neden uğrasın?
Printable View
Ondan da önemlisi: Faiz kazanmak. Siz nasıl cebinizde banknot taşırsanız faiz kazanamıyorsanız, aynı şey bankalar için de geçerli. Banka kasalarında, ATM'lerinde kalan hiçbir banknot tek kuruş faiz kazanamaz. Yani temelde: banknot faiz kazanamaz. Faizi dijital para kazanır. Dijital para da banknotun merkez bankasına yatırılması ile elde edilir.
Bu sebeplerle bankalar nakit taşıma araçları ("grup araçları") gelme saatlerinden sonra gelen paradan nefret eder. Benim Vakıfbank şubem 100 binden fazla nakiti öğleden sonra kabul etmiyor mesela. Hatta belli tutarların üstündeki nakitler "kasa sigorta limitini" geçtiği için ekstra sorun oluyor şubelere.
Çünkü Cuma akşamı o parayı dijitale çeviremiyor. 3 gün boyunca mevduat faizi ödüyor ama o banknotlar kasada ölü gibi yatıyor (banka faiz kazanamıyor). Cuma akşam nakdi kabul eden banka çok uyumluymuş. Pek çok şube asla kabul etmez.
Öyle ama olaya çok mikro seviyede bakmış oluyoruz. Belki eft'nin yapıldığı bankadanda Happy'nin bankasına 2milyon geldi geri...
Gün sonu büyük resme bakmak lazım :) Çoğu sanayi şubeside seve seve nakit alır hocam, adamın son dakka ödencek çeki vardır, vs. Emekli adamın şubesiyle, iş yapan şubeleri ayırmak lazım.
Halkbank 500k, %14.60
Burgan da 15 oran son 1 yıl banka ile çalışmayanlara veriyorlar..........Bana vermediler :(
Anadolubank ta 15 oran var dediler sordum walla 14.50 çektiler.....(
Hala 15 veren tek banka Burgan galiba..............
Güzelce açıklamışsınız zaten. Hiçbir şube yüksek tutarlı parayı Şubede kasa da tutmaz, tutuyorsa da dediğiniz gibi genel müdürlük çatır çatır faizini keser şubeye. 5-10bin problem olmaz belki ama yüksek tutarı sabah erkenden çekecekseniz bir gün önceden, akşam çekecekseniz de sabahtan Şubeye bilgi vermenizde fayda var. Vade sonu olması bişey değiştirmez, bu mantıkla şubelerin müşterilerin tüm vadesiz mevduatını da kasada tutmak gibi saçma bişey yapmaları gerekir.
Bu arada Burgan'dan 15'le bağladım bugün. 1 yılı geçmedi ama uzun süredir mevduatım yoktu, bugün yeni yolladım.
1 milyon üstüne Halkbank güzel oran veriyor..........Vade uzarsa daha çok veriyor burgan oranını bile geçebiliyorlarmış............
Her şubenin nakdi kendini bağlar; mikro bakmamak gibi bir opsiyon mevcut değil. Bir şubenin kasasında akşam banknot kalmışsa o şube o paraya faiz kazanamaz ve buna "şubeler cari cezası" der bunun kaçarı yok.
Konuştuğumuz şey zaten öğleden sonraki nakit hareketleri = öğleden önce ister yatırır ister çekersiniz sorunsuz. Benim çalıştığım banka sayısı ve şubelerin sayısı çok çok fazla. 1-2 tane istisnai şube mevcuttur ama geneli bu şekilde. Bir şube nakten çek ödeyecekse bunu da önceden bilmek ister. Saat 16.55'te gidip de "bana nakit vermek zorundasınız" diyemezsiniz eğer kasasında hazır yoksa. Geç nakit getirenlerle geç nakit çekenlerin bir kısmı elbette biraz örtüşür, operasyoncu hep bunu dengelemeye çalışır. Dengelenmeyen kısım içinse "önceden haber verecektiniz şu an kasa müsait değil" deme hakkı da saklı tutulur.
cuma günü ing nin 14'e çıkaracağını söyleyen arkadaşın nerede çalıştığını sanıyorum hepimiz artık biliyoruz :)).
şekerbank 14.50 yapmış günlük.benim mevduat 1 aydır şekerbanktaydı 14.25 üzerinden bundan sonra 14.50 diye mi işleyecek yoksa yeni hesap açanlar için mi geçerli bilen cevaplarsa sevinirim.
hocam şubeye cezayı kendi genel müdürlüğü kesiyor, tekrar ediyorum banka neden zarar etsin? Mikro bakamazsınız gün sonu banka aktifini pasifini tutturmuşmu ona bakılır. Tutturamayan geç likitide penceresinden borç alır zarar eder(gerçi şimdi herkez ordan alıyor normal zamanda da).
Şubenin zararı devlet memurunun vergi vermesi gibi bi durum, hayali kağıt üstünde. Bankanın tümüne bakmanız gerekiyor, ha bu demek değilki gün sonunda nakit tutan şube hoş karşılanır, neden karşılanmadığını yazdık zaten.
Demem o ki banka bi şubede fazla nakit tutar başka yerde de alacağı vardır merkez bankasında kalmıştır ona faiz yazdırır. Ama tabiki nakit tutmamak tercihidir.
İstisnai şube değil hocam sanayide çalışan şube müşteriye saat geç oldu ben nakit almıyorum diyemez(çekmek demiyorum dikkat edin) yok öyle bişey. Mahalle arasındaki emekli ağırlıklı çalışan şubelerin böyle bir lüksü olabilir tabi. Şubeden şubeye, bölgeden bölgeye çok ciddi farklılıklar olabilmekte. Ticari şubeler mesela bambaşka çalışıyorlar.
Şimdi, bu konuya bir açıklık getirmek adına;
Benim vade dönüşüm bugün, oranda da anlaşamadım diyelim,
- ücretsiz eft yapar( kabul)( ücretsiz olacak, değilse nakit isterim)
- makul orandan günlük faiz verir (kabul)
- değilse nakit istiyorum, haber filan da vermedim önceden diyelim, banka yasal açıdan aynı gün içinde mesai sonuna kadar nakit vermeye mecbur mu? Değil mi? Cevap mecbur ise, izleyeceğim yol nedir?
sistemin geneli ekside ...(mb den borç alıyor)
banka neden glp den borçlanarak faiz ödesin ki ?(kasada para var iken)
koşa koşa mb ye yatırır.
Bankaya geç *giren* nakit genelde bir sonraki gün sisteme girdiğinden (yani faiz ile nemalanmadığından) , öğleden sonra yatırılan nakit şubeye hiçbir problem yaratmaz. Daha esnek koşullara sahip ufak bankalarda dahi nakit (elden) yatırdığınız parayı mevduat yapmak isterseniz çok çok iyi ve karlı bir müşteri değilseniz 1 gün valörlü işlem yaparsınız. (eft ile gelenlerden farklı olarak)
Şubelerdeki çalışanlar ve başta şube müdürü kar performanslarına göre *prim* alır. O nedenle banka için getiri elde edemeyeceği nakti verimsiz yöneten şubedeki çalışanlar daha az prim alma riski ile karşı karşıya kalır.
T-Bank 32 gün ve üzeri 14,95
Aktifbank 32 gün 15,35.. 45 gün 15,46.. 60 gün 15,56
Usd için: 35 gün 4,87.. 45 gün 4,98.. 70 gün 5,08
Hiç kimse banknota hiçbir zaman faiz kazanmaz. Olayın tüm özeti bu. Bunu dikkate almadan yorumluyorsunuz:
Şubeye "şubeler cari* faiz cezası yazılır" derken bunu şubecilerin diliyle (aslında kısmen hatalı bir deyiştir) yazdım. O nakti başka bir bankaya veya kredi çekenlere verebiliyorlarmış gibi bir algınız var, o kısım yanlış. Bankaya banknot yatırıldığında aktif-pasif elbette tutar; o dengeyi bozabilecek bir işlem türü zaten yok. Ancak "her aktif ve her pasife her zaman faiz tahakkuk ettirilir" de bir diğer hatalı düşünceniz. Bu örnekte pasife faiz ödeniyor (nakit yatan mevduata) ama bankanın aktifi faiz kazanamıyor (kasada yatan banknot).
*Bankaya yatan para genelde valörlü mevduat yapılsa bile, o gün müşteriye faiz ödenmiyor diye şube o gece işleyecek olan şubeler cari faizinden mahrum olmak istemez. Elinde imkan varsa gruba gönderir (Gruplar ihtiyacı olana götürür, fazlayı TCMB'ye yatırır). Mevduat valörlü ise, o günkü şubeler cari faizi şubeye net, kılçıksız kar yazar (12 birim). Valörsüz mevduat ise, çok çok daha az kar yazar (1 birim). Valörsüz mevduat olduğu halde nakit gruba verilememişse; mevduatın günlük karşılığı kadar şubeye zarar yazar (12 birim). Hem valörlü mevduat hem de gruba verilemeyen para için hiçbir etki uyanmaz (0 birim). Her 4 ihtimal de olasıdır, hiçbirini "olamaz" diye kesip atamazsınız. Gruba devredilemeyen para için şube ya 12 birim zarar yazıyor; veya 12 birim kar yazacakken 0 birime razı olmak durumunda kalıyor. Her durumda şube relatif olarak zararlı. Bunu da gündelik dilde "hazine bize şubeler cari cezası kesti" diye belirtirler. Teknik açıdan "Dijitalleşen para faiz kazanır. Dijitalleşemeyen para da kazanamaz". Ortada şubeye bir ceza yok; alternatif kazancın kaybı var. Bunun müşteriye yansıması da "Öğleden sonra hiç nakit talebi yok; lütfen 350 bin TL banknotu saat 16:30'da kasaya dayayıp bizi üzmeyin" 'dir.
Tam da bahsettiğim konu bu durumdur. Müşterinin vadeli mevduatı bir sözleşme niteliği taşır. vadesinden önce ( 1 gün bile önce ) bozarsa hiç faiz alamaz. Banka mutludur. Sözleşme böyledir eyvallah. Peki vade bitimini bilmez mi bu banka , bal gibi de bilir. Nakit vermek istememesi , 1 ) grup masrafı 2) müşteriyi EFT ye yönlendirerek maliyeti 3 lira bile olmayan işlem için 60 - 150 tl. arasında keyfi para tahsil etme arzusu.
Her müşteri bilinçli olmalı. Bakıyorum 2 sayfa bankaları savunan yazılar yazılmış. Hem de mevduatçılar tarafından. Benim için farketmez herkes bildiğini yapsın. Benim başıma bir defa geldi ve banka özür dilemek zorunda kaldı. Ayrıca da faiz farkını fazlasıyla ödediler. İşi bilmek ve kararlılık meselesi. Fazla takmaya gerek yok. Sonuçta bir acizin dediği gibi 340 k lık kıytırık ! miktar için bankayı mı suçlayacağız ! ( Alınteri ile kazanmayanlar için bu miktarlar kıytırık olabilir, hakkıyla kazanan için 1 TL bile büyük paradır )
Neşeli günler kumpanyası gibi sonunda bankalar sırayla yavaş yavaş oranları artırıyorlar. Anadolu bank akşam 17 gibi aradı, yarın için 32 - 90 güne her miktara 15 verebileceklerini söyledi. Yararlanmak isteyenler değerlendirebilir.
Vakiftan oran alan oldumu. Yarin temdit gunu
arkadaşlar şaka yapmıyorum TL'de %31 için tahminleri alalım. 1 sene 2 sene 3 sene hangisi? ben bunlar oldukça bu oranın geleceğini sanmıyorum ama belli olmaz farklı düşünceler çıkabilir.
Dolar yıl sonu 4.25 olunca faizlerde olur belki :)))
SM-G800H cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
[QUOTE=r.lucas;1374159]Dolar yıl sonu 4.25 olunca faizlerde olur belki :)))
Tahminim TCMB Faiz artırırsa yıl sonu dolar max 3.90
Artırmazsa 4
(1/3 dolardayım)
Artış tahminim 75bp
Bilmedigi konuda ahkam kesen sensin bana aciz diyorsun. 340bin tl banka için mühim bir rakam değildir, sana o rakamı nakit vermedi diye bankanın battığını ima etmen kusura bakma konudaki cahilliğini gösteriyor.
Sayfalarca yazdığımızı adam gibi okusaydın şubelerin nakit tutmadıklarını öğrenmiş olurdun şimdiye kadar. Adam elinde olmayan şeyi sana nasıl versin? Arkada matbaa var ordamı basıyolar zannediyosun parayı. Hay allahım ya... bide ajitasyon yapıyo alınteri filan diye. He kardeşim he ben parayı ayakkabı kutusunda buldum :)