Cevabınız için teşekkürler .Bu şirket yatırımcısına her türlü pisliği yapıyor hakkımızda hayırlısı.
Printable View
Cevabınız için teşekkürler .Bu şirket yatırımcısına her türlü pisliği yapıyor hakkımızda hayırlısı.
Bu uygulama GYO lar için ....
Herhangibir şirketin portföyündeki gm ler için bu uygulama yok.
Alış maliyetinden göstermeleri kanuni!
Diğer şirketler için değerleme yapılmasına lüzum kalmamıştır. Maliyet bedelleri enflasyon düzeltmesine tabi tutuluyor. Enflasyon olmayan dönemlerde ise geçici maddeler ile %2 %5 değerleme vergisi ödenerek değerleme yaptırılabiliniyordu. Taşınmaz satılması durumunda kazançta yine vergi alınıyordu.
Vergiyi enflasyondan arındırılmış reel kazanç üzerinden alacaksın. Bunun olması için enflasyonun doğru hesaplanması gerekiyor. Enflasyonu nominal kazanç görüp, asıl varlığının üzerinden vergilendirmeye gidilmesinin ismi varlık vergisi salmaktır. Sanal bir varlık vergisi salıyorlar.
Örnek: (D) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., 2025 yılında menkul kıymet gelirlerinden 10.000.000 TL, aktifine kayıtlı taşınmazlardan elde ettiği; taşınmaz satış kazancı 30.000.000 TL, taşınmaz kira geliri 10.000.000 TL, olmak üzere toplamda 50.000.000 TL kazanç elde etmiştir. Bu durumda (D) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin, aktifine kayıtlı taşınmazlardan elde etmiş olduğu 40.000.000 TL kazancın %50’si olan 20.000.000 TL’yi, 2025 yılına ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar kar payı olarak ortaklarına dağıtması şart olup, söz konusu tutarı dağıtması halinde 50.000.000 TL ortaklık kazancının tamamı 5 inci maddenin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca kurumlar vergisinden istisna edilecektir. (Kar dağıtımına konu edilecek tutarın tespitinde kanuni yedek akçeler ihmal edilmiştir.)
(Ek paragraf:RG-28/9/2024-32676) Belirtilen sürede kar dağıtımı şartının sağlanmaması durumunda ise (D) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., 2025 hesap döneminde elde etmiş olduğu toplam 50.000.000 TL kazancının tamamı için istisnadan yararlanamayacaktır.
(Ek paragraf:RG-28/9/2024-32676) Bu durumda, 2025 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde istisnadan; faydalanılmaması halinde yapılması gereken bir işlem olmayacak, faydalanılması halinde ise zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler vergi dairesince vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle tarh edilecek ve gecikme faizi uygulanmak suretiyle tahsil edilecektir.
Örnek 3: (C) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., 2025 hesap döneminde elde ettiği kazancı için Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında istisnadan yararlanmıştır. Ortaklık bu dönemde taşınmazlardan elde etmiş olduğu 5.000.000 TL kazanç üzerinden %10 oranında 500.000 TL asgari kurumlar vergisi ödemiştir. Ayrıca, Ortaklık taşınmaz gelirlerinin %50’sini ortaklarına dağıtmıştır.
(C) Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin ortağı (D) A.Ş., bu Ortaklıktan 1.000.000 TL kar payı elde etmiştir.
Bu durumda (D) A.Ş., [(asgari vergi oranı/tabi olunan kurumlar vergisi oranı) x kar payı geliri] [(10/25)x1.000.000=] 400.000 TL kar payı gelirini iştirak kazançları istisnasına konu edebilecektir.
(Ek paragraf:RG-28/9/2024-32676) 1/1/2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 7524 sayılı Kanunun 32 nci maddesiyle yapılan değişiklikle bu istisnadan faydalanılabilmesi için, fon ve ortaklıkların (emeklilik yatırım fonları hariç) sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların en az %50’sinin, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar kar payı olarak dağıtılması şarttır. Bu süre içerisinde belirtilen orana kadar karın ortaklara dağıtılmaması durumunda, istisnadan faydalanılması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılacaktır.
(Ek paragraf:RG-28/9/2024-32676) Yatırım fon ve ortaklıklarının, ticari mal niteliğinde olanlar dahil sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançlardan; taşınmaz alım satım kazançları, kira gelirleri, taşınmaza dayalı hakların devir ve temlikinden elde edilen kazançlar, taşınmaz inşaat projelerinden elde edilen gelirler, taşınmaz işletme gelirleri gibi doğrudan taşınmazlardan elde ettikleri kazançlarının anlaşılması gerekmektedir.
(Ek paragraf:RG-28/9/2024-32676) Kar dağıtımına konu kazanç, bahse konu taşınmazlardan elde edilen kazançlara yönelik olup bu gelirler dışındaki kazançların dağıtım zorunluluğu bulunmamaktadır. Kar dağıtım şartının sağlanmaması durumunda, taşınmaz gelirleri dahil tüm gelirler için istisnadan yararlanılamayacaktır.
(Ek paragraf:RG-28/9/2024-32676) Kazancın öngörülen süreden sonra dağıtıldığı durumlarda anılan istisnadan yararlanılamayacaktır.
(Ek paragraf:RG-28/9/2024-32676) Faaliyet alanı gereği portföyüne veya aktifine taşınmaz dahil edemeyen ve inşaat projeleri yapamayan fon ve ortaklıkların bahse konu gelirleri bulunmayacağından, bu fon ve ortaklıklar için kar dağıtımı şartının aranmayacağı tabiidir.
(Ek paragraf:RG-28/9/2024-32676) Dağıtılması gereken kazancın tespitinde, kurumların Türk Ticaret Kanunu uyarınca ayırması zorunlu olan kanuni yedek akçeler dikkate alınabilecek ve taşınmaz gelirlerine isabet eden kanuni yedek akçe tutarı düşüldükten sonraki kazancın %50’si dağıtıma konu edilecektir.
(Ek paragraf:RG-28/9/2024-32676) Fon ve ortaklıklar 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesi uyarınca mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutmakta, ancak anılan Kanunun geçici 33 üncü maddesi hükmü uyarınca, 2024 ve 2025 hesap dönemlerinde, enflasyon düzeltmesinden kaynaklanan kar veya zararları kurumlar vergisi matrahının tespitinde dikkate alamamaktadır. Ancak dönem karı, enflasyon düzeltmesi sonucuna göre belirlenmektedir.
(Ek paragraf:RG-28/9/2024-32676) Bu bağlamda, söz konusu dönemlerde dağıtılması gereken kazancın tespitinde, enflasyon düzeltmesi sonucu bulunan kazancın dikkate alınması gerekmektedir.
Yurt içi asgari kurumlar vergisi MADDE 32/C- (Ek:28/7/2024-7524/36 md.)
(1) 32 nci ve 32/A maddeleri hükümleri dikkate alınarak hesaplanan kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10 undan az olamaz.
(2) Yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplanırken birinci fıkrada belirtilen kurum kazancından aşağıdaki istisna ve indirimler düşülür:
a) 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a), (ç), (i), (j) ve (k) bentleri ile sahip oldukları taşınmazlardan elde edilen kazançlar dışında (d) bendinde sayılan istisna kazançlar,
Kurumlar Vergisi Kanununa göre asgari %10 kurumlar vergisinden kaçış yok.
Ayrıca %50 taşınmaz gelirlerinin dağıtılması durumunda diğer gelirden de istisna uygulanacağı kanunda ve örnekte ifade ediliyor.
Benim anladığım bu kadar.
Şirket gayrimenkul varlık alımını ileriki yıllarda finansman sağlamak için pörtföyüne ekliyor. Firma kendisi açısından mutlaka bir değerlendşrme yapacaktır.GM satımında %30 luk vergisi ödeyip mi kara geçer yoksa GM satıp temettüsünü ödeyip mi daha iyi kara geçeyim diye mutlaka bir karşılaştırma yapacaktır.Gariplikte satılmayan bir GM vergi göstermekte bir tuhaf satış olur vergiyi ödersin.Sonuçta kimse arsasını satmazsa vergi ödemiyor zaten garip bi durum Neyse hayırlısı diyelim Önümüz haftaki hareketleri biraz daha dikkatli izlemek gerekiyor .
Yatırım tavsiyesi olmaz
muaf diye gyo alıyoruz. Hop geçmiş dönem 3 milyar çıkıyor. 1 ocak sonrasını baz alarak temettü ödemesi yaptırıyorsun bunu da 1 ocak baz al. bundan sonraki bilançolarda oluşursa yansıt. Sene sonu da tahsil et Biz de ona göre pozisyon alalım. Saçma sapan işler. Gözüne far tutulmuş tavşan gibi kaldım valla. Neyse yapacak bir şey yok.
Gyo statüsünün bir anlamı kalmadı. acilen turizm şirketi olarak dönüşmesi gerekiyor. arsalar da satılıp otele döndürülmeli. boş boş orada duruyor. Şimdiye oradan gelen kiralarla o arsalardan tekrar alırdınız.
Ertelenmiş ve vergi yükümlülüğü, ucuz olan şirketi sanalda %13,5 daha pahalı hala getirdi. Stoklarda değerlenen Büyükçekmece ve bu yükümlülüğün faturası 4 milyar TL'ye dayandı. Şirketin piyasa değeri 5,6 milyar TL. Toplam varlık 17 milyar TL. Kedi buradaysa ciğer nerede ciğer buradaydı kedi nerede?
Faaliyet raporunda Büyükçekmece arsası üzeri e dip not düşülmüş.
Büyükçekmece arazisi üzeride yakın zamanda bir proje gerçekleşmesi planlanmadığı için 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle stoklardan yatırım amaçlı gayrimenkullere transfer edilmiştir diyor.
Akıllarında ne varsa artık
Levent ve Çekmece arazisilerine patates ekemezsin. Satıp kira getirildi yatırıma döndürmeliler.
30 milyon avro kredi aldılar özkaynaklar düştü. Şimdi de bu vergi çıktı. Bir de oradan düştü. Zaten bu yıl politika faizi ve EM sıkıntı çıkarıyordu. Ne kadar kötü şey varsa bu yıla sigdirdilar.ha Bi de otel güya yılbaşında bitiyordu. 4 yıl oldu ses seda yok. Bu yaz açın da bari iyi bir gelişme olsun diye temenni edeceğim artık.
Neyse iyi tarafı bütün olumsuzlukları fiyatlladı. Borsa geleceğe bakar. Güzel günlere.
Faaliyet raporunda 16. Sayfada temettü için geleneksel olarak her yıl verdiklerini bunu 19. Sayfada belittikleri 19. Sayfada ise buna ileriki günlerde karar verileceği yazılmış
Bilgi amaçlıdır
Sanırım bu durum GM ler için artık bir varlığın alınıp ta yıllarca tutulma fikrini bir kenara atmıştır .Yavrucu yıllar önceki bir röportajında biz turizm açısından geri kaldık öz eleştirisini yapıyordu. Aslında atılan adımlar gayet iyiyidi fakat Mosakarko hangi akla hizmet alındı orası ayrı .Bu varlığı pörtföyü e ekleyecek olan müdür kimse acaba o bölgedeki jeopolitik durumları görmezden mi geldi .Ukrayna ve Rusya’nın daha öncede savaştıklarını nasıl göz ardı etti. Kanımca bu fiyasko turizm alanında atılacak adımları yurt dışı için yavaşlattı .Yavrucunun yılın 12 ay turizm fikrine uygun atılımlar yaparlar umarım .Az daki az çok daki çok düşünecek .
Bilgi amaçlıdır
Benim anlamadığım olay şu Algyo sürekli daire yapıp satan bir GYO şirketi değil ki.Portföyünde bulunan taşınmazlara her yıl vergi ödeyecekse ne anladım ben bu işten?
Vergi muafiyeti var ve düzenli temettü alırım diye tüm paramı bu şirkete yatırmıştım.Oyun oynanırken kural değişikliği olur mu? Şirket yönetimi zaten biz ne yaparız da yatırımcımıza kazık atarızın hesabını yapan aşşağılık mahluklar.Allah sonumuzu hayır etsin büyük zararım var.
Toplam 300 k dan fazla hisse var çevremdekilerle ne yapacağım bilemiyorum
Kimse bu ortamda önünü göremiyor. Hangi maliyetle alındı, ne kadar zaman maliyetine katlanıldı. Hangi yatırım araçlarına geçilebilir. Beklenmeli mi? Bunları analiz etmeden kimse karar veremez. Ben kendi adımı treni çoktan kaçırdım.
Burda bekleyeceksek şirketle kavga ederek değil iyi ilişkiler kurarak kazan kazan şeklinde devam edilmeli. Diğer türlü bu güne kadar kimsenin eline birşey geçmedi. Akşama kadar X de küfür ederek bir yere varilmiyor. Bende tahtada dönen işlere çok kızıyorum. Ama şirketten başka bu oyunu değiştirecek aktör yok. Birlik olup şirketin ortağı gibi davranıp bir şeylerin değişmesi sağlayacağız yada itin kurdun yemi olacağız. Başka çare görünmüyor.
Maliyetim 20 TL civarında ama 2 yıldır enflasyonu hesaba kattigimizda para pul seviyesine indi.Beklemekten başka çarem yok 45-50 TL olsa anca enflasyon zararını karşılar.Bu şirketin yatırımcısını koruyacak bir şirket olduğu inancını kaybettim.Attaşa peşkeş çekilen bir otel,Etiler gibi bir yerde ortalama 50 bin TL kira geliri.Bunlar hiç normal değil ve yasal olarak yapabileceğimiz birşey de yok.Genel kurula gitsem inanın sinirden öyle şeyler konuşurum ki benim için daha kötü olur.
Şirketin bu duruma karşı nasıl bir reaksiyon alacağı önümüzdeki günlerde belli olur . Şahsi düşüncen Algyonun hızlıca bir turizm şirketi e dönüşmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Zira ana faaliyetlerini bu yöne doğru kaydırıyorlar yatırımlarıyla.Maldivlerde bir otel alma fikirleri vardı Haka masada mı bilemiyoruz.Eğerki tahta geri gelir ise bu firma içinde iyi olmaz dışardaki oyuncuların oyuna dahil olacağını düşünüyorum. Ayrıca firma niye hep ucuzuz politikası izledi onu anlamak ta mümkün değilUmarım bu politikalarını değiştirler artık.Genel kurulda bu sorunları dike getirecek arkadaşlar olur inşallah.
Ytd
....Yaptığımız sohbetlerde anladığım şöyle bir detay var: Son dönemlerde Çin sermayesi Türkiye'ye çok hızlı bir şekilde geliyor. Ve en son aldığım duyumlara göre Alarko Holding'e inanılmaz büyük bir para vermişler satın almak için. Bu para o kadar büyük ki Alarko Holding'in kafası karışmış...
https://www.odatv.com/yazarlar/hurre...sale-120089439
sizler bu durumlara düşmeyesiniz diye çok uğraştım sesimi duyurmaya yaşadıklarımı duyurmaya çalıştım daha yakın zamanda bu platformdada olduğu gibi tehdit edildik aşağılandık suçlandık söyleyecek söz bulamıyorum tehdit edenlere aşağılayanlara ve sesimizi kesmeye çalışanlara ne denir bilemedim...
"KURUMSAL YÖNETİM BİLGİ FORMU
1. PAY SAHİPLERİ 1.1. Pay Sahipliği Haklarının Kullanımının Kolaylaştırılması Yıl boyunca şirketin düzenlediği yatırımcı konferans ve toplantılarının sayısı 80 adet fiziki, 56 adet sanal toplantı yapılmıştır."
Bir tanesinden haberi olan var mı?
Özet Bilgi
2024 Yılı Kar Payı Dağıtımına İlişkin Yönetim Kurulu Kararı
Yapılan Açıklama Güncelleme mi ?
Hayır
Yapılan Açıklama Düzeltme mi ?
Hayır
Yapılan Açıklama Ertelenmiş Bir Açıklama mı ?
Hayır
Karar Tarihi
10.03.2025
Konunun Gündemde Yer Aldığı Genel Kurul Tarihi
09.04.2025
Nakit Kar Payı Ödeme Şekli
Ödenmeyecek
Pay Biçiminde Ödeme
Ödenmeyecek
Nakit Kar Payı Ödeme Tutar ve Oranları
Pay Grup Bilgileri
Ödeme
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı - Brüt(TL)
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı - Brüt(%)
Stopaj Oranı(%)
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı - Net(TL)
1 TL Nominal Değerli Paya Ödenecek Nakit Kar Payı - Net(%)
A Grubu, İşlem Görmüyor, TREALGY00011
0,0000000
0
0
0,0000000
0
B Grubu, İşlem Görmüyor, TREALGY00029
0,0000000
0
0
0,0000000
0
C Grubu, ALGYO, TRAALGYO91Q5
0,0000000
0
0
0,0000000
0
Pay Olarak Kar Payı Ödeme Tutar ve Oranları
Pay Grup Bilgileri
Pay Biçiminde Dağıtılacak Kar Payı Tutarı(TL)
Pay Biçiminde Dağıtılacak Kar Payı Oranı(%)
A Grubu, İşlem Görmüyor, TREALGY00011
0
0
B Grubu, İşlem Görmüyor, TREALGY00029
0
0
C Grubu, ALGYO, TRAALGYO91Q5
0
0
Ek Açıklamalar
Alarko Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Yönetim Kurulu tarafından,
- Şirketimizin 2024 yılına ait finansal tablolarında yer alan 445.950.916 TL dönem kârından Sermaye Piyasası Mevzuatı, Şirket Esas Sözleşmesi ve diğer mevzuat hükümleri uyarınca 5.888.812 TL birinci tertip genel kanuni yedek akçe ayrılmasına,
- Yıl içinde yapılan 1.000.000 TL tutarındaki bağışlar eklenmiş 441.062.104 TL net dağıtılabilir dönem kârının, Şirketimizin mali yapısının güçlendirilmesi ve yatırımların finansmanında ilave kaynak yaratılması amacıyla dağıtıma konu edilmemesine
Temettü yok
Dönem karını mali yapılarını güçlendirmek için kullanacaklarmış
110 milyon lot var al al bitmiyor. 2 milyar yapar. Maç fonu 200 milyonluk alım yapmış kağıt geri geldi. Yani kaç milyonluk almak lazım. Dolaşımda lot olmaması lazım. Olanın maliyette 21 aşağısı değildir.
2 yıldır sürekli kotasyonda olan bir hisse aynı yerde sayması normal olamaz. Haziran hareketinde 400 milyonluk alım yapıldı. Ortalama 25 lira. Faizi ekle 31 lira maliyet ama 19 liradan satıyorlar?
Mantıklı gelmiyor.
Otelin durumu bu. Hissenin durumu ortada
https://eksisozluk.com/entry/173457998
GYO lar konusunda beni endişelendiren tek birşey var o da şu vergi-temettü muhabbeti.
Benim anladığım kadarıyla temettü ödenmezse %30 vergi var, ve %50 ve üzeri ödenmesi durumunda %10'a iniyor ödenecek vergi.
Endişemin sebebi de şu: Şirket günü geldiğinde hesap kitap yapacak ve hangisi mantıklı bakacak. Bu durumda temettü verdiğinde kasadan %50 (temettü) + %10 (vergi) =%60 nakit çıkışı olacak ve vergi vermeyi seçtiğinde de%30. Biz hep temettü verir mantık olarak diye düşünüyoruz peki ya GYO'ların geneli için vergi vermek daha mantıklıysa. Öyledir demiyorum düşünüyorum-peki ya yetkililer GYO ların vergi vermeyi seçeceğini düşündüğü için + daha fazla vergi toplayabilmek için bu şekilde ayarladıysa?
Ben açıkcası bizim temettülerimizi pek umursadıklarını zannetmiyorum, öyle olsaydı temettüden kesilen stopajları daha da düşürme yoluna giderlerdi. bu borsa için olumlu olurdu.
Bu arada benim de elimde hisse var. Bunu da belirtmek isterim, al sat demiyorum sadece fikrimi paylaşıyorum.
Syn coul, paranın holdinge girmesi var bir de dışarıya çıkması. yani kârın %70'i büyük paydaşa gidiyor.
Ikinci olarak da Şirketler geri alim yaparak halka açıklığı düşürecek. Misal bizimki %48 halka açıklığı %10-25 arasına çekecek. Dağıtılan kar payı şirkete kalacak.
Syn eliot, grafiğe bakıyorum tarihinde iki tepe arası geçen süre hiç bu kadar uzun sürmemiş. 30 yıl da bir görünen doğa olayına denk geldim. :) Saygılar.
Fiyat olarak 32 TL olursa 2019 dibine anca geliyor. Buradan vermek isteyen verir. Almak isteyen kendi bilir. Hırsıza kaptıracak paramız yok. Konut fiyatlarının yükselişi ortada, dengesizlikte bir yere karar.
Genel kurula gidecek arkadaş var mı?
Genel kurulda hangi soruları sormalı?