25 arttı
TÜFE'de (2003=100) 2021 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,04, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,58 ve on iki aylık ortalamalara göre %16,42 artış gerçekleşti.
kirada oturana enflasyondan fazla zam yapılamaz bu kanunen doğru .
fakat para göz bir ev sahibi varsa bu fiyatları görünce huzursuz eder insanı.
normalde kanun tamamen kiracıdan yana ben yaşadım bunu.
ama huzur farklı birşey adam çık evimden dedikten sonra kanunen hakkın olsa ne olacak kendi evinde huzur bulamazsın...tadın kaçar...
Endeks nasıl baygınlık verdi ise, kira filan konuşuluyor başlıkta.
Sert hareket beklentim sürüyor, bakalım nasıl olacak.
https://i.ibb.co/GJ9wHYy/Screenshot-...satakippro.png
Teşekkürler THY..
M2101K9AG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
HSBC bugun tahta değişimi yapıyor bir nevi bilanço öncesi hareketi.
Adeta
elimde benzin
ateşin yanmasını bekliyor gibiyim
(Şhortları kapamak için 1414 üstüne atmasını bekliyorum)
Ben seneryoyu yoncaya göre yapıyorum onlarda yonca da malda oturduklarından .
yonca araba 1. vites tuprs,2. vites thy 3. vites eregl-krdmd 4. vites bım-koç 5. vites diğer bademcükler hacim için.
bilanço öncesi seneryom bu şekilde.Ama şuanda erken perşembe cuma ile olursa ABD ye göre hareket etmek daha kolay olur , erken hareket testere yaptırır endeks de benim seneryoda.
gene kaptırdı gidiyor bu deli palacan
Taşınan Açıklar
https://megaimg.net/i/i/MgDW2N.png
Stoplar patladı henüz bir hareket göremedik sayılır ama spot baya iyi duruyor izleyelim.SM-N985F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.