Bunun sonucu hiperenflasyon olacak
Printable View
Yılanı kirpiyle mi değiştirsek, devamlı iğne atıyor bu, şimdi 10.70e iğne attı, yılan tıssslıyordu, kirpi ne diyor var mi dilinden anlayan? Tlye atlayacam diyor gibi geldi bana
Arkadaşlar bu akşam niye herkes burada.dolar çok arttı enflasyon dizginlenemez sıkıntı çekeriz diye değil mi.peki dolar düşmeli mi sizce.ya da nasıl düşecek.faiz artışı ile dusecekse bu yüksek faizi kim ödeyecek.bu yüksek faizi alan adam misal uc ay sonra daha yüksek miktarda TL ile olar talep ederse ne yapacagiz
Durduraman babam durduraman. Kur enflasyonu enflasyon kuru besler. Sarmala girersin. Aha Arjantin, Venezuela orada. Yok boyle bir politika. Var olan altyapini da kaybedersin.
Ben birşey bildikleri için, cari açığı düşürmek için falan filan, yaptıklarını düşünmüyorum. Kuru baskılamak için çok uğraştılar baktılar olmuyor, salın gitsin anasını satıyım dediler. Faizi düşürelimde en azından kurun yükselmesinin bahanesi olsun. Heralde birazda işe yarar dediler gibi geliyor. Araya faiz haram göndermeleride yaparız oldu bittiii.
Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Aslında boşa tartışıyoruz.bu buhrandan çıkış yok.ortada enkaz var kabul etmiyoruz
kur serbest bırakarak carı acık kapanmaz
kapanmayacagını gorecekler
ithalat ve ihracatın bir sürü dinamiği var
Faizi indirdik doları patlattık, iphone almadık, tok kapı 2022 golf almadık, cari açığı da dolaylı yoldan azalttık. Nays.
Ee bu ekonomi insan ihtiyaçlarının kısıtlı kaynakla dengelendiği noktayı tespit eden bilim değil miydi
Ulan ülke cari açık vermeyecek diye (o da bilmem kaç yıllık projeksiyonda) ben 32lik tuvalet kağıdını 100 liraya almaya okey mi diyeceğim?
Cari açık da makro ekonomi de bi yere kadar, bu tencere kaynamazsa (yazıdaki örnekte ben dötümü ucuza silemezsem) ülkede bazı şeyler değişir aga
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Bence kapanır.misal otomobil bu fiyatlarla orda talep çok düşer.paramiz yetmediğinden onlarca kalemde ithalat azalır.bu esnada ortalık darmaduman olur sonuç pı Rus zaferi gibi olur fakirlesmeyi herkes yaşar ama cari açık azalır.adam dedi ya paramız var ki ithal ediyoruz diye para olmayınca nasıl ithal edeceksin Di mi
Daha evvel yazdım o joker filmi boşuna çekilmedi.olacaklari son sahnede bize gosterdiler
kur baskilanarak cari açık kapanır mı.olmayana er giyi kullanarak düşünelim o zaman
Ben demiyorum ama geleneksel mantik diyor
Efendim kur dusunce ihracat patlayip itlahat azalacakmis yurtdisina cikan turistler azalacakmis ama yurtdisindan gelen turist artacakmis
Yani dolarimiz yok daha cok dolar kazanmamiz gerekiyormus o yuzden kurun yukselmesi iyiymis
Ben demiyorum ekonomi kitaplarinda boyle yaziyor
cari açık da cari açık...
en büyük cari açık kalemi hangileri ?
A.
B.
C.
yazın bakalım..
rakkamla raporla..
olay kur mu başka şey mi görelim :p :p :p
Peki cari açığın kapanması kalıcımı olacak bu şekilde. Kalıcı olması için kalıcı sefalet gerekir bu mantıkla.
A) Petrol
B) Doğalgaz
ekonomi sogutulamaz. Cunku carklarin donmesi ihracatin yapilmasi lazim hatta o bile yetmiyor. Ihracatin ithalati gecmesi lazimki borclarimizi tekrar borc almadan odeyelim
Kur artisi halkin alim gucunu dusuruyor enflasyonu patlatiyor ama daha onemli gayeleri yerine getiriyor oda dis borclari cevirmek ithalati azaltmak turist sayisini artirmak yurtdisinda para harcayan Turkleri azaltmak
yoo ben inaniyorum. Ama anlamadigim hic calismadan etmeden ithal arabaya cep telefonuna sahip olanlar bu iste bir tuhaflik oldugunu nasil anlamadilar ben ona sasiriyorum
Gelir seviyemiz Kongo Zimbabwe ama hayattan zevk anlayisimiz Hollanda Almanya
Boyle zevk anlayislarini bize televizyonla reklamlarla ogrettiler oysaki bizim tuketimi degil uretimi ogrenmemiz lazim
Ayagini yorganina gore uzatmayanin kapisini haciz memuru calar
Cari açık kapatılacak hayalleri malum medyada mı pompalanıyor nedir burada bile satmaya çalışan var. Şaka mı? Dolar böyle yükselirse, 90lara geri döneriz. Paramız değersiz milyonlar olur o zaman görürüm ben cari açığı.
Yav hocam araba almayacaksam, elektronik almayacaksam, binlerce cesit ithal urunu almayacaksam, faizi ne diye indiriyorsun o vakit?
Ekonomiyi isitmak icin faiz iner. Mevcutta buna gerek yok. Resesyonda degil ulke. Ekonomi isinirsa, TL bollasarak olur, doviz yine artar. Eh bollasan seyin degeri azalir.
Daha bu yil 7 nin altina inmis kuru neden ziplatirsin. Yahu Agbal devam etse biz bugun cok daha dusuk kur ve politika faizindeydik.
Dediklerin doğru ancak bu dediklerini yapısal reformları tamamlamadan , (en azından üretim ile ilgili olanları) hayata geçirmeye kalkarsan hint fakirinden beter olursun. Ve kalıcı olarak öyle kalırsın.
Türkiye yapısal reformları gerçekleştirmeyi hep erteledi. Politikacıya uymuyordu çünkü.
Şimdi ise bu üretim altyapısı ile cari fazla vermeye kalkarsan ne yazık ki çok uzun bir süre eksi büyüme ve yüksek işsizlik ile devam etmen gerekecek.
Şu konumda en az 4-5 sene eksi büyüme altında halkı dayanmaya ikna etmen gerekli.
Halk buna dayanabilirse evet haklısın bu şekilde 5 sene sonra işler düzelmeye başlar.
Ama bu sistem politik ajanda ile uyumsuz. O nedenle uygulanma şansı yok.
Bu acımasız ve yıkıcı süreci uygulayan ve başarılı olan tek ülke biliyorum. Güney Kore.
Bizde başarı şansının olduğunu düşünmüyorum.
Akp nin tercihlerine pekte anlam yüklememek lazım… Onlarda ne yaptıklarını bilmiyorlar.. İşin sonu kötü. İlk seçimde gidiyorlar sonrasına bakacağız
:bravo: düşecek jeton..
bu olan bíten hareketlerden en çok kim/ne zarar alıyor ?
Arkadaşlar bu iktidar aleyhine yüzlerce yazım var.bu memleketin canına okuyan işler yaptılar.ama bu konuda beratı paketledikleri zaman da yazdım berat son yaptığı işte haklıydı.dolari baskilamak uyuşturucu gibi hayrimiza değil.reel olarak kurun seviyesi cari açığın sıfır olduğu hatta artı olduğu seviye olmalı.bedeli çok ağır hepimiz fakirlesecegiz.ama bu ameliyat gibi bir şey ertele ertele manası yok ki.hala kur düşük kalsın üretmeden ithal edelim derdindeyiz 20 yıldır bunu yaptık zaten
Reis kazan oldu dedi inanın buna artık.yoksa seçime giden bir hükumet kurun patliyacagini bile bile bu adımları ayar mı.yol bitti artık başka çare yok
Kişisel harcamalarının bakın. Geçen yıl ayda bin dolar alırken artık 800 dolar alıyorsanız artık 200 dolar eksik harcayacaksiniz.o kadar cari açık azaldi diye düşünün.maalesef durum bu.misal dogalgaz dendi onu bile az tüketme derdindesiniz Di mi.bu cari açığı azaltmazmi
teknik hedefleri pas geçersek,
kurda teorik limit bandındayız.
cari kapansında
kur kaynaklı kapama hayali çalışsa
94/2001 den sonra kapanırdı..
2018 oldu gene patates..
havuçlara takılmamak gerek..:yes:
umutlara da kapılmamak.
Millet kendi kendinemi öğrenecek üretmeyi, devlet olarak teşvik edeceksin, tutarlı politikalar üreteceksin bu konu için, tüketimi değil üretimi teşvik edeceksin. İşine gelince alın verin ekonomiye can verin, gelmeyince cari açık demeyeceksin. Kolay yolu seçip büyümeyi yüksek göstermek için inşaata yüklenmeyeceksin, uzun vadeli düşünüp sanayiye teknolojiye üretime destek vereceksin. Sonrada tek sorumlu milletmiş gibi, milleti sefalete sürüklemeyeceksin.
Hocam niye uretmeyelim diyeyim? Da yerli ikamesi yok ne yapsin adam. Bunun yolu kuru fezaya cikarmak degil.
Hadi turizmi ele alalim. Kur artinca en cok gelir beklenen yer. Simdi turizmcinin personel gideri, gida gideri, varsa kira gideri, elektrik- dogalgaz gideri, tadilat yapsa insaat gideri, elektronik alacak mal ithal bunun gideri, zaten kura yakin belki ondan fazla artmis. Eeee degisen ne? Gecen yil turiste verdigi USD fiyatin altini veremeyecek. Degisen ne?
Turist kafeye, restorana, alisverise ciksa fiyatlar doviz kuru kadar artmis. Gecen yil 4 dolara yedigi kebabi daha ucuza yiyemez. Ben yiyemiyorum cunku.
Turizm geliri boyle artmaz.
Kur yukarı gitsin ki kimse ithal araba alamasın, cep telefonu alamasın, bilgisayar alamasın gibi absürt bir düşünce olamaz. Sen bir yandan da ucuza kredi verdiğin zaman insanlar gidip 500 bine megane alabilmek için de sıraya giriyor. Kredi verilmese bile insanlar ben bunu şimdi aldım aldım 3 ay sonra hiç alamam, alayım da bir şekilde öderim moduna sokuyorsun.
Kaldı ki bunların hiçbirisi aslında lüks ihtiyaç falan da değil. Halk hem geçmediği köprüye, kullanmadığı yola dolar bazlı garantili geçişler yüzünden para verecek hem de sen halka diyeceksin ki kemer sıkın. Ham maddesi yerli, döviz bazlı masrafı olmayan, çalıştırdığı işçiye asgari ücret veren ama malını dövizle dışarı satan adam parasına para katacak, kur arttıkça göbeğini kaşıyacak adamın para kazanmasını sağlayan işçi her yeni güne daha da fakirleşerek başlayacak.
Yaşamak karın tokluğuna çalışıp, temel ihtiyaçları karşılamak değildir. İnsan sosyal bir varlık, bu ülkede savaşta falan değil.
Birileri lüks aracında pudra şekeri çekecek, birileri asgari ücretlinin yıllık maaşını bir gecede ezecek diğer taraftan halk tabiri caizse ot gibi yaşayacak. Şaka gibi.
Ülkede ne adalet var ne de kalkınma, birileri hormonlu bir şekilde büyüyor sadece.
Kur yüzünden aldığımız nefes hariç her şey zamlanıyor, üstelik seçim dönemi de yaklaşıyor. Asgari ücrete verilecek yüksek zam, yine bütün vatandaşa zam olarak geri gelecek. Esnaf adam çalışana verdiği zam oranını ürüne yansıtmayacak mı? Devlet asgari ücrete yapacağı zam oranını ne memura ne emekliye yapacak, özel sektörde bile "gerçek" enflasyon kadar kim zam alabiliyor?
Hepimizin bu forumda bulunma sebebi borsa, şirketlerin karı artsın buna bağlı olarak fiyatı da artsın isteniyor. Bu şirketler de acımadan her türlü ürünün zamına koymayacak mı?
Seneye turizmden de iyi para gelecek (ya covid bitmezse?), cari açık azalacak/bitecek masalları yaşanan ve yaşanacak olan süreçleri kurtarmaz. Kimse hayat standardının düşmesine öyle kolay kolay razı olmaz zaten kimisinin hayat standardı falan da kalamadı maalesef.
Kötü günler geride kaldı, daha kötü günler bizi bekliyor. Başka bir deyişle bir aracı kurumun dediği gibi, türk lirasının bugünkü değeri yarından daha iyi.
Böyle düzene yazıklar olsun, bu güzel ülke bunlara hak etmiyor.
Berat değilmiydi kuru baskılamaya çalışıp kasayı boşaltan. Ozamanda murat uysal zamanında faizi düşürdüler ama kur zıplamasın döviz diye sattılar, sonuç bu. Beratın doğru yaptığı şey neydi? Redmi Note 4 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
kur 3 ay yatay gitti üstü mü var... :he: :he: :he:
tarihin en stabil 3 ayıydı.. :p
faiz de mercimek kadardı..
turizmci daha fazla kişi çekecek de getirdiği adama ithal chivas yerine sulu efes mi verecek, yine getirdiği turistin gideri artacak… ihracatçının usd ile temin ettiği ara mal ya da makine daha ucuza mı sağlanacak?
Ya da.. Maaşlı yerli 800 usd harcamasından tasarrufunu altın, btc veya midastan yabancı hisse yapıp yine çıkartmayacak kadar salak mı?
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Berat giderken kura bakmıyoruz attık dedi ya o doğruydu.ama elbet sistem morfinsizlige dayanamadı Naci geldi hemen yüksek faiz düşük kura döndük.arkadaslar kişisel düşüncem bu iktidarın hemen her şeyi zamanında yanlis yaptığı yönünde.ben muhalifim.bence acilen bunlar gitmeli.ama olay değişmez sorun durumun güzel veya adil olup olmadığı değil olay sorunun ne olduğunu anlamakta.fakiriz ve borçluyuz e ne olacak yani nasıl çözülecek bu konu.para mi basacağız özelleştirme mi yapacağız nasıl dönecek bu sistem
Misal cari açık vermeye devam edebilirmiyiz
Yıllarca gavur geldi parasını hazine bonosuna faize yatırdı.suni olarak düşük tutulan kurla vade sonunda parası i gene dolara dondurdu çekti gitti.anliyamiyorum bu mu mantikli