TL ve BİST hayal mahsülüdür,kendinizi fazla kaptırmayın bunlara üzülürsünüz.
Bankacımın söylediğine göre parayı 1 yıl - 1.5 yıl vade ile bağlayanlar bağladıkları bankadan 0.75 ile kredi çekip konut alıyor şuan, hem konutun muhtemel değer artışından kar yapıyor hemde 1 yıl sonraki kazancını bugünden başka bir enstürmanda değerlendirme şansı buluyor.
Bankaların kredi faiz reklamları hep yalan. Teb 0,98 diyor hoşgeldin kredi faizi için. Hanım , 11000 tl ispatlanır geliri aylık , findex notu 1895. Duyduguma göre Türkiye de en yüksek findex notu 1900 un biraz üstü. 2000 findex notu ülkemizde yokmuş. 120 bin tl kredi çekmek istedi 60 ay. Aylık ödemesi 2800 tl civarı. Müşteri temsilcisi bu findex notuna reklamlarındaki 0,98 değil de anca 1,08 den kullandırabiliyoruz dedi. Şaka gibi. Türkiye nin neredeyse en yüksek notlarından birine sahip ve 120 bin tl de veremediler üstelik. Extra olarak ev ipotek teminatı istediler ve 100 bin tl için bir daha başvuracakmış müşteri temsilcisi.
Her şey yalan dolan. Aylık ispatlı gelirinin 1/4 ü ne bile kıçı kırık 120 bin kredi vermiyor ve milyonluk ev e de ipotek koydurup 100 bin tl yi de belki verebileceklerini söylüyorlar. Her şey yalan dolan olmuş bu memleket de. Bankaya milyonlar yatır , eeee sen ne teminat veriyorsun bankacı kardeş paramızın batmayacağına dair. Hiç bir şey. Sadece devletin verdiği 150 bin tl lik mevduat garantisi.
Sistem dışı dolarda olmaya devam.
Vergiler , 5 yıllık hayat sigortası , konut exper , konut eşya sigortası , ipotek koyma vergisi , zart - zurt vergileri 120 bin tl ye karşılık 5 bin tl civarı kesip 115 bin tl veriyorlar , 120 bin tl nin faizini alıyorlar.
Bu bistte gerceklesen swap piyasasinda bizde islem yapamiyormuyuz?faizler tl ve dolarda nedir bilen var mi?
Bunlar zorunlu değil. İlk etapta yaptırıp sonra TBB hakem heyeti ile iptal ettirebilirsiniz.
Kaynak
İlanlardaki yalan dolan işi çok sıkıntılı olsa gerek.
Findeks notu en yüksek 1900 ve sizin örnek 1895te olunca daha ne olsun diyorum.
Buna rağmen teb kredi için tarife dışı engel üretmiş.
Bu ilana uymamaları ilginç olmuş...
Acaba TEB ile ilk defa çalışıyor olma koşuluna mı uyulamadı?
https://youtu.be/do_cYiCjezU
Ulkenin egitim seviyesi bu ise şu anda ulkenin bulundugu durum cok normal degilmi?
Bunlar faiz tek haneye düşecek diyorlar ki yaparlar gibi , paranın adresi borsa ve altın bence bu yıl.
Arkadaşlar 400k için burgan da hosgeldin günlük mü, 3 aylık mı bağlamak mantıklı?
Müşteri temsilcisi günlük de oranlar değişebilir dedi?
Forumdaşlar , 60kUSD bozup TL mevduata dönmeyi düşünüyorum. Ancak zamanlama olarak sizce:
Şimdi mi? (12 Aralık toplantısı öncesi) Koşul: TL mevduat nispi yüksek (düşüğün yükseği)
Yoksa 12 Aralık toplantısı sonrası mı? Koşul : TL mevduat eğer bir faiz indirimi gelirse nispi düşük ama döviz kuru nispi yüksek
12 Aralık'ta faiz indirmeme olasılığı da var, bu durumda TL mevduat faizi sabit kalıp döviz aşağı bakılanabilir.
Sizce döviz satışı için 12 Aralık beklenmeli mi?
@rxpu TL getiriler yeterli değil $ da düşüş mü bekliyorsun?
Almak için nasıl bir yol var ?
(Ben Teb ile çalıştım. Hanım ilk defa oradan hesap açtı. Zaten reklamlarında da ilk defa tanışma faizi olarak 0,98 diye geçiyor ancak o orandan vermiyorlar 1895 findex notuna. 1,08 den veriyorlar. Aylık kredi taksidinin 4 katı kazancına rağmen ipotek teminatı da istiyorlar ve istenilen krediyi de belki verebiliyorlarmış. Sizin de belirttiğiniz gibi konut dask , konut eşya , expertiz , ipotek koyma , hayat sigortası 5 yıllık vb şeyleri satmak için müşteri temsilcilerine aşırı bir baskı var)
kredi çıkıp parayı kullandıktan sonra bu hayat sigortasını , dosya masrafını geri almanın bir yolu var mıdır? kredi tutarının mislilerce değerli konuta ipotek koyuyor zaten banka
Önce bankaya dilekçe ile başvuracaksın. Hayır diyecek ardından TBB hakem heyetine gidilecek. Krediye ek böyle bir ürünü zorla sattılar. Almazsam ekranları kredi başvurusunda ilerlemiyormuş (Ziraat bana öyle demişti). İlerlesin diye kabul ettim. Şimdi ilerledi. Paramı geri istiyorum.
Kaynak önemli
sağolun sn.diproyal
@shangil : dövizi TL ödeyerek almamıştım zaten. İhrac edilen ürün satışından yurt dışından geldi.
@fan : Dövizde düşüş beklemiyorum ancak tcmb'nin uyguladığı sermaye kontrolü nedeniyle belirli bir süre yatay bant olabilir. Ama ben de herkes gibi emin değilim. İşin doğal dengesiyle gelişmediğinin farkındayım ancak tcmb çok güçlü bir sermaye kontrolü uyguluyor. Kısa vadede bundan vazgeçmeyebilir. (Gücü yettiği yere kadar)
@dell14 : Ocak ayında banka bilanço dönemi geçeceği için mi yükseliş bekliyorsunuz?. Bugün 5.7475'ten sattım yarısından biraz fazlasını. %12.20 'den 45 gün bağladım. Ben de kararsızım. Vadeli döviz alacağım var onu hedge etmek için TL mevduat ürününü kullanmayı düşündüm.
dolarda yeni oran alan var mı?
iyi aksamlar bir sorum olacak mesela 2 milyon luk hesabinizi kapattiniz baska bir bankaya bu parayi nasil bir defada transfer ediyorsunuz tesekkurler.
Ekspertiz ücreti zaten bağımsız değerleme firmasına gidiyor geri alamazsınız. Bireysel kredi sözleşmesini imzalıyorsunuz. Sözleşme hükümleri doğrultusunda hayat sigortasını geri alamazsınız.
Konut, taşıt ve tüketici kredi komisyonlarına BDDK bir standart belirledi yani binde 5 komisyon kesiyor tüm bankalar. Bunu da geri alamazsınız.
Selamlar,
Para piyasası fonları şuanda mevduat karşılığı olarak yaklaşık %14,5 getiriyor.
Bence faizler bir kademe daha inecek.
Borçlanma araçları fonu da bu kapsamda prim yapabilir.
Ben şahsen döviz tutmuyorum, bir süre de dövizde fazla hareket olacağını tahmin etmiyorum.
O yüzden bana göre, bir an önce dövizden çıkmak mantıklı gibi geliyor bana.
YTD.
Kasım ayı Enflasyonu 0,36 çıkmış 11 aylık %11,01 Aralık sonu 11,5 a bağladılar işi eğer yerseniz hayırlı olsun vatana millete