Originally Posted by
hellistheothers
Tamamen kişisel doğrularım olup genel doğrular olmayabilir.
7 yıllık fon tecrübemden vs. sonra.
Benim kişisel tavsiyelerim değil ama yaptıklarım şunlar ;
1. Kırmızılı ve yoncalı büyük özel bankaların fonlarını asla almam. ( hangisi diye sormayın rica ediyorum )
Her açıdan en kötü yönetilip, en yüksek yönetim ücreti olanlar bunlardır.
2. Hisse yogun fon alacaksam , getiriye değil bist100'e göre getirisine bakıyorum.
3. Trade etmeye, kar satışı yapmaya alttan yerine koymaya vs. ugrasmıyorum. Uzun vadeli olarak biriktiriyorum. Bunlar hisse değil fon, ucuzu pahalısı yok, iyisi kötüsü var.
4. Hangi piyasa düşükse o sırada o fonlardan biriktiriyorum, döviz zayıfsa yabancı hisse senedi fonu ve döviz bazlı fonlar, endeks zayıfsa hsyf, ikisi de güçlüyse faiz bazlılar gibi.
5. Döviz bazlı fonlara bakarken usdtry kurundan arındırarak bakıyorum, bunu yapmadan bakmak, buğulu bir camla bakmak gibidir, hiç bir şey net anlaşılmaz.
6. Alacağım fonun kıyas kriteri /benchmarkına göre başarısına mutlaka ama mutlaka bakıyorum. Zira uzun vadede getiri garantisi ancak bu şekilde mümkün olacaktır.
7. ''iyi '' oldugunu düşündüğüm ve yatırım yaptığım fonun, ayda bir yönetimini kontrol ediyorum, fon yönetimi kurumsal değil aslında epey kişisel bir iş.
8. Tek kalemde almak bir sürü dezavantajlara sahip, günlük-haftalık vs gibi periyotlarda düzenli alım yapmak en doğrusu diye düşünüyorum, öyle yapıyorum.
Bunların bazısı, yanlış bulunabilir, öyle de olabilir. Ben doğrusu bu demiyorum, benim mantalitem 7 yıldır bu.
Bir sürü başka doğru yol da vardır. Benim yolum bu.
Bol kazançlar.