Bankalar en az 200.000 $ nominal satiyor, hlkbank orneginden yola cikarsak En az 140.000 $ lik vermemiz gerekiyor, sonrasinda da satmak istersek yine 200.000 nominal mi satmak gerekiyor, mesala yarisi satilabiliyor mu ?yada virman yapmak istersek..
Printable View
Bankalar en az 200.000 $ nominal satiyor, hlkbank orneginden yola cikarsak En az 140.000 $ lik vermemiz gerekiyor, sonrasinda da satmak istersek yine 200.000 nominal mi satmak gerekiyor, mesala yarisi satilabiliyor mu ?yada virman yapmak istersek..
XS15782023462 -is bankasi 6.125 kupon faizli 2024 vadeli eurobond hem stutgart hem de frankfurt borsasinda islem goruyor ve borsada bu eurobond icin min.200.000 adet (denomination) kurali var. (1.000 lik dilimler ile artabiliyor) secondary market uzerinden islem yaptiran kurum bulmak lazim. Ama bu ortamda kim bireyse yatjrimciya vermek ve satmak icin portfoyunde mal tutar ayri mesele..
Sent from my iPhone using hisse.net
Sayın Epicurist,
Verdiğiniz bilgiler çok değerli, tekrar tesekkur etmek istiyorum.
İzninizle bir kaç sorum daha olacak.
1- En yüksek gelir kısmına girdiğimizde ki vergi oranı kaçtır?
2- Verdiğiniz linkde ki vergi indirimleri direk gelirden mi düşülüyor, yoksa çıkan vergiden mi düşülüyor? Örneğin, ben Halkbankasının 2019 haziran vadeli bondundan 200bin usd lik almayı planlıyorum. 2019 kazancım yaklaşık 50bin usd yani 400 bin tl civarı olacak diyelim. Bu durumda, ben, çocukların eğitim masraflarını düşerken,
400.000-50.000(eğitiml masrafı)=350.000 tl
350.000 * 0,3 (vergi oranı doğrumu bilmiyorum) = 105.000 tl vergi mi ödeyeceğim?
Yoksa,
400.000 * 0,3 = 120.000 tl vergi çıkacak,
120.000 - 50.000 (eğitim masrafları) = 70.000 tl mi vergi ödeyeceğim. Umarım böyledir ama heralde diğeri doğru :)
3- Özel okul masrafları, eğitim masrafları kalemine giriyor mu?
Saygılar.
Rica ederim. Ben de sorulara cevap verirken yeni şeyler öğreniyorum.
1-)Her yıl gelir dilimlerinin değiştiğini unutmadan, geliri 2017'de elde etseydiniz 2018 Mart ayında, 80.000TL'ye kadar %27, kalan kısmına %35.
2-)Gelirden düşülüyor. Şöyle düşünebilirsiniz 10.000TL'ye ameliyat oldunuz ya da okul taksidi ödediniz aslında size maliyeti 6.500 TL oluyor. Linkte yazmıyor ama okul servis ücretleri bile düşülebiliyor diye hatırlıyorum. Lütfen kontrol edin. 400.000 TL geliriniz varsa 40.000 TL eğitim ve sağlık indirimi yapılabilir.
3-)Tabi ki, hatta kendinizi geliştirmek amaçlı dil kursları bile giriyor diye hatırlıyorum. Abartmayım ama yemek kursları falan bile dahil olabilir.
Bonus: Bireysel emekliliğe benzer hayat sigortaları var onlara verdiğiniz bedeller ya da ailece sağlık sigortası yaptırıyorsanız onun primleri (Linkte 19.000 TL diyor ama o da her yıl güncelleniyordur)
Önemli Not : Düşeceğiniz her şeyin belgesi olmalı ama muayenehane makbuzları bile kabul görüyor, yani kdv'li olması şart değil.
Saygılar.
Eurobond getirileri müthiş cazip hale geldi. Büyük olasılıkla haftaya alacağım.
2030 vadeli olanı gözüme kestirdim. Yüzde 8.5 gibi bir bileşik getirisi var.
Kendi hesaplamamla bankaların sitesinde gösterdikleri bileşik getiri arasında fark oluyor, bir türlü aynı oranı elde edemedim.
İlgilenenler için webde hesaplayıcılar da var, onlar da banka sitesindekilerden biraz farklı çıkıyor ama işe yarar.
Şu hoşuma gitti buraya linkini bırakayım: http://www.moneychimp.com/calculator...calculator.htm
Bakın bu eurobonddan alan bir kişinin mahfi eğilmezin sitesine yazdığı yorumu alıntılıyorum:
"11 nisan 2003 de 9645 dolar ödeyerek 10.000 dolar nominal 2030 vadeli eurobond almıştım.her yılın 12 ocak ve 12 temmuzunda kupon ödemeleri vardı.kupon ödemeleri 594 dolardan yıllık 1.188 dolar idi.ben 2011 de sattım.satmasaydım 9645 dolara karşılık bugüne kadar 17.820 dolar alacaktım.Ana parasını 10.000 dersek(satmadığımız sürece)10.000+17820=27.820 dolar olacaktı.Sizin verdiğiniz dolar değerlenmesi ile birlikte 27820x4.13=114.896 tl olurdu.Yani 100 tlniz 1140 tl olurdu."
Kriz zamanındaki müthiş fiyattan alınca nasıl karlı bir yatırım olmuş, şimdi o kadar düşük değil fiyatı 1220 dolar civarından işlem görüyor ama yine bence iyi bir fiyat.
Merhaba bugun için fiyat varmi hiç banka bonolarina ?
Burdan gunluk fiyat yayinlaniyor. Halkbank haziran 2019 hâla 84.50 tl ornegin
SM-G950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Evet takip ediyorum ama burdaki fiyatla piyasa farkli, yuzde 5 civari fark oluyor..az önce görüştüm iş yatirimla...
ISCTR 6 10/24/22 Corp 63,000 65,200 KİRLİ 19,41 ytm
YKBNK 5 ½ 12/06/22 Corp 62,00 63,375.00 KİRLİ 18,89 YTM
ISCTR 7.85 12/10/23 Corp 67,00 68,875.28 KİRLİ 17,17 YTM
Merhaba iki adet acemi sorum var;
1. garanti internet şubesinden başka şirketlere ait eurobond alabilir miyim?
2. Gerçekten yüzde 35 vergi ödedikten sonra da karlı bi yatırım mı ?
Gerek yok. Ben kendi banka şubemin Mt’si aracılığıyla satın aldım. Banka şubemin Mt’si bankanın hazine bölümünü arayarak fiyat alıp ve parayı hesabımdan tahsil ederek işlemi yaptı. Yalnız özel sektör eurobondları için minimum işlem 200.000 usd nominal tutar karşılığıdır. Aklınızda bulunsun.
Merhabalar,
Bu eurobond larda, cinslerini belirtmek için,
- Sr Unsecured
- Secured
- Subordinated
ibareleri var.
Bunlar ne anlama geliyor aceba? Bilgisi olan var mı?
Saygılar.
Malesef düşülemiyor. Bence aynı şirket gibi tüm masraflarımız tüm gelirlerimizden düşülebilmeli. Sadece gayrimenkul kira geliri edip, giderler için gerçek gider yöntemini seçerseniz sağlanan bir kolaylık.
SM-N950F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Bunlar iflas durumunda, şirketin/bankanın varlıkları satılınca, ödemelerin kime yapılacağı ile ilgili öncelik sırasını belirliyor. Banka sol kolonda, şirketler sağ kolonda:
https://i.hizliresim.com/Bzn5MM.png
Secured bonoların mevduatlardan bile önce ödenmesi bana ilginç geldi.
Saygılar.
Eger dogru biliyorsam:
Subordinated: eger borcu alan kurum finansal zorluga duserse bu subordinated bonda ait tutar diger bonolardan
sonra odeniyor. ( Bizdeki iflas masasinda tahvil alacaklisinin hisse alacaklisindan once olmasi gibi)
Secured: tahvili ihrac eden kurumun belli bir asseti ya da gelir akisini -kredide verilen teminat gibi- alacakliya garanti olarak sunmasi.
Unsecured: ihracci tarafindan yatirimciya verilmis bir garanti olmadan ihrac edilmis , piyasadaki agirluga sahip bondlardir.
Aslinda bir nevi issuer ratinglerinedebakarak bu teminat konusunda yatirimci karar verebilir. Okudugum kadari ile us- bonolari bile unsecured.
Piyasanin direkt icinde degilim ama genel hatlari ile konu boylesanirim.
iPhone cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Turkiye Is Bankasi nin 5,500% kupon faizli 21Nisan 2019 vadeli Eurobond undan bugünki 95.5 fiyatı ile 191000USD lik 200bin nominal satınalırsam ve 7ay 15 gün vade sonunu beklersem ve hesaplamayı yapabilmek adına vade günü doların 7.5 olduğunu var sayarsak ne kadar vergi çıkıyor tam olarak hesaplamasını bilen var mı?
Benim hesabıma göre 21 Ekim de nominal değer üzerinden 5500USD lik bir kupon ödemesi alacağım (%2.75) ve 34bin TL nin üzerinde olduğu için 2019 un 3. ayında tamamını beyan edeceğim. Buraya kadar bir sorun yok.
Vadesi geldiğinde 95.5 e aldığım Bond un değeri 100 oluyor. Yani banka bana 200bin USD geri veriyor değil mi? (Yoksa bir %2.75 te sonda mı alıyorum?)
Neyse asıl merak ettiğim konu şu:
Bugün 6.61dolar kuru ile 191.000USD nin TL değeri 1.262.510 TL
Vade günü 7.5 varsaydığımız dolar kuru ile geri alınacak olan 200.000USD nin TL değeri = 1.500.000 TL
Bu durumda beyana tabi olacak alım-satım vergisi : 1.500.000TL - 1.262.510TL = 237.490TL
Diğer gelirlerim 80bin TL den fazla olduğu için bu tutarın tamamının %35lik dilimden vergilendirilmesi demek : 83.121TL vergi ödenmesi gerekiyor.
Vade günü varsayılan kurla 83.121/7.5 = 11.082USD
Oysa vadesini bekleyerek elde edebileceğim reel getiri 200.000-191.000= 9.000USD
9 bin USD lik kar için 11 bin USD vergi çıkması demek aslında reel olarak 2000USD kayıp anlamına geliyor.
Önceden alınmış olan kupon faizi 5.500 USD nin de yüksek dilimden vergilendirdiğimizi var sayarsak aslında elimize net 5.500 - (5.500x35%)= 3575 dolar geçmişti.
3575-2000 = 1.575USD (191.000USD nin 7buçuk aylık net Reel getirisidir) Bu da dolar bazında yıllık yüzde 0.82 net getiri demektir vergiden sonra.
Yani dolar TL kurunun 7 ay içinde %10 ve üzeri artması durumunda yüksek vergi dilimine giriyorsak eurobond almak mantıklı gözükmüyor o zaman.
Birçok bankanın bu tutara 4.75 ve üzerinde faiz verdiği bir ortamda benim yukarıda yazdığım hesapta ciddi bir hata olduğunu umut ediyorum.
Bilen arkadaşların yorumlarını bekliyorum.
Merhaba bir kaç sayfa geride cevabı var aslında, bende sormuştum benzer soruları...
Eğer itfa tarihini beklemeden satarsanız dediğiniz gibi, tüm para TL ye dönüp hesaplanıyor..
Ama itfa tarihini beklerseniz, 200.000 - 191.000 $ sizin itfa geliriniz oluyor..
vede ana para için kur farkından vergiye tabi olmaz iken, 9000 $ ogunku kurdan vergiye tabii... 191.000 $ değil...
Ayrıca kupon ödemeleride ödendiği gunku kurdan TL ye dönüp vergileniyor..
Benim aldığım cevaplar bu şekilde idi..
http://www.finansgundem.com/yazarlar...-yazisi/466718
Öncelikle alım koşullarınızı tam belirleyelim. 21 Nisan 2019 itfa tarihli 5.5% kupon ödemesi olan bu eurobond'u 95.5 kirli fiyattan alacaksınız. Nominal değer 200k $ ise alırken 191k$ dolar ödeyeceksiniz. Eğer kirli fiyatsa tabii. Daha sonra ilk kupon faizinizi 21 Ekim 2018 de alacaksınız.
İlk kupon faizi: 200000*5.5/100/2= 5500 $ olacak
İtfa tarihinde (21 Nisan 2019'da) bir kupon faizi daha alacaksınız onun tutarı da 5500$ olacak
2018 senesindeki kupon faiziniz için 5500 doların 21 Ekim 2018 tarihindeki MB efektif döviz kuru alış fiyatı karşılığı üzerinden vergi vereceksiniz. Diyelim ki 21 Ekim 2018'de dolar MB efektif döviz kuru 7 oldu.
5500*7=38500 olacağı için 34000 limiti aştığından vergiye tabii olacak. 2019 Mart ayında yıllık beyanname'de bildireceksinzi.
21 Nisan 2019'da itfa sırasında aldığınız kupon faizi için de aynı yol izlenecek.
Gelelim 21 Nisan 2019'da elinize geçecek 200k $ ın vergisini nasıl vereceksiniz. Öncelikle aldığınız günün MB reel efektif döviz kuru alış fiyatını not edeceksiniz. 191000$ bugün verip eurobond'unuz aldınız. Bugün döviz kuru 6.60 olsun.
191000*6.6=1260600 TL'sı ediyor.
21 Nisan'da elinize 200000$ geçecek o gün döviz kuru 7.5 olsun dediğiniz gibi.
200000*7.5=1500000 TL
Şimdi siz 1500000-1260600= 239400 lira gelir üstünden vergi ödeyeceğinizi düşünmüşsünüz. Ama öyle olmayacak
Eğer eurobond'u alış ve satışınız arasındaki Yİ - ÜFE %10'dan fazlaysa bunun düzeltmesini yapmanız lazım.
Diyelim ki 06 Eylül 2018 ile 21 Nisan 2019 arasındaki ÜFE %15 çıktı (bu bilgiyi şu şekilde hesaplayacaksınız TUİK'in sitesinden Ağustos 2018 Üfe değeri ile Mart 2019 Üfe değerini oranlayarak) %10'dan fazla olduğu için düzeltme yapma hakkınız olacak.
Yani 1260600 olan alış fiyatının üstüne %15 ekleyeceksiniz
1260600*1.15= 1449690
Şimdi vergiye tabii oran 1500000-1449690=50310TL
bu 50310'un hangi vergi dilimine gireceğini gelirinize göre zaten söylemişsiniz. 80k geliriniz olduğu için 50310 TL %35'lik dilime girecek. 17608.5 TL sı yapar.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Merhaba, itfa tarihi beklenirse sadece son kupon ve itfa geliri vergiye tabi değilmi ?
Ben yanlışmı anlıyorum acaba linkteki yazıyı ?
http://www.finansgundem.com/yazarlar...-yazisi/466718
Ben itfa tarihindeki verginin de kur farkıyla hesaplanacağını sanıyordum ve ÜFE'yle düzeltileceğini, yukarıda anlattığım kısım alım-satım farkı olduğunda (yani itfa tarihinden önce satılma durumunda) kesinlikle doğru gibi ama itfa tarihinde kur farkı hesaplanmayacak diyorsunuz. Haklı olabilirsiniz araştırmak lazım.
Bir de şu var :
2019'da vergi vermeme ihtimali yüksek çünkü beyan sınırı 2019'da tahmini 41-42 bin gibi bir şey olacak. Kirli-temiz fiyat farkını da düşünce vergi vermesi düşük olasılık. (tabi kur 7 olacaksa)
2019'da vergi vermeyecekse ortalama vergi, kaba bir hesapla, %20-25 arası bir şey olur yani döviz mevduatı stopajından biraz daha fazla vergi ödenir.
Saygılar.
Yardımcı oldunuz evet çok teşekkur ederim. Bu durumda kesinlikle itfa tarihini beklemek mantıklı oluyor.
Ama itfa tarihi beklendiğinde ÜFE farkının eksiltilebildiğinden emin misiniz?
Ayrıca gönderdiğiniz linkte "Türk özel sektör şirketlerince yurt dışında ihraç edilen bonoların faiz ödemelerinde, vadelere göre vergi kesintis, (=stopaj) vardır: 1 yıla kadar:%10, 1-3 yıl arası: %7, 3-5 yıl arası:%3, 5 yıldan fazla:%0
İşte yapılan bu stopajlar, yıllık beyan sonucu hesaplanan vergi tutarından mahsup edilirler. Bu husus ise mükelleflere avantaj sağlar."
Yukarıdaki açıklamaya göre toplamda almış olduğumuz 5500+5500 11.000USD lik kupon faizi aslında %10 stopajı ödenmiş gelir olduğu için kupon vergisine tabi olan tutar aslında 11.000USD değil 10.000USD olarak değerlendirebilir miyiz?
Eurobond vergi beyannamesi hazırlama konusunda profesyonel yardım nereden alınabilir?
(Muhasebecime sorup anlattığımda o da benimle beraber öğrenip durumu çözmeye çalışıyor fakat bu hususta deneyimi olmadığı için güvenemiyorum.)
Çok özür dilerim, bugün çok şey öğrendim ben de. Benim yazdığım durum sadece, devletin çıkardığı eurobond'ların itfa tarihinden önce satımı halinde geçerli. Sizin tahviliniz özel sektöre ait. Şu linkten daha detaylı anlamaya çalışıyorum bende.
http://www.ykprivate.com.tr/_assets/...su_TR_2018.pdf
Umarım faydası olur, üçüncü sayfanın sonunda sizin tahviliniz için verginin nasıl uygulanacağı anlatıyor.
Bugun Kap’a soyle bir haber düştü.
5-6 Eylül 2018 tarihlerinde, Bankamız tarafından 2012 yılında ihraç edilen XS0849728190 ISIN kodlu 2022 vadeli yabancı para tahvillerden toplam 12 milyon ABD doları nominal tutarında satın alınmıştır.
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/706884
Sent from my iPhone using hisse.net
Çok teşekkür ediyorum, takip eden ve yardımcı olmak isteyen arkadaşlar için 3. sayfadaki ilgili bölümün özetini kopyalıyorum:
ÖZEL SEKTÖR TAHVİLİ (TAHVİL, VARLIĞA DAYALI MENKUL KIYMET, FİNANSMAN BONOSU) FAİZ GELİRİ (1.1.2006 tarihinden SONRA ihraç edilmiş olanlar)
Tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen tahvillerden elde edilen faiz gelirlerine, ihracı gerçekleştiren tam
mükellef kurumlar tarafından aşağıda bulunan oranlarda stopaj
yapılır;
-Vadesi 1 yıla kadar olan tahvil faizlerinden % 10,
- Vadesi 1 yıl ile 3 yıl arası olan tahvil faizlerinden %7,
- Vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olan tahvil faizlerinden % 3,
- Vadesi 5 yıl ve daha uzun olan tahvil faizlerinden %0
-Yabancı para cinsinden ihraç edilen tahvillerin itfasında oluşan
anapara kur farkı gelir sayılmaz.
-Elde edilen faiz gelirlerinin, stopaja tabi tutulmuş diğer menkul ve
gayrimenkul sermaye iratları ile birlikte 34.000 TL’lik beyan sınırını
(2018 yılı için) aşması durumunda, gelirin tamamı beyan edilir.
-Beyanname verilmesi durumunda ödenen stopaj beyanname
üzerinde hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilebilir.
ÖZEL SEKTÖR TAHVİLİ (TAHVİL, VARLIĞA DAYALI MENKUL KIYMET, FİNANSMAN BONOSU) ALIM SATIM KAZANÇLARI (1.1.2006 tarihinden SONRA ihraç edilmiş olanlar)
Tam mükellef kurumlar tarafından yurt dışında ihraç edilen tahvillerden elde edilen alım-satım kazançları;
- Stopaja tabi değil.
- Alım satım kazancı Türk Lirası cinsinden hesaplanır.
- ÜFE artış oranının % 10 veya üzerinde olması şartıyla, iktisap
bedeli elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere ÜFE artış oranında
artırılabilir.
- Alım satım zararları, alım satım karlarına mahsup edilir.
- Kazancın tutarı ne olursa olsun beyan edilir.
----
Yani yukarıdaki bilgileri de hesaba katacak olursak özetle itfa tarihini bekledğimiz takdirde DOLAR cinsinden alış-itfa tarihindeki satış kazancımızın %35ini (en yüksek dilimden vergilendirildiğimizi varsayıyorum) vergi olarak ödüyoruz, artı aldığımız kupon faizinin de %35ini o günkü kurdan vergi olarak ödüyoruz. Fakat aldığımız kupon faizinin içinde ödenmiş yüzde 10 stopaj olduğu için en sonda beyannamade bu yüzde 10 mahsup edebiliyoruz. (Aslında yüzdesel anlamda çok küçük bir rakama tekabul ediyor.
--
Bu beyannameyi hazırlattırabileceğimiz yüzde yüzü güvenebileceğimiz bu işi bilen profesyonel kuruluş neresidir? Kime başvurabiliriz?
Slm... Eurobond hakkında detaylı bilgi verecek bir yer uzun süredir arıyordum. Tesadüf eseri konunuzu buldum. Çoğu yorumu okuduktan sonra siteye üye olup bir konu hakkında görüşlerinizi sormak istiyorum. Kamu kurumunda görev yapan memurlar nominal değeri 10 bin dolarlık eurobond alırsa gelen faizin hepsini bildirmeli mi? Örnek olarak 3 bin lira maaş alan bir memur yıllık geliri 34 bin lirayı aştığindan gelir vergisine tabi olmakta, eurobondtan gelen faiz gelir vergisine tabi olur değil mi? Eurobondtan bin lora bile gelir gelirse %35'inin vergisini ödemelidir diye anlıyorum. Yanlış mıyım?
Ayrıca işbankası ile görüştüm onların yayınladıkları raporda yer alan eutobondları nominal değerle 1000 dolarlık halinde satıyorlarmış. Özellikle sordum 200 bin dolarlık nominal değerler ile almamız mı gerekiyor diye hayır dedi bin dolarlık alabilirsiniz?
Bugün maaş bodroma baktım. Gelir vergisi kesiliyor. Bu gelirler farklı kalemde oldukları için mi gelit vergisi ayrıca hesaplanıyor
Merhaba,
Devlet eurobond lari icin evet 1000 $ satiliyor, hatta bende isbankasi web sitesinden aldim, onda sorun yok.. Ama ozel sektor eurobond lari icin 200.000 nominal
Isteniyor... mesala isbankasinin yada ykb nin cikarmis oldugu eurobond unu 200.000 zorunlulugu olmadan alabiliniyorsa bizede haber verebilirseniz cok sevinirim..
Siz internet bankacılığından banka eurobondu alamadınız değil mi? Yani almaya çalıştınız mı?
Ben telefonda bir bayan ile konuştum bastıra bastıra bakın ben iş bankasının kendine ait eurobondunu almak istiyorum hatta bana dedi ki siz (sorduğum eurobond için) siz 650 dolarlık alabilirsiniz? (650 dolarlık nominal değerle 1000 dolar yapıyordu.)