Spk dan cevap ortalama kaç günde gelir? Tahmini olan var mı?
Printable View
Spk dan cevap ortalama kaç günde gelir? Tahmini olan var mı?
Borsa İstanbul'da #mndrs kodu ile işlem görmekte olan Menderes Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ'nin hakim ortağı Akça holding tarafından 15-18 kasım 2022 tarihleri arasında 23.792.511 TL toplam nominal tutarlı pay satışı gerçekleşmiştir.
Satış işleminin gerçekleşmesinin 6 ay akabinde , 17.05.2023 tarihinde mevcut ortakların rüçhan hakları tamamen kısıtlanarak tahsisli sermaye artırımı için kurulunuza başvuruda bulunulmuştur.
Menderes Tekstilin mevcut durumunda bulunduğu fiyat Akça holdingin pay satışı yaptığı fiyatın çok altında kalmaktadır ve bu 6 ay boyunca piyasa faizleri de yüksek kalmıştır.
Tahsisli pay satış fiyatı belirlenirken mevcut ortakların hak kaybı oluşmaması için Borsa İstanbul'un belirleyeceği Toptan alım satım prosedürüyle (TSP) belirlenen baz fiyat ile hakim ortağın pay satış fiyat ortalaması + faizden yüksek olanı olacak şekilde belirlenmesini arz ederim
Bir sorum olacak; diyelim ki itirazlarımız dikkate alındı ve SPK şu fiyatın altında tahsisli yapamazsın dedi. Bunun üzerine şirket o zaman ben sermaye artırımı yapmaktan vazgeçtim diyebilir mi?
O zaman şirket yatırım için 250 milyon TL bulmak zorunda demektir.
Şirket bu fiyattan kullanmam derse,, PD/DD 15:6 Tl olan kendi hissesini almama yönünde tercih kullanmayarak zaten yerlerde olan itibarını iyice çukura gömmüş olur.
SPK ne fiyat belirlerse belirlesin o 250 milyonu kasaya koymak zorunda.
Ben de derim ki senin 250 milyon TL var ise, bağlı ortaklığın Osman Akça Tar. Ürün. İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş. nin Menderes Tekstile 404 milyon TL borcu var. O sermayeyi Osman Akça Tarımın sermayesine ekle. Osman Akça da Tarım da o para ile Menderese olan ticari borcunun 250 milyonluk kısmını ödesin.
Böylece MNDRS e 250 milyon koymuş olursun.
Tabi bu iyi niyetli patronun yapabileceği bir şey.
Şirketin yapmak istediği sattığı ve yatırımcılardan geri alamayacağını anladığı hisseleri maliyetsiz geri alma operasyonudur.
Ben böyle olduğunu düşünüyorum.
SPK 10+ lira da belirlese tahsisli yapılacaktır. Yeter ki SPK adil bir fiyat belirlesin ve en az 3 yıl borsada satma kısıtı getirsin
Gıdalar yükseliyor mendo düşüyor
Enerjiler yükseliyor mendo düşüyor
Yarın öbür gün tekstiller yükselir bu düşer
Ne cenabet adamlarmış bunlar
Artık şirketin iyi niyetinden şüphe ettiğim için bende spk ya dilekçe mi yazdım.
Bu perşembe ( 25.05.2023 ) akşamı bültende karar açıklanırsa şaşırmayacağım.
Bende sayın uç kırkbeş, ve sayin playmaker in yazdiklarindan alinti yaparak dilekcemi yazdim. Hayırlısı olsun.
Sayın yetkili,
Borsa İstanbul'da mndrs kodu ile işlem görmekte olan Menderes Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ortağıyım. Menderes tekstilin hakim ortağı Akça holding tarafından 15-18 kasım 2022 tarihleri arasında 23.792.511 TL toplam nominal tutarlı pay satışı gerçekleşmiştir.
Satış işleminin gerçekleşmesinin 6 ay akabinde , 17.05.2023 tarihinde mevcut ortakların rüçhan hakları tamamen kısıtlanarak tahsisli sermaye artırımı için kurulunuza başvuruda bulunulmuştur.
Menderes Tekstilin mevcut durumunda bulunduğu fiyat Akça holdingin pay satışı yaptığı fiyatın çok altında kalmaktadır ve bu 6 ay boyunca piyasa faizleri de yüksek kalmıştır.
Tahsisli pay satış fiyatı belirlenirken mevcut ortakların hak kaybı oluşmaması için Borsa İstanbul'un belirleyeceği Toptan alım satım prosedürüyle (TSP) belirlenen baz fiyat ile hakim ortağın pay satış fiyat ortalaması + faizden yüksek olanı olacak şekilde belirlenmesini,
Ayrıca, Akça holdingin diğer bir iştiraki olan Osman Akça Tar. Ürün. İth. İhr. San. ve Tic. A.Ş. nin Menderes Tekstile 404 milyon TL borcu oldugu son bilancoda görünmektedir. Akca holding Menderes tekstilde hisse karsiligi 250 mln tl koyacagina, bu tutarı Akca Tarım a koysa ve Akca Tarimda bu meblağ ile Menderes tekstile olan 404 mln tl borcunun 250 mln tl sini ödese daha etik olmaz mı? Akça holdingin yapmak istedigi bir nev-i borclu oldugu sirkete borcunu ödemek varken bu borcu odemeyip nakit karsiligi Menderes tekstilde ki pay oranini artirmaktir. Bu her ne kadar hukuku olsada %60 a yakini halka acik olan bir sirkette küçük yatirimcinin hakkının yenmesidir ve hiç etik bir davraniş değildir.
Tahsisli sermaye artışı degerlendirilirken yukaridaki iki hususun tarafinizdan dikkate alinmasini (gerekirse hakim ortak Akca holdingin uyarilmasini) talep eder, geregini arz ederim
SM-M515F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kesinlikle haklı talepler.
Nasılsa başkaları yazdı ben yazmama gerek yok demeyin.
Ben iki defa yazdım.
Yazmaya üşeniyorsanız bu metinlerden kopyala yapıştır yapın Cimer üzerinden gönderin. 3-5 Dakikakanızı ancak alır
Kurullar yerleşmiş içtihatlara göre karar verirler mevzuat belli içtihat belli %99,99 çıkacak kararda belli boşu boşuna meşgul etmeyin derim
sermaye arttırımı ayrı grup borç alacak ayrı şeyler
başka bir ülkede yaşamıyorsanız bilmeniz gerekli bankalar 15 gündür durdu kredi vs çok azalttılar hatta bireyselin kmh, kredi kartını bile düşürdüler
şu ortamda kısa vadeli borçta yüksekken bu para menderese ilaç gibi gelir
mevcut yönetim ve politika devam edeceğe benziyor
hem finansan maliyeti hemde kredi bulma imkanları bayağı bir daralacak
şirkete para girmesin diye ne gerekiyorsa yapıyorsunuz :)
sanki firma naki zengini ege endüstri
12 ayda ödeyeceği kredi 1.3 milyar civarında umarım sabit faizlidir
şuan mevduat faizleri %40 dayandı kredide peşinden %50 gelecektir
bukadar yüksek faizle refinanse edilmez kredileri itfa etmeleri gerekir
bide enerji yatırımı vs kötü zamana denk geldi
umarım kur kısa zamanda yükselir stokları 3 kuruşa satmayız
şu otel işinide inş 2. Kez düşünürler
türkiyede finansmana erişim zorlaşıyor varlık satıp borcu azaltmalı
kim para girmesin diye ne gerekiyorsa yapıyor ?
Buradaki insanlar sadece adil fiyatla tahsisli istiyor.
210 milyona yakın para girişi oldu pay satışından. O parayı finansman bonosuna yatırsa bile 6 ayda en az 20 milyon gelir ede etmiştir akça holding
Adil fiyat olmazsa kötü niyetli patronlara örnek olur bu durum ve bir furya başlar
içtihat belli de ben fiyat konusuna çok takılmıyorum 8-9-10-11 olmuş fark etmez
8 den yapsa 31.25 milyon hisse yapar sermaye olur 281,25 akçanın aldığı payda %41,35 den %47,86 çıkar artış sadece %6,51 olur
10 tl yaptı 25 milyon artar sermaye olur 275 milyon ak.a payı %41,35 den %46,68 gelir artış sadece %5,33 olur
8 ile 10 arasında hisse dağılımında yüzde 1 virgül 17 puan oynadı :) ne kasıyorsunuz bukadar ?
hadi bunuda geçtim yahu akçadan tarım alacağı parayı tahsil etsen şirkete ek ne gelir gelecek
diyelimki tarım alacağını tahsil etti 250 milyon kısmı e ne oldu şirkete fayda ne 0000
tahsisili yapsa 250 geliyor üstüne belli süre içinde alacağıda tahsil edecek yani firma 250 nakit girişi yaratmış oldu
bazen kendimden şüphe ettiriyorsunuz :)
Hinlik olmazsa 6 ay önce sattığı hisseyi bugün geri almasının hemde tahsisli olarak ne mantığı var
Hani bir borsa fıkrası varya e o zaman biz bu moku niye yedik diye işte tam olarak o olur
Patron bunu yermi yemez illaki ucuza almak için hisselerimizi kırk takla atacaktır
tarık bey yapmayın
Pay satış bilgi formuna yakalanmamak için yaklaşık 24 milyon lot sattı
210 milyon + 6,7 aylık yüksek piyasa faizi ile nereden baksanız 240-250 milyon arası para eder
250 milyonu 6 dan tahsisli yapsa 41,6 milyon lot yapar
41,6-24 = düzhesap 17 milyon lot bedavaya gelir
Hisse satmadan önce %52 yakın hissesi vardı tahsisini sonrası en fazla %46 hissesi olacak finansman tabi karı var ama ortaklık payı da %6 azalmadı mı ? 6 dan tahsisli olmayacağını hepimiz zaten biliyoruz hadi 6 dan oldu pay oranı max 49 olur adamlar satandan önce 52 civarındaydı %3 pay yaklaşık 8 milyon hisse oda 6 tl olsa 48 milyon yapar kısaca adamlar iyi bir şey yapıyor Yatırımcı ile Barış güven için bence iyi bir adım sizde haklısınız tabi geçmişte yaşananlar malum insanların bit yeniğ araması oldukça normal ama inanın şirket için çook iyi olucak bide şu otel mevzundan vazgeçseler kur artışı ile birlikte güzel bi ralli yaparız
Gereksiz yorumlara cevap vermeyeceğim.
Sanırım patronun yetkili temsilcisi olsa bu kadar savunanazdı kendisini.
Ya adam hisseleri 11.50 den yatırımcının kafasına vura vura düşürdü.
Mesela gün sonu tabanda 4 milyon alıcı vardı vermedi. Hatta hatırlarsanız o gün 8.10 dan 9.60 a bir hareket olduğu günden bahsediyorum. Tekrar düşüp 8.38 falan katmıştı
O gün akşam tahtada 8 li fiyatta 4 milyon alıcı vardı vermedi. Ertesi sabah 7 lerde tabana verdi.
Yani patron seviciliğine gerek yok.
9 fiyatı bile kabul etmemek ve itiraz etmek yasal hakkımız.
SPK böyle bir karar verirse itiraz ederiz.
İtirazımızı reddederse idari mahkeme yolu açılır .
Mahkemede bağımsız değerleme şirketine değerleme yaptırır. Aynı sektör şirketlerinin çarpanlarına bakılır. Pddd Ciro kâr borç analizi yapılır bir değer bulunur.
SPK nın içtihadını da biz yazdık zaten. Fiyat belirleme ile ilgili SPK ya kısıt yok. O maddeyi okursanız gayet ucu açık yetkisi var SPK nın.
Mesela dd altında belirlenmiş fiyat görmedim ben .
Bankalar da oldu deniliyor ama bankaların çoğu finansal varlık zaten. Bu nedenle finansal şirketlerde DD den iskontolu fiyat belirlenmiş olması çok tuhaf değil.
Çoğu GYO lar bile DD den iskontolu işlem görüyor .
Neyse herkes kendi işine baksın.
Herkes kendisine otorite olsun
ne seviyorum patronu :) genel kurula bile katılmazsınız soru soramazsınız burda anca laf yetiştirirsiniz :)
durum ne ise o kardeşim yazdıklarımı okuyan orta zeka insan bile çok rahatlıkla anlar
kimseyi savunmuyorum geçmiş yaşananlar zaten malum hepde değindim hatta sordum genel kurulda yüzlerine
ama iyi doğru bişey yapıyorsada onuda yazmak lazım öküzün altına girmişsiniz buzağı nerede diye
size müstehak olan 2 milyar bedelli
Bende cimerden şikayet ettim. Ben burdayım iyi niyet göremiyorum. 9dan sat sonra aşağıdan yerine koy. Amaç salt likidite ise dediği gibi arkadaşın Tarım iştiraki üzerinden borcunu ödesin şirkete aynı likidite olur.
SM-A346E cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
2- Sınırlı Olumlu Görüşün Dayanağı
31 Aralık 2022 tarihi itibariyle, Grup'un ilişkili tarafı olan Osman Akça Tarım Ürünleri İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Osman Akça")'den ticari ve diğer alacaklar altında sınıflandırılan toplam 365.129.770 TL tutarında alacağı bulunmaktadır. Ticari alacaklar altında sınıflandırılan 364.802.642 TL tutarındaki ticari alacağının, 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle, 112.994.549 TL'lik kısmının vadesi geçmiştir. Grup yönetimi tahsil kabiliyetini yitirmediği tahminiyle herhangi bir karşılık ve ilave vade farkını ilişikteki finansal tablolara yansıtmamıştır. Bu hususun ekli konsolide finansal tablolar üzerindeki etkisi tarafımızca tespit edilememiştir.
------------------------------
şu vadesi geçmiş alacağı varken tahsisliye onay gelmez.. bunu ödeyip tahsisli yapması lazım vede satış ortalamasının altında da onay gelemez.
normal yasalar bunu gerektirir aması normal ülkede değiliz..
Ben de bunu demek istiyorum Murat;
Hissemize talep olmama sebeplerinin birincisi belki de bu sınırlı olumlu görüş nedeniyle.
Fonlar, sağlam yatırımcılar buna çok dikkat eder. Yatırımcılar, örneğin 100 milyon yatıracağı şirkette en ufak pürüz ister mi?
Ben şirketi savunanlara diyorum ki; Şirketin tek gerekçesi yatırım nedeniyle şirkete para koymak istemesi. Öyle diyor.
Koysun kardeş tutan mı var diyoruz.
Ama bunun tek yolu tahsisli değil. Bağlı ortaklığına sermaye koy borcunu ödesin.
Böylece şirkete para koymuş olursun zaten.
Fırsatçılık yapmasın
Bu olayda patronun savunulacak tarafı yok.
Kafamıza kafamıza vurdu 20 milyondan fazla hisseyi.
Benim maliyetim buralarda zaten. Ancak 9.00-11.50 arası alan yatırımcılara yazık değil mi?
Senin görüşlerinle ilgili sorunum yok.
Herkes aynı şeyi düşünmek zorunda değil zaten.
İnsanlara tepeden çok bilmiş edalarla bakarak kibir içeren ifarelerin olmasa, bu tepki ile karşılaşmazdın zaten.
Aynen devam ediyorsun.
Ben kendim gidecektim genel kurula ama özel nedenlerle gidemedim, bilen biliyor zaten.
Hatta giden arkadaşa elimdeki hisselerin vekaletini de verecektim gerek yok dedi..
Öyle az buz hisse de değil yani
seni nerden hatırlıyom diyom bende...sen egeplas hissesinde yine sacmasapan yorumlar yapip kovulmustun.
bagımsız degerleme sirketimi hashdahs oyle bir hakmı varmıs... oyle onune gelen gitsin mahkeme acsın.
azınlık pay sahibi hakkı diye bisi var. topladınmı yuzde 5 ondan sonra gıdersın mahkemeye. yoksa benim 3 lotum var hade özel denetci tutrayım olmuyor canım oyleo isler. 2. olarak özel denetci atayabilrsin
ilisiki taraftan ticari alacagı almadan tahsisli yapazsını kim cıkardı ashdahsda. borsa kimlere kadlı
daha bu boşyoruma sinrim gecmedi..spknın hangi ictihadını yazdın.sendne once yaznlara bakıyorsun onların dediklerini baska birornek ile ınsanların onune koyuyorsun.son ben bıldım ben bıldım dıyon
fkve pddd ogrenen piyasa adamı olmus.mahkeme aynı sektorun pddd ciro kar analizine bakıp deger bulacaksa borsa niye var ? bırakalım mahkeme bulsun herseyi....ne gunlere kaldık
kusurabakma kardesım ama su formda cok daise yara yorum yapmıyorsun
Seni ilgilendiren kısmı neydi, iki kişi konuşurken anlamadım.
Ne çok patron sevici var.
Ben daha önce Tarık1234 ün bir çok yorumunu da beğenmişimdir. Ancak daha önce 15 lira fiyat belirlenmeli yazdıktan sonra tam tersi anlama gelecek şekilde yorum yapması bana tuhaf geldi.
Benim yazdıklarımdan olsa olsa patron ve avanesi rahatsız olur.
Siz niye rahatsız oldunuz anlamadım.
Benim maliyetin 6-7 arasında ve asıl 10.00-11.50 arasında maliyetlenen yatırımcılar adına zorluyorum.
Patron 11.50 den sonra 20 milyondan fazla hisseyi yatırımcıların kafasına çakmadı mı?
İyi niyet var mı?
Patrona değil de burada bana saran, seviyesiz üslup kullanan zavallılara daha da cevap vermeyeceğim.
https://i.hizliresim.com/1gi8f3z.jpg
Koş patrona haber ver harçlık verir belki
Ben 15 lira fiyat belirlenmeli diye bişey yazmadım tahsisli ile birlikte yada tahsisli zamanında 15 oluruz dedim ikisi çok farklı şeyler , inş olacağız
1 Adet Hisse senedi sahibi dahi şirketin ortağıdır.
İmtiyazlı hisseler dışında diğer ortaklarla arasında hukuki haklar yönünden hiç bir fark yoktur.
Ben bunu spk fiyatına itiraz ve mahkeme yolu açıktır diye paylaştım. Diyordun ya kurullar var ne mahkemesi, vs si diye
Yönetim kurulu dediğin hissedarlar adına şirketi yönetir. Yönetim kurulu dava edebilir hissedarlar dava edemez mi diyorsun.
Bir de sana bir soru.
Şu forumda baktım da 20 yorum yapmamışsın. Çoğu MNDRS de.
Yazdıklarına yorum diyorum da çoğu sataşma ve hakaret.
Madem mndrs hakkında bu kadar olumsuzsun neden sadece mndrs sayfasında yorum yapıyorsun.
Hissedar olmadığın anlaşılıyor.
civarlarından olur yani hisse fiyatı buralara gelir burda öz sermaye hisse satışı vs bişeyden bahsetmişmiyim
anlatmak istediğim 15 gelmesi tahsisli fiyatı ile ilgili değil
250 nakit girişi sayesinde hisse buralara gelir demek istedim
oralara gelirsede tahsisli fiyatı 15 civarı olur dedim yani bir temenni
inş da olucak
ama 8-9-10 fiyat olsada zararımız yok bunu anlatmaya çalışıyorumda kime
akçanın kazancı yok bu işten
%52 yakın hissesi varmış 220 milyonluk satmış %41 kalmış
şimdi 250 koyuyor ve max %46 hissesi olucak
%6 hisse oranı bu işten azalmış oldu
**satışı şirkete para koymak için yaptık dediler adam parayı koyuyor
üstüne tarım alacağımızda baki
e daha ne olsun
şu yaptığı tahsisli sermaye işi 20 milyon geri alımdan bence çok daha etkili ve şirkete çokda getirisi olucak daha öncede tekrarladım yatırımcıya güven barışma için şahane bir adım
bide artık yatırımcı sunumu hazırlamaları gerekir
sen şakamsn...sen sadece yöetm kurluna sorumlulk davası acabilrsin
yok 1 oy 1oymus...yonetm kurulnun hissedar olmasna bile gerek yok srket adna dava acar..madem dava acabilion git ac bakalm millet sana bi glsün
kvırma marka holdingin kapını kesip atmısın... sanki yatırımcılar dava etmiş gibi... garbim digrleride seni bis biliyr zannediyr
ortalama 9 ile satış yaptı dersek
takas bank pp faiz oranının %35 alalım
kasım-temmuz arası 9 ay yapar
11 fiyat satışa göre hakkaniyetli duruyor
***ama 8-9-10 olsada ki ben yüksek olucağını düşünüyorum zararımız yok
8 ile 11 arasında sadece hisse oranı %1,60 oynuyor
umarım kısa zamanda parayı önden yatırdıklarına dair kap atarlar
*** asıldıkıntı şirketin finansal durumu ve ülke deki finansal durum ve bankacılığa inat trenadmarkt projesinin otele çevrilme işidir
umarım bu yanlıldan kısa zamanda vazgeçerler
****yapacakları bölünme ile bir gyo kurup satışta vergi avantajı sağlamaları
1-2 yılda yapılacak satışlar menderesin borcunu azaltır buda hisse değerine çok olumlu yansır
kısa zamanda faziler vs düşmesi imkansız zaten %50 çıkmış
kkm 3 aylık peşin %10 fazi ödüyor devlet yıllık dolar bazlı bileşik %56 yapar tefeci bile bu faizle borç vermez daha insaflıdır
tek sıkıntım trendmark projesinden vazgeçmeleri satışa kanalize olmaları
her ay 5 satsalar bile yeter en kötü 20 milyon gelir şirkete düzenli nakit kazandırır borçların artışını önler ve azalmaya başlar
dediğim gibi kısa vadeli borç oldukça yüksek
bu faiz oranları ile krediler re finanse edilmez itfa edilmeli buda dış kaynakla yada varlık satışı ile olur en büyük belirsizlik bence trendmarkt
en kötü sat kirala yapmaları gerekir bi nefes aldırabilir
ben olsam merkez of,s dahil her şeyi satarım şuan nakit maldan çok daha değerli özellikle borç yüksek ve kısa vadeliyse
Yüksek faizden kurtulmayı başaran bir kaç sektör ve şirket var aslında
1) cwene,gesan,astor,alfas gibi şirketler ön ödemeli iş prensbi ile çalıştıklarından ertelenmiş geliri şişmiş oluyor. Bu sayede hem müşterileri hem kendilerini hedge ediyorlar ve ellerinde nakit olduğundan finansmana çok ihtiyaç duymuyorlar
2) yataş,barma gibi şirketler yatırım teşvik belgesi ve ihracat yada ithal ikamesi yapıldığından ytak (yatırım teşvikli avans kredisi) alabiliyorlar.
Faizi görseniz sudan ucuz.
Menderes ödemelerinde 2. çeyrekte çok birşey görülmüyor nakit de idare eder şimdilik.
Stoklar da yerinde
Gelin ata binmiş ya nasip demiş. Bizimki de o hesap 3 ve 4 için ya nasip diyoruz