Altın son 20 yılda dediğiniz gibi hep yükseldi ama ondan önceki 20 yılda da hep düştü.. Bu düşüş ve yükseliş trendlerinin farkına vardığınızda da ömür tükenmiş oluyor :)
Ons Altın fiyatları:
1980: 822 $
2000: 280 $
2020: 2034 $
Printable View
Biri çıkıp 2 yıl öncesinde altın yerine keşke konut alsaydım veya 10 yıl öncesinde keşke konut yerine dolar alsaydım diye hesap yapabilir. Bu anlaşılır bir durum.
Ama altın, dolar bu kadar arttı konut da aynı oranda artması lazım demek kadar saçma iddia olamaz. Çünkü birbirleri ile hiç ilgisi yoktur.
Dünyada konut fiyatında balon olup olmadığı satınalma gücü(affordability index) ile ölçülür.
Gram altın olarak da hesaplasanız 1980-2000 arasındaki artış enflasyonun çok çok altında kalıyor.
Bu dönemde gram altındaki artış: 4,8/630*1.000.000 = 7.619 x
Aynı dönemde enflasyon: 17.518 x
Altın bir dönem hakikaten çok ucuzdu. Son günlerde nostalji olsun diye Bizimkiler dizisini seyrediyorum. 1990 daki bölümde kapıcı Cafer'in çocuğu oluyor. Patron Şükrü tam altın takıyor. Yönetici Sabri bey çeyrek altın taktı diye adama pinti diyorlar :)
Konu; konutun altına göre kıyasıydı.
Kelebekx arkadaşımız kıyas yapmış. Sanırım sizde aynı düşündüğünüz için ispat istediniz.
Rakamlar ortada.
Şuan konutun, altına göre pahalı bir durum söz konusu değil.(aradaki kayıp son 1.5 yılda konut lehine azaldı)
Satın alma gücü içinde yine verilerle konuşmak lazım;
https://www.borsamanset.com/amp/konu...i-haber-118016
Verilere baktığımızda satışlarda bir anormallik gözükmüyor.
Kaldıki herşeyin fahiş yükseldiği yerde, konutun matematiksel olarak pahalı olduğunu anlatırsanız seve seve fikrimizi değiştirelim.
İnsanoğlu için Altın bir tercih , konut ise ihtiyaçdır.
Altının alternatifi olabilir ama ya konutun.
İnsanoğlu en azından hayatda kalacak kadar yemeli,içmeli, dış etmenlerden korunmalı .korunmayıda barınma(konut) giyinme şeklinde.....
Toprak iyidir ,tarla iyidir .imara açılma potansiyeli olan tarlada en iyisidir:) ama sabır lazım evladiyelik düşünenler için ...
not:Görüşlerim kişisel bakış açımı yansıtır ve bu konularda uzman değilim.uzmanına danışınız onlardan görüş alınız.sorumluluk size aitdir .
y.t.d.
Bugun malum siteye satilik ilani girdim fiati 150 tl yazdim.red geldi
Fiattan dolayi onaylanmadi
M2007J20CG cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
evler pahalı mı? reel olarak ve döviz bazlı kesinlikle pahalı.
fakat kimse mesela bebek bezi fiyatları iki senede 3 katına çıkınca bebek bezinde balon var demiyor, ama ne zaman konut fiyatları artsa konutta balon var abi kesin patlayacak diye ahkam kesiyor :)
Bence şuan ev satıp döviz temelli birşeye yatırım yapılmayacaksa, ev satmak mantıksız.
SM-S908E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
%90 artmış olsa %90 yazardım, bir yalan borcum yok. Satılıyor mu, takip ediyorum satılıyor. Herkes anlaşıp ilana koyup koyup, çekmiyordur ya. Emlakçıya sordum alıcı oluyor ama az satıyoruz çünkü satıcılar 1 kuruş dahi inmek istemiyorlar, eskiden olan % 5-10 pazarlık payı kalmadı dedi. Eski ilanlarda da bu pazarlık payı zaten konuluyordu. Birkaç yıl önce satılık sayısında patlama olduğuna veya ilanların daha uzun kaldığına şahit olmuştum, ilan dışında satılık tabelalarının da kalktığını görüyorum. Piyasa durdu, çöküyor, bitecek, diyecek kadar emare yok.
Yazlık olur, hareketli bölgeler olur, dağbaşı olur, buralarda daha fazla dalgalanma elbette görülebilir. Bu bahsettiğim, fazla hareketliliğin olmadığı, büyükşehirde, ortalama denebilecek, oturduğum ilçeyi kapsayan bir durum.
Fiyat şişiren emlakçıları ben de sevmem ama bir dünya liderinin de emlakçılar arasından çıktığını unutmamak ve bükemediğin bileği öpmek gerekir diye düşünüyorum.
Bunun dışında FED'e güvenenlerin de güvenlerinin boşa çıkacağını düşünüyorum. Yaptıkları rüzgar bence uzun sürmez. 6 ayda güvercinler çıkar ortaya. %6 faiz diyen Credit Suisse mi yaman, piyasa mı yaman görülür.
Bebek bezide pahalı onada s.çın gitsin
Aynen öyle, önemli olan bundan sonrasını bilebilmek. 20 yıl düştü 20 yıl yükseldi bundan sonraki 20 yıl ne olacak(özellikle bizler için en önemli zaman).
Hatta ben olayı 1945 bretton wood anlaşmasına kadar götürürüm. 1 ons altın 35 dolara sabitlendi. Doların karşılığı altın oldu. 1970 e kadar bu böyle sürdü. 1970 te abd başlarım altına benim için benim param önemlidir güçlü olan benim dedi ve altına yol verdi. 1ons altın 1980 e kadar yüksekldi ve 750 dolar oldu. Ben bu dönemi 1945-1970 arasındaki boşluğun alınması olarak görüyorum. Yani 1 ons 35 dolar olarak baskılandı yıllarca ve sonra serbest piyasada ederini bulmaya başladı. Daha sonra 1980-2000 arası dönemde çöküş başladı. 2000 yılında 1 ons 250 dolarlara kadar düştü. 2000-2022 arasında ise tekrar ralli başladı ve 250 dolardan 2000dolara kadar ons altın yükseldi. Şimdi bundan sonra önümüzdeki 20 yıl ne olacak. 1980-2000 arasındaki gibi 20 yıl boyunca çöküş olabilir mi? Yada yatayda kalabilir mi?
Benim şahsi düşüncem paranın ve ekonominin patronu abd altının değerlenmesini asla istemez. Onun için en önemli meta dolardır. Üstelik rakip ülkelerin çoğunun kasasındada hatırı sayılır altın var. Altın değerlenirse onlarda zenginleşir. Ben olsam bunu asla istemem. Parasal sıkılaşmanın olduğu bu dönemde ons altın bence uzunca bir süre yerinde sayar. Hatta gerileyebilir. Tabi dolar artacağı için bizde gram altın tl bazlı artışlarla devam eder reelde kaybettirir. Üstelik savaş var enflasyon var kovid var peki bu ons altın neden yükselmiyor. Altıncıların dediğimi gibi baskılıyolar mı? Gülüyorum onlara gerçekten. Piyasaya kimse mutlak yön veremez. Etkileyenler parasal gücüyle ittirip kaktıranlar olur ama onlar bile sonucunu tam bilemez. Bana göre piyasayla belki fed biraz boğuşabilir ama oda serbest piyasaya fazla müdahale ederse kontrolü kaybeder. Piyasanın serbestliğine inanmak lazım
Bugün Etimesgutta 5 emlakçı 2 avukat ziyaret ettim. Kiracının sıkıntılı olması nedeniyle tahliyesinin en seri ve kesin nasıl yapılacağını tartıştık. Bir çok tecrübeler yaşamışlar fakat hiç erkeksiz sadece kadın kiracı ile sorun yaşamamışlar. Emlakçının birisi , Ben al-satçılara burayı 3-5 günde satarım ama piyasasının 50-75 bin altına gider. Daireyi hiç görmeden alacaklar oluyor dedi.
Avukatlar ise ; Kontratı imzalayan kiracının Adrese dayalı sistemden bu dairede oturmadığını ama elk - su aboneliklerinin halen üzerinde olduğunu, artık başka şehirde yaşadığının ispat edilebileceğini bu yöntemle - haksız işgal nedeniyle tahliye - davası açılması gerektiğini söyledi. Tahmini bu tip davalar 8-10 ayda bitiyor dedi. 8 bin ücret + 2 bin dava masrafları olmak üzere 10 bine biter dedi. 50-75 bin zararına satmak yerine dava yolunu tercih edecek birader.
Bu notu buraya özellikle yazdım ki, başına gelen arkadaşlara yardımcı olsun.
Asgari avukatlık ücretleri:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...0211120-20.htm
https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...11120-20-1.pdf
Teşekkürler. Bizim büyükler uğraşıyor asansör vs ihtiyaç nedeniyle geçen sene nisan gibi kiracıya söylediler ekime kadar çıkabilirseniz taşınıcaz diye Kiracı bu sene haziran sonuna kadar süre istedi ok dediler. Haziran sonu geçti şimdi ev bulamıyorum diye çıkmıyor. Tahliye vs yazı gitti. Ev varda aslında aynı yerde ödediği kiranın 3-4 katı. Yavaştan olay sürtüşmeye gidiyor.
Ev bulamama argümanına karşı Ben evleri swap yapmayı teklif et dedim babama aynı semt olduğu için iki evin eşyaları iki ayrı kamyonla eşlenik taşınsa biter heralde bir günde. Abonelik değiş tokuşu nasıl olur onu bilemedim.
malum sitede istanbul istatiği
Emlak ,Konut
Satılık (128.845)
Kiralık (27.649)
Günlük Kiralık (5.169)
Devren Satılık Konut (1.409)
nufus nerdeyse YİRMİ MİLYON Olmuş , nerede kalacak bunca insan ?
tapu bilgileri devletin elinde , tapu bilgileri varsa kim tapu koleksiyyonu yapıyorsa ,kasten evini boş tutuyors bu çözülmeli.
kiralama işindeki vergi olayı yaz çiz yerine işyerindeki gibi stopaj yoluyla çözülenmeli.
bir an önce adam gibi kentsel dönüşüm işi kotarılmalı ...
geçen hafta itibariyle 85 K ya babam dan aldığım villayı 14 M ile verdim.
eee bi hayılırlı olsun alırım
tüm masraflar alıcıya ait olmak üzere almancıya.
:drunk::drunk:
görükle civarından 26 adet ( üstüne biraz ekleyip ) daire almayı planlıyorum
zamana yayıp
--geçenlerde kiracılı evimi sattım...satmadan önce kiracıya, evi göstermede-resim çektirmede güçlük çıkarmayın, eğer satarsam, kiraya taşınacağınız evinizdeki kira farkını kira sözleşmemiz bitinceye kadar ben ödeyeceğim dedim; istemeyerek de olsa kabul etmek zorunda kaldı...3 ay için bana 16 bin TL maliyeti olacak...
--kendinizi iyi niyet ile kiracı yerine koyarsanız, bir çözüm geliştirmek mümkün..
--her şeyin bir bedeli olacak...
--satmasaydım... 2 milyonluk evi yeni kira artışı ile 2 bin TL kiraya verecektim...bunun da 1.5-2 ayını devlet vergi olarak alacaktı...bu zulüme katlanmak zor olduğu için sattım..
şu saatten sonra kiracılı ev satmak yada almak mı ??
aman kalsın.
boş ev alın alacaksanız :drunk:
Tebrikler muazzam bir kar olmuş. 70bin dolara almışsınız 750bin dolara satmışsınız. Konut fiyat endeksine dolar bazlı baktığımda ortalama bir daire 33 dolardan 27 dolara düşmüş bu süre içerisinde. Sizin tam tersi dolar bazlı 10 kat getiri olmuş. Konut seçerkende hisse gibi düşünmek lazım. Endeks geri kalsada doğru hisseyi seçersen endeksi 10 a katlayabilirsin. Durum her yerde aynı demekki.
sıkıyo bu demesinler diye söyleyim
egede çok yerden örnek verebilirim.
pandemiden sonra özelikle villa müstakil özelikle denize nazır villa fiyatlarına bakın ne demek istediğimi anlarsınız
bizimki babadan kalma koop. hali ile eski ama yer olarak muazzam. geçmişte yüzüne bakmazlardı bu koyların.
şimdi sadece daha uzak mesafelerdeki arsaları 4 5 milyon
türklere satmak zaten mümkün değil.
500 bin arsa 500 bin inşaat yaptık dayıma. 2020 başladık geçen sene bitirdik. Emekli oldu yerlesti aynen Marmara denize sıfır köyde villa da değil koy evi yani 900 m2 arsa 150 m2 ev.
15 milyona hemen alayım diye İstanbullular gelip zorla almaya çalışıyor ilan yok bir şey yok satılık değil.
Birebir şahidim.
doğrudur birşey diyemem yani hakkaride bir villaya "parası olan alsın kardeşim" herkes çekiyor fiyat diyince komik oluyor gülüp geçerler
türkiyenin tümünü bilemezsin
ama neden görükle derseniz o da bende kalsın
daha önce bahsetmişimdir konuta zerre değer vermem ama benim hikayem farklı
Tüm piyasaya yayıldı... Ev arayanlara kötü haber
Ev sahipleri, düzenli ödenmez endişesiyle kirayı yıllık istemeye başladı. Geçmişte yabancıya yönelik bu talebin artık tüm piyasaya yayıldığını belirten emlakçılar, “Mülk sahibi fiyatların ne kadar arttığını biliyor, kirayı tahsil edememekten çekiniyor. ‘Yerli yabancı fark etmez yıllık ödeme almadan evi vermem’ diyorlar. Zaten bütçesine uygun ev bulamayan vatandaş bu şartı duyunca mecburen geri dönüyor. Genelde yabancılar kiralıyor†dedi.Kiralık ev piyasasında sular durulmuyor. Fahiş zam talepleri, evi yüksek fiyatla başkasına kiralamak için yapılan tahliye baskıları hâlâ sürerken, son dönemde kiraların tahsil edilememesi sorunu da artmaya başladı.
Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre birçok ev sahibi talebi fırsata çevirip yüksek fiyatlarla kiralama yapsa da, sonrasında düzenli ödeme alamamaktan dertli. İşte bu nedenle çok sayıda mülk sahibi artık yıllık peşin kira istiyor. Geçmiş yıllarda yabancı vatandaşlar için olan bu uygulama artık herkes için geçerli. Ev sahiplerinin bu yolla kira gelirini garanti altına aldığını belirten emlak danışmanları “Mülk sahibi fiyatların ne kadar arttığını biliyor, düzenli ödeme alamama riskini görüyor. O nedenle yıllık ödeme almadan evi vermiyor†dedi.‘YOKSA EVİ VERMEM’
İstanbul Ispartakule bölgesinde faaliyet gösteren Emlak Danışmanı, yabancılarla başlayan peşin kira talebinin nasıl genele yayıldığını şöyle anlattı: “Eskiden yabancı vatandaşlardan ödeme yapmadan gider endişe ile yıllık kira istenirdi. Yabancı sayısı arttıkça bu uygulama arttı ve bugün yerli yabancı ayrımı kalmadı. Şimdi bize ev sahipleri ‘kim gelirse gelsin peşin almadan evi vermem’ diyor. Neden dediğimizde ise ‘Kiracı ile uğraşamam’ yanıtını alıyoruz. Düzenli ödeme alamamaktan çekiniyorlar. Kiralar son 1 yılda öyle hızlı arttı ki şu an yıllık kira ciddi bir tutar. Eskiden 2 bin lira olan ev için toplu ödeme çok anlam ifade etmiyordu. Şimdi o ev 8 bin lira olunca toplu para almak daha cazip hale geldi. Ancak ev bakmaya gelen vatandaşlar bu rakamı karşılayamıyor. Ağırlıklı olarak yine yabancı tamam diyerek kiralıyor.â€
ÖDEMEZ ENDİŞESİ
Halkalı bölgesindeki başka bir emlak uzmanı ise ev sahipleri ve kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıklara dikkat çekerek şunları söyledi: “Bugün piyasada ‘kiracı düzenli ödeme yapmaz’ korkusu var. Bu nedenle 6 aylık ya da yıllık peşin istiyorlar. Kira geliri ile geçinen ya da kredi ödemesi olan ev sahibi düzenli ödeme alamamaktan endişe ediyor. Lüks sitelerde de, mahalle arasında 30-40 yaşında apartmanlarda da peşin talep ediliyor. Eskiden genel uygulama 1 ya da 2 kira depozitoydu. Şimdi 3 depozito altında isteyen yok.†İstanbul Bahçeşehir’deki bir başka sektör temsilcisi ise, “Geçmişte kötü tecrübe yaşayan ev sahipleri bu yolu seçiyor. Bunu önlem olarak görüyorlar†dedi.
EMLAKÇI DA ÖNERİYOR
Kadıköy Fikirtepe’deki emlak danışmanı ise kimi zaman ev sahiplerine kendilerinin bu teklifle gittiğini söyledi ve şu bilgileri paylaştı: “Evini kiraya vermek isteyenlere bizler ‘yıllık verelim’ diyoruz. Kiralık ev bakmaya gelene de önce yıllık seçeneğini sunuyoruz. Çünkü geçmişte çok kötü örnekler yaşadık. Kira, aidat ödemeyenler, evi harabe halde bırakanlar oldu. Bu şekilde mal sahibini korumuş oluyoruz. Gelir seviyesi iyi olan vatandaş kabul ediyor. Ama çoğunluk duruma tepki gösteriyor.â€
YÜZDE 25 ZAM SINIRINA RAĞMEN TALEP DAHA FAZLA
Ülke genelinde ortalama kira artışı son 1 yılda yüzde 150’yi aştı. Kimi illerde bu oran çok daha fazla. Yeni ev arayan bütçesine uygun ev bulamazken, mevcut kiracılar fahiş artışlarla karşı karşıya kaldı. İşte bu nedenle yasal bir düzenleme yapıldı ve 1 yıl süreyle kira artış oranı sınırlandırıldı. Düzenlemeye göre konut kiralarına 1 Temmuz 2023 tarihine kadar en çok yüzde 25 zam yapılabilir. Kiracıyı korumak için atılan bu adıma rağmen ev sahipleri yüksek zam taleplerine devam ediyor. Kiracıların bir kısmı yeni ev bulmakta zorlanacağı için usulsüz talepleri kabul ediyor. Öte yandan 5 yılı dolduran kiracılar için kiranın yeniden belirlenmesi talebiyle kira tespit davaları, 10 yıl sözleşme uzama süresi dolanlar için tahliye davaları açılıyor. Dava yüküne dikkat çeken gayrimenkul hukuku uzmanları, haziran, temmuz ayında açılan davalar için İstanbul’da Sulh Hukuk Mahkemelerinin en erken 2023 Ocak ayına duruşma günü verdiğine dikkat çekiyor.
ÖĞRENCİ ETKİSİ
Kimi emlak danışmanları da yıllık peşin talebinde öğrencilerin önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Üniversitelere yakın noktalarda bulunan evlerde bu talebin yoğun olduğunu belirten uzmanlar, “Eylül ayında Üniversite öğrencilerinden talep gelmeye başlayacak. Ev sahipleri öğrencilerin düzenli kira ödeyememe riskini almıyor. Bir de özel yurt fiyatlarını görenler evlere talep olacağı düşüncesiyle bu yolu seçiyor. Peşin ödemelerde az da olsa bir indirim olduğu için geliri müsait olanlar kabul ediyor†şeklinde konuştu.
YABANCI EV SAHİBİ DE YILLIK DİYOR
İstanbul Basın Ekspres bölgesinde çalışan bir emlak danışmanı da farklı bir noktaya dikkat çekti. Türkiye’den son 1-2 yılda çok sayıda yabancının ev aldığını hatırlatan emlak danışmanı, “Türk müşterilerimiz gibi yabancı ev sahibi müşterilerimiz de yıllık peşin kira talep ediyor. 1-2 ay düzenli ödeme sonrası aksama olmasından endişe ediyorlar. Bugün peşin kira talep edenlerin oranı elimizdeki toplam portföyde yüzde 20’ye kadar geldi†diye konuştu.
Odatv.com
......................
Reis bir zamanlar meydanlarda ( dile kolay iktidarda 21 sene olmuş) 3-4 çocuk yapın diye öğüt veriyordu , şimdi bu nesil büyüdü evlenme vakti geldi veya gelmek üzere ....
Ne olacak onların iş durumu evlenme durumu barınma durumu ...
Bir zamanlar dediği gibi İmar bankasından Devlet Bonosu alırken bana mı sordunuz ...
Yapi kredi 7250 veriyor sartsiz kosulsuz
https://www.yapikredi.com.tr/bireyse...maas-odemeleri
Sahibi koc holdingmis bilmiyordum
Bu benim fikrim değil Emlak Konusundaki uzmanların ,şehir planlayıcılarının...
Çünkü sayıya bakıyorlar , barınma konusunda problem olmaması gerekir deniyor.
Ama gel ki gör durum hiç de öyle değil...
Hatta TV'lere çıkıp yeni inşaat izinlerine bile karşı çıkıyorlardı...
Türkiye nüfusu göç almadığı durumda şu an itibari ile azalıyor. 2017 den beri azalıyor.
Batı illeri çok daha uzun süredir düşüş içinde. Doğu olmasa zaten 2.1 oranı bile yakalanamiyor belki 2000 lerin başından beri.
Zaten bu nedenle milyonlarca göçmen doldurulduğu açık.
Esnaf kendi itiraf ediyor zaten 50 tane suriyeli çalıştırıyorum sigorta istemiyor Türk ile uğraşamam diyor. Angaralı siteler esnafı açık açık hem vergi kaçırıyorum hem de suriyeli olmazsa çeviremiyorum diyor. Denecek çok bir şey yok malesef yazık oldu ülkemize.