Senin topikte yaygara var, millet öyle böyle ağlamıyor:
Printable View
secbul 48 cents<50 cents.
2 centte kar olacaktı.
Şansına küs dostum.:oleyo:
secbul bir de üstüne daş daşıma maliyeti...
Patlamış lağım gibi yatırım olmuş.
Pozitif 30 centsten alıyor malı.
Büyüklere satmadın bari ona sat.
BIST de şu şekilde karar veriyorum.
Önce orta vade ana yönü makro ekonomik verilere göre yani temel analize göre belirliyorum.
Sonra teknik analize göre orta vade ana destek ve dirençlerde alıp satıyorum.
Yapmaya çalıştığım şey bu. :) Ama gerçek farklı. :Sad:
Oynama tarzım teoride doğru.
Eğer S&P de oynuyor olsaydım çok başarılı olmasamda malı götürürdüm. Orada herşey, temel ve tekniğe göre işliyor. Anormal bir balon var ama onunda temel sebebi var. FED in bastığı trilyonlar. Yani tahmin edilebilir düzeyde.
Bizde ise BIST de herşey anormal. Teoride işleyen oyun tarzım, sahaya inince işlemiyor. Siyasi ani kararlar ve en büyük oyuncuların ellerine göre sebepsiz yere BIST'i küçük bir tahtaymış gibi silkelemeleri, ebemi belliyor.
Sonuçta anormal siyasi kararlar ve silkelemeler yüzünden teoride mükemmel olan oyun tarzım, bu anormal dönemde pek başarılı olamıyor. Siyasi kararlardada az çok önlem alabiliyorum ama silkelemeler sebepsiz ve ani geldiğinden orada allak bullak oluyorum ve aylarca toparlayamıyorum.
Bendeki durum bu.
İmdi soruna gelirsek. "Düşüşün bittiğine neye göre karar veriyorsun emşerim?" demişsin.
Çok zor bir soru. Temele göre yön belirleyip tekniğe göre alıp satıyorum demiştim.
Temel e göre yön yukarı. Ancak ülke anormal BIST anormal. Düzgün bir yukarı göremedik. Siyasi kararlar ve ilaveten ekonomi kanallarının sürekli abd ile korkutmaları yüzünden normal koşullara göre karar alamıyorsun. SÜRÜNÜN ŞU ANKİ PSİKOLOJİSİ NE VE BÜYÜKLERİN ŞU AN ELİ NE, NE YAPAR diye düşünmem gerekiyor.
Dönem dönem BISTin etkilendiği şeyler değişiyor. viop topiğine baktıysan, bu haftalarda abd yüzünden bir şelale bekliyorlar. Sürü, ekonomi kanalları tarafından aylardır beyinleri yıkanıyor, şartlandırılmış durumdalar. Durum sadece bu olsaydı sorun yoktu, bizimkiler abd düşüşlerinde şelale gösterip sürüyü döker, sonra yukarı fişeklerdi.
Ama TCMB nin faiz kararı herşeyi KISA belki orta VADE için değiştirdi. Şu an yabancıların ne kadar süre banka satacaklarını anlamam gerekiyor. Bugünki kararımı yabancılar ve banka endeksi şekillendirdi.
XBANK grafiğine baktım, ana desteklerden biri 1185 civarında. Daha öncedende bildiğim gibi bu grafiğin ana destekleri çalışıyor. Ama hangi ana destek onu bilmen lazım birden fazla var. Sonra bankaların genel kazanç durumlarına, gidişatlarına ve F/K larına baktım. 4 özel en büyük BIST bankasının 1 tanesinin F/K sı 4, diğer üçünün F/K sı 3. hatta bir tanesinin F/K sı üçünde altında. F/K nın ne olduğunu gerçek anlamda kavramışsındır diye tahmin ediyorum. Tanımını ezberleme değil, gerçek kavrama.
Bu 2 etmen bana %51 almam gerektiğini söyledi. Sonra BIST30 diğer kağıtların bilanço kârlılıklarına baktım, uçuk kaçıklar. BIST genel görünümünü günlerdir görüyoruz, yerli satmıyor. Yabancı ağır satarsa aşağı inip orada bekliyor ve alıyor.
Sonuçta son saydığım etkenler ışığında düşüş anormal. Düşüş sebebi TCMB ye kızan yabancılar. Bir yerden dönmesi lazım. Döneceği yeride ana teknik desteklerden biri olarak belirledim. Yabancılar banka satarak endeksi düşürdüğü için XBANK ana desteğine baktım. Yoksa X100 ana desteğine bakardım. Yerlinin durumuna baktım, almaya istekli. Tüm bunların sonucunda ufaktan almam gerektiğine karar verdim.
Ancak bu yıl ve geçen yılki yabancılar tecrübemiz ne diyor.? Bedavada olsa yabancılar hükümete kızınca topluca satıyorlar. mantık, temel teknik işlemiyor.
Bu sebeple aldım ama az aldım çünki şu anki düşüş yabancıların hükümete baskı düşüşü ve mantık, temel teknik işlemiyor. İŞ ŞANSA KALIYOR.
Sorunu net cevaplayamadım çünki içinde olduğumuz durum anormal. Çok anormal. Ülke berbat.
Şansa biraz long aldım, ya tutar ya tutmaz. [emoji1]
XBANK Bankaları dün ve bugün ortalamanın üzerinde bir hacimle sattılar. Kapanış pek keyifli değildi. Yarında büyük ihtimalle satacağım der gibiydiler. Ancak bugünki yüksek oranlı satış sebebi ile, yarın açılışta tepki alışı olur ve yeşil açabiliriz. Tabi bu gece abd borsaları yüksek kırmızı kapamazsa. Şu an yeşil ancak güven vermeyen bir yeşil var.
Sabah yazdığım gibi düşüşlerde az bir miktar daha BIST30 long aldım. Dün ve bugün aldıklarımla yetineceğim. Fazla almadım çünki yabancıların geçmişteki banka satışlarını hatırlarsanız, şuursuzca satıyorlardı. Yükseliş döneminde büyük zararla aylarca satıp çıktılar. Ancak bir embesil bunu yaprdı yaptılar. Yine yapabilirler. Bilemem.
O sebeple az aldım.
Ağır satış görürsem kapatırım diyeceğim ama F/K lar o kadar düşükki. Ancak, bu gece ve yarın abd borsalarıda iyi satış yerse BIST de yarın büyük düşüş olabilir diye düşünüyorum. abd bugün yeşil kapar ve sabahta vadeli kötü görüntü vermiyorsa sabaha tepki alışı ile yeşil açarız. Sonrasını bilmiyorum, şuursuz embesil yabancılara bağlı.
EM ler önceki günlerde alıştaydı son durum satış.
abd 10 yıllıkları 10 puan yükselmiş ancak hala kötü değil. Şu an 1.45 de, yıl içi 1.75 civarını hatırlıyorum. Yinede yükseliş kötü gösterge.
VIX de ciddi sorun görünmüyor.
Navlunlar hala sapıtmış devam ediyor.
EMTİA grafiğide yükselmeye devam ediyor.
Dünya ve abd'nin ekonomileri yiyye gidiyor ancak hisse borsaları açısından KISA VADE İÇİN göstergeler pek iyi değil.
abd nin yataya sarması gerektiğini defalarca yazmıştım. Büyük balondan sonra, son dalga görüntüsü yataya sarabileceğini gösteriyor. Ama ciddi bir realizasyonda gelebilir. Gelirse abd ve dünya açısından sağlıklı olur. Fakat bizim ekonomi kanalları bu realizasyonu korku tüneli olarak bize pazarlıyorlar. Halbuki tam tersine sağlıklı olacak. Bu korkuyu KY yi soymak için kullanacaklardır eğer abd borsaları realizasyone-düşüşe geçerse.
Bol şans.
Cevabınız yeterince net. Çıkış için XBANK, BIST30 dan daha cazip olabilir. Hatta, XBANK'taki sakat elmaları ayrılmış bankalı pörtföy...
Teknikteki hile, genelde destek ve dirençlere tam riayet etmeden, ihlaller şeklinde oluyor. Altında bunlar ihlal olarak işlerken, sanıyorum Bistte tecavüz olarak işliyor. Temeldeki hile de sıkça bahsettiğiniz gibi algı yönetimi ile.
Biste tam odaklanmadım. Kriterim,gelip elimi öpenin hissesini almaktı. Şimdilik feryat figanlar yükseliyor. Kriterime bakılırsa 1200'ler, feryatlara bakılırsa şimdiler alıma uygun. Biraz daha izlemeye devam edeyim.
secbul bu işe ne diyon, atom mühendisi çözemez:
https://www.youtube.com/watch?v=Dw6OVD63hvg
5 Gündür internetim yoktu. T.Telekom kabloları 5 günde birbirine ancak bağlayabildi. Bütün sokak arıza kaydı yaptırmış, kopan kabloların yeri söylenmiş.
Yerini söyledğimiz kabloları ancak 5 günde geldi ve bağladılar. Büyük iş. 2 sene önce yine internet hattım gitmiş, 12 günde hallolmuştu.
Başkasının kablosunu takarken, benim kabloyu çekmişler, geri takmayı unutmuşlar. 12 günde ancak gelip benim kabloyu yerine takmışlardı. Bu sefer 5 günü görünce sevindim tabi.
Ekonomi ve BISTi cep tel den takip etmeye çalıştım. Cep telefonundan grafiklere bakmak anlamlı olmadığından sağlıklı araştırma yapamadım, bu sebeplede pazartesi 5 gündür BIST de pek işlem yapmadım.
Bugün ciddi incelemeler yapıp yeni işlem yapayımmı diye karar vereceğim. Az long pozisyonla devam ettiğimden, BIST den uzak kalmak stress yapmadı. Son tur longlarımın maliyeti şu an için 1.500 altında. Daha önceki turun maliyeti 1505 di ve yaklaşık aldığım fiyata kapamıştım. Sebep iyi kazanca geçtikten sonra TCMB nin ÇOK yüksek doviz hedefi açıklaması ve politika faizini çekirdek enflasyona göre belirleyeceğini açıklaması sonucu BISTin düşmesi. Tahmin edemeyeceğim şeyler oldu. TCMB başkanı yalan söyledi. Doviz hedefinide kimse beklemiyordu, anormal hedef belirlediler.
Her neyse, olan oldu.
Önce grafikleri inceleyip abd yi anlamam lazım, üzerine XBANK da yabancı satışı ne durumda onu anlamam lazım.
Bol şans.
Günü kapadık.
Sabah belki longlara takviye yapabilirim demiştim. Ancak abd ve TR analizi yaptıktan sonra abd nin düşme ihtimalini %50 üzerinde gördüğümden takviye yapmadım.
Yanlız dalgalı günler geçireceğimizi düşündüğümden gün içi al sat yapmaya karar verdim. Zaten bu kararımı 1 hafta öncede yazmıştım Bugün, az miktardaki sabit longların dışında, bir miktar al sat yaptım. İyi gitti. Bir müddet böyle devam edeceğim.
abd tarafında düşüş bekliyorum.
İyi görüntü ise, abd büyük realizasyona girerse bize etkisi küçük olacak. Gördüğüm kadarı ile TCMB ye kızan yabancının satışı durmuş. abd %30 düşerse, biz %5-10 civarı düşeriz diye hesap yapıyorum.
abd düşecek demiyorum, ihtimaller karşısında böyle davranırım diyorum. Yani abd düşüşünden korkmuyorum, eğer düşerse.
abd Yataya sarar demiştim, aynen o görüntü ile devam ediyor. Son tepesini geçmez demiştim. Dahada aşağıdan döndü.
---
ons altın için tahminlerimde tuttu. 1830 görürüz demiştim, gördü. Sonraki dalgada 1830 üzerindeki teknik dirençten döner. O tepe seviyeside bu yıl içindeki son tepe olur, bir dahada o seviyeyi görmez demiştim. Sebep olarakda tapering korkusunu vermiştim. Düşüncede fazla düşmez demiştim. Fazladan kastım 1600 ler filan. Oraları göreceğimizi sanmıyorum.
1834 de son tepeyi gördü ve aşağı indi. Söylediğim yerden biraz daha aşağıdan döndü. ons da henüz yukarı dönüş beklemiyorum. abd hisse borsalarındada hemen bir yukarı çıkış beklemiyorum.
Yataya sarar demiştim ancak biraz daha aşağı inip oradan da yataya sarabilir. Biz o işi naci ağbal dehlenince yapmıştık.
abd borsalarında aşırı balon olduğundan, aşağı inmesi sağlıklı olur. siyonist ekonomi kanalları korku salıyor ancak yaptıkları ahlaksızca. Doğrusu balon olduğu ve düşmesinin gerekli ve sağlıklı olduğu.
Tapering bitecek bu seferde faiz artışı ile korkutacaklar. Hali ile bizde sağlıklı çıkış yerine hep yerimizde sayıp dalga göreceğiz ve bu dalgalarda en büyüklerin yararına, KY nin zararına olacak.
Uyum sağlamak gerekiyor.
Yarın yine kemik longlar duracak ve gün içi bir miktar al sat yapmaya çalışacağım. abd hisse borsası görünümüne göre bizde dalga olacaktır.
Bol şans.
S&P düşerek kapadı. abd düşecek kararımı verirken S&P yeşildi ve yükseliyordu.
Şu ana kadar %5,5 düştü. Günlük grafikte bir önceki dalganın dibine geldi. İkili dip yapıp yukarımı dönecek yoksa aşağı devammı edecek.
Aşağı devam etme ihtimalini biraz daha yüksek görüyorum. Dün Powel ın iyi konuşmasına rağmen aşağı indi. Buda bir ölçüde beklentiyi sattıklarını, gerçekleşmeyi ise satın alacaklarını gösteriyor. Yani tapering takvimi açıklandığında alışa geçecekler.
Bu ihtimal BENCE %50 nin biraz üzerinde.
Ons altın dünki Powel konuşması ile biraz yükselmiş.Yükselişin devam edeceğini sanmıyorum. Aşağıda fazla yer olmadığından hızlı bir inişde beklemiyorum. Elimde altın olmadığından teknik seviye çalışması yapmadım ama küçük dalgalarla hafif aşağı gider diye düşünüyorum. Dünki yükselişte 1750 yi geçince aslında az miktar short almayı düşünmüştüm. Sonra vazgeçtim, zaten yazdan yeni çıktık, odaklanmakta hala zorlanıyorum, BIST hisse ye odaklanmam gerekiyor.
Dün yazdığım gibi BIST de bugün gün içi dalgaya oynayacağım. Az miktar longum duruyor. İlaveten düşüşlerde az miktarlarda long alıp yükselince kapatacağım ve diğer vadede shorta dönebilirim.
Asya ve abd kırmızı. Bu sebeple BIST de gün içi grafikte yeşillerin yanında kırmızılar görebiliriz.
Günü kapadık. Son bir kaç gündür BIST abd borsaları odaklı olduğundan gözüm S&P de.
Bugün yine gün içi dalgaya oynadım. Dünki kadar iyi olmasada iyi gitti.
S&P de tepki alışı geldi. Düşüş bitti anlamına gelmez. Yarın belki öbür günede bakmak gerekir. İş günü olarak.
Düşüşün abd de devam etmesi gerekir diye düşünüyorum. Dün Powel ne anlattı takip etmedim. abd hisse borsalarını yukarı döndürecek bir şey anlattı ise ben bilmiyorum. bana göre abd borsaları düşüşe devam etmeli. Öyle her gün üst üste değil, yeşilli kırmızılı günler geçecektir. FED den borsaları yukarı döndürecek bir açıklama gelmezse, abd borsasının kısa-orta vade düşüşe devam etmesi gerekir, balonun hazmedilmesi açısından.
Unutmayalım bu sağlıklı ve olması gereken bir şey. siyonist ekonomi kanal maaşlılarının korkuttuğu gibi öcü bişey değil. abd borsası para bolluğu sebebi ile çok şişmiş bir balon halinde. İnmesi kadar doğal bir şey olamaz. Biz ise çok ucuzuz ve abd borsasına birebir katılmamız gerekmiyor.
Kötü görünen doviz seviyesine ise kimse aldırmıyor çünki hükümetteki imam ların koyduğ hedef bu. hedefe geldik sadece. imam tayyip böyle istedi. O sebeple hisse borsası doviz seviyesinden panik yapmadı.
Geçen haftada yabancılar hisse almışlar.
Az miktar sabit BIST30 long ve gün içi dalgaya al sat larla devam. Mecburen böyle yapmaya başladım.
Powel konuşmasından sonra abd hisse borsası ile beraber ons altında bir miktar yükseldi. Beraber yükseldiler. Bu durumda eğer aşağı dönerlerse dönüşüde beraber yaparlar. Powel ın ne dediğini okusam iyi olurdu. Epey etkili olmuş gibi.
Bol şans.
Bir kaç hafta önce şüphemi yazmıştım. Dovizin düşmeye başladığı günlerde TCMB 8.30 bu yıl sonu hedefi koymuştu. Bu hedef USD nin 8.85 e çıkması demekti. Çıktıda.
O hedefi görünce, galiba tayyip dovizin düşmesini istemiyor, zaten aile servetide dovize dayalı. Demiştim. Akabinde şu şaşkınlığımıda yazmıştım.
USD nin yükselmesi demek, enflasyonun yükselmesi demek, enflasyonun yükselmesi demek faizlerin yükselmesi demek. Bu herif enflasyonu ve sonucunda faizi düşürmek istemiyormu.? Eğer düşüremezse seçimi kaybeder. Yüksek doviz, seçimi kaybetmesi demek çünki TAM ithalata dayalı hale getirdiği ekonomide doviz uçunca herşeyin fiyatıda uçuyor. Uçan fiyatlar halkın sadece %40 ının işine yarıyor, %60 a zarar veriyor. %60 ın cebinden çıkan para, %40 ın cebine giriyor. Hali ile akp fakiri daha fakir hale getirerek, en çok oy aldığı kesimi yok ediyor. Sonuçta dovizi yükselterek seçimi kaybetmeyi garantiliyor.
O zaman şüphedeydim, dovizi bilinçlimi yükseltiyor yoksa düşürmeyi beceremediğindenmi.? Çünki aile serveti doviz, dovizin yükselmesi akp kaymak tabakasının çok işine yarıyor ama seçim kaybederse o sıkı sıkıya ölümüne bağlı olduğu padişahlığı gidecek. Milyonda bir ihtimallede olsa aile servetinden hesap sorulacak.
Önceki yıllardanda biliyoruz ki, dovizi düşürmek için açık gizli herşeyi yapmış, hepimizi katarlılara cariye olarak satmıştı.
Hali ile çelişkide kalıyor insan. Dovizi ölümüne düşürmek için çabalayan bir insan var ve aynı insan dovizi yükseltecek hareketler yapıyor. Seçimi kaybedince siyasi hayata geçtikten sonra bu ülke çalışanlarının sırtından edindiği servet de tehlikeye düşebilir.
Şu an anladım ki, dovizi artık düşürmek istemiyor. Belkide yükseltmek istiyor.
Son haftalardaki haberlere bakıyorum. akp li iş adamları, akp ile beraber bu ülke çalışanlarının sırtından edindikleri servetlerin tamamını yurt dışına taşımaya başlamışlar. Hem servetlerini dışarı taşımaya başlamışlar, hem de işlerini ve ailelerini ülkeden çıkarma hazırlığı yapıyorlar.
Bir iş adamı servetini katar'a taşıyor, diğeri fransaya taşımaya başlamış. bayraktar ise işinide yurt dışına taşıyor. Ukrayna devlet firmaları ile ortaklıklar kurdu ve orada fabrikalar açmaya başladı.
tayyip'de kucağında oturduğumuz abd ye yatırımlarını yapmış görünüyor. Aile servetinin nakit kısmı ingiltere kontrolundeki bölgedeydi, yüzmilyon dolardan fazla maliyet tutan gökdeleninide abd-new york-manhatten da yaptı.
akp li servet yapanlar 2023 seçimini kazanamayacaklarını anlamış olmalılar. akp oyu %30 altına inmiş ve mhp de oylarını akşenere kaybediyor.
ENKAZ BIRAKIP GİDECEKLER.
120 milyar dolar borcumuz vardı, 450 milyar dolara çıktı. Halkın çoğu borçsuz yada az borçluydu, halkın çoğu gırtlağına kadar borca battı. kamu fabrikaları satıldı, kamu arazileri satıldı, paylaşıldı, hibe edildi, maden hakları limanlar yabancılara satıldı. vb...
Bu enkaz ın hesabı sorulmayacak çünki yeni gelecek olanların baba sıda akp nin baba sı ile aynı. Aynı ailedenler. Kardeş kardeşe hesap sorarmı.? Ne güzel beraberce zenginleşiyorlar, sen daha fazla aldın dermi.?
Bir mansur yavaş hesap sorma görüntüsü veriyor ama oradan tek ceza çıkmayacak. Ankarada Bu kadar açık ve bariz soygun yapılmış. Soygunu yapanlar "parsel parsel verdik" diye kendi suçlarını açıklamışlar. Yinede bir şey çıkmayacak. Çıksaydı özal ailesi bugün krallık yaşıyor olmazlardı. Önce onlar yargı karşısında terlerlerdi.
Bu ülkenin çalışanlarının sırtından edidikleri servetlerini yurt dışına taşıyorlar.
Bundan önceki partiler ve iş adamlarıda taşıyorlardı, bundan sonrakilerde taşıyacak.
TV deki maymunlar sık sık ne derler. "Türkiyede tasarruf yok." İşte bahsettikleri o tasarruf, siyasetçiler ve ortakları iş adamları tarafından her yıl yurt dışına taşınıyor. özal ailesinden beridir böyle. Biri çıkar hesap sorar diye korkuyorlar. Korkmayın.
İnternette gezerken, dolandırıcı olduğu yüzde yüz belli olan bir siteye denk geldim.
Türkiyedeki vodafon sitesinin görüntüsünü birebir kopyalamışlar, üstede yazı koymuşlar. "tebrik ederiz samsun galaxy 21 kazandınız" diye.
Sayfanın adres satırına bakın orada vodafone.com.tr gibi birşey yazması gerekirken, "eu.lksweeps.click" le başlayan kriptolu uzuuun bir adres var.
Bir yere şikayet edeyim dedim. egm.gov.tr a(emniyet genel müdürlüğü) daha önce benzer şikayette bulunmuştum, "önce sizi dolandırsın sonra bizi arayın" benzeri bir şey demişlerdi. "manyakmısınız siz" diyememiştim. hali ile egm sitesine girmedim.
gov.tr li bir yer aradım. https://internet.btk.gov.tr/ bu adrese girdim. Orada internet dolandırıcılığı şikayet yok. Yasal olmayan içerik ihbarına gireyim dedim, oradada aynı görüntü. Önce dolandırıcılar beni dolandıracak sonra şikayet edeceğim.
Saçmalığa bak.
Hadi ben internet dünyası hakkında bilgiliyim, sahtekârlığı yemedim ama binlerce kişi yiyecek. Milyonlar çalınacak. Çalanlar yurtdışındadır, o paraları yiyecekler.
Böyle seçmene böyle siyasetçi, böyle siyasetçiye böyle emniyet genel müdürlüğü normal. Desem yalan olur, seçmene haksızlık etmiş olurum. Onları bu hale getirenler belli.
Vodafone u arayınız... Ya da twitter hesapları var vodafone un hemen cevap veriyorlar. link verin onlar uğraşsın
Yeni haftaya başladık.
Geçen haftayı abd düşüş dalgası sebebi ile bizde yükselmeden dalgalı kapadık. Bizi abd ye şartlayanlar, korkutanlar abd ye çalışan ekonomi kanalları.
Bugünün en önemli beklentisi enflasyon rakamları. Tahminde bulunmak akıllıca olmaz çünki malum. Benim 2006 dan beri farkında olduğum, TV maymun ekonomist ve akademisyenlerinin ise bu son beş yılda farkında olduğu bilgi, devletin açıkladığı enflasyon verisi gerçek değil. Uydurma bir veriye tahminde bulunmak akıllıca değil.
Yanlız ne açıklanırsa açıklansın, TCMB nin bu ay faiz indirmek isteyeceği açık. Yabancılar bunu fiyatlayacaklar.
Geçen hafta fiyatladılar, endeks biraz düştü ve sonrası pek yükselmedi. TR deki yerli yabancı bankalar faiz yükselsin diye dovizi yükselttiler. Yükselen doviz ithalata bağlı hale getirilen ülkemizde fiyatları artıracak, artan fiyatlar sonucuda faiz artsın istiyorlar. Bunuda abd ye hizmet eden ekonomi kanallarında 7/24 söylüyorlar.
"hem dovizi hem enflasyonu kontrol edemezsin" tekerlemesi ile herkesin beynine işliyorlar. Dünyaya bakıyorsun, enflasyonlar fırlamış ama gelişmiş gelişmemiş ülkelerdeki faiz sıfıra yakın. Bizim gibi doviz faiz rakamları olan bir kaç ülke görürsün. Onları incelersen bizim gibi ibrani-yahudi azınlığı bulunan, sömürge haline getirilmiş Brezilya Rusya gibi ülkeler. Rusya ya eğer eski yazılarımı okumadı iseniz şaşırdınız. Şaşırmayın. Rusya nın özelleştirilmiş tüm dev şirketleri yahudi-ibrani azınlığın elinde ve her yıl onmilyarlarca doları Rusya dışına batıya götürüyorlar.
Enflasyona dönersek, ne gelecek bilmiyorum. Ancak faiz artmıyor diye TR deki yerli ve yabancı bankaların dovizi yükseltip hisseyi aşağıda tuttukları gerçek. Kaos görüntüsü vermeye çalışıyorlar, hükümetin burnunu sürterek istediklerini almaya çalışıyorlar.
Diğer etken abd borsası. Yükselişini durdurdu. Birazda düştü.
S&P nin günlük grafikteki Son dalgası bitti, bir sonraki dalgayı nasıl yapacak.?
Yukarımı devam edecek, yataymı, aşağımı.? Geçmiş grafiğe bakınca yukarı veya yatay ihtimaller yüksek görünüyor. Ancak bu son ay şartlar değişti. Tapering açıklandı ve takvimi açıklanacak. Hangi ay kaç para düşürmeye başlayacağız diye takvim açıklayacaklar. Bu yeni şart sebebi ile aşağı dalgaya devam etmeside mümkün.
3 ihtimalden hangisi olacak doğrusu şu an için fikrim yok. Önceki günlerde düşmeye devam edecek diyordum. Bu sabah kafam karışık.
Karışık-kararsız kafa nın sebebi neydi.? Bilgi eksikliği.
Bu sebeple hemen haber-araştırma okumaya başlayayım.
Mevcut pozisyonum aynı. Az miktar kemik long duruyor. Geçen haftadan itibaren az miktarlarda gün içi BIST30 kontrat alıp satmaya başladım. Bunu son 2 iş günü yaptım ve iyi gitti. Bu yönteme devam edeceğim.
Bol şans.
Ekonomi haberi okuyacağım derken baktım TR deki tohum sorununu araştırıyorum. Maalesef benim beyin böyle işliyor. Para da kaybetsem fark etmiyor, gidip ülke, dünya ve vatandaş sorunlarına geleceğe kafa yoruyorum.
2006 yılında akp bakanı mehdi eker(adamın ismine bakarmısınız, birde yaptığına bakın.), sertifikasız tohum satışını yasaklıyor. Artık tayyibin zoru ilemi kendi fikrimi bilemiyorum.
Bu yasak ne demek.? Sertifika aşamalarını ancak fabrikalar geçebilir, köylü o işe giremez. Sertifika lı tohum demek fabrika tohumu demek.
Köylüyü kendi tohumu yerine fabrika tohumlarına bağlı hale getiriyorlar.
Peki bu fabrikalar kimin ve ne ayak.?
TR deki tohum üretiminin %70 i yabancıların elinde. israil, abd, kanada, hollanda, fransa, ispanya. hepside siyonist kontrolundeki ülkeler. Bu yüzde dahada artıp %100 e kadar çıkacak. cehape li Eskişehir, Aydın belediyesi gibi bazı belediyeler direniyorlar, köylüye yerli atalık kısır olmayan ücretsiz tohum dağıtıyorlar. Direniyorlar.
Peki %70 i yabancının elinde olan o tohum fabrikalarının özelliği ne.? KISIR TOHUM SATIYORLAR.
Kısır tohumu ektin, ürünü aldın, ürettiğin o ürünün çekirdeğini(tohum) dikip yeni ürün alamıyorsun. Yeniden gidip tohum fabrikasından tohum almak zorundasın.
Fabrikadan kısır tohum(hibrid) almadın, gittin komşu köylüden buğday tohumu satın aldın. YASAK. Cezası var. Hediye alırsan, takas yaparsan olur ama satamazsın satın alamazsın. Köylü kendi atalık tohumunu satamıyor, satın alamıyor. israilli fabrikadan gidip her yıl tohum alacaksın.
Çok direnen oldu, akp istediği başarıyı yakalayamadı. Köylünün bir kısmı kendi atalık kısır olmayan tohumunu almaya kullanmaya devam etti.
Bunuda engellemek için 2018 yılında akp li bakan faruk çelik yeni kanun çıkardı. Fabrikalardan tohum almayanları cezalandırdı. Ata tohumunu alanlar devlet desteği ve teşvik alamayacaklar.
Ne kadar biliyorsunuz bilmiyorum ama köylü devlet desteksiz yaşayamıyor. Büyük çoğunluğuda devlete borçlu. Sertifikalı tohum almayanlar devletten destek alamıyor. İllaki gidip o israilli ve abd li fabrikadan tohum alacaksın. Yoksa halkın vergisi ile elde edilen para, köylüye destek olarak verilmiyor. Halkın parası, zor şartlardaki besin üreten köylüye verilmiyor.
Yazdım biraz rahatladım.
Gazetecilerde bazen bu tür konulara değiniyorlar ama parti ve bakan ismi vermiyorlar. Ben verdim. mehdi eker ve faruk çelik.
Tabi kanunları çıkaranlar bu 2 bakan ama kendi fikirlerimiydi yoksa tayyip yada abdullah güldenmi emir aldılar onu biz bilemeyiz.
Tohum üretimimiz %100 yabancının eline geçtiğinde ne olacak.?
Yarın öbür gün batı ile savaşa girdin. Tohum vermeyecekler, halkın aç kalacak. siyonistin kuklası olacaksın.
Du yaw. :Sad:
Zaten onların kuklasıyız yeni değilki.? akepe o kanunları çıkarmasaydı başka parti çıkaracaktı. Olay akepe de değil.
Bu yazıyı unutun abicim yannış yazı, yannış yazı.
Atatürk ü 1938 de ülkeyi dönüştüremeden öldürüyorlar sonra onların kontrolune giriyoruz.
Son veri
Ülkemizde kullanılan tohumların önemli bir kısmı yabancı menşeilidir. Örneğin mısırda yüzde 95, pamukta yüzde 80, soyada yüzde 80, sebzede yüzde 75, patateste yüzde 95, ayçiçeğinde yüzde 82, buğdayda yüzde 5 oranlarında yabancı menşeili tohum kullanılmaktadır. Sonuç olarak tohumculuk pazarının yüzde 70’i yabancı firmalara aittir.
Kedinin kuyruğuna ufak bir bez bağlasan, kedi kuyruğunu yakalamak için fırıldak gibi döner durur. Piyasalar da aynı bu şekilde kendi kuyruğunu yakalamaya çalışıyor, bu yüzden görünür bir trend yakalayamıyor.
Geçen hafta abd düşecek o sebeple bizde yükselmeyiz, dalga oluruz. Gün içi dalgaya oynayayım demiş ona uygun davranmıştım.
Bu sabah ise, abd den önceki gün gelen haberler yüzünden, düşecek düşüncemden, kararsız kalma durumuna geçtiğimi yazmıştım.
Bugün piyasa ekranı başında değildim. Şu an bakıyorum abd borsası iyi düşmüş. abd düşüşe geçince BIST de az miktar katılmış. abd düşüşüne çok katılamıyor çünki bir sürü sebep var, bir tanesi düşecek yeri yok. kağıtlar ucuz veriler iyi, yabancı para BIST de az filan.
İlk düşüncem gerçekleşti ve abd borsası düşmeye devam etti. Bu durumda teknik analizine baktım. S&P nereye kadar düşer.?
İlk önemli direnç 4140 civarında. Uzun vade Ağırlıklı ortalamalar orada.
Orada dururmu emin değilim, daha aşağıda 3990 da, hem fibo %23 hemde psikolojik direnç var. Buraya kadar inme ihtimali var ama yetermi.? 4bine inerse %14 düşmüş olacak. balon hala devam edecek.
3650 de fibo %38 var. %25 civarı düşüşe denk geliyor. Bu düşüş balonu epey indirirdi ve yükselişde hazmedilirdi. abd için iyi senaryo olurdu ama oraya kadar indirmezler diye düşünüyorum.
Senaryo yazmam gerekirse, 2022 ilk çeyrek sonuna kadar bu seviyeye, çık-in, çık-in, dalgalı şekilde düşmesi iyi olurdu. Tabi bu vade epey uzun bir süre. KISA-ORTA vadeye bakarsak ilk destek 4140 da. Oradan yukarı bir veya birkaç yeşil dalga yapar.
4140 a kadar inermi. Ekstra gelişme olmazsa iner. abd borsasını yükseltecek ekstra gelişme ne olabilir.? abd verileri çok kötü gelmeye başlar. FED taperingi ve-veya faiz yükseltmeyi çok erteledim der. biden "yeni paralar saçacam bildiiniz gibi deil" der.
Normal şartta S&P de 4140 görünüyor. 4140 %10 civarı düşüşe denk geliyor. Biz pek iştirak etmeyiz. BIST de 1300 ün altına ineceğimizi sanmam eğer S&P 4140 altına inmezse.
Böyle bir teknik değerlendirme yaptım. Karışık gibi oldu ama önümüzdeki günler için bilmemiz gereken S&P 4.140 desteği. Eğer oraya kadar inerse ki ineceğini düşünüyorum, Oradan bir veya bir kaç dalgalık tepki alışı gelir. abd böyle olma ihtimali yüksek. Biz ise dediğim gibi abd düşüşüne pek katılmayız.
Ben aynı taktiğe devam edeceğim. Çok az BIST 30 long ve gün içi kazancı görünce sat, tekrar düşmesini bekle. Kısa vadeli teknik destek ve dirençlere göre oynayacağım. Aracı kurumlar teknik destek ve dirençleri her sabah yayınlıyorlar, ayrıca çalışma yapmak gerekmez.
Bol şans.
Dün abd borsasına alım geldi. Bizde ekonomi kanalları tarafından abd ile korkutulduğumuzdan abd borsasını takip ettik. abd inince indik, çıkınca çıktık.
Bizdeki korku büyük olduğundan, abd kadar yükselmedik. Yerli büyük oyuncular korkudan alamadı. Öyle şartlandırılmışızki o TV de gördüğünüz abd ye hizmet eden bizi soymaya aracılık edenler tarafından, abd liden daha çok abd borsası düşecek diye korkar hale gelmişiz.
Dün yine gün içi dalgaya oynadım ve fena gitmedi. abd borsası düşüşünü tamamlayana kadar Taktik artık bu.
abd borsası belki bir küçük dalga yukarıya yapar sonra eğer abd de ekstra gelişme olmazsa yine aşağı döner. 4.140'ka kadar S&P nin aşağı inmesini bekliyorum.
Bizde endeksi aşağı yukarı garan başta olmak üzere özel BIST bankaları belirlerdi. Durum değişmiş garan diğer bankalardan ayrılmış. katar lıların kontrolune geçmiş olsa gerek. akbnk, ykbnk ve işc, garanı takip etmiyor, ayrı takılıyorlar. Önceden garan ı takip ederlerdi. garan ve diğer bankaların yeni sahipleri farklı olmalı.
BIST de bugünde aynı taktik devam. Bugünde yeşilli kırmızılı bir gün olacağa benziyor. Dün abd borsası iyi yeşil kapadı ancak şu an 8:20 de 0.35 kadar kırmızı.
TCMB nin faizi indirmeye başlaması ve doviz hedefinin yüksek belirlenmesi, bizim abd borsasından ayrışmamızı engelledi.
ons altında yükseliş beklemediğimi yazmıştım. FED komutanlarının açıklamaları ile bazen hafif yükseldiği oluyor ancak, yükselmesi için sebep yok. abd borsası gibi bir miktar daha inmesini bekliyorum.
Bol şans.
Yıllar önce cnbc-e de sarışın bir kadın vardı, "yapacağız" demezdi, "yapıyor olacağız" derdi. "yapacağız" kelimesi ile "yapıyor olacağız" kelimeleri arasında hiç bir anlam farkı yok, SIFIR fark. Hatta yapıyor olacağız kelimesi daha hatalı. Başlayıp hiç bitmeyecekmiş gibi. Yapacağız kelimesi daha çok yapıp bitireceğiz anlamı taşıyor.
O kanal battı ve O ezber beyinli düşünme yeteneği olmayan sarışın hatunun hatalı kullanımını diğer kadınlarımız aldılar kullanmaya başladılar. Kullananlarda aynı beyne sahip. Düşünemiyor, ezberliyor. Genel Kabul gören biri söyledi ise doğrudur.
Ezber beyinlilerin doğruyu ve yanlışı ayırma yöntemlerinden biridir bu. Kendi beyninin sorgulama yeteneği yoktur.
bluumbergin sabah haberi yapan esmer bir kadını var. Bu ay başladı çıkmaya, kadın o kadar çok kullanıyorki bu "yapıyor olacağız", "gidiyor olacağız", "konuşuyor olacağız" vallahi o kadını görünce anında kapatıyorum kanalı. fetö cü olduğunu bildiğim eko lu türk kanalına geçiyorum. Haftalardır böyleydi. Bu sabah ekolu türk kanalının kadınıda aynı yapıyı kullandı. "yapıyor olacağız".
Gelde kafayı yeme.
Birde kumarbaz sergen yalçın ın ve dansçı ve bar fedaisi tüketici ekran siması turabi nin toplumumuza kazandırdığı bir yapı var. "problem yok" "sorun yok" demek yerine "sıkıntı yok" diyorlar. Bu yapı da yerleşti ve ciddi olması gerekenlerde kullanıyor.
Sadettin Tantan denen TV simasıda güzide Türkçemize "noktasında" kelimesinin yanlış kullanımını kazandırdı.
Süper eğitimli kendisine sanatçı dediğiniz hırsız reza zarrabın eşi olan şarkıcı kadın(adı neydi.?), dinlediği şarkıya "lezzetli" dedi. Geçen gün TRT spor TV ye konuk biri, bir spor müsabakasına "lezzetli" dedi. Sunucu "öküzmüsün sen" diyerek düzelteceğine aynı kelimeyi kullandı "hakkaten lezzetli" dedi. Lan sen dilinlemi seyrediyorsun müsabakayı. Yarışmacının tadınamı baktın.?
Spor kanalı voleybol anlatırken "sayı aldı" demek yerine acaip bir buluş yaptılar "top öldü" diyorlar. O topu yedireceksin o ezber beyinliye.
Eskiden güzel - doğru Türkçe yi herkese öğreten ve benimseten TRT kanalları vardı. TRT yi en son 3 yıl önce açma hatası göstermiştim, arapça kuran yarışması yayınlıyorlardı. Ne zaman açsam arapça kuran. TRT biteli çok oldu. Birtek bazı spor yarışmaları için açıyorum. trt spor yıldız kanalı hafta sonları uluslararası motorsiklet yarışları yayınlıyor, denk gelirsem seyrediyorum. Bazende kadınlarımızın uluslararası voleybol maçları yada olimpiyatlar gibi.
Yaw bunları yazdıktan sonra kendi yanlış kullanımlarım aklıma geliyor. "Mesela" yerine "örneğin" demem gerekiyormu.? "yaw" yerine "yahu" demem gerekiyormu.?
Ben TV siması değilimki. yazdığımı 3 kişi okuyordur. Üstelik beni gençler okumuyor. Savunmam böyle takdirinize sunarım.
Sunarım yerine "sunuyorum" demem gerekirmiydi.? :Sad: yaw bu iş zormuş en iyisi bırakayım kim ne istiyorsa kullansın. Zaten bende düzgün kullanmıyorum, ülke de batmış halde. Zorlamayayım.
Bugün maalesef BIST speklerinin etkisinde bir gün geçirdik. Ayrıca gün içi gelen bir kaç haberde ortalığı karıştırıp toplu satışa sebep oldu.
Başlangıçta abd kırmızısı sebebi ile hafif satıcılı açılmıştık, sonra petkim in anormal satışı ortalığı bulandırdı, alıcılar kenara çekilip nooluyor demeye başladılar. Petkim'e fetöcüler sebebi ile baskın yapılıp 22 kişi fetöcü oldukları gerekçesi ile tutuklanmış.(Böyle durumlarda tahtayı işleme kapatırsın. Herkesin olaydan haberi olup, petkimdeki baskın sonuçlanıp, olay sonuçlarını herkes hazmettikten sonra tahtayı açarsın. Bu beyne BIST sahipmi.?)
Günlerdir inip çıkma sebebimiz abd borsası idi. Bugünede öyle başlamıştık sonrasında bize özel anormal sebeplerle aşırı kızardık. BIST i güvenli kılan hiç bir mekanizma olmadığından, olan KY sürüsüne oluyor hep. KY yok oluncada büyüklere sıra geliyor. KY yi yiyen büyükler hükümete ağlamaya başlıyorlar, Borsada kimse yok bişeyler yapın diye. yemek isteyen timsah gibiler.
Neticede önce abd sonra petkim sebebi ile biraz satıcılıydık ama ağırlıklı olarak yerli sepekülatörler satıyordu. Yabancılar satmıyordu, geriden geliyordu. Yerli satmasa yabancı hiç satmayacakmış gibi bir görüntü vardı.
Derken.
akepe li polisle cehape li zabıtanın İstanbul da birbirine girdiği haberi geldi. Bu haber yabancıyı korkuttu. Herkes korkmuştur çünki 2 ilkel grup birbirine girince sadece ilkellerin değil, çevredeki ilgili ilgisiz herkesin kellesi tehlikeye girer.
Yerli satışına, bu haberle beraber korkuya kapılan yabancının da satışı eklendi ve abd toparlamaya başladığında bile satış yedik. İşlem hacmide ortalamanın hafif üzerindeydi.
Bugün ve bir kaç gün abd de düşüşe tepki alışı gelir, sonra tekrar aşağı döner diye hesap yapmıştım. abd aşağıdan döndü şu an toparlıyor gibi. yaklaşık umduğum gibi gidiyor ancak BIST den yine bir çuval dayak yedik KY ler olarak.
abd şu an için yukarı dönük durumda, aşağı dönmezse yarın BIST normale dönebilir ve yeşil açabiliriz.
Neden hep yeşil diyorum.?
Bankalar komik fiyatlarda. özel büyük bankalardan en yüksek F/K sı olan garanti bankasının F/K sı 4 küsür lerde, İş bankasının 3 ün altında.
Bu ne demek.? İş bankasını satın aldınız. Bankanın 3 yıllık kârı, bankayı satın almak için ödediğiniz parayı karşılıyor. PD/DD si ise dahada komik. 0.33 de. Bu ne demek. İş bankasını borsa fiyatından satın aldın. Sonra bankanın kapısına kilit vurdun. Bankanın malını mülkünü arsasını binalarını sattın. Verdiğin paranın 3 katını geri alırsın. 0,33 o demek. bankayı 33 TL ye satın aldın, binasını 100 TL ye sattın demek. 3 katı. Yıllık kârını hiç hesaba katmadıkki ülkenin en çok kâr eden kuruluşları bunlar. Garanti bankası PD/DD side aynı. Borsa fiyatı, bankanın malı mülkünün yarı fiyatında. Bankayı 50 TL ye satın aldın, binasının fiyatı 100 TL. PD/DD nin en basit anlatımı bu.
Peki neden böyle.?
Baştaki siyasetçilerin yüzünden. Tüm herşey aynı, hükümeti at yerine beni koy, BIST üçe katlar yinede ucuz olur. Beni den kastım, temiz dürüst ahlâklı namuslu az da olsa kapasiteli yakışıklı, karizmatik, 100 metreyi 16 saniyealtında koşma ihtimali olan, yüksek atlayabilen biri.
Borsadaki bu fiyatlar akepe nin fiyatları.
Bol şans.
Bankaların malı mülkü, merkez ve eğitim binaları, bilgisayarları, ipotekle gelen gayrimenkulleri ancak bunların toplamının piyasa değerinden az olduğunu tahmin ediyorum, ne kadar az olduğunu bilmiyorum. Nasıl ki bitcoinin gerçek, elle tutulur bir değeri olmamasına rağmen fiyatlaması 1 trilyon doları geçtiyse, aynı şekilde bankaların piyasa değerleri de, malına mülküne göre hesaplanmıyordur. Eğer dediğim gibiyse 0.33 PD/DD bir hikayeden ibaret olur.
Öte yandan hükümeti atıp seni başa geçirseler ve de sen sömürü düzenini bozsan, bankalar iyice dibe vurur. Bankalar birşey üreterek kazanmıyor, faizden kazanıyor ve de faiz sömürü düzeninin en büyük silahıdır. Bankaları değerli kılmak için sömürüyü destekliyor olman gerekir, burada bir tezat var.
cumartesi abimizi okuyunca, bu topikte "Yerli araba yapamayız edemeyiz" diyen 2 teknik eleman vardı, onlar aklıma geldi. :) Dünyanın en ileri teknolojisi yapay zekalı, yapay görülü otonom uçaklar üretmişiz ki o uçakları üreten firmalar sadece 50-40 yıl kadar önce kurulmuş lar. Araba üretemeyiz diyorlardı ki 80 sene önce uçak üretmişiz. Araba üretemeyiz diyorlardı çünki yeni ortaya çıkıp dünyada tutunan araba firmalarının gelişim süreçlerini ve başarılarının sebeplerini bilmiyorlardı. Daha pek çok gelişme var, onları bilmiyorlardı. Yüksek eğitimlerine rağmen ,yazmaları var okumaları yoktu. Kendileri bilmiyor diye de kimse bilemez sanıyorlardı. O 2 "çocuğa" cevap vermeye gerek görmemiştim çünki saygılı şekilde "nasıl yapacaksın" diye sormayıp, nasıl yapamayacağımı anlatmaya başlamışlardı.
Her neyse yaw. cumartesi abimiz yine küsüp kaybolacak da kendisi kaşınıyor. Yine hiç bir şey yazmadım sayılır.
---
S&P epey aşağıdan yeşile döndü ve kapanışıda yükselerek yaptı. Sabah bizim açılışımızda eğer vadeli S&P kırmızıya dönmezse ki dönerse sürpriz olur, yeşil açacağız demektir. Sonrası sürpriz yumurta. petkim'i, zabıta polis kavgasını bilebilirmiydik.?
Vadeli S&P yükselmeye devam etmiş. Günlük grafikteki bir önceki tepeyi geçeceğini sanmam.
Bir önceki tepe 4472 de. Orta vade Fibo %50 ise yaklaşık 4.400 de.
Bu ikisinden birinden aşağı dönme ihtimali var. 4472 yi kalıcı olarak geçerse, uzun vade tepe 4550 ye kadar çıkabilir.
BIST de bize özel durumlar hariç şu aralar abd yi takip ediyoruz.
abd bugün ve-veya yarın, yukarıda saydığım dirençlere kadar hafif yeşil kapatabilir. Biz abd fazla yükselse bile o kadar yükselmeyiz çünki bu ayın 21 inde TCMB faiz kararı toplantısı var.
Her zaman yaptıkları gibi, TCMB ye baskı amaçlı dovizi yüksek, BIST i düşük tutacaklardır. Sömürge olarak gördükleri TR nin kulağını çekip, burnunu sürtüyorlar, kuyruğuna teneke bağlıyorlar. Tenekelerin sesini duyunca bizde süperiz Almanya bizi kıskanıyor, Aya üs kuracağız diyoruz. YERSEN tabiki. Hipnoza yatkın %80 içinden yiyen çok oluyor.
.
abd borsası dün ciddi yükselişle kapadı, son bir kaç saatde biraz düştü. abd nin bir veya 2 gün yükselmesini bekliyordum. Gelen haberle biraz hızlı oldu. Haber uyduruk bir haberdi ama bahane olmuş. abd hükümeti borçlanma hikayesini halletmişmiş. Resmen tiyatro.
Yukarıda S&P için teknik direnç ne yazmışım, 4400(haberle kolay geçti), 4472 son tepeydi, uzun vade tepe de 4550 de.
4472 yi geçmesini beklemiyorum çünki orta vade düşüşe geçti ise, 4472 son tepe önemli direnç demektir.
İlk etapta bir kaç hafta içinde 4140 beklediğimi yazmıştım. Ancak abd de hala para bolluğu olduğundan ihtimali yüksek vermiyorum. %51 diyelim.
Bende orta vade kesin bu olur demiyorum. Çünki abd aşağıda gidebilir yukarıda dönebilir. BIST ise abd ye bağlıda gidebilir, bize özel haber ve olaylarla ayrışabilirde. Çok belirsiz bir dönem. Bu sebeple gün içi dalgaya oynamaya başladım.
Çok az bir kemik long tutuyorum demiştim. abd aşağı dönerse onuda kaparım. Gün içi dalgaya long veya short oynamaya başladım, daha çok long oynuyorum. 4 günün 3 günü iyi gitti.
TCMB faiz kararı ile abd düşerken(düşmeye devam ederse) bizim ayrışıp yeşil, yeşil gitmemizi beklemiyorum. TR deki yerli ve yabancı Bankalar TCMB faiz kararını etkilemek amacı ile dovizi yüksek, BISTi düşük tutmaya çalışıyorlar.
Bugün 15:30 da abd tarım dışı istihdam verisi açıklanacak. Gün içi dalga yapma ihtimali yüksek.
500bin bekleniyor. Üzerinde gelirse iyi veri demektir. iyi veri abd borsasını(ons altınıda) ters etkiliyor. Verinin yüksekliği oranında satış gelecektir.
500bin altında gelirse abd borsasını(ons altınıda) iyi etkileyecek. Verinin küçüklüğü oranında kısa vade alış gelecektir.
Geçmiş tecrübe bu. Geçmişteki gibi işleyecekse bu şekilde olması gerekir.
abd tarım dışı istihdam verisi açıklanmış. 194 bin gelmiş.
500 bin beklenirken 194 bin gelmesi alıcıları heveslendirsede işsizlik oranı %5.2 den %4.8 e düşmüş.?
Bir önceki ayki veride yüksek yukarı düzeltme de yapmışlar.
Düşük istihdam verisi gelmesi alıcılara yarıyorken, İşsizlik oranının düşmesi satıcılara yarıyor. Yeni işe giren verisi çok düşük gelmişken, işsizlik oranı nasıl düştü oda soru işareti. Bir önceki ayki yukarı düzeltme bu kadar fark ettirirmi.? abd sistemi konusunda detay bilmediğimden bir şey diyemiyorum.
Hali ile abd grafiğine bakarsak bir kararsızlık oluşmuş. Ne yöne gideceği belli değil.
Hisse borsasına yarayacak veri gelirse biraz kısa vade alış gelir endeksler yükselir, sonra düşmeye devam eder diye hesaplıyordum.
Ancak veri beklenenin çok altında, kararsız kaldım. Bekleyip görme modundayım.
Bugün iş peşinde koşturdum, ekran başında değildim.
Bizim ilçede sahil kenarında kumsalda cafe yerleri var. Bir sürüsü boş. Belediyeden kiralıyorsunuz.
Onlardan birini kiralayabilirmiyim diye biraz iş araştırması yaptım. Yeni kiralamış olan bir kişi ile konuştum. Belediyeden tanıdığı aracılığı ile tutmuş.
O kadar boş yer varken tanıdığa neden ihtiyaç var diye merak ettim. Belediye ne kadar çok yer verirse, o kadar çok geliri olur. O kadar çok boş ve uygun yer varken, neden vermesinki.? Neden önemli yerde tanıdığa ihtiyaç olsun.
Sebebini belediye ile konuşunca anladım.
Belediye yetkilisi ile konuşunca, o kadar boş yer varken, "hiç boş yer yok dedi." Tek tek yerlerini söyledim.
"Oralar tutuldu dedi."
Tutuldu dediği yerler yıllardır bomboş. Şu anda hiç bir hareket yok.
Sonra belediye yi ve o adamı biraz sorgulayınca. Aslında yerler boş ancak size verecek belediye yetkililerini "görmeniz" gerekiyor dediler. Benim gibi iyi eğitimli, medeni modern bir adam belediye yetkililerini görmeden iş yapamıyor. O zaman anlıyorsunuz neden sahiller kürtçe arapça konuşan aşiretler tarafından kapılmış. Sınır aşiretlerinde rüşvet vermeden, adam dövmeden iş yapamazsınız. Kaçakçılıktan bol para kazanır. Gelir sahillerde rüşvetle halka ait her yeri kapatırsınız. Aynı kültürü getirmişler.
Hali ile işletenlerin kalitesi rüşvet vermeyi doğal gören kişilerin kalitesi kadar. Gelen turistin kaliteside ona göre oluyor. Neden bize bitli turizt geliyorda, zengin turist gelmiyor.? Belediyen, devletin böyle ise, başka ne bekleyebilirsin. Birde burası cehape belediyesi. Kalanı siz düşünün.
Aslında inat edip rüşvet verip kayıt edeceksin. Cehape ye gitsen, seni döverler. Kendi hırsızlarına diğer partiler gibi sahip çıkıyorlar. Sekiz yıl kadar önce cehape'li bir belediye başkanı, belediye meclis üyelerinin yolsuzluklarından şikayetçi oldu. "hepsi kan bekleyen vampir bunların" mealinde bir şeyler söyledi. cehape kaymak tabakası, ahlaksız hırsız belediye Meclisini görevden alacağına, namuslu dürüst belediye başkanını görevden aldı.
Kayıt edeceğin rüşvet kaseti ile dürüst bir gazeteye gideceksin. Varmı öyle gazete? Yok. O zaman cehape ye muhalif gazeteye gideceksin, hemen yayınlarlar. Delillerin gerçek ama kanunen geçersiz olsa bile önemli olmaz.
Belediyeden kiralayamayınca, çok daha pahalı olan sahil sitelerinden kiralayacaksın. Onada benim gücüm yetmez.
Kumsalda cafe işletme hevesim de yok oldu. :28:
BIST e gelirsek.
Bir müddettir S&P yi takip ettiğinden S&P yi tahmin etmeye odaklanmıştım. Şu ana kadarda üç aşağı beş yukarı tutturdum.
BIST ise bugün S&P yi takip etmeyeceği tuttu. Niye böyle oldu. BIST in manipulatörü, shortçu çok görmüş olmalı. Bizim BIST manipulatör ne isterse o şekilde hareket ediyor. O sebeple bir müddet o anki bir şarta bağlı hareket etsede, o yönde kalabalık birikirse hemen o kalabalığı soymaya girişiyor.
S&P bugün negatifken BIST ciddi yükseldi. Önceki günlerde S&P hafif kırmızı iken bizimki ciddi negatifteydi.
Her neyse.
abd borsaları tahminim doğrultusunda ilerliyor. BIST bugün uymadı.
Bugün belediye ile boğuşltuğumdan ekonomiye odaklı değilim. Daha fazla bişey yazmayayım. Bir kaç güne toparlarım.
Şu belliki shortçu çoksa, soymaya devam edecekler demektir.
Buradaki esnaf kişilerle görüşmenizi öneririm. Günümuzde:
1. İşletme girdileri çok yüksek (işçi maliyeti, elektrik, temizlik, ilk maliyet, demirbaş fiyatları vs..)
2. Rantabl, dürüst çalışanlar bulmak ve tutmak zor
3. Pandemi var
4. Halkın eğlenme ve keyfi harcama gücü ve morali zayıf
5. Sahillerde kafe eğlence sektörü gibidir. Buralara biraz aşiret mantığıyla girebilirsin. O dediklerin tesadüf değil :) Eğitimli insan zorlanır. İşvereni, işi rayına koyunca rakipler, iş iyiyse mafyası, sektörün türlü çetesi musallat olabiliyor.
Ben olsam buvaralar iş kurmazdım. Sermaye eritir. Huzur bırakmaz. Ytd.