Yatırım mı :) 66.50 den dehledim gitti
Printable View
dolar bazlı, 2020 ocak ayı zirve fiyatından işlem görüyoruz. Ben uzun vade bakarım diyenler için de 1994 yılı ocak ayı, ilk haftalık dipten işlem görüyoruz. yine dolar bazlı 10 haftadır aralıksız düşüyoruz. geçen haftayı hesaba katmıyorum.
Bu süreçte birileri zenginleşiyordur muhakkak, hayrına yapmıyodur elbet, ama yatırımcısı telafisi zor kayıplar yaşıyor. düşündürücü. Niye böyle olur ki muhakkak bilen bir üstad vardır.
Güzel haber de f/k 200'ün altına indi. :oleyo:
gerçeklere gözünü kapatmış bir güruh. onları ve görüşlerini ciddiye alan değer atfeden insanlarda bu hatalarının bedelini ödedi, ödüyor. keşke buralarda olsalardı da, biz garip gurebayı bilgiye boğsalardı :plc:. değerli bilgide değerli bilgi, al sana değerli bilgilerin karşılığı, ne kadar değerliymiş bu bilgiler, canlı canlı izliyoruz. :kmk:
bu adamlar araştırılmalı, mal yedirirken heryerden saldırdılar hemde fake hesaplarla, şimdi ortada yoklar. düşüyor bu kadar övmeyin dedik sanki biz ortak değiliz şirkete. ondan sonra temel birkaç veri ile türlü hakaretler işittik. kimi ceza yedi kimi de ceza yemeden ortadan kayboldu. aslolan fiyattır gerçekler ortada.
haklısın takmaya değmez adamlar. kaç yaşına gelmiş adamlar düşün bu adamlarla aynı toplumda yaşıyorsun.
umarım 0,63 pddd dip olur ve döner buradan. bu haliyle düşerek ucuzlamaya devam ediyor. ifk, yüksek faizle borçlanma sıkıntı. üretici zorlanıyor. faizler düşerse bu şirkette ucuza borçlanır. sonuçta peynir ekmek gibi bir ürün üretiyor ilaç olmadan hayat devam etmez. bir zorunluluk. 10 yıl daha buradayım spek ve onun saz arkadaşları malı kucağınıza vermeden gitmek yok.
Borçlanma Aracı İhracı için SPK Onayı
https://www.kap.org.tr/Bildirim/1403153
yatırımcısına hayırlı olsun. bakalım piyasaya sürecekler mi :). çok değil 3 milyar tl'cik. :one:
[QUOTE=kazanmaliyim;6995066]Borçlanma Aracı İhracı için SPK Onayı
https://www.kap.org.tr/Bildirim/1403153
yatırımcısına hayırlı olsun. bakalım piyasaya sürecekler mi :). çok değil 3 milyar tl'cik. :one:[/QUOTE
borç yiğidin kamçısıdır yürü bakalım deva nereye kadar gider böyle.
500 argeciden biri biz olamadık maalesef, 10 argeci yetmiyor demekki .
İEİS Başkanı uyardı: Acil adım atılmazsa ilaç krizi kapıda!
İlaç sektörü daralma tehlikesiyle karşı karşıya: Fiyatlandırma mevzuatı acilen güncellenmeli İEİS Genel Sekreteri Malkoç, ilaç üretiminin zorlaştığını ve arz güvenliği için hızlı reform gerektiğini belirtti.
https://www.cumhuriyet.com.tr/ekonom...kapida-2307937
İlaç Sanayicileri Sesini Yükseltti
https://eczacininsesi.com/haber/ilac...yukseltti.html
İlaç Üretiminde Alarm Zilleri Çalıyor
Malkoç, "Geçici çözümler yerine artık fiyat sisteminin kalıcı şekilde reforme edilmesi gerekiyor. Yoksa daha da sıkıntılı günler bizi bekliyor" dedi.
https://www.winally.com/ilac-uretimi...lleri-caliyor/
şaka bir yana tekstilciler boşa yurtdışına gitmiyor, bu faiz ortamında üretmek en zoru, bunu bile bile iyi bilanço beklemekte aldanmak olur. faizler böyle kalırsa 2025 yılında em siz ne olur em li ne olur bilanço göreceğiz. günlük hareketler aldatıcı oluyor.
Hissede berbat bir borsa fiyatlaması var, sanki bilançodan önce hisse yüksek kar beklentisi ile çok ciddi prim yapmıştı da bilanço beklentilerin altında kaldı diye taban oldu, hisse zaten 3 sene önceki fiyatlarda sürünüyor. Bilanço iyi değil ancak bu fiyatlamayı da hak etmiyor burada net kar rakamını düşüren en büyük kalem finansman gideri bunun sebebi de malum yükselen faizler yoksa şirket faaliyet karı üretiyor. Başka hisselerde gelen bilançolara bakıyorum faaliyet karı üretemeyen şirketler bırakın tabanı ciddi bir düşüş bile yaşamıyor hatta prim yapıyor.
Bu türden tahvil ihracını sürekli yapıyorlar 3 milyar üst limitin tamamı kadar borçlanmazlar ihtiyaç doğdukça 250-300 milyon borçlanırlar. Bu yıl faizlerin düşmesi ile birlikte faiz giderlerinde önemli bir düşüş olabilir bakalım yakında yeni bir borçlanma yaparlar faiz oranı ne olacak belli olur mevcut tahvillerin faiz oranı %60 üzerinde. Tabi bütün bunların yanında 2024 yılında ciddi yüksek kredi faizleri varken borçla 3.2 milyar yatırım, 724 milyon üst yönetime yapılan ödeme (yangından mal kaçırır gibi) toplam 4 milyar ediyor en basit hesapla % 50 faizle 2 milyar faiz gideri ediyor. Yönetimin bunları göremiyor olması mümkün değil, şirketi finansal açıdan nasıl sıkıntıya sokarız diye düşünseler bu kadar olur.
tahvilleri alan şanslı insanlardan olmak varmış... hissesini alanın yüzü gülmüyor. Ne şanslı insanlarmış deva'nın tahvillerini almışlar.:ok:
şirketi finansal açıdan nasıl sıkıntıya sokarız diye düşünseler bu kadar olur kısmına gelince, anadolunun herhangi bir yerinde ortalama bir bakkal dükkanı işleten biri daha iyi performe ederdi.
Vaziyetin bu hale geleceğini öngörmemek, bir kaç ay önce temettü dağıtıp aradan 1 yıl geçmeden borcu borçla ödeyecez minvalinde adımlar atmak. düşündürücü. belki de ben cehaletimden böyle düşünüyorumdur. bilemiyorum artık.
Muhtemelen şirket tahvillerini alan bu nitelikli yatırımcılar şirketin üst yönetimi, şirket bunlara ücret, prim ikramiye kar payı adı altında bir takım ödemeler yapıyor onlarda nitelikli yatırımcı sıfatıyla şirkete %60 ile borç veriyorlar bu şekilde katmerli kazanç oluyor. Halka açıklık oranı %17 olmasa şirketi bu şekilde soyuyorlar diye düşüneceğim acaba bu kafadar yöneticiler bir plan dahilinde ana hissedar East Pharma'yı mı soyuyorlar.
Şirketin borsa dışına çıkarma hesabı olduğu paylaşımları olmuştu. Bugune kadar gelişmeler sanki bu olayı destekler gibi. Adam hisseleri istediği fiyattan toplayıp, diğerlerinde çağrı yapıp borsadan çıkma hesabı yapıyormuş gibi finansal yapıya, faaliyete, kar dağıtma stratejileri gibi herseye atar veriliyor sanki.
tam 3 yıl önce hisseye girdiğimden beri kottan çıkacak dedikodusu hep oldu. bazı uzmanlara bile danıştım sektördeki isim yapmış, onlarda tek bir aracı kurumda bu kadar hisse toplanmasının kottan çıkma yönünde yorum yaptılar. ama bu beklenti sürekli kalacak gibi acaba baskı sebebi bu olabilir mi, dün vestelin zararını gördüm şimdi kağıt -4 sadece. bu kadar insafsızlık olmaz. devanın 2022 mayıs ilk 3 aylık bilanço geldi beklentinin 100 mn altındaydı kağıt taban yaptı. günler içinde 40 tl den 30 a kadar düştü. her olumsuz durum olağanüstü fiyat hareketleri ile bizi karşılıyor. olumlu haberde mesala 2024 mayıs bilanço sonrası 2 tavan sadece. net baskı sözkonusu sene içiinde bir haber m göndercek ne yapacak anlamadım. ilk girdiğimde de böyle hareketlerinden dolayı acaba bir haber mi bekleniyor beklentisi yıllardır kafamı karıştırdı. herkes halka arz yaparken bunun borsadan çıkması da saçma geliyor. maalesef 0.62 pddd ile moral bozuyor. piyasa 5-10 pddd li şirket dolu. fk muhtemelen ilk çeyrek bilanço ile düzelecek. çünkü em uygulanmayacak. çağrı fiyatı son 6 ayın ortalamasına göre oluyor. bu da şirketin kağıdı bedavaya alması demek. pandemi de marshall içinde kotttan çıkacak çağrı fiyatı konusu vardı. 40 tl çağrı fiyatlı kağıt 30 tl idi kimse almıyordu. şu an 1400tl bir ara 2500tl oldu. devamını araştırmadım ama gönüllü pay alım ilerlemedi sanırım.
velevki böyle hesaplanıyor. bu değer şirketin adil değeri olur mu? adil değerini yansıtır mı pekala ? birileri de diyor ki bu belirlenen fiyat şirketin adil değerinini yansıtmıyor. ne olur bu durumda.
Likiditesi düşük tahta da fiyatı yüzde 80 düşürüp kottan çıkıyoz diyebiliyoz mu varmı böyle bir seçeneğimiz?
Bu mevzuyla alakalı bilgim yok ama hiç akla yatkın gelmedi. öğrenmek için soruyorum..
İlaç sektöründe güç mücadelesi
https://www.evrensel.net/yazi/96506/...guc-mucadelesi
Çin'in sektörde ilerleyişine dikkat çeken bir yazı.
Avrupa Birliği'nden kritik ilaçlar için yeni yasa teklifi
https://www.ekoturk.com/haberler/avr...-yasa-teklifi/
Avrupa Birliği, ilaç tedarik sıkıntılarını gidermek ve kritik ilaçların üretimini artırmak amacıyla yeni bir yasa tasarısı hazırladı. Avrupa Komisyonu tarafından sunulan Kritik İlaçlar Yasası, ilaç sektöründe tedarik zincirini çeşitlendirmeyi, üretimi artırmayı ve AB içindeki ilaç erişimini iyileştirmeyi hedefliyor.
Yasa, aynı zamanda AB ilaç sektörüne destek sağlamayı amaçlıyor.
AB kritik ilaç üretimini artırmak istiyor
https://www.aa.com.tr/tr/saglik/ab-k...stiyor/3506533
AB Komisyonu, İlaç Tedarikinde Dışa Bağımlılığı Azaltmayı Planlıyor
Investing.com -- Avrupa Komisyonu, AB'nin antibiyotikler dahil temel ilaçlar için Çin ve Hindistan gibi ülkelere olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan planlarını açıkladı. Kritik İlaçlar Yasası olarak bilinen girişim, AB'de sağlık ve sağlık güvenliği açısından kritik kabul edilen yaklaşık 270 ilacın üretim tedarik zincirindeki kırılganlıkları ele almayı hedefliyor.
Yasa, AB hükümetlerini jenerik ilaçlar için ihaleleri sadece fiyata dayalı olarak verme geleneğini durdurmaya teşvik ediyor. Avrupalı jenerik ilaç üreticileri, bu uygulamanın Çin ve Hindistan'daki tedarikçileri kayıran bir fiyat rekabetine yol açtığını ve Avrupalı şirketlerin kaybetmesine neden olduğunu savunuyor. Sonuç olarak, AB ülkelerinden 11'inin sağlık bakanları tarafından yakın zamanda yayınlanan bir mektupta açıklandığı üzere, Avrupa'da kullanılan antibiyotiklerin aktif farmasötik bileşenlerinin %80'inden fazlası, başta Çin olmak üzere Asya'dan tedarik ediliyor.
https://tr.investing.com/news/stock-...r-93CH-3294434
bazı kağıtlara bakıyorumda bizimki kötünün iyisi görünüyor, bilançoların birçoğu sıkıntılı, nasıl herkes bu kadar zarar etmeyi başardı. borsadan soğuttular herkesi, yatırımcı sayısı bir daha 8 milyonları göremez. dönmemek üzeri gitti insanlar. zararı kurtaranlarda gidecek bir süre sonra.
Bilançolara bakarsak evet daha kötüleri de var. Hisse performansı olarak bakıldığında daha kötü performans sergileyen sayılı şirket vardır muhtemelen. Yönetimin çabaları sonucu yatırımcılarının zararları derinleşmeye devam ediyor. Ne bilanço,ne konjonktür, ne faiz, ne borç, bence tablonun tek sorumlusu yöneticilerdir.
Yatırımcı açısından olumlu sonuçlar doğuracak "şeyleri" yapmamakta ısrarlılar. Onları etik ilkelere uygun davranmaya davet ediyorum.
Sorumu yineliyorum bu şirkette yatırımcı lehine olumlu sonuçlara gebe hiçbir iş/işlem, sözleşme, anlaşma, buluş, ürün geliştirme, vs vs vs yapılmadı mı? Yapıldıysa neden yatırımcısından gizleniyor, yapılmadıysa neden yapılmadı? Borsasın da işlem gördüğün ülkede yatırımcılarını bilgilendirmek Meksika da göz damlası tanıtımı yapmaktan daha mı zor?
Faaliyet raporuna, bu sene 10 tane ilaç geliştirdik yazmak yetiyor mu?
akıllara durgunluk veren bir tavır.
Kimya ve İlaç Sanayisi zorda: Almanya’da toparlanma gecikiyor
Alman Kimya Sanayi Birliği (VCI) 2025’e ilişkin üretim ve satış tahminleri raporunu yayımladı.
Buna göre, kimya-ilaç sektörü üretiminde bu yıl artış öngörülmüyor.
Birlik, sektörün satışlarının 2025’te yüzde 1 düşmesini beklerken, üretici fiyatlarının yüzde 1 gerileyeceğini tahmin ediliyor.
https://www.ekoturk.com/haberler/kim...nma-gecikiyor/
Trump, İrlanda'yı ABD ilaç endüstrisini çalmakla suçluyor
Donald Trump, İrlanda Başbakanı Micheál Martin ile yaptığı görüşmede İrlanda'yı, ilaç endüstrisini ve ABD'de ödemesi gereken vergileri çalmakla suçladı.
https://www.theguardian.com/world/li...081644636d6a01
ilaca gümrük vergilerini artırması söz konusuydu. trump gözü ilac endüstrisine dikmiş gibi görünüyor. bakalım ne tür gelişmeler olacak...