işte ben de onu söylüyorum...spk süreci baslatmadı hatta daha he rşirketin gk kararı gerek...
Printable View
işte ben de onu söylüyorum...spk süreci baslatmadı hatta daha he rşirketin gk kararı gerek...
Bak maddenin ikinci cumlesini birinci cumlenin onune koyarak okursan daha anlasilir olur. Sondan aciklamaya baslamis kanun metni olayi.SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ayrılma hakkı
MADDE 24 – (Değişik:20/2/2020-7222/26 md.)
(1) 23 üncü maddede belirtilen önemli nitelikteki işlemlere ilişkin genel kurul toplantısına
katılıp da olumsuz oy veren ve bu muhalefeti tutanağa geçirten pay sahipleri, paylarını halka açık
ortaklığa satarak ayrılma hakkına sahiptir. Kurul, halka açık ortaklığın niteliğine göre, ayrılma
hakkını, ayrılma hakkına konu önemli nitelikteki işlemin kamuya açıklandığı tarihte sahip olunan
paylar için kullanılabilmesine ilişkin esasları belirlemeye yetkilidir. Halka açık ortaklık bu payları
pay sahibinin talebi üzerine, Kurulca belirlenecek esaslara göre adil bir bedel üzerinden satın
almakla yükümlüdür. Kurul, ayrılma talebine konu payların ortaklık tarafından satın alınmasından
önce diğer pay sahiplerine veya yatırımcılara önerilmesine ilişkin usul ve esasları düzenleyebilir.
(2) Pay sahibinin 23 üncü maddede belirtilen önemli nitelikteki işlemlere ilişkin genel
kurul toplantısına katılmasına veya oy kullanmasına haksız bir biçimde izin verilmemesi, çağrının
usulüne göre yapılmaması veya gündemin gereği gibi ilan edilmemesi hâllerinde, genel kurul
kararlarına muhalif kalma ve muhalefet şerhini tutanağa kaydettirme şartı aranmaksızın birinci
fıkra hükmü uygulanır.
(3) Ayrılma hakkının doğmadığı hâller ile ortaklığa bu hakkın kullandırılması
yükümlülüğünden muafiyet verilmesine, bu hakkın kullanılmasına ve adil bedelin hesaplanmasına
ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir. Kurul ayrılma hakkının kullanılmasına ilişkin
bu hususlarda ortaklıkların niteliğine göre farklı usul ve esaslar belirleyebilir.
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Burdaki ucuncu madde birlesme karari aciklandiktan sonra hisse sahibi olanlari ilgilendiriyor. Benim gibileri yani.SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
teşekkürler aziz kardeşim görüşürüz..
Yeni tebliğ bekleniyorsa eski tebliğlere göre düşünmemek lazım. SPK her şeyi yatırımcı lehine düzenleyecek diye düşünüyorum.
Tebligler kanunlara aykiri duzenlenemez. Yukardaki metin kanun metni. Teblig kanunu detayli sekilde aciklamak ve kurula verilen duzenlemeleri yapmak icin onemli.SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eyvallah haklısın. Ama bana bir gecede değiştirilemeyecek bir kanun söyle.
Bu arada benim hisselerim açıklamadan önce. Her iki şartta benim için aynı. Lakin benim fikrim , spk sonuna kadar yatırımcıyı koruyacak.
Sokaktaki simitcinin dahi duyacağı radikal değişiklikler hariç her türlü düzenleme yapılacak bence .
Bakın BENCE diyorum. Muallak bir süreçte emin konuşmak doğru değil.
Zaten kanunda adil fiyat belirleme hakkini spk ya vermis. Bende dediklerinin gerceklesmesini cok istiyorum. Tek sansimizda spk kaldi. Onlarda kazik atarsa sictik.SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Farkındayım :) itiraz ederken bile ikna olmak için itiraz ediyorsun :) ( tahlil için kusura bakma kaba bir davranış olduğunun farkındayım, rahatla diye :) )
Her ne düşünüyorsak daha iyi olacağını düşünüyorum. Hiç düşünmediğimiz bir yerden de olsa daha güzel olacak bence .
SPK 'nın yatırımcıyı madur etmeyecek . İş bankası da bunun farkında. İşime gelmezse masayı deviririm dedi .
Şirket kanun koyucu değil. Amiri varken memuru sınır çizemez. İş bankası bile birleşme kesin olacak demiyor. Vazgeçebilirim diyor. O halde açıklamadan sonra alanlar neden faydalanmasın. Absürt olacak ama birleşme şuan için bir ideal , bir hayal . SPK izin vermeden hiçbir bağlayıcılığı yok .
Karşı sav neydi? : E geri alım fiyatı belli . Açıklamadan sonra aldıysan bunu kabul ederek aldın.
'' Tamam da o fiyatın kesin fiyat olmadığı belliydi. Neden? Adil fiyat deyince Google eski tarihli bilgiler çıkarıyor. Siz de arayın. Ben acıklamadan sonra geri alım fiyatını düşünerek almadım hisseyi, SPK 'nın daha iyi fiyat belirleyeceğini düşünerek aldım. O halde ben de faydalanırım '' der sonradan alan yatırımcı.
Artı SPK, açıkladığın fiyatı kabul etmiyorum da diyebilir. 30 günlük ortalama , yatırımcıyı zarara uğratiyor. Benim tebliğlerimde öyle bir şey yok der , yahut vardı ama kaldırdım .İptal der .
Söylediğim gibi bunlar işin BENCESİ. Ve söylediğim gibi düşünmediğimiz bir şekilde de olabilir. Kesin şeyler söylemek doğru değil. Bana sorumluluk yüklemeyin diye daha ne diyeceğimi şaştım. :)
Evet şirketten açıklama var, yalnız bu açıklama gayri ihtiyari bir açıklama biz iptal ettik vesayire diyebilirler.
Pwc den rapor gelince, birleşme için SPK dan onay isteyecekler. Spk onayı ile süreç başlayacak.
Örneğin Mardin Çimento 31.12.2019 da SPK ya birleşme başvurusu yaptı.
20.02.2020 de SPK birleşmeyi onayladı.
Bizde halen SPK ya başvuru yok. Yalnız şirketten birleşme düşüncesi olduğunu açıkladı.
Ya burada ya da soda formunda yazmıştım..
Şu ayrılma hakkı kullanımı konusunda düşüncem bu şekilde..
Ancak sanırım bizim birleşmeye özel ve dikkat edilmesi gerek bir husus var..Ve buna dikkat edilmemesi halinde yargıya yansıdığında yol kazaları çıkmasını muhtemel görüyorum..
Kronoloji:
31 ocak birleşme haberi
birkaç gün sonra bankaclık kanunu hakkında değişiklik haberi
25 Şubat 2020 resmi gazetede yasalaşması..
Bize özel olmasını sebebi Birleşme süreci ile içi içe geçmiş olması..
Kanunlar geriye yürümez..
Şu durumda kanun yasalaşıp yürürlüğe girene kadar hiçbir hükmü yoktur..
-Yani 25 Şubat 2020'ye kadar hisse sahibi olan yatırımcı açısından "Birleşmeyi bilip bilmeme konusunun, ortaklıktan ayrılma hakkının kullanım biçimi bağlamında hiçbir önemi yoktur" BELKİ DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ MECLİSTEN GEÇMEYECEK NEREDEN BİLİCEZ?" şu durumda yürürlükteki mevzuata göre düşünmeliyiz..
Şöyle düşünelim..(gerçek bir örnektir)
"Çocuk gelinlerle evlenenlere af yasası" çıkacaktı..Bu kanun çıkacak diye 9 yaşında kıza imam nikhaı kıyıp koynunuza aldığınızda, çıkmasını beklediğiniz yasa mı geçerli olacak?" Yani fiillerimizi kanunun çıkma olasılığına göre mi ayarlayacağız?..
Hatırlarsanız o çocuk gelin yasası çıkmadı" ..Ama Biz de nikahı kıymış bulunduk???..(kanun çıkmış olsa pek tabii ki sanık lehine kullanılacaktır ama çıkmadı bunu da not edelim)
"Eh ama bizim durumuzda kanun çıktı ya işte!"..Ama o zaman sorarız 31 Aralık 25 şubat arası işle yapanlar neye göre işlem yapacaklardı ki? Buradaki fark ortada sanık yok ancak iki taraf var..İşlemi tesisi eden şirket SPK ve tesis edilen işlemden etkilenecek yatırımcılar..
Bu sorular konuyu muallak hale getiriyor..
Özetle önceki tarihlerde yazdığım düşüncem hala geçerli olmakla beraber, bize özel bu duruma göre düşüncemin tadilata ihtiyacı olduğunu düşünüyorum..
O da şu şekilde..
Bankacılık kanunu değişikliğinde dair yasanın resmi gazetede yayımlandığı tarihten önce hisse alanların ortaklıktan ayrılma hakkından faydalanabilmeleri gerekir.. 25 Şubata kadar hisse alanlar
Burada muallak bir durum var..(yoruma açık..yazdığım gibi de yorumlanabilir, yorumlanmayabilir de)
Ancak 31 ocak tarihini baz alıp tesis edilecek işlemlere karşı yazdığımı sebebe dayanarak; yürütmeyi durdurma talebi ile beraber dava açılıp, en azından bir YD kararı çıkarsa süreç uzar daaaaa uzar...kanımca..
Hatta 31 Ocak tarihi baz alınmış olsa ve ben Genel Kurul'da şerh koyacak olsam ve ..Muhalefet şerhime bu metni de ilave eder, metnin sonuna da "işlemin iptaline dair tüm yasal haklarım saklıdır" cümlesini yazardım
Fikir cimnastiğidir..:)
Şirketten açıklama var dediğiniz açıklama nerde göremedim ben?eğerki arkadaşın sorusu üzerine gelen cevap ise ,sorunun cevabı olmuş yeni kanuna göre adillik ğzerinden gidilcek bekliyoruz demişler olumsuz değil olumlu bence,
Ne için, hangi sebeple iptal ettik diyecek?
Pwc den zaten rapor bekleniyor rapor üzerine süreç işleyecek zaten,
İşbankası bu süreçden vazgeçerse zararlı çıkar,zaten bu sebeple birleşme istiyor,isteme sebebi chp nin işbank hisselerinin devri bu devir bşr şekilde olucakki önden hazırlık yapılıyor ,şu halde iken sıkıntı yaşıyacaklarını anladıkları için alel acele ,daha karlı iş yapış şekli daha yalın iş yapış şekli dümeniyle birleşcez diyor sebep malum.
iPad cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Spk nın şu şartlarda bu ucuz piyasa değerlerinde ky yi mağdur etme derdince olacağını bende hiç düşünmüyorum,yapamaz nedeni bilançoları 12 aylık bilançolar geçmiş ve gelecek ortada bu şirketler için,
Şu şartlarda belki düşünebilirdim bu 4 şirketin piyasa değerleri yüksek olsa idi fk ları pd dd leri karlarında sıkıntı olsa idi bu olumsuzluklara rağmen yüksek fiyatlansa idi ozaman anlardım,gelecek değerleme rakamı mevcut piyasa değerinden düşük gelirdi spk da zaten mevcut şartlara göre gelen değere göre olur veriridi tek şart bu 4 şirketin piyasa değerlerinin yüksek olması şartı,ozaman mağduriyet olurdu neden borsa değerleri gerçek ederlerinden yüksek oldupu için,misal bim şirketine değerlem yapılsın bakalımereğli ladar değeri gerçekte varmı,yada migrosun nerdeyse 8 10 misli ederi çıkarmı,
Ama şuan bu 4 şirket zaten ucuz fiyatlanıyor trakya ise başlı başına ucuz oğlu ucuz fiyatlanıyor,yapılcak değerlemeneyide borsadaki rakam belirlemeyip gerçek olan resmi olan bilanço kalemleri belirleyeceğine göre her ne olursa olsun şuanki seviyelerden çok yukarda rakamlar geliceği kesin.
Değerlerme gelecek, değerlemeye göre Spk başvurusu yapılacak. Son 30 günlük fiyat ve adil fiyat SPK başvuru tarihine göre baz alınacak.
Ayrilma hakkina sahip olanlar ile diger yatirimcilar icin belirlenecek olan adil bedel yeni mevzuata gore yapilacaktir.
Ayrilma hakkina sahip olanlar, spk'nin cikaracagi tebligde ozel bir hukumde bulunmadikca 31.01.2020 tarihinden once hisse sahibi olanlar olacaktir. ( bu hakki kimsenin kullanacagini sanmiyorum. Cunku bedava olan bu sirketlerde sacmalik olur.)
Spk yeni tebligi cikarmadan pwc den rapor cikmayacaktir. Pwc muhtemelen suan gercek degerleri cikarmis ancak spk nin tebligine gore ortaya cikarilmasi gereken adil bedel hesaplamalari yapmak icin bekliyordur.
Burda ve diger forumlarda bir cok kisi kanunlarin geriye yurumezliginden bahsetmis. Burda kanun zaten geriye yurumuyor. Birlesme karari aciklanmis ancak birlesme onaylanmamis bir surec arasinda kanun cikiyor. Ozel kisi ve kurumlarin sonuc dogurmamis kendi aralarinda aldiklari kararlar devleti baglamaz. Onaylanmadan once cikan tum mevzuat sirketi baglar. Nitekim sirketle irtibata gecen arkadaslarimizada bu minvalde aciklama yapilmis.
Ayrilma hakkina sahip olanlarin kesinlikle magdur edilmeyecegine eminim. Ama benim gibi bu hakka sahip olmayanlar icin emin degilim. Spk soyle diyebilir benim gibilere. Sen zaten birlesme kararindan haberin vardi. Senin icin adil bedel ancak sirketin son 1 yil 6 ay 1 ay vs suredeki ortalama borsada islem goren degeridir diyip kestirip atma ihtimali var. Bu kadar dusurulme nedenine cunku akil sir ermiyor.
I.... i......
Duyuru metninin onaylanması için Kurula başvuru ve sorumluluk
MADDE 5 –*(1) Halka açık ortaklıkların taraf oldukları birleşme ve bölünme işlemlerinde içeriği Kurulca belirlenerek kamuya açıklanan duyuru metninin hazırlanması ve Kurulca onaylanması zorunludur. Duyuru metninin onaylanması; duyuru metninde, birleşme veya bölünme sözleşmesi ile bölünme planında, birleşme veya bölünme raporunda ve değişim oranlarına dayanak teşkil eden uzman kuruluş görüşünde yer alan bilgilerin doğru olduğunun Kurulca tekeffülü anlamına gelmez. Duyuru metinleri ve Kurulca kamuyu aydınlatma amacı ile düzenlenmesi öngörülen diğer belgeler için Kanunun 32 nci maddesinde yer alan sorumluluk hükümleri uygulanır.
(2) Birleşme veya bölünme işlemine başlanılabilmesi için söz konusu işlemlere taraf şirketlerin yönetim organlarının karar alması gereklidir.
(3) Yönetim organı kararının alınmasını takiben birleşme işlemine ilişkin duyuru metninin onaylanması için bu Tebliğin Ek-1’inde,* bölünme işlemine ilişkin duyuru metninin onaylanması için ise bu Tebliğin Ek-2’sinde yer alan belgelerle Kurula başvurulması zorunludur. Kurula yapılacak başvuruda, varsa sermaye artırımı ile esas sözleşme madde tadiline ilişkin yönetim organı kararlarının da sunulması gerekir.
*
BİRLEŞME İŞLEMİNE İLİŞKİN BAŞVURULARDA
GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER
*
1-******Birleşme işlemine ilişkin yönetim organı kararları,
2-******Birleşme işlemine taraf şirketlerin esas sözleşmeleri,
3-******Sermaye artırımı veya esas sözleşme madde tadiline ilişkin yönetim organı kararları,
4-******Duyuru metni,
5-******Varsa ihraç belgesi,
6-******Birleşme sözleşmesi,
7-******Birleşmenin hukuki ve ekonomik gerekçelerini ortaya koyan birleşme raporu,
8-******Uzman kuruluş görüşü,
9-******Birleşme işlemine taraf şirketlerin birleşme işlemine esas finansal tabloları ve bağımsız denetim raporları,
10-***Birleşme işlemine taraf şirketlerin sermayelerinin ödendiğini gösteren mali müşavirlik raporları,
11-***Özkaynakların rayiç değerle değerlenmesi halinde, hazırlanan değerleme raporları,
12-***Birleşme sözleşmesinde TTK’nın 141 inci maddesi uyarınca ayrılma akçesinin öngörülmesi halinde, ayrılma akçesinin değerinin tespitine ilişkin bilgi,
13-***TTK’nın 140 ncı maddesi uyarınca ödenmesi planlanan denkleştirme ödemesinin tespitine ilişkin bilgi,
14-***Mevcut imtiyazlı paylar veya intifa senetleri karşılığında eşdeğer haklar veya uygun bir karşılığın verilmesi halinde, söz konusu haklar veya karşılıkların tespitine ilişkin uzman görüşünü de içerecek şekilde bilgi,
15-***Yeni kuruluş şeklinde birleşme işleminde yeni kurulacak şirketin esas sözleşme taslağı,
16-***Devralma şeklinde birleşme işleminde devrolunan şirketin ortaklarına verilecek payların değerine veya bu payların değerine karşılık gelen nakde ilişkin bilgi,
17-***Varsa Rekabet Kurumu’ndan alınan izin yazısı, işlemin Rekabet Kurumu’na başvurularak izin alınması gereken birleşme işlemi olmaması halinde, söz konusu duruma ilişkin şirket beyanı,
18-***Birleşmeye taraf şirketlerin tabi oldukları özel mevzuat hükümleri uyarınca diğer resmi kurumlardan alınacak onay yazıları,
19-***Kurulca istenecek diğer bilgi ve belgeler.
*
EK/2
Dolayısıyla resmî birleşim raporu halen SPK ya sunulmadı.
Şirket yalnız birleşme niyetini bildirim yapmıştır.
Değerleme gelse dahi SPK.ya müracaat edemez
Sebebi yeni tebliğin çıkmaması
SPK.ya müracaat edebilmesi için ayrılma hakkının belli olması gerekir
Ayrılma hakkı ise yeni tebligdeki esaslara göre belirlenecek.
Bence tebliğ çıkmadan değerleme yayınlanmaz
Birde şu husus gozardi ediliyor bir irade beyanı açıklandı mu mutlak olacak yani birleşme kararından heran vazgeçme kararınida alabilir ler buna engel bir durum yok.
SPK.ya müracaat etse bile diyelim onaylandı SPK.ca genel kurulda bile onaylamiyarak vazgecebilirler.
Hernekadar şahsi kanaatim vazgeçme ihtimalinin veya genel kurulda onaylanmama ihtimalinin zayıf olduğunu düşünüyorum ama bu borsa gecmisimde neler neler gördüm.
Sagliklar
Bencede,aynı fikirdeyim ,
Birleşmenin amacı tasarruf ,daha çok kar ve borsada derinlik değilki,o nedeni kimse yemez,
Amaç malum chp nin işbank hisseleri,
İşlerine gelen ve doğru olduğuna inandıkları yöntem demekki birleşmeki bu chp paylarıyla ilgili,zarar görmeyecekleri yada en az zararla atlatacakları yöntem olarak demekki şişe grubunda birleşme seçildi nedeni ticari dendi ama elbette ticari değil,
İş grubu koç sabancı vb. Aile şirketleri gibi olsa anlarımda öyle olmadığı için sahip aile değil ama yöneten tam kurumsal yönetip birleşcez dedikden sonra yok zararlı çıkıyormuşuz deyip neden vazgeçsin zaten daha ciddi zarar görme olasılığını sezdilerki birleşcez dediler,
Adil değerleme adil değişim yada adil fiyat herneyse çıkacak adil değerlemede kimse zarar görmeyecekki,hisseler dönüşecek sadece ederlerinde dönüşcek inşallah,
Ederinde şirket değerinde yada hisse değişimde kim zarar görecek,kimin cebinden oara çıkacak kimsenin,
Ederinde değerlenen şirketlerin ederine gelmesinde piyasa zaten o görevi yapacak,
Nasılki çimnetolardan bolu 2 tl idi öncesinde hareket başladı sonrasında değerleme geldi ,değişim oranıyla birlikde hissenin ederi 0.97 mardin oldu yani 5.1 lerde,
Bu seferde mardin oldukdan sonra aşşa basarlarsa diyorlar,
Hisse 2 lerden 4.7 lere çıktı basmadıkar yukarı çektiler,sonra mardin değişim rakamı açıklandı birleşirse ya basarlarsa diyorlar,
Birleşirse eğer ya basmayıp yukarı çekerlerse,yada 5.1 lerde tutarlarsa,
Birleştikden sonra tahta iyice derinleşcek mardinde mesela satış öyle kolay olucakmı diyelim oldu alımda ozaman kolay olacak,
Hep olumsuz hep olumsuz,
2 tl lerde duran bekleyen bolu ne olduda 5.1 tl lik değerlemye ulaştı.
Bağlayıcı fiyat SPK 'nın belirlediği adil fiyat ise SPK fiyatı açıklayıncaya kadar alan herkes faydalanmalı bence . SPK'nın açıkladığı tarih sınır olmalı. Diğer açıklama ve fiyatlar afaki.
Burda zaten ister patron şirketi olsun ister aile şirketi olsun ister iş veya oyak grubu gibi mensuplara ait olsun ,borsadaki değerlemelerde çok büyük farklılıklar olmayabilir ama yinede oyak ve iş grubu diğer gruplardan yeri geldiğinde ayrışıyor borsadaki rakam yada değerler olarak,
Misal oyağın hektaşı,yeri geliyor çimentoları şartlar iyiyken çok çok iyiler,yada iş grubunun ismeni,ısyatı,ansgrt sı,
Ama cam grubu ne hikmetse hep karlı ve çok karlı iken,ama elde edilen karın karşılığı ise hiç olmamış hep 5 6 7 fk larda kalmış üstü nerdeyse olmamış,yani cam grubuna borsada hep acımasızlarmış,
Ama iş böyle marjinal değişikliğe gelince birleşme,satın alma vb. olunca aile şirketleri kadar kendi malları üzerinde kendi harici insanlara koklatmama kazandırmama durumu olmaz,ya zaten bu vb. birleşmelere yada devirlere girmezler yada adım dahi atmazlar,demekki adım attılarsa fedakarlık yapacakları belli,
Nasılki çimentolar birleşcez dediler hem öncesinde ve sonrasında başlayan harketle nerdeyse %150 prim yaptılarsa bu hareketi rahat göğüsledilerse aynısının şişe birleşmesinde olmaması için sebep yok bence,
Şirketlerin adil değerlencek sende kazancaksın elinde hisse olanda kazancak kimse kimseden hisse alıp satmadan şirketler değerlencek,algı değişcek sadece ,aa şirketler aslında değerliymiş deyip hisseleri piyasanın yukarı taşımasına izin vericekler
Sn dimitri eğerki değerleme zaten her bir şirket için iyi gelirse ki inancım o yönde ve çok net iyi geliceği yönünde,emareleri ve sebepleri çok net gözümüzün önünde zaten,bilançolar herşeyin cevabı ve ispatı iken,kim neden şerh koyup ayrılma rakamında satsınki salakmı bu insanlar ,
Örnek vermiş idim,3.9 milyar kassında para olan şirket şuan borsada 4.1 milyara fiyatlanıyor,ya demezlermi bu insanlara senşn fabrikalar nerde patron,bunca yıllık karı sen neyele yapıyon patron,patron bana şirketi sat desen şuanki rakama zaten kasadaki parayı alıp ödesen şirket bedavaya gelicek sana,fabrikalar ,avrupanın en büyüğü olma hali yıllık karda yanında bonusu olucak,
Böyle bir şirket kaca değerleniyor,
Soda mesela yıllık karı belli iken fk sı belli iken soda kaça değerlenir buralar yani borsa değeri şuan ilizyon ,sihir ama olumsuz ilizyon ve sihir ky yi yanıltıcı kısmındayız şuan çok net,
Paşabahçeye değerleme yapmışlar karşı tarafın elinden 6 7 milyar tl piyasa değerine göre alınmış bu hisseler yada alıncak iken,e peki sormazlarmı o şirket değerlemeye tabi iken fk sının ,pd dd sinin bilmem kaç katında değerleniyorda paşabahçe adil değerleniyorda, hemde yabancının elinden hisse alınırken ,yüksek bedelden alınıyorda hisse değişimi dahi yok iken kasadan para çıkıcak şekilde yapılırken bu işlemler,
Burda iş, kasadan para çıkmadan ,adil değerlemeye gelincemi olmayacak yada olmuyor,orda oldu ise paşabahçe 7 milyara yakın değerlendi ise,burdada paşa paşa olucak inancım tam,
Yanlışım yok ise 250 milyon yıllık karı olan paşabahçe,7 milyara yakın değerelncek ama yıllık karı 769 milyon olan pd dd 0.60 ,fk sı 5 olan trakyanın ederi borsada 4 milyar olucak nasıl oluyor bu yada nasıl olucak,
Araştırma kuruluşlarıda daha rapor yazsın ,değeri 4 yada 4.5 tl desin,ulan 3 misli fazla kar ettiği şirketin nerdeyse yarısında işlem görüyor borsada ,hepinizmi bu çetedensiniz siz ,tüm bacaklarmı aynı olur,hepinizmi borsadaki değerli şirketlerin hakkı verilmesin çetesine mensupsunuz.
Arkadaşlar
Burada bu tür degerlemede maalesef iç açıcı sonuç cikmiyor
1.finans finans kiralama
2.izocam
3.kervansaray holding
3 tane olumsuz örnek
Burada lehimize olacak husus defter değerinin şu anda düşük olma avantajı vede şişe cam için değerlenede aynı sistemle degerleneceginden kazançlı çıkmamız yüksek ihtimaldir
Haklısın sn toibek. Spk, mesela çıkıp da Trakya 'nın adil fiyatı 10 lira dese , hiç kimse niye demez .
Bizim için SPK'nın fiyatı daha önemli . Değerleme raporu şirkete bir tavsiye niteliğinde.
Benim fikrim , bu süreç sonuçlanıncaya kadar iş bankası toplayabilidigi kadar hisse toplamaya çalışacak.
Sadece ortaklık oranı için değil, Spk 'nın yatırımcı lehine vereceği kararlardan olumsuz etkilenmemek için.
Adil fiyat üst perdeden açıklanırsa diye hisselerin başkasında değil kendisinde olması lehine olur .
Yalnız şu varki, bu baskı iş bankasının isteği dışında olmaz bence . Hükümetin gözü üzerindeyken kendi hisselerini baskılaması cami duvarına işemek gibi .
Trakya' yı 6 - 7 liraya taşısa üç beş tahterevanla da aynı sonuca ulaşabilirdi.
Neyse işin bu kısımları iyice bilgimiz dışında. Sabırdan başka silahımız yok. Bekleyecegiz .
Ne finans finansal ne kervan nede izocam,
Ne kar,ne fk,ne pd dd ,nede favök olarak şişe grubu hisseleriyle kıyaslanmaz,(finas finasalın bilonçusu aklımda değil pd dd sinden mi değerlendi yada altınımı emin değilim)
Misal kervan saray,otelleri vardı karşılığı ciddi borçlar falan çıktı,aile içi savaşlar falan ne olduğu olacağı belli bile değildi,
İzocamda marka olarak bilindik idi ama karlı bşr bilanço hatırlamam hatrı sayılır varsa eski yıllarda vardı sonrasını hatırlamam,
Bu şirketler şişe grubu yanında ciddi pahalılardı,bilançolar pahalı diyordu yani resmi belgeler,ama şişe grubunda resmi belge bilanço ucuz oğlu ucuz diyor en büyük artı ve avantaj buralarda.
Bu örnektekilerin ya hepsi doğru değerlendi yada kamuya açıklanan finansal tablolar hatalı idi...Izocam ın finansal tablolarına bakıp 10 tl den yüksek çıkmaz demiştim 11 tl falan çıktı sanırım tam aklımda değil...
Trakya Cam için de 5 TL altı kesinlikle çıkmaz diyorum...
MI 8 SE cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ben kıyaslamayın elbette kıyas yapılmaz şirketler açısından
Ben değerleme şirketlerinin tutumlarından bahsediyorum
1.financ kiralamada defter değerini bile çıkarmadılar.yuzde 20 aşağı çıkardılar
2.izocamda fabrikaların sigorta değerini bile çıkarmadılar.degerli arsaları vardı 320 dönüm
3.kervanda ise yine defter değerini bile cikarmadilar.bir otelin 15 yıl kirası borçları karşılıyordu vede birçok arsa ve 6 oteli vardı.
Bunları halka arz etselerdi durum çok farklı olurdu degerlemede ben bu firmaların düzgün olmadığını yanlı olduklarını tespit ettim.
Elbette bu şirketler satılsa su fiyatlar komik kalır.
Ama bizde SPK.bu işin altında kalkacak kapasitesi yok mecburen bu yeminli şirket raporlarına itibar etmek durumunda kalıyor
Mevzuat böyle
Yeni çıkan kanun metni burda paylaşıldı SPK.ya çok yetki verildi şirketler özelinde farklılıklarla adil fiyat tespit edebilecek.
Birde sözünü tutabilse sözde eş zamanlı olarak yayinlanacakti tebliğ.ama SPK.iste
Bu kadar olur
Aynısnı düşünüyorum,en az 5 tl çıkmak zorunda eğer çıkmaz ise,
12 aylık bilançonun sahte olduğu ,gerçek olmadığıyla ilgili muhatap neresi ise soluğu orada alırım,
Anacm ve soda şuan pd dd sinden işlem görecek ve daha bunun üzerine değerleme raporu gelicek,adil rakamlar fiyatlar rakamlar tespit edilcek daha soda ve anacma,
Trakyada 0.60 pd dd inde işlem görecek,birde kasasındaki 3.9 milyar tl ye yakın piyasa değerinde borsada fiyatlanacak birde 12 aylık bilançoda bu değerlemeye emsal olacak yani kasadaki rakam olan 3.9 milyar tl artık kesin iken,yok ya anan güzelmi demezlermi adama,bizde mal mal boşuna bekliyecez öylemi,paşa paşa değerleyecekler hemde en az pd dd kadar,değerlenmesin bakalım,o 12 aylık bilançoya olur veren,deneteleyen tamam diyen herkez topun ağzına gidermi gitmezmi bakalım,elimden geleni ardıma koymam çok net,ha sonuç alırım almam ama emek veririm eğer haksızlık olur ise,en az değerim en minimum rakamım pd dd i olmalı en az
Öyle dünya yok,
Zamanında euro grubundan etyat,euyo,eukyo nun patronu yerinden nasıl etti isem,euro sigortaya el kondukdan sonra hala yatırım ortaklığı yöneceğini zanneden o zırzop patron 1 hafta sonra ben miktir olup gidiyorum nasıl desiyse ,onla nasıl uğraştı isem bunların kalıbı fersah fersah büyük dahi olsa dibine kadar uğraşırım,
Arkadaşlar bilen var ise cevaplar ise sevinirim,
Malum şişe grubu adillik üzerinden birleşme işlemi yapacağa benzer ama meclisden geçen ve resmi gazetede yayınlanan bu yeni düzenleme şuan yasalaştı yanlışım yok ise,
Şişede bekliyoruz demiş arkadaşa,spk neye göre tamam ben artık yeni yasaya göre düzenlediğim yeni tebliğe göre birleşmelere izin vericeğim diyecek bunun bir zamanı yok zannedersem,hazırlık mı yapıyıorlar ,bunun hazırlığı ne zaman alırki,eski belge yerine yeni belgeye göre iş yapılcak ve karar verilcek artık,yanlışmıyım?
Spk ben hazırımmı diyecek,yoksa şişe grubu spk ya başvuracak spk zaten yeni tebliğe göre zaten ayarlayacakmı durumu,çünki şişe adillik durumunu bekliyoruz diyor,
Kim neyi bekliyorki,şişe grubu zannedersem spk ile temas halinde bu konuyla ilgiliki spk dan tebliğ ve düzenleme ile cevap aldıki spk yı bekliyoruz demiş,spk yı beklemeden mesela direk yollasa,mesela birleşme işi adillik düzenlemesine girmesini istemese diyelim yollar hemen tabi ne faydası olur o ayrıda,bulkar özellikle spk yı bekliyoruz diyorlar,demek spk ile iletişimleri var ve işi illaki adillik götrecekler ozaman,sizce?
Burada daha önce bahsettiğim gibi 40 dk lık görüşmemde sürekli adil değer,adil fiyat diyip durmuşlardı,lan dedim kendi kendime bunlar benden çok adillikten bashediyor nasıl iş demiştim,ben evirip çevirip sormaya çalışırken neden tedirginsiziniz korkuyorsunuzki deyip bayan ,zaten bu sebeple şirketlerin gerçek değeri ortaya çıksın diye bu şirkete değerleme yaptırıyoruz zaten demiş idi ve şunu eklemişdi neden şirketlerimizin değerini saklayalım yada saklatalım demişdi,nasıl korkmayaım borsada değeri çok ıcuz deyincede borsa farklı ordaki etkilşim farklı demiş idi bizim borsaya müdahelemiz yok demiş idi,
E ozaman bırsaya müdahalen yok ise sürekli adillik diyorsan,spk yıda bekliyorsan demekki borsada yapamadığını yada göstertemesiğin değeri şimdi gösterecen ozaman olarak anlıyorum,
Borsadan hisse almıyorsun ucuz olmasına rağmen şirket değerlendin diye,ozaman gerçek değerimde birleştir şirketleri cebinden para çıkmasın sadece hisse değiştirmeyle çık bu işin içinden ver değerli şişeyi al değerli trakyayı,ver değerli şişeyi ,al değerli sodayı,alanda memnun satanda memnun boşuna denmemiş sende uygula,
Hayırlısı diyelim bakalım ,şişe bu denli adil adil diyorsa spk yıda bekliyorsa şirket ederlerini versin artık,
Kasasındaki para kadar değeri olan trakyanın borsa ederi eder değil benim için en az 5.2 tl den değerlenmeli oda en az,
Benim emsal değerlemem şu olur anacm ve soda ortalam kaç fk ya pd dd ye değerlencek ise ort. Olarak trakyada o rakamlarada değerlenmeli neden derseniz,şişe grubunun en büyüğü lokomotifi trakyacamdır yani baba şirket trakyaca cam bu unutulmasın.
hisse.net kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
SPK.muracaat etsin diyenleri anlamak mümkün değil
Tebliğ çıkmadan adil değerleme kıstasları belki olmadan nasıl müracaat edecek
Tebliğ çıkmadan müracaat olmaz alternatif fiyatları ve çağrı fiyatını yazacak o müracaatta
SPK.gelen muracaata göre yetkusini kullanacak çünkü yeni kanunda farklı fiyat tespit etme yetkisi var
Sagliklar